Jura impressa C60

Deze Jura Impressa C60 is een volautomatische espressomachine met de optie om behalve een goede koffie en espresso ook melkspecialiteiten te bereiden. Hij doet dit door middel van een slangetje, die vanuit een melkpak of jouw eigen melkkan, melk opzuigt en zodoende heerlijk microschuim creëert.
Dit apparaat springt eruit met zijn simpele, maar luxe design en de mogelijkheid om jouw kopje espresso of cappuccino helemaal naar jouw smaak in te stellen. Daarvoor hoef je nu echt niet meer naar de plaatselijke dure koffieshop, waar ook je naam nog eens verkeerd gespeld wordt.
Vanaf €650 staat dit apparaat te pronken in jouw keuken. Het apparaat beschikt over een bonenreservoir van 200 gram en een waterreservoir van 1,9 liter.

Onder andere verkrijgbaar bij Koffiediscounter.nl.

Voordelen

Zeer makkelijk bedienbaar

Wat een mooi voordeel is aan deze Jura impressa C60, is zijn ontzettend makkelijke en snelle bediening. Dit komt door het zogenoemde Rotary Switch systeem. In de praktijk betekent dit dat het apparaat is vormgegeven met een tweetal draaiknoppen en een tekstdisplay waarop jouw keuzes worden weergegeven. Dit maakt deze machine voor iedereen makkelijk bedienbaar en geeft het ook nog eens een luxe minimalistische uitstraling zonder onnodige poespas.
De wereld wordt steeds kleiner. Jura begrijpt dat en heeft dit apparaat dan ook voorzien van elf verschillende keuzemogelijkheden qua talen. Zo wordt het apparaat echt voor iederéén makkelijk te bedienen.

Conische koffiemolen

De koffiemaling is een ontzettend belangrijk proces in de bereiding van het perfecte kopje koffie. Hoe fijner de maling, hoe langer het water de maling passeert en hoe meer aroma en wordt geëxtraheerd. Makkelijk gezegd; hoe fijner de maling, hoe sterker de koffie en andersom.
Niet alleen de fijn- of grofheid heeft invloed op de smaak, maar ook heel belangrijk is de soort koffiebonen en uiteraard de manier waarop deze bonen worden gemalen. Voor de meest pure smaak mogen de bonen niet heet worden, dan geven de bonen namelijk een bittere smaak af. Ook is voor het aroma belangrijk dat de bonen gelijkmatig gemaald worden.
Deze espressomachine is voorzien van een conische koffiemolen, in de professionele baristawereld ook wel een conische burr genoemd. Dit heeft een aantal voordelen in het maalproces van jouw favoriete koffiebonen. Een conische koffiemolen maalt de bonen erg gelijkmatig. Ze worden namelijk niet zomaar fijngesneden, maar door de conische vorm worden de koffiebonen gelijkmatig geplet en zo tot jouw keuze fijnheid gemalen. Ook worden de schijven niet heet, waardoor zo’n bitter bakje koffie voorgoed verleden tijd is.

Uitloop voor microschuim

Met dit apparaat maak jij binnen een handomdraai behalve een kopje koffie of espresso ook een lekkere cappuccino of latte macchiato. Deze espressomachine is voorzien van een uitloop die perfect microschuim voor je maakt. Het apparaat beschikt niet over een geïntegreerde melkunit, maar dat mag de pret niet drukken. Met een slangetje kun je direct uit een pak melk, of bijvoorbeeld vanuit een officiele Jura rvs-melkkan, heel snel dit microschuim bereiden. Met het slangetje zuigt het de melk op en deze wordt vermengd met hete stoomdeeltjes, waardoor heel fijn schuim ontstaat wat lang stevig blijft. Zo’n rvs-melkkan is trouwens apart verkrijgbaar vanaf zo’n €60. Voordeel aan zo’n melkkan is dat het een thermofunctie heeft, waardoor de melk tot wel 8 uur lang gekoeld blijft. Dit in tegenstelling tot een pak melk, die je in de koelkast gekoeld moet bewaren.

Energie bespaarmodus

Als er ergens op bespaard kan worden in huis wordt veelal naar het elektraverbruik gewezen. Helaas gebruiken, vooral de wat oudere apparaten, in standby-mode alsnog veel energie. Deze Jura Impressa C60 heeft een tweetal opties om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Allereerst de optie om automatisch uit te schakelen. Dit kun je instellen vanaf 15 minuten, 30 minuten of vanaf 1 tot wel 15 uur na de bereiding van het laatste kopje koffie. Denk er wel aan dat het apparaat na het automatisch uitschakelen een spoeling uitvoert. Zorg dus wel dat er voldoende water aanwezig is en de lekbak niet vol is. Of je kunt natuurlijk een beker neerzetten na het laatste gebruik om het spoelwater op te vangen.

De tweede optie om te besparen op je energiekosten is de energie bespaarmodus. Met deze modus warmt het apparaat zichzelf niet steeds automatisch weer op. Dit heeft uiteraard een voordeel voor de energiekosten, maar een nadeel is dat je wat langer op je kopje koffie moet wachten. Aan jou de keus.

Vulschacht gemalen koffie

Dat scheelt weer apart een kopje decafé zetten, want deze machine is voorzien van een aparte vulschacht voor gemalen koffie. Zo kun jij bijvoorbeeld ’s avonds zelf genieten van een kopje cafeïnevrije koffie, of kun je dit aanbieden aan je visite. Of wat dacht je van een aparte maling, zoals mokka of chocolade.

Thermoblok verwarmingssysteem

Wat ook een belangrijk moment is in de bereiding van jouw perfect gezette kopje koffie, is de verhitting. Om de sterke punten qua aroma uit de maling vrij te laten komen is het belangrijk dat de koffie gelijkmatig en binnen een bepaalde temperatuurmarge wordt bereid. De ideale bereidingstemperatuur van een goede espresso is tussen de 90 en 95 graden.
Gelukkig is deze machine voorzien van een thermoblok verwarmingssysteem. Dit betekent dat de temperatuur tijdens de bereiding snel tot de ideale temperatuur komt en deze constant aanhoudt. Zo wordt uit jouw keuze koffieboon het beste aroma gehaald en kan het genieten beginnen.

Koffie naar wens instelbaar

Of je nu gek bent op een grote bak milde café crème, of houdt van een stevige espresso. Met dit apparaat kun je dit naar wens helemaal instellen.
Allereerst kun je natuurlijk via de maalgraad de grofheid instellen. Denk eraan, wil je een sterke koffie, hou dan een fijne maalgraad aan. Met puntjes op de maler is de maalgraad gemakkelijk in te stellen, een groot puntje voor een grove maling en hoe kleiner het puntje, hoe fijner de maling.
Als je de maalgraad naar jouw smaak hebt afgesteld, kun je ook op de koffiemachine zelf nog jouw aromasterkte kiezen. Je hebt de keuze uit mild, normaal, sterk en extra sterk. Ook kun je twee temperatuurstanden kiezen, normaal en hoog.
Of jij nu van een grote bak houdt, of een kleine sterke espresso. Met deze machine heb je de keuze om het aantal milliliters dat het apparaat schenkt te wijzigen. Je hebt de keuze vanaf 25 milliliter tot wel 240 milliliter per kop.

Nadelen

Koffieuitloop niet erg hoog

Tegenwoordig zijn de mooie luxe glazen met een lekkere latte macchiato erg in. Het is natuurlijk ook wel erg leuk om dit aan je gasten te kunnen serveren. De latte macchiato glazen kunnen echter erg hoog zijn, vaak tot wel zo’n 15 centimeter. De koffieuitloop van deze machine gaat echter maar omhoog tot zo’n 11 centimeter. Hierdoor passen niet al die mooie luxe glazen onder de uitloop. Als je nu met overgieten aan de slag moet, krijgt het al snel een amateuristische uitstraling en dat is jammer, zeker gezien de prijs van dit apparaat.

Bonenreservoir van 200 gram

Deze Jura Impressa is voorzien van een bonenreservoir van 200 gram. Dit is, zeker gezien de prijsklasse van dit apparaat, wat aan de kleine kant. Stel dat jij van een lekker sterk bakje houdt, wat neer zal komen op maximaal 14 gram per bakje. Nederlanders drinken, volgens onderzoek van Quartz in 2014, zo’n 2,5 bakjes koffie per dag. Dan heb je wellicht een tweepersoonshuishouden, wat ongeveer neer zal komen op 5 bakjes koffie per dag. Dit komt neer op elke 2,5 dagen bijvullen. En in het geval van visite, dat wordt met een gemiddelde instelling van 10gram per bakje geen tweede ronde zonder het reservoir te hoeven bijvullen als jij bijvoorbeeld 15 koffiedrinkers in huis hebt.

Duur in onderhoud

Ook deze Jura is, net als helaas de meeste automatische espressomachines, redelijk aan de prijs als we het hebben over het onderhoud. Jura adviseert om de middelen voor reiniging uitsluitend van eigen merk te gebruiken. Het is uiteraard aan jezelf of je dit besluit te doen.

Op deze machine zit de optie een Claris blue filter te gebruiken. Na de installatie van dit filter hoeft dit apparaat niet meer ontkalkt te worden. Dit is natuurlijk wel een voordeel als je hier geen tijd en zin in hebt. Voor de prijs hoef je het echter niet te doen. Zo’n filter kost je €18 en moet om de twee maanden vervangen worden. Dit komt neer op €108 per jaar aan filtergebruik. Mocht je besluiten om gewoon te ontkalken kost je dit, in geval van een gemiddelde waterhardheid, jaarlijks €30. Mocht je echter de pech hebben dat in jouw regio de waterhardheid erg hard is, dan moet dit wellicht wel maandelijks gebeuren. Dan alsnog kom je in plaats van €108 aan filtergebruik uit op €60 aan ontkalkingstabletten.

Dan hebben we nog de gewone reiniging van de machine die middels een tablet worden uitgevoerd. Jura adviseert deze reiniging na 200 bereidingen uit te voeren. Geen nood, want de melding komt automatisch naar voren na deze bereidingen. In het geval van een gemiddeld tweepersoonshuishouden zal dit uitkomen op ongeveer 8 maal reinigen per jaar. Dit komt neer op een jaarlijks bedrag van ongeveer €20.
Afhankelijk van jouw keuze voor ontkalken, danwel het gebruik van een filter komt dit neer op een jaarlijks totaalbedrag van €128 of €80 per jaar.

Ervaringen

Wat zeggen de koffiedrinkers van Nederland eigenlijk over dit apparaat. Om jou daarover te informeren hebben we een hoop reviews voor je doorgelezen. Dat scheelt jou weer tijd, want de belangrijke highlights kom je nu door even door te lezen snel te weten.

Wat in positieve zin erg opvalt aan deze machine is het makkelijke gebruik. Het Rotary Switch systeem valt erg in de smaak en je hoeft geen professional te zijn om met deze knop een goede espresso te zetten.
“Met de draaiknop heb je zo een koffie naar keuze gezet. Zelfs na het uitpakken kon ik meteen aan de slag en had ik meteen een goede kop espresso.”

Verder is het design iets wat uiteraard snel opvalt en de mensen waarderen dit.
“Het is een echte blikvanger in mijn keuken. Het apparaat heeft een professionele en luxe uitstraling.”

Ook de melkproducten die deze machine bereid worden als erg positief ervaren.
“Binnen een mum van tijd een heerlijke cappuccino. Stevig schuim wat niet inzakt met een zachte smaak.”

Ook werden er helaas ook wel een aantal minpunten genoemd. Een daarvan is dat de lekbak snel vol is.
“Het apparaat spoelt soms tussendoor. Hierdoor moet ik de lekbak vaak legen.”

Ook een nadeel is het onderhoud.
“Het spoelen en ontkalken is niet moeilijk, maar je bent er wel vaak en lang mee bezig. Ook vind ik het onderhoud vrij duur, zeker de speciale filters.”

De Jura Impressa C60 kopen

Deze volautomatische koffiemachine is verkrijgbaar bij:

» Koffiediscounter.nl

» coolblue.nl

» Bol.com

Alternatieven

Jura Impressa C65 Platina

Dit apparaat heeft eigenlijk precies dezelfde eigenschappen als de C60. Het enige wat de Impressa C65 Platina extra heeft ten opzichte van de C60 is een aroma+ koffiemolen. Deze molen maalt de koffiebonen zo’n 50% sneller ten opzichte van zijn zwarte broertje en is stiller in gebruik. De C65 Platina kost je ongeveer €50 extra en is dus verkrijgbaar vanaf zo’n €700.

» Volledige review Jura Impresssa C65 Platina

Saeco PicoBaristo HD8927/01

Heb jij liever een geïntegreerde melkkan voor jouw melkspecialiteiten? Dan is deze Saeco misschien wel wat voor jou. Behalve een espresso en café crème maakt deze jongen dus ook je cappuccino en latte macchiato volledig automatisch voor je klaar. Deze Saeco heeft een waterreservoir van 1,8 liter, iets kleiner dus. Daartegenover heeft hij een bonenreservoir van 250 gram, iets ruimer dus dan de Jura Impressa C60. Deze Saeco is verkrijgbaar vanaf €720.

» Volledige review Saeco PicoBaristo HD8927/01

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo