Wist jij al dat er per dag ongeveer 6,5 miljoen liter koffie gedronken wordt? Dat ongekend hoge cijfer geldt alleen voor mensen in Nederland! In Nederland drinken we dagelijks rond de 6,5 miljoen liter aan koffie. Als we die statistieken naar jaarcijfers trekken, zien we nog iets opvallends. Een gemiddelde Nederlander drinkt namelijk ongeveer 150 liter koffie per jaar. Uiteraard is dat een gemiddelde en zijn er dus uitschieters naar boven en naar beneden. Feit is dat we in Nederland ontzettend gek zijn op koffie.
Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat in de koffiewereld Nederlandse merken een prominente rol innemen. Bekende voorbeelden zijn uiteraard Douwe Egberts en Philips. Beide merken hebben wereldwijde faam gekregen binnen de koffiewereld.
Als we naar bijvoorbeeld Italië kijken, zien we dat koffie min of meer een religie is. In Italië bestaan bijvoorbeeld allerlei (ongeschreven) regels omtrent het koffie drinken. Zo is het bijzonder vreemd als je na 10 uur ’s ochtends nog een cappuccino gaat drinken. Dat ligt in Nederland net iets anders. Ook in Nederland hebben we echter bepaalde gewoonten op het gebied van koffie drinken.
In de laatste jaren zien we dat steeds meer Nederlanders waarde hechten aan goede koffie. Echt goede koffie brengt een heerlijke smaaksensatie met zich mee. Om goede koffie te verkrijgen, moet je wel eerst goede koffie in huis halen. Bovendien moet je een goede koffiemachine tot je beschikking hebben en moet je de instellingen aan kunnen passen. Wat een ander lekker vindt, hoef jij namelijk niet lekker te vinden. Door de instellingen op je koffiemachine aan te passen, kan je de smaak van de koffie dan ook op de gewenste smaak maken.
Een belangrijk onderdeel daarbij vormt de druk. De druk om koffie (espresso) mee te zetten. Deze druk is ontzettend belangrijk, aangezien je daarmee de beste aroma’s uit de koffiebonen kunt verkrijgen. In dit artikel kijken we dan ook naar de volgende vraag: wat is de optimale druk om koffie mee te zetten?
De optimale druk
Een koffiemachine, ook wel espressomachine genoemd, maakt gebruik van een combinatie van koffie en water. Het water moet in contact komen met de koffie. Op die manier weet het water de aroma’s uit de koffie te halen, waardoor je een heerlijk kopje koffie kunt verkrijgen. De optimale druk is dan ook de ideale druk waarmee het water de koffie bereikt.
We kunnen stellen dat de optimale druk over het algemeen 9 bar is. Als jouw espressomachine een druk van 9 bar kunt leveren, kan je dus de beste koffie verkrijgen. Het is overigens zo dat alle nieuwe koffiemachines die 9 bar absoluut kunnen leveren. Bij veel koffiemachines is de druk van 9 bar ook de standaardinstelling.
Bij nieuwe koffiemachines zien we dat de maximale druk op kan lopen tot 15 bar. Dat is een leuk gegeven, maar je hebt er niet bijster veel aan. De perfecte koffie wordt namelijk verkregen als de druk 9 bar is, met een maximum van 13 bar. De 15 bar is dan ook de maximale druk die een koffiemachine eventueel kán leveren. In de praktijk merk je echter dat deze druk nooit geleverd hoeft te worden. Bij het aanschaffen van een espressomachine moet je dan ook niet al te veel waarde aan deze maximale druk hechten.
Na verloop van tijd kan de druk in je koffiemachine gaan veranderen. Door die verandering van de druk kan de koffie minder lekker gaan smaken. Het is dan ook zaak om daar de nodige (voorzorg)maatregelen tegen te nemen. Over welke maatregelen we het dan zoal hebben? Je leest het hieronder!
Goed onderhoud van de koffiemachine
Bij alle elektronische apparaten is het belangrijk dat je het apparaat goed onderhoudt. Dat is ook absoluut het geval bij een koffiemachine. Als jij de machine niet goed onderhoudt, verliest deze de optimale werking. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de smaak van de koffie.
Bij veel koffiemachines is het namelijk zo dat, bij gebrekkig onderhoud, de optimale druk niet meer geleverd kan worden. Dat is onder andere het geval als er sprake is van kalkafzetting in de koffiemachine. Op dat moment is de machine simpelweg niet meer in staat om een druk van 9 bar te leveren. Het gevolg? De koffie en het water worden tegen een lagere druk met elkaar vermengd. Hierdoor kan het water niet alle aroma’s uit de koffie verkrijgen. Het gevolg? De koffie smaakt simpelweg minder lekker, puur omdat de aroma’s niet uit de koffiebonen gehaald kunnen worden.
Ons advies is dan ook om regelmatig je koffiemachine te onderhouden. Dit kan je zelf doen door je machine bijvoorbeeld grondig te reinigen. Je kunt er echter ook voor kiezen om hier een professionele partner voor in te schakelen. In Nederland kan je meerdere bedrijven vinden die zich bezig houden met het schoonmaken van koffiemachines. Door de machine goed schoon te houden, kan je de vorming van kalk voorkomen. Daarmee voorkom je ook dat de koffiemachine niet meer de gewenste/optimale druk kan leveren.
Afstellen van de druk
Hierboven gaven we al aan dat de meeste koffiemachines standaard een druk van 9 bar leveren. In de praktijk zien we echter dat deze druk wel eens kan veranderen. Dat heeft puur te maken met bijvoorbeeld drukverlies door gebrekkig onderhoud. Als dat het geval is, moet je (zoals hierboven vermeld) de machine goed schoonmaken. Gevolg is echter dat de machine niet altijd weer de optimale druk van 9 bar kan gaan leveren. Hoe dat komt?
Dat heeft te maken met het instelling van de druk. De huidige espressomachines zijn behoorlijk innovatief te noemen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat je alle instellingen zelf in kunt stellen. Je moet dan dus ook, na een uitgebreide schoonmaak, de druk zelf weer instellen. Hoe dit exact moet, is meestal te vinden in de handleiding van de koffiemachine. Als je er niet uit komt, kan je hier ook een onderhoudsmonteur voor inschakelen. Feit is in ieder geval dat je de druk goed moet afstellen, zodat je continue de perfecte smaak uit de koffiebonen kunt verkrijgen.
Overige factoren bij het verkrijgen van een perfecte espresso
Het bereiden van een espresso is een ware kunt geworden. Dat heeft puur te maken met het feit dat je met meerdere factoren rekening moet houden. Zo heb je hierboven kunnen lezen dat de optimale druk voor het bereiden van een espresso 9 bar is.
Daarbij moet echter ook de temperatuur van het water goed zijn. Als de temperatuur van het water te hoog is, verbranden de koffiebonen. Als de temperatuur van het water te laag is, krijgen de koffiebonen een zure smaak. Recent hebben wij een artikel geschreven over de perfecte watertemperatuur bij het bereiden van een espresso. We verwijzen je graag naar dat artikel voor informatie.
Uiteraard moet je ook de juiste koffiebonen gebruiken. De juiste koffiebonen is echter een nogal vaag begrip. Elke koffieboon brengt namelijk een bepaalde smaak met zich mee. Jij kunt gek op die smaak zijn, terwijl een ander het helemáál niks vindt. Het vinden van de perfecte koffiebonen kan dan ook een flinke uitdaging zijn. Het is echter wel een uitdaging die de moeite waard is. Experimenteer daarom met de koffiebonen, zodat je uiteindelijk de koffiebonen van je dromen kunt gaan gebruiken.
Tot slot is het bereiden van het kopje espresso ook nog een kwestie van details. Zo is het aan te raden om het kopje vooraf te verwarmen. Het is namelijk absoluut niet lekker om warme koffie in een koud kopje te schenken. Daarmee raakt de koffie direct flink wat temperatuur kwijt.
Besluit
Je hebt hierboven kunnen lezen dat het maken van een heerlijke espresso een behoorlijke kunst is. Je moet met meerdere zaken rekening houden, waaronder met de optimale druk van 9 bar. Uiteraard speelt de espressomachine hier ook een belangrijke rol bij. Wil je meer weten over de beste espressomachines? Lees dan ons artikel ‘de beste espressomachines’ met daarin reviews van de allerbeste machines. De allerbeste machines waarmee je overheerlijke espresso’s kunt maken. Uiteraard rekening houdend met alle informatie uit dit artikel. Veel succes en geniet nadien optimaal van een heerlijke espresso!