Bonen malen voor een espresso

Waar moet je op letten bij koffiebonen malen voor espresso?

Koffiebonen malen voor espresso luistert erg nauw. Voordat een koffieboon verwerkt is tot een heerlijk kopje krachtige koffie zijn er veel stappen die je moet doorlopen. Elk van die stappen heeft invloed op hoe sterk de koffie is, maar zeker ook op hoe de koffie smaakt.

Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het malen van de koffiebonen. Waarom malen we eigenlijk koffie? Wat is het verschil tussen een handmaler en elektrische maling? Waarom zijn er platte metaalschijven en kegelvormige? Wat maakt de keuze tussen keramisch materiaal en metaal uit?

In dit artikel zetten we de geheimen van een goede koffiemaling op een rij. Ontdek hoe jij de koffie naar jouw smaak krijgt en geniet van een vers gezette espresso van constante kwaliteit, elke dag weer!

Waarom zou je koffiebonen malen voor espresso?

Koffiebonen malen; waar moet je op letten?

Natuurlijk kun je met gemalen koffie ook een kopje espresso zetten. Veel mensen die kiezen voor een gemakkelijk te zetten espresso, nemen gemalen koffie. De echte koffiekenner proeft dit direct. Doordat de maling blootgesteld is aan licht en lucht en wellicht al lang in de winkel heeft gelegen, zijn er de nodige smaakinvloeden geweest. Vaak wordt de espresso daar niet lekkerder van.

Bovendien heeft degene die de koffie drinkt zo geen invloed op hoe de koffie gemalen is. Zoals je hierna zult merken is ook dat van invloed op de prijs. In de regel geldt dat je beter voor gemalen koffie kunt kiezen als je prijs stelt op een sterke koffie en als je een kwalitatieve koffie wilt. Als je eenmaal voor gemalen koffie hebt gekozen is het volgende keuzemoment daar; kies je voor handmaling of laat je de maling over aan een machine?

Kun je koffiebonen beter met de hand of de machine malen?

De meest verse koffie krijg je wanneer je de bonen vlak voor het malen in de handmaler doet en dan precies de hoeveelheid koffie voor één of twee kopjes maalt. Bovendien kun je dan makkelijk experimenteren met de melange als je verschillende soorten koffie wilt gebruiken. Een ander voordeel is dat de maalgraad erg constant is. Dit is belangrijk omdat een constante maalgraad ook zorgt voor een constante smaak.

De elektrische koffiemolen heeft het voordeel dat het minder kracht kost en ook sneller gaat. Zeker bij de beste koffiemolens, zoals wij die op een rij hebben gezet, is de constante maalgraad gegarandeerd en is de kwaliteit optimaal. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat je na deze uitleg al wel een lekkere espresso lust is er nog één onderwerp waar je over moet nadenken, de maalschijf.

Waar moet je op letten als je een maalschijf kiest?

Als je een koffiemolen uitzoekt om koffie te malen voor espresso, heb je vaak de keuze uit platte of kegelvormige (conische) maalschijven. Bovendien kun je vaak kiezen uit keramisch materiaal of metaal, waarbij keramisch vaak iets duurder is. Beide keuzes hebben te maken met de warmte en weerstand die door het malen wordt opgewekt. Dit heeft namelijk invloed op de smaak en kwaliteit van een kopje espresso.

Kies je voor metalen of keramische maalschijven?

Het aloude argument is dat keramische maalschijven minder snel slijten en minder warmte geleiden. Het verhaal over slijtage is vooral een verkoopargument. Uit een test van de consumentenbond blijkt namelijk dat er geen verschil tussen metaal of keramisch materiaal te ontdekken is. Het argument van warmtegeleiding is sterker. Metaal geleidt inderdaad meer warmte dan keramisch materiaal. Wanneer je een koffiemolen voor thuis zoekt zal dit door de korte tijd echter een geringe invloed hebben.

Kies je voor platte of conische maalschijven?

Conische maalschijf

De platte maalschijven zijn twee vlakken en daardoor ontstaat meer wrijving bij het koffiebonen malen voor espresso. Deze wrijving zorgt voor warmte en dat zorgt voor smaakverandering bij de koffiebonen. De conische of kegelvormige maalschijf zorgt voor minder geleiding. De echte connaisseur zal bij het drinken van meerdere kopjes van verschillende maling proeven dat de smaak iets verschilt. Dit komt omdat de maalgraad iets minder constant is. Het advies is dus om voor een conische maalschijf te gaan.

Wat kunnen we concluderen over het koffiebonen malen voor espresso?

Een echt lekkere espresso zet je met versgemalen koffie. Voor mensen die van een lekkere kwaliteits-espresso willen genieten zonder bovenmatig veel moeite te doen, kunnen het beste een koffiemolen uit ons overzicht van beste koffiemolens kiezen.

Er zijn echter ook veel mensen die meer tijd en energie willen investeren in het maken van een heerlijk bakje espresso. Deze mensen hechten veel waarde aan de smaakbeleving én zijn op zoek naar de perfecte maalgraad voor hun koffie. Voor dergelijke mensen is het erg belangrijk om een afweging te maken tussen bijvoorbeeld een platte of een conische maalschijf. Hierbij kunnen we wel stellen; smaken verschillen. Het is derhalve erg lastig om aan te geven wat de exacte manier is om koffiebonen te malen voor een espresso. Dat hangt volledig van de smaak van de eindgebruiker af!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo