Saeco

In elke branche heb je te maken met merken/bedrijven die er met kop en schouders boven uit steken. In de wereld van de koffie is dat ook zo. Op het gebied van koffiebonen steken bepaalde merken met kop en schouders boven de rest uit. Op het gebied van koffiemachines is dat eveneens zo; ook daar staan enkele merken aan de top.

Als we naar koffiezetapparaten kijken, zien we enkele bekende merken naar voren komen. Hierbij hebben we het onder andere over Siemens, De’Longhi en Saeco. Over dat laatste merk kan je op deze pagina alle informatie vinden. Dit merk heeft namelijk een leuke ontstaansgeschiedenis en is hedendaags de leverancier van prachtige koffiezetapparaten.

Ontstaansgeschiedenis

De ontstaansgeschiedenis van Saeco begint eigenlijk in 1981. Op dat moment starten de heren Sergio Zappella en Arthur Schmed met hun bedrijf. De naam van dit bedrijf, Saeco, is een samensmelting van hun namen. De S van Saeco staat voor Sergio, de a staat voor Arthur en ‘eco’ staat voor ‘e compagnia’. Vrij vertaald betekent dit iets in de trant van ‘en bedrijf’. De totstandkoming van de naam van Saeco is dus al een leuk detail.

Saeco werd in 1981 opgericht in Gaggio Montano. Dit is een stad in de provincie Bologna, te Italië. Volgens de geleerden wordt de beste koffie in Italië gemaakt. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat ook Saeco uit Italië afkomstig is. Dit merk streeft namelijk ook naar perfectie op het gebied van koffie, maar daarover volgt later nog meer.

logo saeco

Vanaf 1981 waren de heren Sergio Zappella en Arthur Schmed bezig met het ontwikkelen van een automatische espressomachine. Het duurde echter nog enkele jaren voordat deze espressomachine op de markt gebracht werd. Het was uiteindelijk pas 1985 toen de eerste automatische espressomachine van Saeco een feit was. Vanaf 1985 werd dit model op de markt voor huishoudens aangeboden. Eigenlijk vanaf dat moment begon Saeco al met groeien.

Overnames

saeco intelia deluxe hd8902

Deze groei ging behoorlijk snel, getuige de overname in 1999. In 1999 wist Saeco namelijk het merk Gaggia over te nemen. Uiteraard is niet elke partij zomaar in staat om een ander merk over te nemen. Dit laat des te meer blijken dat Saeco vanaf dag 1 goede zaken deed. In 1999 verkocht het merk al in 60 landen de koffiemachines. Dit gebeurde vanaf 16 vestigingen die over de gehele wereld verspreid zaten.

In 2003 begon Saeco moeite te krijgen. Het had veel liquide middelen nodig om een reorganisatie door te voeren. Deze reorganisatie was onvermijdelijk en daar moest dan ook een hoop voor wijken. Het was dan ook in eind 2003 geen verrassing dat Saeco overgenomen werd door PAI Partners; dat is een Franse investeringsmaatschappij. Dankzij deze financiele impuls was Saeco in staat om de reorganisatie door te voeren.

Na deze overname ging Saeco vrolijk door met het ontwikkelen van de machines. De Italiaanse heren streefden namelijk altijd naar perfectie. Hun doel was dan ook om perfecte koffiemachines te ontwerpen, waardoor men optimaal kon genieten van hun kopje koffie.
In 2009 volgde een volgende overname van dit van oorsprong Italiaanse bedrijf. Het welbekende Philips wilde een groter aandeel in de markt voor geavanceerde koffiemachines krijgen. Philips had derhalve hun ogen op Saeco gericht en wist hen over te nemen. Sinds 2009 behoort Saeco dus Philips.

Het assortimentSaeco Xelsis SM758000 Pianozwart

Momenteel hebben de namen van de koffiemachines van Saeco nog wel de naam ‘Saeco’. Bij sommige machines zie je echter wel de toevoeging ‘Philips’ er bij staan.
Philips richt zich mee Saeco op de perfecte Italiaanse koffie. Daarnaast moeten de koffiemachines van Saeco in staat zijn om oneindige variatiemogelijkheden te zetten. Oftewel: een volautomatische koffiemachine van Saeco moet elke koffievariant kunnen bereiden.

Op het moment van schrijven heeft Saeco verschillende lijnen in hun assortiment. Deze lijnen hebben prachtige namen gekregen:

  • Incanto Deluxe: “Verrukkelijke latte macchiato met één druk op de knop”.
  • PicoBaristo: “Maximale variatie uit een compacte machine”.
  • PicoBaristo Deluxe: “De ultieme koffie-ervaring thuis”.
  • Xelsis: “Ons meest geavanceerde espressomachine”.

Op basis van deze beschrijvingen worden direct enkele zaken duidelijk. Saeco richt zich enkel en alleen op volautomatische koffiemachines. Daarnaast hecht Saeco veel waarde aan de koffiespecialiteiten, zoals een latte macchiato en een cappuccino. Tot slot probeert Saeco een bepaalde beleving te creeren. Dat is onder andere terug te zien in de beschrijving van de PicoBaristo Deluxe. Het gaat hierbij om de ultieme koffie-ervaring thuis. Bij het ontwikkelen van deze machine heeft Saeco niet alleen op het eindresultaat gelet. Nee, ook de weg daar naar toe moet perfect zijn.

De designs van de machines van Saeco zijn alleen behoorlijk kenmerkend. Het zijn rechthoekige apparaten waarbij het kopje koffie in het midden aan de voorkant geplaatst dient te worden. De zijkanten van de machines zijn behoorlijk robuust en voorzien van een zwarte of een zilveren plaat. Dit robuuste uiterlijk doet ons een beetje denken aan de professionele koffiemachines zoals je die bij een barista of professionele koffietent ziet.

Saeco koffiemachine

Op onze website hebben wij de koffiemachines van Saeco nader uitgeschreven. We maken daarbij onderscheid tussen de verschillende prijsklassen van de machines van Saeco. Op onze Saeco Koffiemachine pagina kan je de verschillende koffiemachines vinden, waarbij bovenaan de goedkoopste apparaten staan. Logischerwijs vind je onderaan de meest dure koffiemachines van dit van origine Italiaanse merk.

Wil je meer informatie over de koffiemachines van Saeco? Onderstaande video laat je alle features van een Saeco Xelsis Koffiezetapparaat zien:

OnderhoudSaeco siliconen melkbuisjes

Zoals we al eerder zeiden, richt Saeco zich niet alleen op het eindresultaat. Nee, ook de weg naar dat eindresultaat toe moet perfect zijn. Mede daarom heeft Saeco ongelooflijk veel tijd en geld in onderhoudssystemen geïnvesteerd. De onderhoudssystemen in de koffiemachines van Saeco moeten perfect zijn, zodat de eindgebruiker daar weinig tot geen omkijken naar heeft.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is het AquaClean-filter. Dankzij dit filter hoef je pas na zo’n 5000 kopjes koffie de machine te ontkalken. Op het moment dat dit zo ver is, geeft de machine tevens aan dat de machine ontkalkt dient te worden. Je hoeft hier dus zelf niet op te letten.

De ontwikkelaars van Saeco zijn ongelooflijk trots en blij met hun apparaten. Mede daarom geven ze iedereen standaard 2+1 jaar garantie. De enige voorwaarde is dat je de machine binnen drie maanden na aankoop registreert op de website van Philips/Saeco.

Een ander voorbeeld zijn de siliconen Saeco melkbuisjes. Met deze melkbuisjes zorg je ervoor dat je een schoon en vers melksysteem hebt bij je Saeco espressomachine. Hierdoor kan je optimaal genieten van de perfecte Espresso. Juist dát was de grote droom van de heren Sergio Zappella en Arthur Schmed toen zij in 1981 met hun bedrijf begonnen.

 

Kafea.nl
Logo