Beste koffiezetapparaat bonen

Een heerlijk kopje koffie kan een dag ontzettend goed laten beginnen. Het drinken van een kopje koffie kan bovendien een rustgevend momentje zijn, gedurende de hectische dagen. Het is dan ook  voor velen erg belangrijk om goede koffie te kunnen drinken. Het is daarvoor niet altijd noodzakelijk om naar een barista te gaan. Nee, dankzij de hedendaagse koffiemachines kan je overheerlijke koffie zélf thuis zetten.

Feit is dat je met bonen de lekkerste koffie kan krijgen. Hedendaags heb je de keus uit vele soorten koffiemachines die zelf de bonen malen. Het voordeel hiervan is dat het verse koffie is. Het staat als een paal boven water dat verse koffie de lekkerste koffie is.

Heb je interesse in een koffiezetapparaat waarmee je zelf onder andere een cappuccino, een espresso of een heerlijke koffie kan zetten? Dan is het raadzaam om te investeren in een fijn en kwalitatief hoogwaardig koffiezetapparaat.

Onze top 6 koffiezetapparaten met bonen

Afbeelding

Product


Siemens EQ9 + S500 TI955209RW

Onze beste koop!

Siemens EQ9+ S500 TI955209RW

Beste luxe volautomatische koffiemachine met bonen en melkreservoir

of

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Beste volautomatische koffiemachine met touchscreen + bediening via smartphone

of

Philips 3000 HD8821/01

Beste volautomatische koffiemachine met bonen onder €300

of

De'Longhi Magnifica ECAM 22.110B Zwart

Beste koffiezetapparaat bonen, ook voor gemalen koffie

of

Philips Grind & Brew HD776600

Philips Grind & Brew HD7766/00

Beste koffiezetapparaat bonen met koffiepot, voor meer dan 2 koppen tegelijk

of

Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver

Beste half-automatische koffiemachine met bonen (pistonmachine)

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Siemens EQ9+ S500 TI955209RW

Beste luxe volautomatische koffiemachine met bonen en melkreservoir

Siemens EQ9 + S500 TI955209RW

of

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Beste volautomatische koffiemachine met touchscreen + bediening via smartphone

De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

of

Philips 3000 HD8821/01

Beste volautomatische koffiemachine met bonen onder €300

of

De'Longhi Magnifica ECAM 22.110B Zwart

Beste koffiezetapparaat bonen, ook voor gemalen koffie

of

Philips Grind & Brew HD7766/00

Beste koffiezetapparaat bonen met koffiepot, voor meer dan 2 koppen tegelijk

Philips Grind & Brew HD776600

of

Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver

Beste half-automatische koffiemachine met bonen (pistonmachine)

of

Wij hebben 6 uitermate goede koffiezetapparaten op een rijtje voor je gezet. Daarbij bespreken we de ins en outs van de apparaten en benoemen alle voordelen en eventuele nadelen. Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod van koffiezetapparaten en geniet na je aankoop van een overheerlijk kopje koffie.

Beste luxe volautomaat voor gebruik met bonen en melkreservoir – Siemens EQ9 + S500 TI955209RW

Heb je behoefte aan overheerlijke koffie? Wil je zelf invloed hebben op de smaak van de koffie? En ben je bereid om hiervoor relatief veel geld uit te geven? Kijk dan niet verder dan de Siemens EQ9 + S500 TI955209RW. Deze volautomatische koffiemachine staat bekend om de ware smaaksensatie.

Een indrukwekkend kenmerk van deze machine is het feit dat het een koffiezetapparaat met bonen mét melkreservoir is. Dit betekent dat je de melk in het melkreservoir kan ‘bewaren’. Hierdoor hoef je niet voor elk kopje koffie melk te pakken. Hoe fijn is dat?

Een ander fijn kenmerk is het feit dat deze koffiemachine maar liefst 10 koffiespecialiteiten kan maken. Hieronder vallen onder andere normale koffie, een cappuccino, een flat white, een espresso macchiato en een doppie. De Siemens EQ9 + S500 TI955209RW is dus ook een koffiezetapparaat met bonen voor cappuccino. Dat is één van de meest gedronken koffiesoorten wereldwijd.

Het is tevens mogelijk om twee kopjes koffie tegelijkertijd te zetten. Je kan dus bij elk kopje koffie ook kiezen om deze gelijk twee keer te maken. Op de afbeelding hiernaast worden twee koffie's met melkspecialiteiten tegelijk gemaakt. Het is dus ook mogelijk om twee gewone koffie's of espresso's te zetten. Dit bespaart je weer wat tijd.

Voor de echte fijnproevers is het tevens ook mogelijk om zélf meerdere instellingen handmatig in te stellen. Je kan zelf de sterkte van de koffie, de hoeveelheid van de koffie en de temperatuur van de koffie aanpassen. Je bent dus min of meer zelf een barista met deze koffiemachine.

Als je eenmaal de perfecte smaak verkregen hebt, kan je deze op slaan. In het vervolg kan je dus met één druk op de knop hetzelfde kopje koffie laten zetten.
Een belangrijk voordeel van deze koffiemachine is het grote waterreservoir en het grote melkreservoir. De inhoud van het waterreservoir is maar liefst 2,3 liter. Dit betekent dat je niet al te vaak het reservoir bij hoeft te vullen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Wat betreft het gebruik van de machine niet echt. Het enige nadeel wat we kunnen benoemen is het feit dat de machine een roestvrijstalen behuizing heeft. Dat kan tot gevolg hebben dat er kalkaanslag op kan treden.

Een ander nadeel is het relatief hoge prijskaartje. De machine is dan ook niet voor iedereen betaalbaar.

De roestvrijstalen behuizing kan last van kalkaanslag krijgen.

Voordelen

 • 10 verschillende koffiespecialiteiten
 • Twee kopjes tegelijkertijd zetten
 • Smaak zelf in te stellen

Nadelen

 • Roestvrijstalen behuizing
 • Relatief duur

Conclusie

Dit Siemens koffiezetapparaat is uitermate geschikt voor de fijnproevers die van een heerlijk kopje koffie houden. De vele koffiespecialiteiten zijn een lust voor de tong en de geheugenfunctie is ook uitermate handig. Het is tevens mogelijk om zelf verschillende instellingen in te stellen. Het enige nadeel is het feit dat er kalkaanslag op kan treden in de roestvrijstalen behuizing.

Beste volautomatische koffiemachine met melkreservoir en bediening via touchscreen en smartphone – DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Deze volautomatische espressomachine lijkt erg veel op de hierboven beschreven Siemens EQ9 + S500 TI955209RW. Beide apparaten hebben hun eigen kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen. Ten opzichte van het apparaat van Siemens heeft deze De’Longhi koffiemachine iets minder uitgebreide opties. Het is echter een perfect apparaat om heerlijke koffie mee te zetten.

Het belangrijkste voordeel ten opzichte van de Siemens EQ9 + S500 TI955209RW is de grootte van het bonenreservoir. De Siemens heeft een bonenreservoir van 290 gram, terwijl de De’Longhi een bonenreservoir heeft van 400 gram. Dit betekent dat je het bonenreservoir minder vaak bij hoeft te vullen.

Met de De’Longhi kan je vele verschillende soorten koffiespecialiteiten zetten met maar één druk op de knop. Zo kan je onder andere Espresso, Cafe Latte, Espresso, Latte Macchiato en Cappuccino zetten. Ook heeft deze machine de beschikking over een automatische melkopschuimer, inclusief melkreservoir. Ook dat is een erg handige feature.

Het design van deze koffiemachine is in één woord prachtig te noemen. Dat is ook één van de kenmerken van het merk De’Longhi. Dit merk besteed veel aandacht aan het uiterlijk van de koffiezetapparaten.

Qua bediening is deze koffiemachine ook uitermate handig. Het is mogelijk om via je smartphone de koffie te laten zetten. Je kan dus zittend vanaf de bank de koffiemachine aan het werk zetten. Achteraf kan je genieten van overheerlijke koffie.

Ook is het mogelijk om zes gebruikersprofielen aan te maken. Bij deze gebruikersprofielen kan je de gewenste koffiesmaak opslaan. Op die manier heb je met één druk op de knop de gewenste koffie, speciaal op maat gemaakt.

Bij het zetten van de koffie heb je ook de mogelijkheid om instellingen aan te passen. Zo kan je de sterkte van de koffie naar eigen smaak aanpassen. Dat geldt ook voor de hoeveelheid koffie en de temperatuur van de koffie.

Je kan lezen dat we vol lof over deze volautomatische espressomachine zijn. Dat is uiteraard niet zonder reden. Hierboven heb je vele handige features en voordelen kunnen lezen. Helaas heeft deze koffiemachine ook enkele nadelen.
Het belangrijkste nadeel is dat het niet mogelijk is om twee melkspecialiteiten tegelijkertijd te zetten. Je kan dus wel twee koffie's of twee espresso's tegelijk zetten, maar geen twee cappuccino's of twee latte macchiato's. Dat kan deze machine niet aan, waardoor je daarvoor iets langer geduld moet hebben.

Een ander ‘nadeel’ is dat je minder verschillende koffiespecialiteiten kan zetten, ten opzichte van de hierboven besproken Siemens. Dat is echter alleen een nadeel als je deze twee machines met elkaar vergelijkt. In vergelijking met andere machines heeft deze koffiemachine namelijk wél veel koffiespecialiteiten.

Het is niet mogelijk om twee melkspecialiteiten tegelijkertijd te zetten.

Voordelen

 • Te bedienen via smartphone
 • Instellingen handmatig aanpassen
 • Groot bonenreservoir

Nadelen

 • Twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten niet mogelijk

Conclusie

Deze volautomatische espressomachine van De’Longhi is uitermate geschikt voor liefhebbers van goede koffie. De machine ziet er prachtig uit en heeft een optimale bediening met behulp van een touchdisplay en via een app op de smartphone. Je kan vele soorten koffiespecialiteiten zetten en het is daarbij ook mogelijk om zelf enkele instellingen aan te passen ten behoeve van de smaak.

Beste basis volautomaat onder €300 – Philips HD8821-01

Ben je op zoek naar een relatief goedkoop koffiezetapparaat met bonen? En wil je daarvoor toch erg goede kwaliteit krijgen? Kijk dan niet verder dan de Philips 3000 HD8821/01. Deze volautomaat heeft alles wat je nodig hebt om een overheerlijke kopje koffie te zetten.

Deze volautomaat is met een prijs van ongeveer €290,00 uitermate gunstig geprijsd. Zeker als je deze prijs afzet tegen alle features die deze koffiemachine met zich mee brengt.

Eén van de leuke functies is de heet water functie. Met deze functie kan je je kopje alvast voorverwarmen. Hierdoor zal je koffie minder snel afkoelen. Dat komt uiteindelijk ook de smaak weer ten goede.

Ook is het mogelijk om bij deze koffiemachine handmatig instellingen aan te passen. Wil je bijvoorbeeld de sterkte van je kopje koffie aanpassen? Dat is absoluut mogelijk. Dat geldt eveneens voor de temperatuur van de koffie en de hoeveelheid koffie. Je kan dus zelf barista spelen en het optimale kopje koffie creëren.

Als je eenmaal de gewenste smaak ingesteld hebt, kan je deze instellingen opslaan. Hierdoor hoef je het de volgende keer niet allemaal opnieuw in te stellen. Met één druk op de knop zet je dus weer het optimale kopje koffie.

Heb je visite en wil je meerdere kopjes koffie zetten? Met deze machine kan je twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten. Dat scheelt je weer tijd. Gemak dient de mens.

Ben je liefhebber van cappuccino? Deze koffiemachine is voorzien van een stoompijpje. Met behulp van dit stoompijpje kan je de melk vanuit een kannetje op schuimen. Dat maakt een cappuccino nóg lekkerder.

Het nadeel van een dergelijk stoompijpje is wel dat het relatief lang duurt om een cappuccino te zetten. Het zou fijner zijn als de melk zelf geschuimd zou kunnen worden door het apparaat. Dat is helaas niet mogelijk, ook omdat er geen melkreservoir aanwezig is.

stoompijpje philips koffiemachine bonen

Dat is één van de nadelen van deze koffiemachine. Een ander nadeel is het geluidsniveau.Bij het malen van de bonen kan het geluid iets té luid worden. Daar is helaas niks aan te doen.

Het geluid tijdens het malen van de bonen is te hard.

Voordelen

 • Twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten
 • Zelf de smaak instellen
 • Ingestelde smaakprofielen opslaan

Nadelen

 • Luid
 • Geen melkreservoir

Conclusie

Deze volautomaat is uitermate geschikt voor liefhebbers van koffie die niet al te veel geld aan een machine uit willen geven. Dit Philips koffiezetapparaat is uitermate gunstig geprijsd. Met dit apparaat kan je meerdere profielen opslaan, kan je twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten en heb je de beschikking over een heet water functie. Helaas maakt de machine wel wat geluid.

Basis volautomaat (onder €300), ook voor gemalen koffie – DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

Hierboven hebben we één van de beste volautomatische basis koffiezetapparaten besproken. Het belangrijkste voordeel was daarbij het relatief lage prijskaartje. Een vergelijkbaar model is dit model van De’Longhi. We hebben het hierbij over de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110B. Dit model is op vele fronten vergelijkbaar met de hierboven besproken Philips.

Deze koffiemachine is dé keuze voor mensen die op zoek zijn naar een simpele volautomaat waar je ook een bakje koffie met gemalen koffie mee kan zetten.

Deze machine is bovenal een goedkoop koffiezetapparaat met bonen. Je bent dus voor een relatief laag prijskaartje verzekerd van overheerlijke, verse koffie. Een belangrijk verschil ten opzichte van de hierboven beschreven Philips is de mogelijkheid om ook gemalen koffie te gebruiken. Je kan deze machine dus veelzijdig gebruiken.

Deze machine heeft de beschikking over een draaiknop waarmee je gemakkelijk de sterkte van de koffie instelt. De sterkte varieert van mild tot aan zeer sterk. Je kan deze sterkte dus naar je eigen smaak aanpassen; erg prettig.

Bij deze machine wordt tevens een stoompijpje meegeleverd. Met dit stoompijpje kan je gemakkelijk melk opschuimen, waardoor je ook kan genieten van bijvoorbeeld een cappuccino of een latte macchiato. 

Een ander fijn voordeel van deze machine is de grootte van het bonenreservoir. Je kan 250 gram bonen in het bonenreservoir bewaren. Hierdoor hoef je niet al te vaak de bonen bij te vullen. 

Geen display aanwezig op dit koffiezetapparaat.

Naast bovenstaande voordelen hebben we helaas ook enkele nadelen ontdekt. Deze machine heeft geen display. Hierdoor ben je enigszins beperkt in het gebruik van de machine. Andere machines hebben een display en dat is veel gebruiksvriendelijker.

Een ander nadeel is het hierboven besproken stoompijpje. Het is dus mogelijk om cappuccino te zetten, maar dat kost wel meer tijd. Indien je dat niet erg vindt, kan je dit ook niet als nadeel beschouwen.

Daarnaast houdt het waterreservoir met een inhoud van 1,8l liter niet echt over. Dat kan worden gezien als een serieus nadeel, aangezien je dan relatief vaak dit reservoir bij moet vullen. Dat is niet wenselijk.

Voordelen

 • Ook geschikt voor gemalen koffie
 • Sterkte van de koffie zelf aanpassen
 • Redelijk groot bonenreservoir

Nadelen

 • Geen display aanwezig
 • Kalkaanslag aan de binnenkant

Conclusie

Deze volautomaat van De’Longhi is uitermate geschikt voor mensen die niet al te veel geld uit willen geven, maar wel willen genieten van heerlijke koffie. Het is fijn dat je zelf de smaak van de koffie aan kan passen en dat je ook gemalen koffie kan gebruiken. Helaas is er geen display aanwezig en is het waterreservoir aan de kleine kant.

Beste koffiezetapparaat bonen met koffiepot – Philips Grind & Brew HD7769-00

De koffiezetapparaten zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Voorheen was een koffiezetapparaat met koffiepot de standaard. Dat kon een keuze zijn tussen een glazen pot en later ook een thermoskan. Tegenwoordig zijn er gigantisch grote en uitgebreide koffiezetapparaten op de markt verkrijgbaar. Vaak zet je met deze apparaten met bonen echter maximaal 2 kopjes tegelijk.

Als je veel waarde hecht aan een koffiezetapparaat met pot is de Philips Grind & Brew HD7769/00 het meest geschikte apparaat. Met dit apparaat zet je meer dan 2 koppen koffie van versgemaalde bonen. 

In deze machine zit een geïntegreerde koffiemolen. Hiermee is het mogelijk om koffie te zetten van versgemalen bonen. Weet jij het voordeel van versgemalen bonen? Wel, dat voordeel is evident. Koffie gemaakt van versgemalen bonen is de lekkerste koffie die je kan vinden. Als je waarde hecht aan lekkere koffie, zijn de versgemalen bonen dus sowieso aan te raden.

Een belangrijk voordeel van dit koffiezetapparaat is het dubbele bonenreservoir. Dit betekent dat je twee soorten koffiesmaken kan zetten. Het is mogelijk om zelf te kiezen of de machine alle bonen uit één reservoir gebruikt of dat de machine de bonen uit beide reservoirs mag combineren.

Ook is het mogelijk om de smaak van de koffie naar eigen wens aan te passen. Dat komt doordat je verschillende instellingen zelf aan kan passen. De belangrijkste instelling daarbij is de sterkte van de koffie. De sterkte van de koffie is voor een groot deel bepalend voor de smaak van de koffie. Pas de sterkte dus aan naar bijvoorbeeld mild of zeer sterk.

Het belangrijkste voordeel van de koffiezetpot is dat je veel koffie tegelijkertijd kan zetten. Hierdoor kan je de gasten voorzien van koffie. Ook is het handig dat je de koffie gemakkelijk in de kopjes kan schenken.

Ook is het mogelijk om bij deze koffiemachine een timer in te stellen. Zet bijvoorbeeld de timer op 07:30 uur. De volgende ochtend staat er om 07:30 uur een heerlijk kopje koffie op jou te wachten. Na ongeveer 2 uur zal de machine zichzelf weer uitschakelen.

Helaas zijn er ook enkele nadelen te benoemen bij dit koffiezetapparaat. Het belangrijkste nadeel heeft betrekking op het waterreservoir. Dit reservoir is namelijk niet uitneembaar, waardoor het bijvullen hiervan niet optimaal werkt.

Een ander nadeel heeft ook betrekking op het kleine waterreservoir. Met een inhoud van 1,2 liter is dit echt te klein. Hierdoor ben je genoodzaakt om dit reservoir meer dan regelmatig bij te vullen.

Het waterreservoir is niet uitneembaar en heeft ook een kleine inhoud.

Voordelen

 • Dubbel bonenreservoir
 • Timer
 • Gemakkelijk in te schenken

Nadelen

 • Kleine inhoud van het waterreservoir
 • Waterreservoir niet uitneembaar

Conclusie

Ben je gehecht aan een koffiepot en wil je overheerlijke koffie? Dan is deze machine van Philips uitermate geschikt voor jou. Je kan naar eigen wens de sterkte van de koffie aanpassen. Ook kan je een timer instellen en heb je de beschikking over een dubbel bonenreservoir. Helaas zijn er wel wat aanmerkingen op het waterreservoir.

Beste basis halfautomatische koffiemachine (pistonmachine) – Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver

Een espresso of koffie klaarmaken met een pistonmachine is een vak apart binnen de wereld van koffiemachines. Dat komt doordat een pistonmachine unieke features heeft en daarmee ook unieke voordelen. Ben je op zoek naar een pistonmachine? En wil je het beste van het beste? Dan is de Solis Grind & Infuse Pro 115 absoluut aan te raden.

Het design van dit apparaat is werkelijk waar prachtig. Het lijkt op een professionele koffiemachine die professionele barista's ook gebruiken. Dankzij de grote knoppen en de zilveren kleur ziet deze machine er echt fraai uit. Je kan overigens ook kiezen voor de kleur zwart.

Deze pistonmachine heeft een ingebouwde koffiemolen, waarmee de bonen versgemalen worden. Het kenmerk van versgemalen bonen is de verse en lekkere smaak van de koffie. Je kan met deze machine dus de lekkerste koffie zetten. Dat gaat allemaal op een simpele manier.

Bij deze machine heb je de beschikking over 18 verschillende maalinstellingen. Ook kan je de hoeveelheid koffie afstemmen op de grootte van je kopje. Door de maalinstellingen kan je de koffie compleet naar eigen smaak maken.
Een ander fijn voordeel is het zeer ruime waterreservoir. In dit reservoir past maar liefst 2,0 liter, waardoor je dit reservoir niet al te vaak bij hoeft te vullen. Dat scheelt je weer tijd en dat is altijd prettig.

instelbare maalgraad bonen solis

Drink je graag een kop cappuccino of een kopje latte macchiato? In dat geval komt het stoompijpje ook van pas. Met dit stoompijpje kan je een prachtige melk schuimlaag creëren, waardoor de koffie nog lekkerder wordt.

Als je van thee houdt, kan je ook de heet water functie van dit apparaat gebruiken. Al met al is dit dus een erg veelzijdig apparaat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het gewenste drankje niet aan je gasten kan schenken.

Helaas zijn er ook enkele nadelen te benoemen bij dit koffiezetapparaat. Het belangrijkste nadeel is wellicht het feit dat de binnenkant van de machine van roestvrijstaal is. Dit materiaal is gevoelig voor kalkaanslag. Het is dan ook noodzakelijk om de machine regelmatig schoon te maken. Een bijkomend nadeel is echter dat de levensduur van de machine niet al te lang is.

Een ander nadeel is dat de machine een te lage druk heeft om twee kopjes tegelijkertijd te zetten. Het kan wel, maar dan duurt het behoorlijk lang.

Het materiaal aan de binnenkant van de machine is gevoelig voor kalkaanslag.

Voordelen

 • Prachtig design
 • Instellingen handmatig aanpassen
 • Groot waterreservoir

Nadelen

 • Gevoelig voor kalk
 • Twee kopjes tegelijkertijd kan lang duren

Conclusie

Voor een één- of tweepersoonshuishouden dat vooral van een goede kop koffie willen genieten zonder al te veel poespas is dit apparaat ideaal. Vooral de prijs is dan natuurlijk wel een doorslaggevende factor. De onthoudfunctie voor je favoriete instelling is zeer fijn en de mogelijk voor een kopje cappuccino is er ook nog, wat wil je nog meer.

Koopgids

In bovenstaande reviews hebben wij meerdere keren bepaalde benamingen gebruikt. Hieronder kan je meer informatie vinden over de benamingen en benoemde functies van de koffiezetapparaten.

Wat kenmerkt een koffiezetapparaat met bonen? 

Een apparaat met bonen is te onderscheiden doordat deze machines een opslag hebben voor koffiebonen en deze bonen pas malen nét nadat de knop is ingedrukt. Dit zorgt ervoor dat je altijd verse koffie hebt uit je apparaat. Het voordeel van verse koffie is evident. De smaaksensatie is vele malen beter en je geniet daardoor veel meer van een kopje koffie.

Dat wordt met name versterkt als je ook nog verschillende instellingen handmatig in kan stellen. Zo is het bij sommige koffiemachines mogelijk om de hoeveelheid koffie per kopje, de sterkte van de smaak en de temperatuur van de koffie in te stellen. Dankzij deze instellingen heb je soms zelf het gevoel dat je een barista bent. Dat maakt het zetten van een kopje koffie wel veel leuker én de smaak van de koffie is meer naar jouw wens.

Verschil tussen apparaten

Er zit erg veel verschil tussen het ene en het andere koffieapparaat. Dat is bij de gewone apparaten al zo, maar met een apparaat met bonen is dat nog meer het geval. Dat verschil begint al met het waterreservoir. Dit reservoir dien je te vullen voordat je koffie gaat zetten. Enkele (volautomatische) machines worden rechtstreeks aangesloten op een waterkraan en die hebben dan ook geen reservoir nodig.

Bij de apparaten mét reservoir zijn er ook verschillen. Bij het ene apparaat is het reservoir afneembaar, bij het andere apparaat niet. Daarnaast zit het reservoir bij de ene machine aan de zijkant en bij de andere machine aan de achterkant. Verder zit er verschil in de grootte van het reservoir. Je zult dus in je keuken (waar een koffieapparaat zich doorgaans bevindt) moeten kijken wat voor jou het meest praktisch is. De grootte van het reservoir zit tussen de 1,1 en 2,3 liter.

Oke dan, er zijn heel veel verschillen, maar welke moet jij nu kiezen? Dat is een goede vraag, maar daar is geen simpel antwoord op. Het perfecte koffiezetapparaat bonen is voor elke persoon (gezin/bedrijf) anders. Hieronder zal ik verschillende criteria bespreken die voor jou relevant zijn.

Criteria bij het kiezen van een koffiezetapparaat met bonen

In de machine worden de bonen en het water in een bijbehorend reservoir gestopt. De grootte van deze reservoirs wisselen nogal. De waterreservoirs zijn veelal vanaf 1,6 liter tot 2,4 litergeïntegreerd in het apparaat. De bonenreservoirs wisselen van gemiddeld 120 gram tot wel 400 gram. Mocht je het apparaat alleen gebruiken dan is een kleiner reservoir wellicht niet zo’n probleem. Maar in het geval van een personeelskantine is een klein reservoir wellicht toch niet erg praktisch.

Melkspecialiteiten mogelijkheden

Vrijwel elke machine heeft een mogelijkheid om melk toe te voegen aan de koffie. Ook voor de melk in je koffie zijn verschillende systemen:

Stoompijpje

Het eenvoudigste is dat je de melk in een bekertje giet en dan het stoompijpje van de koffiemachine in het bekertje houden. De melk zal dan opgewarmd worden en ‘schuimen’.

Stoompijpje melk opschuimen

Melkslang

Een ander systeem is dat je een losse slang naast de machine hebt. Het apparaat zuigt de melk op door deze slang. De slang kan je in een speciale beker met melk plaatsen, maar je kan hem ook rechtstreeks uit een melkpak laten opzuigen. Als het apparaat de melk rechtstreeks uit het pak melk opzuigt hoef je geen ander bekertje of kommetje vies te maken.
Melk opschuimen melkslang

Melkreservoir

Sommige apparaten zijn voorzien van een melkreservoir. In dit reservoir giet je een bepaalde hoeveelheid melk en de machine doet de rest. Melk blijft natuurlijk niet lang goed buiten de koelkast. Daarom hebben veel machines een afneembaar melkreservoir zodat je, als even geen koffie maakt, dit reservoir van het apparaat afhaalt en in de koelkast zet. Er zit dus gewoon melk bij de machine en hoef je niet te klooien met opschuimers, stoompijpjes of melkslangen.

ingebouwd melkreservoir

Maalgraad bonen

In de meeste koffieapparaten met bonen is de fijnheid of grofheid van de bonen in te stellen. Je kan dus kiezen hoe fijn de bonen gemalen moeten worden. (of hoe grof de bonen moeten blijven) Hoe fijner de bonen gemalen worden hoe krachtiger de smaak van de koffie zal zijn.

Sommige koffieapparaten met bonen hebben een systeem dat de bonen nét voor het malen nat sprenkelt. Hierdoor komen er extra aroma’s en smaak vrij.

Instelmogelijkheden

Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt zeker voor koffie. Bij veel machines kan je de koffie naar je eigen smaak aanpassen. Zo kan je vaak de sterkte van de koffie instellen. Bij andere machines kan je ook nog de hoeveelheid (van de koffie én van de melk) instellen. Tot slot is de temperatuur vaak in te stellen.

Het instellen van deze factoren verschilt ook per apparaat. Sommige apparaten hebben 3 standen, bijvoorbeeld weinig, gemiddeld, veel. Bij andere apparaten zijn er wel 8 standen. Ik raad je aan om goed in de gebruiksaanwijzing te lezen hoe je jou apparaat in moet stellen.

Gebruikersprofielen

Ongeveer 8 op de 100 koffieapparaten heeft de mogelijkheid om profielen in te stellen. Jij drinkt je koffie misschien liever sterker dan je partner. Als je een apparaat kiest met profielen kan je een speciaal profiel aanmaken voor jou en je partner en heb je met enkele drukken op de knop jou lekkerste bak koffie en die van je partner gemaakt.
gebruikersprofielen siemens

Het is bij sommige koffiemachines zelfs mogelijk om voor 16 verschillende personen het gewenste koffierecept op te slaan. Als je bijvoorbeeld visite hebt, die vaker langs komt, kan je met één druk op de knop gemakkelijk het gewenste kopje koffie zetten. Hoe fijn en lekker is dat?

Schoonmaken

Wat ook nog een belangrijk punt is om op te letten is hoe vaak de machine schoongemaakt en ontkalkt moet worden. De vaak iets duurdere machines reinigen zichzelf helemaal, inclusief de installatie van de melk, andere reinigen zichzelf deels en de vaak goedkopere moeten vaak schoongemaakt worden met de hand.

Als je investeert in een goede koffiemachine, investeer je ook in gebruiksgemak met betrekking tot het schoonmaken. Dat uit zich in onder andere in de verschillende meldingssystemen die een koffiemachine kan hebben. Dankzij dergelijke systemen wordt je tijdig op de hoogte gesteld van bijvoorbeeld het vervangen van het waterfilter. Ook zijn er machines die zichzelf helemaal reinigen. Je hebt er dan echt helemaal geen omkijken meer naar.

Ontkalken

Hoe vaak je de machine moet ontkalken heeft niet alleen te maken met de machine, maar ook met de hoeveelheid kalk in het water. Water met relatief veel kalk wordt ook wel hard water genoemd. De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in Duitse graden hardheid. De schaal loopt van 0 tot 30 waarbij 0 heel zacht water is en 30 het meest harde water.
koffiemachine ontkalken

 Over het algemeen geldt, hoe harder het water, hoe vaker je het koffiezetapparaat met bonen moet ontkalken. Dit heeft echter ook te maken met hoe vaak de machine gebruikt wordt. Veel apparaten dienen met speciale ontkalktabletten of vloeistof gereinigd te worden. Je kan het beste even in de gebruiksaanwijzing lezen wat de fabrikant hiervan zegt.

Geluid

Omdat de bonen in het apparaat vers gemalen worden zal het apparaat over het algemeen meer geluid maken dan een machine waar je al gemalen koffie in doet. Voor veel mensen maakt dit niet uit, maar voor sommige mensen is het wel een puntje om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als u ’s morgens koffie gaat zetten en uw zoontje of dochtertje ligt nog lekker te slapen of een partner die u liever niet wakker maakt in verband met nachtwerk of onregelmatige werktijden.

Prijs

De een heeft meer te besteden dan de ander. Als je student bent zal je hoogstwaarschijnlijk een kleiner budget hebben dan iemand die (bijna) gepensioneerd is. Er zijn veel verschillende koffieapparaten en de prijzen lopen uiteen van €105 tot €2500. Bepaal dus je budget, dan vallen er vaak al veel machines af.

Stijl

Over de smaak van de koffie valt niet te twisten, maar over het uiterlijk van het apparaat ook niet. De één vindt een machine heel mooi als deze van metaal is, de ander houdt juist van kunststof. Je kan voor jezelf het beste bepalen welke machine jij het mooist vind en hoe zwaar het uiterlijk van een machine meetelt.

Besluit nemen

Zoals je hebt kunnen lezen, is er een gigantisch aanbod van koffiezetapparaten met bonen. Als je van koffie houdt, is het sowieso aan te raden om versgemalen koffiebonen te gebruiken. In dat geval kom je al snel bij een dergelijk koffiezetapparaat uit.

Hierboven heb je zes prachtige en erg fijne koffiezetapparaten zien staan. Deze koffiezetapparaten hebben allemaal één gezamenlijke eigenschap; ze kunnen overheerlijke kopjes koffie zetten. Het kenmerk van een goed koffiezetapparaat is daarbij ook dat je de smaak naar eigen wens in kan stellen. Ook dat is bij deze koffiemachines mogelijk.

Heb je een keus kunnen maken? Kijk dan zeker eens op de websites van Coolblue en bol.com. Onze partners bieden bovenstaande koffiemachines aan tegen interessante prijzen. Bovendien kan je altijd rekenen op de fijne klantenservices van deze partijen. Deze tekst ging over verschillende soorten koffiezetapparaten die bonen vers malen voor het zetten. Ben je op zoek naar een regulier koffiezetapparaat, bezoek dan onze pagina over de beste koffiezetapparaten.

Kafea.nl
Logo