Temperatuur koffie zetten

Bij het zetten van een heerlijk kopje koffie moet je met meerdere zaken rekening houden. Meerdere factoren zijn namelijk van invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Heb je dat ooit geweten? Nee? Dan kan je ongetwijfeld in dit informatieve artikel een hoop leren. We bespreken hieronder namelijk het belang van de temperatuur van de koffie.

Een optimaal kopje koffie is namelijk op de juiste temperatuur gezet. Daarmee is niet alleen de beste smaak verkregen, maar kan je ook nog eens optimaal van de smaak genieten. Je hoeft namelijk niet de koffie binnen 10 seconden achterover te gooien. Nee, als de temperatuur goed is, hoef je de koffie niet direct op te drinken. Je geniet daardoor intenser van het heerlijke kopje koffie. Kortom: de temperatuur van de koffie is ongelooflijk belangrijk.

Hoe wordt koffie gezet?

volautomatische koffiemachine

Voordat we specifiek op de temperatuur van de koffie induiken, willen we graag eerst iets anders uitleggen. Heb je namelijk een idee hoe koffie gezet worden? Daarmee bedoelen we in feite: heb je enig idee wat er zich aan de binnenkant van een koffiemachine afspeelt? Het maakt daarbij niet eens zoveel uit of het nou een cupmachine, een espressomachine of een filterzetapparaat betreft. In de basis is de werking namelijk hetzelfde.

Koffie is namelijk een samenstelling van de koffiebonen/filterkoffie/cups en water. Water speelt een significante rol bij koffie. Bij het zetten van een kopje koffie moet dan ook de watertemperatuur op orde zijn. Binnen een koffiemachine wordt het water opgewarmd, zodat de koffie ook lekker warm is. Maar, wat is dan is dan de ideale watertemperatuur? Met welke watertemperatuur krijg je het optimale kopje koffie? Dat lees je hieronder! Eerst nog even korte uitleg per koffiemachine:

Filterzetapparaat: bij een filterzetapparaat gebruik je filterkoffie en water. Het water wordt met de filterkoffie gemengd en drupt uiteindelijk in het kopje. Hoe warmer het water, hoe warmer de koffie.

Koffiemachine: bij een reguliere koffiemachine worden eerst de bonen gemaald. De gemaalde bonen worden vervolgens samengevoegd aan het warme water. Die samenstelling komt uiteindelijk vanuit de koffiemachine zo je kopje in. Hierbij geldt ook weer: hoe warmer het water, hoe warmer de koffie.

Cupmachine: bij een cupmachine bevindt zich in het cupje de koffie. In de machine zelf zit water. De inhoud van het cupje en het water vormen dan ook de samenstelling van koffie. Maar, hierbij is de werking iets anders. De cup wordt door de machine lek geprikt. Dat wil zeggen: aan de bovenkant van de cup worden enkele gaatjes in het cupje geprikt. Uiteindelijk stroomt daar het water langs. Hierbij geldt ook wederom: hoe warmer het water, hoe warmer de koffie.

Wat is de ideale temperatuur?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft elke koffiemachine/koffieapparaat een eigen werkwijze. Binnen deze eigen werkwijze hoort ook een bepaalde temperatuur waarmee de koffie gezet wordt. Hiermee bedoelen we dus de temperatuur van het water. Uiteindelijk is die temperatuur bepalend voor de temperatuur van het kopje koffie. Maar, wat is dan de ideale temperatuur?

Als we naar de meeste machines kijken, zien we dat de temperatuur tussen de 92 en 96 graden zit. Dit betreft dus de temperatuur tijdens het zetten van het kopje koffie. Bij deze temperaturen, tussen de 92 en 96 graden, worden de meeste stofjes uit de koffie onttrokken. Daarmee worden ook de meeste aroma’s uit de koffie onttrokken en kan je dus een heerlijk kopje koffie zetten.

Als je kokend water gebruikt, dus heter dan 100 graden, smaakt de koffie behoorlijk bitter. Als de temperatuur té hoog is, worden de aroma’s namelijk niet op de juiste manier uit de koffie onttrokken. Sterker nog: bij een te hoge temperatuur verbrandt de koffie. Verbrande koffie smaakt erg bitter, dus dat wil je ten koste van alles voorkomen.

Als je een echter lekker kopje koffie wilt, moet de temperatuur tijdens het zetten dus tussen de 92 en 96 graden zitten. Bij de luxe apparaten heb je vaak zelf nog de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen. Daarmee kan je dus gaan variëren en bepalen bij welke temperatuur jij de koffie het lekkerste vindt. Op het moment dat je hiermee aan de slag gaat, ga je ook het belang van de temperatuur in zien. Je ziet dan echt in dat de temperatuur van de koffie/het water deels de uiteindelijke smaak gaat bepalen.

Kort samengevat:

  • 100 graden of meer: hierbij verbrandt de koffie simpelweg. De koffie gaat daardoor erg bitter smaken en is eigenlijk niet meer te drinken.
  • Tussen de 92 en 96 graden: de ideale temperatuur voor koffie. Bij deze temperatuur worden de aroma’s perfect uit de koffie onttrokken.
  • Tussen de 86 en 89 graden: ook hiermee is het mogelijk om een heerlijk kopje koffie te zetten. De bittere smaak blijft achterwege; in plaats daarvan smaakt de koffie iets fruitiger.
  • 86 graden of minder: ook hiermee kan je een kopje koffie zetten. Hoe lager de temperatuur, hoe minder aroma’s in de koffie. Des te lager je met de temperatuur gaat, des te minder smaak er van de koffie overblijft.

Experimenteer met de warmte

Temperatuur koffie

Zoals we hierboven al zeiden: met luxe apparaten kan je zelf de temperatuur van het water instellen. Als je die mogelijkheid hebt, kan je simpelweg gaan experimenteren. Je kunt elke keer de temperatuur 1 á 2 graden kouder instellen. Vervolgens zet je daarmee een kopje koffie en ga je de smaak beoordelen. Je merkt ongetwijfeld dat er smaakverschil zit tussen verschillende temperaturen. Uiteindelijk ben je op deze manier in staat om je gewenste kopje koffie te gaan zetten. Het kopje koffie met de lekkerste smaak naar jouw beleving dus!

Overigens kan je bij dergelijke apparaten ook bepalen hoeveel water je aan de koffie toe wilt voegen. Ook daarmee is het perfect mogelijk om de smaak van de koffie te bepalen. Eigenlijk laat dit heel duidelijk zien dat het water bepalend is voor de uiteindelijke smaak. Uiteraard hebben ook de koffiebonen/de filterkoffie/de cupjes hier invloed op, maar dat geldt dus zeker ook voor het water. De warmte en de hoeveelheid van het water zorgen uiteindelijk grotendeels voor de smaak van het kopje koffie. Hierbij kunnen we overigens de volgende stelregel aanhouden:

  • Des te meer water, des te minder sterk de koffie is
  • Des te minder water, des te sterker de koffie is

Laat de koffie afkoelen

Bij het zetten van een kopje koffie kan het water dus temperaturen van 90 graden bereiken. De beste temperaturen liggen tussen de 92 en 96 graden. Dat is behoorlijk warm, niet waar? Na het zetten van de koffie daalt de temperatuur al snel. Toch raden wij je aan om nog even te wachten met het drinken van de koffie. Je voorkomt daarmee dat je tong verbrandt. Dat is het wachten wel even waard, niet waar?

5 veelgemaakte fouten bij het bereiden van koffie

Soorten koffiekopjes

Om dit artikel af te sluiten, willen we graag veelgemaakte fouten op een rijtje zetten. Deze fouten worden regelmatig gemaakt en zorgen uiteindelijk voor een minder lekker kopje koffie. Zorg er dan ook voor dat je onderstaande fouten niet maakt.

  1. Gebruik van te koud of te warm water: meer informatie daarover kan je hierboven lezen.
  2. Verkeerde verhouding: de hoeveelheid water en hoeveelheid koffie moeten op elkaar afgestemd zijn. Hoe meer water je gebruikt, hoe minder sterk de koffie wordt. Als je een sterk kopje koffie wilt, moet je dan ook weinig water gebruiken.
  3. Slechte kwaliteit koffie gebruiken: binnen de wereld van koffiebonen/filterkoffie/koffiecups heb je gradaties. Gradaties op het gebied van kwaliteit. Ons advies is dan ook om iets meer geld uit te geven, zodat je in ieder geval van je koffie kunt genieten. De kwaliteit van de koffie is vaak terug te zien in de aanschafprijs van de bonen, de filterkoffie of de koffiecups.
  4. Koud kopje gebruiken: als je echt het perfecte kopje koffie wilt zetten, moet je ook aandacht aan het kopje besteden. Als jij een koud kopje koffie hebt, smaakt de koffie namelijk minder. Op het moment dat je de warme koffie in het koude kopje doet, daalt de temperatuur razendsnel. De smaak van de koffie neemt dan ook direct af. Het is dan ook aan te raden om het kopje eerst ietwat warm te maken.
  5. Koffie op een verkeerde manier bewaren: koffie is een vers product. Dat wil zeggen dat de koffie ook kan bederven. Heb je nou koffiebonen thuis liggen? Zorg er dan voor dat je die op de juiste manier bewaard/opbergt. Bewaar het niet in een open verpakking, maar stop het in bijvoorbeeld een vacuüm bewaardoos. Daarmee behoudt de koffie de heerlijke smaak!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo