Beste koffiecupmachine

Al jarenlang zijn de Nespresso machines een echte hit in Nederland, en niet te vergeten de rest van de wereld. Waarom ook niet, want het is simpel, snel en bereidt ook nog eens een heerlijke kop koffie van goede kwaliteit. Groot gelijk dus dat jij nu op zoek bent naar een koffiemachine die koffie bereidt met één handige capsule.

We hebben de capsulemachines natuurlijk leren kennen door Nespresso, en George Clooney heeft de dames van Nederland daardoor al snel elke week in de rij laten staan bij de koffieboetiekjes in de Bijenkorf. 

Helaas is onze eeuwige vrijgezel George nu getrouwd en is Nespresso niet meer de enige pion op het spelbord genaamd de Nederlandse koffiemarkt. 

koffiecupmachine - nespresso

Sinds het verlies van hun octrooi in 2013 zijn er een hoop cupmachines en capsules bijgekomen die de markt ontzettend heeft verrijkt. Dit maakt het nu echter voor jou wel een stuk moeilijker om te kiezen welk apparaat nu aan te schaffen en om je daarbij te helpen hebben we deze pagina voor jou opgezet.

Onder de cupmachines domineert nog steeds wel de Nespresso cultuur, maar die heeft wel wat extra samenwerkingen opgezet. Zo kun je machines vinden van, onder andere Krups, Magimix en KitchenAid. Wil je wel iets compleet anders, dan kun je ook kiezen uit apparaten van bijvoorbeeld Illy en Lavazza. Zo haal je in plaats van alleen George Clooney gewoon heel Italië in je keuken.

Onze top 5 koffiecupmachines

Afbeelding

Product


dolce gusto mini me

Onze beste koop!

Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Beste koop koffiecupmachine

of

Nespresso lattissima koffiecupmachine met melkopschuimer

De'Longhi Nespresso Lattissima

Beste koffiecupmachine met melkopschuimer

of

nespresso delonghi inissia en80b

Nespresso De'Longhi Inissia EN80B

Beste kleine koffiecupmachine

of

bosch tassimo koffiecupmachine goedkoop

Bosch Tassimo Vivy 2 TAS1402

Beste goedkope koffiecupmachine

of

Philips l-or barista koffiecupmachine

Philips L'Or Barista LM8012/70

Beste koffiecupmachine voor alle cups

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Beste koop koffiecupmachine

dolce gusto mini me

of

De'Longhi Nespresso Lattissima

Beste koffiecupmachine met melkopschuimer

Nespresso lattissima koffiecupmachine met melkopschuimer

of

Nespresso De'Longhi Inissia EN80B

Beste kleine koffiecupmachine

nespresso delonghi inissia en80b

of

Bosch Tassimo Vivy 2 TAS1402

Beste goedkope koffiecupmachine

bosch tassimo koffiecupmachine goedkoop

of

Philips L'Or Barista LM8012/70

Beste koffiecupmachine voor alle cups

Philips l-or barista koffiecupmachine

of

Nog niet helemaal zeker wat je precies zoekt en kunt verwachten van een koffiecupapparaat? Lees dan vooral de koopgids onderaan de pagina even door. Hopelijk kan deze je helpen om een wensenlijstje te maken wat je zoekt in een apparaat.

Klaar om te bestellen? Druk dan gewoon op de bestelknop en geniet zo snel mogelijk van een heerlijk kopje koffie. In de meeste gevallen heb je het apparaat de volgende dag al in huis.

Beste koop koffiecupmachine – Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Heb je voor jezelf besloten dat je graag een koffiecupmachine wenst te hebben? Wil je daarbij direct voor de kers op de taart gaan? Dan is de aanschaf van deze Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me Artic Grey koffiecupmachine aan te raden. Deze koffiecupmachine is, om meerdere redenen, in onze ogen de beste koop koffiecupmachine!

Allereerst zijn we te spreken over de gemakkelijke bediening van deze koffiecupmachine. Dit is onder meer aan de automatische waterdosering te danken; met dank aan deze waterdosering ben je altijd in staat om de machine op de juiste manier in te stellen. Kies de gewenste koffievariëteit, zorg dat het waterreservoir voldoende vol zit en laat de rest over aan deze koffiecupmachine.

Ben je niet helemaal te spreken over een voorgeprogrammeerd programma? Dan kan je deze instellingen ook nog volledig zelf naar eigen wens aanpassen. Je hebt hierdoor altijd de optimale controle en kunt de smaak van de koffie dus compleet naar eigen wens maken. Ideaal!

Over het waterreservoir gesproken; met een inhoud van 0,8 liter is dit reservoir behoorlijk ruim te noemen. Het voordeel hiervan is dat je het waterreservoir niet al te vaak bij hoeft te vullen.

Gebruik je de machine niet al te vaak? Dan is het advies om het water wel regelmatig te verversen. De lekkerste koffie komt namelijk tot stand met lekker vers water.

Ook over de afmetingen kunnen we louter positieve woorden spreken. Deze koffiecupmachine is namelijk compact vormgegeven, waardoor deze niet al te veel ruimte in jouw keuken in beslag neemt. Handig als je niet zo’n grote keuken hebt of als je niet wilt dat de koffiecupmachine goed opvalt.

De koffiecupmachine valt sowieso niet al te veel op, aangezien we in dit geval de Artic Grey variant aanstippen. Deze variant heeft een zilveren-zwarte kleurstelling, maar heeft wel een opvallend rood snoer. Het advies is dan ook om de koffiecupmachine op een handige manier te zetten, zodat het rode snoer niet al te veel opvalt.

Wil je graag snel een kopje koffie laten zetten? Ook dan is de Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me Artic Grey voor jou geschikt. Het apparaat warmt zich namelijk al binnen 30 seconden op en levert vervolgens een heerlijk drankje af. Je hebt daarbij de keus tussen allerlei koffievariëteiten, maar ook tussen thee, ijsthee, chocolademelk en ijskoffie.

Tot slot willen we nog de automatische uitschakeling en de hoge druk aanstippen. De automatische uitschakeling zorgt er voor dat de machine nooit onnodig aan staat; na 5 minuten schakelt de machine zichzelf uit. Dankzij de hoge interne druk (15 bar) worden de lekkerste aroma’s uit de cups verkregen, waardoor je van de meest lekkere koffie kunt genieten.

Daarmee komen we ook direct uit op één van de grootste nadelen van dit apparaat. Dit apparaat werkt namelijk alleen maar originele Nescafé Dolce Gusto cups en níet met Nespresso cups.

Daarnaast is het ook spijtig dat deze machine geen melkopschuimer en geen geïntegreerd opvangbakje voor de cups heeft. Als die onderdelen ook nog aanwezig zouden zijn, waren wij nóg enthousiaster over deze koffiecupmachine geweest.

Deze koffiecupmachine is niet geschikt voor Nespresso cups.

Voordelen

 • Smaak van de koffie zelf te bepalen
 • Snel opgewarmd / automatische uitschakeling
 • Compact design

Nadelen

 • Niet geschikt voor Nespresso cups
 • Geen melkopschuimer
 • Geen geïntegreerd opvangbakje

Conclusie

De Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me Artic Grey is wat ons betreft de beste koffiecupmachine. Het apparaat is gunstig geprijsd, heeft een compact design en levert heerlijke koffie af. Dankzij verschillende instellingen heb je bovendien altijd de volledige controle over de smaak van de koffie; al met al een prima machine! 

Beste koffiecupmachine met melkopschuimer – De'Longhi Nespresso Lattissima

Je hebt hierboven kunnen lezen dat we behoorlijk te spreken zijn over de Nescáfe Dolce Gusto. Bij die koffiecupmachine hebben we echter benoemd dat een melkopschuimer ontbreekt. Wil jij het liefste een koffiecupmachine hebben met een melkopschuimer? Dan kan je wat ons betreft het beste voor de De’Longhi Nespresso Lattissima kiezen.

Deze koffiecupmachine van De’Longhi stelt je in staat om van allerlei koffiespecialiteiten te genieten. Dankzij de melkopschuimer kan je namelijk ook bijvoorbeeld een cappuccino of een latte macchiato laten bereiden. Uiteraard is het ook mogelijk om te genieten van andere koffiespecialiteiten zonder melk.

Over het melkopschuimer zijn we ook om een andere reden zeer te spreken. Het melkreservoir is namelijk behoorlijk groot; 350 ml. Deze ruime inhoud zorgt ervoor dat je 7 cappuccino’s achter elkaar kunt laten, voordat je het melkreservoir bij hoeft te vullen. Gemak dient de mens, zoals we zo mooi zeggen.

Uiteraard is het wel een feit dat het melksysteem vies wordt na verloop van tijd. Gelukkig is het met één druk op de knop mogelijk om het melksysteem van de De’Longhi Nespresso Lattissima grondig te laten reinigen. Je hebt hier verder geen omkijken naar.

Bijkomend voordeel is dat je voor deze koffiecupmachine wél de Nespresso cups kunt gebruiken. Dat was niet het geval bij de variant die we hierboven hebben besproken, maar gelukkig dus wel bij deze. 

Uit ervaring weten wij dat de Nespresso cups bij veel mensen in de smaak vallen. Het is wat ons betreft dus een voordeel dat die cups in deze koffiecupmachine gebruikt kunnen worden.

koffieupmachine

Ben je een ware liefhebber van koffie? Dan drink je ongetwijfeld meerdere kopjes koffie per dag. Om deze kopjes koffie te kunnen laten zetten, moet de koffiecupmachine voldoende water in het waterreservoir hebben. Deze machine heeft een waterreservoir van 0,9 liter; dit is voldoende voor zo’n 8 lungo’s. Je hoeft dus niet al té vaak het waterreservoir bij te vullen.

Ook zijn we te spreken over het geïntegreerde opvangbakje. Hier passen in totaal 10 lege cups in; als het bakje vol is, leeg je deze gemakkelijk in de vuilnisbak. Tot slot willen we als laatste voordeel nog aanstippen dat de machine een compacte en stijlvol design heeft. Hierdoor staat deze koffiecupmachine prachtig in elke keuken.

Anderzijds moeten we ook bekennen dat we meerdere nadelen bij deze koffiecupmachine ontdekt hebben. Het eerste nadeel heeft betrekking op het prijskaartje. Bij onze partner Coolblue betaal je ruim 200 euro voor deze koffiecupmachine. Dat is in verhouding met de hierboven genoemde variant behoorlijk aan de prijs. Anderzijds moeten we stellen dat deze machine het bedrag wel meer dan waard is.

Daarnaast is het spijtig dat je niet totale controle over bijvoorbeeld de koffiesterkte en de koffietemperatuur hebt. Als deze machine nóg meer instellingen zou hebben, zou de machine helemaal perfect zijn geweest.

Deze koffiecupmachine is behoorlijk prijzig.

Voordelen

 • Perfect melkreservoir
 • Geïntegreerd opvangbakje voor cups
 • Geschikt voor Nespresso cups

Nadelen

 • Behoorlijk prijzig
 • Beperkt aantal instellingen

Conclusie

De De’Longhi Nespresso Lattissima is wat ons betreft de beste koffiecupmachine mét melkopschuimer. Dankzij deze melkopschuimer ben je in staat om allerlei heerlijke koffiespecialiteiten te laten bereiden. Het melksysteem is bovendien met één druk op de knop te reinigen en de machine heeft ook nog een geïntegreerd opvangbakje. Al met al een prima apparaat, maar wel een apparaat met een behoorlijk fors prijskaartje.

Beste kleine koffiecupmachine – Nespresso De'Longhi Inissia EN80B

Ben je een liefhebber van heerlijke koffie? Gaat je voorkeur daarbij uit naar een koffiecupmachine? Je hebt dan de keus uit een behoorlijk uitgebreid aanbod, waarbij niet alle koffiecupmachines even klein zijn. Sterker nog; er bestaan koffiecupmachines die behoorlijk groot zijn. Die passen dus niet in alle keukens óf vallen juist te veel op in een keuken.

Als jouw voorkeur specifiek naar een kleine koffiecupmachine uit gaat, kan je het beste voor de Nespresso De’Longhi Inissia EN80B kiezen. Deze koffiecupmachine heeft een compact design, levert heerlijke koffie af en heeft nog enkele andere voordelen.

Laten we maar direct met de afmetingen van deze koffiecupmachine aftrappen. De koffiecupmachine is 23 centimeter hoog, heeft een lengte (diepte) van 31 centimeter en is slechts 11,8 centimeter breed.

Door deze compacte afmetingen past deze koffiecupmachine ongetwijfeld in elke keuken. Ook het gewicht sluit overigens perfect aan op deze afmetingen: de machine weegt slechts 2,4 kilo!

Zodra je deze machine aanschaft, krijg je direct 14 verschillende soorten cups meegeleverd. Met dank aan deze cups kan je direct achterhalen welke smaak koffie jij het lekkerste vindt.

Feit is dat De’Longhi gezorgd heeft voor een perfect functionerende koffiecupmachine. Deze machine heeft bijvoorbeeld een interne druk van 19 bar. Onder een hoge druk kunnen de beste aroma’s uit de cups verkregen worden; dat is dus zeker het geval bij deze koffiecupmachine.

Ook over de automatische uitschakeling zijn wij zeer te spreken. Zodra de machine 9 minuten niet gebruikt is, schakelt de machine zichzelf uit. De machine staat hierdoor dus nooit onnodig aan en zorgt onder meer voor een lagere energierekening. Ook heeft deze koffiecupmachine hierdoor een langere levensduur.

waterreservoir koffiecupmachine

Om van een lekker kopje koffie te kunnen genieten, heb je niet alleen een cup nodig. Nee, de koffiecupmachine moet ook voldoende water in het waterreservoir hebben zitten. gelukkig heeft De’Longhi gekozen voor een ruim waterreservoir met een inhoud van 0,8 liter. Niet alleen het waterreservoir is ruim, maar ook het opvangbakje. Dit bakje kan 9 tot 11 cups opvangen.

Eerlijkheidshalve moeten we ook bekennen dat we bij deze koffiecupmachine twee nadelen gevonden hebben.

Het eerste nadeel heeft betrekking op het gebruik van de cups. Of beter gezegd; het soort cupje. Deze machine is namelijk ontwikkeld voor de Nespresso cups. Op het moment dat je anders cups gaat gebruiken, kan de machine gaan lekken. Het advies is dus om uitsluitend de Nespresso cups te gebruiken.

Ook is het bijzonder spijtig dat het geluidsniveau van deze machine nogal hoog is. Op het moment dat deze machine een kopje koffie voor jou aan het bereiden is, is het geluidsniveau op één meter afstand 66 decibel. Naarmate je dichter bij het apparaat komt, neemt het geluidsniveau nog verder toe. Dit is absoluut iets waar je goed rekening mee moet houden.

Deze koffiemachine maakt behoorlijk veel lawaai.

Voordelen

 • Zeer compact vormgegeven
 • Automatische uitschakeling
 • Ruim waterreservoir én opvangbakje

Nadelen

 • Behoorlijk lawaaierig
 • Niet-Nespresso cups zijn niet geschikt

Conclusie

De Nespresso De’Longhi Inissia En80B is de beste compacte koffiecupmachine. De machine is slechts 11 centimeter breed en neemt daardoor nagenoeg geen ruimte in de keuken in. Ideaal! Ook over het waterreservoir, het opvangbakje, de automatisch uitschakeling en de smaak van de koffie zijn we zeer te spreken. Het advies is wel om uitsluitend Nespresso cups te gebruiken; andere cups kunnen voor een lekkage in de machine zorgen.

Beste goedkope koffiecupmachine – Bosch Tassimo Vivy 2 TAS1402

Wil je graag een koffiecupmachine hebben? Wil of kan je hier echter niet al te veel geld aan uitgeven? Geen nood aan de man! Ook in dat geval bestaan er namelijk geschikte koffiecupmachines.

Als je op zoek naar de beste goedkope koffiecupmachine bent, kan je in onze ogen niet om deze Bosch Tassimo Vivy 2 TAS1402 Black heen. Dit apparaat voldoet aan alle verwachtingen én is gunstig geprijsd.

Laten we maar direct aftrappen met het prijskaartje. Voor deze koffiecupmachine betaal je bij onze partner Bol.com een bedrag van slechts 49,99 euro. Voor nog geen 5 tientjes ben je al de trotse eigenaar van deze prima werkende koffiecupmachine. De machine levert heerlijke koffie af en is ook van een hoge kwaliteit.

Een bijkomend voordeel van deze machine zijn de compacte afmetingen. Het apparaat is 25,1 centimeter hoog, de lengte (diepte) is 31 centimeter en het apparaat is slechts 16,9 centimeter breed. Dankzij deze afmetingen neemt de machine niet al te veel ruimte in de keuken in beslag.

Bij een koffiecupmachine draait het uiteindelijk maar om één ding; de smaak van de koffie. Daar kunnen we eigenlijk met geen kwaad woord over spreken. Bosch heeft prima werk afgeleverd en gezorgd voor een prima functionerende machine. De machine heeft een vermogen 1300 watt en zorgt er voor dat je kopje koffie relatief snel voor je klaar staat.

Je hebt bovendien volledige zeggenschap over de koffiehoeveelheid en de koffiesterkte. Je kunt de smaak van de koffie volledig naar eigen wens maken, waarbij je helaas niet de maalgraad of het maalniveau aan kunt passen. Desalniettemin heb je behoorlijk veel controle over de uiteindelijke smaak van de koffie.

Gebruik je het apparaat voor enkele minuten niet? Dan schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. Door deze feature staat het apparaat eigenlijk nooit onnodig aan, waardoor je jouw energieverbruik weer een stukje terug kunt dringen. Ook voor de levensduur van het apparaat is deze feature zeer bevorderlijk.

goedkope koffiecupmachine

Het apparaat kent ook enkele nadelen. Zo is het spijtig dat het snoer slechts 0,9 meter lang is en dat het waterreservoir relatief klein is. De inhoud van 0,7 liter zorgt ervoor dat je relatief vaak het waterreservoir bij moet vullen.

Het snoer is nogal kort; slechts 0,9 meter lang.

Voordelen

 • Compacte vormgeving
 • Zeer gunstig geprijsd
 • Meerdere instellingen zelf te bepalen

Nadelen

 • Kort snoer
 • Klein waterreservoir

Conclusie

De Bosch Tassimo Vivy 2 TAS1402 Black is wat ons betreft de beste goedkope koffiecupmachine. Voor een bedrag van zo’n 50 euro kan je deze compacte en hoogwaardige koffiecupmachine aanschaffen. Qua prijs-kwaliteitsverhouding hebben we eigenlijk níks aan te merken op deze machine. Je moet alleen rekening houden met het korte snoer en het kleine waterreservoir.

Beste koffiecupmachine voor alle cups – Philips L'Or Barista LM8012

In bovenstaande reviews is meerdere keren hetzelfde nadeel naar voren gekomen. Dat nadeel heeft betrekking op het gebruik van de cups; niet alle machines zijn geschikt voor alle cups.

Gelukkig is dat wél het geval bij deze Philips L’Or Barista LM8012/70. Deze machine is nagenoeg voor alle cups geschikt, waardoor je eigenlijk niks te klagen hebt.

Welke cups zoal in deze machine kunnen? Wij hebben alle mogelijke cups op een rijtje gezet:

 • L’OR Espresso,
 • L'OR Barista,
 • Douwe Egberts,
 • Jacqmotte,
 • illy®,
 • Nespresso ® (met uitzondering van Nespresso ® Vertuo),
 • Starbucks,
 • Belmio,
 • Marcilla,
 • Grand' Mere,
 • Saimazza,
 • Friele,
 • Kenco,
 • Pilao,
 • Moccona,
 • Café Royal,
 • Bellarom (Lidl),
 • Auchan,
 • Graindor (Colruyt), 
 • Carrefour BIO,
 • Carte Noire,
 • Cora,
 • Lavazza,
 • Moreno (Aldi),
 • Planteur.

Het enige waar je goed op moet letten, is dat deze machine alleen geschikt is voor aluminium capsules. Op het moment dat je plastic capsules gaat gebruiken, richt je flinke schade aan het apparaat aan. Gebruik dus uitsluitend de aluminium capsules van de hierboven genoemde merken.

Deze koffiecupmachine heeft een behoorlijk krachtig intern systeem. Het apparaat weegt namelijk de cups met een kracht van 19 bar om te zetten tot heerlijke koffie. Hierdoor geniet je onder meer van een heerlijke espresso, maar ook van andere koffiespecialiteiten met een ultieme smaak.

Ook is het onwijs prettig dat je met deze machine twee kopjes koffie tegelijkertijd kunt zetten. Dit scheelt weer tijd; gemak dient de mens. Overigens heb je zelf ook de volledige zeggenschap over de hoeveelheid koffie; je kunt hierbij kiezen tussen een hoeveelheid van 25 ml tot 220 ml.

Over het design van deze machine kan gediscussieerd worden, maar wij zijn er zeer te spreken over. De machine heeft een rode kleur die een luxueuze en strakke uitstraling met zich mee brengt. Deze koffiecupmachine is op het gebied van uitstraling ongetwijfeld een aanwinst voor elke keuken.

koffiecupmachine zijkant

Helaas is het zo dat je wel rekening moet houden met enkele nadelen. Zo is het in onze ogen jammer dat deze machine geen melkopschuimer heeft. Hierdoor ben je niet in staat om van koffiespecialiteiten met melk te genieten. dat is uiteraard wel het geval als je een separate melkopschuimer aanschaft.

Verder is het jammer dat deze machine weer iets duurder is dan enkele andere varianten uit dit artikel. Qua prijs-kwaliteitsverhouding kom je in ieder geval niks te kort. Bovendien is het onwijs prettig dat je bij deze machine niet al te veel omkijken hebt naar de cups.

Deze koffiecupmachine heeft geen melkopschuimer.

Voordelen

 • Prachtig design
 • Geschikt voor (bijna) alle cups
 • Hoeveelheid koffie zelf in te stellen

Nadelen

 • Relatief prijzig
 • Geen melkopschuimer

Conclusie

De Philips L’Or Barista LM8012 is de beste koffiecupmachine voor (bijna) alle cups. Je kunt in deze machine alleen aluminium cups gebruiken én geen plastic cups. Desalniettemin zijn er onwijs veel merken waarvan je de aluminium cups kunt gebruiken; ideaal. Ook over meerdere functies, het design en de instellingen zijn we zeer te spreken!

Koopgids

Oké, dus je hebt de beslissing gemaakt om een koffiecupapparaat aan te schaffen. Tegenwoordig heb je daar al veel meer keus in dan een aantal jaar geleden. Zo heb je al kunnen lezen dat je behalve uit de standaard apparaten, tegenwoordig ook uit luxere apparaten kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld met een geheel geïntegreerd melksysteem.

Om je goed te kunnen helpen met het maken van je definitieve keuze, raden we je aan deze koopgids eens door te lezen. Hierin behandelen we de verschillende opties dat zo’n cupapparaat kan bezitten. Aan de hand van deze opties kun je voor jezelf beslissen of dit voor jou een noodzaak is, of een onnodige extra die alleen maar extra geld kost.

Laten we eens kijken naar deze verschillende opties:

Prijs

De prijzen van een cupapparaat kunnen behoorlijk uiteenlopen. Het ligt natuurlijk aan de verschillende extra opties dat een apparaat kan bezitten, hoe hoog de prijs uiteindelijk uitvalt.

Over het algemeen kun je zeggen dat een basisapparaat dat een goede kop espresso of lungo zet, zo rond de 70 euro begint. Een gemiddeld apparaat, met over het algemeen een wat groter waterreservoir en bijvoorbeeld een kopjesverwarmer en ontkalkingsknop, kun je aanschaffen vanaf zo’n 150 euro. Wil je echter een zeer uitgebreid apparaat met geïntegreerd melkopschuimsysteem, persoonlijke koffieprofielen en dergelijke opties, dan gaan de prijzen al snel boven de 200 euro uit en kunnen oplopen tot zo’n 450 euro.

Melkspecialiteiten

De wat oudere koffiecupsystemen hebben nooit echt de optie gehad om behalve een espresso of lungo een cappuccino te bereiden. De wat nieuwere apparaten kunnen echter voorzien zijn van een aantal opties om een heerlijke romige cappuccino of latte macchiato te bereiden. Hieronder bespreken we een aantal opties:

Melkopschuimer

Sommige apparaten worden aangeboden met een aparte melkopschuimer voor naast het apparaat. Dit zijn vaak combinatieaanbiedingen en zijn veelal van Nespresso, bijvoorbeeld in combinatie met een Aeroccino. Zo’n melkopschuimer kun je natuurlijk ook van een goedkoop merk vinden en dan naast het meest basic apparaat zetten en zodoende toch genieten van een heerlijke koffie met melkschuim. Je bent dus zeker niet verplicht om zo’n combinatieaanbieding van Nespresso aan te schaffen.

Stoompijpje

In de gemiddelde range van de cupapparaten kun je machines vinden die voorzien zijn van een stoompijpje. Met zo’n stoompijpje maak je snel een simpel een stevig melkschuim voor een goede kop cappuccino of latte macchiato.

stoompijpje

Geïntegreerd melkopschuimsysteem

In de duurdere range cupapparaten, kun je cupmachines vinden die voorzien zijn van een volledig geautomatiseerd en geïntegreerde melkopschuimer. Deze zijn veelal uitgerust met een melkcontainer, die je na gebruik bewaard in de koelkast. Met deze systemen bereid je met één druk op de knop, en een koffiecupje natuurlijk, een heerlijke cappuccino of latte machiatto.

Ontkalking

Het ontkalken van je cupmachine is belangrijk voor de optimale levensduur én smaak van de koffie. Hoe vaak het apparaat gereinigd en ontkalkt moet worden ligt aan de machine, het gebruik ervan en de waterhardheid in je regio. De goedkoopste apparaten komen met geen aparte knop die je eraan herinnert om te ontkalken. Vaak, zoals bij de meeste Nespresso machines, beschikken ze echter wel over een apart ontkalkingsmenu dat je kan activeren door een bepaalde knopcombinatie in te drukken. In dit geval moet je zelf zo’n één a twee keer per jaar zo’n ontkalkingsprocedure uitvoeren. Let erop dat als je in een regio woont waar het water erg hard is je het eventueel vaker uitvoert. Of natuurlijk wanneer jouw apparaat wat kuren begint te vertonen, of wanneer de koffie niet optimaal meer smaakt.

De wat duurdere, doch gemiddelde apparaten beschikken vaak over een ontkalkingsknop die je eraan herinnert wanneer het apparaat toe is aan een ontkalkingsbeurt. In sommige gevallen licht het knopje alleen op, maar beschikt het niet over een geheel geautomatiseerd systeem en in sommige gevallen ook wel.

De meest geavanceerde apparaten beschikken echter over een geheel geautomatiseerd systeem, waarin je op het apparaat ook een aantal dingen kunt instellen, zoals de waterhardheid, die het ontkalkingsprogramma voor je optimaliseert. Hiermee zorgt het apparaat ervoor dat de levensduur altijd optimaal blijft en de smaak van de koffie altijd zo puur mogelijk.

Koffiecups

De koffiecups die je gebruikt bij de bereiding van je kopje koffie kunnen verschillen voor het apparaat dat je wenst aan te schaffen. Het meest bekende koffiecupsysteem is natuurlijk dat van Nespresso. In 2013 heeft Nestlé, de producent van Nespresso cups, echter het octrooi op de cups verloren. Dit betekent dat er sinds die tijd veel meer andere, goedkopere, cups op de markt zijn gekomen.

nespresso cups

De cups van Nespresso waren altijd vrij lastig verkrijgbaar. Je moest namelijk verplicht lid worden van de Nespresso club en de cups online bestellen, óf kopen in een vestiging van de Bijenkorf. Soms werden er her en der wel wat cups in een supermarkt verkocht, maar omdat een supermarkt daarop geen winst mocht maken was dat aanbod altijd zeer beperkt. Na het verlies van het octrooi worden de officiële cups van Nespresso wel steeds makkelijker verkrijgbaar. Er zijn inmiddels geen cups meer verkrijgbaar in de Bijenkorf, maar er zijn wel Nespresso boutique winkels geopend in een aantal grote steden in Nederland én de algemene verkooppunten zijn inmiddels ontzettend toegenomen.

Wil je echter wat goedkopere cups aanschaffen dan de originele Nespresso cups, hou er dan wel rekening mee dat de meeste apparaten alleen voor de originele cups zijn gemaakt, en dat het gebruik van andere cups het apparaat kan beschadigen. Dit kan eventueel gevolgen hebben voor de garantie, omdat het apparaat niet volgens voorschrift is gebruikt. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk een hoop gebruikers die kiezen voor de goedkopere cups uit de supermarkt. In elke supermarkt kun je tegenwoordig wel een goede collectie van capsules vinden.

De prijs van een kopje Nespresso ligt zo vanaf de 35 cent per kopje. Ga je voor een goedkopere supermarktvariant dan ligt dat vanaf bedrag zo rond de 22 cent per kopje. Buiten de Nespresso en supermarktcupjes, bestaan er nog meer high end koffiecupsystemen. Denk dan aan Lavazza, Illy, Bosch en Segafredo. Deze cups zijn over het algemeen ook weer wat lastiger in de winkels te vinden, maar wel goed online te bestellen. De prijs per kopje ligt bij deze cups ook zo vanaf 35 cent per kop.

Gepersonaliseerde koffieprofielen

De luxere modellen hebben vaak de optie om de koffie naar smaak aan te passen en in te stellen. Naast dat je de koffie naar smaak kunt instellen, kun je dit ook opslaan onder een aantal persoonlijke profielen. Zo geniet je altijd weer van je favoriete instelling.

Het maken van een keuze

Zoals je kunt zien kan zo’n cupmachine nog een hoop verschillende opties bezitten. Belangrijk voor jou is om aan de hand van deze opties je keuze te maken door na te gaan wat voor jou het meest van belang is.

Veel plezier met je aankoop!