Barista

In de afgelopen jaren hebben we met allerlei nieuwe beroepen te maken gekregen. Dat is ook terug te zien in de koffiewereld. Ja, de afgelopen jaren hoor je namelijk steeds vaker het beroep ‘Barista’ voorbijkomen. Wat is een barista precies? Hoe kan je barista worden? Wat is het salaris voor een gemiddelde barista? En welke handelingen voert een barista zoal uit? Je leest het allemaal in dit informatieve blog op Kafea.nl

Wat is een barista?

Barista worden

Kom je wel eens in een koffietentje of een koffiebar? Dan staat daar ongetwijfeld een fraaie pistonmachine. Een dergelijke machine kán heerlijke koffie bereiden, maar dan moet de machine wel op de juiste manier bediend worden. Dat is de functie van een barista.

Een barista is een specialist op het gebied van koffie en kan hierdoor heerlijke kopjes koffie bereiden. Allerlei koffiespecialiteiten zijn een koud kunstje voor een barista en hierdoor smaakt elk kopje koffie nóg lekkerder.

Het beroep barista komt oorspronkelijk uit Italië. Dit Europese land is uiteraard de bakermat van de koffie. In Italië zijn er bijvoorbeeld allerlei (ongeschreven) regels over het drinken van koffie. Wist je bijvoorbeeld dat het not done is om cappuccino ná 10.00 uur terug te drinken?

Hoe dan ook, in Italië is men onder meer dol op cappuccino, maar ook op espresso en andere koffiespecialiteiten. Een barista is in staat om al deze koffiesoorten tot in perfectie te bereiden. In andere landen, soms ook in Nederland, houdt een barista zich enkel met espresso’s bezig.

Op Wikipedia staat overigens de volgende definitie genoemd: Een barista is een specialist die zich toelegt op het bereiden van espresso en andere koffiespecialiteiten, zoals cappuccino. Een barista is specialist in het bereiden en serveren van koffie.

Leuk detail: weet je waar de naam ‘barista‘ vandaan komt? Het is simpelweg de vertaling van het Italiaanse woord voor ‘barman'.

Wat moet een barista kunnen?

Als je naar een koffiebar gaat, doe je dat hoogstwaarschijnlijk met één doel. Je wilt genieten van een overheerlijk kopje koffie. Voor een barista is het dan ook belangrijk dat hij/zij elk kopje koffie tot in perfectie weet te bereiden. Maar, wat moet een barista daar zoal voor kunnen?

Allereerst is het van belang dat een barista alle kennis paraat heeft over de koffiespecialiteiten. Als jij een cappuccino bestelt, moet een barista exact weten wat de verhouding koffie/melk is. Dat geldt ook voor andere koffiespecialiteiten.

Daarnaast moet een barista weten hoe hij de pistonmachine/espressomachine het beste aan kunt sturen. Een barista moet de techniek hiervan begrijpen en het gehele bereidingsproces van een heerlijke espresso in goede banen kunnen leiden.

Tot slot is het voor veel barista’s ook noodzakelijk dat ze weten hoe je koffie op moet dienen. Welk kopje gebruik je voor welke koffiesoort? Onder meer dat is een belangrijke vraag waar een barista simpelweg het antwoord op moet weten.

Waar werkt een barista?

Barista beroep

Heb je mogelijk interesse om je op te laten leiden tot een barista? Dan is het goed om te weten waar je mogelijk aan het werk zou kunnen komen. Allereerst kan je bijvoorbeeld bij een vestiging van de Starbucks of CoffeeCompany gaan werken. Deze grote ketens hebben steeds meer vestigingen in het land. Om de kwaliteit van hun koffie te waarborgen, zijn zij continue op zoek naar kwalitatieve barista’s. Oftewel: mensen die perfect koffie kunnen bereiden.

Daarnaast hechten steeds meer (grote) bedrijven ook veel waarde aan heerlijke koffie. Mede daarom vind je in sommige kantines van dergelijke bedrijven ook een barista terug.

Ook in allerlei koffietentjes en koffiebars kan je als barista terecht. Dit kan een fysieke winkel zijn, maar je kunt ook bijvoorbeeld in een marktkraampje gaan staan. Het is maar net wat het doel van je opdrachtgever is. Hoe dan ook heb je meer dan genoeg mogelijkheden om als barista aan de slag te gaan.

De opkomst van het beroep

Zoals we reeds zeiden, is het beroep barista steeds groter geworden. Hoe komt dat? Dat heeft onder andere te maken met de nieuwe standaarden binnen de maatschappij. Voor veel mensen is ‘goed’ niet meer genoeg. Nee, het moet allemaal ‘perfect’ zijn. Een kopje koffie moet dan ook perfect zijn en veel mensen zijn bereid om daar geld voor neer te leggen. Dat heeft de opkomst van koffiebars en koffietentjes absoluut goed gedaan. Daarbij speelt uiteraard ook de komst van de Starbucks, en andere vergelijkbare ketens, naar Nederland.

Daarnaast ervaren veel mensen het leven als behoorlijk hectisch. In het hectische leven is het ontzettend belangrijk om voldoende rust te pakken. Hoe kan je dat het beste doen? Door met een heerlijk kopje koffie even een rustmomentje te pakken. Pak een krantje erbij en geniet van je kopje koffie. Voor dit moment zijn steeds meer mensen bereid om geld neer te leggen. Ook dit draagt bij aan de opkomst van de koffiebars en daarmee aan de opkomst van het beroep ‘barista’.

Hoe kan je barista worden?

Hoe kan je barista worden

Als je interesse hebt om een professionele barista te worden, heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt je bijvoorbeeld bij een koffieketen intern op laten leiden. Bij een dergelijke opleiding moeten altijd de eisen van de Speciality Coffee Association Europe (SCAE) gevolgd worden. Zij hebben onder meer de basisvaardigheden van een barista omschreven:

  • Een barista moet het groeiproces van bonen weten. Daarnaast moet hij/zij alles weten over de verschillende soorten bonen.
  • Een barista moet op een professionele manier koffiebonen kunnen branden.
  • Een barista moet zintuiglijk kunnen waarnemen. Dit betekent dat hij/zij verschillen tussen koffie moet kennen door te proeven, ruiken en kijken.
  • Een barista moet melk op kunnen schuimen, moet kunnen malen, maar moet ook hygiënisch kunnen werken. Kortom: een barista moet uiteenlopende veel basisvaardigheden hebben.

Je kunt hierboven al direct zien dat de eisen behoorlijk strikt zijn. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd om barista te worden. De SCAE heeft deze eisen in het leven geroepen om de kwaliteit hoog te kunnen houden. Koffie is een belangrijk product in ontzettend veel landen; het waarborgen van de kwaliteit hiervan is dan ook ontzettend belangrijk.

Bij het volgen van een opleiding kan je voor drie niveaus gaan:

  • Level 1 certified basic barista
  • Level 2 certified barista
  • Level 3 certified master barista

Uiteraard is level 3 het meest uitgebreide en hoogste niveau. Als je het certificaat voor dat nieuwe behaald hebt, ben je een ware master barista. Je komt dan makkelijk aan banen bij de meest leuke werkgevers.

Wat is het salaris van een barista?

Als je een barista bent, kan je buigen op de horeca cao. Dit betekent dat je recht hebt op meerdere secundaire arbeidsvoorwaarden en dat alles netjes geregeld is. Zo heb je bijvoorbeeld 20 tot 25 vrije dagen per jaar en krijg je een compensatie indien je op nationale feestdagen dient te werken.

Het basissalaris van een barista ligt, volgens nationaleberoepengids.nl, tussen de € 1700 en € 2000 bruto per maand. Hierbij wordt uitgegaan van een fulltime dienstverband. Het verschil tussen dit bedrag komt onder andere door ervaring, gevolgde cursussen en leeftijd. Naarmate je meer ervaren wordt én meer cursussen volgt, kan je dus meer gaan verdienen.

In de basis zien we regelmatig dat barista’s fooi krijgen. Deze fooi is voor veel barista’s een welkome aanvulling op het basisloon. Feit is dat je als barista niet snel rijk kunt worden. Het is hard werken, je moet uiteenlopende vaardigheden hebben en je moet échte passie voor koffie hebben. Sommige barista’s kiezen er dan ook bewust voor om zelf een koffiebar op te starten. Als je dat ook wilt, sta je voor een leuke uitdaging. Het leven is hoe dan ook een weg vol met uitdagingen en obstakels. Volg dus je dromen! Is je droom om barista te worden? Twijfel dan niet en bekijk alle cursusmogelijkheden online.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie over het beroep van een barista? In dat geval willen we je graag verwijzen naar onderstaande video:

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo