Koffie servies

Wat vind jij de lekkerste soort koffie? Ga je dan voor een zwarte koffie? Voor een cappuccino? Of wellicht voor een andere koffiespecialiteit zoals een latte macchiato? Al deze koffiespecialiteiten vereisen een speciale manier van bereiding. Je moet bij een cappuccino bijvoorbeeld opgeschuimde melk gebruiken voor het optimale resultaat.

Om van een heerlijk kopje koffie te kunnen genieten, moet ook het servies in orde zijn. Je drinkt tenslotte een latte macchiato uit een ander glas dan een zwarte koffie. Daarnaast drink je een espresso ook niet uit een glas waar je normaliter een cappuccino uit drinkt. Nee, de verschillende koffiespecialiteiten hebben allemaal hun eigen servies.

In dit artikel vertellen we jou graag meer over de verschillende soorten koffie servies. We kijken welk servies geschikt is voor welke soort koffie. Daarnaast bespreken we ook waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van nieuw koffie servies. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even door!

Waarom is het juiste servies zo belangrijk?

Servies

In Nederland zijn we ontzettend dol op koffie. Dat laten de cijfers wel duidelijk zien. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag drinken. Dit betekent dus dat elk persoon gemiddeld ongeveer 260 liter koffie drinkt. Met dergelijke cijfers zijn wij het volk in Europa dat het meeste koffie drinkt. Het is wel belangrijk om te beseffen dat dit gemiddelde cijfers zijn. Sommige mensen drinken ook helemaal geen koffie, terwijl een ander moeiteloos 7 of 8 kopjes koffie per dag drinkt.

Om optimaal van de koffie te kunnen genieten, moeten alle randvoorwaarden in orde zijn. Eén van de belangrijkste randvoorwaarden is zonder meer het servies. Het servies moet simpelweg naar wens zijn én het servies moet aansluiten op het soort koffie. Het drinkt simpelweg een stuk minder lekker als je cappuccino uit een normaal koffieglas gaat drinken.

Door cappuccino uit een speciaal cappuccinoglas te drinken, verbeter je ook de smaaksensatie. Een dergelijk glas is namelijk speciaal gebaseerd met het oog op de verschillende ‘lagen’ van een cappuccino. Je ziet allereerst een laag koffie en vervolgens een laag melk + wellicht nog een schuimlaag van melk aan de bovenkant. Als je voor een écht cappuccino glas zit, blijft deze verhouding in stand en kan je optimaal genieten van de smaak.

Waar bestaat koffie servies uit?

Als we het over koffie servies hebben, denk je ongetwijfeld al snel aan het kopje. Dat is echter niet het enige. Nee, ook het schoteltje en eventuele accessoires maken onderdeel uit van het koffie servies.

Bij accessoires kan je onder andere aan de lepeltjes denken. Ook vallen koffiepotten, melkkannen en suikerpotten onder de noemer ‘koffie servies’. Op dit gebied heb je de keus uit behoorlijk veel verschillende varianten. Wij hebben er in dit artikel voor gekozen om onze aandacht te focussen op de koffie kopjes. Dat is tenslotte één van de belangrijkste factoren bij het drinken van een heerlijk kopje koffie.

Kopjes voor espresso

Espressokopjes

Ben je een ware liefhebber van een heuse espresso? Dan ben je blijkbaar een liefhebber van kleine doch sterke hoeveelheden koffie. Voor een dergelijk kleine hoeveelheid koffie heb je ook een speciaal kopje nodig. De zogeheten espresso kopjes laten je koffie nog lekkerder smaken.

De espresso kopjes zijn klein en zijn daar dan ook makkelijk aan te herkennen. Qua oortje(s) heb je genoeg keus. Je kunt gaan voor een variant zonder oortjes, met 1 oortje of met 2 oortjes. Het is maar net aan jou wat jij lekker vindt drinken en wat je mooi vindt staan.

Binnen de wereld van espresso kopjes bestaan behoorlijk veel verschillende varianten. Dat lees je direct in ons artikel ‘beste kopjes voor espresso’ terug. In dit artikel bespreken we waar een espresso kopje zoal aan moet voldoen. Vervolgens bespreken we ook de allerbeste espresso kopjes. Daarbij hebben we onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën, waaronder het beste espresso kopje met een effen kleur of het beste espressokopje met één oortje.

Kopjes voor cappuccino

cappuccino

In de inleiding van dit artikel bespraken we al even kort de kopjes voor een cappuccino. Dergelijke kopjes zijn ongekend belangrijk; je kunt hierdoor nog intenser van een heerlijke cappuccino genieten. Maar, dan moet je uiteraard wel de juiste kopjes aanschaffen.

Een belangrijk kenmerk van een cappuccino kopje is dat deze aan de binnenkant egaal rond is. Hierdoor kunnen de lagen van de cappuccino perfect in stand blijven. Deze lagen zijn dus koffie en melk; zoals reeds hierboven uitgelegd.

Daarnaast is het te allen tijde aan te raden om een cappuccino kopje van porselein aan te schaffen. Deze materiaalsoort houdt de warmte van de cappuccino goed vast, waardoor je langer van warme cappuccino kunt genieten.

Wil je graag inzicht krijgen in de mogelijkheden op het gebied van cappuccino kopjes? Dan verwijzen we jou graag naar ons artikel ‘de beste kopjes voor cappuccino’. In dit artikel hebben we de verschillende kopjes aan een strenge test onderworpen. Uiteindelijk hebben we de vier beste cappuccino kopjes geselecteerd en over die kopjes een uitgebreide review geschreven. Lees deze reviews direct en schaf je gewenste cappuccino kopje aan!

Kopjes voor latte macchiato

Een latte macchiato is één van de meest lekkere én tegelijkertijd bijzonderste koffiespecialiteiten. Dit heeft puur met de samenstelling van deze koffievariant te maken. Desalniettemin zijn we in Nederland behoorlijk dol op een latte macchiato. Wil je thuis ook optimaal van een latte kunnen genieten? Dan moet je wel de juiste kopjes/glazen in huis hebben.

Een latte macchiato is een samenstelling van melk, melkschuim en espresso. Dankzij deze samenstelling verkrijg je de unieke en heerlijke smaak. Deze smaak wordt nóg intenser als je hiervoor het juiste glas gebruikt. Ons eerste advies daarbij is om voor een lang/hoog glas te gaan. Daarmee kan je de lagen van een latte macchiato perfect in stand houden.

Daarnaast is het aan te raden om voor een latte macchiato kopje met dubbelwandig glas te gaan. Hierdoor blijft de temperatuur van het drankje langer naar wens.

Wil je graag meer weten over de verschillende kopjes voor een latte macchiato? Wil je bijvoorbeeld graag weten welk kopje het allerbeste is? Wij hebben recent een artikel geschreven ‘de beste glazen voor een latte macchiato’. Bekijk dit artikel, lees waar een latte macchiato glas/kopje aan moet voldoen en bekijk welke glazen/kopjes het allerbeste zijn. We wensen je veel plezier met je nieuwe latte macchiato glas/kopje!

Waar moet je op letten bij aanschaffen van koffie servies?

Het kopen van koffie servies is hoogstwaarschijnlijk geen alledaagse bezigheid voor jou. Nee, je gaat niet elke dag op het internet online zoeken naar nieuw koffie servies. Dat doe je vaak pas als je het nodig hebt of als je gaat verhuizen. Hoe dan ook is het van belang om op de juiste aspecten te letten. Doordat je niet dagelijks koffie servies aanschaft, kan je hier wellicht wat hulp bij gebruiken. Hieronder hebben wij de belangrijkste facetten uitgeschreven waarop je dient te letten bij het aanschaffen van koffie servies.

FormaatKopje espresso

Een belangrijk aspect van een koffie kopje is het formaat. Als je graag een espresso drinkt, heb je behoefte aan een klein kopje. Als je graag een latte macchiato drinkt, heb je juist behoefte aan een langer en hoger glas. Bepaal dus goed welke koffiespecialiteiten jij graag wenst te drinken en let vervolgens goed op het formaat van de glazen.

Budget

Uiteraard speelt geld ook altijd een kwestie. De prijzen voor koffie servies kunnen behoorlijk uiteenlopen. Hierbij geldt echter ook dat goedkoop duurkoop is. Je kunt in dat geval beter éénmalig iets meer geld uitgeven. Als je dat doet, ben je verzekerd van hoogwaardig koffie servies. Dat is zeker het geval als je het koffieservies bij onze partner Bol.com aanschaft. Bij hen ben je ook verzekerd van een prima aftersales service.

Design

De koffiekopjes zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Je kunt gaan voor een kopje zonder oortjes, voor een kopje met één oortje of voor een kopje met twee oortjes. De oortjes bepalen deels het design van het kopje, maar daar zorgen andere facetten uiteraard ook voor. Denk hierbij aan de kleur van het kopje, aan de vormgeving van het kopje en aan eventuele details op het kopje.

Ons advies is om het verschillende koffie servies goed met elkaar te vergelijken. Ook kan het leuk zijn dat je al het servies op elkaar afstemt. In dat geval hebben je cappuccino kopjes hetzelfde design als de suikerpot en de melkkan.

Illy Espresso Kop en Schotel

Materiaal

Als laatste willen we aangeven dat je goed op het materiaal moet letten. Servies is regelmatig van porselein, aardewerk of glas gemaakt. Deze verschillende materialen brengen allerlei andere kenmerken, voor- en nadelen met zich mee. Het is dan ook raadzaam om de verschillende materialen goed met elkaar te vergelijken.

Zo is het een feit dat je met een glazen kopje perfect zicht op de koffie hebt. Dat is leuk als je bijvoorbeeld een koffiespecialiteit met meerdere lagen (melk) drinkt. Daarnaast kan een porseleinen kopje de warmte prima vast houden. Maar, dat geldt ook voor een glazen kopje met een dubbelwandige glazen wand. Kortom: het is een kwestie van de verschillende materialen met elkaar vergelijken en kijken wat het beste aansluit op jouw wensen.

Besluit

Zo, we zijn alweer aan het einde gekomen van dit artikel over koffie servies. Je hebt in dit artikel meer kunnen lezen over kopjes voor espresso, kopjes voor cappuccino en kopjes voor latte macchiato. Zoals gezegd bestaat koffie servies uit meer elementen dan alleen de kopjes. De kopjes hebben echter een ontzettend belangrijke functie op het gebied van smaaksensatie en beleving. Met de juiste koffiekopjes geniet je nóg meer en intenser van je heerlijk kopje koffie.

Heb je interesse om nieuw koffieservies aan te schaffen? Bij onze partner Bol.com ben je daarvoor aan het juiste adres!

Plaats een reactie