Beste koffiemolen 2019, top 10 reviews

Ze zeggen dat de kwaliteit van een kopje koffie meteen omhoog gaat als de tijd tussen het malen van de koffiebonen en het zetten zo kort mogelijk is. Je kunt natuurlijk voor dat perfecte kopje koffie naar je plaatselijke espressobar gaan, maar dat loopt qua kosten toch al gauw op. En dan hebben we het nog niet eens over het ongemak dat je er niet thuis op de bank van kunt genieten. Daarom komt thuis koffiemolen zeer goed van pas.

Met een koffiemolen thuis kun je ook nog eens experimenteren met verschillende manieren van koffiezetten. ZoKrups koffiemolen kun je een maling maken voor een heerlijke espresso, of wat dacht je van een kopje koffie dat gezet is met een cafetière. Dat is al een hele andere smaaksensatie. Zonder een koffiemolen moet je daarvoor al twee verschillende soorten koffiemaling kopen. Ben je in het bezit van een koffiemolen, dan draai je gewoon de maalgraad van fijn naar grof of andersom en kan het genieten beginnen.

We kunnen ons voorstellen dat er verschillende soorten koffieleuten zijn. Misschien val jij onder de beginnende koffiedrinker, of onder de echte koffiepurist, of ergens precies daartussenin. In deze gevallen zijn de eisen die je aan een koffiemolen stelt natuurlijk al heel anders. Een koffiepurist gaat wellicht voor een luxe model met een heel precies in te stellen maalgraad, terwijl een koffiedrinker die al ontzettend geniet van een kopje filterkoffie deze eisen misschien helemaal niet belangrijk vindt. In deze verschillende gevallen is ook de prijs vaak een doorslaggevende factor. Een koffiepurist heeft wellicht veel meer geld over voor een koffiemolen. Daarom hebben we verschillende top koffiemolens samengesteld.

Zo is er een top luxe koffiemolens, betaalbare- en goedkope koffiemolens. Kom je er nog niet uit, lees dan vooral de koopgids onderaan deze pagina eens door. Die helpt je wellicht om je definitieve keuze te maken. Ook kun je met een gerust hart de beste koop bestellen. Die is eigenlijk in alle gevallen geschikt. In deze lijst staan vooral de elektrische koffiemolens uitgelicht, het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever een handmatige koffiemolen hebt.

Veel plezier met de zoektocht naar de ultieme koffiemolen!

Top 10

Hier komt een tabel met de tien beste koffiemolens.

Beste koop

Speciaal voor jou hebben we deze beste koop geselecteerd. Het is de ultieme koffiemolen, die de beste prijs/kwaliteitverhouding heeft in combinatie met de beste reviews. Als je op zoek bent naar de ultieme bonenmaler voor thuis, dan kun je met een gerust hart deze beste koop bestellen. Daar krijg je zeker geen spijt van!

Baratza Encore Baratza Encore – Met 40 maalstanden

Baratza is een bekend merk onder de echte koffieliefhebbers. Het merk is gespecialiseerd in koffiemolens en heeft zijn naam gevestigd onder de internationale barista’s. Baratza produceert koffiemolens die geschikt zijn voor in de professionele wereld en voor de koffiefanaat die graag thuis experimenteert met een goede kop koffie.

Deze Baratza Encore beschikt over een houder voor koffiebonen en heeft een capaciteit van 250 gram. Je kunt vanuit deze houder beginnen met malen in een continue modus, voor wanneer je bijvoorbeeld een groot volume bonen wilt malen. Dit doe je gemakkelijk met een draaiknop aan de zijkant. De gemalen bonen komen terecht in de opvangbak onderin het apparaat.

Voor het malen van een kleiner volume koffiebonen, bijvoorbeeld voor één kop wat je tegelijk in de koffiehouder of bijvoorbeeld een filter, wilt stoppen, dan gebruik je de knop aan de voorkant. Wanneer je de knop ingedrukt houdt begint de machine met malen. Laat je de knop weer los, dan stopt het apparaat gelijk weer. Zo kun je gemakkelijk een bepaald volume bonen malen. De opvangbak kun je gemakkelijk uithalen en zodoende de gemalen koffie gelijk in de piston of filter laten vallen.

Of je nu bonen wilt malen voor een kop koffie bereidt met een cafetière, waarvoor je een grove maling gebruikt, of een fijne maling wilt gebruiken voor een uitmuntende espresso, deze Encore beschikt over wel 40 verschillende maalstanden. Van extra grof voor een zachte kop tot zeer fijn voor een extra krachtige espresso. De maalschijven zijn de beste in zijn soort, namelijk conische burr schijven. Deze zorgen ervoor dat het meest optimale aroma kan vrijkomen tijdens het malen. Deze schijven, én de high end motor die ervoor zorgt dat de toeren niet boven de 450 uitkomen, houden de bonen tijdens het malen koel, zodat een bittere smaak aan de koffie wordt voorkomen. Ook wordt het lawaai tijdens het malen op deze manier zoveel mogelijk beperkt. Let wel, het malen van bonen maakt nou eenmaal altijd wel lawaai en een apparaat zonder enige vorm van lawaai tijdens het malen ga je nooit kunnen vinden.

De maalgraad is niet traploos instelbaar.
Conclusie
Voor deze klasse bonenmaler, waarin je voor elke manier van koffiezetten gemakkelijk de gewenste consistentie kunt malen, ben je normaal gesproken toch een stuk duurder uit. Voor de thuisbarista wordt deze bonenmaler dan ook veelal geadviseerd. Voor de algemene koffieliefhebbers die thuis graag een lekkere espresso of filterkoffie zetten, is het apparaat een verademing en voor de échte koffiepurist is er ook nog de mogelijkheid het apparaat te kalibreren, zodat de maling nog nét even iets meer naar smaak geperfectioneerd kan worden.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • Grote en kleine volumes malen
  • Beschikt over 40 maalstanden
  • Conische maalschijven
  • High end motor
  • Lawaaireductie
Nadelen
 • Maalgraad niet traploos instelbaar

Luxe top drie

Soms wil je jezelf wel eens even goed verwennen. Als je een echte koffiefanaat bent dan doe je dat natuurlijk het liefst met een leuk koffieproduct. Wat is nou een betere investering dan een luxe, top of the line koffiemolen? Wij denken dat je met deze luxe koffiemolens jezelf een groot plezier kunt doen. Deze apparaten staan aan de top van de koffiemolens, dat is ook te zien in de prijs.

1. SOLIS 168 Caffissima IQ– Met groot bonenreservoir en handig displaySolis Caffissima IQ 168

Solis is een Zwitsers merk dat al sinds 1908 hoogwaardige elektrische apparaten op de internationale markt brengt. Al in meer dan 40 landen heeft Solis zich bewezen als topfabrikant en heeft een solide marktpositie geworven. Solis is actief in drie gebieden, namelijk klimaat, beauty & wellness en de keuken.

Deze koffiemolen van Solis is uitgerust met een intelligent systeem. Hij beschikt namelijk over een doseersysteem, waarmee je altijd geheel automatisch hetzelfde volume koffiebonen maalt. Met de druktoetsen kun je heel gemakkelijk de hoeveelheid instellen. Tevens zit er aan de zijkant een draaiknop waarmee je de maalstand kunt instellen. Je hebt de keuze uit 25 verschillende maalstanden. De molen zelf is gemaakt van hard edelstaal, die met langzaam draaiend kegelwerk zorgt voor zo min mogelijk hitteontwikkeling tijdens het malen. Zo blijft de smaak puur en blijven de aroma’s en natuurlijk aanwezige oliën behouden.

Bovenop het apparaat bevindt zich een zeer ruim reservoir voor wel 450 gram koffiebonen. Vanuitfilterhoudadapters en opvangbak dit reservoir kun je behalve kleine hoeveelheden koffie, ook een grote hoeveelheid koffiemalen. Er wordt een reservoir meegeleverd om de gemaalde koffie volledig luchtdicht en vrij van Uv-stralen te bewaren. Zo blijft je gemaalde koffie ook daadwerkelijk een lange tijd vers. Er worden tevens twee filterhouderadapters meegeleverd, zodat je de koffie ook meteen in een filter kunt laten vallen. Handig om zo direct te gebruiken.

Voor één kopje maalt hij al snel te veel.
Conclusie
Deze koffiemolen solis met opvangbakis een absolute aanwinst in elke keuken. Je schakelt moeiteloos van een maling voor een zachte filterkoffie naar een fijne maling voor een sterke espresso. Het grote reservoir en de meegeleverde opvangbak zorgen ervoor dat je niet continue hoeft te malen, maar het bijvoorbeeld beperkt voor één keer per dag of paar dagen, mits je natuurlijk je favoriete maalstand hebt gevonden. Geloof ons maar, dat duurt met deze Solis Caffissima niet lang!

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • LCD display
  • 25 maalstanden
  • Molen van hard edelstaal
  • Ruim bonenreservoir
  • Meegeleverd reservoir voor gemalen koffie
  • Twee filterhouderadapters
Nadelen
 • Maalt teveel voor één kopje

2. Espressions precisions Ep0700 – Tap & Go systeem en vijf jaar garantie

Espressions Precision EP0700Espressions is een Australisch merk wat zich voornamelijk richt op keukenapparaten. De apparaten worden ontwikkeld voor zowel professioneel als thuisgebruik. Dit merk kun je regelmatig terugzien in populaire Australische kookprogramma’s, zoals Masterchef en Masterchef Junior.

Deze koffiemolen is een pareltje onder de koffiemolens en heeft een aantal handige features die je absoluut plezier gaan geven. Zo is deze koffiemolen voorzien van een Tap & Go systeem. Een filterdrager druk je aan in de machine en de koffiemolen begint automatisch met malen. Zodra je piston voldoende gevuld is haal je hem terug en de molen stopt automatisch met malen. De ledverlichting tijdens het malen zorgt voor voldoende zicht op de filterhouder. Zo kun je ook in het donker precies zien hoeveel je nodig hebt.

Onderop het apparaat kun je met een draaischijf traploos de maalstand verstellen. Je hebt de keuze uit 30 verschillende maalstanden en met de draaischijf switch je moeiteloos van een fijne stand, voor een krachtige espresso, naar een grove stand voor een fluweelzachte kop cafetière- of filterkoffie. Moet de molen een keer gekalibreerd worden, dan doe je dit zeer gemakkelijk zonder extra gereedschap. De duurzame hardstalen maalschijven kun je gemakkelijk uitnemen om deze goed schoon te maken. Deze hardstalen schijven en de stille motor zorgen voor een minimale hitteontwikkeling tijdens het malen. Zo geniet je altijd van een optimale smaak. Op de motor van het apparaat krijg je van Espressions sowieso vijf jaar garantie.

Met een bonenreservoir van 500 gram kun je een grote ledverlichting bij koffiemolenhoeveelheid bonen bewaren. Het reservoir is luchtdicht en is voorzien van een getint hard plastic om je bonen te beschermen tegen zonlicht. Zo blijven je koffiebonen gegarandeerd lang vers.
Het apparaat is trouwens gemakkelijk te combineren in elke keuken door zijn tijdloze ontwerp met RVS-behuizing en gepolijste gietaluminium afwerking.

Geen opvangbak te plaatsen voor de gemalen koffie.
Conclusie
Een ontzettend fijn apparaat dat op het internet behoorlijk wat goede reviews krijgt. Het apparaat heeft een zeer professionele uitstraling en ook het gebruik ervan komt zeer professioneel over. Dat maakt dit apparaat door zijn gebruiksgemak geschikt voor de hobbyist, maar ook voor de professional. Door het gebruik van pistons bij het malen, is het wellicht wat minder geschikt voor wanneer je van plan bent grote hoeveelheden tegelijk te malen. Laat je echter hierdoor niet tegenhouden, want het malen is echt zo gepiept.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
  • Tap & Go systeem
  • Ledverlichting
  • 30 Maalstanden
  • Traploos instellen
  • Kalibreren zonder gereedschap
  • 5 jaar garantie op motor
Nadelen
 • Geen opvangbak te plaatsen

3. Ascaso i-Steel i-1 Koffiemolen – Prachtig design en maalt op demand

Ascaso i-Steel i-1 KoffiemolenHet merk Ascaso is sinds 1962 bezig met het op de markt brengen van horeca apparaten. Het merk is gevestigd in Barcelona en is voornamelijk in Europa actief. Het stokpaardje van Ascaso is het pistonapparaat genaamd Dream, wat in de koffiewereld zeer goed bekend staat. Deze koffiemachine valt op door zijn variatie aan vrolijke kleuren.

Je kunt wel merken dat Ascaso goed is in het produceren van een aantrekkelijk product, want ook deze i-steel is werkelijk een plaatje. De van gepolijst roestvrijstale machine is dan ook echt een aanwinst in elke keuken. Bovenop het apparaat bevindt zich een reservoir voor koffiebonen met een capaciteit van 250 gram. Het reservoir is onbreekbaar en is voorzien van een geheel afsluitende deksel, zodoende worden de koffiebonen lekker vers bewaard.

ascaso voorkantAan de zijkant van het apparaat kun je met een draaiknop gemakkelijk de maalgraad instellen. Dit doe je traploos voor een zeer specifieke instelling. De maalschijven zijn gemaakt van staal en worden zodoende tijdens het malen niet heet. Dit zorgt voor een unieke smaakextractie, want hete bonen geven bittere koffie en dat willen we natuurlijk niet in ons kopje aantreffen.

Het malen van de koffie doe je heel gemakkelijk met het on demand systeem. Je schuift een piston in de machine en wanneer je die aandrukt begint de machine automatisch met malen. Gemakkelijker kan niet. Zo is het altijd vers malen van koffiebonen voor een kopje koffie wel heel aantrekkelijk gemaakt.

Geen bewaardoos meegeleverd.
Conclusie
Wat een mooie aanwinst in de keuken van elke koffiepurist! De machine is makkelijk instelbaar met zijn traploze systeem en de fijne malingen voor een espresso zijn uitmuntend. Het on demand systeem maakt het erg gemakkelijk om keer op keer verse bonen te malen voor ook dat ene kopje koffie. Van de aanschaf van deze koffiemolen krijg je in ieder geval zeker geen spijt, het is de aanschafprijs dubbel en dwars waard!

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
  • Ontwerp
  • Onbreekbaar reservoir
  • Traploos instelbare maalgraad
  • Stalen maalschijven
  • On demand systeem
Nadelen
 • Geen bewaardoos voor gemalen koffie

Betaalbare top drie

We willen natuurlijk allemaal wel lekkere koffie drinken. De vraag is natuurlijk alleen wat je ervoor over hebt. Wil je genieten van een heerlijk kopje koffie, bereid met versgemalen bonen? Dat kan, en ook met een koffiemolen met een leuke, betaalbare prijs. We hebben namelijk de beste, betaalbare koffiemolens voor je uitgezocht.

1. SOLIS 166 Scala – Met timer en verkrijgbaar in verschillende kleuren

SOLIS 166 ScalaSolis is een wereldwijd bekend merk uit Zwitserland dat al jaren een goede positie op de markt van keukenapparaten, beauty & wellness- en klimaatproducten heeft verworven. Zo ook deze Scala koffiemolen, die goed bekend staat onder de koffieliefhebbers, die naast hoogwaardige koffie, ook van een goede prijs houden.

Deze 166 Scala is verkrijgbaar in een drietal verschillende kleuren, namelijk rood, grijs en zwart. Zo is hij voor elke keuken geschikt. Op het apparaat bevindt zich het BPA vrije kunststof bonenreservoir waar 250 gram koffiebonen in bewaard kunnen worden. Met het draaien van het reservoir kun je precies traploos de maalgraad instellen. Je hebt de keuze uit 15 verschillende standen. De maalgraad kan fijn genoeg worden ingesteld voor een lekkere espresso.

Aan de zijkant van het apparaat bevindt zich een draaiknop die werkt op basis van een timer systeem. Je zet de knop op het aantal kopjes dat je wilt bereiden en de timer zorgt ervoor dat het apparaat automatisch stopt wanneer er voldoende koffiebonen zijn gemalen. De gemalen koffie wordt opgevangen in een reservoir aan de onderkant van de machine. Er is geen mogelijkheid om direct een piston te gebruiken. Je maalt per keer maximaal voor 10 kopjes koffie.SOLIS 166 Scala rood

De maalkegels zijn van hoogwaardig edelstaal die niet heet worden tijdens het malen. Ook de relatief langzame omwentelingen van 420 per minuut, in plaats van de meer gebruikelijke 800 of meer, zorgen voor ultiem aroma-extractie van de koffiebonen. Ook zorgt het voor geluidsreductie, waardoor de machine niet overmatig veel herrie maakt.
Alle onderdelen zijn gemakkelijk te demonteren, waardoor het apparaat gemakkelijk goed schoon gemaakt kan worden. Ook is er een beveiliging voor eventuele steentjes die tussen de bonen kunnen zitten, zodat het apparaat hierdoor niet beschadigd.

Er schijnt regelmatig wat gemalen koffie naast het apparaat, of achter het reservoir terecht te komen.
Conclusie
Deze Solis 166 Scala geeft voor een middenklasse apparaat, met bijbehorende prijs, toch een zeer goede maling dat je voor verschillende zetmogelijkheden kunt inzetten, zoals een goede espresso, of juist voor een maling voor in je cafetière. Het schakelen tussen deze verschillende malingen gaat gemakkelijk en dit maakt hem zeer gebruiksvriendelijk. Zo is deze koffiemolen ook een goede investering voor iemand die thuis lekkere koffie wilt zetten, maar niet per se verstand heeft van de echte details in koffiemaling. Doordat je gemakkelijk tot wel 10 kopjes tegelijk kunt malen is hij ook voor een groot huishouden erg geschikt.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • 15 verschillende maalstanden traploos instelbaar
  • Timer
  • Max 10 kopjes
  • Met reservoir
  • Maalkegels van edelstaal
  • Gemakkelijk demonteerbare onderdelen
Nadelen
 • Koffiemaling valt naast het apparaat
 • Alleen opvangbak, geen pistongebruik

2. Graef CM800 – Met 40 maalstanden en geschikt voor verschillende pistons

Graef CM800Graef is een Duits merk wat zich 50 jaar geleden in Sauerland heeft gevestigd met de productie van snijmachines. Toen Graef eenmaal succesvol werd, is het zich ook gaan specialiseren in andere producten, zoals espressomachines. Ook dat is een succes geworden en heeft geleid tot de productie van deze zeer fijne koffiemolen, de CM800.

Deze bonenmaler is uitgerust met een koffiebonenreservoir waar gemakkelijk tot 350 gram koffiebonen in bewaard kunnen worden. Het reservoir is voorzien van UV-werend materiaal en zodoende blijven de koffiebonen lang vers. Ook wordt er een bewaardoos meegeleverd, waarin je gemakkelijk de gemalen koffie kunt bewaren.

Hgraef cm800 knopet malen van de koffiebonen gaat erg gemakkelijk en je hebt de keuze uit twee verschillende methodes, automatisch of handmatig. Het apparaat is voorzien van een pistonhouder waarin verschillende maten moeiteloos passen. Als je de piston eenmaal geplaatst hebt, kun je door middel van het aandrukken ervan de molen activeren. Laat je de piston weer los, dan stopt het apparaat weer met malen. Je kunt ook door middel van een schakelaar de molen activeren en zodoende maal je ook handsfree. Qua maalstanden heb je de ruimte om te zoeken naar jouw ultieme stand(en), want je hebt de keuze uit wel 40 maalstanden. Voor zeer fijn tot lekker grof.

maalgraad cm800De machine is voorzien van conisch kegelmaalwerk, dat er samen met de langzaam draaiende motor voor zorgt dat de koffiebonen niet verhit worden. Zodoende geniet je keer op keer van een heerlijk kopje koffie, met behoudt van het optimale aroma en de natuurlijk aanwezige etherische oliën.

Het schoonmaken van de koffiemolen is zeer gemakkelijk gemaakt doordat alle opzetstukken gemakkelijk gedemonteerd kunnen worden. Er wordt tevens een handige schoonmaakborstel meegeleverd. Ook zijn er bijvoorbeeld op YouTube vele video’s aanwezig, die je stap voor stap laten zien hoe je het apparaat demonteert en bijvoorbeeld moet kalibreren als je op zoek bent naar een nog fijnere maling.

Reiniging Graef CM80 video (Duits)

De koffie kan niet direct in de opvangbak vallen.
Conclusie
Concluderend kunnen we wel zeggen dat deze koffiemolen zo’n beetje de Ferrari onder de Fiatjes is, maar dan voor dezelfde prijs. Ben je op zoek naar een hoogwaardig apparaat, dat gemakkelijk maalt van zeer fijn tot zeer grof en wil je het ook nog eens betaalbaar houden? Dan is deze Graef CM800 een absolute aanrader. Ook het internet is het met ons eens, want over deze koffiemolen zijn eigenlijk alleen maar lovende woorden te vinden.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • 350 gram bonenreservoir
  • Meegeleverde bewaardoos
  • Automatisch en handmatig malen
  • Veertig maalstanden
  • Conisch maalwerk
  • Gemakkelijk schoonmaken
Nadelen
 • Alleen voor pistongebruik

3. Bodum Bistro Koffiemolen – In verschillende kleuren verkrijgbaar en met timerfunctie

bodum bistro koffiemolenBodum is een bekend Deens merk, opgericht in 1944, maar sinds 1991 vooral bekend van de iconische Chambord cafetière. Het merk richt zich voornamelijk op producten die te maken hebben met koffie en thee en zijn onder andere te herkennen aan de vrolijke kleuren in Scandinavische stijl.

Deze Bistro koffiemolen is verkrijgbaar in een viertal kleuren. Met de rode of groene koffiemolen breng je toch nog een beetje kleur in de keuken als je dat wilt. Ben je juist meer van de basic kleuren, ga dan voor tijdloos zwart of wit. Heb je al een aantal Bodum items in een dergelijke kleur, match je koffiemolen dan feilloos voor een geheel op elkaar afgestemd keukenbeeld.

Met een capaciteit van 220 gram berg je gemakkelijk je koffiebonen op bovenop het apparaat. Met het reservoir draai je de molen op de gewenste maalgraad. Je hebt de keuze uit tien standen en die stel je traploos in. De koffiemolen maalt fijn genoeg voor een goede espresso en kan ook zeer grof malen, geschikt voor bijvoorbeeld je cafetière. De kegels zijn conisch van roestvrij staal, waardoor ze tijdens het malen niet heet worden. Dit zorgt voor een optimale smaakextractie.

Het malen start je gemakkelijk met de aan/uit schakelaar. Door middel van het instellen van de timer aan de bovenkant van het apparaat kun je de gewenste hoeveelheid koffie instellen.
De gemalen koffie valt dan meteen onderin het glazen opvangbakje. Doordat de opvangbak van glas is wordt de koffie niet statisch, zoals dat met een plastic bak wel kan gebeuren. Hierdoor “springt” de koffie als het ware niet uit de bak.

De hoogste maaltijd van 20 seconden geeft niet een hele grote hoeveelheid koffie. Storend in het geval van bezoek.
Conclusie
Voor het thuisgebruik van een koffiemolen kom je zeer goed uit met deze Bodum. Hij doet namelijk precies wat hij moet doen. Ben je echter een enorme koffiepurist dan raden we je aan om even verder te kijken naar een apparaat dat wat preciezer kan malen. Ben je echter tevreden met een prima maling voor een “gewoon” koffie, van espresso tot een kopje uit een cafetiere, dan is deze Bodum Bistro een aanrader.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
  • In meerdere kleuren verkrijgbaar
  • Tien maalstanden
  • Conische burr
  • Timer
  • Glazen opvangbak
Nadelen
 • Timer max 20 seconden

Goedkope top drie

Ben je op zoek naar een koffiemolen voor een zacht prijsje? Dan zit je goed in deze goedkope top drie. Verwacht van deze koffiemolens geen hoogstaande espressomaling, maar voor een heerlijk kopje filterkoffie of een maling voor je cafetière kom je met deze koffiemolens prima uit. Is dit precies waar je naar op zoek bent, kijk dan niet verder en klik meteen op bestellen als je je keuze hebt gemaakt. Zo heb je de molen in de meeste gevallen de volgende dag al in huis en kan het genieten beginnen.

1. Cuisinart DBM18E – met 18 maalstanden en timerfunctie

Cuisinart DBM18ECuisinart is een van origine Amerikaans merk wat sinds 2003 steeds meer naam heeft gevestigd in Europa. De naam van het merk zegt het al, maar het richt zich voornamelijk op keukenapparatuur, zowel niet-elektrisch als elektrisch.

Met een vol reservoir van 225 gram maal je voor maximaal voor 14 kopjes koffie met deze DBM18E. Dit doe je ook nog eens heel gemakkelijk met behulp van het display, waar je ook alle instellingen gemakkelijk van kunt aflezen. Met de timerfunctie maal je precies de hoeveelheid voor je gewenste aantal kopjes koffie en de maling komt na het maalproces automatisch in de opvangbak terecht. Na het malen stop je alle onderdelen gewoon in de vaatwasser als je dat wilt, want alles is vaatwasmachinebestendig. Ook wordt er een borstel meegeleverd voor het schoonvegen van koffie tussen de schijven.

De molen is voorzien van conische maalschijven die tijdens het malen niet heet worden. Zo is de smaakextractie optimaal en krijgt de koffie geen bittere smaak. De maalgraad kun je gemakkelijk instellen en je hebt de keuze uit wel 18 verschillende maalstanden. De maalgraad is fijn genoeg voor een simpele espresso, maar verwacht geen superfijne maling die voor alle espressomachines geschikt is.

Volgens de reviews wordt de koffie vrij snel statisch door het malen en blijft daardoor rondom het apparaat “plakken”.
Conclusie
Deze Cuisinart koffiemolen doet prima waar hij voor gemaakt is. Voor het thuisgebruik voor een filterkoffie of simpele espresso is het dan ook een prima apparaat. Ben je dus op zoek naar een bonenmaler zonder al te veel poespas, voor een leuk prijsje dan is deze DBM18E voor jou een goede match.

► Bekijk de actuele prijs op Bol.com 

Voordelen
  • LCD display
  • Timerfunctie
  • Vaatwasmachinebestendig
  • Meegeleverde borstel
  • Conische maalschijven
  • 18 Maalstanden
Nadelen
 • Koffie is statisch

2. DeLonghi KG89 – Met drie maalstanden en strak uiterlijk

De’longhi is een bekend en hoogstaand merk als het gaat om koffiemachines. Zo ook deze koffiemolen die voor een leuke prijs prima werkt. Het apparaat is met een roestvrijstalen uiterlijk dan ook een aanwinst in de keuken.DeLonghi KG89

Op de bovenzijde van het apparaat is een reservoir te vinden waar tot 120 gram bonen bewaard kunnen worden. Het is gemaakt van donker materiaal, zodat de bonen lekker vers blijven. Het malen doe je voor minimaal twee en maximaal twaalf kopjes tegelijk. Dit stel je in door middel van een timer.

Aan de zijkant vind je een draaiknop waarmee je de maalstand kunt verzetten naar een grove, medium en fijne maling. De conische maalkegels zorgen voor een preservatie van de natuurlijk aanwezige oliën en zodoende is de smaakextractie van topkwaliteit.

Volgens de reviews is de koffie ontzettend statisch en zorgt dit voor rommelig werken.
Conclusie
Een fijn apparaat dat snel en effectief koffie maalt. Door de verschillende maalstanden kun je niet alleen van een filterkoffie genieten, maar ook bonen malen geschikt voor een espresso of een koffie gezet met een cafetière. Van de fijnheid voor een espresso moet je van zo’n koffiemolen als deze natuurlijk niet al te veel verwachten, maar een goede pistonmachine met goede druk kan er zeker een espresso mee zetten die een goede voldoende verdient.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • Geen licht doorlatend bonenreservoir
  • Drie maalstanden
  • Timerfunctie
  • Conische maalkegels
Nadelen
 • Werkt rommelig door statische koffie
 • Koffiebonenreservoir van 120 gram

3. Krups F203 – Een maalstand met éénknopsbedieningKrups F203

Deze Krups bonenmaler kun je voor een heel schappelijk prijsje aanschaffen en voortaan genieten van een echte verse koffie. Doordat deze koffiemolen maar één maalstand heeft is hij alleen geschikt om koffiebonen te malen die voor een filterapparaat gebruikt gaan worden.

Het gebruik van de machine is erg simpel. Bovenin de machine kun je tot 75 gram koffiebonen stoppen. Vervolgens druk je op de deksel en de machine begint automatisch met malen. Denk je genoeg gemalen koffie te hebben, dan laat je de deksel weer los en stopt het apparaat weer met malen.

bonenmaler krupsHet maalproces kun je gemakkelijk volgen door de transparante deksel. Het malen gebeurt door middel van mesjes, geen conische hoogvlieger in dit geval. De machine wordt na een tijdje malen ook best warm en moet daarna even afkoelen.

Het schoonmaken schijnt best lastig te zijn. De mesjes kunnen ook niet los, waardoor er zich al gauw koffiemaling ophoopt.
Conclusie
Ben je op zoek naar een goedkoop, simpel apparaat dat je dagelijks voorziet van een verse koffiemaling voor je filterapparaat, zoek dan niet verder. Zeker voor een één- of tweepersoonshuishouden is deze Krups een aanrader. Het mist wellicht een aantal features, zoals maalschijven, maar alsnog maakt het je filterbakkie lekkerder dan met een voorgemalen koffie. Lekker uitproberen dus!

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • Goedkoop
  • Simpele bediening
  • Maalproces te volgen
Nadelen
 • Mesjes, geen schijven
 • Klein reservoir
 • Machine wordt warm
 • Lastig schoonmaken

Een koffiemolen kopen

De besproken koffiemolens zijn verkrijgbaar bij:

Coolblue.nl

► Bol.com

Koopgids

Je bent dus op zoek naar een manier om jouw koffie nog beter te laten smaken? Dan ben je inderdaad goed bezig om na te denken over de aanschaf van een koffiemolen. Hoe korter de periode van malen tot zetten, des te beter de smaak.

Maar wat kan het lastig zijn om tot de juiste keuze te komen in dit verhaal, want wat zijn er een hoop dingen om over na te denken. Je hebt misschien al door dat wanneer je je verdiept in de wereld van de koffiemolens, het niet alleen gaat over de details van de molens an sich, maar dat het ook een ontzettend technisch verhaal wordt.

Er wordt volop gesproken over smaakextractie, doorlooptijd, burrs en dan hebben we het nog niet eens over alle verschillende zetmethodes met bijbehorende malingconsistentie. Dit maakt het een lastig onderwerp en hierdoor zien mensen al gauw door de bomen het bos niet meer.

In deze koopgids proberen we je te helpen met het maken van een keuze. We gaan dan ook stap voor stap de verschillende details van de koffiemolens door. Aan jou om te beslissen welk detail voor jou belangrijk is en welke totaal niet.

Prijs

Allereerst, de prijs. Een koffiemolen heb je in zeer veel verschillende prijsklassen. Zo heb je ze vanaf een euro of twintig tot en met wel 1000 euro. Aan jou om te beslissen hoeveel geld je uit wilt geven aan een koffiemolen. Natuurlijk heeft de molen van twintig euro weinig extra’s en kan de molen van duizend euro ingezet worden in een zeer professionele setting.

Maalstanden

maalstanden graefDe maalstand is een zeer belangrijk, al niet hét belangrijkste onderdeel van het maalproces. Zo heb je voor een kopje espresso een fijn tot zeer fijne maling nodig en voor bijvoorbeeld een kopje filterkoffie een medium tot grove maling.

De goedkope koffiemolens zijn vaak uitgerust met een aantal, en sommige maar één, maalstand(en). Deze maalstanden zijn vaak getrapt, maar soms ook traploos in te stellen. Leuk, hoor ik je denken, maar denk wel goed na over welke consistentie jouw koffie straks moet krijgen. Ben je bijvoorbeeld van plan om met je pistonmachine een espresso te zetten, weet dan wel dat de meeste, niet alle, goedkope koffiemolens gewoonweg niet fijn genoeg kunnen malen om een goede espresso te zetten. Met een goedkope koffiemolen ben je vaak toch wel aangewezen tot het zetten met een filterapparaat of met een cafetière.

Ga je in een iets hogere klasse kijken, omdat je bijvoorbeeld een goede espresso wilt zetten, let dan op het aantal maalstanden en hoe je deze kunt instellen. Een traploze instelling geeft vaak de mogelijkheid een net iets preciezere maling te kunnen kiezen dan een getrapt systeem.
Ben je nou niet alleen van plan om een espresso te zetten, maar wil je de koffiemolen ook gebruiken om koffie te zetten met een filterapparaat, of bijvoorbeeld met een cafetière? Dan is het aan te raden om te kijken naar een apparaat dat gemakkelijk te verzetten is van fijn naar grof en omgekeerd.

Maalschijven, kegels of mesjes

Een koffiemolen is voorzien van een mechanisme dat de bonenmaling graefkoffiebonen maalt. Klinkt logisch, toch? Wat nou als ik je vertel dat er verschillende mechanismen verkrijgbaar zijn en dat dit grote invloed kan hebben op de uiteindelijke smaak van de koffie.

De traditionele koffiemolens zijn meestal uitgerust met mesjes. Deze mesjes snijden de koffiebonen fijn tot een redelijk grove mix. Prima voor een kopje filterkoffie als je hem daarvoor wilt gebruiken, maar voor een espresso gaat dit hem niet worden, want hiervoor moet de maling fijn en constant zijn. Dit gebeurt dan ook het beste met maalschijven. In deze maalschijven kunnen ook weer verschillen zitten. Zo kunnen ze van metaal of keramiek zijn. Keramiek heeft als voordeel dat het niet heet wordt tijdens de wrijving bij het malen. Ook zouden ze wat meer slijtvast zijn dan metaal. Maalschijven van keramiek zijn echter wel een stuk duurder dan metalen schijven en kun je meestal alleen in de zeer high end koffiemolens vinden.

Dan hebben we nog de vorm van de schijven. Deze kunnen namen plat of conisch zijn. In beide gevallen zijn er voordelen voor de schijven te benoemen. De conische schijven zouden minder heet worden tijdens het malen. De platte schijven geven een meer constante maling. In een koffiemolen is het oppervlak meestal klein en is er meer kans op hittevorming. Het voordeel komt daarin iets meer neer op conische maalschijven.

Bonenreservoirbonenreservoir koffiemolen

In de koffiemolen kun je je koffiebonen bewaren. Sommige molens hebben een zeer groot reservoir van wel 500 gram en in sommige handmalers kun je bijvoorbeeld maar 75 gram in bewaren. Ga je de molen professioneel gebruiken dan is een 500 gram reservoir natuurlijk ideaal. Maar ben je een eenpersoonshuishouden dat zo nu en dan wat koffiebonen maalt, dan heb je wellicht meer dan voldoende aan een klein reservoir en is dat minder belangrijk.
Sommige reservoirs zijn voorzien van uv-werend materiaal en een goed afsluitende deksel. Dit is aan te raden om de koffiebonen goed vers te houden. Dit komt de uiteindelijke smaak ten goede.

Werking

Sommige koffiemolens werken met een simpele aan/uit knop. De allergoedkoopste modellen werken vaak met een druksysteem, waarmee je op de bovenkant drukt om de maling te activeren. Sommige modellen werken met een timer systeem, waarmee je het gewenste aantal kopjes koffie kiest en het apparaat deze automatisch voor je maalt. De duurdere modellen werken vaak met een on demand systeem, waarmee je een piston onder de uitloop indrukt en hierdoor het malen wordt geactiveerd. Dit maakt het gemakkelijk om voor ieder kopje weer verse bonen te malen.

Het maken van een keuze

Nu je de verschillende mogelijkheden van een koffiemolen weet is het tijd om een keuze te maken. Denk eraan dat het belangrijkste van het hele verhaal is dat je goed hebt bedacht welke zetmethode je wilt gaan gebruiken. Vanuit hier kun je je wensenlijstje verder aanvullen.

Ben je nog steeds zo overdonderd door het hele technische verhaal en weet je niet goed wat je hiermee moet in jouw dagelijkse koffieroutine? Belemmerd het je in het maken van een keuze? Op coolblue.nl staat Fahma voor je klaar om eventuele verder vragen voor je te beantwoorden. Ze is productspecialist van de koffie-afdeling en is altijd bereidt om je te helpen.

Wij wensen je veel plezier met je aankoop!

► Check de prijs