Cold brew coffee
Op deze pagina
Een eigenschap die veel mensen delen, is vindingrijkheid. Veel mensen zijn vindingrijk en vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Dit zie je in het dagelijkse leven terug, maar zie je ook in het aanbod van koffie terug. De tijd dat je alleen tussen een espresso, lungo en cappuccino kon kiezen, ligt ver achter ons.
In de afgelopen jaren zijn tal van bijzondere koffievarianten op de markt gebracht. Goede voorbeelden hiervan zijn de frappuccino en de cold brew coffee. In ons ‘frappuccino artikel’ lees je alles over de frappuccino, terwijl we in dít artikel onze pijlen op de cold brew coffee richten.
In dit artikel vertellen we je onder meer wat een cold brew coffee is. Ook nemen we je in de geschiedenis van deze koffiespecialiteit en vertellen we je hoe je zelf een cold brew coffee kunt maken. Als je gek de cold brew coffee bent, hoef je hiervoor niet meer naar bijvoorbeeld Starbucks toe. Nee, je kunt thuis zelf dit ijskoude koffiedrankje klaarmaken!
Wat is cold brew coffee?
Zoals de naam van deze koffiespecialiteit al aangeeft, betreft dit een koud koffiedrankje. Het is echter niet zoiets als ijskoffie. Een kenmerk van ijskoffie is namelijk dat dit warm wordt gezet, waarna het afgekoeld wordt.
Bij cold brew coffee gaat het proces van bereiden anders. Voor dit drankje gebruik je normale gemalen koffie én koud water. Deze twee bestanddelen meng je met elkaar, waarna de cold brew coffee tot 24 uur in een afgesloten bak moet zitten. Na deze periode kun je het mengsel filteren en genieten van de unieke smaak.
Het bereidingsproces van een cold brew coffee is dus uniek te noemen. Dát betekent ook dat de smaak van cold brew coffee uniek is. In dit artikel vertellen we je hier graag van alles over.
De geschiedenis van cold brew coffee
Voor de geschiedenis van de cold brew coffee moeten we naar de Verenigde Staten van Amerika. Niet geheel verrassend, aangezien dat hét land van unieke koffiecreaties is.
Althans; in Amerika is cold brew coffee bijzonder populair geworden. Het koude drankje werd in dat land door onder meer Starbucks verkocht, waarna het ook de oversteek naar ons land maakte.
Feit is dat we dit drankje al eeuwenlang kennen. Zo zijn er experts die aangeven dat cold brew coffee al in de 17e eeuw bestond. In onder meer Japan en Peru werd schijnbaar destijds al deze vorm van koffie gedronken.
Of dit daadwerkelijk het geval is geweest, is iets dat niemand zeker weet. Wij houden het er maar gewoon op dat de geschiedenis van cold brew rijk is.
Eigenschappen van cold brew coffee
Doordat cold brew coffee een uniek bereidingsproces heeft, kent deze koffievariant enkele opvallende eigenschappen. De belangrijkste eigenschappen zetten we graag voor je op een rijtje:
- Minder cafeïne. Als je dagelijks een te grote hoeveelheid cafeïne binnenkrijgt, kan dit op den duur voor gezondheidsklachten zorgen. Advies is daarom om het bij maximaal 4 kopjes koffie op een dag te houden. Het is echter zo dat cold brew koffie over het algemeen 20% minder cafeïne bevat. Je kunt dus méérdere kopjes cold brew koffie op één dag drinken.
- Cold brew koffie moet minimaal 12 uur lang intrekken. Eerder in dit artikel gaven we aan dat je de koffie en het water tot 24 uur lang in moet laten trekken. De minimale tijdsduur die aangeraden wordt is 12 uur; het duurt dus sowieso enige tijd om cold brew koffie te bereiden.
- Zoete smaak. Als je de smaak van een cold brew koffie vergelijkt met de smaak van een ‘normale hete koffie’, valt één ding direct op: de zoetigheid. Cold brew koffie bevat tot zo’n 67% minder zuren, waardoor de smaak een stuk zoeter is.
Nog een leuk detail: cold brew coffee is ideaal voor mensen met een gevoelige maag. Doordat normale koffie vrij veel zuren bevatten, is normale koffie niet ideaal voor mensen met een gevoelige maag.
Daarentegen is cold brew koffie dit wél; deze koffievariant bevat immers tot zo’n 67% minder zuren.
Uit welke ingrediënten bestaat cold brew coffee?
Het zetten van een kopje cold brew coffee duurt behoorlijk lang. Dit heeft vooral met de intrektijd van het koffiedik en het koude water te maken. Voor de koffie zelf heb je echter nagenoeg geen ingrediënten nodig. Een cold brew coffee bestaat namelijk uit slechts een paar ingrediënten bestaan:
- Fijngemalen koffie. Het advies is om altijd de beste fijngemalen koffie te gebruiken. Des te beter de kwaliteit van de koffie is, des te beter de smaak van cold brew koffie is. Durf daarom te investeren in de beste fijngemalen koffie.
- Koud water. Voor het zetten van een cold brew koffie heb je ook koud water nodig. Dit koude water meng je met de fijngemalen koffie, waarna het geheel bestaat. Voordat het zover is, moet je deze ingrediënten dus wel nog een flink aantal uur laten ‘rijpen’.
- Filter. Voordat je de cold brew koffie kunt drinken, moet je eerst het water en het koffiedik filteren. Hier gebruik je een normaal koffiefilter voor. Hoe dit precies werkt, vertellen we graag verderop in dit artikel.
Een cold brew koffie kan overigens uit nog meer ingrediënten bestaan. Zo is het advies om ijsklontjes aan het mengsel toe te voegen, terwijl je ook met siroop de smaak aan kunt passen. Zoals je ongetwijfeld weet, kun je uit heel veel smaken siropen kiezen.
Wat heb je nodig om zelf cold brew coffee te maken?
Heb je wel eens bij Starbucks of een andere koffietent een cold brew koffie gedronken? Grote kans dat de smaak van deze koffievariant je erg aanspraak. Zeker in de afgelopen jaren heeft cold brew koffie flink aan populariteit gewonnen.
Meer en meer mensen zouden deze koffievariant graag thuis willen maken. Wij hebben voor hen gelukkig goed nieuws: het is niet al te lastig om thuis cold brew coffee te maken. Je hebt hier alleen onderstaande benodigdheden voor nodig.
Koffie
Zoals we hierboven al stelden, heb je de beste fijngemalen koffie nodig. Je kunt deze fijngemalen koffie kant en klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt zelf ook de bonen malen. Dit doe je door een goede koffiemolen te kopen.
Met een goede koffiemolen stel je zelf de maalgraad in. Je stopt vervolgens de koffiebonen in de molen, waarna deze molen de bonen begint te malen. Het resultaat hiervan is uiteindelijk een bepaalde hoeveelheid gemalen koffie.
Wil je koffiebonen zelf malen? Het advies is om voor 100% Arabica koffiebonen te kiezen. Deze bonen hebben een zoetere en zachtere smaak van Robusta koffiebonen; dit past dus een stuk beter bij een cold brew koffie.
Een grote kan of pot
Om cold brew koffie te maken, heb je ook een grote kan of pot nodig. In deze grote kan moet zowel de koffie als het koude water kunnen.
Ook is het wenselijk dat je de kan of pot makkelijk af kunt sluiten. Voordat je cold brew coffee kunt zetten, is het dus zaak om naar zo’n kan of pot op zoek te gaan.
Een koelkast
Belangrijk kenmerk van cold brew coffee is dat dit drankje koud is. Om het drankje koud te krijgen, moet je de hierboven besproken pot of kan in de koelkast neerzetten. Voor het bereiden van deze koude koffiespecialiteit heb je dus een koelkast nodig.
Zeef of koffiefilter
Bij het bereiden van een cold brew coffee is het belangrijk dat je het water en de koffie filtert. Hier kun je een zeef voor gebruiken, maar ook een koffiefilter. Pak bijvoorbeeld een koffiefilter, zet een kan hieronder en schenk de koude koffie door het filter heen.
Het koffiefilter houdt nu, als het goed is, des grootste oneffenheden in het water en de koffie tegen. Het mengsel dat in de kan terechtkomt, is hierdoor netjes gefilterd.
Stappenplan voor het maken van cold brew coffee
Wil je dolgraag thuis heerlijke cold brew coffee kunnen maken? Wij adviseren je dan ten eerste om het nodige geduld op te brengen. Voordat je deze koffievariant kunt drinken, ben je 12 tot 24 uur verder. Het drinken van cold brew coffee is daarom ook iets dat je goed moet plannen. Met onderstaand stappenplan maak je in ieder geval deze koude koffiespecialiteit.
Stap 1: pak een grote pot of kan
Het is allereerst zaak om een grote pot of kan te pakken. Deze kan of pot moet groot genoeg zijn én moet afgedekt kunnen worden.
Stap 2: doe de gemalen koffie in deze pot of kan
Het is vervolgens zaak om de gemalen koffie in de pot of kan te doen. Het advies is om zo’n 200 gram gemalen koffie te gebruiken, maar je kunt uiteraard voor meer of minder kiezen.
Hoe je aan de gemalen koffie komt, is aan jezelf. Mocht je zelf de koffie willen malen, moet je de beste koffiemolen gebruiken.
Stap 3: voeg 1 liter water toe
Aan de 200 gram gemalen koffie voeg je vervolgens zo’n 1 liter water toe.
Stap 4: meng de ingrediënten goed met elkaar
Het is nu zaak om het water en de gemalen koffie met elkaar te mengen. Dit doe je door in de pot of kan te roeren. Je kunt er ook voor kiezen om de deksel op de pot/kan te doen en ver volgens de pot of kan te schudden. Belangrijk is in ieder geval dat je de ingrediënten goed met elkaar mengt.
Stap 5: dek de pot of kan af en zet deze in de koelkast
Je moet nu de pot of de kan afdekken. Dit doe je met bijvoorbeeld een deksel of met afdekfolie. Nadat je dit hebt gedaan, moet je de pot of kan in de koelkast neerzetten. Het advies is om dit 12 tot 24 uur te doen.
Stap 6: filter de koffie
Na de 12 tot 24 uur is het zaak om de koffie te filteren. Dit doe je met bijvoorbeeld een zeef, passeerdoek of koffiefilter.
Stap 7: stop wat ijsklontjes in een glas en schenk de cold brew coffee in
Als je van de echte smaaksensatie van een cold brew coffee wilt genieten, is h het advies om ijsklontjes in een glas te stoppen. Vervolgens kun je de koude koffie in het glas inschenken.
Stap 8: geniet ervan!
Het is nu de hoogste tijd om van een heerlijke cold brew koffie te genieten. Voordat het zover is, kun je nog wat smaakwijzigingen doorvoeren:
- Je kunt eventueel een scheutje melk aan het koude mengsel toevoegen
- Je kunt één van de vele siropen aan het koude mengsel toevoegen. Daarmee maak je de smaak van de cold brew koffie nog unieker
Inspiratie & tips voor het maken van cold brew coffee
Bovenstaand stappenplan zie je in onderstaande video, van Starbucks, duidelijk naar voren komen. Check deze video en maak het zetten van cold brew koffie daarmee makkelijker voor jezelf:
Belangrijke tip: voor het bereiden van cold brew coffee kun je ook een French Press gebruiken. Check direct ons artikel over de beste French Press varianten en haal één van die varianten in huis. Met dit handige apparaat zet je nóg makkelijker een lekkere cold brew koffie.
Nog een belangrijke tip: je kunt cold brew koffie ook gewoon in de supermarkt halen. De twee beste soorten hebben we alvast voor je uitgezocht:
- Spicekix Cold Brew Koffie. Spicekix biedt een zak van 500 gram cold brew koffie aan. Deze zak zit vol met smaakvolle ingrediënten, waarmee je gemakkelijk een lekkere cold brew koffie op tafel zet.
- Nescafé Dolce Gusto Cold brew capsules. Als je een Dolce Gusto apparaat hebt, kun je ook voor deze capsules kiezen. Met deze koffiecapsules ben je in staat om 36 lekkere kopjes Cold Brew koffies te zetten