Beste koffiebonen

Ben jij op zoek naar koffiebonen? En niet naar zomaar koffiebonen, maar de beste, oftewel lekkerste koffiebonen? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres!

Wat zijn in jouw ogen de lekkerste koffiebonen? Zijn dat koffiebonen met een hoge smaakintensiteit? Of prefereer jij koffiebonen met een lagere smaakintensiteit. Ook zijn er duidelijke verschillen waarneembaar op het gebied van smaak tussen Arabica en Robusta koffiebonen.

Het is onmogelijk om een sluitend antwoord te geven op de vraag ‘Wat zijn de lekkerste koffiebonen?’. Dit antwoord is namelijk volledig afhankelijk van de smaak van een koffiedrinkend persoon. Maar, ook andere factoren spelen hierbij een significante rol.

Bij het uitzoeken van koffiebonen is het dan ook zaak om op meerdere factoren te letten. Maar, deze factoren weet je van tevoren niet altijd. We willen je dan ook sowieso één wijze raad mee geven: ga experimenteren. Probeer de verschillende koffiebonen uit en vergelijk deze met elkaar. Uiteindelijk kom je dan de geschikte koffiebonen vanzelf tegen.

In dit artikel vertellen we jou alles over koffiebonen. Wat zijn de lekkerste koffiebonen? Wat zijn koffiebonen eigenlijk? Waar komen koffiebonen vandaan? Welke verschillende soorten koffiebonen zijn er? Op dergelijke vragen lees je hieronder het antwoord.

Onze top 5 koffiebonen

Douwe Egberts Excellent Gold Koffiebonen - 4 x 500 gram

Beste koop koffiebonen, voor koffiemachines (volautomaten)
Op voorraad

Douwe Egberts Intens Koffiebonen - 4 x 500 gram

Beste sterke koffiebonen (ook heel geschikt voor pistonmachine)
Op voorraad

Douwe Egberts Décafé Koffiebonen - 4 x 500 gram

Beste koffiebonen zonder cafeïne
Op voorraad

Onze top 4 koffiebonen voor verschillende koffiespecialiteiten

Cento% Nero koffiebonen

Beste koffiebonen voor cappuccinos
Niet op voorraad

Aroma Club koffiebonen Strong George

Beste koffiebonen voor latte macchiato's
Op voorraad

Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen

Beste koffiebonen voor lungo's
Op voorraad
46,49 49,49

Illy Intenso Espresso koffiebonen

Beste koffiebonen voor espresso's

De lekkerste en beste koffiebonen

Het kopje van deze alinea is wellicht ietwat verwarrend. De beste koffie bestaat namelijk niet; dit is simpelweg een kwestie van smaak.

Maar, met dit kopje bedoelen wij iets anders. Je kan hieronder beste koffiebonen lezen voor koffiemachines (volautomaten), voor pistonmachines (espressomachine), voor filterkoffie en tot slot voor cafetières, french presses en percolators.

Arabica koffie

Beste koffiebonen voor koffiemachines (volautomaat) – Douwe Egberts Excellent koffiebonen

Met één druk op de knop een heerlijk kopje koffie verkrijgen; dat is mogelijk met een volautomatische koffiemachine. Ben je op zoek naar de beste koffiebonen voor jouw volautomatische koffiemachine? Dan kan je in onze ogen niet om de Douwe Egberts Excellent Koffiebonen heen.

Het Nederlandse merk Douwe Egberts is prima vertegenwoordigd in de markt van koffiebonen. Deze Excellent koffiebonen zijn, in onze ogen, om meerdere redenen absoluut geschikt voor een volautomatische koffiemachine. Dergelijke machines zijn in staat om heerlijke koffie te bereiden, maar je moet daarvoor wel koffiebonen van de beste kwaliteit gebruiken; dat zijn de DE Excellent koffiebonen.

Bijkomend voordeel is dat dit een zogeheten 100% Arabica melange is. De Arabica koffiebonen zijn de meest populaire bonen en hebben een heerlijke smaak. Dat is zeker het geval bij deze mild gebrande bonen, waarbij de fruitige en bloemige accenten tot de verbeelding spreken.

In vergelijking met Robusta koffiebonen brengen de Arabica bonen nog een voordeel met zich mee. Deze bonen hebben namelijk een minder vette buitenste laag, waardoor je de volautomatische koffiemachine ook minder vaak hoeft te reinigen.

Met deze bonen kan je een heerlijk kopje koffie bereiden, maar óók een heerlijke espresso en een smaakvolle cappuccino. Ook dat is voor ons één van de redenen geweest om deze bonen uit te roepen tot de beste koffiebonen voor een volautomatische koffiemachine.

Om optimaal van deze bonen te kunnen genieten, is het aan te raden om ze op koele en droge plaats te bewaren. Bewaar de bonen – na opening – niet langer dan 3 weken. Gebruik bij voorkeur een vacuüm bewaardoos voor het bewaren van de koffiebonen.

Bij aanschaf van deze koffiebonen moet je wel rekening houden met een relatief hoge aanschafprijs. Voor 4 verpakkingen van 500 gram per stuk betaal je ongeveer 30 euro. In vergelijking met bijvoorbeeld de Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen is dat fors aan de prijs.

Tegelijkertijd is deze hogere prijs de moeite dubbel en dwars waard; deze bonen zorgen namelijk voor het meest lekkere kopje koffie!

De Excellent Koffiebonen van Douwe Egberts zijn relatief prijzig.

Voordelen

  • Heerlijke smaak
  • Hoge kwaliteit
  • Geschikt voor koffie, espresso en cappuccino

Nadelen

  • Relatief prijzig

Conclusie

De Douwe Egberts Excellent Koffiebonen zijn in onze ogen de beste bonen voor een volautomatische koffiemachine. De bonen zijn van een hoge kwaliteit, hebben heerlijke aroma’s, hebben fruitige en bloemige accenten en laten je optimaal genieten van een lekker kopje koffie. Bewaar de koffiebonen bij voorkeur in een vacuüm bewaardoos, zodat de bonen zo lekker mogelijk blijven.

Beste koffiebonen voor pistonmachines (espressomachine) – L'OR Espresso Forza koffiebonen

Heb je een prachtige pistonmachine (espressomachine) in de keuken staan? Het gebruik van de beste koffiebonen in een dergelijke machine is absoluut aan te raden; daarmee kan je nóg meer genieten van alle heerlijke aroma’s. In onze ogen kan je voor een pistonmachine het beste voor de L’OR Espresso Forza koffiebonen.

Deze koffiebonen zijn rijk van smaak, zijn behoorlijk intens en krachtig. Door de hoge kwaliteit van de bonen geniet je van een onwijs lekkere espresso. Een intense, robuuste en temperamentvolle smaak wordt verkregen door deze koffiebonen in een pistonmachine te gebruiken.

L’OR heeft bij deze koffiebonen voor louter Arabica koffiebonen gekozen. Deze bonen zijn verreweg het populairste en bevatten aroma’s die bij veel mensen in de smaak vallen. Doordat L’OR alleen voor de beste koffiebonen gekozen heeft, geniet je optimaal van het lekkere kopje koffie.

Door de donkere branding en de smaakintensiteit (9 op een schaal van 0-12) zorgen voor een geweldig begin van de dag. Elke ochtend lekker wakker worden met een krachtige en smaakvolle Espresso; dat is mogelijk dankzij deze L’OR Espresso Forza koffiebonen.

Om optimaal van de aroma’s van deze koffiebonen te kunne genieten, is het van belang om deze op de juiste manier te bewaren. Kies bij voorkeur voor een vacuüm bewaardoos waarin je de bonen bewaart. Na het openen van een verpakking kan je ongeveer 3 weken gebruik maken van deze bonen.

Bij de aanschaf van deze bonen moet je wel rekening houden met een relatief duur prijskaartje. Voor 4 verpakkingen van 500 gram per verpakking betaal je een bedrag van ruim 30 euro. Dat is vergelijkbaar met de hierboven benoemde Excellente koffiebonen van DE: je betaalt relatief veel, maar je geniet wel van een heerlijke smaaksensatie.

De bonen zijn niet super goedkoop.

Voordelen

  • 100% Arabica koffiebonen
  • Krachtig en intens
  • Hoge kwaliteit

Nadelen

  • Relatief prijzig

Conclusie

De L’OR Espresso Forza koffiebonen zijn de perfecte espressobonen en dus ook de perfecte bonen voor een pistonmachine. De bonen hebben een intense, rijke en temperamentvolle smaak. Elk kopje koffie waarvoor je deze koffiebonen gebruikt hebt, is een ware smaaksensatie.

Beste koffiebonen voor filterkoffie – Starbucks Blonde Espresso Roast koffiebonen

Gebruik jij het liefste een zetapparaat voor het bereiden van een heerlijk kopje koffie? Ook bij deze apparaten is het onwijs belangrijk om de juiste bonen te gebruiken. Wat ons betreft kan je het beste kiezen voor de Starbucks Blonde Espresso Roast koffiebonen.

In onze ogen kan je voor filterkoffie het beste voor licht gebrande koffiebonen kiezen. Die bonen hebben over het algemeen een zoete smaak en zijn niet al te bitter. Deze bonen van Starbucks zijn licht gebrand en hebben, mede daardoor, een unieke smaaksensatie.

Deze koffiebonen hebben een zachte en milde smaak. Verschillende zoete tonen voeren de boventoon, waardoor de koffie bij veel mensen absoluut in de smaak valt. Het zijn bovendien 100% Arabica koffiebonen; in vergelijking met Robusta koffiebonen hebben deze bonen een zachtere smaak.

Op het moment dat je de zak opent, komen de heerlijke aroma’s je al direct tegemoet. De aroma’s kennen meerdere zoete tonen en hebben een niet al te sterke smaak. Deze bonen hebben namelijk een smaakintensiteit van 6.

Bij een koffiezetapparaat is het van belang dat de koffiebonen van een hoge kwaliteit zijn. Als dat niet het geval is, blijven de koffiebonen namelijk veelvuldig in de machine steken. Daar hoef je bij deze Starbucks koffiebonen niet bang voor te zijn. De koffiebonen zijn van een hoge kwaliteit; nog een reden waarom wij vinden dat dit de beste koffiebonen voor filterkoffie zijn.

Bij de hierboven genoemde koffiebonen hebben we vermeld dat ze nogal duur in aanschaf zijn. Zoals altijd is er sprake van een vergrotende trap en een overtreffende trap; deze Starbucks koffiebonen vormen de overtreffende trap. Voor 6 verpakkingen van 200 gram betaal je meer dan 22 euro; dat is behoorlijk aan de prijs.

De bonen zijn behoorlijk aan de prijs

Voordelen

  • 100% Arabica koffiebonen
  • Hoge kwaliteit
  • Milde en zachte tonen

Nadelen

  • Relatief prijzig

Conclusie

De Starbucks Blonde Espresso Roast koffiebonen zijn de ideale koffiebonen voor filterkoffie. Deze bonen hebben een lichte branding, zijn niet al te sterk van smaak en passen perfect bij een koffiezetapparaat. De bonen zijn van een hoge kwaliteit en leveren al met al een heerlijke smaaksensatie.

Bekijk prijzen van de Starbucks Blonde Espresso Roast koffiebonen bij verschillende winkels:

Beste koffiebonen voor slow coffee (cafetière, french press, percolator) – L'OR Espresso Onyx koffiebonen

Staat er in jouw keuken een prachtige cafetière, french press of percolator? Voor deze unieke apparaten is het aan te raden om de juiste koffiebonen te gebruiken. Welke koffiebonen dat zijn? In onze ogen kan je het beste voor de L’OR Espresso Onyx koffiebonen kiezen.

Als je een percolator in je huis hebt staan, heb je de keuze uit twee bereidingsmogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om gemalen koffie te kopen of om koffiebonen zelf te gaan malen. Wat ons betreft kan je het beste voor de tweede optie kiezen; het zelf malen van de koffiebonen.

Als je zelf bonen gaat malen, is het wenselijk dat de bonen een melange van Robusta en Arabica koffiebonen zijn. Dát is precies het geval bij deze koffiebonen van het gekende merk L’OR. De unieke samenstelling van deze koffiebonen zorgt voor een heerlijke smaak; dankzij de percolator kan je zelf bepalen in welke mate je de bonen gaat malen. Ga je voor een grove maling of voor een milde maling?

Deze L’Or Espresso Onyx koffiebonen zijn onwijs sterk te noemen; een smaakintensiteit van 12 op een schaal van 0-12. Doordat de bonen zo sterk zijn, kan je alle kanten op met de maling. Ongeacht voor welke maling je kiest, geniet je van een intense en krachtige smaak.

Bijkomend voordeel is dat je met deze koffiebonen allerlei koffiespecialiteiten kunt branden. De bonen zijn in de basis geschikt voor een espresso, maar ook het bereiden van een lungo, cappuccino of latte macchiato behoren tot de mogelijkheden. Voor bepaalde koffiespecialiteiten dien je uiteraard wel nog een melkopschuimer te gebruiken.

Deze koffiebonen kennen één ‘nadeel’; de smaak is behoorlijk sterk. Als jij niet zo’n liefhebber van zo’n sterke smaak bent, is het beter om naar mildere koffiebonen te kijken. Gelukkig is er met deze koffiebonen wel onwijs veel mogelijk in combinatie met een cafetière, french press of percolator.

De smaak is nogal sterk; voor sommige mensen wellicht te sterk.

Voordelen

  • Melange van Robusta en Arabica
  • Donker gebrand
  • Ideaal om zelf te malen

Nadelen

  • Smaak is wellicht te sterk

Conclusie

De L’OR Espresso Onyx koffiebonen zijn wat ons betreft de beste bonen voor een cafetière, french press en percolator. Met deze koffiebonen geniet je van een heerlijke, intense smaak, waarbij je zelf bepaald in welk mate je de bonen maalt. De keus is aan jou; met deze bonen geniet je in ieder geval een krachtige en uitgesproken smaak.

Beste koffiebonen voor verschillende koffiespecialiteiten

Hierboven heb je de beste koffiebonen gelezen voor verschillende machines. Het is echter lastig om een beste keuze te selecteren omdat dit erg smaakgevoelig is en daarnaast afhangt van de soorten koffie's die je graag drinkt. 

Daarom hebben we hieronder zes keuzes voor verschillende koffiespecialiteiten en toepassingen. Van de beste koffiebonen voor cappuccino's en latte macchiato's tot en met de beste goedkope koffiebonen en beste koffiebonen zonder caffeïne.

Bij de meeste beste keuze vind je de reden waarom deze in de lijst staat. De verdeling arabica en robusta koffiebonen heeft bijvoorbeeld veel invloed op de smaak. Op basis van deze informatie kan je natuurlijk ook nog zelf op zoek gaan naar jouw lekkerste koffiebonen. De lekkerste koffieboon blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

Beste koffiebonen voor cappuccino's – Cento% Nero koffiebonen

Cappuccino; ongeveer de meest geliefde koffiespecialiteit over de gehele wereld. Waar je ook ter wereld een koffie gaat bestellen, is de kans groot dat je ook een cappuccino kunt bestellen. Wil je graag thuis de meest lekkere cappuccino’s klaar kunnen maken? Dan is het aan te raden om voor de Cento% Nero Koffiebonen te gaan. Om meerdere redenen zijn deze bonen perfect voor een cappuccino.

Deze bonen zijn afkomstig uit Mexico, El Salvador, Guatemala, Honduras en Peru. In deze landen worden de bonen op een vakkundige wijze verbouwd, waardoor je uiteindelijk van een heerlijke cappuccino geniet. Dit zijn overigens 100% Arabica koffiebonen; dat zijn de meest populaire bonen en hebben, volgens velen, een lekkerdere smaak dan de Robusta koffiebonen.

Wat kenmerkt de Cento% Nero koffiebonen? Nou, onder meer de zachte en romige smaak. De koffiebonen bevatten extracten van karamel en chocola; precies twee extracten die perfect bij een cappuccino passen. Door deze extracten zijn dit niet alleen de beste koffiebonen voor een cappuccino, maar ook voor bijvoorbeeld een lungo.

De bonen zijn donker gebrand, hebben een smaakintensiteit van 8 (behoorlijk krachtig) en zijn intens van smaak. Door de combinatie van de chocolade- en karameltinten is dit eigenlijk de perfecte melange voor een heerlijke cappuccino.

Bijkomend voordeel is dat deze koffiebonen op een duurzame en biologische manier in bovenstaande landen verbouwd worden. De bonen zijn dus niet alleen heerlijk, maar zijn ook nog eens op de voorgeschreven manier verbouwd.

Het enige ‘nadeel’ is dat deze koffiebonen mild zuur zijn. Als je niet zo’n liefhebber van een ietwat zure smaak bent, kan je het beste voor andere koffiebonen kiezen.

De smaak van deze koffiebonen kan als iets te zuur ervaren worden.

Voordelen

  • Duurzame en biologische koffiebonen
  • Perfect voor een cappuccino
  • Zachte en romige smaak

Nadelen

  • Smaak is wellicht iets te zuur

Conclusie

Met de Cento% Nero koffiebonen ben je in staat om een heerlijke cappuccino te bereiden. De bonen hebben een zachte en romige smaak, waarbij onder meer chocolade en karamel extracten te boventoon voeren. Al met al de perfecte bonen voor alle liefhebbers van cappuccino.

Beste koffiebonen voor latte macchiato's – Aroma Club Strong George koffiebonen

Voor een latte macchiato is het wenselijk om bonen met een donkere branding te maken. Dergelijke bonen hebben een heerlijke smaak in combinatie met de overheerlijke melklaag.

Daarnaast is het ook wenselijk dat de bonen zogeheten Arabica koffiebonen betreffen. Als we deze wensen naast elkaar zetten, kunnen we de Aroma Club Koffiebonen Strong George uitroepen tot de beste koffiebonen voor een latte macchiato.

Deze bonen zijn donker gebrand en zijn behoorlijk krachtig (smaakintensiteit van 10 op een schaal van 10). Door deze smaakintensiteit is de smaak van deze bonen zeer intens te noemen. In combinatie met de romige smaak van de melk verkrijg je daardoor een overheerlijke latte macchiato.

Bijkomend voordeel is dat dit 100% Arabica koffiebonen zijn. Deze koffiebonen worden over het algemeen lekkerder bevonden dan de Robusta koffiebonen en hebben een iets vollere smaak.

Ook is het bij deze koffiebonen prettig dat de koffie een volle crème laag krijgt. Bij een latte macchiato draait het grotendeels om de crème laag, in combinatie met de melk, waardoor dit ook een absoluut pluspunt van deze koffiebonen is.

Denk je dat deze bonen iets te krachtig zijn? Dan kan je er voor kiezen om voor de variant Smooth James te gaan. Die bonen van Aroma Club zijn iets minder krachtig, maar hebben alsnog een medium-dark roast. Ook die bonen zijn in de basis dus geschikt voor het bereiden van een heerlijke latte macchiato.

Voor de aanschaf van deze koffiebonen moet je wel relatief diep in de buidel tasten. Voor een zak van 1 kilogram betaal je namelijk een bedrag van 22,65 euro. Als je meerdere zakken tegelijkertijd gaat bestellen, kan je wel profiteren van een staffelkorting. Door bijvoorbeeld vier zakken tegelijkertijd te bestellen, daalt de prijs per zak naar 20,38 euro.

Deze koffiebonen zijn behoorlijk duur; als je meerdere zakken in één keer gaat bestellen, zakt de prijs per zak wel.

Voordelen

  • Krachtige en intense smaak
  • Heerlijke crème laag
  • 100% Arabica koffiebonen

Nadelen

  • Relatief prijzig

Conclusie

De Aroma Club Koffiebonen Strong George zijn in onze ogen de beste koffiebonen voor een latte macchiato. Eigenlijk alles klopt aan deze koffiebonen; de intense smaak, 100% Arabica en de donkere branding. De latte macchiato krijgt een heerlijke crème laag en daarmee een intense smaaksensatie.

Beste koffiebonen voor lungos – Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen

Voor een heerlijke lungo is het aan te raden om voor een melange van Robusta en Arabica koffiebonen te kiezen. Ook is het wenselijk dat de koffiebonen een subtiel karakter hebben. Tot slot is het wenselijk dat de bonen een lichte tot medium branding hebben; dat gaat eigenlijk hand in hand met het subtiele karakter. 

Wat ons betreft kan je het beste voor de Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen gaan; die bonen voldoen namelijk aan alle ‘vereisten’ voor het verkrijgen van een heerlijke lungo.

Deze koffiebonen zijn een melange van Robusta en Arabica koffiebonen. Door deze twee soorten bonen met elkaar te combineren, heeft Douwe Egberts een rijke smaak weten te verkrijgen. Een smaak die perfect tot uiting komt in een lungo.

Een kenmerk van een lungo is dat deze een kleine crème laag heeft. Met deze koffiebonen is het mogelijk om die crème laag te verkrijgen, terwijl de koffie zelf een evenwichtige en herkenbare smaak heeft. De aroma’s van deze koffiebonen komen direct vrij na het openen van de smaak; de heerlijke geur is om van te houden.

De bonen zijn medium gebrand en hebben een gemiddelde smaakintensiteit. Hierdoor vallen de bonen bij een breed publiek prima in de smaak. Het is niet voor niets dat deze koffiebonen al sinds 1753 de meest gebruikte koffiebonen zijn.

Bijkomend voordeel is dat de verpakkingen behoorlijk groot zijn. Als je deze koffiebonen aanschaft, krijg je ze in 3 verpakkingen van 900 gram geleverd. Je krijgt dus in totaal 2700 gram aan heerlijke koffiebonen geleverd, waarbij de prijs ook nog eens behoorlijk gunstig is.

Het enige waar over getwijfeld kan worden, is de herkenbare smaak. Deze smaak is wellicht net iets te mild en te ‘onuitgesproken’.

De smaak had wellicht iets sterker mogen zijn.

Voordelen

  • Melange van Robusta en Arabica koffiebonen
  • Medium gebrand + medium smaakintensiteit
  • Grote verpakkingen + gunstig geprijsd

Nadelen

  • Smaak had iets sterker mogen zijn

Conclusie

De Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen zijn de beste koffiebonen voor een overheerlijke lungo. Deze bonen zijn een melange van Arabica en Robusta bonen, hebben een gemiddelde smaakintensiteit en zijn medium gebrand. De evenwichtige aroma’s spreken tot de verbeelding, al had de smaak volgens sommige iets sterker mogen zijn.

Beste koffiebonen voor espresso's – Illy Intenso Espresso koffiebonen

Begin je de dag graag met een krachtige espresso? Dan heb je bij voorkeur donker gebrande koffiebonen met een krachtige smaak nodig. In onze ogen kan je daarvoor het beste voor de Illy Intenso Espresso koffiebonen kiezen.

Deze koffiebonen hebben alles in zich om de lekkerste espresso ooit te verkrijgen. De bonen zijn bijvoorbeeld bijzonder krachtig; de smaakintensiteit wordt met een 9 beoordeeld.

Doordat de bonen zo krachtig zijn, geniet je van een heerlijke krachtige espresso. Een espresso waardoor je ’s ochtends echt goed wakker wordt en gedurende de dag een ware energieboost van krijgt.

Bij het branden heeft Illy voor een donkere branding gekozen. Ook deze donkere branding draagt bij aan de krachtige en intense smaak van de espresso. De donkere branding zorgt bovendien voor veel ‘body’ aan de koffie.

Illy heeft overigens gekozen voor 100% Arabica koffiebonen. Veel mensen geven de voorkeur aan Arabica koffiebonen in plaats van aan de Robusta koffiebonen. Dat heeft puur met de smaak en intensiteit van de koffiebonen te maken. Over het algemeen is een espresso ook het lekkerste als deze van 100% Arabica koffiebonen gemaakt is. Ook op dat punt heeft Illy dus de juiste keuze weten te maken.

Leuk detail is de manier waarop de bonen verpakt zijn. Bij merken zoals L’OR en Douwe Egberts worden de bonen in een zak verpakt, maar Illy kiest voor de kenmerkende blikken. Dankzij deze blikken zijn de bonen overigens perfect vacuüm verpakt, waardoor de bonen heerlijk vers blijven. Ook dat draagt bij aan de heerlijke smaaksensatie van de espresso!

Het enige, overduidelijke, nadeel is terug te vinden in de aanschafprijs. Deze bonen zijn namelijk écht duur te noemen. Je moet rekening houden met een bedrag van ongeveer 60 euro voor in totaal 1500 gram aan koffiebonen. Die 1500 gram is dan onderverdeeld in 6 blikken van 250 gram.

Deze koffiebonen zijn duur.

Voordelen

  • 100% Arabica koffiebonen
  • Krachtige en intense smaak
  • Ideale verpakking

Nadelen

  • De koffiebonen zijn duur

Conclusie

De Illy Intenso Espresso koffiebonen zijn de beste koffiebonen voor een heerlijke espresso. Zoals de naam al zegt, hebben deze bonen een intense smaak. Juist dát is waar je naar op zoek bent als je een espresso drinkt. Ook over de verpakking, de branding en het soort koffieboon zijn we uitermate te spreken!

Beste goedkope koffiebonen – Douwe Egberts Intens koffiebonen

Wil je graag van heerlijke koffie genieten? Dan is het belangrijkste advies om voor de lekkerste koffiebonen te kiezen. Met koffiebonen ben je immers in staat om de meest lekkere koffie te bereiden. Wil je echter niet al te veel geld aan de koffiebonen uit te geven? Dan is er geen nood aan de man. Wij hebben namelijk de beste voordelige koffiebonen voor jou uitgezocht: de Douwe Egberts Intens koffiebonen.

Laten we maar direct met het prijskaartje aftrappen. Bij onze partner Bol.com betaal je een bedrag van 23,80 euro voor deze koffiebonen. Daarvoor krijg je in totaal 2 kilogram aan koffiebonen geleverd. In vergelijking met andere (Douwe Egberts) koffiebonen is dat echt voordelig te noemen. Voor bijvoorbeeld de Douwe Egberts Excellent koffiebonen betaal je namelijk ruim 30 euro voor 2 kilogram.

De Douwe Egberts Intens koffiebonen zijn bovendien heerlijk te noemen, hebben een smaakintensiteit van 7 en hebben een lange nasmaak. De zoete, intense en smaakvolle aroma’s vallen bovendien bij veel mensen perfect in de smaak.

Met deze bonen ben je in staat om een zwarte koffie te bereiden, maar ook een heerlijke espresso of koffie met melk behoort tot de mogelijkheden. Als je thuis een goede melkopschuimer hebt, kan je zelfs een lekkere cappuccino of latte macchiato met deze koffiebonen maken.

De bonen zijn donker gebrand, mede daardoor krijgen deze bonen een 7 op het gebied van smaakintensiteit. Gezien de schaal van 0-9 loopt, zijn deze bonen behoorlijk krachtig te noemen. Hierdoor geniet je echter wel van een heerlijke en karaktervolle smaak.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de verpakkingen niet ideaal zijn. Als je een verpakking open gemaakt hebt, blijven de bonen ongeveer 3 weken vers. Het advies is daarom om de bonen in een vacuüm bewaardoos of lucht afsluitend blik te bewaren.  

De verpakkingen zijn niet ideaal; de bonen zijn maximaal 3 weken vers te houden.

Voordelen

  • Heerlijke, intense smaak
  • Relatief gunstig geprijsd
  • Waar voor je geld

Nadelen

  • Verpakkingen zijn niet ideaal

Conclusie

De Douwe Egberts Intens koffiebonen zijn wat ons betreft de beste voordelige koffiebonen. Het klopt dat er koffiebonen zijn die nóg goedkoper zijn, maar die bonen kunne niet aan de kwaliteit en smaak van deze Douwe Egberts bonen tippen. Deze bonen hebben een intense smaak, rijke aroma’s en een heerlijke nasmaak.

Beste koffiebonen zonder caffeïne – Aroma Club Decaf koffiebonen

Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne ongeveer 6 uur lang in het lichaam aanwezig blijft. Te veel koffie drinken is daarom niet gezond voor het menselijk lichaam; recent schrijven wij daar al een artikel over.

Wil je bewust niet al te veel cafeïne binnen krijgen, maar wil je wel van lekkere koffie genieten? Dan is de aanschaf van decafeïne koffiebonen aan te raden; in onze ogen kan je daarbij het beste voor de Aroma Club Decaf Koffiebonen kiezen.

Deze koffiebonen worden in Vietnam op een unieke manier gebrand. Aroma Club gebruikt hiervoor de zogeheten slow-roast methode. Het branden van de bonen duurt hierbij langer dan gemiddeld, maar de bonen krijgen hierdoor wel een heerlijke smaaksensatie.

De smaak van deze koffiebonen kan het beste als stevig getypeerd worden. Bijkomend voordeel is dus dat deze koffiebonen nagenoeg geen cafeïne bevatten. De hoeveelheid cafeïne is in ieder geval dusdanig laag, waardoor je lichaam deze hoeveelheid niet eens opmerkt.

In onze ogen zijn dit de lekkerste koffiebonen voor mensen die graag cafeïnevrije koffie wensen te hebben. De bonen zijn namelijk relatief krachtig; de smaakintensiteit krijgt een 3 op een schaal van 0-5. Door deze krachtige smaak is het een feestje om van de koffie te genieten.

Het merk Aroma Club gaat zeer bewust met het milieu om. Deze koffiebonen zijn bijvoorbeeld op een CO2 neutrale manier verbouwd. Bovendien zijn de koffiebonen op een duurzame manier verbouwd met het oog op de koffieboeren in Vietnam; zij kunnen in de juiste omstandigheden hun werk doen.

Het enige nadeel is dat deze koffiebonen in een zak van 1 kilo geleverd worden. Zodra je de zak geopend hebt, blijven de bonen zo’n 3 weken heerlijk vers. Het advies is dus om een vacuüm bewaardoos te gebruiken.

De verpakking is eigenlijk net iets te groot.

Voordelen

  • Heerlijke smaak
  • Nagenoeg cafeïne vrijdag
  • Duurzaam verbouwd

Nadelen

  • Verpakking is iets te groot

Conclusie

De Aroma Club Decaf koffiebonen zijn in onze ogen de beste keus voor mensen die graag cafeïne vrije koffie wensen te drinken. De hoeveelheid cafeïne in deze koffiebonen is verwaarloosbaar, waarbij de smaak van de koffie wel heerlijk en relatief krachtig te noemen is. Bijkomend voordeel is dat de bonen op een duurzame manier verbouwd worden.

Prijs van koffiebonen

Als je een zak koffiebonen in de supermarkt koop, dien je hier een bepaald bedrag voor af te rekenen. Dat bedrag kan echter flink verschillen. De koffiebonen van merk A kunnen bijvoorbeeld een stuk duurder zijn dan de koffiebonen van merk B. Hoe komt dat?

Allereerst is koffie een importproduct. Dat betekent dat wij de bonen uit andere landen moeten halen. Door valutaschommelingen en importheffingen kan er een verschil ontstaan. De prijs van koffiebonen fluctueert dus regelmatig.

Wat betreft koffiebonen kunnen we in ieder geval de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Prijs per kopje = € 0,10
  • Aantal koffiebonen per kopje = ongeveer 8 gram
  • Aantal koppen uit 1 kilogram verpakking = ongeveer 130 kopjes

We kunnen daarmee stellen dat de gemiddelde prijs van 1 kilogram koffiebonen rond de € 13,00 ligt. Eén en ander kan verschillen, afhankelijk van de producent en de aanbieder.

Wat zijn koffiebonen? 

De naam koffiebonen doet eigenlijk geen recht aan de werkelijkheid. Koffiebonen zijn namelijk geen bonen, zoals de naam doet vermoeden. Nee, koffiebonen zijn de pitten van de koffiebes. Je kan een koffieboon zien als een volgroeid zaadje van de kers van een koffieplant.

Deze koffieplanten staan momenteel wereldwijd en worden geoogst op het moment dat ze rijp zijn. Hierbij worden de koffiebessen ontdaan van de buitenste laag.

Koffiebonen

 Vervolgens onderneemt de koffieproducent nog enkele stappen om de gewenste smaak te krijgen:

  • Allereerst worden de bonen gedroogd;
  • Vervolgens worden de bonen gebrand, waarbij de suikers van de boon gekarameliseerd worden.

De mate van karamelisatie zorgt uiteindelijk voor de branding van de koffieboon. Dit kan variëren van licht gebrand tot zeer donker gebrand; daarover later meer.

Soorten koffiebonen

Zoals je wellicht weet, zijn alle koffiebonen afkomstig van bomen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de Arabica koffieboom en de Robusta koffieboom. Deze twee verschillende bomen hebben beide hun specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen uiteindelijk weer voor kenmerkende elementen, zoals de smaak en de intensiteit.

Arabica of robusta koffiebonen

We gaven hierboven al aan dat de suikers van een koffieboon gekarameliseerd worden. Dit zorgt uiteindelijk voor de smaak van de koffie. Maar, ook tussen de verschillende koffiebonen bestaat een groot verschil. We onderscheiden hierin de volgende soorten:

  • Arabica; de oudste koffieboon die bestaat en hedendaags de meest gedronken soort.
  • Robusta; een koffieboon die meer cafeïne bevat en minder vaak genuttigd wordt dan Arabia.
  • Melange; dit is een samenvoeging van verschillende soorten koffiebonen.

Als je op zoek naar lekkere koffiebonen bent, dien je dus ook op zoek te gaan naar jouw favoriet. Zijn dat Arabica koffiebonen of zijn dat Robusta koffiebonen?

Feit is echter dat je nooit 100% Robusta bonen zult vinden. Nee, als je Robusta koffiebonen tegenkomt, is dat in combinatie met Arabica bonen; ook wel een melange genoemd. Bij een melange is zo’n 80% Arabica en zo’n 20% Robusta. Als je meer wilt weten over de verschillende koffiebonen, kan je onze blog over Arabica vs Robsuta koffiebonen lezen.

bonenmaler krups

Er bestaan echter wel koffiebonen van 100% Arabica. Deze koffiebonen kom je veelvuldig tegen; de reden hiervoor is duidelijk. Een Arabica boon herbergt namelijk veel minder cafeïne dan een Robusta boon. Hierdoor is Arabica gezonder, lekkerder en smaakvoller dan Robusta.

De twee soorten Arabica en Robusta bestaan al sinds jaar en dag. Het verschil is met name in de smaak te proeven. Onderstaande tabel geeft je hierover meer informatie:

Eigenschappen

Arabica

Robusta

Smaak

Mild, zacht, subtiel, een hoge zuurgraad

Vol, krachtig, pittig

Cafeïne

Ongeveer 1,5%

Tussen 2 en 2,5%

Dankzij de smaak wordt Arabica het meeste genuttigd. Het verbouwen van Arabica is echter niet gemakkelijk. Deze koffieplanten zijn namelijk erg gevoelig voor ziekten of vorst. Mede daarom worden de meeste Arabica koffiebonen nat verwerkt.

Waar komen koffiebonen vandaan?

Oorspronkelijk komt de koffieboon uit het Afrikaanse land Ethiopië. Al in de 9e eeuw werd daar de eerste koffieplant gevonden/gebruikt. De koffieplanten groeien in Ethiopië in het tropisch regenwoud. Hedendaags is Ethiopië nog steeds de grootste en belangrijkste producent van koffie.

In Ethiopië wordt de Arabica koffieboon gewonnen; de informatie over deze koffieboon kan je hierboven lezen onder het kopje ‘soorten koffiebonen’.

Drogen van koffiebonen

Nadat in Ethiopië de koffie ‘uitgevonden’ was, begon er een ware expansie over de gehele wereld. Met name de Arabieren speelden hier een belangrijke rol in. Onder andere in Jemen werd de koffieplant ook geplant, wat perfect kon gezien het vochtige klimaat in de valleien.

Ook in Azië werd koffie geproduceerd, mede door Nederlandse inbreng. In de 17e eeuw heeft een Nederlander een koffieplant meegenomen en geplant in Indonesië. Al snel bleek dat het klimaat in Indonesië ook uitermate geschikt is voor de koffiebonen. Door deze ene koffieplant werden er al snel hele plantages opgericht. Dat bleek niet alleen tot Indonesië beperkt te worden; ook andere Aziatische landen volgden al snel.

Momenteel wordt koffie in veel landen gewonnen, waaronder;

  • Colombia
  • Costa Rica
  • Guatemala
  • Kenia
  • Ethiopië
  • Brazilië
  • Indonesië

Het fijne aan koffie is dat een koffieboon uit Costa Rica anders smaakt dan een koffieboon uit Ethiopië. Mede daardoor zijn er in de afgelopen eeuwen erg veel varianten koffie op de markt gebracht. In Nederland zijn we nog steeds voorstander van de Arabica koffiebonen.

We kunnen dus stellen dat de herkomst van koffiebonen zich in Ethiopië bevindt. Vanuit daar heeft koffie de gehele wereld ontdekt en veroverd.

Wat bepaalt de smaak van koffie?

De smaak van een kopje koffie wordt in grote mate bepaald door de smaakintensiteit van de bonen. Met andere woorden: de mate waarin de bonen gebrand zijn. Als bonen voor een langere tijd gebrand zijn, zal de smaak intenser zijn. Als de bonen voor een kortere tijd gebrand zijn, zal de smaak iets neutraler zijn. Waar gaat jouw keuze naar uit?

Een koffieboon is niet zomaar een koffieboon. Nee, er zit een wereld van verschil tussen koffieboon A en koffieboon B. Hoe dat verschil ontstaat? Wel, daar hebben verschillende variabelen een behoorlijke invloed op. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste variabelen.

Branding

In het proces van de koffieproductie is één van de belangrijkste stappen het branden van de bonen. De branding zorgt uiteindelijk voor de smaaksensatie. Hierbij valt onderscheid in verschillende gradaties branding:

  • Lichte branding
  • Medium branding
  • Donkere branding

Bij lichte branding worden de koffiebonen op 196 graden gebrand. Hierbij heeft de koffieboon de kleur van kaneel, de smaak is relatief droog en enigszins zuur.

Bij medium branding worden de koffiebonen op 219 graden gebrand. Hierbij heeft de koffieboon de kleur van een kastanje, de aroma is uitgesproken en de smaak heeft wat zoete invloeden, waaronder karamel.

Bij donkere branding worden de koffiebonen op 230 graden gebrand. Hierbij heeft de koffieboon een donkerbruine kleur en is de smaak pittig en lekker krachtig.

Als we naar bijvoorbeeld de bonen van Douwe Egberts kijken, zien we dat deze bonen allen een cijfer op de verpakking hebben staan. Dit cijfer geeft de smaakintensiteit van de bonen aan, waarbij er sprake is van een schaal van 2 tot 9. Hoe hoger het getal, hoe intenser de smaak is.
Andere fabrikanten van koffiebonen geven de smaakintensiteit op een andere manier aan. Maar, in onze ogen heeft Douwe Egberts dit op een zeer duidelijke en herkenbare manier weten te presenteren.

Plaats van het groeien

Bij het kopje ‘herkomst van koffiebonen’ heb je kunnen lezen dat momenteel koffie over de hele wereld verbouwd wordt. Dat heeft als gevolg dat geen één koffieboon dezelfde smaak heeft. Een koffieboon is Indonesië heeft een hele andere smaak dan een koffieboon in Costa Rica. Dat komt deels door de koffieplant zelf; deze verschilt in elk land. Invloeden hierop zijn onder andere het klimaat en de manier van wassen.

Voor de volledigheid hebben we de top 10 van koffielanden op een rijtje gezet. Onderstaand rijtje is gerangschikt op hoeveelheid koffie die geproduceerd wordt:

Koffie uit Mexico

Koffie uit Mexico

  1. Brazilië
  2. Vietnam
  3. Colombia
  4. Indonesië
  5. India
  6. Ethiopië
  7. Honduras
  8. Peru
  9. Guatemala
  10. Mexico

Vet

Elke koffieboon bestaat uit bepaalde ingrediënten. Elke koffieboon heeft een bepaalde samenstelling, maar in elke koffieboon bevinden zich vetten. Over het algemeen kunnen we stellen dat een koffieboon voor 15% uit vet bestaat. Deze vetten zijn van invloed op de smaak, maar hebben ook invloed op je koffiemachine.

Gedurende het brandproces van een koffieboon kunnen dergelijke vetten loskomen en zich aan de buitenkant van de koffieboon tonen. Dat noemt men in vakjargon ‘transpireren’. Deze transpiratie kan van grote invloed zijn op de smaak van de koffieboon. Mede daarom worden de meeste koffiebonen, die wij in Nederland nuttigen, al voor het transpireren van de brander afgehaald.

Het is overigens aan te raden om af en toe je machine schoon te maken. Anders kunnen de vetresten van de koffiebonen zich opstapelen en voor een verstopping zorgen.

Soorten koffie

Koffie is wereldwijd één van de meest genuttigde drankjes. Naar schatting worden er dagelijks ruim 1,5 miljard kopjes koffie gedronken. Ook in Nederland hebben wij daar een fors aandeel in. Het drinken van koffie op bijvoorbeeld de werkvloer of thuis is voor veel mensen vaste prik.

Al sinds de 9e eeuw drinkt men koffie. Logischerwijs is er in al deze jaren het één en ander veranderd. Hedendaags kan je vele verschillende soorten koffie krijgen. Dat loopt uiteen van een koffie verkeerd tot aan een latte machiatto. Bij veel koffiesoorten ontstaat er een mengeling van de koffie en melk.

Anno 2019 heb je de keus uit legio koffie soorten. Ga je voor een cappuccino, een latte macchiato of voor een dubbele espresso? Al deze koffiesoorten hebben hun eigen, specifieke smaak. Dit wordt deels gecreëerd door gebruik te maken van melk, bij bijvoorbeeld de cappuccino en latte macchiato. Maar, voor het grootste gedeelte wordt deze smaak gecreëerd door de koffiebonen.

Als je bijvoorbeeld liefhebber van dubbele espresso bent, heb je behoefte aan koffiebonen met een intense smaak. Een dubbele espresso is tenslotte behoorlijk sterk en intens. Deze smaak kan dan alleen verkregen worden als je de juiste, sterke koffiebonen gebruikt.

Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat bijvoorbeeld Douwe Egberts speciale koffiebonen in het assortiment heeft voor een espresso. Douwe Egberts heeft meerdere koffiebonen die geschikt zijn voor één specifieke koffiesoort.

Dit geeft des te meer aan dat de keuze voor een bepaalde koffieboon ongelooflijk belangrijk is. Met de juiste koffiebonen kan je optimaal genieten van je koffie, ongeacht of dit een espresso, een cappuccino of een latte macchiato is.

cappuccino


Ga dus vooraf goed na van welke koffiesmaak je houdt. Op die manier kan je de gewenste koffiebonen per koffie soort vinden. Uiteraard speelt hierbij ook je eigen smaak een grote rol. Wat jij lekker vindt, hoeft een ander niet zo lekker te vinden. Het is dan ook van belang om de koffiebonen zelf te proeven en op die manier te kijken of ze naar jouw smaak zijn.

Manier van koffiezetten

Het is uiteraard ook zaak om de koffiebonen op je koffiemachine af te stemmen. Heb je een volautomatische koffiemachine? In dat geval maken de koffiebonen niet al te veel uit; de gewenste smaak wordt door dergelijke koffiemachines altijd verkregen.

Als je echter een filterapparaat hebt, is het van belang om koffiebonen met een lichte/medium branding te gebruiken. Als je bij een filterapparaat koffiebonen met een donkere branding gebruikt, kan je een bittere smaak krijgen. Dat is uiteraard niet wenselijk.

pistonmachine delonghi


Decaf bonen

Een vak apart binnen de koffiewereld zijn de decaf bonen. Dergelijke bonen bevatten een stuk minder cafeïne dan reguliere koffiebonen. Voor veel mensen bieden dergelijke decaf bonen uitkomst. Deze mensen willen wel genieten van de smaak van koffie, maar willen geen last hebben van de gevolgen van cafeïne.

Cafeïne kan namelijk een grote invloed op het menselijk lichaam hebben. Dat wordt versterkt indien een persoon meerdere kopjes koffie op één dag drinkt. Het lichaam kan dan enigszins ongeregeld raken. Een uitkomst daarvoor zijn de decaf bonen.

Decaf bonen

Decaf bonen

Let op; decaf bonen bevatten altijd een heel klein beetje cafeïne. Er bestaan simpelweg geen koffiebonen die helemaal geen cafeïne bevatten. De decaf bonen hebben echter een dusdanig kleine hoeveelheid cafeïne in zich, waardoor het menselijk lichaam dit niet eens merkt.

Koffiebonen bewaren

Heb jij je favoriete koffiebonen ingekocht bij de supermarkt? De kans is groot dat je dan een voorraadje in je kast hebt liggen. Zeker als je favoriete koffiebonen in de aanbieding waren bij de supermarkt. Hoe kan je deze koffiebonen dan het beste bewaren?

Voor alle informatie omtrent het bewaren van koffiebonen, verwijzen we jou graag naar ons artikel hierover. In een ander artikel bespreken we alle ins en outs met betrekking tot het bewaren van koffiebonen.


Slotwoord

Het moge duidelijk zijn dat het uitzoeken van koffiebonen een taak met veel verantwoordelijkheid is. De koffiebonen zorgen tenslotte voor de smaak van de koffie. Als je écht goede koffie wilt, moet je dus investeren in de juiste koffiebonen. Vergeet daarbij overigens ook niet de koffiemachines uit het oog; deze koffiemachines staan tenslotte aan het roer van de koffiebonen.

Met een juiste combinatie van een koffiemachine en koffiebonen, kan jij heerlijke kopjes koffie fabriceren. Deze kopjes koffie kunnen een goed begin van de dag zijn en je veel energie geven. Vergelijk de verschillende soorten koffiebonen met elkaar, proef de verschillende soorten koffiebonen en kom uiteindelijk tot de juiste keuze. Vergeet daarbij niet dat een ieder een andere smaak heeft. Zorg er dus voor dat je eigen smaak centraal staat bij het uitzoeken van koffiebonen.

Kafea.nl
Logo