Beste koffiemachine 2019, top 10 reviews

Kan jouw ochtend ook niet beter beginnen dan met een sterke dubbele espresso, of een heerlijke grote latte macchiato uit je eigen koffiemachine?

Jura E6 koffiemachine

Dan is het bezitten van een volautomatische koffiemachine /espressomachine voor jou echt een must. De tijd van de Senseo is nu toch echt wel voorbij en we beginnen steeds meer waarde te hechten aan een kwalitatief goed kopje koffie. Ook willen we onze koffie steeds meer aanpassen aan onze eigen smaak. Dit zie je tegenwoordig natuurlijk al steeds meer gebeuren, denk bijvoorbeeld eens aan een keten als Starbucks. Hier is je koffie zo gepersonaliseerd, dat je hem zelfs geserveerd krijgt met je eigen naam op de beker. Speciaal voor jou gemaakt, precies zoals je je koffie graag hebben wilt.

Nu kun je thuis ook gemakkelijk net zo’n goede bak koffie zetten, door gebruik te maken van een volautomatisch apparaat met verse koffiebonen. Door de populariteit van deze machines komen ze tegenwoordig met steeds meer opties en in steeds meer prijsklassen. Zo worden de machines voor meer mensen beschikbaar en daarom hebben we deze top 10 opgesteld, om je te helpen met het maken van de juiste keuze. Zo begint jouw ochtend voortaan altijd met de geur van verse koffie.

Of je nu op zoek bent naar een luxe apparaat met ontzettend veel opties, of misschien wil je wel helemaal niet zoveel geld uitgeven, maar wil je wel genieten van een goede kop espresso. Voor deze verschillende situaties hebben we een top drie gemaakt. Zo hebben we de pagina verdeeld in 4 delen:

► Beste koop
► Dure top 3
► Betaalbare top 3
► Goedkope top 3

Speciaal voor jou samengesteld.

Ook onze beste koop kunnen we van harte aan je aanbevelen. Om je te helpen met het maken van een keuze en om je wat dieper te informeren over deze machines, lees dan vooral na de top koffiemachines de koopgids goed door. Zo kan je goed geïnformeerd de juiste keuze maken en kan je gegarandeerd zoveel mogelijk genieten van je nieuwe espressomachine!

Veel succes met het maken van een keuze!

Top 10 koffiemachines

Hieronder vind je de top 10 koffiemachines in een vergelijkingstabel.

Beste koop

Voor de liefhebbers van koffie die op zoek zijn naar een apparaat van goede kwaliteit hebben we deze beste koop uitgekozen. Heb je geen zin of tijd om veel onderzoek te doen naar een goede volautomaat, dan kun je met een gerust hart deze beste koop direct bestellen. Dit doe je heel simpel door direct op de link te klikken voor de actuele prijsopgave van het apparaat.

De'Longhi Magnifica ECAM 22.110 – Pure koffie met optie tot meer

Delonghi koffiemachine

De’longhi is een merk dat in de wereld van de koffiemachines al lang een goede naam voor zichzelf maakt. Het merk ontwikkelt naast volautomatische koffiemachines ook machines die met cups werken, filterapparaten en accessoires, zoals automatische koffiemolens.

► Bekijk de beste koop gelijk in de shop!

Deze ECAM 22.110 is een volautomatische koffiemachine die werkt met verse koffiebonen. Het bonenreservoir, dat volledig afsluitbaar is voor altijd verse bonen, heeft een inhoud voor 250 gram koffiebonen en met het ruime waterfilter kun je 1,8 liter water toevoegen. Met een pompdruk van 15 bar is dit ruim voldoende om een mooie espresso met dito crème laag te bereiden. Wil je ook weleens van een voorgemalen bonenmelange genieten dan is dit ook geen enkel probleem, want je kunt ook per kopje een schepje voorgemalen koffie gebruiken in het hiervoor speciaal ontwikkelde klepje.

Een vers kopje koffie is zo gezet dankzij het gemakkelijke knoppensysteem. De machine is voorzien van een zestal knoppen én een draaiknop waarmee je gemakkelijk de sterkte van de koffie kunt instellen, of kunt kiezen voor een kopje gezet met een voorgemalen koffiemelange. De knoppen zijn overzichtelijk en het maakt dat je niet lang hoeft te bestuderen hoe het apparaat nu eigenlijk werkt.

Het apparaat is voorzien van een conische geïntegreerde koffiemolen, die er door zijn unieke vorm voor zorgt dat je koffiebonen altijd de meest optimale smaak geven aan je versbereide kopje koffie. Door de conische vorm worden de koffiebonen namelijk gelijkmatig geplet en zo wordt voorkomen dat de bonen te heet worden gedurende dit proces. Een hete koffieboon geeft namelijk een bittere smaak en dat willen we natuurlijk niet in ons kopje aantreffen. Ook is de machine zo ontwikkeld dat de koffie nooit te heet kan worden, waardoor die bittere smaak ook tijdens de bereiding wordt voorkomen.

De koffiemolen kun je instellen op wel 13 verschillende maalstanden. Een grove instelling zorgt voor een wat minder sterke koffie dan een hele fijne maling. Dat komt doordat de koffie dan korter door de maling heen gaat en zo minder staak extraheert. Met deze 13 maalstanden is het ruim voldoende om te experimenteren om de koffie zo helemaal aan jouw smaak aan te passen. Dat aanpassen kun je trouwens ook nog doen door de hoeveelheid water, de aromasterkte én de hoeveelheid gram gemalen koffie per kopje die je wilt gebruiken aan te passen. Ook de temperatuur van je kopje koffie kun je op drie verschillende standen instellen en op de bovenkant van het apparaat kun je je kopje neerzetten om hem zodoende voor te verwarmen. Dit komt ten goede aan de temperatuur van je koffie en zorgt ervoor dat de koffie minder snel afkoelt.

Wil je lekker genieten van een cappuccino of bijvoorbeeld een latte macchiato? Deze kun je gemakkelijk bereiden met het stoompijpje. Door op de knop met het stoomsymbool te drukken activeer je de stoom en zo bereid je binnen een handomdraai een kop stevig melkschuim.

Het schoonmaken van het apparaat doe je gemakkelijk met een geautomatiseerd reinigings- en ontkalksysteem. Ook kun je gebruik maken van een waterfilter om de smaak zo puur mogelijk te houden en de ontkalkingsbeurten te minimaliseren.

De knop voor twee kopjes koffie gebruikt maar anderhalve maling. De koffie wordt dan dus wat aan de slappere kant.

Conclusie
Als je op zoek bent naar een betaalbare volautomatische koffiemachine dan is deze De’longhi echt een aanrader. De machine is makkelijk te bedienen, zet snel een goede kop espresso en je hebt ook nog eens voldoende mogelijkheden om de koffie naar jouw persoonlijke wens helemaal aan te passen. Als je liever een apparaat hebt dat ook automatisch een cappuccino of een andere specialiteit voor je zet, dan is deze machine wellicht iets minder geschikt, maar voor de echte pure koffieliefhebber die graag zonder al te veel poespas een lekkere espresso wilt zetten is dit apparaat een schot in de roos.

Krijg direct korting op de adviesprijs!

Voordelen

 • Gemakkelijke bediening
 • Conische koffiemolen met 13 maalstanden
 • Koffie instelbaar
 • Gebruik van waterfilter is mogelijk
 • Kopjesverwarmer
Nadelen
 • Bij twee kopjes wat slappere koffie
 • Inox plaatje krast snel

Luxe koffiemachines top drie

Deze luxe top drie hebben we samengesteld voor de echte ultieme koffieliefhebber, die buiten een standaard goede kop espresso ook graag geniet van andere specialiteiten en graag gebruik maakt van een apparaat dat diverse trucjes bezit. Uiteraard zijn deze apparaten voorzien van de allernieuwste technologieën en zijn het stuk voor stuk echte topstukken voor in de keuken.

1. De’Longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS – Echte alleskunner en zelfs op afstand bedienbaar

Als je van de allernieuwste gadgets en technologieën houdt en je dit ook in de bereiding van je dagelijkse kopje koffie graag wilt terugzien in je koffiemachine, dan is deze Primadonna een machine die zijn naam zeker waar maakt. Voel je thuis namelijk als een echte barista, vanaf je telefoon of tablet, want met een app kun je deze machine ook geheel bedienen. Zo wordt je koffie bereidt terwijl jij nog in bed ligt.

Deze Primadonna heeft ontzettend veel mogelijkheden. Dit maakt dat je wellicht wat afschrikt van het bedenkelijke gebruiksgemak van deze machine. Hier hoef je je echter totaal geen zorgen om te maken. Met het overzichtelijke touchscreen valt dit namelijk echt erg mee. Ook de app is erg geordend en alles spreekt veelal voor zich. Om je toch op gang te helpen en je te verzekeren dat je van alle opties af weet, komt deze machine met een thuisbezoekje van een professionele barista van De’longhi om je een heuse workshop te geven. Dat is nog eens service!

Laten we het eens hebben over al die mogelijkheden van deze machine, want dat zijn er nog eens wat. Zo kun je zowat alle bedenkbare melkspecialiteiten wel maken met deze dame. Wat dacht je van behalve een goede cappuccino of latte macchiato van een flat white, of een wiener melange! Via de app kun je alle opties helemaal personaliseren. Er zijn trouwens wel zes verschillende gebruikersprofielen in te stellen, zodat iedereen altijd met één klik van zijn eigen gepersonaliseerde bakkie kan genieten.

Buiten de dubbelwandige melkkan, die de melk zodoende extra lang gekoeld houdt buiten de koelkast, wordt er ook een kan bijgeleverd voor het bereiden van warme chocolademelk. Deze warme chocolademelk kun je bereiden met zowel cacaopoeder, als met echte stukjes chocolade. Ook kun je wellicht zelf nog extra recepten verzinnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een scheut whisky erbij voor een echte Irish coffee. Voor het bereiden van het melkschuim kun je drie verschillende standen kiezen, voor een koffie verkeerd, cappuccino of latte macchiato.

Het design van deze machine maakt dat het een echte blikvanger in de keuken is. Hij is namelijk chroom met rvs-accenten en heeft zodoende een luxe uitstraling. Buiten dit mooie design is het ook nog eens erg praktisch, want er passen wel 400 gram koffiebonen in en met een waterreservoir van 2 liter hoef je ook niet telkens het water bij te vullen. Door deze ruime inhoud is hij wel iets groter dan de gemiddelde machine, namelijk (BXHXD) 26 x 37,5 x 48. Hou hier dus wel rekening mee.

Het bonenreservoir is volledig afgesloten en voorzien van dubbele wand, volledig afgewerkt met rubber voor een extra stille beleving tijdens het malen. De koffiemolen is high-end te noemen, want hij is voorzien van wel 13 verschillende maalstanden en heeft een conisch ontwerp, waardoor de koffiebonen op zo’n manier worden geplet dat het zijn pure aroma kan laten vrijkomen. Het ultieme aroma wordt sowieso beschermt door de dubbele thermoblokken. Deze zorgen er niet alleen voor dat de machine zich snel opwarmt, maar reguleert ook de bereidingstemperatuur, want een te hete bereiding zorgt voor een bittere smaak. Met het verwarmingsplaatje bovenop de machine kun je je kopjes trouwens voorverwarmen, waardoor jouw koffie minder snel afkoelt.

Uiteraard is deze machine voorzien van allemaal geautomatiseerde spoelingprogramma’s, met als extra ten opzichte van andere machines dat ook het melksysteem volledig automatisch wordt
gespoeld.
Niets houdt je nu nog tegen om ook van de melkspecialiteiten te genieten en je geen zorgen te hoeven maken over de lastige schoonmaak van de kleine melkslangetjes.

De’longhi geeft je buiten de verplichte twee jaar garantie nog een jaar garantie extra bij én mocht er onverhoopt iets misgaan met het apparaat dan komt er iemand van de service gewoon bij je thuis om het apparaat na te kijken en/of te maken.

Het bereiden van je koffie op afstand is leuk, maar je moet alsnog oppassen dat je niet het spoelwater van het spoelen, wat na elke bereiding gebeurt, in je kopje krijgt. Ook is het uitschenken van de chocolademelk gevoelig voor knoeien.

Conclusie
Een goede wow is na het zien van dit apparaat absoluut op zijn plaats. De machine levert een goede kwaliteit koffie en alles, maar dan ook tot op het laatste puntje melkschuim toe, is helemaal naar jouw persoonlijke wens instelbaar. Ok, goedkoop is het apparaat niet, maar als je het bedrag ervoor over hebt dan ga je van deze aankoop absoluut geen spijt krijgen. De nadelen van het apparaat zijn vrij onschuldige puntjes, zeker in vergelijking met de hoeveelheid mooie voordelen die dit apparaat te bieden heeft. Je kan dan ook niet verrast zijn dat deze De’longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS vrijwel alleen maar positieve reviews krijgt.

Krijg direct korting op de adviesprijs!

 

Voordelen
  • Geïntegreerde bluetooth en bijbehorende app
  • Zes verschillende gebruikersprofielen
  • Ook voor warme chocolademelk
  • Gratis workshop thuis
  • Conische koffiemolen met 13 maalstanden
  • Extra jaar garantie en service aan huis
Nadelen
 • Uitschenken chocolademelk knoeigevoelig
 • Bereiden op afstand niet helemaal uitvoerbaar door spoeling

2. Siemens EQ 9 TI905201RW – Met tien profielen, een groot waterreservoir en barista modus

Deze volautomaat van Siemens is uitgerust met alle gemakken om je dagelijks te voorzien van een diverse selectie koffiespecialiteiten. Met één druk op de knop staat er binnen een mum van tijd een vers gebrouwen kopje koffie voor je klaar, zoals bijvoorbeeld een:

• Café crème
• Espresso
• Ristretto
• Cappuccino
• Koffie verkeerd
• Latte macchiato

Ook kun je met één druk op de knop twee kopjes tegelijk zetten. En dan hebben we het niet alleen over de gewone koffie, maar ook de koffiespecialiteiten die met melk bereid worden. Als je met meerdere mensen in één gezin of huis woont, kun je trouwens sowieso gemakkelijk voor iedereen zijn favoriet kop koffiezetten, want je hebt de keuze om tot wel tien verschillende profielen aan te maken. Zo geniet iedereen gemakkelijk van zijn eigen favoriete kop, zonder te hoeven rommelen aan de instellingen.

De machine heeft een mooi design met rvs-look. De anti-fingerprint behuizing zorgt ervoor dat de machine er altijd spik en span uitziet. De bediening gaat gemakkelijk met een groot kleurendisplay, draaiknop en een aantal drukknoppen.

Als er meerdere mensen gebruik maken van het apparaat is het grote waterreservoir wel een echte plus. Hier past namelijk wel 2,3 liter water in. Dat vervelende bijvullen tussendoor is daardoor wel verleden tijd. Het bonenreservoir heeft ruimte voor 250 gram koffiebonen en is voorzien van een speciale aromadeksel, waardoor de bonen gegarandeerd vers blijven. Door deze deksel met rubberen rand en goede isolatie van de gehele machine is deze machine erg stil. Zo stil zelfs dat hij een van de stilste machines genoemd kan worden.

Nu even door naar de andere mogelijkheden van deze automaat. We hadden het al over de profielen die je kunt instellen, maar wist je dat je met de barista-modus deze tot in detail kunt vastleggen? Zo kun je je koffie helemaal naar eigen wens perfectioneren. Verder kun je ook de aromasterkte aanpassen in drie verschillende sterktes, de temperatuur van het water in zes verschillende standen instellen en de maalgraad van de koffie aanpassen om de smaak van de koffie te beïnvloeden. Door het sensoflow systeem wordt de koffie altijd bereidt tussen de ideale temperatuur van 90 en 95 graden. Dit zorgt voor een optimale smaak. Bovenop het apparaat is er ruimte om je kopje voor te verwarmen. Zo koelt je koffie uiteindelijk minder snel af, want een lauwe bak als je je koffie even neer hebt gezet is natuurlijk niet fijn.

De maalgraad van de koffie kun je zelf instellen, maar de machine beschikt ook over een coffee sensor systeem waardoor de maalgraad automatisch wordt aangepast aan de verschillende koffiebonen. De koffiemolen is voorzien van keramische maalschijven. Keramiek wordt niet heet en dit voorkomt dat de bonen een bittere smaak gaan afgeven. Ook zijn de keramische schijven slijtvast en heb je er zodoende lang plezier van.
Heb je behoefte aan een extra sterke koffie om de dag door te komen, gebruik dan de aroma doubleshot. Hierbij worden er twee keer bonen gemalen voor een extra sterke bak. Voor een lekker kopje thee ’s avonds op de bank gebruik je natuurlijk de heet water functie.

Uiteraard beschikt de machine over de nodige automatische reinigings- en ontkalkingsfuncties. Zo wordt je automatisch genotificeerd wanneer je een reiniging uit moet voeren. Ook kun je een waterfilter plaatsen, waardoor de noodzaak tot ontkalken wordt gereduceerd en de smaak van de koffie altijd zo puur mogelijk blijft. Ook de melkunit is volledig automatisch te reinigen.

Het opvangbakje voor de koffieresten en het lekbakje zijn snel vol. Ook is de machine vrij groot(HXLXB 38.2X47X31.6. Lastig te plaatsen in kleine keukens.

Conclusie
Concluderend kunnen we zeker zeggen dat deze volautomatische Siemens EQ 9 TI905201RW een echte aanvulling is in elke keuken. Vooral de tien profielen in combinatie met de BaristaMode zijn een zeer fijne functie van deze machine. Voor een aantal honderd euro meer is er ook de EQ 9 verkrijgbaar met dubbel bonenreservoir. Wellicht voor een groot huishouden met verschillende smaken qua koffie zou dit een fijne toevoeging zijn. Wij zijn in ieder geval ook met het enkele reservoir al dik tevreden. Keer op keer een lekker bakje van zeer goede kwaliteit.

Krijg direct korting op de adviesprijs!

Voordelen
  • Groot waterreservoir
  • BaristaModus
  • Tien gebruikersprofielen
  • Aroma doubleshot
  • Keramische maalschijven
  • Past maalgraad automatisch aan
Nadelen
 • Lekbak en afvalbakje snel vol
 • Machine aan de grote kant

3. Saeco Xelsis Evo HD8954/01 – Met zes profielen en perfect melkschuim

Met een koffiemachine van Saeco geniet je van echte Italiaanse koffie binnen een handomdraai. Met deze koffiemachines maak je gemakkelijk wel acht verschillende dranken, zoals een gewone koffie, een lekkere sterke espresso, een schuimende cappuccino, een heerlijke espresso- of latte macchiato of wat dacht je van een lekkere zachte koffie verkeerd. Buiten deze dranken behoren ook de afname van alleen melkschuim en heet water voor een kopje thee tot de mogelijkheden.

Ben je met meerdere mensen thuis? Geen nood, want je kunt wel zes verschillende profielen instellen. Je persoonlijke profiel herken je aan het symbool, zoals een hartje, bloem of een klavertje vier. Elk profiel kan wel tot negen recepten opslaan. Zo heb je voor elk deel van de dag met één druk op de knop toegang tot je favoriete kopje koffie. Deze recepten kun je instellen vanaf de temperatuur tot en met de crèmelaag, werkelijk tot in elk detail.

De machine heeft een rvs-design en is voorzien van een koffiebonenreservoir van 350 gram. De koffiemolen heeft keramische maalschijven en gaan zodoende erg lang mee. Ook de smaak wordt zo optimaal beïnvloedt doordat keramiek niet heet wordt en hierdoor de bonen geen bittere smaak gaan afgeven. De koffiemolen kun je instellen in acht verschillende maalstanden, zodoende kun je lekker experimenteren met de uiteindelijke smaak. Bovenop de machine is ook een verwarmingsplaat bevestigd waar je je kopjes gemakkelijk op kunt voor verwarmen. Zo koelt je koffie stukken minder snel af.

Het waterreservoir is iets aan de kleine kant vergelijkbaar met andere koffiemachines in deze range, namelijk 1,6 liter. Toch kan je hier alsnog wel gemakkelijk zes grote bakken koffie uit halen voordat je weer moet bijvullen. De melkkan heeft ruimte voor een halve liter melk en is zodoende ruim genoeg voor een aantal kopjes koffie met een volle schuimlaag. De melkunit is trouwens voorzien van een dubbele kamer, zodat het melkschuim een optimale structuur krijgt en ontzettend zacht van smaak wordt. Door de dubbele boilers waar de machine mee is uitgerust geniet je altijd binnen de kortste tijd van je kopje koffie, want zelfs de melkunit wordt op deze manier snel warm genoeg om uit te schenken.

Uiteraard is deze machine ook nog eens voorzien van alle automatische schoonmaakprogramma’s. Met het gebruik van een speciaal AquaClean filter hoef je trouwens tot 5000 kopjes niet te ontkalken. Kijk vooral even in de koopgids hoe het zit met de filters en de schoonmaak van zo’n volautomatische koffiemachine als deze om inzicht te krijgen in de noodzaak en de kosten hiervan.

Er zijn aardig wat reviews te vinden over dat de machine vaak foutmeldingen geeft. In de meeste gevallen zijn ze echter wel gemaakt door de service van Saeco.

Conclusie
Een Saeco koop je vooral als je op zoek bent naar een apparaat dat hoge kwaliteit koffie levert. Met een van oorsprong Italiaans merk kun je natuurlijk daarmee met deze Xelsis Evo HD8954/01 niet misgaan. De automaat heeft voldoende extra keuzes om zichzelf tot de grote luxe jongens te mogen rekenen, maar is niet vergeten om zich vooral te focussen op een goede pure koffiesmaak. Deze machine staat dan ook prima in een wat groter huishouden of kantine van een klein bedrijf.

Bekijk de actuele prijs van deze machine op bol.com

Voordelen
  • Acht verschillende dranken
  • Zes gebruikersprofielen
  • Koffie tot in detail instelbaar
  • Keramische maalschijven
  • Verwarmingsplaat
  • Tot 5000 kopjes niet ontkalken met gebruik van filter
Nadelen
 • Schijnt snel foutmeldingen te geven
 • Waterreservoir snel leeg door veel spoelen

Betaalbare top drie

Als je op zoek bent naar een volautomatische koffiemachine, maar je wilt de kosten hiervan wel een beetje leuk houden, dan is deze betaalbare top drie voor jou de moeite waard om te bekijken. We hebben namelijk de drie beste machines voor je geselecteerd voor een eerlijke, betaalbare prijs.

1. De’Longhi Eletta Cappuccino ECAM 44.660.B – Met supercappuccino en ruime reservoirs

De’Longhi levert al sinds 1950 vanuit Italië onder andere volautomatische espressomachines en met succes. De koffiemachines van De’longhi staan dan ook bekend als kwalitatief hoogstaand en leveren keer op keer een heerlijke bak koffie. Deze Eletta Cappuccino is dan ook een succes op de espressomarkt en is in oktober 2014 als beste getest door de consumentenbond.

Deze machine heeft alles in huis om in elke keuken een echte aanwinst te zijn in de levering van je dagelijkse bakje koffie. De machine is voorzien van een groot koffiebonenreservoir, waar wel 400 gram koffiebonen in passen. Zo hoef je de bonen niet telkens bij te vullen. Het reservoir is afgewerkt met een fijne rubberen rand, waardoor het geluid tijdens de bereiding handig wordt gedempt. Buiten het grote koffiebonenreservoir beschikt de machine ook over een waterreservoir van twee liter. Dit is, zeker in deze range machines, beide aan de grote kant.

In de naam van de machine zien we het al terug, namelijk de cappuccino. Dit is toch wel de meest gedronken melkspecialiteit. De’longhi heeft deze machine dan ook uitgerust met een speciaal gepatenteerd zogenoemd LatteCrema systeem, waardoor je kunt genieten van een perfecte cappuccino met maar één druk op de knop. Behalve een cappuccino zet deze machine ook een latte macchiato, koffie verkeerd en een flat white, maar daarvoor moet je wel het speciale melkmenu in. De melkunit heeft een capaciteit van 600 ml. Op de machine kun je de gewenste soort melkschuim handig instellen met een draaiknop, of dit nu voor een koffie verkeerd of een latte macchiato is.

De koffie is altijd geheel te personaliseren en op te slaan. Dit is op te slaan voor één persoon, de machine beschikt dus niet over meerdere gebruikersprofielen. De koffie kun je instellen op een aantal onderdelen, namelijk de hoeveelheid koffie (tot 180ml), hoeveelheid melk (geen limiet), de sterkte van de koffie (7 – 14g koffie per kopje) en de temperatuur (4 standen).

Ook kun je met de koffiemolen de maalgraad regelen. Je hebt de keuze uit zeven verschillende maalstanden, waarbij de regel geldt: hoe fijner de maling, hoe sterker de koffie. De koffiemolen is trouwens voorzien van conische maalschijven, waardoor de koffiebonen niet heet worden en optimaal geplet worden. Dit zorgt voor een uniek, puur aroma. Je hebt trouwens ook nog eens de optie om een koffie te bereiden met de zogenoemde “long” functie. Met deze knop geniet je van een grote kop koffie die de smaak heeft van een ouderwetse kop filterkoffie.

Verder beschikt de machine over de nodige geautomatiseerde schoonmaakprogramma’s voor het reinigen en ontkalken. Ook kun je uiteraard een waterfilter bevestigen in het waterreservoir om de smaak van de koffie zo puur mogelijk te houden en de ontkalkingsbeurten zo veel mogelijk uit te stellen. Vooral als je in een regio met wat harder water woont is dit zeker aan te raden.

Qua automatische in- en uitschakeling kun je kiezen om het apparaat automatisch te laten inschakelen wanneer jij dit wilt. Ideaal dus om ervoor te zorgen dat het apparaat startklaar is wanneer je opstaat. Ook schakelt het apparaat zichzelf weer uit. Handig om energie te besparen. Je kunt kiezen om het apparaat na tien minuten na de laatste bereiding te laten uitschakelen, of bijvoorbeeld na maximaal drie uur.

De machine schakelt zichzelf uit na maximaal drie uur. Dit is niet handig als de machine continue gebruikt wordt, bijvoorbeeld op kantoor.

Conclusie
Deze machine is met zijn betaalbare prijs en goede reviews een echte aanwinst in elke keuken. Of dat nu een keuken is van een alleenstaande koffieliefhebber, een groot gezin of in de kantine van een bedrijf(je), dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, want de koffie is altijd van goede kwaliteit en goed op temperatuur. Je zou er alleen goed over na moeten denken of het een probleem is dat de koffie zich na drie uur uitschakelt in het laatste geval. Ach, zo’n machine is toch ook zo weer aangezet net voor de pauze begint. Slechte reviews zijn we dan ook niet echt tegengekomen en dat zegt natuurlijk wel een hoop over deze fijne De’longhi!

Krijg direct korting op de adviesprijs!

Voordelen
  • Grote reservoirs
  • Conische maalschijven
  • Optie tot grote kop “filterkoffie”
  • Koffiemolen met 7 maalstanden
  • Koffie te personaliseren
  • Automatische in- en uitschakeling
Nadelen
 • Uitschakeling maximaal drie uur uit te stellen
 • Slechts 1 gebruikersprofiel

2. Siemens EQ.5 TE501201RW – Puur aroma, snel gezet en een fijne prijs

Siemens produceert, naast natuurlijk een hoop elektronicaproducten voor in huis, ook superfijne volautomatische espressomachines. Deze heb je in een verschillende range prijzen en deze EQ.5 zit qua prijs en wat hij allemaal kan zo’n beetje in de middelste modellen. De machine maakt binnen een handomdraai volautomatisch een heerlijke kop koffie, espresso of eventueel twee tegelijk. Met een handig stoompijpje kun je zelf melk opschuimen en op deze manier genieten van een heerlijke kop cappuccino, latte macchiato, wat je maar wilt. Met het stoompijpje creëer je altijd een mooie kop met stevig melkschuim.

Deze machine is voorzien van een koffiebonenreservoir van 300 gram en het reservoir is afgewerkt met een sterke rubberen rand, wat het geluid wat deze machine produceert erg dempt. Ook de koffiebonen blijven zo altijd lekker vers. Qua water kun je 1,7 liter kwijt en dat is voor de meeste mensen toch wel voldoende.

Met de koffiemolen die voorzien is van keramische maalschijven ben je altijd gegarandeerd van een optimaal aroma in je kopje koffie. Door het keramiek worden de schijven namelijk niet heet, waardoor een bittere smaak aan je koffie wordt voorkomen. Ook is keramiek slijtvast, waardoor de schijven een lange levensduur hebben. Siemens heeft de koffiemolen ook nog eens voorzien van de zogenoemde CeramDrive. Deze optie zorgt ervoor dat de koffiebonen ook nog eens zeer gelijkmatig worden gemalen. Dit zorgt ervoor dat de optimale smaak vrijkomt. Ook door het SensoFlow systeem wordt ervoor gezorgd dat de koffieboon nooit een verbrande, bittere smaak krijgt. Want door dit systeem wordt de temperatuur altijd constant ideaal gehouden. Aan aroma in ieder geval geen gebrek!

De koffie kun je natuurlijk zelf instellen naar wens. Of je nu van een zeer sterke of een wat zachtere koffie houdt. Met het simpele bedienbare knoppensysteem kun je gemakkelijk instellen of je een zacht aroma, of een sterk aroma wilt. Ook de temperatuur en de hoeveelheid koffie zijn in te stellen. Ook met de maalgraad van de koffie kun je wat spelen om je koffie naar smaak te perfectioneren. Je kunt kiezen uit vijf verschillende standen. Van superfijn voor een sterke bak of lekker grof voor een zachte kop.

Ook aan het reinigen van de machine is gedacht, want dat gaat allemaal geheel automatisch met het calc and clean systeem van Siemens. Dit systeem reinigt en ontkalkt tegelijkertijd. Dat scheelt weer een hoop gedoe. Ook een waterfilter kan gemakkelijk geïnstalleerd worden en zorgt voor een nog puurdere smaak van je kopje koffie. Ook wordt de noodzaak tot ontkalken zo zichtbaar gereduceerd.

Om het apparaat zo weinig mogelijk energie te laten verbruiken kun je de tijd instellen wanneer het apparaat zich automatisch volledig uitschakelt. Dit kan tot na maximaal vier uur na de bereiding van het laatste kopje. Het automatisch inschakelen kan helaas niet, dat wordt dus een tripje naar de koffiemachine voor het douchen om het apparaat in te schakelen. Zo lang duurt het gelukkig allemaal niet en het apparaat warmt zichzelf snel helemaal op na een kleine spoeling te hebben verricht om je te verzekeren van een heerlijk puur kopje koffie.

Het waterreservoir zit aan de zijkant. Om hem er gemakkelijk af te halen heb je wel ruimte nodig aan de linkerkant van het apparaat. Hetzelfde met de zetgroep aan de rechterkant.

Conclusie
Al met al een fijne koffiemachine van Siemens. Als je veelal wilt genieten van een lekkere kop koffie, espresso en op zijn tijd een fijne cappuccino met stevig melkschuim dan is dit apparaat in zijn prijsklasse echt een aanrader. De koffie is goed op temperatuur, de machine gemakkelijk bedienbaar en de reiniging gaat gemakkelijk en geeft de machine een lange levensduur.

Bekijk de actuele prijs op bol.com

Voordelen
  • Keramische maalschijven
  • Stil tijdens bereiding
  • Optimaal aroma
  • Energiebesparingsmodus
Nadelen
 • Ruimte nodig aan de zijkanten
 • Geen automatische melkbereiding

3. Saeco Incanto HD8916/01 – Met geïntegreerde melkunit en snel opwarmende boiler

Als je een espressomachine koopt van een Italiaans merk als Saeco, verwacht je natuurlijk wel een kop koffie net alsof je op een terrasje zit in de provincie Bologna, waar Saeco origineel vandaan komt, op het Piazza Maggiore terwijl je uitkijkt op één van de belangrijke gebouwen, zoals de Basilica de San Petronio. Nou deze Saeco Incanto maakt deze fantasie absoluut waar met zijn heerlijke koffie, espresso, cappuccino en latte macchiato. Deze specialiteiten maakt hij allemaal voor je binnen een handomdraai met de geïntegreerde melkunit.

Dat melkreservoir heeft een capaciteit van 500 ml gekoelde melk en klik je gemakkelijk op het apparaat. Als je hem dan even niet gebruikt zet je hem zo gemakkelijk in de koelkast. Het bonenreservoir heeft een capaciteit van 250 gram en dit is wel iets kleiner dan de meeste automaten, zeker die met een geïntegreerde melkunit. Het waterreservoir heeft een redelijk gemiddelde grootte van 1,8 liter. Genoeg voor zeker 8 grote koppen koffie.

De koffie is uiteraard helemaal naar jouw eigen wens instelbaar, of het nu gaat over de gewone koffie of de cappuccino. Die heerlijke cappuccino wordt trouwens voor je bereidt met maar één druk op de knop. Voor de rest kun je in het melkmenu de rest van de melkspecialiteiten ook nog eens gemakkelijk selecteren. Ook de koffiemaling kun je zelf handig aanpassen en je hebt de keuze uit vijf verschillende standen: extra fijn voor extra sterk of lekker grof en alles daartussenin. De molen is trouwens voorzien van 100% keramische maalschijven. Deze zijn slijtvast en worden niet warm, waardoor het aroma van de koffiebonen optimaal wordt afgegeven aan de koffie.

Geniet je ’s morgens graag snel van je kopje koffie dan is de snel opwarmende boiler ideaal. Deze is binnen een paar seconde opgewarmd en klaar voor gebruik. Zo zit je binnen no-time in gedachten in het zonnetje op dat terrasje terwijl het buiten waait en regent. Als je nog niet helemaal wakker bent dan is dat geen probleem, want het apparaat is erg simpel te bedienen met zijn Lcd-display. Ook het schoonmaken is erg simpel met een automatisch reinigings- en ontkalkingsprogramma. Met het gebruik van een filter hoef je trouwens tot 5000 kopjes niet te ontkalken! Voor meer informatie over het gebruik van waterfilters en het schoonmaken van zo’n volautomaat lees dan vooral de koopgids even door en kom achteraf niet voor verassingen te staan.

De waterkan moet er aan de bovenkant uitgehaald worden. Zodoende heb je aan de bovenkant van de machine wel de ruimte nodig om dit te kunnen doen.

Conclusie
Als je op zoek bent naar een super beleving van pure koffie elke keer wanneer je een kopje uitneemt uit je nieuwe koffiemachine, dan is deze Saeco een zeer goede aanwinst in elke keuken. Voor deze prijs heb je eigenlijk een apparaat die qua kunnen in de luxe top ook niet mis zal staan. Heb jij alleen de extra gadgets die de luxe apparaten bezitten niet nodig, maar wil je wél genieten van een fijne prijs en koffie van alle specialiteiten met één druk op de knop dan is dit zeker een match voor jou!

► Krijg direct korting op de adviesprijs!

Voordelen
  • Geïntegreerde melkunit
  • Keramische maalschijven
  • Koffie instelbaar
  • Snel opwarmende boiler
  • Met filter tot 5000 kopjes niet ontkalken
Nadelen
 • Waterkan aan de bovenkant uithalen
 • Waterkan snel leeg door veel doorspoelen

Goedkope top drie

Wil je liever niet zo veel geld uitgeven aan een koffiemachine? Dan zit er in deze goedkope top drie voor jou wellicht een apparaat tussen die je interesse wekt. Deze automaten hebben we voor je geselecteerd op basis van prijs en prestatie, zodat je met zo min mogelijk euro’s zo lekker mogelijk koffiedrinkt. Denk er wel aan dat zo’n espressomachine wel met een aantal extra kosten komt. Lees hiervoor de koopgids eens door en kom na aankoop niet voor verassingen te staan. Je wilt natuurlijk wel zo lang mogelijk genieten van je koffiemachine.

1. Philips 3000 HD8821/01 – Pure koffie en de mogelijkheid voor opkloppen van melk

Deze compacte Philips zet voor jou in een handomdraai
een fijne kop koffie of espresso. Met één druk op de knop heb je er trouwens ook binnen een mum van tijd twee gezet. Dat is eigenlijk precies waar deze machine goed in is: het zetten van een puur kopje koffie zonder gekke fratsen.

De machine beschikt over een bonenreservoir van 250 gram en qua water kun je 1,8 liter toevoegen aan het apparaat. Een functie om je favoriete kop koffie op te slaan is aanwezig en zodoende kun je gemakkelijk van je persoonlijke instelling van koffiesterkte en hoeveelheid water keer op keer genieten. Wil je soms ook eens genieten van een lekkere kop koffie met melkschuim? Met het stoompijpje kun je gemakkelijk melk opkloppen tot een stevig schuim. Alleen nog wat koffie toevoegen en genieten maar van je zelfgemaakte cappuccino.

Wil je zelf graag de maalgraad nog wat veranderen dan heb je de keus uit vijf verschillende standen. De koffiemolen is voorzien van keramische maalschijven en is zodoende slijtvast en de bonen worden niet heet, waardoor jij weer geniet van een optimaal aroma.

Om de machine te reinigen hoef je niet moeilijk te doen, want hij bezit een automatisch reinigingssysteem. Ook kun je gebruik maken van een waterfilter om te genieten van een nog puurdere smaak en hiermee de ontkalkingsbeurten minimaliseren.

De machine schijnt best wat geluid te produceren. Dit is wel maar van korte duur. Ook is er geen mogelijkheid tot gebruik van voorgemalen koffie.

Conclusie
Voor een één- of tweepersoonshuishouden dat vooral van een goede kop koffie willen genieten zonder al te veel poespas is dit apparaat ideaal. Vooral de prijs is dan natuurlijk wel een doorslaggevende factor. De onthoudfunctie voor je favoriete instelling is zeer fijn en de mogelijk voor een kopje cappuccino is er ook nog, wat wil je nog meer.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • Compact apparaat
  • Opslafunctie (profielen)
  • Stoompijpje voor melk
  • Keramische maalschijven
Nadelen
 • Geluid
 • Geen voorgemalen koffie (bijv. voor decafe)

2. Saeco Intelia Deluxe HD8902/01 – Stijlvol apparaat en goede koffie voor een goede prijs

Deze Saeco Intelia is een ontzettend stijlvol apparaat om te zien. Met zijn volledig matzwarte behuizing komt hij in elke keuken mooi tot zijn recht. Qua inhoud kun je wel 300 gram koffiebonen kwijt in het volledig transparante reservoir aan de bovenkant van de machine. Wil je even een cafeïnevrije koffie drinken, gebruik dan gemakkelijk het klepje bovenop de machine voor een voorgemalen schep koffie.

Wil je een lekker kopje thee, of een lekker kopje cappuccino dan heb je geluk, want de machine is voorzien van een stoompijpje, die ook gebruikt kan worden als uitloop voor heet water. Om je koffie helemaal naar jouw smaak in te stellen maak je gebruik van de handige instellingen, zoals de sterkte van de koffie, gewenste temperatuur en de hoeveelheid koffie per kop.

De machine is voorzien van 100% keramische maalschijven, waardoor je altijd geniet van een optimaal aroma. De schijven zijn ook nog eens slijtvast en hebben zodoende een lange levensduur. Om je koffie nog verder naar eigen smaak aan te passen kun je kiezen uit wel tien verschillende maalstanden. Zo kies je voor een fijne stand voor een sterke bak en andersom.

Met de goede boiler is de machine snel op temperatuur en klaar om uit te schenken. Fijn in de ochtend als je toch nog even van een kop koffie wilt genieten. Met het automatische reinigingsprogramma hoef je je nooit zorgen te maken over het onderhoud van de machine. Ook het gebruik van een waterfilter behoort tot de mogelijkheden en dan kun je zelfs het ontkalken uitstellen tot na 5000 kopjes koffie!

De koffie schijnt niet super warm te worden. Dit komt in meerdere reviews terug. Ook maakt hij redelijk wat geluid bij de bereiding.

Conclusie
Al met al een mooi apparaat van Saeco dat door zijn design erg opvalt. Niet alleen qua design is hij leuk om in huis te hebben, maar de machine is voor een klein huishouden gewoon erg fijn in gebruik. Ook de optie tot het maken van cappuccino en de opening voor voorgemalen koffie zijn pluspunten. De temperatuur van de koffie kan wellicht worden opgelost door de kopjes voor te verwarmen met de heet water functie.

Bekijk de actuele prijs op coolblue.nl

Voordelen
  • Mooi matzwart design
  • Optie tot gebruik voorgemalen koffie
  • Stoompijpje
  • Keramische maalschijven
  • Tien maalstanden
  • Met filter pas na 5000 kopjes ontkalken
Nadelen
 • Temperatuur koffie
 • Geluid

3. Melitta Caffeo Solo – Ideaal voor de solo koffieliefhebber

Het merk Melitta doet misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen. Maar wat nu als we je vertellen dat je even heel wat jaartjes terug moet gaan, zo ver terug zelfs dat we nog enkel een koffiefilter, een bakje en heet water gebruikten om koffie te zetten. Melitta is namelijk sinds 1908 bezig om koffie te ontwikkelen en kwam als eerste met de koffiefilters zoals we ze zelfs nu nog kennen.

Deze Caffeo Solo is speciaal ontwikkeld om dienst te doen als praktische volautomaat in een klein huishouden. Dat hij praktisch is betekent niet dat de koffie van mindere kwaliteit is, want de koffie die deze automaat voor je zet is absoluut van goede kwaliteit. Ook is hij mooi vormgegeven met een tijdloos zwart design. Het praktische zit hem voornamelijk in de super gemakkelijke bediening en kleine afmeting. Hij heeft namelijk maar een breedte van 20 cm! Met een bonenreservoir van 120 gram en een waterkan van 1,2 liter is dit een ideaal apparaat voor een eenpersoonshuishouden. Heb je een keer bezoek wees dan ook niet bang, want met één druk op de knop kun je ook gewoon twee kopjes koffiezetten.

Dit apparaat is wellicht ongeschikt mocht je ook cappuccino willen zetten, want hij beschikt niet over een melkunit of stoompijpje. Ook kun je geen voorgemalen koffie gebruiken. Wil je je koffie wel wat meer persoonlijk maken, dan kun je de smaak afstellen door de sterkte van de koffie aan te passen én de hoeveelheid koffie per kopje aan te passen. Dat laatste doe je zeer gemakkelijk met een draaiknop. Ook de maalgraad kun je met een schuifkopje instellen op een fijne- of grove maling. Het reinigen van het apparaat is zeer gemakkelijk, want hij beschikt over een automatisch reinigingssysteem.

Geen stoompijpje voor melkspecialiteiten. Ook zeer beperkte instelling voor de maalgraad.

Conclusie
Voor een één- of eventueel tweepersoonshuishouden met wat beperkte ruimte die gewoon van een goed gezet, puur kopje koffie houden is dit een ideaal apparaat. De machine doet precies wat hij moet doen en dat geeft telkens weer een heerlijke kop koffie. Wil je echter ook graag wat meer opties, zoals bijvoorbeeld een stoompijpje, of die waterkoker uit de keuken houden met een heet water optie op het apparaat dan is het wellicht niet helemaal jouw machine. Wil je echter gewoon genieten van een kop koffie uit een betaalbaar en sterk apparaat dan raden we deze zeker aan!

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
  • Zeer compact
  • Stijlvol design
  • Automatisch reinigingssysteem
  • Zeer gemakkelijk bedienbaar
  • Ook twee kopjes tegelijk
Nadelen
 • Kleine reservoirs
 • Geen stoompijpje of melkunit
 • Geen voorgemalen koffie

Verkooppunten

Bovenstaande benoemde koffie-/espressomachines zijn verkrijgbaar bij:

Koffiediscounter.nl

Coolblue.nl

Bol.com

Koopgids

Zo’n automatische koffiemachine komt met een hoop opties en het is goed voor te stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen de juiste keuze te maken vertellen we in de koopgids aan je wat de verschillen nou precies zijn die je tegenkomt. Zodoende is het belangrijk dat je bepaald of het voor jou een must is dat een apparaat een bepaalde optie bezit.

Zo is het bijvoorbeeld al een groot verschil of je de automaat koopt voor een eenpersoonshuishouden en zodoende alleen rekening met jezelf hoeft te houden. Of ben je juist op zoek naar een apparaat dat iedereen in het grote gezin tevreden houdt, of de personeelskantine op het werk?

Denk er dus goed aan wie je allemaal tevreden wilt houden en wat je wilt aanbieden. Ook is het belangrijk om van tevoren goed je budget te bepalen. Er is veel mogelijk in de wereld van de automatische koffiemachines en misschien kan dat wat lagere budget jou ook wel op weg helpen en heb je achteraf geld over om een mooie verzameling koffiebonen in te slaan.

Koffiebonen

Een automatische espressomachine werkt met koffiebonen die je direct in het bonenreservoir stopt. Je hebt een hele variatie aan verschillende koffiebonen, maar belangrijk bij de aankoop van een espressomachine is dat alle koffiebonen veilig in de machine gebruikt kunnen worden. Waar je eventueel wel op zou moeten letten is dat sommige bonen erg vet zijn. Als je bijvoorbeeld donker gebrande bonen gebruikt dan kunnen deze veel vet afgeven in de machine. Op zich niet erg mits je je apparaat goed bijhoudt qua reiniging. Houdt hier dus rekening mee.

Koffiemaling

9 van de 10 espressomachines hebben ook de optie om een voorgemalen koffie te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld ook weleens van een cafeïnevrije koffie genieten, of een speciale blend met een smaakje, dan kan dit ook met een espressomachine met bonen gewoon gebruikt worden. Wil je deze optie graag hebben let er dan bij de aankoop op dat er een speciale ingang is voor voorgemalen koffie. In de meeste gevallen wordt er een apart schepje meegeleverd.

Bonen- en waterreservoir

In de machine worden de bonen en het water in een bijbehorend reservoir gestopt. De grootte van deze reservoirs wisselen nogal. De waterreservoirs zijn veelal vanaf 1,6 liter tot 2,4 liter geïntegreerd in het apparaat. De bonenreservoirs wisselen van gemiddeld 120 gram tot wel 400 gram. Mocht je het apparaat alleen gebruiken dan is een kleiner reservoir wellicht niet zo’n probleem. Maar in het geval van een personeelskantine is een klein reservoir wellicht toch niet erg praktisch.

Koffiemolen

Voor de bereiding van een kopje koffie worden er een vooraf ingestelde hoeveelheid koffiebonen door de koffiemolen heen gehaald en zodoende versgemalen. Het vers malen van de koffiebonen geeft een groot voordeel aan smaak en aroma dan voorgemalen koffie. Op de meeste apparaten kun je de hoeveelheid koffie per maling instellen. Je kunt je voorstellen dat meer koffie een sterker aroma heeft dan een kleinere hoeveelheid.

Ook hebben veel molens de mogelijkheid om de maalgraad aan te passen. Sommige molens hebben wel 13 verschillende standen waar je uit kunt kiezen en andere maar drie. Als jij het leuk vindt om deze maling tot in detail aan te passen dan zijn meerdere standen wellicht voor jou belangrijk. Als je nog niet precies weet hoe dit werkt, onthoudt dan dat een fijnere maling een sterkere koffie geeft en vice versa. Door de fijnere maling gaat het water namelijk veel langzamer door de koffie heen. Hierdoor wordt er veel meer smaak geëxtraheerd.

De meeste koffiemolens zijn ontwikkeld met ofwel keramische maalschijven, of conische maalschijven. Beide zijn slijtvast en zorgen ervoor dat de koffieboon niet heet kan worden tijdens het malen en zorgen er daardoor voor dat de koffiebonen geen bittere smaak afgeven. Het voordeel gaat iets richting de conische maalschijven, doordat de bonen daarmee ook nog eens gelijkmatig geplet worden en hierdoor echt het unieke aroma vrij kan komen. Sommige keramische schijven zijn echter ook ontwikkelt om de bonen ook gelijkmatig te malen en bij deze schijven zal het verschil dan ook minder zijn.

Melkproducten

Koffie met opgeklopte melk is tegenwoordig erg populair. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino, latte macchiato en een koffie verkeerd. De makers van de espressomachines spelen hier goed op in en de meeste machines hebben dan ook de optie om zo’n kop koffie met melk voor je te bereiden. Wat echter voor jou nu belangrijk is om te bedenken hoe belangrijk zo’n functie voor je is. Ze komen namelijk in een aantal verschillende vormen.

Allereerst de machines met een stoompijpje. Het stoompijpje geeft in de regel een mooi stevig melkschuim, maar je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Zo gaat de kop met melk in het pijpje en activeer je de hete stoom. Binnen een aantal seconde heb je zo aardig mooi en stevig melkschuim gemaakt. Nu alleen nog koffie toevoegen en zo heb je zelf een cappuccino gemaakt.

Buiten de apparaten met een stoompijpje hebben sommige apparaten een slangetje die je kunt aansluiten direct op een melkpak of een speciale melkbeker. Die speciale melkbekers, veelal thermosbekers, worden bij sommige apparaten meegeleverd, maar meestal kun je ze bijbestellen voor een meerprijs. Dit is natuurlijk geen must, je kunt het natuurlijk ook houden bij het gemakkelijke melkpak. Met deze functie kunnen de meeste apparaten een aantal melkspecialiteiten met één druk op de knop bereiden, maar bij sommige apparaten levert het alleen direct melkschuim.

Ook is er de mogelijkheid om een machine aan te schaffen met een geïntegreerde melkunit. Met zo’n melkunit kun je automatisch koffie met opgeklopte melk maken. De units zijn meestal gemakkelijk op- en af te klikken en bewaar je in de koelkast. Sommige melkkannen hebben een dubbele wand, waardoor ze lang koud blijven en je ze voor een langere periode op de machine kunt laten zitten.

Onderhoud

Waar je erg rekening mee moet houden als je een volautomaat wilt aanschaffen is het onderhoud. Dit onderhoud komt toch wel met een prijs en in de meeste gevallen is dit toch wel een maandelijkse bezigheid.

Allereerst het reinigen van het apparaat. Het reinigen van het apparaat gebeurt veelal met een “pil”, maar soms worden er ook zakjes geleverd die je direct in het water gooit. Dit programma reinigt het apparaat helemaal vanbinnen en de noodzaak tot reinigen is meestal na zoveel weken, of na zoveel kopjes koffie. Let wel dat dit buiten de gewone dagelijkse reiniging om is die ook nog uitgevoerd moet worden, maar dit gebeurt met gewoon water. Het reinigen van de machine komt in de meeste gevallen op jaarbasis uit op zo’n tien tot twintig euro.

Dan het ontkalken van de machine. De meeste machines hebben de optie om gebruik te maken van een waterfilter. Zo’n filter wordt vooral aangeraden als je in een regio met hard water woont. Dit filter verzacht het water en zorgt ervoor dat de koffie altijd een pure smaak houdt. Sommige machines adverteren met pas ontkalken na zoveel duizenden kopjes koffie mits je zo’n prachtig filter gebruikt. Dat is natuurlijk heel fijn om te horen en scheelt een hoop gedoe, maar dat filtergebruik is vaak wel een wat dure grap. Let voordat je zo’n machine aanschaft goed op wat er wordt gezegd in de handleiding en hoeveel je hier uiteindelijk mee kwijt bent. In sommige gevallen kan dit namelijk oplopen tot wel meer dan 100 euro per jaar en in andere gevallen zo’n 20 euro per jaar, best een verschil dus.

Sommige apparaten hebben nog extra verzorging nodig. Sommige spreken van een extra koffieolie reiniging en van sommige apparaten moet de zetgroep maandelijks worden ingevet. In beide gevallen is dit vrij goedkoop, zo’n paar euro per jaar, maar de spullen moeten wel worden aangeschaft en het is belangrijk om uit te voeren om de levensduur van je apparaat zo lang mogelijk te houden.

Ben je bang dat je het ontkalken, reinigen en onderhoud van de machine vergeet? Geen zorgen, want in de meeste gevallen wordt dit allemaal automatisch aangegeven. Let er wel op dat je altijd de spulletjes in huis hebt, want sommige apparaten blokkeren als je eenmaal écht moet ontkalken of reinigen. Dan kun je dus even niet meer van je kopje koffie genieten.

Ruimte

Nog een punt wat van groot belang kan zijn is de beschikbare ruimte die je hebt voor het apparaat. Sommige apparaten, zeker de wat luxere types met veel opties, zijn aan de grote kant. Dit kan soms problemen opleveren in kleine keukens. Ook is het belangrijk om te kijken of je bijvoorbeeld extra ruimte nodig hebt, omdat het waterreservoir bijvoorbeeld van bovenaf afgehaald moet worden. Als de machine dan precies onder een keukenkastje moet passen kan dit erg onhandig zijn.

Koffie afstellen en gebruikersprofielen

In sommige gevallen kan je gebruik maken van gebruikersprofielen, waarbij je van meerdere mensen hun afgestelde koffierecepten kunt opslaan. Zo kan iedereen altijd van zijn favoriete kop koffie genieten. Bij de wat goedkopere machines is dit echter veelal geen optie.
Ook kan de koffie met de meeste machines worden ingesteld op sterkte, hoeveelheid, temperatuur en eventueel de hoeveelheid melk. De echt basic machines hebben hier wellicht niet altijd een optie voor, of deze zijn erg beperkt. Bij de meeste machines, zeker de wat recentere, kun je echter tegenwoordig je koffie precies personaliseren.

Keuze maken

Hopelijk heeft deze top koffiemachines en deze koopgids je geholpen bij het maken van een goede keuze. Kom je er nou nog steeds niet uit, haast je beslissing dan niet. Heb je meer hulp nodig bij het maken van een beslissing die perfect aansluit op jouw situatie, aarzel dan niet om een hulplijn in te schakelen. Leg je situatie en wensen bijvoorbeeld eens voor aan Fahma, productspecialist koffiemachines bij Coolblue.nl. Zij helpt je met plezier om een goede keus te maken.

Wij hopen dat deze pagina je heeft geholpen bij het maken van een keuze en wensen je veel plezier bij het genieten van een heerlijk, vers kopje koffie!

► Check de prijs