Beste pistonmachine 2018, top 10 reviews

Tegenwoordig is een koffie van goede kwaliteit ontzettend populair. Het vak barista wordt steeds meer gewaardeerd en speciale koffieblends schieten als paddenstoelen uit de grond. Koffiezetten met een pistonmachine is iets wat je ook thuis kunt doen en waarmee je een ontzettend goede koffie kan zetten, niet te onderscheiden van koffie uit professionele koffieshops.

Solis Grind & Infuse Pro 115 pistonmachineNiet zo gek dus dat de vraag naar goede pistonmachines toeneemt en de fabrikanten hierop inspringen door steeds meer pistonapparaten op de markt te brengen, waarmee je een professionele kop koffie kunt zetten. Een echte professionele machine is natuurlijk erg duur en voor in de keuken niet echt geschikt.

Gelukkig zijn er daarom vele verschillende pistonmachines die moeiteloos aansluiten op de verschillende type huishoudens. Zo heb je al een klein, budget pistonapparaat voor een klein bedrag, dat wellicht geen uitgebreide specificaties bezit, maar waarmee je wel heel makkelijk zo’n verse kop espresso maakt. Ze beschikken meestal ook nog over een stoompijpje, waarmee je ook al snel een lekkere cappuccino of latte macchiato kunt bereiden. Een leuke tip is om op YouTube eens te kijken naar filmpjes van professionele barista’s die je de kneepjes van het vak met veel enthousiasme bij willen brengen. Zo maak je thuis al snel een perfecte espresso met een vol, smeuïg melkschuim, afgetopt met een prachtige latte-art creatie.

In de zoektocht naar de beste pistonmachines hebben we ze voor je ingedeeld in verschillende categorieën. Zo kun je op deze pagina een luxe top drie vinden, een betaalbare én een goedkope. Voor elk wat wils dus. Ook kwamen we een wel heel bijzonder apparaat tegen. Deze kun je vinden onder de beste koop.

Wil je zo’n pistonmachine bestellen, dan kun je gewoon op de bestelknop drukken die je onderaan bij je gewenste apparaat kunt vinden. Zo geniet je, meestal, de volgende dag al van je apparaat en kun je je hobby als barista beginnen.

Veel succes met de zoektocht naar de ultieme pistonmachine!

Beste koop

Tijdens onze zoektocht naar de beste pistonmachines kwamen we een apparaat tegen waarvan we erg onder de indruk waren. Dit apparaat is geschikt voor elk huishouden en heeft een zeer goede prijs-kwalteitsverhouding. Zeker weten dat jij van dit apparaat kunt genieten. Om deze beste koop te bestellen druk je meteen op de bestelknop en zo geniet je zo snel mogelijk van een kopje vers gezette espresso.

De'longhi Distinta ECI341.CP – Apart design en geschikt voor gemalen koffie en espressopads

De'longhi Distinta ECI341De meeste pistonmachines hebben een vrij standaard uiterlijk. Het is dus fijn om eens een pistonapparaat tegen te komen met een apart design, zoals deze Distinta van De'longhi. Hij is verkrijgbaar in vier kleuren, namelijk in het koper, brons, zwart en wit. Leuke bijkomstigheid is dat de Distinta een aparte lijn is van De'longhi. Zodoende kun je verschillende keukenapparaten op elkaar afstemmen. Zo wordt de keuken moeiteloos de parel van het huis.

Laten we eens kijken naar wat deze pistonmachine zo’n fijn apparaat maakt. Ten eerste is het apparaat voorzien van een gemakkelijk afneembaar waterreservoir van 1 liter. Voor het zetten van de koffie zet je je kopje op de verwarmingsplaat bovenop het apparaat. Zo Delonghi distinta eci341 filtersgeniet je altijd van een lekkere warme koffie, die zo gemakkelijk nog langer op ideale drinktemperatuur blijft. Heb je geen gemalen koffie meer, of ervaar je liever het gemak van koffiepads? De Distinta is voorzien van een speciale houder, waar behalve gemalen koffie, ook speciale espressopads in kunnen. Deze pads kun je trouwens gemakkelijk bestellen op bijvoorbeeld bol.com en coolblue.nl. Er worden drie verschillende filters meegeleverd. Dus buiten het filter voor ESE-pads kun je ook kiezen of je één of twee kopjes espresso wilt zetten.

Om ook te kunnen genieten van een kop cappuccino of latte macchiato maak je gebruik van het handige stoompijpje. Met een beetje melk maak je zo binnen een handomdraai heerlijk stevig melkschuim. Na het bereiden van je kopje koffie schakelt het apparaat zich vanzelf na negen minuten weer uit. Dit is veiliger én beter voor het milieu.

Geen ingebouwde bonenmaler.

Conclusie
Deze Distinta is een goede aanwinst voor in een wat kleiner huishouden, dat af en toe wil genieten van een lekkere kop kwaliteitskoffie. Doordat het apparaat niet beschikt over een bonenmaler moet je wel zelf of een koffiemolen bezitten, of de koffie voorgemalen aanschaffen. Leuk en handig detail is natuurlijk wel dat je ook easy serving pads kunt gebruiken wanneer je een keer geen zin hebt om bonen te malen, of je op een luie zondag niet naar de winkel wilt voor voorgemalen koffie. Al met al een fijne, en vooral mooie aanwinst voor in de keuken om je te voorzien van een lekkere kop hete espresso of cappuccino.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Ook voor ESE-pads
 • Apart design in verschillende kleuren
 • Verwarmingsplaat
 • Afneembaar waterreservoir
 • Drie meegeleverde filters
 • Met stoompijpje


Nadelen

 • Geen ingebouwde koffiemolen
 • Past geen grote kop onder


Luxe top drie

Pistonmachines heb je in een hoop verschillende vormen en maten. Voor de echte koffieconnaisseur hebben we deze luxe top drie samengesteld. Dit waren de meest luxe en beste modellen in de hoogtste prijsklassen, waar we erg van onder de indruk waren. Ook voor een professionele setting zijn deze apparaten volop geschikt.

1. Solis Grind & Infuse Pro 115 – Professioneel apparaat met ingebouwd kegelmaalwerk

Solis Grind & Infuse Pro 115Solis is een merk uit Zwitserland wat al sinds 1908 eersteklas elektrische producten op de markt brengt. Producten van Solis kun je wereldwijd in de keukens vinden, want ze zijn actief in wel 40 verschillende landen. Deze Grind & Infuse Pro 115 is een voorbeeld van een eersteklas product onder de pistonmachines. We kunnen het zelfs wel de Ferrari onder de koffiemachines noemen, want buiten kwaliteit heb je ook nog eens een enorm pronkstuk in de keuken staan, dat iedereen graag bewondert.

Deze Grind & Infuse is een echte professionele espressomachine waar menig barista jaloers op zal zijn. Hij is voorzien van een geïntegreerde koffiemolen van hoogwaardig kegelmaalwerk, dat altijd vers en met weinig geluid de koffiebonen voor je in de gewenste consistentie maalt. Het maalwerk is slijtvast en heeft geen hitteproductie tijdens het malen. Dit is belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de espresso. Bovenin het apparaat kun je tot 250 gram koffiebonen kwijt. Voordat de bonen gemaald worden, worden ze bevochtigd, zodat het ultieme aroma vrij kan komen.

solis grind en infuse waterreservoirVoordat je de koffiemolen activeert, dit doe je door de houder in te drukken in het apparaat, stel je een aantal dingen in die ervoor zorgen dat je de perfecte espresso kunt zetten. Allereerst de maalgraad, fijn voor een sterke espresso en wat grover voor een zachte kop americano. Je hebt de keuze uit 18 verschillende standen. Als volgt kun je de maaltijd instellen, lang voor meer koffie en korter voor een kleinere hoeveelheid. Als laatste kun je kiezen of je één of twee kopjes espresso wilt bereiden, of een dubbele natuurlijk als je een zware dag voor de boeg hebt. Om twee kopjes te bereiden doe je de filter voor twee koppen in de houder. Het filter dat je niet gebruikt berg je handig op onderin het apparaat achter de lekbak.

Na het instellen en malen van de koffiebonen druk je de koffie gemakkelijk aan met de stamper, die is voorzien van een magnetische kop, zodat je hem gewoon op het apparaat klikt. Nadat de koffie is aangestampt gebruik je de meegeleverde schraper om de overtollige koffie van de houder af te schrapen. Na al deze stappen is het tijd om de houder in het apparaat te draaien en de koffie te bereiden. Om te controleren of je de juiste druk bereikt met de huidige instellingen voor een perfecte kop koffie, kijk je tijdens het bereiden op de drukmeter. Nog even ter info: Is de druk te laag dan is de koffie te grof, is hij te hoog dan is hij te fijn. Het apparaat beschikt over een temperatuurstabilisator, zodat tijdens de bereiding de temperatuur altijd ideaal blijft. Dit is weer belangrijk voor de vrijkomende aroma’s tijdens het zetten.

solis grind en infuse stoompijpjeMet het stoompijpje kun je een fijne cappuccino of latte macchiato bereiden, of natuurlijk gewoon gebruiken om heet water te gebruiken voor bijvoorbeeld een americano, kopje thee, of om je kopje nog extra voor te verwarmen. Het voorverwarmen van de kopjes kun je trouwens ook gemakkelijk doen op de verwarmingsplaat bovenop het apparaat. Er wordt een kannetje meegeleverd om het melkschuim in te bereiden.

Het waterreservoir heeft een capaciteit van twee liter en is ruim te noemen. Het reservoir is gemakkelijk af te nemen en zodoende vul je hem bij zonder met water achter het apparaat te hoeven knoeien. Na het bereiden van de koffie schakelt het apparaat zichzelf na zestig minuten in de energiespaarstand. Twee uur na het overschakelen in de energiespaarstand schakelt het apparaat zichzelf helemaal uit.

Het instellen van het apparaat is lastig en kost een aantal koppen, omdat je die weg moet gooien. Dit proces herhaalt zich tevens bij iedere keer nieuwe koffiebonen. 

Conclusie
Deze Solis is een ontzettend mooie aanwinst voor iemand die thuis graag koffiezet als een echte barista en de kneepjes van het vak zichzelf eigen wilt maken. Het instellen van de koffie vergt wat tijd en moeite, maar als je wilt investeren in dit apparaat zie je dat waarschijnlijk meer als een voordeel dan een nadeel. Het bereiden van de koffie kost wat tijd en dat maakt het apparaat wat minder geschikt voor de koffieliefhebber die van gemak houdt en een snelle kop wilt. Kortom: heb je het geld ervoor over en geniet je ervan om de perfecte kop espresso te bereiden, dan geniet je straks enorm van deze Grind & Infuse Pro 115 in je keuken.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Ingebouwde koffiemolen
 • Alles instelbaar
 • Bonen bevochtiger
 • 18 maalstanden
 • Met drukmeter
 • Stoompijpje en meegeleverd melkkannetje


Nadelen

 • Instellen kost tijd en koffiebonen


2. Quick Mill 3035 – Professioneel apparaat met koperen leidingen en met geïntegreerde koffiemolen

Quick Mill 3035Quickmill levert koffiemachines sinds 1945. Dit bijzondere merk doet dit met veel succes. De producten van Quickmill kun je omschrijven als zonder poespas, oersterk en van hoge kwaliteit. Ook in de professionele koffiehuizen is Quickmill een goed gewaardeerd merk.

Deze 3035 is zo’n oerdegelijk product van Quickmill. Met zijn hoogglans rvs-design blijkt het een onverwoestbare machine en dat is natuurlijk precies wat we willen, zeker voor zijn prijs. De levensduur wordt nog eens extra verlengd door de koperen leidingen, waardoor hij goed bestand is tegen kalk. Ontkalken doe je eens in het kwartaal en daarmee heb je zeker jarenlang plezier van deze machine.

Om een kop koffie te zetten doen we het volgende. Het is aan te raden om het apparaat vast aan te zetten, zodat deze kan opwarmen. Ondertussen kun je je kopje(s) op de bovenkant van het apparaat zetten, zodat deze vast kan opwarmen. Dan kun je de filterhouder met de gewenste filter voor één of twee kopjes linker onderin de houder zetten. Zo vangt de filterhouder automatisch de gemalen koffie op. Je kunt de koffiemolen instellen met de draaiknop en kiezen uit 8 verschillende maalstanden.

Eenmaal ingesteld druk je de schakelaar naar links en dit doe je één of tweemaal, afhankelijk van het aantal kopjes dat je wilt zetten. De gemalen koffie valt nu automatisch in de filterhouder. Met de meegeleverde stamper stamp je de koffie nu goed aan en je draait hem in het apparaat. Daarna zet je de schakelaar om, om het koffiezetproces te starten. Tijdens het koffiezetten kun je op de drukmeter kijken hoeveel druk je nodig hebt om de koffie te zetten. Afhankelijk van deze druk kun je de koffiemaling aanpassen.

Het apparaat is voorzien van een waterreservoir van 1,8 liter en deze kun je aan de rechter zijkant van het apparaat uithalen. Met het stoompijpje, dat je activeert door naar rechts te zwenken, creëer je al snel en gemakkelijk een rijk, vol melkschuim voor een professionele cappuccino of latte macchiato. Ook met ESE-pads kun je een espresso zetten, want daar wordt een extra filter voor meegeleverd.

Door het enkele thermoblock kan het lang duren om meerdere kopjes te zetten. Ook is het rechts uithalen van het waterreservoir niet erg handig.

Conclusie
Ben je een echte hobbybarista dan wordt je met dit apparaat erg gelukkig. Het apparaat is natuurlijk een forse investering, maar het sterke ontwerp van de machine maakt dat een iets minder enge aankoop dan anders, want de levensduur van het apparaat is zeer goed te noemen. Door het enkele thermoblock is het apparaat niet erg geschikt voor een professionele setting, maar voor thuis is het een echte parel in de keuken.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Geïntegreerde koffiemolen met 8 maalstanden
 • Sterk rvs-design
 • Koperen leidingen
 • Kopjesverwarmer
 • Met drukmeter
 • Ook voor ESE-pads


Nadelen

 • Enkel thermoblock
 • Waterreservoir uithalen lastig


3. Solis Caffespresso Pro 117 – Met extra accessories en drukmeter

Solis Caffespresso Pro 117De Solis Caffespresso is een fijn apparaat dat nét even wat verder gaat dan de wat simpelere pistonmachines. Het apparaat heeft door zijn volledige rvs-behuizing een luxe uitstraling en wordt dus al snel het pronkstuk in de keuken. Ondanks zijn goede prestaties is het apparaat met een breedte van 25 cm ook weer niet supergroot en is dus redelijk makkelijk plaatsbaar op het keukenwerkblad. Desondanks heeft het apparaat wel een waterreservoir van 1,8 liter wat ruim te noemen is.

Het apparaat komt met een aantal extra accessoires ten opzichte van andere pistonmachines. Zo wordt het apparaat geleverd met zowel dubbelwandige als enkelwandige filters. Met de dubbelwandige filters maak je gemakkelijker espresso met een volle cremalaag. Ook zit er natuurlijk een inlegfiltertje voor ESE-pads bij. Om de koffie goed aan te kunnen drukken wordt er een mooie tamper bijgeleverd. Deze kun je door zijn magnetische strip ook op het apparaat klikken. Om met het stoompijpje een mooi, smeuïg melkschuim te creëren, wordt er ook een handig rvs-melkkannetje meegeleverd.

Het zetten van de koffie gaat gemakkelijk en de hoeveelheid koffie voor één of twee kopjes kun je gemakkelijk programmeren. Het apparaat is zeer makkelijk bedienbaar met een aantal logische knoppen. Voor het zetten van de koffie wordt de koffiemaling voorgeweld met wat heet water. Zo kunnen alle aroma’s mooi vrijkomen tijdens het zetten. Het gebruiken van heet water en stoom gaat via een apart pijpje. Het voorverwarmen van de kopjes doe je natuurlijk bovenop het apparaat.

Alleen kleine kopjes passen onder de uitloop van het apparaat.

Conclusie
Deze Solis is een mooie aankoop als je van een lekkere espresso houdt en graag zelf experimenteert met verschillende instellingen. Misschien is het het leukste als je er een mooie koffiemolen bij hebt, zodat je echt goed kunt experimenteren met verschillende malingen en smaken. De extra accessoires zijn een leuke bijkomstigheid en dit alles maakt het een superfijn apparaat om in huis te hebben. Het apparaat is niet supergroot, maar desondanks ruim van binnen. Past dus prima in elk huishouden.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Rvs-behuizing
 • Makkelijk plaatsbaar
 • Extra accessoires
 • Geschikt voor ESE-pads
 • Magnetische tamper
 • Hoeveelheid programmeerbaar


Nadelen

 • Alleen kleine kopjes


Betaalbare top drie

Voor de koffieliefhebber die graag geniet van een espresso gezet met een kwaliteitsmachine, maar de kosten ervan wel een beetje betaalbaar wilt houden, hebben we deze betaalbare top drie geselecteerd. Wil je een van deze machines bestellen, druk dan gewoon op de bestelknop en geniet zo snel mogelijk van een heerlijke kop espresso.

1. De'Longhi Dedica EC680 – Zeer compact apparaat

De'Longhi dedica ec680Voor een goede pistonmachine hoef je echt niet zoveel ruimte te hebben op het aanrecht en deze Dedica bewijst dat. Hij is namelijk maar 15 cm breed en past dus in elke keuken, ook in een klein hoekje. Naast compact is het apparaat ook nog eens mooi vormgegeven en is verkrijgbaar in de kleuren rood, zilver en zwart.

Om een koffie te bereiden kies je eerst het juiste filter. Terwijl je het filter en de koffie voorbereidt, warmt het apparaat vast op. Hij is al gebruiksklaar in 35 seconden. Je hebt de keuze uit drie filters, voor één kop, twee koppen of voor een easy serving espressopad voor wanneer je zin hebt in gemak. Die espressopads kun je trouwens gemakkelijk online bestellen, zodat je nooit zonder hoeft te zitten. Voordat de koffie wordt gezet wordt hij eerst voorgeweld, zodat alle aroma’s mooi vrij kunnen komen. Het thermoblock zorgt ervoor dat de koffie altijd op de ideale temperatuur wordt bereid. Dit is erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak.

Wil je genieten van een cappuccino, latte macchiato of een andere koffie met warme melk, dan maak je dat binnen een handomdraai met het stoompijpje. Ook kun je met het stoompijpje alleen heet water kiezen, zodat je ook kunt genieten van een kop thee.

Het bedienen van het apparaat is erg gemakkelijk, want het apparaat bezit maar drie verlichte knoppen én een knop die laat zien wanneer het apparaat ontkalkt moet worden. Bovenop het apparaat vind je een verwarmingsplaat om je kopje handig voor te verwarmen. Zo geniet je altijd van een kop espresso die langer goed op ideale drinktemperatuur blijft.

Achterop het apparaat kun je het transparante waterreservoir vinden waar tot 1 liter water in past. In de uitneembare lekbak is een indicator geplaatst, zodat je altijd meteen ziet wanneer hij geleegd moet worden. Na het koffiezetten schakelt het apparaat zichzelf na negen minuten vanzelf uit.

Er is alleen ruimte voor kleine kopjes.

Conclusie
Wil je in je kleine keuken toch genieten van een goede pistonmachine, dan is deze Dedica een geschenk uit de hemel. Voor een groot gezin is hij door het wat kleinere waterreservoir misschien wel wat minder geschikt, maar als je het niet erg vindt om deze regelmatig bij te vullen dan kunnen we ons best voorstellen dat je ook dan enorm tevreden kan zijn met dit apparaat, door zijn goede technische specificaties en compacte en mooie design.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Compact design
 • Ook voor ESE-pads
 • Gemakkelijk bedienbaar
 • Thermoblock
 • Stoompijpje
 • Verwarmingsplaat


Nadelen

 • Alleen voor kleine kopjes


2. Gaggia Carezza Deluxe RI8525 – Met pre-brewingfunctie en geschikt voor espressopads

Gaggia Carezza Deluxe RI8525Voor een espressomachine ben je bij een Italiaanse fabrikant natuurlijk aan het juiste adres. Gaggia wordt ook in Italië erg gewaardeerd in de keuken. Met deze Carezza Deluxe breng je dan ook een stukje Italië bij jou in de keuken.

De machine is mooi vormgegeven, met een ronde voorkant met rvs-details. De watertank, met een capaciteit van 1,4 liter, kun je vinden aan de voorkant van het apparaat en heeft een raampje, waardoor je het waterniveau altijd gemakkelijk in een oogopslag kunt zien. Ook is het reservoir zo altijd gemakkelijk uit het apparaat te schuiven, waardoor je het apparaat niet hoeft te verplaatsen, of veel ruimte aan de bovenkant van het apparaat nodig hebt.

De machine wordt geleverd met een aantal accessoires. Dit zijn een maatlepel, een drietal filters, voor één of twee kopjes en een filter dat geschikt is voor een easy serving espressopad. Zo wordt koffiezetten wel heel gemakkelijk. Die ESE-pads kun je trouwens gemakkelijk bijbestellen bij het apparaat. Zo zit je nooit verlegen om een kop heerlijke espresso.

gaggia carezza deluxe voorverwarmingsfunctieHet zetten van een espresso is erg gemakkelijk gemaakt met deze Gaggia pistonmachine. Kies een filter voor één of twee kopjes espresso en vul de filterdrager met voorgemalen koffie. De filterdrager is een speciale dubbelwandige hogedrukfilter voor de beste smaaksensatie en een volle cremalaag. Na het toevoegen van de gemalen koffie hoef je de koffiemaling niet eens aan te drukken. Dat doet het apparaat namelijk automatisch voor je wanneer je de filterdrager in het apparaat draait.

Het bedienen van het apparaat is erg gemakkelijk gemaakt met een aantal knoppen die je aan de voorkant van het apparaat kunt vinden. Wanneer het tijd is om te ontkalken begint er ook een lampje te branden, waardoor je het onderhoud van het apparaat niet kunt vergeten. Hoeveel koffie je zet bepaal je helemaal zelf en zodoende ook de sterkte van de koffie, door zelf te bedienen wanneer het apparaat stopt met water geven. Voordat het proces begint wordt de koffie eerst geweld met heet water om alle aroma’s vrij te laten komen.

https://www.youtube.com/watch?v=pzWcrW1MeGA

Om ook te kunnen genieten van een cappuccino of latte macchiato is het apparaat ook voorzien van een stoompijpje, waarmee je al snel een heerlijk dik melkschuim creëert. Ook kun je het pijpje gebruiken voor heet water, voor een kop thee of om je kopje mee voor te verwarmen. Dit voorverwarmen kun je ook doen bovenop het apparaat. Het voorverwarmen van je kop is belangrijk om niet snel warmte te verliezen. Zo blijft de espresso zijn optimale aroma behouden.

Het apparaat is vrij luid tijdens de bereiding.

Conclusie
Voor een barista ervaring in je eigen keuken maak je met dit apparaat leuk kennis met het zetten van koffie met een pistonmachine. Voor een iets meer ervaren koffieleut bezit deze Gaggia misschien net te weinig opties om met de smaak te spelen. Ben je echter benieuwd naar de koffie gezet met zo’n apparaat, dan doe je met deze machine een interessante aankoop die ook nog eens zeer leuk staat in de keuken. Voor je gemak kun je ook nog eens terugvallen op het gebruik van een koffiepad. Ideaal dus voor de beginnende genieter.

► Bekijk de actuele prijs op bol.com


Voordelen

 • Waterreservoir aan de voorkant
 • Geschikt voor ESE-pads
 • Dubbelwandig hogedrukfilterhouder
 • Gemakkelijk bedienbaar
 • Knop voor ontkalken
 • Met stoompijpje


Nadelen

 • Lawaai


3. Magimix L'Expresso & Filtre Automatic 11423 – Met piston én filterkoffiemogelijkheid

Magimix L'Expresso & Filtre Automatic 11423Magimix is een bedrijf dat vooral apparatuur voor in de keuken produceert. Deze koffiemachine doet dubbel dienst als pistonmachine en filterapparaat en is dus een multifunctionele keukenvriend. De machine heeft een mat chromen uitstraling en is met 24 cm vrij breed.

https://www.youtube.com/watch?v=HUeMKRwLNgw&spfreload=5

De linkerkant van het apparaat is voor het zetten van filterkoffie. Aan de achterkant kun je het waterreservoir vinden waar je tot 1,2 liter water in kunt doen. In de machine, voor het waterreservoir zit de filterhouder voor het bereiden van de filterkoffie weggewerkt. Het activeren van de filterkoffie doe je door middel van de drukknop aan de linkerkant van het apparaat. Erg simpele bediening dus. De filterkoffie komt terecht in de glazen kan. De koffie blijft lekker warm door het warmhoudplaatje. Koffie kun je altijd inschenken wanneer je toe bent aan een kopje koffie, want hij is voorzien van een handige druppelstop.

dubbele fuctie magimix pistonmachineAan de rechterkant van het apparaat kun je het espresso gedeelte vinden. Dit gedeelte is voorzien van een waterreservoir van 1,8 liter met zichtbaar waterniveau. Er worden drie soorten filters meegeleverd, namelijk een éénkops-, tweekops én een filter geschikt voor ESE-pads. Zo heb je ook nog de mogelijkheid om een lekkere espresso met een pad te zetten. Lekker makkelijk dus. De koffie schep je in de gewenste filter met het meegeleverde schepje en het aanstampen doe je gemakkelijk met de ingebouwde stamper.

Na het starten van de koffie wordt de koffie eerst bevochtigd door de pre-brewingfunctie. Zo geniet je altijd van de ultieme koffiesmaak, want de aroma’s komen zo optimaal vrij. Je kunt kiezen of je één of twee kopjes espresso zet. De hoeveelheid koffie per kop kun je gemakkelijk instellen op het apparaat. Het apparaat wordt geleverd met een Brita waterfilter, waardoor het apparaat een langere levensduur heeft door minder kalkafzetting en de smaak van de koffie nog puurder is. Negen minuten na het zetten van het laatste kopje zetten schakelt het apparaat naar stand-bymodus.

Na het zetten van de koffie schakelt het apparaat zichzelf na twee uur vanzelf uit. Het apparaat beschikt over een indicatiesysteem voor kalk. Zo weet je altijd precies wanneer je moet ontkalken en onderhoud je het apparaat gemakkelijk voor een optimale levensduur. Kopjes verwarm je gemakkelijk voor op het rooster bovenop het apparaat. De temperatuur kun je instellen op drie niveaus en dit doe je gemakkelijk met een draaiknop. Met het stoompijpje maak je snel een lekker, vol melkschuim voor een cappuccino, of gebruik je natuurlijk gewoon voor een kopje thee.

https://www.youtube.com/watch?v=bgEscz9Rigs

Het apparaat beschikt over een enkele boiler, waardoor twee kopjes espresso zetten vrij langzaam gaat.

Conclusie
Deze Magimix is uitermate geschikt voor wanneer je wilt genieten van een goed gezette espresso of zelfgemaakte cappuccino, maar ook met een huis vol visite gewoon een kan filterkoffie wilt kunnen zetten. Het plaatsen van het apparaat kan een issue zijn, omdat het apparaat vooral in de breedte vrij groot is, hou daar dus wel rekening mee. Ook is het apparaat niet per se geschikt voor wat grotere koppen, waardoor een lekkere grote latte macchiato een probleem kan zijn. Als je dit allemaal niet als probleem ervaart heb je straks een fijn, multifunctioneel apparaat in huis.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Espresso én filterkoffie
 • Kopjesverwarmer
 • Ook voor ESE-pads
 • Hoeveelheid koffie instelbaar
 • Temperatuur instelbaar
 • Kalkindicator


Nadelen

 • Breed apparaat
 • Enkele boiler
 • Grote kopjes passen niet


Goedkope top drie

Ben je op zoek naar een pistonmachine voor een leuk, klein bedrag dan kijk je vooral deze goedkope top drie door. We hebben de beste goedkope apparaten voor je doorgekeken en de drie beste opties voor je verzameld. Keus gemaakt? Druk dan snel op bestellen en geniet morgen al van een heerlijk verse espresso voor een fijn prijsje.

1. De'Longhi EC156.B – Budgetapparaat voor gemalen koffie en ESE-pads

De'Longhi EC156Voor een compact apparaat dat én een leuk prijsje heeft, én een heerlijke kop espresso voor je zet ben je met deze De’longhi aan het juiste adres. Het apparaat heeft een simpel, doch elegant rechthoekig design en is met zijn 19 cm breedte niet moeilijk te plaatsen in een kleine keuken. Het heeft een waterreservoir van 1 liter en hoeveel koffie je zet bepaal je helemaal zelf met de draaischakelaar.

koffie pistonhouder delonghiHet apparaat komt met twee filters. Een voor de bereiding van één kop espresso, dat tegelijk geschikt is voor een ESE-pad, en een filter waarmee je twee kopjes espresso kunt bereiden. Het apparaat is voorzien van twee thermostaten, die de temperatuur van de koffie en de stoom moeiteloos regelen. Espressokopjes verwarm je makkelijk voor bovenop het apparaat. Na het bereiden van de koffie kun je tevens melk opkloppen met het stoompijpje. Dit geeft snel een heerlijk stevig melkschuim. Na het koffiezetten schakelt het apparaat na negen minuten vanzelf weer helemaal uit.

Geen kalkindicator. 

Conclusie
Op zoek naar een budgetapparaat dat een goede kop espresso zet? Deze De’longhi doet al lang mee en blijft een succes onder de pistonapparaten. Het grootste voordeel is natuurlijk zijn prijs, maar ook maakt hij een espresso van goede kwaliteit en is daarin makkelijk bedienbaar. Door zijn wat kleinere uitvoering dan andere pistonmachines is hij wellicht de beste match in een wat kleiner huishouden.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Prijs
 • Makkelijk te plaatsen
 • Ook voor ESE-pads
 • Twee thermostaten
 • Verwarmingsrooster
 • Stoompijpje
 • Automatische uitschakeling


Nadelen

 • Geen kalkindicator
 • Alleen voor kleine kopjes


2. KRUPS XP3440 – Ook voor koffiepads

KRUPS XP3440Deze Krups XP3440 bereid al snel een heerlijke kop espresso voor je. Hij beschikt wellicht niet over allerlei fancy opties, maar wellicht heb jij daar ook helemaal geen behoefte aan. Het apparaat is met zijn 14 cm zeer slank vormgegeven en is zodoende makkelijk plaatsbaar in elke keuken. Hij heeft een waterreservoir van 1,1 liter. 

Buiten koffie met gemalen koffie kun je ook ESE-pads gebruiken om koffie te zetten. Lekker voor die brakke zondagmiddag. Vergeet niet je ESE-pads bij te bestellen bij het apparaat, zo zit je nooit zonder een lekkere kop dampende espresso.

krups xp3440 twee kopjesMet het filter voor één of twee kopjes bereid je binnen een handomdraai zo’n heerlijke espresso. Je kopjes kun je voorverwarmen bovenop het apparaat. Voor een lekkere cappuccino gebruik je het stoompijpje om melk te veranderen in een stevig melkschuim. Het stoompijpje geeft geen heet water, dus doe de waterkoker de deur nog niet uit.

Het apparaat is vrij luid. Ook kun je geen heet water tappen.

Conclusie
Deze Krups XP3440 is wellicht niet de beste pistonmachine onder de budgetmodellen, echter is het apparaat zeer makkelijk plaatsbaar in een kleine keuken door zijn zeer compacte formaat. Dit maakt hem wellicht het meest geschikt voor een eenpersoonshuishouden, bijvoorbeeld een student, die tijdens het studeren graag geniet van een goede kop espresso, want dan kan het apparaat zeker wel bereiden.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Zeer compact apparaat
 • ESE-pads
 • Ook voor twee kopjes tegelijk
 • Met stoompijpje
 • Kopjeswarmer


Nadelen

 • Luid
 • Geen heet water


3. De'Longhi Icona Vintage ECOV311 – Vintage design in verschillende kleuren

De'Longhi Icona Vintage ECOV311Deze Vintage lijn van De’longhi is een leuke en vrolijke aanwinst in de keuken. Leuk detail is dat hij onderdeel is van een speciale ontbijtlijn van De’longhi. Zo zit je in jaren vijftig stijl aan de ontbijttafel. Deze pistonmachine is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, namelijk beige, lichtblauw, groen en zwart. Het heeft een waterreservoir van 1,4 liter gesitueerd aan de achterkant van het apparaat.

Het apparaat kan voor één of twee kopjes espresso zetten en ook koffiezetten met een ESE-pad is mogelijk met de meegeleverde filters. De kopjes verwarm je op het plaatje bovenop het apparaat. Na het zetten van de koffie kun je met het stoompijpje melk opschuimen en zo maak je een heerlijke cappuccino.

Er passen alleen kleine kopjes onder het apparaat. Dus niet geschikt voor een latte macchiato. 

Conclusie
Als onderdeel van deze ontbijtlijn van De’longhi is deze Icona vintage natuurlijk een leuke aanwinst. Het apparaat is natuurlijk niet uitgerust met heel veel speciale technische snufjes, maar voor deze prijs kun je dat natuurlijk ook niet echt verwachten. Concluderend: het apparaat zet een goede kop espresso, maar is vooral door zijn esthetiek een leuke aanwinst in de keuken.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl


Voordelen

 • Design
 • Waterreservoir 1,4 liter
 • Verschillende kleuren
 • ESE-pads
 • Kopjesverwamer
 • Met stoompijpje


Nadelen

 • Luid
 • Geen heet water


Een pistonmachine kopen

Bovenstaande pistonmachines zijn verkrijgbaar bij:

coolblue.nl (Cooblue)

Bol.com

► Koffiediscounter.nl

Koopgids

Als je nadenkt over de aanschaf van een pistonmachine ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in een goede kop espresso en wellicht vind je zelfs het vak barista wel interessant. Pistonmachines heb je in veel verschillende soorten en maten. Het is dus begrijpelijk dat je door al die verschillende informatie nu niet precies weet welke opties nou mogelijk zijn op zo’n pistonapparaat.

In deze koopgids kunnen we je wellicht helpen met het maken van een keuze. Dit doen we door de verschillende opties langs te gaan. Bekijk dan per optie of het voor jou belangrijk is dat een apparaat deze bezit en in welke gradatie.

Prijs

Zo’n pistonapparaat heb je in een hoop verschillende prijsranges. Opvallend is dat sinds het in populariteit is toegenomen, er een hoop high end machines zijn bijgekomen die je zowat een professionele barista ervaring geven in je eigen keuken. Deze apparaten komen uiteraard met een behoorlijk prijskaartje en is niet voor iedereen weggelegd.

Een instapapparaat, waarmee je heel simpel een enkele kop espresso zet, heb je gemiddeld vanaf een euro of tachtig. De gemiddelde apparaten, die goed bekend staan, twee kopjes espresso tegelijk zetten en beschikken over meerdere accessoires kosten gemiddeld zo’n tweehonderd euro. De echte crème-de-la-crème onder de pistonapparaten, die je een hoogwaardige kop espresso leveren en waarmee je zelf alles kunt instellen, beginnen vanaf zo’n vijfhonderd euro tot over de duizend(en) euro’s.

Filters

Er kunnen verschillende soorten filters worden meegeleverd met een pistonmachine. Over het algemeen zijn dit filters voor één of twee kopjes espresso. Dat spreekt natuurlijk aardig voor zich. Ook zijn er machines die geschikt zijn voor zogenoemde easy serving espresso pads. Dit zijn koffiepads speciaal voor een pistonapparaat en leveren een heerlijke kop espresso met het gemak van een padapparaat. Deze espressopads kun je trouwens gemakkelijk bijbestellen bij de aanschaf van je apparaat, bijvoorbeeld op coolblue.nl of bol.com. Zo zit je nooit verlegen om een goede kop espresso.

Koffiemolen

Zeker de meer high end, dure apparaten zijn soms voorzien van een geïntegreerde koffiemolen. Voordeel aan zo’n koffiemolen is dat de koffie nog verser en lekkerder smaakt, doordat de tijd tussen het malen en zetten zo wordt verkort.

De meeste geïntegreerde koffiemolens zijn slijtvast voor een lange levensduur en zijn gemaakt van metaal of keramiek, zodat de koffiebonen tijdens het maalproces niet worden verhit. Hete bonen geven namelijk een bittere smaak aan de koffie. Over het algemeen heeft keramiek iets de voorkeur over metaal, echter maakt het voor een thuissituatie niet veel verschil. In een professionele setting waarin volop wordt gemaald echter wel. Dan heeft keramiek duidelijk de voorkeur, vanwege zijn hogere hittebestendigheid ten opzichte van metaal.

Bij deze koffiemolens kun je vaak ook nog de maalgraad instellen. Dit heeft dan weer grote invloed op de smaak van de espresso. Met een grovere maling wordt de koffie slapper en andersom. Sommige koffiemolens hebben wel 18 of 30 verschillende maalstanden, andere maar 5. Denk dus goed na hoe veel invloed jij wilt kunnen uitoefenen op de smaak van je espresso.

De ideale tijdsduur voor een shot espresso is tussen de 20 en 25 seconden. Heeft jouw koffie langer nodig vanaf het moment dat je de machine aanzet? Zet de molen dan iets grover. Gaat de koffie er sneller doorheen, dan is het aan te raden om de maling iets grover in te stellen. Je kunt ook de koffie instellen door middel van het kijken naar een drukmeter.

Drukmeter

De duurdere modellen komen veelal met een drukmeter, waardoor je precies kunt aflezen hoeveel druk er nodig is om het water door de koffiemaling te persen. De ideale druk voor een perfecte espresso is tussen de 8 en 12 bar.

pistonmachine met drukmeterHet idee achter espresso zetten door middel van kijken naar de gegenereerde druk is niet moeilijk, echter heeft het zeker wat ervaring nodig om dit goed uit te kunnen voeren. Tijdens het zetten van de koffie kijk je naar de drukmeter: is de druk te laag? Dan heeft het water dus niet veel druk nodig om door de koffiemaling heen te komen. De maling is dan te grof. Heeft het apparaat een hele hoge druk nodig om door het water heen te komen? Dan is de maling dus veel te fijn. Nadeel is dan dat buiten een hele sterke smaak, de koffie ook al snel kan verbranden en krijgt dan een vieze, bittere smaak.

Lees je een druk af tussen de ongeveer 8 en 12 bar en duurt het gemiddeld tussen de 20 en 25 seconden voor het water om door de maling heen te gaan? Gefeliciteerd, je hebt nu een perfecte espresso gezet. Denk er ook aan om de maling goed aan te stampen voor een lekkere, volle cremalaag.

Ontkalking

Het ontkalken van een koffiemachine is ontzettend belangrijk, zowel voor de levensduur van het apparaat, als voor de smaak van de koffie. Sommige, meestal de goedkope apparaten, beschikken over geen enkele ontkalkingsreminder. Dit betekent dat je jezelf een aantal keer per jaar moet herinneren om je apparaat te ontkalken. Als je dit niet doet, het apparaat gaat stuk en zit vol met kalk, dan kan het zo zijn dat de producent de garantie verwerpt en jou verantwoordelijk stelt voor de kosten van het maken van het apparaat. Houdt hier dan ook rekening mee en zet eventueel het ontkalken van het apparaat op je kalender, zodat je het niet vergeet.

Gelukkig zijn de wat nieuwere apparaten voorzien van een kalkindicator. Dit betekent dat wanneer het apparaat kalk begint te merken, er een lampje begint te branden. Dit betekent dat je het apparaat binnen een afzienbare tijd moet ontkalken. Handig, want zo vergeet je niet te ontkalken én doe je het nooit wanneer het niet nodig is, want laten we eerlijk zijn, ontkalken doe je niet voor de lol.

De wat duurdere apparaten zijn veelal voorzien van automatische ontkalkingsprogramma’s. Handig, want veelal doe je er gewoon een “pil” in en het programma doet de rest. Zo hoef je er verder niet naar om te kijken. Nadeel kan zijn dat sommige apparaten blokkeren totdat je het programma hebt uitgevoerd.

Stoompijpje

Veelal alle apparaten zijn voorzien van een stoompijpje om melkschuim mee te bereiden. Wij zijn geen apparaten tegen gekomen die geen stoompijpje bezitten. Dit lijkt dus wel de norm te zijn van een pistonmachine. Sommige apparaten kunnen echter wel alleen stoom genereren en kunnen niet worden gebruikt om heet water mee te schenken.

Het maken van een keuze

Al met al dus een hoop om over te denken wanneer je nadenkt over de aanschaf van een pistonmachine. Het grootste verschil in deze apparaten is, behalve de prijs, de mogelijkheid om de smaak van de espresso zoveel mogelijk aan te passen, met bijvoorbeeld pre-brewingfuncties, drukmeters en koffiemolens. Denk dus goed na in hoeverre jij thuis als barista wilt hobbyen, of misschien wil je wel gewoon zo simpel mogelijk gewoon een lekkere kop espresso zetten zonder poespas. In beide gevallen kun je een geschikte pistonmachine vinden die aan al je eisen voldoet.

Nog steeds geen keuze kunnen maken na het doorlezen van de top apparaten en de koopgids? Op coolblue.nl kun je altijd terecht met je vragen en opmerkingen. Ze hebben zelfs een productspecialist op het gebied van koffiemachines. Haar naam is Fahma en wellicht heeft zij voor jou de gouden tip.

Vergeet niet om op de bestelknop te drukken wanneer je je keuze hebt gemaakt. Zo geniet je in de meeste gevallen de volgende dag al van je aankoop.

Veel plezier met je aankoop!
Naar boven