Jura D4 vs. D6

Ben je op zoek naar een volautomatische koffiemachine? Is je oog daarbij gevallen op de Jura D4 en/of op de Jura D6? Dan heb je in onze ogen al een prima schifting weten te maken. Beide machines bieden namelijk de nodige voordelen.

Maar, wat zijn nou de belangrijkste verschillen tussen de Jura D4 en de Jura D6? In welke situatie kun je het beste voor de Jura D4 kiezen? En om welke redenen kun je het beste voor de Jura D6 kiezen? Op deze vragen ga je in dit artikel een antwoord vinden.

Jura D4 design

Alle varianten van de Jura D4

Alle varianten van de Jura D6

Alternatieven voor de Jura D4 & Jura D6

Wij hebben speciaal voor jou een vergelijk getroffen tussen de D4 en de D6. In dit artikel delen wij graag onze bevindingen, waarbij wij je ook nog bepaalde adviezen kunnen geven. In sommige situaties kun je namelijk écht beter voor de Jura D4 kiezen. Dat geldt echter ook voor de Jura D6.

Wil je graag op voorhand al meer weten over de Jura D4? Lees dan onze Jura D4 review. Heb je op voorhand meer interesse in de Jura D6? Lees dan onze Jura D6 review. Wil je je graag door beide apparaten laten verrassen? Neem dan op je gemakje dit artikel door!

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten?

Voordat we de belangrijkste verschillen benoemen, willen we eerst naar de overeenkomsten kijken. Beide koffiemachines lijken namelijk in grote lijnen op elkaar, maar weten zich op detailniveau te onderscheiden.

De belangrijkste overeenkomsten hebben wij in onderstaand lijstje voor je opgesomd:

 • Beide koffiemachines zijn in de kleurstelling ‘Piano Black’ verkrijgbaar. De machine is volledig in het zwart uitgevoerd met uitzondering van enkele chromen accenten.
 • Beide koffiemachines zijn volautomatische koffiemachines. Dit betekent dat je geen omkijken naar het bereiden van de koffie hebt. 
 • Beide koffiemachines hebben een waterreservoir met een inhoud van 2 liter. Over deze inhoud zijn wij zeer te spreken; je hoeft niet al te vaak het reservoir bij te vullen.
 • Beide koffiemachines hebben een heetwaterfunctie. Ook voor theeliefhebbers zijn deze apparaten dus geschikt.
 • Beide koffiemachines hebben een bonenreservoir met een inhoud van 200 gram. Naar onze mening had dit iets groter gemogen, aangezien je nu toch vaak de bonen bij moet vullen.
 • Beide koffiemachines kunnen twee kopjes koffie tegelijkertijd vullen. Let wel op: dit geldt niet voor melkspecialiteiten met melk.
 • Beide koffiemachines hebben een automatisch ontkalkingssysteem. Als je de instructies opvolgt, is het apparaat met het ontkalken slechts 40 minuten bezig.
 • Beide koffiemachines hebben dezelfde afmetingen: 34,5 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 41,5 centimeter diep.
 • Beide koffiemachines hebben een pompdruk van 15 bar en een vermogen van 1450 watt. Dit zegt je wellicht niet zoveel, maar deze specs zijn prima te noemen. Zéker als je deze specs vergelijkt met vergelijkbare apparaten van andere merken.
 • Bij beide koffiemachines kun je veel instellingen zelf bepalen. Zo bepaal je zelf de koffiesterkte, de hoeveelheid koffie en de temperatuur van het water. Door met deze instellingen te ‘spelen’, kun je uiteindelijk het perfecte kopje koffie laten zetten.
 • Op beide koffiemachines krijg je 25 maanden garantie. Het is daarvoor wel aan te raden om jouw factuur goed te bewaren; via onderstaande buttons kun je direct één van de koffiemachines bij één van onze partners bestellen.

Het mag duidelijk zijn: de Jura D4 en de Jura D6 vertonen de nodige overeenkomsten. Bovendien zie je vanaf de buitenkant niet direct het verschil tussen beide koffiemachines. Beide machines hebben namelijk grotendeels dezelfde vormgeving, dezelfde kleurstelling en dezelfde afmetingen.

Qua prestaties, mogelijkheden en functies zijn er echter wél verschillen zichtbaar/merkbaar. Over deze verschillen informeren wij je graag zo uitgebreid mogelijk in dit artikel!

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Heb je interesse om een volautomatische koffiemachine aan te schaffen? Dan weet je op voorhand dat je uit vrij veel varianten kunt kiezen. Om meerdere redenen is het aan te raden om naar apparaten van Jura te kijken. Zo zijn deze apparaten stijlvol vormgegeven, leveren de apparaten heerlijke koffie af en is ook de kwaliteit dik in orde.

Maar, ga je dan voor de Jura D4 of toch voor de Jura D6? Met die vraag gaan wij je helpen in dit artikel. Hieronder bespreken wij daarvoor de belangrijkste verschillen tussen beide koffiemachines. Neem deze verschillen goed door en bepaal vervolgens welke machine het beste op jouw wensen aansluit:

 • Verschil in type koffie
 • Verschil in voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten
 • Verschil in extractieproces
 • Verschil in melk opschuimen
 • Verschil in bediening
 • Verschil in materiaal
 • Verschil in geluidsniveau
 • Verschil in gewicht
 • Verschil in prijskaartje

Verschil in type koffie

Gaat jouw voorkeur uit naar koffiebonen? Heb je het liefste gemalen koffie? Of wil je een keus tussen beide soorten koffie maken? Als je voorkeur naar gemalen koffie uitgaat, is het aan te raden om voor de Jura D4 variant te kiezen.

Wil jij het liefste van de heerlijke smaak van de verse koffiebonen genieten? Dan heb je de keus uit de Jura D4 of de Jura D6. Bij beide varianten kun je in ieder geval gebruik van koffiebonen maken, maar alleen bij de Jura D4 kun je gebruik van gemalen koffie.

Arabica koffiebonen

Mogen wij je van één tip voorzien? Als je voor de meest lekkere koffie wilt gaan, kies je sowieso voor koffiebonen. Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar de verse smaak van de koffiebonen is niet te evenaren door de smaak van gemalen koffie.

Verschil in voorgeprogrammeerde koffievarianten

Naar welke koffiespecialiteit gaat jouw voorkeur uit? Heb jij het liefste een espresso? Of ga jij toch liever voor een lungo? De keuze is reuze bij beide varianten.

Bij beide varianten kun je uit meerdere voorgeprogrammeerde koffievarianten kiezen. Welke varianten dit precies zijn, hebben wij in onderstaande tabel voor je uitgewerkt:

Jura D4

Jura D6

Doppio

Cappuccino

Dubbele espresso

Dubbele espresso

Espresso

Espresso

Lungo

Lungo

Ristretto

Cell

Bepaal naar welke koffievarianten jouw voorkeur uit gaat. Check vervolgens in bovenstaande tabel of die koffievariant al voorgeprogrammeerd zit in de betreffende machine. Gemak dient de koffieliefhebber!

Verschil in extractieproces

Beide koffiemachines zien er vanaf de buitenkant hetzelfde uit. Als we naar de binnenkant van beide varianten kijken, zien we echter duidelijke verschillen naar voren komen. Zo is het extractieproces bij beide varianten anders.

Wat een extractieproces überhaupt is? Dat is het proces waarmee de smaakintensiteit van de koffie voor een deel bepaald wordt. Meer informatie daarover hebben we per koffiemachine hieronder op een rijtje gezet:

 • Jura D4: dit apparaat maakt gebruik van een ongelijke druk. Hierbij gaat het water met korte tussenpozen door het water heen, waarbij het water dus langer in aanraking met de koffie is. Dit zorgt ervoor dat het water extra aroma’s opneemt, waardoor de koffie meer smaak krijgt.
 • Jura D6: dit apparaat maakt gebruik van een gelijke druk. Hierbij stroomt het water in één vast tempo door/langs de koffie heen. Dit proces gaat over het algemeen iets sneller, maar de smaak van de koffie is hierdoor wel iets minder. Of beter gezegd: het water neemt minder aroma’s van de koffie op.

Voor welke variant je op dit gebied het beste kunt kiezen? Dat hangt echt van jouw voorkeuren af. Zoals je in bovenstaande korte toelichting al kunt lezen, bieden beide varianten een specifiek voordeel met zich mee. Het is dan ook lastig om op dit vlak te bepalen wat ‘goed’ is of wat ‘fout’ is.

Verschil in melk opschuimen

Gaat jouw voorkeur uit naar een koffiespecialiteit met melk? Dan wil je het bereiden van een dergelijke specialiteit met melk ongetwijfeld zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken. Als dat het geval is, kun je op dit vlak beter voor de Jura D6 kiezen.

De Jura D6 biedt namelijk de mogelijkheid om melk op te schuimen. De Jura D4 biedt deze mogelijkheid niet, waardoor je het melk zelf op moet zien te schuimen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een losse melkopschuimer.

Verschil in melk opschuimen

Voor een echte liefhebber van een cappuccino of een latte macchiato raden wij derhalve de Jura D6 aan. Ben je specifiek van een cappuccino gek? Dan is een Jura D6 sowieso interessant, aangezien de cappuccino hierbij één van de voorgeprogrammeerde koffievarianten is.

Ter aanvulling: bij de Jura D6 kun je ook nog het melkvolume naar wens instellen. Je weet hiermee de koffiespecialiteit met melk volledig naar eigen smaak te maken. Op dit gebied weet de Jura D6 zich écht te onderscheiden.

Verschil in bediening

Zo op het eerste oog zien de Jura D4 en de Jura D6 er hetzelfde uit. Als je heel gericht naar beide apparaten gaat kijken, zie je echter wel een verschil. Dit verschil is aan de linkerkant van het apparaat zichtbaar; aan de bovenkant welteverstaan.

 • Bij de Jura D4 vind je daar twee knoppen. Met deze twee knoppen kun je bepalen dat je twee kopjes koffie wenst te hebben. Tevens kun je met de onderstaande knop de sterkte van de koffie instellen.
 • Bij de Jura D6 vind je op deze plek een draaiknop. Met deze draaiknop kun je de instellingen voor de koffie, waaronder een cappuccino, zelf bepalen.

Wil je liever vanaf jouw luie stoel een kopje koffie bereiden? Dat is bij beide varianten mogelijk. Bij beide varianten kun je namelijk gebruik maken van de Smart Connect app. Met deze app kun je vanaf jouw smartphone (of tablet) de machine bedienen. Ideaal!

Verschil in materiaal

Als je gericht naar de binnenkant van beide apparaten kijkt, tref je meerdere verschillen aan. Zo zijn de waterleiding van de Jura D4 en de waterleiding van de Jura D6 van andere materialen vervaardigd.

De waterleiding van de Jura D4 is van kunststof vervaardigd, terwijl de waterleiding van de Jura D6 van koper vervaardigd is. Over het algemeen is kunststof een stuk lichter, maar is koper een stuk robuuster. Ook op dit gebied bestaat echter geen ‘goed’ of ‘fout’.

Jura D6 zwarte kleur

Verschil in geluidsniveau

Wil je ’s avonds laat nog van een lekker kopje koffie genieten? Wil je echter niet dat jouw kinderen wakker worden door het geluid van de koffiemachine? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een stille koffiemachine. Op basis van het geluidsniveau kunnen wij het volgende stellen: de Jura D4 maakt minder geluid. Meer informatie daarover vind je in onderstaande tabel:


Jura D4

Jura D6

Geluidsniveau bonen malen

71 decibel

72 decibel

Geluidsniveau espresso zetten

59 decibel

65 decibel

Verschil in gewicht

Heb je de koffiemachine op de juiste plek in de keuken neergezet? Dan zit je hier hoogstwaarschijnlijk de komende jaren niet meer aan. Moet je onverhoopt de koffiemachine toch optillen en verplaatsen? Dan is het goed om te weten dat de Jura D4 een fractie lichter is.

De Jura D4 weegt namelijk 8,4 kilogram, terwijl de Jura D6 8,7 kilogram weegt. Dit verschil van 0,3 kilogram is in onze ogen echter wel verwaarloosbaar.

Verschil in prijskaartje

Hoeveel geld wil én kun jij uitgeven aan een nieuwe volautomatische koffiemachine? Dat is een belangrijke vraag waar je voor jezelf een passend antwoord op moet zien te vinden. Het is hierbij goed om te weten dat beide varianten een ander prijskaartje hebben:

 • Jura D4: dit apparaat kost 699 euro bij onze partner Bol.com
 • Jura D6: dit apparaat kost 799 euro bij onze partner Bol.com.

Let wel op: dit zijn de prijzen uit maart 2021 zonder enige aanbiedingen. Onze partner Bol.com stunt echter regelmatig met aanbiedingen, waardoor je de apparaten mogelijk tegen een lagere prijs aan kan schaffen. Ook is het mogelijk dat deze prijzen in de toekomst stijgen of dalen. Door op onderstaande buttons te klikken, kun je in ieder geval direct de actuele prijzen achterhalen. 

Wanneer kun je het beste voor de Jura D4 kiezen?

Wil jij liever niet al te veel geld aan een volautomatische koffiemachine uitgeven? Dan is het logischer om voor de Jura D4 te kiezen. Deze koffiemachine is namelijk 100 euro goedkoper dan zijn ‘grotere’ broertje de Jura D6.

Daarnaast geniet je bij de Jura D4 eigenlijk van een betere smaak van de koffie. Dit komt door de ongelijke druk bij het extractieproces; door deze ongelijke druk komt het water langer met de koffie in aanraking. Dit zorgt voor een langere en betere overbrenging van de aroma’s, waardoor de koffie een ‘betere’ smaak heeft.

Jura D4 koffiemachine

Tevens is de Jura D4 ideaal voor mensen die koffie zonder melk drinken. Als je een liefhebber van bijvoorbeeld een cappuccino of een latte macchiato bent, kun je namelijk wel beter voor de Jura D6 kiezen. Gaat jouw koffie echter expliciet uit naar zwarte koffie? Dan is de Jura D4 voor jou op het lijf geschreven.

Al met al is de Jura D4 ideaal voor liefhebbers van zwarte koffie. Deze koffie heeft een heerlijke smaak dankzij het extractieproces, terwijl je voor de machine ook nog iets minder geld hoeft te betalen. Al met al is de Jura D4 zeker voor veel mensen geschikt; daar zijn wij van overtuigd.

Wat vinden andere mensen van de Jura D4?

Weet je niet 100% zeker of de Jura D4 op jouw wensen aan gaat sluiten? Dan is het mogelijk interessant om eens naar de beoordelingen van andere kopers te kijken. Als je deze beoordelingen op je gemakje doorleest, zie je direct dat veel kopers behoorlijk te spreken zijn. Enkele van de veelzeggende beoordelingen hebben wij voor je op een rijtje gezet:

 • Mooi apparaat en koffie van uitstekende kwaliteit, zoals je van Jura mag verwachten. Wij hadden behoefte aan een volautomaat waar ook een mogelijkheid in zit om decaf te kunnen drinken. Apparaten met twee molens zijn erg kostbaar, maar de D4 heeft een vakje om koffiepoeder in te doen, wat prima werkt.
 • Elk van ons houd van een groot bakje koffie, maar met andere koffiesterkte en dat lukt prime, een keer instellen en voor altijd goed! Koffie is ook lekker warm!
 • Als je een goede kop koffie of espresso wil, is dit het beste apparaat. Geen gedoe met melk en andere instellingen. Ideaal is dat je dat je de mogelijkheid hebt om direct de sterkte van de koffie per kop kunt bepalen. Super eenvoudig in gebruik.

Het mag duidelijk zijn: de meeste kopers zijn zéér te spreken over hun aankoop!

Wanneer kun je het beste voor de Jura D6 kiezen?

Gaat jouw voorkeur uit naar koffiespecialiteiten met melk? Dan kun je eigenlijk maar één juiste keuze maken: kiezen voor de Jura D6. Met dit apparaat ben je namelijk in staat om moeiteloos heerlijke koffiespecialiteiten met melk te zetten.

Sterker nog; met één druk op de knop kun je al een heerlijke cappuccino laten bereiden. Bij deze cappuccino kun je bovendien ook nog handmatig de hoeveelheid melk bepalen; wat wens je nog meer?

Jura D6 zwarte kleur

Verder onderscheidt de Jura D6 zich ook nog door de bediening. In onze ogen voelt de bediening van dit apparaat namelijk net iets prettiger aan dan de bediening van de Jura D4. Of jij dat ook gaat vinden? Nou, wij denken wel dat dit echt persoonsgebonden is. Wij raden je daarom aan om goed naar de afbeeldingen van beide apparaten te kijken.

Al met al is de Jura D6 ideaal voor liefhebbers van koffiespecialiteit met melk. Onder meer een cappuccino en een latte macchiato kun je met veel gemak door deze machine laten zetten. Wel moet je iets dieper in de buidel tasten, maar je krijgt een hoop waar voor je geld.

Wat vinden andere mensen van de Jura D6?

Over het algemeen zijn wij behoorlijk te spreken over de Jura D6. Is dat ook iets wat geldt voor andere gebruikers van deze volautomatische koffiemachine? Ja, zeker. Wij hebben op het internet namelijk vrij veel positieve beoordelingen over deze koffiemachine gevonden. Enkele van de veelzeggende beoordelingen hebben wij voor je op een rijtje gezet:

 • Perfect apparaat en niet al te veel herrie bij bereiden koffie
 • Geen moment spijt van deze aankoop. Goede kwaliteit, wat uiteraard ook mag voor dit geld. Hopelijk gaat hij lang mee.
 • Geweldige koffie uit een supermooi apparaat dat heel gemakkelijk is in gebruik. Een aanwinst voor de koffieliefhebber die ook houdt van een beetje gemak.
 • Tot op heden tevreden met deze Jura. Goede prijs/kwaliteitsverhouding. Degelijk apparaat.

Ook de meeste kopers van de Jura D6 zijn dus erg te spreken over dit apparaat.

Slotwoord

Kun je nou het beste kiezen voor de Jura D4? Of kun je toch het beste kiezen voor de Jura D6? Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is een en ander vooral afhankelijk van jouw voorkeuren. Als je de juiste keuze wilt maken, raden wij je aan om jouw wensen op een rijtje te zetten.

Aan de hand van jouw wensen kun je vervolgens bovengenoemde verschillen gaan waarderen. Op basis van een dergelijke waardering kun je uiteindelijk de knoop doorhakken. Van de aanschaf van de Jura D4 of de Jura D6 ga je sowieso geen spijt krijgen. Beide machines zien er namelijk fraai uit, zijn van de gewenste kwaliteit en zetten heerlijke koffie. Uiteindelijk is dat waar het allemaal om draait!

Kafea.nl
Logo