Koffie zwanger: kun je koffie drinken tijdens je zwangerschap?

Ben je in verwachting van een zoon of dochter? Dan merk je al snel de nodige veranderingen op. Je hormoonhuishouding verandert, je krijgt een dikke buik en je smaakpupillen veranderen.

Je moet echter ook rekening met bepaalde beperkingen houden. Zo mag je geen rauwe vis of rauw vlees eten. Ook is het advies om op te passen met verschillende kruiden. Kun je tijdens je zwangerschap dan wél koffie drinken? Op die vraag vind je in dit artikel een passend antwoord.

Koffie zwanger

Maximaal 2 kopjes koffie per dag

Tijdens je zwangerschap kun je met een gerust hart koffie drinken. Belangrijk is wel dat je het bij maximaal 2 kopjes koffie houdt. Dit heeft te maken met de cafeïne die in de koffie aanwezig is.

Het Voedingscentrum geeft aan dat 2 kopjes koffie op een dag veilig is. In dat geval krijg je maximaal 250 milligram aan cafeïne binnen; dat is voor een zwangere vrouw voldoende.

Concreet: het advies is om dagelijks maximaal 2 kopjes koffie te drinken. Mocht je de voorkeur aan een grote mok of beker geven, is het advies om het bij maximaal 1 mok/beker per dag te houden.

Oppassen met cafeïne

Tijdens een zwangerschap draait het niet zozeer om koffie, maar om cafeïne. Die is een oppeppende stof die in je bloed terechtkomt. Deze stof heeft positieve effecten op het lichaam, maar ook negatieve effecten.

Negatieve effecten zijn onder meer de volgende:

  • Rusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid

Mocht je teveel cafeïne binnenkrijgen, krijg je mogelijk ook moeite met slapen. Aangezien slaap tijdens de zwangerschap van essentieel belang is, is dit niet wenselijk.

Cafeïne zit in verschillende producten

Het mag duidelijk zijn dat je tijdens je zwangerschap op moet passen met cafeïne. Hierbij is het belangrijk om te weten dat cafeïne niet alleen in koffie zit:

  • Chocolade
  • Thee
  • Cola
  • Energiedrankjes

Bij deze producten wordt niet altijd cafeïne gesproken, maar soms over theïne. Dit zijn twee verschillende termen, maar het gaat bij beide gevallen om precies dezelfde oppeppende stof.

Wat is het gevaar van teveel koffie drinken tijdens de zwangerschap?

Ben je helemaal gek op lekkere koffie? Dan is de zwangerschap wellicht een lastige periode voor je. Je mag niet al te veel koffie drinken, waardoor je mogelijk last van afkickverschijnselen kunt krijgen.

Maar, als je teveel koffie drinkt, brengt dit de nodige gevaren met zich mee. De belangrijkste gevaren bespreken we hieronder.

Koffie drinken tijdens zwangerschap

Vertraagde groei van de baby

Onderzoek wijst uit dat een te hoge inname van cafeïne de groei van de baby af kan remmen. Het gevolg hiervan is dat de baby bij de geboorte een (te) laag geboortegewicht heeft.

Onregelmatige hartslag bij de baby

Als je koffie drinkt, komt de cafeïne in je bloed terecht. De cafeïne kan via je bloed echter ook aan je baby meegegeven worden. Aangezien de baby nog volop in ontwikkeling is, reageert de baby vrij heftig op cafeïne. Gevolgen hiervan zijn een onregelmatige hartslag of slapeloosheid.

Miskraam danwel vroeggeboorte

In extreme situaties kan cafeïne zorgen voor een miskraam of een vroeggeboorte. Dit is wellicht de belangrijkste reden om het bij maximaal 2 kopjes koffie per dag te houden.

Grotere kans op overgewicht

Experts vermoeden dat de cafeïne een grotere kans op overgewicht met zich mee brengt. Bij een inname van al 300 milligram cafeïne per dag is de kans op overgewicht al significant groter.

Van invloed op de vruchtbaarheid

Veel cafeïne is niet alleen op van invloed op de zwangerschap, maar ook voorafgaand een mogelijke zwangerschap. Door een te grote inname van cafeïne kan de vruchtbaarheid – op termijn – aangetast worden.

Brandend maagzuur

Als je zwanger bent, krijg je mogelijk met maagzuur te maken. Op het moment dat je tijdens de zwangerschap teveel cafeïne binnenkrijgt, kun je last van brandend maagzuur krijgen. De koffie prikkelt namelijk de inhoud en randen van je maag.

Verhoogde bloeddruk

Wist je dat cafeïne van grote invloed op je bloeddruk kan zijn? Met name tijdens een zwangerschap wil je absoluut geen verhoogde bloeddruk hebben. Verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap kan namelijk zorgen voor slapeloosheid én hoofdpijn.

Hoe zit het met decafé koffiebonen?

Heb je in je keuken een fraaie espressomachine staan? Dan vind je het wellicht leuk om te experimenteren met verschillende smaken koffiebonen. Ben je tijdens één van je zoektochten wel eens op decafé koffiebonen gestuit? Dan vraag je je mogelijk af of je dergelijke koffiebonen wel in onbeperkte mate tijdens de zwangerschap kunt drinken.

Het antwoord op die vraag is simpel: doe dit vooral niet. Door de benaming – cafeïnevrije koffiebonen – zou je wellicht denken dat er helemaal geen cafeïne in zit. Niks is echter minder waar; ook in de cafeïnevrije koffiebonen zit gewoon cafeïne.

Douwe Egberts Décafé Filterkoffie

Pas daarom ook op met de decafé koffiebonen. Mocht je dergelijke koffiebonen gebruiken, zou je het bij maximaal 3 kopjes koffie moeten houden.

Welke alternatieven bestaan er voor koffie?

Denk je tijdens je zwangerschap niet zonder koffie te kunnen? Het klinkt hard, maar je hebt geen andere keuze. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, brengt koffie grote gevaren met zich mee. Zowel voor jezelf als voor je baby.

Er zijn gelukkig soort van alternatieven:

  • Zwarte of groene thee: als je zwarte of groene thee drinkt, heb je mogelijk het idee dat je koffie drinkt. Houd het hierbij echter ook bij maximaal drie koppen per dag.
  • Kruidenthee: mocht je zwarte of groene thee niet al te lekker vinden, kun je ook voor kruidenthee kiezen. Kies hierbij voor bijvoorbeeld munt, kamille en rooibos. Kies vooral niet voor anijs, sterrenmix, zoethout of venkel.
  • Warme chocolademelk: als je een ander warm drankje wilt drinken, is warme chocolademelk een prima optie. Zeker als je in de wintermaanden zwanger bent, biedt dit warme drankje een fijne uitkomst.
  • Decafé koffie: zoals hierboven al besproken, kun je eventueel voor decafé koffie kiezen. Houd het hierbij wel bij maximaal 3 kopjes op een dag.

Extra genieten van koffie tijdens je zwangerschap? Volg deze tips op!

Wil je tijdens je zwangerschap ‘gewoon’ 2 kopjes koffie per dag drinken? Daar is niks mis mee. Zolang je het bij maximaal 2 kopjes op een dag houdt, kan de koffie echt geen kwaad.

Van deze 2 kopjes koffie wil je dan ongetwijfeld wel zoveel mogelijk genieten. Door onderstaande tips op te volgen, geniet je optimaal van het lekkere kopje koffie.

Neem de tijd voor het drinken van de koffie

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om veel tijd voor jezelf vrij te houden. Plan je agenda zeker niet al te vol en probeer het allemaal rustig aan te doen. Als je van een lekker kopje koffie wilt genieten, doe je er verstandig aan om hier echt even de tijd voor uit te trekken:

  • Ga heerlijk op de bank zitten/liggen of neem plaats aan de eettafel
  • Pak een krantje, een magazine of een woordzoeker erbij
  • Pak er eventueel een lekker koekje of andere lekkernij bij
Koffie tijdens zwangerschap

Door echt even je tijd voor het kopje koffie te nemen, geniet je hier intens van. Zie het als een soort van quality time samen met de koffie.

Bijkomende tip: leg je smartphone, tablet of laptop even weg. Een dergelijk moment van ontspanning is bijzonder fijn en wenselijk tijdens je zwangerschap.

Kies alleen voor de beste koffie

Tijdens je zwangerschap zou je het bij maximaal 2 kopjes koffie per dag moeten houden. Om optimaal van deze kopjes te genieten, zou je voor alleen de beste koffie moeten gaan.

Heb je thuis een filterkoffiezetapparaat staan? Kies dan voor de lekkerste gemalen koffie. Dit is ook het geval als je thuis een pistonmachine hebt staan.

Heb je thuis een espressomachine staan? Kies dan voor de beste koffiebonen. Wat de beste koffiebonen zijn, is uiteraard van je eigen voorkeuren afhankelijk. Wij adviseren je daarom graag om met de koffiebonen te experimenteren.

Mocht je een koffiepadmachine hebben, zou je voor de beste koffiepads moeten gaan. En bij een koffiecupmachine ga je uiteraard voor de beste koffiecups.

Tip: kijk ook eens naar biologische koffie. De beste biologische koffie is op een duurzame manier verkregen. Zo zijn er géén chemische middelen gebruikt, waardoor de koffie puur natuur is. Dit spreekt je ongetwijfeld tijdens je zwangerschap extra aan.

Plan het drinken van de kopjes koffie goed in

Aangezien je tijdens je zwangerschap niet al teveel koffie kunt drinken, is het advies om dit goed in te plannen. Vind je het bijvoorbeeld lekker om ’s ochtends met een kopje koffie wakker te worden? Doe dit dan vooral.

Je hebt daarna uiteraard nog maar 1 kopjes koffie ‘over’. Deze kun je wellicht rond het middaguur drinken; op deze manier krijg je de cafeïne verspreid over de dag binnen. Uiteraard kun je ook voor een kopje in de middag en voor een kopje in de avond kiezen. Aan jou de keus, zolang je het maar bij dit maximum houdt.

Geniet met mate

Moraal van het verhaal: tijdens je zwangerschap kun je zeker van lekkere koffie genieten. Houd het wel bij maximaal 2 kopjes koffie, zodat jij en je baby geen gevaar lopen. Geniet van de lekkere koffie en geniet uiteraard nog meer van je zwangerschap. Veel geluk gewenst!

Kafea.nl
Logo