Koffiezetapparaat bonen

Als je je op deze site bevind houd je er waarschijnlijk ook wel van, de geur van vers gezette koffie. Vooral in de (vroege) morgen is dat een heerlijke lucht. Er zit veel verschil tussen de geur en smaak van koffie die gezet is met een koffiezetapparaat bonen, een senseo of een gewoon koffieapparaat. Een kopje koffie dat gezet is met een koffieapparaat bonen smaakt vaak toch beter dan uit een ‘gewoon’ koffieapparaat.

Wat kenmerkt een koffiezetapparaat met bonen?

Een apparaat met bonen is te onderscheiden doordat deze machines een opslag hebben voor koffiebonen en deze bonen pas malen nét nadat de knop is ingedrukt. Dit zorgt ervoor dat je altijd verse koffie hebt uit je apparaat.

Verschil tussen apparaten

Er zit erg veel verschil tussen het ene en het andere koffieapparaat. Dat is bij de gewone apparaten al zo, maar met een apparaat met bonen is dat nog meer het geval. Dat verschil begint al met het waterreservoir. Dit reservoir dien je te vullen voordat je koffie gaat zetten. Enkele (volautomatische) machines worden rechtstreeks aangesloten op een waterkraan en die hebben dan ook geen reservoir nodig.

Bij de apparaten mét reservoir zijn er verschillen. Bij het ene apparaat is het reservoir afneembaar, bij het andere apparaat niet. Daarnaast zit het reservoir bij de ene machine aan de zijkant en bij de andere machine aan de achterkant. Verder zit er verschil in de grootte van het reservoir. Je zult dus in je keuken (waar een koffieapparaat zich doorgaans bevindt) moeten kijken wat voor jou het meest praktisch is. De grootte van het reservoir zit tussen de 1,1 en 2,3 liter.

Oke dan, er zijn heel veel verschillen, maar welke moet jij nu kiezen? Dat is een goede vraag, maar daar is geen simpel antwoord op. Het perfecte koffiezetapparaat bonen is voor elke persoon (gezin/bedrijf) anders. Hieronder zal ik verschillende criteria bespreken die voor jou relevant zijn.

Criteria koffiezetapparaat bonen

Het belangrijkste criteria bij het zoeken naar een nieuw koffiezetapparaat met bonen zijn jou wensen. Het is ontzettend belangrijk om (kort) in kaart te brengen wat voor koffie er het meest gemaakt zal worden met het apparaat.

Is dat grotendeels zwarte koffie, dan is een stoompijpje voor melk niet zo belangrijk. Maak je juist veel cappuccino of latte, dan is het juist extra belangrijk.

Melkopschuimer

Vrijwel elke machine heeft een mogelijkheid om melk toe te voegen aan de koffie. Ook voor de melk in je koffie zijn verschillende systemen.

Stoompijpje

Het eenvoudigste is dat je de melk in een bekertje giet en dan het stoompijpje van de koffiemachine in het bekertje houden. De melk zal dan opgewarmd worden en ‘schuimen’.

Melkslang

Een ander systeem is dat je een losse slang naast de machine hebt. Het apparaat zuigt de melk op door deze slang. De slang kan je in een speciale beker met melk plaatsen, maar je kan hem ook rechtstreeks uit een melkpak laten opzuigen. Als het apparaat de melk rechtstreeks uit het pak melk opzuigt hoef je geen ander bekertje of kommetje vies te maken.

Melkreservoir

Sommige apparaten zijn voorzien van een melkreservoir. In dit reservoir giet je een bepaalde hoeveelheid melk en de machine doet de rest. Melk blijft natuurlijk niet lang goed buiten de koelkast. Daarom hebben veel machines een afneembaar melkreservoir zodat je, als even geen koffie maakt, dit reservoir van het apparaat afhaalt en in de koelkast zet. Er zit dus gewoon melk bij de machine en hoef je niet te klooien met opschuimers, stoompijpjes of melkslangen.

Fijnheid/grofheid bonen

In de meeste koffieapparaten met bonen is de fijnheid of grofheid van de bonen in te stellen. Je kan dus kiezen hoe fijn de bonen gemalen moeten worden. (of hoe grof de bonen moeten blijven) Hoe fijner de bonen gemalen worden hoe krachtiger de smaak van de koffie zal zijn.

Bonen nat maken

Sommige koffieapparaten met bonen hebben een systeem dat de bonen nét voor het malen nat sprenkelt. Hierdoor komen er extra aroma’s en smaak vrij.

Afstellen

Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt zeker voor koffie. Bij veel machines kan je de koffie naar je eigen smaak aanpassen. Zo kan je vaak de sterkte van de koffie instellen. Bij andere machines kan je ook nog de hoeveelheid (van de koffie én van de melk) instellen. Tot slot is de temperatuur vaak in te stellen.

Het instellen van deze factoren verschilt ook per apparaat. Sommige apparaten hebben 3 standen, bijvoorbeeld weinig, gemiddeld, veel. Bij andere apparaten zijn er wel 8 standen. Ik raad je aan om goed in de gebruiksaanwijzing te lezen hoe je jou apparaat in moet stellen.

Gebruikersprofielen

Ongeveer 8 op de 100 koffieapparaten heeft de mogelijkheid om profielen in te stellen. Jij drinkt je koffie misschien liever sterker dan je partner. Als je een apparaat kiest met profielen kan je een speciaal profiel aanmaken voor jou en je partner en heb je met enkele drukken op de knop jou lekkerste bak koffie en die van je partner gemaakt.

Schoonmaken

Wat ook nog een belangrijk punt is om op te letten is hoe vaak de machine schoongemaakt en ontkalkt moet worden. De vaak iets duurdere machines reinigen zichzelf helemaal, inclusief de installatie van de melk, andere reinigen zichzelf deels en de vaak goedkopere moeten vaak schoongemaakt worden met de hand.

Ontkalken

Hoe vaak je de machine moet ontkalken heeft niet alleen te maken met de machine, maar ook met de hoeveelheid kalk in het water. Water met relatief veel kalk wordt ook wel hard water genoemd. De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in duitse graden hardheid. De schaal loopt van 0 tot 30 waarbij 0 heel zacht water is en 30 het meest harde water. Over het algemeen geldt, hoe harder het water, hoe vaker je het koffiezetapparaat met bonen moet ontkalken. Dit heeft echter ook te maken met hoe vaak de machine gebruikt wordt. Veel apparaten dienen met schoonmaakazijn schoongemaakt te worden. Je kan het beste even in de gebruiksaanwijzing lezen wat de fabrikant hiervan zegt.

Geluid

Omdat de bonen in het apparaat vers gemalen worden zal het apparaat over het algemeen meer geluid maken dan een machine waar je al gemalen koffie in doet. Voor veel mensen maakt dit niet uit, maar voor sommige mensen is het wel een puntje om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als u ’s morgens koffie gaat zetten en uw zoontje of dochtertje ligt nog lekker te slapen of een partner die u liever niet wakker maakt in verband met nachtwerk of onregelmatige werktijden.

Ruimte

Niet iedereen heeft evenveel ruimte in zijn huis of appartement. Daarom is het goed om, voordat je een nieuw koffieapparaat gaat uitzoeken, te kijken waar je deze wilt plaatsen en wat de maximale afmetingen van het apparaat dan kunnen zijn. Er is niets vervelender dan dat je net een nieuw koffieapparaat hebt gekocht en er dan pas achter komt dat je nieuwe machine niet past waar jij hem graag wilt plaatsen.

Prijs

De een heeft meer te besteden dan de ander. Als je student bent zal je hoogstwaarschijnlijk een kleiner budget hebben dan iemand die (bijna) gepensioneerd is. Er zijn veel verschillende koffieapparaten en de prijzen lopen uiteen van €105 tot €2500. Bepaal dus je budget, dan vallen er vaak al veel machines af.

Stijl

Over de smaak van de koffie valt niet te twisten, maar over het uiterlijk van het apparaat ook niet. De één vindt een machine heel mooi als deze van metaal is, de ander houdt juist van kunststof. Je kan voor jezelf het beste bepalen welke machine jij het mooist vind en hoe zwaar het uiterlijk van een machine meetelt.