Melkopschuimer reinigen

Waar moet je rekening mee houden bij het reinigen van een melkopschuimer?

Een melkopschuimer is een goede toevoeging aan je koffiezetapparaat. Zo’n apparaat is ideaal om thuis een heerlijke cappucino of latte macchiato te maken. Melkschuim dat je met een speciale opschuimer maakt is vaak vele malen steviger dan melk die je zelf klopt in een pannetje, en daarmee maak je dus uiteindelijke een betere kop koffie. Het reinigen van deze apparaten kan echter lastig zijn, omdat deze over het algemeen (deels) niet vaatwasserbestendig zijn.

In dit artikel lees je handige tips voor het reinigen van je melkopschuimer, zodat je deze zonder al te veel moeite lekker schoon en in een zeer goede staat houdt. Het is natuurlijk wel zo prettig om je melkschuim in een frisse en hygiënische machine te maken- wie wil er nou schuim uit een kan met aangekoekte resten in zijn koffie gieten. Bovendien worden de stevigheid en kwaliteit van het melkschuim bij de meeste apparaten negatief beïnvloed als de machine niet schoon is, dus ook voor het resultaat is het belangrijk om deze goed schoon te houden.

Bovendien lees je hoe je in eerste instantie al voorkomt dat het apparaat vies wordt, en hoe bepaalde kenmerken van verschillende melkopschuimers je kunnen helpen bij de reiniging. Je zult leren hoe je de melkopschuimer spik en span houdt, en zelfs de meest hardnekkige aangekoekte melkresten verwijdert zonder het product te beschadigen.

Hoe voorkom je het aankoeken van melkresten?

Het ontstaan van aangekoekte melkresten voorkomen is natuurlijk altijd beter dan achteraf schrobben. Als je de reiniging van je melkopschuimer slim aanpakt, hoeft dit gelukkig echt niet zo veel moeite te kosten. Ten eerste is het belangrijk om bij ieder gebruik met een schoon apparaat te beginnen– laat geen vuil zitten, want dat trekt alleen maar dieper in de binnenkant naarmate je het langer met rust laat. Om dezelfde reden is het een goed idee om onmiddelijk na gebruik de kan om te spoelen. Ook als je de afwas nog niet wil doen en even rustig van je versgezette bakje koffie wil genieten, is het verstandig om de melkkan in ieder geval even snel om te spoelen vóór deze afkoelt. Hiermee verdun je de melkresten onmiddelijk en zullen deze niet aan kunnen koeken. Dan kan je het apparaat later nog even goed afwassen met sop.

Gelukkig zijn de meeste moderne melkopschuimers voorzien van een antiplaklaag, die het aankoeken van melk tegen gaat. Bij de aanschaf van een nieuw apparaat is dit dus een goed kenmerk om naar te zoeken en rekening mee te houden. Ook zijn sommige melkopschuimers tegenwoordig voorzien van een slim stopsysteem, waarmee het apparaat zichzelf uitschakelt zodra het melkschuim klaar is. Hiermee voorkom je dat het apparaat de melk te lang verhit, waar oververhitting vaak tot aankoeken van de melk kan leiden. Indien jouw melkopschuimer deze functie niet heeft, is het dus een goed idee om deze scherp in de gaten te houden en op tijd uit te schakelen, te legen en om te spoelen.

Diverse tips bij het reinigen van je melkopschuimer

We hebben hiervoor al genoemd dat de meeste moderne melkschuimers zijn voorzien van een teflon anti-plaklaag. Dit kan het schoonmaken vergemakkelijken, echter zorgt het ook dat je voorzichtig moet zijn als je de melkopschuimer schoon maakt. Deze laag kan namelijk beschadigen als je deze bijvoorbeeld met een schuurspons te lijf gaat. Gebruik dus alleen gewone doekjes, waarme geen krassen kunnen ontstaan. Zo voorkom je beschadiging en eventueel loslaten van de laag, en ook voorkomt het aankoeken in de toekoms omdat de laag gewoon zijn werk kan blijven doen.

Door rekening te houden met de eerder beschreven tips, kan je over het algemeen het aankoeken van melkresten vrij eenvoudig voorkomen. Maar mocht de melk toch aankoeken, dan volgt hier een handige tip. Hardnekkig vuil kan blijven zitten als je het apparaat steeds alleen maar met water en een doekje afneemt, dus af en toe zal je dit moeten verwijderen. Een eenvoudige manier is om een afwastablet in warm water in de kan te laten weken. Deze tabletten zijn erg geconcentreerd, en kunnen zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderen. Nadat alles goed losgeweekt is, hoef je alleen maar met een doekje allelosgekomen resten te verwijderen en het apparaat goed schoon te spoelen onder de kraan, om zeepresten te verwijderen.

Iedere melkopschuimer is anders, en dit geldt ook voor de onderdelen. Ga dus altijd goed na welke onderdelen wel, en welke niet in de vaatwasser kunnen. Er zijn twee verschillende types melkopschuimer te onderscheiden: een soort waarbij het opschuimstuk een langwerpige melkklopper is die uit het deksel naar beneden komt, en een soort waarbij het korte bladen op de bodem zijn. Deze vereisen ook een verschillende behandeling om ze in topconditie te houden.

Bij het soort waar het opschuimstuk uit het deksel komt, kan je als je niet voorzichtig bent snel een vijand creëren- zwaartekracht. Het probleem met dit type is namelijk dat men het deksel vaak na gebruik op zijn kop legt, om te voorkomen dat de melk over het hele aanrecht ligt. Dit is een heel slecht idee. Melkresten druipen dan het motortje in, en zeker op de lange termijn gaat je melkopschuimer hier simpelweg stuk aan. Dit kan je eenvoudig voorkomen door het deksel met melkklopper rechtop in een hoog glas te hangen. Zo steunt het deksel niet op de klopper, en druipt de melk netjes naar beneden zonder op je aanrecht te morsen. Let ook op dat je de melkschuimer niet te vol maakt, want dan kan het schuim omhoog in het motortje komen.

Een ander verschil is dat bij apparaten waarbij de klopper uit het deksel komt de deksel meestal niet in de vaatwasser kan, maar in sommige gevallen kan de melkkan zelf dan wel in de vaatwasser. Als de klopper uit de bodem komt kan juist de deksel vaak gewoon in de vaatwasser., maar de kan eigenlijk nooit. Zorg altijd dat je bij een nieuw apparaat van tevoren goed checkt welke onderdelen wel en welke niet in de vaatwasser kunnen, om schade te voorkomen.

Bij diverse modellen melkopschuimers, in het bijzonder Lattemento producten, valt op dat veel gebruikers na verloop van tijd ervaren dat het melkschuim van minder goede kwaliteit en stevigheid wordt. Vaak blijkt de oorzaak hiervan te zijn dat het asje, dat het opschuimstuk laat draaien, niet soepel meer loopt. Dit kan voorkomen worden door het asje regelmatig goed schoon te maken; bij veel modellen kan je dit erg eenvoudig loshalen. Als dat niet lukt kan het werken om er wat WD-40 in te spuiten, waardoor het asje loskomt en er soms roest of aangekoekte melkuit kan komen. Reinig dit vervolgens grondig, zodat al het vuil en alle WD-40 verdwenen is, en je melkopschuimer is weer als nieuw.

Inwendige melkopschuimers in koffiezetapparaten

Veel, vooral wat duurdere, moderne koffiemachines zijn voorzien van een inwendige melkopschuimer. Na verloop van tijd merkt men vaak op bij deze machines dat ze langzaamaan minder stevig en minder lekker schuim gaan produceren. Dat kan komen doordat de krappe melkleidingen verstopt raken. Ieder apparaat is anders, maar bij de meeste apparaten kan je de te reinigen onderdelen van het melkschuimsysteem gewoon los halen om ze af te spoelen. Kijk even in de handleiding hoe dit precies moet bij jouw
apparaat; meestal wordt er ook uitgebreid in verteld hoe je deze delen het best kan reinigen.

De meeste merken hebben bovendien een eigen melksysteemreiniger ontwikkeld voor hun koffiemachines, waarmee hardnekkige melkresten loskomen zonder het apparaat te beschadigen. Zorg dat je altijd reinigingsmiddel van hetzelfde merk als je koffiemachine gebruik maakt, want andere middelen kunnen vaak schade aanrichten.

Dus welke kenmerken zoek je in een melkopschuimer, en hoe gebruik en reinig je zo’n apparaat op een juiste wijze?

Laten we even terugblikken op de belangrijkste punten van dit artikel. Als je nog geen melkopschuimer hebt zijn een aantal belangrijke punten om op te letten bij de aanschaf van een nieuw apparaat of het een anti-plaklaag heeft, en of het zichzelf op tijd uitschakelt of juist gewoon doorgaat totdat je deze zelf uitzet. Een apparaat dat deze features heeft kan je een hoop moeite besparen bij de reiniging, zodat je nóg beter van je verse kop koffie kunt genieten.

Melkopschuimers met de bovenstaande eigenschappen zijn over het algemeen vrij eenvoudig te reinigen, zeker als je ze na ieder gebruik direct even afspoelt onder de kraan. Maar als na verloop van tijd toch wat vuil zich gaat ophopen kan het de moeite waard zijn om het asje eens los te maken of te reinigen met WD-40, of probeer eens een vaatwastablet op te lossen in de kan in warm water. Dit zou ruim voldoende moeten zijn om het apparaat goed schoon te krijgen; ga dus zeker niet schrobben met een schuurspons, zo help je de antiplaklaag om zeep en bereik je juist het tegenovergestelde van het gewenste resultaat- melk zal alleen maar sneller gaan aankoeken.

Zorg dat het apparaat altijd goed schoon is vóór je het opnieuw gebruikt, om te voorkomen dat oud vuil er dieper in trekt. Maak het apparaat wel goed droog na het reinigen alvorens je dit weer gebruikt, want een hoop gebruikers geven aan dat het melkschuim minder stevig is als het apparaat nog nat is van water.

Wees verstandig, en voorkom het aankoeken van melkresten– dit is veel beter dan het achteraf moeten verwijderen van vastzittende troep. Lees de handleiding van je melkopschuimer goed door, en behandel het apparaat op een verantwoorde manier om schade te voorkomen. Als je de tips uit dit artikel goed opvolgt, zal je jarenlang van heerlijk melkschuim uit je glanzend schone en optimaal functionerende melkopschuimer kunnen genieten

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo