Beste koffiemachines van dit moment

Kan jouw ochtend ook niet beter beginnen dan met een sterke dubbele espresso, of een heerlijke grote latte macchiato uit je eigen koffiemachine?

Dan is het bezitten van een volautomatische koffiemachine /espressomachine voor jou echt een must. De tijd van de Senseo is nu toch echt wel voorbij en we beginnen steeds meer waarde te hechten aan een kwalitatief goed kopje koffie. Ook willen we onze koffie steeds meer aanpassen aan onze eigen smaak. Dit zie je tegenwoordig natuurlijk al steeds meer gebeuren, denk bijvoorbeeld eens aan een keten als Starbucks. Hier is je koffie zo gepersonaliseerd, dat je hem zelfs geserveerd krijgt met je eigen naam op de beker. Speciaal voor jou gemaakt, precies zoals je je koffie graag hebben wilt.

Nu kun je thuis ook gemakkelijk net zo’n goede bak koffie zetten, door gebruik te maken van een volautomatisch apparaat met verse koffiebonen. Door de populariteit van deze machines komen ze tegenwoordig met steeds meer opties en in steeds meer prijsklassen. Zo worden de machines voor meer mensen beschikbaar en daarom hebben we deze top lijst opgesteld, om je te helpen met het maken van de juiste keuze. Zo begint jouw ochtend voortaan altijd met de geur van verse koffie.

Onze top 6 koffiemachines

Afbeelding

Product


De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

Onze beste koop!

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Beste koop, volautomatische koffiemachine, grote keuze profielen en bediening via smartphone

of

Jura Z8 Aluminium Chroom

Beste superluxe koffiemachine, mooi design, veel keuzemogelijkheden en bediening met app

of

Jura E60 Piano Black

Jura E6 Dark Inox

Beste koffiemachine voor cappuccino's en latte macchiato's

of

Smeg ECF01BLEU Zwart

Beste koffiemachine voor espresso's

of

Philips 5000 EP5365/10

Beste koffiemachine onder de €600

of

Philips 3000 HD8821/01

Beste koffiemachine onder de €350

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Beste koop, volautomatische koffiemachine, grote keuze profielen en bediening via smartphone

De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

of

Jura Z8 Aluminium Chroom

Beste superluxe koffiemachine, mooi design, veel keuzemogelijkheden en bediening met app

of

Jura E6 Dark Inox

Beste koffiemachine voor cappuccino's en latte macchiato's

Jura E60 Piano Black

of

Smeg ECF01BLEU Zwart

Beste koffiemachine voor espresso's

of

Philips 5000 EP5365/10

Beste koffiemachine onder de €600

of

Philips 3000 HD8821/01

Beste koffiemachine onder de €350

of

Of je nu op zoek bent naar een luxe apparaat met ontzettend veel opties, of misschien wil je wel helemaal niet zoveel geld uitgeven, maar wil je wel genieten van een goede kop espresso. Voor elke situatie is er een koffiemachine

Ben je er nog niet helemaal uit wat voor koffiemachine je precies zoekt, kijk dan vooral even in de koopgids en ontdek wat voor verschillende koffiemachines er te vinden zijn.

Veel plezier met de zoektocht naar de koffie voor thuis!

Beste koop koffiemachine – De’Longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS

Als je van de allernieuwste gadgets en technologieën houdt en je dit ook in de bereiding van je dagelijkse kopje koffie graag wilt terugzien in je koffiemachine, dan is deze Primadonna een machine die zijn naam zeker waar maakt. Voel je thuis namelijk als een echte barista, vanaf je telefoon of tablet, want met een app kun je deze machine ook geheel bedienen. Zo wordt je koffie bereidt terwijl jij nog in bed ligt.

Deze Primadonna heeft ontzettend veel mogelijkheden. Dit maakt dat je wellicht wat afschrikt van het bedenkelijke gebruiksgemak van deze machine. Hier hoef je je echter totaal geen zorgen om te maken. Met het overzichtelijke touchscreen valt dit namelijk echt erg mee. Ook de app is erg geordend en alles spreekt veelal voor zich. Om je toch op gang te helpen en je te verzekeren dat je van alle opties af weet, komt deze machine met een thuisbezoekje van een professionele barista van De’longhi om je een heuse workshop te geven. Dat is nog eens service!

Laten we het eens hebben over al die mogelijkheden van deze machine, want dat zijn er nog eens wat. Zo kun je zowat alle bedenkbare melkspecialiteiten wel maken met deze dame. Wat dacht je van behalve een goede cappuccino of latte macchiato van een flat white, of een wiener melange! Via de app kun je alle opties helemaal personaliseren. Er zijn trouwens wel zes verschillende gebruikersprofielen in te stellen, zodat iedereen altijd met één klik van zijn eigen gepersonaliseerde bakkie kan genieten.

Buiten de dubbelwandige melkkan, die de melk zodoende extra lang gekoeld houdt buiten de koelkast, wordt er ook een kan bijgeleverd voor het bereiden van warme chocolademelk. Deze warme chocolademelk kun je bereiden met zowel cacaopoeder, als met echte stukjes chocolade. Ook kun je wellicht zelf nog extra recepten verzinnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een scheut whisky erbij voor een echte Irish coffee. Voor het bereiden van het melkschuim kun je drie verschillende standen kiezen, voor een koffie verkeerd, cappuccino of latte macchiato.

Het design van deze machine maakt dat het een echte blikvanger in de keuken is. Hij is namelijk chroom met rvs-accenten en heeft zodoende een luxe uitstraling. Buiten dit mooie design is het ook nog eens erg praktisch, want er passen wel 400 gram koffiebonen in en met een waterreservoir van 2 liter hoef je ook niet telkens het water bij te vullen. Door deze ruime inhoud is hij wel iets groter dan de gemiddelde machine, namelijk (BXHXD) 26 x 37,5 x 48. Houd hier dus wel rekening mee.

Het bonenreservoir is volledig afgesloten en voorzien van dubbele wand, volledig afgewerkt met rubber voor een extra stille beleving tijdens het malen. De koffiemolen is high-end te noemen, want hij is voorzien van wel 13 verschillende maalstanden en heeft een conisch ontwerp, waardoor de koffiebonen op zo’n manier worden geplet dat het zijn pure aroma kan laten vrijkomen. 

Het ultieme aroma wordt sowieso beschermt door de dubbele thermoblokken. Deze zorgen er niet alleen voor dat de machine zich snel opwarmt, maar reguleert ook de bereidingstemperatuur, want een te hete bereiding zorgt voor een bittere smaak. Met het verwarmingsplaatje bovenop de machine kun je je kopjes trouwens voorverwarmen, waardoor jouw koffie minder snel afkoelt.

Uiteraard is deze machine voorzien van allemaal geautomatiseerde spoelingprogramma’s, met als extra ten opzichte van andere machines dat ook het melksysteem volledig automatisch wordt
gespoeld. Niets houdt je nu nog tegen om ook van de melkspecialiteiten te genieten en je geen zorgen te hoeven maken over de lastige schoonmaak van de kleine melkslangetjes.

Het bereiden van je koffie op afstand is leuk, maar je moet alsnog oppassen dat je niet het spoelwater van het spoelen, wat na elke bereiding gebeurt, in je kopje krijgt. Ook is het uitschenken van de chocolademelk gevoelig voor knoeien.

De’longhi geeft je buiten de verplichte twee jaar garantie nog een jaar garantie extra bij én mocht er onverhoopt iets misgaan met het apparaat dan komt er iemand van de service gewoon bij je thuis om het apparaat na te kijken en/of te maken.

Voordelen

 • Geïntegreerde bluetooth en bijbehorende app
 • Zes verschillende gebruikersprofielen
 • Ook voor warme chocolademelk
 • Gratis workshop thuis
 • Conische koffiemolen met 13 maalstanden
 • Extra jaar garantie en service aan huis

Nadelen

 • Uitschenken chocolademelk knoeigevoelig
 • Bereiden op afstand niet helemaal uitvoerbaar door spoeling

Conclusie

Een goede wow is na het zien van dit apparaat absoluut op zijn plaats. De machine levert een goede kwaliteit koffie en alles, maar dan ook tot op het laatste puntje melkschuim toe, is helemaal naar jouw persoonlijke wens instelbaar. Ok, goedkoop is het apparaat niet, maar als je het bedrag ervoor over hebt dan ga je van deze aankoop absoluut geen spijt krijgen. De nadelen van het apparaat zijn vrij onschuldige puntjes, zeker in vergelijking met de hoeveelheid mooie voordelen die dit apparaat te bieden heeft. Je kan dan ook niet verrast zijn dat deze De’longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS vrijwel alleen maar positieve reviews krijgt.

Beste luxe koffiemachine – Jura Z8 Aluminium Chroom

Hecht je veel waarde aan overheerlijke koffie? En ben je bereid om daarvoor in de buidel te tasten? In dat geval is de Jura Z8 de beste koffiemachine die je kan vinden. Deze koffiemachine is van alle gemakken voorzien én produceert overheerlijke koffie.

Het design van de Jura Z8 valt direct op. De behuizing is aluminium chroom en dat levert een fraaie uitstraling op. Je kan de Jura Z8 dan ook moeiteloos in een keuken verwerken. Het design is fraai en de bediening is ook erg gemakkelijk.

Je kan de Jura Z8 bedienen met behulp van het touchscreen kleurendisplay. Dit display bevindt zich aan de voorkant van de machine en geeft je alle vrijheid. Je kan de gewenste soort koffie aanklikken en de machine verzorgt de rest.

Het is overigens ook mogelijk om de machine via je smartphone of tablet aan te sturen. Hoe ideaal is dat?

Bij het zetten van de koffie maakt de machine ook gebruik van verwarmd water. Dit warme water wordt achteraf aan de koffie toegevoegd. Hiermee verkrijg je de beste smaak uit een lungo. Dit komt doordat het warme water de verbrande koffiesmaak wegneemt.

Als we naar de machine aan de binnenkant kijken, zien we een dubbel verwarmingssysteem. Hiermee is het mogelijk om melk en water tegelijkertijd te verwarmen. Het voordeel hiervan? Je kopje cappuccino staat binnen een handomdraai voor je klaar.

Ook is het mogelijk om in de machine de gewenste koffierecepten per persoon op te slaan. Je kan voor 16 personen het koffierecept opslaan. Je hebt hierbij de keus uit 21 verschillende koffiespecialiteiten.

Met deze koffiemachine zet je snel een koffie, espresso, cappuccino en latte macchiato. De machine heeft een hoogte van 32 centimeter, breedte van 38 centimeter en een diepte van 45 centimeter. De machine heeft en bonenreservoir van 280 gram en een waterreservoir van 2,4 liter.

De machine heeft niet de beschikking over een warmhoudplaat.

Maar, helaas is niet alles koek en ei bij de Jura. Ondanks het forse prijskaartje heeft deze machine ook enkele (kleine) nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de Jura geen warmhoudplaat heeft. Hierdoor kan je je kopjes vooraf dus niet voorverwarmen.

En daarnaast is het prijskaartje, zoals hierboven al aangeven, erg fors. De machine is dan ook alleen bestemd voor mensen die veel geld uit willen/kunnen geven aan een koffiemachine. Je bent dan in ieder geval wel verzekerd van overheerlijke koffie.

Voordelen

 • Te bedienen via smartphone
 • Dubbel verwarmingssysteem
 • Vele koffie's mogelijk

Nadelen

 • Fors prijskaartje
 • Geen warmhoudplaat

Conclusie

De Jura Z8 is uitermate geschikt voor mensen die veel waarde hechten aan koffie en daar ook veel geld aan uit willen geven. De machine produceert heerlijke koffie, onder andere dankzij de unieke zetmethode. Ook kan je allerlei koffierecepten opslaan per persoon en kan je de machine vanaf je smartphone bedienen.

Beste koffiemachine voor cappuccino's en latte macchiato's – Jura E6 Dark Inox

Ben je een fervent koffieliefhebber en zijn de Latte Macchiato en/of Cappuccino jouw lievelingssoorten? Dan is de Jura E6 Dark Inox de allerbeste koffiemachine. Deze koffiemachine is geoptimaliseerd voor het zetten van overheerlijke kopjes Latte Macchiato en Cappuccino.

Aan de voorkant van de koffiemachine zit een display waarmee je de machine makkelijk kan bedienen. Als je een kopje koffie wilt toets je de bijbehorende knop in en de machine gaat direct voor je aan de slag.

Bij een espresso kan je genieten van de beste aroma. Dat komt door een speciale P.E.P. zetmethode. Deze zetmethode zorgt ervoor dat de espresso een unieke smaak krijgt. Het idee van deze zetmethode is dat het water langzaam door de koffie loopt. Hierbij wordt de beste smaak verkregen.

Wil je Cappuccino zetten? Bij deze koffiemachine moet je dan twee stappen ondernemen. De machine zet namelijk de koffie, maar het melkschuim wordt apart gefabriceerd. Dit zorgt voor een unieke smaaksensatie.

Het onderhoud van een koffiemachine is altijd een heibel punt. Bij de Jura E6 Dark Inox is dat echter niet het geval. Dat is te danken aan het speciale I.W.S. systeem. Deze letters staan voor het Intelligent Water System. Dit systeem geeft een melding zodra het waterfilter aan vervanging toe is. Dankzij deze werking blijft de machine kalkvrij.

Met deze machine zet je dus espresso's, maar je koopt deze machine vooral voor de koffie's met melkspecialiteiten als de cappuccino's en latte macchiato's. 

De machine heeft een breedte van 35,1 centimeter, een hoogte van 28 centimeter en een diepte van 43,9 centimeter. Het apparaat heeft een waterreservoir met een inhoud van 1,8 liter en een bonenreservoir met een inhoud van 280 gram.

Het is niet mogelijk om per persoon het gewenste koffierecept op te slaan.

Vooralsnog zijn we erg positief over deze machine, maar helaas hebben we ook enkele nadeeltjes gevonden.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om per persoon het gewenste koffierecept op te slaan. Dat is alleen mogelijk als separaat de Jura Smart Connect aangeschaft wordt.

Daarnaast is het waterreservoir relatief klein. Met een inhoud van 1,8 liter is het gevolg dat het waterreservoir meer dan regelmatig bijgevuld moet worden. Als het waterreservoir iets groter zou zijn, zou het gebruiksgemak nog beter zijn.

Voordelen

 • Overheerlijk melkschuim
 • Weinig onderhoud
 • Overheerlijke smaak

Nadelen

 • Niet mogelijk om koffierecepten op te slaan
 • Relatief klein waterreservoir

Conclusie

Deze koffiemachine van Jura is uitermate geschikt voor mensen die veel waarde hechten aan overheerlijke Latte Macchiato en/of Cappuccino. Dankzij de unieke zetmethode heeft het kopje koffie een ongelooflijk fijne smaak. Ook is het onderhoud miniem, dankzij het unieke I.W.S. systeem. Helaas is het waterreservoir wel aan de kleine kant.

Beste koffiemachine voor espresso's – Smeg ECF01BLEU (zwart)

Ben jij een drinker van espresso? En wil je graag thuis ook de lekkerste kopjes espresso kunnen zetten? Investeer dan in de Smeg ECF01BLEU Zwart. Dit is verreweg de beste koffiemachine voor het zetten van heerlijke kopjes espresso. Geniet van de smaaksensatie en het gebruiksgemak.

De machine heeft een behoorlijk compact formaat, waardoor je de machine makkelijk in een keuken kan plaatsen. Het design ziet er bovendien erg netjes uit; erg strak en de zwarte kleur oogt ook mooi. Indien gewenst kan je de machine ook in een andere kleur bestellen.

Bij het zetten van een kopje espresso kan je de watertemperatuur handmatig instellen. Hierdoor heeft jouw espresso de temperatuur zoals jij dat graag wilt. Hoe fijn is dat? Het is met deze machine dus mogelijk om de temperatuur naar eigen wens aan te passen.

Bij deze machine heb je overigens ook nog de keus uit het ‘soort koffie’. Je kan de piston namelijk vullen met versgemalen koffie, maar je kan ook een koffiepad gebruiken. Indien je haast hebt, is het gebruik van een koffiepad soms erg handig.

Daarnaast heeft de Smeg ECF01BLEU de beschikking over een warmhoudplaat. Hierop kan je je kopjes voorverwarmen of een vers gezet kopje even warm houden. De warmhoudplaat zorgt daarvoor. Dit verhoogt de smaaksensatie nog meer.

Helaas moet je een koffiemachine af en toe ook reinigen. Bij de Smeg ECF01BLEU wordt dat echter tijdig aangegeven door de interne schoonmaakindicator. Je maakt de machine vervolgens gemakkelijk schoon.

Je koopt deze machine voornamelijk voor het bereiden van espresso's, maar je kan ook de melk op schuimen met behulp van het stoompijpje. Hierdoor kan je naast gewone koffie en espresso's ook cappuccino's en latte macchiato's maken.

Het apparaat heeft een hoogte van 30,3 centimeter, een breedte van 14,9 centimeter en een diepte van 33 centimeter. 

Het waterreservoir is aan de kleine kant.

Tot slot willen we nog enkele nadelen bestemmen. Het belangrijkste nadeel is toch wel het kleine waterreservoir van maar 1 liter. Hierdoor ben je genoodzaakt om veelvuldig het waterreservoir bij te vullen. Dat is erg zonde.

Daarnaast is de binnenkant van deze machine van roestvrijstaal. Dit materiaal staat er om bekend dat het niet zo goed bestand is tegen kalk. Hierdoor heb je regelmatig te maken met kalk aan de binnenkant van de machine.

Voordelen

 • Warmhoudplaatje
 • Zelf de temperatuur instellen
 • Compact formaat

Nadelen

 • Klein waterreservoir
 • Kalkaanslag aan de binnenkant

Conclusie

De Smeg ECF01BLEU is uitermate geschikt voor liefhebbers van espresso. Dankzij de stoompijp kan je de espresso bedekken met een heerlijke schuimlaag van melk. Dankzij het warmhoudplaatje blijft de espresso bovendien voor langere tijd warm. Helaas is het waterreservoir wel aan de kleine kant.

Beste koffiemachine onder €600 – Philips EP5365

Drink je graag goede koffie, maar wil je niet al te veel geld uitgeven? In dat geval heeft Philips een geschikt koffiemachine in het assortiment. De Philips EP5365/10 produceert heerlijke koffie én is relatief betaalbaar.

Allereerst willen we het design van deze koffiemachine bespreken. De machine ziet er erg strak uit en heeft een roestvrijstalen plaat aan de voorkant. Op deze plaat kan je de kopjes erg stabiel neerzetten. De machine ziet er bovenal erg gelikt uit en past daardoor perfect in vele verschillende soorten keukens.

Heb je behoefte aan een lekker bakje espresso? Of geef je toch de voorkeur aan een lungo? Met deze machine heb je de keus uit vele verschillende koffiespecialiteiten. Je kan dus alle kanten op én je kan visite verwennen met de lekkerste koffie.

Het is bovendien ook mogelijk om 2 kopjes koffie tegelijkertijd te zetten. Dat scheelt je weer een hoop tijd.

Wil je zelf ook de smaak van je koffie finetunen? Dat is met de Philips EP5365/10 ook mogelijk. Je kan namelijk zelf de hoeveelheid, de sterkte en de temperatuur van de koffie aanpassen. Hoe ideaal is dat? Het voelt als jezelf een barista bent met een dergelijke koffiemachine.

Ook willen we benadrukken dat het mogelijk is om de gewenste koffierecepten op te slaan. Als je eenmaal het perfecte kopje koffie hebt gezet, kan je de instellingen opslaan. In het vervolg kan je dan gemakkelijk voor datzelfde recept kiezen.

Bij een koffiemachine is het ook van belang om deze tijdig schoon te maken. Dat gaat bij deze koffiemachine gemakkelijk, dankzij de automatische reinigingsfunctie. Philips noemt deze fijne feature zelf AquaClean. Dankzij AquaClean hoef je niet meer om te kijken naar het onderhoud van de koffiemachine.

Met deze koffiemachine zet je dus eenvoudig zowel normale koffie's en espresso's als koffie's met melkspecialiteiten zoals een cappuccino en een latte macchiato.

De machine heeft een hoogte van 34 centimeter, een breedte van 21,5 centimeter en een diepte van 43 centimeter. In het bonenreservoir past 250 gram bonen.

Te kleine inhoud van het waterreservoir.

Helaas heeft deze koffiemachine ook enkele kleine nadeeltjes. Het belangrijkste nadeel is de minieme inhoud van het waterreservoir. Deze inhoud bedraagt 1,8 liter. Dit heeft tot gevolg dat je het waterreservoir meer dan regelmatig bij moet vullen.

Ook hebben enkele gebruikers een negatieve opmerking geplaatst over het geluidsniveau. Deze machine maakt redelijk wat lawaai, met name tijdens het zetten van de koffie.

Voordelen

 • Koffie naar smaak aan te passen
 • Twee kopjes tegelijkertijd
 • Automatische reinigingsfunctie

Nadelen

 • Kleine inhoud van het waterreservoir
 • Geluidsniveau is relatief hoog

Conclusie

Deze koffiemachine van Philips is uitermate geschikt voor mensen die waarde hechten aan overheerlijke koffie én handige features. Je kan de gewenste koffierecepten zelf naar smaak aanpassen en vervolgens met één druk op de knop opslaan. Het onderhoud van deze machine gaat ook erg fijn, met dank aan het automatische reinigingssysteem.

Beste koffiemachine onder €350 – Philips 3000 HD8821

Deze compacte Philips zet voor jou in een handomdraai
een fijne kop koffie of espresso. Met één druk op de knop heb je er trouwens ook binnen een mum van tijd twee gezet. Dat is eigenlijk precies waar deze machine goed in is: het zetten van een puur kopje koffie zonder gekke fratsen.

De machine beschikt over een bonenreservoir van 250 gram en qua water kun je 1,8 liter toevoegen aan het apparaat. Een functie om je favoriete kop koffie op te slaan is aanwezig en zodoende kun je gemakkelijk van je persoonlijke instelling van koffiesterkte en hoeveelheid water keer op keer genieten

Wil je zelf graag de maalgraad nog wat veranderen dan heb je de keus uit vijf verschillende standen. De koffiemolen is voorzien van keramische maalschijven en is zodoende slijtvast en de bonen worden niet heet, waardoor jij weer geniet van een optimaal aroma.

De machine beschikt niet over een functie om volledig automatisch melk op te schuimen.  Met het stoompijpje kun je wel melk opkloppen tot een stevige schuimlaag. Alleen nog wat koffie toevoegen en genieten maar van je zelfgemaakte cappuccino of latte macchiato's maken.

Om de machine te reinigen hoef je niet moeilijk te doen, want hij bezit een automatisch reinigingssysteem. Ook kun je gebruik maken van een waterfilter om te genieten van een nog puurdere smaak en hiermee de ontkalkingsbeurten minimaliseren.

De machine schijnt tijdens het zetten best wat geluid te produceren. Ook is er geen mogelijkheid tot gebruik van voorgemalen koffie.

Voordelen

 • Koffie naar smaak aan te passen
 • Twee kopjes tegelijkertijd
 • Automatische reinigingsfunctie

Nadelen

 • Kleine inhoud van het waterreservoir
 • Geluidsniveau is relatief hoog

Conclusie

Voor een één- of tweepersoonshuishouden dat vooral van een goede kop koffie willen genieten zonder al te veel poespas is dit apparaat ideaal. Vooral de prijs is dan natuurlijk wel een doorslaggevende factor. De onthoudfunctie voor je favoriete instelling is zeer fijn en de mogelijk voor een kopje cappuccino is er ook nog, wat wil je nog meer.

Koopgids

Zo’n automatische koffiemachine komt met een hoop opties en het is goed voor te stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen de juiste keuze te maken vertellen we in de koopgids aan je wat de verschillen nou precies zijn die je tegenkomt. Zodoende is het belangrijk dat je bepaald of het voor jou een must is dat een apparaat een bepaalde optie bezit.

Zo is het bijvoorbeeld al een groot verschil of je de automaat koopt voor een eenpersoonshuishouden en zodoende alleen rekening met jezelf hoeft te houden. Of ben je juist op zoek naar een apparaat dat iedereen in het grote gezin tevreden houdt, of de personeelskantine op het werk?

Denk er dus goed aan wie je allemaal tevreden wilt houden en wat je wilt aanbieden. Ook is het belangrijk om van tevoren goed je budget te bepalen. Er is veel mogelijk in de wereld van de automatische koffiemachines en misschien kan dat wat lagere budget jou ook wel op weg helpen en heb je achteraf geld over om een mooie verzameling koffiebonen in te slaan.

Koffiebonen

Een automatische espressomachine werkt met koffiebonen die je direct in het bonenreservoir stopt. Je hebt een hele variatie aan verschillende koffiebonen, maar belangrijk bij de aankoop van een espressomachine is dat alle koffiebonen veilig in de machine gebruikt kunnen worden. Waar je eventueel wel op zou moeten letten is dat sommige bonen erg vet zijn. Als je bijvoorbeeld donker gebrande bonen gebruikt dan kunnen deze veel vet afgeven in de machine. Op zich niet erg mits je je apparaat goed bijhoudt qua reiniging. Houdt hier dus rekening mee.

Koffiemaling

9 van de 10 espressomachines hebben ook de optie om een voorgemalen koffie te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld ook weleens van een cafeïnevrije koffie genieten, of een speciale blend met een smaakje, dan kan dit ook met een espressomachine met bonen gewoon gebruikt worden. Wil je deze optie graag hebben let er dan bij de aankoop op dat er een speciale ingang is voor voorgemalen koffie. In de meeste gevallen wordt er een apart schepje meegeleverd.

Bonen- en waterreservoir

In de machine worden de bonen en het water in een bijbehorend reservoir gestopt. De grootte van deze reservoirs wisselen nogal. De waterreservoirs zijn veelal vanaf 1,6 liter tot 2,4 litergeïntegreerd in het apparaat. De bonenreservoirs wisselen van gemiddeld 120 gram tot wel 400 gram. Mocht je het apparaat alleen gebruiken dan is een kleiner reservoir wellicht niet zo’n probleem. Maar in het geval van een personeelskantine is een klein reservoir wellicht toch niet erg praktisch.

Wanneer je meerdere smaken in één koffiemachine wilt gebruiken, kan je kiezen voor een koffiemachine voor twee soorten bonen.

Koffiemolen

Voor de bereiding van een kopje koffie worden er een vooraf ingestelde hoeveelheid koffiebonen door de koffiemolen heen gehaald en zodoende versgemalen. Het vers malen van de koffiebonen geeft een groot voordeel aan smaak en aroma dan voorgemalen koffie. Op de meeste apparaten kun je de hoeveelheid koffie per maling instellen. Je kunt je voorstellen dat meer koffie een sterker aroma heeft dan een kleinere hoeveelheid.

Ook hebben veel molens de mogelijkheid om de maalgraad aan te passen. Sommige molens hebben wel 13 verschillende standen waar je uit kunt kiezen en andere maar drie. Als jij het leuk vindt om deze maling tot in detail aan te passen dan zijn meerdere standen wellicht voor jou belangrijk. Als je nog niet precies weet hoe dit werkt, onthoudt dan dat een fijnere maling een sterkere koffie geeft en vice versa. Door de fijnere maling gaat het water namelijk veel langzamer door de koffie heen. Hierdoor wordt er veel meer smaak geëxtraheerd.

De meeste koffiemolens zijn ontwikkeld met ofwel keramische maalschijven, of conische maalschijven. Beide zijn slijtvast en zorgen ervoor dat de koffieboon niet heet kan worden tijdens het malen en zorgen er daardoor voor dat de koffiebonen geen bittere smaak afgeven. Het voordeel gaat iets richting de conische maalschijven, doordat de bonen daarmee ook nog eens gelijkmatig geplet worden en hierdoor echt het unieke aroma vrij kan komen. Sommige keramische schijven zijn echter ook ontwikkelt om de bonen ook gelijkmatig te malen en bij deze schijven zal het verschil dan ook minder zijn.

Melkproducten

Koffie met opgeklopte melk is tegenwoordig erg populair. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino, latte macchiato en een koffie verkeerd. De makers van de espressomachines spelen hier goed op in en de meeste machines hebben dan ook de optie om zo’n kop koffie met melk voor je te bereiden. Wat echter voor jou nu belangrijk is om te bedenken hoe belangrijk zo’n functie voor je is. Ze komen namelijk in een aantal verschillende vormen.

Allereerst de machines met een stoompijpje. Het stoompijpje geeft in de regel een mooi stevig melkschuim, maar je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Zo gaat de kop met melk in het pijpje en activeer je de hete stoom. Binnen een aantal seconde heb je zo aardig mooi en stevig melkschuim gemaakt. Nu alleen nog koffie toevoegen en zo heb je zelf een cappuccino gemaakt.


Buiten de apparaten met een stoompijpje hebben sommige apparaten een slangetje die je kunt aansluiten direct op een melkpak of een speciale melkbeker. Die speciale melkbekers, veelal thermosbekers, worden bij sommige apparaten meegeleverd, maar meestal kun je ze bijbestellen voor een meerprijs. Dit is natuurlijk geen must, je kunt het natuurlijk ook houden bij het gemakkelijke melkpak. Met deze functie kunnen de meeste apparaten een aantal melkspecialiteiten met één druk op de knop bereiden, maar bij sommige apparaten levert het alleen direct melkschuim.

Ook is er de mogelijkheid om een machine aan te schaffen met een geïntegreerde melkunit. Met zo’n melkunit kun je automatisch koffie met opgeklopte melk maken. De units zijn meestal gemakkelijk op- en af te klikken en bewaar je in de koelkast. Sommige melkkannen hebben een dubbele wand, waardoor ze lang koud blijven en je ze voor een langere periode op de machine kunt laten zitten.
De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

Onderhoud

Waar je erg rekening mee moet houden als je een volautomaat wilt aanschaffen is het onderhoud. Dit onderhoud komt toch wel met een prijs en in de meeste gevallen is dit toch wel een maandelijkse bezigheid.

Allereerst het reinigen van het apparaat. Het reinigen van het apparaat gebeurt veelal met een “pil”, ook wel reinigingstabletten voor koffiemachines genoemd, maar soms worden er ook zakjes geleverd die je direct in het water gooit. Dit programma reinigt het apparaat helemaal van binnen en de noodzaak tot reinigen is meestal na zoveel weken, of na zoveel kopjes koffie. Let wel dat dit buiten de gewone dagelijkse reiniging om is die ook nog uitgevoerd moet worden, maar dit gebeurt met gewoon water. Het reinigen van de machine komt in de meeste gevallen op jaarbasis uit op zo’n tien tot twintig euro.

Dan het ontkalken van de koffiemachine. De meeste machines hebben de optie om gebruik te maken van een waterfilter. Zo’n waterfilter wordt vooral aangeraden als je in een regio met hard water woont. Dit filter verzacht het water en zorgt ervoor dat de koffie altijd een pure smaak houdt. Sommige machines adverteren met pas ontkalken na zoveel duizenden kopjes koffie mits je zo’n prachtig filter gebruikt.
Dat is natuurlijk heel fijn om te horen en scheelt een hoop gedoe, maar dat filtergebruik is vaak wel een wat dure grap. Let voordat je zo’n machine aanschaft goed op wat er wordt gezegd in de handleiding en hoeveel je hier uiteindelijk mee kwijt bent. In sommige gevallen kan dit namelijk oplopen tot wel meer dan 100 euro per jaar en in andere gevallen zo’n 20 euro per jaar, best een verschil dus.

Het gebruik van een waterfilter is dan niet goedkoop, het zorgt er dan wel weer voor dat je jaarlijks minder ontkalkingstabletten voor je koffiemachine nodig hebt.

Sommige apparaten hebben nog extra verzorging nodig. Sommige spreken van een extra koffieolie reiniging en van sommige apparaten moet de zetgroep maandelijks worden ingevet. In beide gevallen is dit vrij goedkoop, zo’n paar euro per jaar, maar de spullen moeten wel worden aangeschaft en het is belangrijk om uit te voeren om de levensduur van je apparaat zo lang mogelijk te houden.


Ben je bang dat je het ontkalken, reinigen en onderhoud van de machine vergeet? Geen zorgen, want in de meeste gevallen wordt dit allemaal automatisch aangegeven. Let er wel op dat je altijd de spulletjes in huis hebt, want sommige apparaten blokkeren als je eenmaal écht moet ontkalken of reinigen. Dan kun je dus even niet meer van je kopje koffie genieten.

Ruimte

Nog een punt wat van groot belang kan zijn is de beschikbare ruimte die je hebt voor het apparaat. Sommige apparaten, zeker de wat luxere types met veel opties, zijn aan de grote kant. Dit kan soms problemen opleveren in kleine keukens. Ook is het belangrijk om te kijken of je bijvoorbeeld extra ruimte nodig hebt, omdat het waterreservoir bijvoorbeeld van bovenaf afgehaald moet worden. Als de machine dan precies onder een keukenkastje moet passen kan dit erg onhandig zijn.

Koffie afstellen en gebruikersprofielen

In sommige gevallen kan je gebruik maken van gebruikersprofielen, waarbij je van meerdere mensen hun afgestelde koffierecepten kunt opslaan. Zo kan iedereen altijd van zijn favoriete kop koffie genieten. Bij de wat goedkopere machines is dit echter veelal geen optie.
Ook kan de koffie met de meeste machines worden ingesteld op sterkte, hoeveelheid, temperatuur en eventueel de hoeveelheid melk. De echt basic machines hebben hier wellicht niet altijd een optie voor, of deze zijn erg beperkt. Bij de meeste machines, zeker de wat recentere, kun je echter tegenwoordig je koffie precies personaliseren.

Keuze maken

Hopelijk heeft deze top koffiemachines en deze koopgids je geholpen bij het maken van een goede keuze. Kom je er nou nog steeds niet uit, haast je beslissing dan niet. Heb je meer hulp nodig bij het maken van een beslissing die perfect aansluit op jouw situatie, aarzel dan niet om een hulplijn in te schakelen. Leg je situatie en wensen bijvoorbeeld eens voor aan Fahma, productspecialist koffiemachines bij Coolblue.nl. Zij helpt je met plezier om een goede keus te maken.

Wij hopen dat deze pagina je heeft geholpen bij het maken van een keuze en wensen je veel plezier bij het genieten van een heerlijk, vers kopje koffie!

Plaats een reactie