Onderhoud koffiemachine

Als je meer dan regelmatig van een kopje koffie geniet, ben je waarschijnlijk ontzettend blij met je koffiemachine. Je koffiemachine is tenslotte, grotendeels, verantwoordelijk voor de smaak van de koffie. Na verloop van tijd kan deze smaak echter flink achteruit gaan. Hoe dat kan komen? Dit heeft te maken met vuil en viezigheid aan de binnenkant van de koffiemachine.

Voor een koffiemachine is het ongelooflijk belangrijk dat je deze regelmatig goed schoonmaakt. In dit artikel vertellen we jou graag hoe je jouw koffiemachine tot in perfectie schoon kunt maken. Met een schone koffiemachine smaakt je koffie namelijk weer een stuk beter!

Een ander voordeel van schoonmaken is dat je de levensduur van je koffiemachine verlengt. Je kunt simpelweg langer van je koffiemachine genieten. Dit kan je wellicht het beste vergelijken met een houten vloer. Als je een houten vloer regelmatig lakt, blijft deze vloer in een perfecte staat. Dat geldt dus ook voor een koffiemachine: als je de koffiemachine regelmatig schoonhoudt, blijft deze in een perfecte staat én kan je voor een lange(re) periode van de machine genieten.

Het mag duidelijk zijn dat onderhoud van een koffiemachine ontzettend belangrijk is. Maar, hoe doe je dit? Welke hulpmiddelen kan je hier het beste voor gebruiken? Welke tips hebben we voor jou? Kortom: in dit artikel vind je het totale plaatje. Het totale plaatje waardoor jij in staat bent om je koffiemachine perfect te onderhouden.

Met onderstaande video krijg je een duidelijk eerste beeld waar het reinigen/onderhouden van een koffiemachine zoal om draait:

Wat valt zoal onder onderhoud?

Waar denk je aan als we het over je koffiemachine en bijbehorend onderhoud hebben? Wellicht denk je dan enkel en alleen aan het schoonmaken van de machine. Ja, het schoonmaken van de machine is belangrijk, maar dat is zeker niet het enige.

Het onderhoud van een koffiemachine valt in twee verschillende facetten onder te verdelen:

  • Dagelijks onderhoud
  • Maandelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud

Als je jouw koffiemachine elke dag gebruikt, wordt deze relatief zwaar belast. De machine moet tenslotte elke dag weer de lekkerste koffie produceren. Om de lekkerste smaak te kunnen behouden, is het aan te raden om dagelijks de koffiemachine schoon te maken.

Hoe je een koffiemachine dagelijks schoon kunt maken? Met gebruik van een speciaal borsteltje kan je onder andere het filter en de filterdrager goed schoon maken. Daarnaast bestaan er ook speciale borsteltjes voor zetgroepen, leidingen en koffiemolens.

Door dergelijke onderdelen van een koffiemachine dagelijks schoon te maken, voorkom je bijvoorbeeld de vorming van kalk. Kalk kan (op de lange termijn) voor technische problemen zorgen; dat wil je uiteraard voorkomen.

Daarnaast is het aan te raden om dagelijks het waterreservoir opnieuw te vullen. Gooi het oude water eruit, vul het waterreservoir met nieuw water en laat je koffiemachine even spoelen. Tijdens het spoelen zorgt de koffiemachine ervoor dat het oude water óók uit de leidingen verdwijnen.

Heb je een koffiemachine met een stoompijpje? Dan is het óók aan te raden om die dagelijks schoon te maken. Hiervoor heb je de keus uit verschillende speciale melkreinigingsproducten. Deze producten zorgen ervoor dat de oude restjes melk verdwijnen.

Maandelijks onderhoud

Koffiemachine reinigen

Met behulp van bovenstaande dagelijkse bezigheden kan je jouw machine in perfecte conditie houden. Dat wordt nog eens versterkt als je ook het maandelijkse onderhoud uitvoert.

Onder het maandelijkse onderhoud valt onder andere het ontkalken van de machine. Of je dit echt 1 keer per maand moet doen, hangt af van de koffiemachine. De meeste nieuwe koffiemachines geven dit automatisch aan. Op het moment dat je jouw koffiemachine moet ontkalken, krijg je daar een melding van.

Daarnaast is het ook aan te raden om ook maandelijks even naar het pistonrubbertje te kijken. Dit is echter niet het geval bij alle machines. Raadpleeg daarom even of jouw machine een pistonrubbertje heeft of niet.

Tot slot kunnen we ook nog aanraden om één keer per maand de buitenkant van de machine schoon te maken. De buitenkant van de machine kan namelijk de bakermat van bacteriën zijn. Door de buitenkant ook even netjes schoon te maken, behoud je een hygiënische omgeving en laat je jouw koffiemachine ook stralen!

Waterfilters

Hierboven heb je reeds kunnen lezen dat het belangrijk is om regelmatig naar het waterfilter te kijken. Wat is de functie van een waterfilter? Een waterfilter zorgt ervoor dat de koffie beter gaat smaken. Daarnaast verlengt een waterfilter ook nog de levensduur van de koffiemachine. Het staat dan ook als een paal boven water dat een goede werking van het waterfilter ontzettend belangrijk is.

Een waterfilter bevindt zich in het waterreservoir een koffiemachine. Op die plek weet een waterfilter het aanwezige water te filteren. Door deze filtering krijgt je koffiemachine alleen het juiste water voorgeschoteld. Binnen ons landje bestaat namelijk flinke verschillen tussen het water dat uit de kraan komt. In sommige gebieden is dit water behoorlijk hard, terwijl het water in andere gebieden juist weer erg zacht is.

Aangezien een kopje koffie voor 98% uit water bestaat, is het belangrijk dat het water perfect is. Dáár zorgt een waterfilter perfect voor.

Voor de werking van een waterfilter is het wel belangrijk dat deze regelmatig vervangen wordt. Bij veel koffiemachine is dit na ongeveer 1 á 2 maanden. Als je het waterfilter vervangt, ben je nadien weer verzekerd van een optimale werking.

Een waterfilter is namelijk ook verantwoordelijk voor het weghouden van kalk uit je koffiemachine. Het waterfilter zorgt ervoor dat het water niet al te veel kalk bevat, waardoor je machine ook niet met al te veel kalk in aanraking komt. Op die manier verleng je de levensduur van jouw koffiemachine. Maar, daarbij moet je dus wel regelmatig het waterfilter schoonmaken én vervangen!

Reinigingstabletten

reinigingstabletten

Maak je dagelijks jouw koffiemachine schoon? Hoe doe je dat dan? Ga je met een borstel aan de slag of gebruik je wellicht reinigingstabletten? Bij sommige koffiemachines is het absoluut aan te raden om met dergelijke reinigingstabletten aan de slag te gaan.

Zoals de naam al doet vermoeden, reinigt een reinigingstablet jouw machine perfect. Door deze reiniging kan je de optimale smaak verkrijgen. Na verloop van tijd zijn er namelijk oliën en vetten die zich in de machine gaan nestelen. Deze oliën en vetten zijn afkomstig uit de koffiebonen en zorgen voor een mindere smaak.

Het is dan ook aan te raden om maandelijks een koffiemachine te reinigen met reinigingstabletten. Welk reinigingstablet jij gaat gebruiken, is onder meer afhankelijk van jouw koffiemachine.

Ontkalkingstabletten

Zoals je ondertussen weet, kan kalk een flink gevaar voor je koffiemachine vormen. Deze kalk ontstaat onder andere doordat water met een hoog kalkgehalte in je machine gebruikt wordt. De kalk blijft vanzelf in de machine hangen en gaat zich daar ophopen. Op den duur is kalk schadelijk voor de levensduur van de koffiemachine. Daarnaast heeft kalk ook een negatieve invloed op de smaak van de koffie. Genoeg redenen dus om met ontkalkingstabletten aan de slag te gaan.

Een ontkalkingstablet is in staat om al de kalk uit een koffiemachine te laten verdwijnen. Dit is belangrijk voor zowel de levensduur als voor de smaak. Hoe je een ontkalkingstablet het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van jouw koffiemachine. We verwijzen je dan ook graag naar de handleiding van jouw koffiemachine. Daarin staat uitgebreid omschreven hoe je de machine kunt ontkalken. Hoogstwaarschijnlijk staat daarbij ook vermeld welke ontkalkingstabletten je nodig hebt.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat een ontkalkingstablet géén reinigende werking heeft. Wil je jouw machine ook reinigen? Dan dien je de hierboven beschreven reinigingstabletten te beschrijven. Voor het optimale onderhoud van je koffiemachine is het dan ook aan te raden om maandelijks met beide tabletten aan de slag te gaan.

In onderstaande video kan je perfect zien hoe een machine van Dolce Gusto ontkalkt moet worden. Je krijgt met onderstaande video een duidelijk beeld van het ontkalken van een koffiemachine:

Besluit

Voor elke koffiemachine is het ontzettend belangrijk dat je goed onderhoud pleegt. Hiermee houd je de machine schoon, blijft de koffie heerlijk smaken én verleng je de levensduur. Wat wens je nog meer? Met behulp van de informatie uit dit artikel weet je in ieder geval hoe je het beste een koffiemachine kunt onderhouden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo