Beste koffiemolens

Ze zeggen dat de kwaliteit van een kopje koffie zo hoog mogelijk is als de tijd tussen het malen van de koffiebonen en het zetten van de koffie zo kort mogelijk is. Je kunt natuurlijk voor dat perfecte kopje koffie naar je plaatselijke espressobar gaan, maar dat loopt qua kosten toch al gauw op. En dan hebben we het nog niet eens over het ongemak dat je er niet thuis op de bank van kunt genieten. Daarom komt koffiemolen voor thuis zeer goed van pas.

Met een koffiemolen thuis kun je ook nog eens experimenteren met verschillende manieren van koffiezetten. Zo kun je een maling maken voor een heerlijke espresso, of wat dacht je van een kopje koffie dat gezet is met een cafetière. Dat is al een hele andere smaaksensatie. Zonder een koffiemolen moet je daarvoor al twee verschillende soorten koffiemaling kopen. Ben je in het bezit van een koffiemolen, dan draai je gewoon de maalgraad van fijn naar grof of andersom en kan het genieten beginnen.

Baratza sette koffiemolen

Onze top 7 koffiemolens

Afbeelding

Product


Solis Scala Plus

Onze beste koop!

Solis Scala Plus 

Beste koop koffiemolen

of

Solis Caffissima koffiemolen

Solis Caffissima Grinder 1611

Beste koffiemolen voor fanatieke thuisbarista

of

Baratza sette koffiemolen

Baratza Sette 270

Beste koffiemolen voor espresso's

of

DeLonghi KG89 koffiemolen

De'Longhi KG89

Beste koffiemolen voor filterapparaten

of

Retro koffiemolen

Vintage Retro hand koffiemolen

Beste antiek-ogende koffiemolen (retro)

of

Hario Skerton PLUS

Hario Skerton Plus

Beste handmatige koffiemolen onder €50

of

Commandante handmatige koffiemolen

Commandante C40

Beste handmatige koffiemolen onder €250

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Solis Scala Plus

Beste koop koffiemolen

Solis Scala Plus

of

Solis Caffissima Grinder 1611

Beste koffiemolen voor fanatieke thuisbarista

Solis Caffissima koffiemolen

of

Baratza Sette 270

Beste koffiemolen voor espresso's

Baratza sette koffiemolen

of

De'Longhi KG89

Beste koffiemolen voor filterapparaten

DeLonghi KG89 koffiemolen

of

Vintage Retro hand koffiemolen

Beste antiek-ogende koffiemolen (retro)

Retro koffiemolen

of

Hario Skerton Plus

Beste handmatige koffiemolen onder €50

Hario Skerton PLUS

of

Commandante C40

Beste handmatige koffiemolen onder €250

Commandante handmatige koffiemolen

of

We kunnen ons voorstellen dat er verschillende soorten koffieleuten zijn. Misschien val jij onder de beginnende koffiedrinker, of onder de echte koffiepurist, of ergens precies daartussenin. In deze gevallen zijn de eisen die je aan een koffiemolen stelt natuurlijk al heel anders.

Een koffiepurist gaat wellicht voor een luxe model met een heel precies in te stellen maalgraad, terwijl een koffiedrinker die al ontzettend geniet van een kopje filterkoffie deze eisen misschien helemaal niet belangrijk vindt. In deze verschillende gevallen is ook de prijs vaak een doorslaggevende factor. Een koffiepurist heeft wellicht veel meer geld over voor een koffiemolen. Daarom hebben we verschillende top koffiemolens samengesteld. De lijst is samengesteld met een beste koop en vervolgens een beste keuze voor verschillende situaties. Er staan zowel elektrische als handmatige koffiemolens in de lijst.

Veel plezier met de zoektocht naar de ultieme koffiemolen!

Beste koop koffiemolen – Solis Scala Plus 1661

De markt van koffiemolens is tegenwoordig uitgebreid. Er kan echter maar één apparaat de beste koop zijn. In onze ogen is dat deze Solis Scala Plus 1661. Deze koffiemolen voldoet aan alle vereisten, heeft een relatief gunstig prijskaartje en ziet er ook nog eens fraai uit.

Iets wat direct bij deze machine opvalt, is het unieke design. Solis heeft bij deze koffiemolen gekozen voor een combinatie met zwart en zilver. Deze kleuren staan fraai in combinatie met elkaar en vormen zodoende een prima geheel. Dit wordt nog eens versterkt door het fraaie reservoir aan de bovenkant van de molen. 

Dit reservoir is doorzichtig en is tamelijk groot; het reservoir biedt namelijk plaats aan ongeveer 250 gram koffiebonen. 250 gram koffiebonen staan ongeveer gelijk aan 40 heerlijke kopjes koffie.

Bijkomend voordeel is dat dit bonenreservoir volledig luchtdicht is. Hierdoor blijft de hoge kwaliteit van de koffiebonen behouden en kan je optimaal genieten van alle aroma’s en smaken.

Bij de ontwikkeling van deze koffiemolen heeft Solis alleen maar voor hoogwaardige materialen gekozen. Zo is het bonenreservoir van SAN-kunststof gemaakt, is de maalkegel (aan de binnenkant van de koffiemolen) volledig van edelstaal en is het motorhuis van robuust ABS-kunststof vervaardigd. Door deze hoogwaardige materialen kan je genieten van een lange levensduur en uiteraard van heerlijke koffie.

Het doel van een koffiemolen is immers om perfect gemalen koffie te verkrijgen. Deze gemalen koffie kan je vervolgens gebruiken in bijvoorbeeld een cafetiere, een filterkoffieapparaat of in een espressomachine. Bij de Solis Scala Plus 1661 heb je de keus uit maar liefst 22 maalinstellingen. Door dit ongekend hoge aantal maalinstellingen kan je de smaak van de koffie altijd naar wens krijgen.

Bij het malen van de koffiebonen is de motor in staat om voldoende kracht te leveren. Dankzij 420 omwentelingen per minuut zijn de koffiebonen bovendien binnen no time gemalen. Bij deze maling hoef je je geen zorgen over de smaak te maken; de gemalen koffie heeft namelijk een heerlijke smaak.

De gemalen koffie wordt in een uitneembaar opvangbakje opgevangen. Je kunt dit opvangbakje uitnemen en vervolgens de gemalen koffie in bijvoorbeeld je filterkoffieapparaat doen.

De Solis Scala Plus 1661 is om bovenstaande redenen in onze ogen de beste koop. Dat wordt ook nog versterkt door het relatief gunstige prijskaartje van deze koffiemolen. Voor een bedrag van 99 euro kan je deze koffiemolen bij onze partner Bol.com aanschaffen. In onze ogen is dit een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Hebben we ook nog nadelen weten te ontdekken? Het enige nadeel heeft in onze ogen betrekking op het schoonmaakproces van de koffiemolen. De koffiemolen is helaas niet al te makkelijk schoon te maken. Daarnaast krijg je ook geen schoonmaakborsteltje geleverd. Deze kun je indien gewenst wel nog achteraf aanschaffen. Het is echter jammer dat dit borsteltje niet standaard meegeleverd wordt.

De koffiemolen is niet al te makkelijk schoon te maken.

Voordelen

 • 22 maalinstellingen
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Aroma’s worden perfect behouden

Nadelen

 • Lastig schoon te maken
 • Geen schoonmaakborsteltje meegeleverd

Conclusie

De Solis Scala Plus 1661 is in onze ogen de allerbeste koop. Deze koffiemolen heeft eigenlijk alles waar je naar op zoek bent; de gemalen koffie is overheerlijk, de prijs is relatief gunstig en het apparaat ziet er ook nog fraai uit. Ook de 22 maalinstellingen, de gebruikte hoogwaardige materialen en het uitneembare opvangbakje zijn stuk voor stuk voordelen.

Beste koffiemolen voor fanatieke thuisbarista – Solis Caffissima Grinder 1611

Vind je het leuk om thuis zelf als een ware barista aan de slag te gaan? In dat geval heb je behoefte aan een veelzijdige en hoogwaardige koffiemolen. In onze ogen voldoet de Solis Caffissima Grinder 1611 aan alle verwachtingen. Dit is wat ons betreft dan ook de beste koffiemolen voor de fanatieke thuisbarista.

Dankzij deze koffiemolen ben je in staat om de gemalen koffie volledig naar eigen wens te verkrijgen. Dit is onder meer mogelijk dankzij de 60 maalinstellingen. Bij de hierboven genoemde variant gaven we al aan dat je met 22 maalinstellingen meer dan genoeg keuze had. Deze koffiemolen heeft dus nog véél meer maalinstellingen. Op dat gebied weet de Solis Caffissima Grinder 1611 aan te raden.

Over het uiterlijk van deze koffiemolen kunnen we kort zijn; onwijs fraai. Solis, de fabrikant van deze koffiemolen, heeft voor een kenmerkende stijl gekozen. De stijl van deze koffiemolen zie je namelijk ook terug bij de machines die de professionele barista’s gebruiken. Deze koffiemolen is ongetwijfeld een ware aanwinst voor jouw keuken.

Deze gehele koffiemolen is van hoogwaardig materiaal vervaardigd. Dat geldt voor de behuizing, maar ook voor de verschillende interne onderdelen. Daarbij valt onder andere het kegelmaalwerk van gehard edelstaal op. Dit materiaal is hoogwaardig en brengt zodoende een lange levensduur met zich mee.

Een ander absoluut voordeel van deze koffiemolen is het ruime bonenreservoir. Het reservoir biedt plek aan maar liefst 340 gram koffiebonen. Dankzij dit ruime bonenreservoir hoef je de koffiebonen pas na meer dan 50 kopjes koffie bij te vullen.

zijkant solis caffissima koffiemolen

Bovendien worden de bonen bewaard in het Uv-bestendige bonenreservoir. Dit bonenreservoir is bovendien volledig luchtdicht, waardoor de bonen de juiste aroma’s behouden. Ook als de koffiebonen langere tijd in het bonenreservoir zitten, gaat dat niet ten koste van de smaak.

Bij een koffiemolen draait uiteraard alles om de uiteindelijke smaak van de gemalen koffie. De smaak van deze koffie is te allen tijde optimaal, onder meer doordat alle maalinstellingen een bepaalde maalfijnheid gebruiken. Deze maalfijnheid zorgt er vervolgens voor alle koffie een optimale extractie heeft.

Het enige nadeel bij deze machine is dat je geen opvangbak meegeleverd krijgt. Het is dus niet mogelijk om de gemalen koffie direct in een handige opvangbak op het vangen. Dit maakt deze koffiemolen in mindere mate geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld een slow coffee of een traditioneel filterkoffiezetapparaat.

Aan de andere kant is weer aannemelijker dat een fanatieke thuisbarista gebruikmaakt van een half-automatische espressomachine, ook wel pistonmachine genoemd. In dat geval is dit nadeel niet echt van toepassing.

voorkant solis koffiemolen

Daarnaast is het ook zo dat deze koffiemolen relatief prijzig is. Dat is met name het geval als je deze koffiemolen vergelijkt met de Solis Scala Plus 1661. Kijkend naar de prijs-kwaliteitsverhouding hebben we eigenlijk helemaal niks te klagen.

Deze koffiemolen heeft standaard geen opvangbakje.

Voordelen

 • Ruim bonenreservoir
 • 60 maalstanden
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen

 • Geen opvangbakje

Conclusie

De Solis Caffissima Grinder 1611 is wat ons betreft de ideale koffiemolen voor een thuisbarista. Het apparaat ziet er fraai uit en is in staat om de koffie op de gewenste/perfecte manier te malen. Je geniet hierdoor van heerlijke koffie en bepaalt volledig zelf de smaak van de koffie.

Beste koffiemolen voor espresso's – Baratza Sette 270Wi

Begin jij ook elke dag met een heerlijke espresso? Vind je de krachtige smaak van een espresso overheerlijk? Als dat het geval is, is het aan te raden om voor een speciale koffiemolen voor espresso’s te kiezen. In onze ogen is de Baratza Sette 270 de beste koffiemolen voor espresso’s.

Voor het bereiden van een espresso is het van belang dat de maling zeer nauwkeurig afgesteld is. Dat is zeker mogelijk met deze koffiemolen; je hebt namelijk in totaal 270 maalinstellingen tot je beschikking. Dit komt onder andere doordat het instelmechanisme in directe verbinding met de cone burr staat. Hierdoor is het mogelijk om de maling zeer precies af te stellen en dus kan je een perfecte espresso bereiden.

Op het gebied van gemak heeft dit apparaat ook voldoende te bieden. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het ruime bonenreservoir. Het bonenreservoir biedt ruimte aan zo’n 350 gram koffiebonen. Dit betekent dat je het reservoir met een niet al te vaak bij hoeft te vullen. Gemak dient de mens.

Voor het bereiden van een espresso kan je gebruik maken van het handige LED display. Rondom dit display zitten namelijk drie koppen waarmee je de maling kunt bedienen. Het is ook nog mogelijk om deze knoppen naar eigen wens te programmeren. Hierdoor ben je in staat om de gewenste espresso met één druk op de knop te laten bereiden.

led-display baratza koffiemolen

Qua design ziet de Baratza Sette 270 er behoorlijk innovatief uit. De koffiemolen heeft in ieder geval niet het design zoals je dat van een koffiemolen gewend bent. Dit komt onder andere door het LED display, maar ook door de verschillende draaiknoppen met bijbehorende eenheden die je onder het display kunt vinden.

Baratza heeft gekozen voor meerdere soorten kleuren op de machine; meerdere grijstinten worden met een donkere, zwarte kleur gecombineerd. Hierdoor heeft de machine een stijlvolle uitstraling en is het absoluut een aanvulling voor jouw keuken.

Als laatste voordeel willen we de ingebouwde weegschaal benoemen. Dankzij deze weegschaal ben je in staat om de juiste hoeveelheid koffiebonen te malen. Hierdoor ga je uiterst zuinig met de koffiebonen om en doe je dus veel langer met één zak koffiebonen.

Helaas is het zo dat deze koffiemolen ook enkele nadelen heeft. Als eerste nadeel willen we het geluid van de machine aanstippen. Als de machine aan het malen is, maakt deze behoorlijk veel lawaai.

Daarnaast is het ook een feit dat de koffiemolen behoorlijk prijzig is. Met een aanschafprijs van 549 euro is deze koffiemolen vele malen duurder dan bijvoorbeeld de hierboven genoemde koffiemolens.

De koffiemolen maakt nogal veel lawaai.

Voordelen

 • Ingebouwde weegschaal
 • Handige bediening
 • Ruim bonenreservoir (350 gram)

Nadelen

 • Prijzig
 • Lawaaierig

Conclusie

De Baratza Sette 270 is de beste perfecte koffiemolen voor liefhebbers van een espresso. Dankzij de 270 maalinstellingen heb je onwijs veel invloed op de maling en dus ook op de smaak van de koffie. De bediening is onwijs simpel en dankzij de ingebouwde weegschaal verspil je nooit meer koffiebonen.

Beste koffiemolen voor filterapparaten – De'Longhi KG89

Als je koffie met een filterapparaat zet, heb je eigenlijk ook baat bij een koffiemolen. Met deze DeLonghi KG89 haal je de perfecte koffiemolen in huis als aanvulling op jouw filterapparaat. 

DeLonghi is een bekend en hoogstaand merk als het gaat om koffiemachines. Zo ook deze koffiemolen die voor een leuke prijs prima werkt. Het apparaat is met een roestvrijstalen uiterlijk dan ook een aanwinst in de keuken.

De vormgeving van deze koffiemolen is vrij basis en strak. Aan de bovenkant is een reservoir te vinden. In dit reservoir past ongeveer 120 gram aan bonen. DeLonghi heeft dit reservoir bewust in een dergelijke kleur uitgebracht, aangezien hierdoor de koffiebonen lekker vers blijven.

Met deze koffiemolen ben je in staat om grote hoeveelheden koffie tegelijkertijd te malen. Je kunt malen voor minstens twee en maximaal twaalf kopjes tegelijkertijd. Als je veel visite over de vloer hebt, kan je hen dus allemaal tegelijk laten genieten van heerlijke koffie.

Bij een koffiemolen speelt uiteraard de maling een grote rol. Voor het bepalen van de maling is bij dit apparaat een handige draaiknop te vinden. Je hebt hierbij de keus tussen drie soorten malingen: fijn, medium en grof. Als je eenmaal gekozen hebt, gaat de machine op een snelle en efficiënte manier te werken. De ingebouwde conische maalkegels zorgen voor preservatie van de natuurlijk aanwezige oliën en zorgen zodoende voor de smaakextractie van topkwaliteit.

maalstande delonghi koffiemolen

Als de koffie gemalen is, wordt deze in de handige opvangbak opgevangen. Deze opvangbak is afneembaar en is zodoende onwijs handig. Vanuit deze opvangbak kan je de gemalen koffie direct in jouw filterapparaat doen. Je verkrijgt hierdoor snel en efficiënt een heerlijk kopje koffie. Of beter gezegd; maximaal 12 heerlijke kopjes koffie.

Uit meerdere reviews blijkt echter dat de koffie ontzettend statisch is. Dit zorgt voor een rommelige manier van werken. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit statische gevoel te maken met het materiaal waarvan de koffiemolen vervaardigd is.

Daarnaast is het ook zo dat je redelijk beperkt bent met deze koffiemolen. Je hebt immers de keus uit maar 3 verschillende maalstanden. Gezien het prijskaartje, ongeveer 65 euro, mag/kan je hier echter niet al te veel van verwachten.

Tot slot had ook het bonenreservoir iets groter mogen zijn. 120 gram is simpelweg aan de kleine kant, maar past ook wel weer bij dit apparaat met het bijbehorende prijskaartje.

Volgens de reviews is de koffie ontzettend statisch en zorgt dit voor rommelig werken.

Voordelen

 • Geen licht doorlatend bonenreservoir
 • Timerfunctie
 • Conische maalkegels

Nadelen

 • Werkt rommelig door statische koffie
 • Koffiebonenreservoir van 120 gram
 • Slechts 3 maalstanden

Conclusie

De DeLonghi KG89 is een fijn apparaat dat snel en effectief koffie maalt. De machine is relatief gunstig geprijsd, heeft 3 maalstanden, heeft een bonenreservoir van 120 gram en heeft een handig uitneembaar opvangbakje. Als je niet al te veel van een koffiemolen verwacht, is dit een prima variant. Dat is zéker het geval als je de eigenaar van een filterapparaat bent.

Beste antiek-ogende koffiemolen (retro) – Vintage Retro hand koffiemolen

Wil je graag een heel gave koffiemolen in je keuken hebben staan? Gaat je voorkeur daarbij uit naar een retro design? In dat geval kunnen wij deze Vintage Retro hand koffiemolen aanraden. Deze koffiemolen is zowel qua uitstraling als qua bediening behoorlijk retro te noemen.

Laten we allereerst maar naar het design van deze koffiemolen kijken. De koffiemolen is van hout vervaardigd, heeft een donkerbruine kleur en een minimalistisch design. De koffiemolen heeft een vierkant onderstel en vervolgens een ronde bol aan de bovenkant. Aan deze ronde bol zit een handvat vast; dit handvat kan je handmatig bedienen zodat de koffiebonen gemalen worden.

Bij deze koffiemolen ben je in staat om zelf de maalgraad in te stellen. Je kunt kiezen voor een super fijne maalgraad waarmee je een krachtige espresso kunt maken. Maar, het is ook mogelijk om voor een grove maalgraad te kiezen. Je hebt simpelweg volledige zeggenschap bij deze antiek-ogende koffiemolen.

Ook is het onwijs prettig dat je deze koffiemolen makkelijk schoon kunt maken. Je haalt een vochtig doekje door het apparaat heen en je kunt het apparaat de volgende keer direct weer gebruiken. Bijkomend voordeel is uiteraard dat de aroma’s perfect uit de koffiebonen verkregen worden. Hierdoor geniet je optimaal van de smaak van je espresso of je koffie.

Aan de binnenkant van de koffiemolen zijn verschillende stalen onderdelen te vinden. Deze onderdelen zorgen voor een perfecte werking én voor een lange levensduur. Je kunt jarenlang genieten van deze fraaie en betrouwbare koffiemolen.

Het nadeel van deze koffiemolen is dat je wel zelf al het werk moet doen. Het bereiden van een kopje koffie duurt zodoende een stuk langer. Je moet hier echt de tijd voor uittrekken, maar kunt nadien wel genieten van heerlijke koffie. Bovendien geniet je tijdens het zetten van de koffie van een heerlijke koffiegeur.

Een ander nadeel is terug te vinden in de bouwkwaliteit. We gaven hierboven aan dat de stalen onderdelen voor een lange levensduur zorgen, maar de algehele kwaliteit is niet zoals je zou mogen verwachten. Sommige gebruikers geven in recensies aan dat de koffiemolen van relatief lage kwaliteit is. Dit heeft wellicht met de houten constructie te maken.

De koffiemolen is van een niet al te hoge kwaliteit.

Voordelen

 • Gaaf design
 • Zelf maalgraad instellen
 • Gunstig geprijsd

Nadelen

 • Matige bouwkwaliteit
 • Bereiden van koffie duurt lang

Conclusie

De Vintage Retro hand koffiemolen is in onze ogen de beste optie als je op zoek naar een retro koffiemolen bent. De koffiemolen heeft een prachtig design, heeft een klassieke werking en je kunt ook nog eens zelf de maalgraad instellen.

Beste handmatige koffiemolen onder €50 – Hario Skerton Plus

Wil je graag op een handmatige manier heerlijke koffie kunnen bereiden? Dan kunnen wij je een handmatige koffiemolen aanraden. Als je daarbij maximaal 50 euro uit wilt geven, kan je wat ons betreft het beste voor deze Hario bonenmaler keramische koffiemolen Skerton kiezen.

De Hario Skerton is een keramische koffiemolen die je met de hand moet bedienen. Aan de bovenkant van het apparaat zit een draaiknop. Met deze draaiknop kan je de koffie malen. Hierdoor heb je veel invloed op de snelheid waarmee je de koffiebonen maalt. Met deze koffiemolen heb je ook de mogelijkheid om de maalgraad in te stellen.

Het bedienen van deze koffiemolen vraagt dan ook enige ervaring. Als je eenmaal door hebt hoe de koffiemolen werkt, kan je echter overheerlijke koffie verkrijgen.

Bij het gebruik van de koffiemolen doe je bovenin een portie koffiebonen. Vervolgens maal je de koffiebonen door de hendel op snelheid te draaien. De bonen worden dan gemalen tussen de keramische schijven, op de ingestelde maalgraad gemalen. Het resultaat is een egale koffiemaling onderin het opvangbakje.

Om de maalgraad in te stellen verwijder je eerst de hendel van de koffiemolen. Vervolgens kan je de maalgraad instellen. Als je de maalgraad hebt ingesteld, bevestig je de hendel weer op je koffiemolen en kan je de aangepaste maalgraad gelijk testen.

De levensduur van deze koffiemolen is bovendien erg lang, doordat er gebruik wordt gemaakt van keramische schijven. Deze keramische schijven staan bekend om de robuustheid en zijn daardoor jarenlang te gebruiken. Het keramiek is slijtvast en voorkomt dat er hitte ontstaat tijdens het malen van de koffiebonen.

Een ander belangrijk voordeel van deze koffiemolen is het feit dat je er erg flexibel mee bent. Je hoeft de koffiemolen niet aan te sluiten in het stopcontact en de koffiemolen is erg compact van formaat. Hierdoor kan je de koffiemolen naar elke gewenste locatie mee nemen.

Heeft deze koffiemolen dan helemaal geen nadelen? Ja, toch wel. Het belangrijkste nadeel is dat de koffiemolen kwetsbaar is. Dat wil zeggen; de koffiemolen is, met uitzondering van de keramische schijven, niet heel robuust. Een klein stootje tegen de koffiemolen kan al vervelende gevolgen hebben. Pas dus goed op en wees voorzichtig met de koffiemolen. 

Een ander punt, wat meer een aandachtspunt is dan een nadeel, is dat je er rekening mee moet houden dat het malen best een tijdje duurt. Wanneer je voor een filterapparaat voor 8 koppen tegelijk wilt malen, moet je er rekening mee houden dat je een stuk lang langer aan het malen bent dan met een elektrische koffiemolen.

De koffiemolen is behoorlijk kwetsbaar.

Voordelen

 • Compact
 • Maalgraad nauwkeurig in te stellen
 • Keramische schijven

Nadelen

 • Kwetsbaar
 • Tijd nodig voor grote hoeveelheden

Conclusie

Deze koffiemolen is uitermate geschikt voor de mensen die handmatig hun koffiebonen willen malen. Het handmatig van de koffiebonen is een leuke klus, waarbij je zelf invloed hebt op de maling. De keramische schijven zorgen voor een lange levensduur en de koffiemolen is erg compact van formaat, waardoor je zeer flexibel bent.

Beste handmatige koffiemolen onder €250 – Comandante C40

Als je optimaal van een kopje koffie wilt genieten, is het zeker aan te raden om zelf de koffiebonen te malen. Door de bonen zelf te malen, heb je veel zeggenschap over de uiteindelijke smaak van de koffie.

Je kunt daarbij bijvoorbeeld een grove maling gaan, maar uiteraard behoort ook een fijne maling tot de mogelijkheden. 

Ben je bereid om de bonen zelf te gaan malen en wil je maximaal 250 euro aan een handmatige koffiemolen uitgeven? Dan kan je het beste voor deze Comandante C40 kiezen.

De Comandante C40 is een doorontwikkelde koffiemolen van het merk Comandante. De koffiemolen heeft, in vergelijk met voorgaande varianten, hierbij een nog verfijndere werking gekregen. Daarnaast zijn de slijpprestaties ook steeds verder verbeterd. Je bent hierdoor met deze koffiemolen in staat om de koffiebonen op de gewenste manier te malen. Gaat je voorkeur daarbij uit naar een grove maling of naar een fijne maling?

Bij het malen maakt deze koffiemolen gebruik van roestvrijstalen bladen. Deze bladen hebben een speciale bewerking gekregen, zodat ze zeer slijtvast zijn. Het gevolg hiervan? Je kunt jarenlang genieten van deze fraaie koffiemolen.

Het is, in onze ogen, zeker een feit dat deze koffiemolen onwijs fraai te noemen is. De koffiemolen is eigenlijk volledig zwart, met uitzondering van het roestvrijstalen handvat. Met dit handvat ben je in staat om handmatig de koffiebonen te malen.

Als je de koffiebonen wilt gaan malen, kan je gebruik maken van een kliksysteem met drie mogelijkheden. Deze 3 mogelijkheden zijn grof, medium en fijn. Dankzij deze soorten malingen kan je razendsnel zelf bepalen wat de smaak van jouw kopje koffie moet gaan worden.

Het belangrijkste nadeel van deze handmatige koffiemolen hebben we dan ook reeds benoemd. Het zou namelijk prettiger zijn geweest als je de keus uit meerdere maalstanden had. Dat is echter helaas niet het geval.

Daarnaast kan het ietwat lastig zijn om deze koffiemolen schoon te maken. De molen is bijvoorbeeld niet vaatwasserbestendig én is relatief compact uitgevoerd. Hierdoor moet je simpelweg de tijd uittrekken voor het schoonmaken van deze koffiemolen.

Je hebt ‘slechts’ 3 maalstanden tot je beschikking

Voordelen

 • Fraai design
 • Roestvrijstalen bladen
 • Hoge kwaliteit

Nadelen

 • Lastig schoon te maken
 • Slechts 3 maalstanden

Conclusie

De Comandante C40 is de ideale koffiemolen voor mensen die op zoek zijn naar een handmatige koffiemolen en daar geld voor over hebben. De koffiemolen kost minder dan 250 euro, heeft een fraai design en is behoorlijk fraai te noemen. In onze ogen is de aanschaf van deze koffiemolen absoluut aan te raden.

Koopgids

Je bent dus op zoek naar een manier om jouw koffie nog beter te laten smaken? Dan ben je inderdaad goed bezig om na te denken over de aanschaf van een koffiemolen. Hoe korter de periode van malen tot zetten, des te beter de smaak.

Maar wat kan het lastig zijn om tot de juiste keuze te komen in dit verhaal, want wat zijn er een hoop dingen om over na te denken. Je hebt misschien al door dat wanneer je je verdiept in de wereld van de koffiemolens, het niet alleen gaat over de details van de molens an sich, maar dat het ook een ontzettend technisch verhaal wordt.

Er wordt volop gesproken over smaakextractie, doorlooptijd, burrs en dan hebben we het nog niet eens over alle verschillende zetmethodes met bijbehorende malingconsistentie. Dit maakt het een lastig onderwerp en hierdoor zien mensen al gauw door de bomen het bos niet meer.

In deze koopgids proberen we je te helpen met het maken van een keuze. We gaan dan ook stap voor stap de verschillende details van de koffiemolens door. Aan jou om te beslissen welk detail voor jou belangrijk is en welke totaal niet.

Prijs

Allereerst, de prijs. Een koffiemolen heb je in zeer veel verschillende prijsklassen. Zo heb je ze vanaf een euro of twintig tot en met wel 1000 euro. Aan jou om te beslissen hoeveel geld je uit wilt geven aan een koffiemolen. Natuurlijk heeft de molen van twintig euro weinig extra’s en kan de molen van duizend euro ingezet worden in een zeer professionele setting.

Een koffiemolen die de bonen maalt met mesjes kan je soms voor €20 al klaar zijn. Wij raadden echter aan om een koffiemolen te nemen die gebruikmaakt van schijven. Onder de €50 kan je een prima handmatige koffiemolen met schijven vinden.

Maalschijven, kegels of mesjes

Een koffiemolen is voorzien van een mechanisme dat de koffiebonen maalt. Klinkt logisch, toch? Wat nou als ik je vertel dat er verschillende mechanismen verkrijgbaar zijn en dat dit grote invloed kan hebben op de uiteindelijke smaak van de koffie.

De traditionele koffiemolens zijn meestal uitgerust met mesjes. Deze mesjes snijden de koffiebonen fijn tot een redelijk grove mix. Zo'n koffiemolen met mesjes zou je kunnen gebruiken voor een kopje filterkoffie. Wij raden dit echter niet aan. De mesjes die de bonen malen kunnen heet worden en de koffiestructuur is eigenlijk nooit gelijk.

Voor een espresso kan je sowieso geen koffiemolen gebruiken met mesjes. Je komt dan automatisch uit op een koffiemolen die gebruikmaakt van maalschijven. In deze maalschijven kunnen ook weer verschillen zitten. Zo kunnen ze van metaal of keramiek zijn. Keramiek heeft als voordeel dat het niet heet wordt tijdens de wrijving bij het malen. Ook zouden ze wat meer slijtvast zijn dan metaal. Maalschijven van keramiek zijn echter wel een stuk duurder dan metalen schijven en kun je meestal alleen in de zeer high end koffiemolens vinden.

Dan hebben we nog de vorm van de schijven. Deze kunnen namen plat of conisch zijn. In beide gevallen zijn er voordelen voor de schijven te benoemen. De conische schijven zouden minder heet worden tijdens het malen. De platte schijven geven een meer constante maling. In een koffiemolen is het oppervlak meestal klein en is er meer kans op hittevorming. Het voordeel komt daarin iets meer neer op conische maalschijven.

Conische maalschijf

In ons andere artikel kan je meer lezen over de verschillende schijven in koffiemolens.

Bonenreservoir

In de koffiemolen kun je je koffiebonen bewaren. Sommige molens hebben een zeer groot reservoir van wel 500 gram en in sommige handmalers kun je bijvoorbeeld maar 75 gram in bewaren. Ga je de molen professioneel gebruiken dan is een groot reservoir natuurlijk ideaal. Ook zullen de koffiebonen niet snel oud worden omdat de doorlooptijd dan hoog is.

Maar ben je een eenpersoonshuishouden dat zo nu en dan wat koffiebonen maalt, dan heb je wellicht meer dan voldoende aan een klein reservoir en is dat minder belangrijk. Het is belangrijk dat de bonen ook niet te lang in een reservoir zitten.

Sommige reservoirs zijn wel voorzien van uv-werend materiaal en een goed afsluitende deksel. Dit is aan te raden om de koffiebonen goed vers te houden. Dit komt de uiteindelijke smaak ten goede.

Werking

Bij de elektrische molens zijn er verschillende systemen om de molen te activeren.

Sommige koffiemolens werken met een simpele aan/uit knop. Hierbij zet je deze zo lang om totdat je denkt dat je genoeg maalsel hebt.

De allergoedkoopste modellen werken vaak met een druksysteem, waarmee je op de bovenkant drukt om de maling te activeren.

Sommige modellen werken met een timer systeem, waarmee je het gewenste aantal kopjes koffie kiest en het apparaat deze automatisch voor je maalt. De duurdere modellen werken vaak met een on demand systeem, waarmee je een piston onder de uitloop indrukt en hierdoor het malen wordt geactiveerd. Dit maakt het gemakkelijk om voor ieder kopje weer verse bonen te malen.

Keuze maken

Nu je de verschillende mogelijkheden van een koffiemolen weet is het tijd om een keuze te maken. Denk eraan dat het belangrijkste van het hele verhaal is dat je goed hebt bedacht welke zetmethode je wilt gaan gebruiken. Vanuit hier kun je je wensenlijstje verder aanvullen.

Wij wensen je veel plezier met je aankoop!

Kafea.nl
Logo