Een cappuccino staat te boek als een Italiaans drankje, maar van origine is dit drankje afkomstig uit Wenen. In de hoofdstad van Oostenrijk wist men deze unieke combinatie van koffie en verschillende delen melkschuim te bedenken. Van origine is de cappuccino overigens een ‘afstammeling’ van de Kapuziner Kaffee; een koffiesoort uit Oostenrijk waarin ook gebruik werd gemaakt van koffie en (hete) melk.
Door de jaren heen is cappuccino uitgegroeid tot één van de populairste koffiespecialiteiten. Dat is te danken aan de heerlijke smaak, maar ook aan het feit dat je relatief makkelijk de smaak van de cappuccino kunt beïnvloeden. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel.
In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je een cappuccino met een espressomachine kunt maken. We bespreken daarbij welke ingrediënten je nodig hebt, welke stappen je moet zetten en waar je verder rekening mee moet houden.
Wat is een cappuccino precies?
Voordat we bespreken hóe je exact een cappuccino moet maken, willen we graag bespreken wat een cappuccino nou precies is. Een cappuccino is een koffiespecialiteit met drie gelijke delen:
- Melkschuim
- Melk
- Espresso
Deze drie delen hebben we hierboven op de volgorde gezet zoals deze ook in het kopje aanwezig is. Aan de onderkant van het koffiekopje is een hoeveelheid espresso te vinden. Bovenop deze espresso komt een bepaalde hoeveelheid melk, waarna die laag melk bedekt wordt met een laag melkschuim.
Mocht je zelf een cappuccino gaan maken, kan je ervoor kiezen om de bovenste laag melkschuim aan te vullen met bijvoorbeeld kaneel of cacaopoeder. Dit brengt nóg meer smaak met zich mee, maar wordt door professionele barista’s eigenlijk nooit gedaan. De experts zijn er namelijk van overtuigd dat door deze toevoeging het melkschuim sneller verdwijnt.
Al met al is een cappuccino dus een samenstelling bestaande uit melkschuim, melk en espresso. Als je zelf thuis een cappuccino wilt maken, moet je dus sowieso over koffiebonen en melk beschikken. Welke benodigdheden je verder in huis moet halen, bespreken we hieronder.
Wat heb je nodig om een cappuccino te maken?
Ben je een fervente liefhebber van cappuccino? Geniet je van de ultieme combinatie van melk, melkschuim én espresso? Dan zou het geweldig zijn als je thuis zelf een cappuccino kunt maken. Nou, wij kunnen je verklappen; dat is op zich niet al te moeilijk.
Je moet alleen goed weten waar je mee bezig bent én je moet de juiste ingrediënten gebruiken. Over welke ingrediënten we het dan hebben? Nou, je hebt sowieso het volgende nodig om een overheerlijke cappuccino te kunnen maken:
- 25 tot 35 ml espresso
- 100 ml gestoomde melk
- Melkschuim
Hoe je aan deze espresso komt? Dat is volledig jouw eigen keuze. Je kunt kiezen voor heerlijke koffiebonen, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld gemalen koffie. Het is in ieder geval wenselijk dat de smaak van de koffie relatief sterk is. Hoe sterk je de espresso uiteindelijk gaat maken, is ook weer afhankelijk van jouw eigen voorkeuren.
Wat betreft het creëren van de melkschuim; daar heb je meerdere mogelijkheden voor. Je kunt hier een melkopschuimer voor gebruiken, je kunt hier een roestvrijstalen kannetje i.c.m. een stoompijpje voor gebruiken, maar je kunt de melkschuim ook zelf creëren met behulp van een pan. Hoe je dit exact kunt doen, lees je in het restant van dit artikel.
Voor het maken van een heerlijke cappuccino is een hoogwaardige espressomachine sowieso aan te raden. Een dergelijke machine is in staat om de meest lekkere espresso te leveren, waarbij je geniet van een rijke body en volle aroma’s.
Om optimaal van een espressomachine gebruik te kunnen maken, is het aan te raden om de lekkerste espressobonen te gebruiken. Deze espressobonen hebben van nature al veel aroma’s en zijn relatief sterk. Mede daarom zijn de espressobonen zéér geschikt voor het maken van een heerlijke cappuccino.
Ben je nog op zoek naar een melkopschuimer, een espressomachine of de lekkerste bonen voor in de espressomachine? Dan zit je op Kafea.nl in ieder geval goed. In ons artikel ‘beste espressomachines’ hebben wij namelijk de beste machines op een rijtje gezet, terwijl je in ons artikel ‘Beste espresso koffiebonen’ meer informatie vindt over de lekkerste koffiebonen. Wil je graag een melkopschuimer gebruiken? Raadpleeg daarvoor ons artikel ‘beste melkopschuimer’!
Hoe maak je een cappuccino met een espressomachine?
Je hebt hierboven kunnen lezen welke ingrediënten je sowieso in huis moet gaan halen. Heb je de espressobonen en de melk in huis gehaald? Heb je ook de beschikking over een espressomachine en – indien nodig – een melkopschuimer?
Dan kan je van start gaan met het maken van een heerlijke cappuccino. Hoe je dit het beste kunt doen? Volg daarvoor onderstaand stappenplan.
Stap 1:
Tref allereerste de juiste voorbereidingen. Maak het stoompijpje van jouw espressomachine schoon, vul de espressomachine met voldoende water en verwarm alvast het koffieglas of het koffiekopjes voor.
Stap 2:
Laat nu allereerst jouw espressomachine het werk doen; selecteer de juiste instellingen en druk vervolgens op de knop ‘Espresso’. Jouw espressomachine zet nu een heerlijke espresso voor je.
Stap 3:
Doe nu ongeveer 60 ml koude melk in een roestvrijstalen kannetje en laat het stoom voor ongeveer 2 seconden uit de stoompijp ontsnappen.
Stap 4:
Stop nu het stoompijpje in het kannetje met melk en dompel deze nagenoeg volledig onder. Zet nu het stoompijpje aan en wacht even af.
Stap 5:
Merk je dat het melkschuim dikker begint te worden? Dan kan je het kannetje iets laten zakken. Mocht je hier ervaren mee zijn, kan je het kannetje tijdens het bereiden ook nog ronddraaien.
Stap 6:
Komt er stoom vanuit het roestvrijstalen kannetje? Dan is het zaak om het stoompijpje uit te zetten en het roestvrijstalen kannetje weg te halen.
Tip: meet met een thermometer de temperatuur van het melkschuim op. Ligt deze temperatuur tussen de 60 en 65 graden? Dan zit je helemaal goed; rond die temperatuur heeft melk de lekkerste smaak.
Stap 7:
Zet het kannetje neer en laat hem een paar keer op de tafel/het aanrecht tikken. Hiermee verdwijnen de – overbodige – belletjes uit het melkschuim.
Stap 8:
Schenk nu een klein beetje melk in het kopje. Maak het helemaal af door het melkschuim in het kopje te doen. Als je dit op de juiste manier doet, bestaan alle drie de delen uit dezelfde hoeveelheid/dikte.
Stap 9:
Dien de heerlijke cappuccino op. Mocht je dit écht goed willen doen, kan je er een glaasje ijskoud water naast neer zetten. IJskoud water en een heerlijke cappuccino zijn een perfecte mix.
Heeft jouw espressomachine géén stoompijpje? Dan heb je alsnog twee andere mogelijkheden om het melkschuim te gaan creëren. Je kunt hier onder meer een melkopschuimer voor gebruiken. Hoe je een dergelijke melkopschuimer het beste kunt gebruiken? Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande video van Coolblue:
Een andere mogelijkheid is om een pannetje met melk op het fornuis te zetten. Laat deze melk opwarmen tot ongeveer 60 á 65 graden en klop de melk ondertussen met een garde. Door dit op het fornuis te doen, kan je een heerlijke schuimlaag creëren. Indien gewenst kan je hier ook een elektrische mixer/garde voor gebruiken.
Wat maakt een goede cappuccino nou zo ‘goed’?
Een cappuccino die als ‘heerlijk’ omschreven wordt, voldoet aan de volgende ‘eisen’:
- De drie delen zijn volledig gelijk; de laag met espresso, de hoeveelheid melk en de melkschuimlaag.
- De melkschuimlaag is tot de juiste temperatuur (60 á 65 graden) opgewarmd.
- Voor de espresso zijn de lekkerste espressobonen gebruikt.
- Zorg ervoor dat je de cappuccino in de juiste glazen of kopjes serveert. Je kunt hiervoor onze artikelen ‘beste cappuccino glazen’ en ‘beste cappuccino kopjes’ voor raadplegen.
- Gebruik altijd koude melk voor het creëren van de melkschuimlaag. Het duurt hierdoor langer voordat de melk de gewenste temperatuur behaald heeft, waardoor je ook langer de tijd hebt om een heerlijke en volle melkschuimlaag te creëren.
Om dit artikel op een waardige manier af te sluiten, willen wij je graag nog één handige tip meegeven. Als je zelf een cappuccino gaat maken, zit je er wellicht mee dat de laag met melk en de espresso niet goed door elkaar heen ‘gemengd’ worden. Dat kan je voorkomen door een kleine hoeveelheid van de schuimlaag aan de melk toe te voegen. Hierdoor wordt de melk nét iets dikker, waardoor de melk beter door de espresso opgenomen wordt.
Wil je graag op de juiste manier leren hoe je een cappuccino kunt maken? Daarvoor kan je bovenstaand stappenplan volgen, maar je kunt als aanvulling ook nog onderstaande video bekijken. In deze video wordt op een rustige en duidelijke manier uitgelegd hoe je een cappuccino met een espressomachine kunt maken: