Dolce Gusto ontkalken

Ben je zo’n gelukkige koffieliefhebber die in het bezit is van een Dolce Gusto koffiezetapparaat, dan ben je waarschijnlijk op de hoogte van het feit dat je deze machines een aantal keer per jaar moet ontkalken. Als je iedere dag weer geniet van zo’n lekker kopje koffie, wil je natuurlijk wel altijd de beste smaak en een goed werken apparaat met een lange levensduur.

Het onderhouden van je Dolce Gusto apparaat

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat het apparaat na verloop van tijd wat minder goed gaat werken en de smaak van de koffie negatief kan beïnvloeden. Ten eerste zijn dit de overgebleven koffieresten in het apparaat, zoals koffie-oliën die van nature in koffiebonen aanwezig zijn. Ten tweede is dit de vorming van kalk in het apparaat. Om je apparaat voor de aanslag van kalk en overgebleven koffieresten te beschermen, raadt Dolce Gusto aan je apparaat ongeveer elk kwartaal zo’n schoonmaakbeurt te geven. Hoe je dat moet doen? Dat gaan we je allemaal stap voor stap uitleggen.

Tekenen dat je apparaat toe is aan een onderhoudsbeurt

Zoals gezegd raadt Dolce Gusto aan om ongeveer elk kwartaal je apparaat te ontkalken. Buiten deze kwartaalreinigingen kan het soms zijn dat je apparaat toe is aan een extra ontkalkingsbeurt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je het apparaat extra veel hebt gebruikt, na zo’n 400 kopjes binnen dat kwartaal, óf wanneer je bijvoorbeeld in een buurt woont waar het water erg hard is. Bij de meeste ontkalkingssetjes kun je ook een waterhardheidstest vinden. Ben je benieuwd naar de hardheid van jouw water? Voer deze test dan snel uit.

Wat zijn nou de tekenen waar je op moet letten bij de Dolce Gusto om te begrijpen dat je wellicht een extra ontkalkingsbeurt moet uitvoeren? Eigenlijk zijn ze vrij vanzelfsprekend, namelijk:
• De koffie is niet meer goed heet
• De hoeveelheid koffie per kop wordt zichtbaar minder
• De smaak van de koffie is anders, of niet meer lekker
• Er zitten zelfs zichtbare kalkresten in de koffie
• Het apparaat krijgt “kuren”

Als je een van deze dingen merkt tijdens het koffiezetten, is het aan te raden om het apparaat te deblokkeren, reinigen en ontkalken. Hoe je dat moet doen, dat gaan we je nu uitleggen.

Het apparaat deblokkeren en reinigen

Soms kan het apparaat je opeens wat minder koffie geeft. Je ziet dan meteen dan de koffiestraal erg slap is en je minder koffie in je kopje krijgt. Als de machine heel erg geblokkeerd is, dan kan je misschien eventueel zelfs wat lekkage ervaren. Ga er nou niet meteen vanuit dat het apparaat stuk is, maar voordat je gaat ontkalken of het apparaat meteen wilt terugsturen, voer dan deze deblokkeringsmanoeuvre uit.

Achterin de machine, meestal achter het waterreservoir, kun je een speciale naald vinden. Kun je de naald niet vinden? Raadpleeg dan even de handleiding van het apparaat of jouw apparaat daar een aparte plaats voor heeft gekregen. Ook bij een ontkalkingssetje kun je trouwens zo’n speciale naald vinden. Pas op voor je vingers!
Haal de stroom van de machine en laat hem goed afkoelen.
• Verwijder de capsulehouder uit de machine. Deze kun je ondertussen mooi schoonmaken terwijl het apparaat afkoelt. De capsulehouder is trouwens ook vaatwasmachinebestendig.
• Doe, terwijl de capsulehouder niet in het apparaat zit, de hendel naar beneden en je ziet de “injector” zitten.
• Met de reinigingsnaald kun je de injector schoonmaken. Verwijder zo de koffieresten die voor de blokkade zorgen. Nadat alle resten zijn verwijderd kun je de capsulehouder weer terugplaatsen.
• Hierna kun je de naald weer opbergen en is het tijd om het reservoir te vullen met minimaal een halve liter water.
• Zet een bak onder de uitloop van de machine en zet het apparaat in de hoogste stand, óf zorg ervoor dat je erbij blijft wanneer je de hoeveelheid water niet kunt instellen.
• Laat het apparaat nu volledig doorlopen met (warm) water.
• Hierna kun je het apparaat weer vullen met drinkwater, klaar voor een heerlijk vers kopje koffie, of je gaat natuurlijk door met het ontkalken van het apparaat.

Het ontkalken van je Dolce Gusto apparaat.

Er moet elk kwartaal een ontkalkingsbeurt plaats hebben om je Dolce Gusto apparaat zo goed mogelijk te onderhouden. Je kunt gebruik maken van de speciale setjes die Dolce Gusto aanbiedt.

Bekijk de ontkalkingssetjes voor Dolce Gusto op Bol.com

De Krups F054 ontkalker is ook geschikt om de Dolce Gusto apparaten te ontkalken.

► Bekijk deze actuele prijs van Krups Dolce Gusto ontkalker op Bol.com of Eccellente.nl

Dit kunnen zakjes met poeder zijn of flesjes met een ontkalkingsvloeistof. Deze setjes kosten zo rond de 10 euro en zijn goed voor twee ontkalkingsbeurten. Het ontkalken doe je vervolgens door deze stappen de volgen:
Mix 1 zakje, of flesje vloeistof, met een halve liter water.
• Schenk dit water vervolgens in het lege waterreservoir en plaats het terug in de machine
• Plaats een lege beker, van minimaal 0,5 liter, onder de machine
• Houdt vervolgens de aan/uit knop minimaal vijf seconden ingedrukt totdat hij groen begint te knipperen
• Wanneer mogelijk, zet de koffie op de hoogste waterstand en druk daarna op de warm water knop
• Het apparaat begint nu te ontkalken en dit duurt ongeveer twee minuten
• Nadat al het water met de ontkalkingsvloeistof door het apparaat heen is gegaan, is het ontkalken klaar. Het apparaat begint nu te stoppen met knipperen en blijft constant groen als het ontkalken succesvol is afgerond.
• Nu kun je het water in de beker weggooien en de beker weer terugplaatsen onder het apparaat
• Spoel het waterreservoir even goed om en vul het vervolgens met een liter, of wanneer het eerder vol is, met water en plaats dit weer op de machine
• Zet de koffie weer op de hoogste stand, indien mogelijk, en druk weer op de warm water knop.
• Herhaal dit proces nogmaals, maar druk nu de koud water knop in
• Nadat al het water is gespoeld, is het apparaat weer klaar om te gebruiken. Reinig het apparaat met een vochtige doek. De capsulehouder en het lekbakje kun je met de hand afwassen, of in de vaatwasser stoppen.
• Vul het waterreservoir met vers drinkwater en stop alle onderdelen weer op hun juiste plaats
• Geniet nu weer van een heerlijke kop koffie

Alternatieve methoden om te ontkalken

Om geld te besparen zijn er ook andere manieren om je Dolce Gusto apparaat te ontkalken. Let wel dat deze manieren door Dolce Gusto niet wordt aangeraden (!) en dat het gebruiken van deze alternatieve methoden de garantie negatief kan beïnvloeden(!). Je hebt zo immers niet het apparaat volgens voorschrift gebruikt. Mocht er dus wat gebeuren, dan ben je vaak zelf verantwoordelijk.

Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk aantrekkelijk om zo goedkoop mogelijk je apparaat te reinigen. Om het apparaat te reinigen volgens het voorschrift van Dolce Gusto kost je dit ongeveer 20 euro per jaar. De volgende methoden zijn uiteraard een stuk goedkoper, en zullen niet boven de paar Euro uitkomen op jaarbasis.

Citroenzuur

Het ontkalken met citroenzuur is een effectieve en zeer goedkope methode. Je volgt met deze manier gewoon het normale ontkalkingsprogramma, maar in plaats van het eerst gevulde waterreservoir met ontkalkingsmiddel te mixen, voeg je een flinke scheut citroenzuur toe. Je kunt voor deze methode gewoon het citroensap uit de supermarkt gebruiken. Zo’n pakje citroensap kost vaak niet eens een euro en hier doe je gemakkelijk een aantal schoonmaakbeurten mee.

Voordeel citroenzuur

Het is een zeer goedkope manier van ontkalken. Het is iets wat je altijd wel in huis hebt, of makkelijk in de supermarkt kunt kopen.

Nadeel citroenzuur

Het is mogelijk niet zuur genoeg om volledig effectief te ontkalken. Hierdoor is het vooral geschikt om als tussendoor te gebruiken als extra ontkalkingsbeurt.

Azijn

Ook azijn wordt veelal gebruikt als ontkalkingsmiddel en is daarin zeer effectief. Het is zeer goedkoop en daardoor erg kostenbesparend. Om azijn te gebruiken voor het ontkalken ga je de normale stappen van ontkalken na, alleen gebruik je in plaats van de ontkalkingsvloeistof van Dolce Gusto nu azijn. De eerste keer vul je het waterreservoir dan met 250 ml water en 250 ml azijn.

Voordeel azijn

Erg effectief en goedkoop

Nadeel azijn

Kan het apparaat van binnen aantasten. Hierdoor ook meer geschikt om soms als extra ontkalkingsbeurt te gebruiken, of om een “dure” ontkalkingsbeurt over te slaan.

De verschillende Dolce Gusto apparaten

Er zijn een hoop verschillende Dolce Gusto apparaten. Ben je benieuwd welke dat zijn, dan kijk je vooral even op onze pagina over deze apparaten en lees over de verschillen op de pagina op de Dolce Gusto apparaten. Gelukkig zijn er ondanks de variatie aan apparaten, in de reiniging ervan geen grote verschillen. Het maakt dus niet uit of je een kleine mini-me in de keuken hebt staan, of een volledig futuristisch Movenza apparaat. Kom je er toch niet helemaal uit? Kijk dan even in de handleiding van je apparaat, óf volg stap voor stap een van de vele beschikbare YouTube video’s over het onderhouden van je apparaat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo