Beste koffiemachines van 2019

Kan jouw ochtend ook niet beter beginnen dan met een sterke dubbele espresso, of een heerlijke grote latte macchiato uit je eigen koffiemachine?

Dan is het bezitten van een volautomatische koffiemachine /espressomachine voor jou echt een must. De tijd van de Senseo is nu toch echt wel voorbij en we beginnen steeds meer waarde te hechten aan een kwalitatief goed kopje koffie. Ook willen we onze koffie steeds meer aanpassen aan onze eigen smaak. Dit zie je tegenwoordig natuurlijk al steeds meer gebeuren, denk bijvoorbeeld eens aan een keten als Starbucks. Hier is je koffie zo gepersonaliseerd, dat je hem zelfs geserveerd krijgt met je eigen naam op de beker. Speciaal voor jou gemaakt, precies zoals je je koffie graag hebben wilt.

Nu kun je thuis ook gemakkelijk net zo’n goede bak koffie zetten, door gebruik te maken van een volautomatisch apparaat met verse koffiebonen. Door de populariteit van deze machines komen ze tegenwoordig met steeds meer opties en in steeds meer prijsklassen. Zo worden de machines voor meer mensen beschikbaar en daarom hebben we deze top lijst opgesteld, om je te helpen met het maken van de juiste keuze. Zo begint jouw ochtend voortaan altijd met de geur van verse koffie.

Of je nu op zoek bent naar een luxe apparaat met ontzettend veel opties, of misschien wil je wel helemaal niet zoveel geld uitgeven, maar wil je wel genieten van een goede kop espresso. Voor elke situatie is er een koffiemachine

Ben je er nog niet helemaal uit wat voor koffiemachine je precies zoekt, kijk dan vooral even in de koopgids en ontdek wat voor verschillende koffiemachines er te vinden zijn.

Veel plezier met de zoektocht naar de koffie voor thuis!

Tabel beste koffiemachine

Afbeelding

Product


De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

Onze beste koop!

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Beste koop, volautomatische koffiemachine, grote keuze profielen en bediening via smartphone

of

Jura E60 Piano Black

Jura E6 Dark Inox

Beste koffiemachine voor cappuccino's en latte macchiato's

of

Philips 5000 EP5365/10

Beste koffiemachine onder de €600

of

Philips 3000 HD8821/01

Beste koffiemachine onder de €300

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS

Beste koop, volautomatische koffiemachine, grote keuze profielen en bediening via smartphone

De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

of

Jura E6 Dark Inox

Beste koffiemachine voor cappuccino's en latte macchiato's

Jura E60 Piano Black

of

Philips 5000 EP5365/10

Beste koffiemachine onder de €600

of

Philips 3000 HD8821/01

Beste koffiemachine onder de €300

of

Beste koop koffiemachine – De’Longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS

Als je van de allernieuwste gadgets en technologieën houdt en je dit ook in de bereiding van je dagelijkse kopje koffie graag wilt terugzien in je koffiemachine, dan is deze Primadonna een machine die zijn naam zeker waar maakt. Voel je thuis namelijk als een echte barista, vanaf je telefoon of tablet, want met een app kun je deze machine ook geheel bedienen. Zo wordt je koffie bereidt terwijl jij nog in bed ligt.

Deze Primadonna heeft ontzettend veel mogelijkheden. Dit maakt dat je wellicht wat afschrikt van het bedenkelijke gebruiksgemak van deze machine. Hier hoef je je echter totaal geen zorgen om te maken. Met het overzichtelijke touchscreen valt dit namelijk echt erg mee. Ook de app is erg geordend en alles spreekt veelal voor zich. Om je toch op gang te helpen en je te verzekeren dat je van alle opties af weet, komt deze machine met een thuisbezoekje van een professionele barista van De’longhi om je een heuse workshop te geven. Dat is nog eens service!

Laten we het eens hebben over al die mogelijkheden van deze machine, want dat zijn er nog eens wat. Zo kun je zowat alle bedenkbare melkspecialiteiten wel maken met deze dame. Wat dacht je van behalve een goede cappuccino of latte macchiato van een flat white, of een wiener melange! Via de app kun je alle opties helemaal personaliseren. Er zijn trouwens wel zes verschillende gebruikersprofielen in te stellen, zodat iedereen altijd met één klik van zijn eigen gepersonaliseerde bakkie kan genieten.

Buiten de dubbelwandige melkkan, die de melk zodoende extra lang gekoeld houdt buiten de koelkast, wordt er ook een kan bijgeleverd voor het bereiden van warme chocolademelk. Deze warme chocolademelk kun je bereiden met zowel cacaopoeder, als met echte stukjes chocolade. Ook kun je wellicht zelf nog extra recepten verzinnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een scheut whisky erbij voor een echte Irish coffee. Voor het bereiden van het melkschuim kun je drie verschillende standen kiezen, voor een koffie verkeerd, cappuccino of latte macchiato.

Het design van deze machine maakt dat het een echte blikvanger in de keuken is. Hij is namelijk chroom met rvs-accenten en heeft zodoende een luxe uitstraling. Buiten dit mooie design is het ook nog eens erg praktisch, want er passen wel 400 gram koffiebonen in en met een waterreservoir van 2 liter hoef je ook niet telkens het water bij te vullen. Door deze ruime inhoud is hij wel iets groter dan de gemiddelde machine, namelijk (BXHXD) 26 x 37,5 x 48. Houd hier dus wel rekening mee.

Het bonenreservoir is volledig afgesloten en voorzien van dubbele wand, volledig afgewerkt met rubber voor een extra stille beleving tijdens het malen. De koffiemolen is high-end te noemen, want hij is voorzien van wel 13 verschillende maalstanden en heeft een conisch ontwerp, waardoor de koffiebonen op zo’n manier worden geplet dat het zijn pure aroma kan laten vrijkomen. 

Het ultieme aroma wordt sowieso beschermt door de dubbele thermoblokken. Deze zorgen er niet alleen voor dat de machine zich snel opwarmt, maar reguleert ook de bereidingstemperatuur, want een te hete bereiding zorgt voor een bittere smaak. Met het verwarmingsplaatje bovenop de machine kun je je kopjes trouwens voorverwarmen, waardoor jouw koffie minder snel afkoelt.

Uiteraard is deze machine voorzien van allemaal geautomatiseerde spoelingprogramma’s, met als extra ten opzichte van andere machines dat ook het melksysteem volledig automatisch wordt
gespoeld. Niets houdt je nu nog tegen om ook van de melkspecialiteiten te genieten en je geen zorgen te hoeven maken over de lastige schoonmaak van de kleine melkslangetjes.

Het bereiden van je koffie op afstand is leuk, maar je moet alsnog oppassen dat je niet het spoelwater van het spoelen, wat na elke bereiding gebeurt, in je kopje krijgt. Ook is het uitschenken van de chocolademelk gevoelig voor knoeien.

De’longhi geeft je buiten de verplichte twee jaar garantie nog een jaar garantie extra bij én mocht er onverhoopt iets misgaan met het apparaat dan komt er iemand van de service gewoon bij je thuis om het apparaat na te kijken en/of te maken.

Voordelen

 • Geïntegreerde bluetooth en bijbehorende app
 • Zes verschillende gebruikersprofielen
 • Ook voor warme chocolademelk
 • Gratis workshop thuis
 • Conische koffiemolen met 13 maalstanden
 • Extra jaar garantie en service aan huis

Nadelen

 • Uitschenken chocolademelk knoeigevoelig
 • Bereiden op afstand niet helemaal uitvoerbaar door spoeling

Conclusie

Een goede wow is na het zien van dit apparaat absoluut op zijn plaats. De machine levert een goede kwaliteit koffie en alles, maar dan ook tot op het laatste puntje melkschuim toe, is helemaal naar jouw persoonlijke wens instelbaar. Ok, goedkoop is het apparaat niet, maar als je het bedrag ervoor over hebt dan ga je van deze aankoop absoluut geen spijt krijgen. De nadelen van het apparaat zijn vrij onschuldige puntjes, zeker in vergelijking met de hoeveelheid mooie voordelen die dit apparaat te bieden heeft. Je kan dan ook niet verrast zijn dat deze De’longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS vrijwel alleen maar positieve reviews krijgt.

Siemens EQ 9 TI905201RW – Met tien profielen, een groot waterreservoir en barista modus

Deze volautomaat van Siemens is uitgerust met alle gemakken om je dagelijks te voorzien van een diverse selectie koffiespecialiteiten. Met één druk op de knop staat er binnen een mum van tijd een vers gebrouwen kopje koffie voor je klaar, zoals bijvoorbeeld een:

• Café crème
• Espresso
• Ristretto
• Cappuccino
• Koffie verkeerd
• Latte macchiato

Ook kun je met één druk op de knop twee kopjes tegelijk zetten. En dan hebben we het niet alleen over de gewone koffie, maar ook de koffiespecialiteiten die met melk bereid worden. Als je met meerdere mensen in één gezin of huis woont, kun je trouwens sowieso gemakkelijk voor iedereen zijn favoriet kop koffiezetten, want je hebt de keuze om tot wel tien verschillende profielen aan te maken. Zo geniet iedereen gemakkelijk van zijn eigen favoriete kop, zonder te hoeven rommelen aan de instellingen.

De machine heeft een mooi design met rvs-look. De anti-fingerprint behuizing zorgt ervoor dat de machine er altijd spik en span uitziet. De bediening gaat gemakkelijk met een groot kleurendisplay, draaiknop en een aantal drukknoppen.

Als er meerdere mensen gebruik maken van het apparaat is het grote waterreservoir wel een echte plus. Hier past namelijk wel 2,3 liter water in. Dat vervelende bijvullen tussendoor is daardoor wel verleden tijd. Het bonenreservoir heeft ruimte voor 250 gram koffiebonen en is voorzien van een speciale aromadeksel, waardoor de bonen gegarandeerd vers blijven. Door deze deksel met rubberen rand en goede isolatie van de gehele machine is deze machine erg stil. Zo stil zelfs dat hij een van de stilste machines genoemd kan worden.

Nu even door naar de andere mogelijkheden van deze automaat. We hadden het al over de profielen die je kunt instellen, maar wist je dat je met de barista-modus deze tot in detail kunt vastleggen? Zo kun je je koffie helemaal naar eigen wens perfectioneren. Verder kun je ook de aromasterkte aanpassen in drie verschillende sterktes, de temperatuur van het water in zes verschillende standen instellen en de maalgraad van de koffie aanpassen om de smaak van de koffie te beïnvloeden. Door het sensoflow systeem wordt de koffie altijd bereidt tussen de ideale temperatuur van 90 en 95 graden. Dit zorgt voor een optimale smaak. Bovenop het apparaat is er ruimte om je kopje voor te verwarmen. Zo koelt je koffie uiteindelijk minder snel af, want een lauwe bak als je je koffie even neer hebt gezet is natuurlijk niet fijn.

De maalgraad van de koffie kun je zelf instellen, maar de machine beschikt ook over een coffee sensor systeem waardoor de maalgraad automatisch wordt aangepast aan de verschillende koffiebonen. De koffiemolen is voorzien van keramische maalschijven. Keramiek wordt niet heet en dit voorkomt dat de bonen een bittere smaak gaan afgeven. Ook zijn de keramische schijven slijtvast en heb je er zodoende lang plezier van.
Heb je behoefte aan een extra sterke koffie om de dag door te komen, gebruik dan de aroma doubleshot. Hierbij worden er twee keer bonen gemalen voor een extra sterke bak. Voor een lekker kopje thee ’s avonds op de bank gebruik je natuurlijk de heet water functie.

Uiteraard beschikt de machine over de nodige automatische reinigings- en ontkalkingsfuncties. Zo wordt je automatisch genotificeerd wanneer je een reiniging uit moet voeren. Ook kun je een waterfilter plaatsen, waardoor de noodzaak tot ontkalken wordt gereduceerd en de smaak van de koffie altijd zo puur mogelijk blijft. Ook de melkunit is volledig automatisch te reinigen.

Het opvangbakje voor de koffieresten en het lekbakje zijn snel vol. Ook is de machine vrij groot(HXLXB 38.2X47X31.6. Lastig te plaatsen in kleine keukens.

Conclusie
Concluderend kunnen we zeker zeggen dat deze volautomatische Siemens EQ 9 TI905201RW een echte aanvulling is in elke keuken. Vooral de tien profielen in combinatie met de BaristaMode zijn een zeer fijne functie van deze machine. Voor een aantal honderd euro meer is er ook de EQ 9 verkrijgbaar met dubbel bonenreservoir. Wellicht voor een groot huishouden met verschillende smaken qua koffie zou dit een fijne toevoeging zijn. Wij zijn in ieder geval ook met het enkele reservoir al dik tevreden. Keer op keer een lekker bakje van zeer goede kwaliteit.

Voordelen

 • Groot waterreservoir
 • BaristaModus
 • Tien gebruikersprofielen
 • Aroma doubleshot
 • Keramische maalschijven
 • Past maalgraad automatisch aan

Nadelen

 • Lekbak en afvalbakje snel vol
 • Machine aan de grote kant

Saeco Xelsis Evo HD8954/01 – Met zes profielen en perfect melkschuim

Met een koffiemachine van Saeco geniet je van echte Italiaanse koffie binnen een handomdraai. Met deze koffiemachines maak je gemakkelijk wel acht verschillende dranken, zoals een gewone koffie, een lekkere sterke espresso, een schuimende cappuccino, een heerlijke espresso- of latte macchiato of wat dacht je van een lekkere zachte koffie verkeerd. Buiten deze dranken behoren ook de afname van alleen melkschuim en heet water voor een kopje thee tot de mogelijkheden.

Ben je met meerdere mensen thuis? Geen nood, want je kunt wel zes verschillende profielen instellen. Je persoonlijke profiel herken je aan het symbool, zoals een hartje, bloem of een klavertje vier. Elk profiel kan wel tot negen recepten opslaan. Zo heb je voor elk deel van de dag met één druk op de knop toegang tot je favoriete kopje koffie. Deze recepten kun je instellen vanaf de temperatuur tot en met de crèmelaag, werkelijk tot in elk detail.

De machine heeft een rvs-design en is voorzien van een koffiebonenreservoir van 350 gram. De koffiemolen heeft keramische maalschijven en gaan zodoende erg lang mee. Ook de smaak wordt zo optimaal beïnvloedt doordat keramiek niet heet wordt en hierdoor de bonen geen bittere smaak gaan afgeven. De koffiemolen kun je instellen in acht verschillende maalstanden, zodoende kun je lekker experimenteren met de uiteindelijke smaak. Bovenop de machine is ook een verwarmingsplaat bevestigd waar je je kopjes gemakkelijk op kunt voor verwarmen. Zo koelt je koffie stukken minder snel af.

Het waterreservoir is iets aan de kleine kant vergelijkbaar met andere koffiemachines in deze range, namelijk 1,6 liter. Toch kan je hier alsnog wel gemakkelijk zes grote bakken koffie uit halen voordat je weer moet bijvullen. De melkkan heeft ruimte voor een halve liter melk en is zodoende ruim genoeg voor een aantal kopjes koffie met een volle schuimlaag. De melkunit is trouwens voorzien van een dubbele kamer, zodat het melkschuim een optimale structuur krijgt en ontzettend zacht van smaak wordt. Door de dubbele boilers waar de machine mee is uitgerust geniet je altijd binnen de kortste tijd van je kopje koffie, want zelfs de melkunit wordt op deze manier snel warm genoeg om uit te schenken.

Uiteraard is deze machine ook nog eens voorzien van alle automatische schoonmaakprogramma’s. Met het gebruik van een speciaal AquaClean filter hoef je trouwens tot 5000 kopjes niet te ontkalken. Kijk vooral even in de koopgids hoe het zit met de filters en de schoonmaak van zo’n volautomatische koffiemachine als deze om inzicht te krijgen in de noodzaak en de kosten hiervan.

Er zijn aardig wat reviews te vinden over dat de machine vaak foutmeldingen geeft. In de meeste gevallen zijn ze echter wel gemaakt door de service van Saeco.

Conclusie
Een Saeco koop je vooral als je op zoek bent naar een apparaat dat hoge kwaliteit koffie levert. Met een van oorsprong Italiaans merk kun je natuurlijk daarmee met deze Xelsis Evo HD8954/01 niet misgaan. De automaat heeft voldoende extra keuzes om zichzelf tot de grote luxe jongens te mogen rekenen, maar is niet vergeten om zich vooral te focussen op een goede pure koffiesmaak. Deze machine staat dan ook prima in een wat groter huishouden of kantine van een klein bedrijf.

Voordelen

 • Acht verschillende dranken
 • Zes gebruikersprofielen
 • Koffie tot in detail instelbaar
 • Keramische maalschijven
 • VerwarmingsplaatTot 5000 kopjes niet ontkalken met gebruik van filter

Nadelen

 • Schijnt snel foutmeldingen te geven
 • Waterreservoir snel leeg door veel spoelen

Beste koffiemachine voor cappuccino's en latte macchiato's – Jura E6 Dark Inox

Ben je een fervent koffieliefhebber en zijn de Latte Macchiato en/of Cappuccino jouw lievelingssoorten? Dan is de Jura E6 Dark Inox de allerbeste koffiemachine. Deze koffiemachine is geoptimaliseerd voor het zetten van overheerlijke kopjes Latte Macchiato en Cappuccino.

Aan de voorkant van de koffiemachine zit een display waarmee je de machine makkelijk kan bedienen. Als je een kopje koffie wilt toets je de bijbehorende knop in en de machine gaat direct voor je aan de slag.

Bij een espresso kan je genieten van de beste aroma. Dat komt door een speciale P.E.P. zetmethode. Deze zetmethode zorgt ervoor dat de espresso een unieke smaak krijgt. Het idee van deze zetmethode is dat het water langzaam door de koffie loopt. Hierbij wordt de beste smaak verkregen.

Wil je Cappuccino zetten? Bij deze koffiemachine moet je dan twee stappen ondernemen. De machine zet namelijk de koffie, maar het melkschuim wordt apart gefabriceerd. Dit zorgt voor een unieke smaaksensatie.

Het onderhoud van een koffiemachine is altijd een heibel punt. Bij de Jura E6 Dark Inox is dat echter niet het geval. Dat is te danken aan het speciale I.W.S. systeem. Deze letters staan voor het Intelligent Water System. Dit systeem geeft een melding zodra het waterfilter aan vervanging toe is. Dankzij deze werking blijft de machine kalkvrij.

Met deze machine zet je dus espresso's, maar je koopt deze machine vooral voor de koffie's met melkspecialiteiten als de cappuccino's en latte macchiato's. 

De machine heeft een breedte van 35,1 centimeter, een hoogte van 28 centimeter en een diepte van 43,9 centimeter. Het apparaat heeft een waterreservoir met een inhoud van 1,8 liter en een bonenreservoir met een inhoud van 280 gram.

Het is niet mogelijk om per persoon het gewenste koffierecept op te slaan.

Vooralsnog zijn we erg positief over deze machine, maar helaas hebben we ook enkele nadeeltjes gevonden.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om per persoon het gewenste koffierecept op te slaan. Dat is alleen mogelijk als separaat de Jura Smart Connect aangeschaft wordt.

Daarnaast is het waterreservoir relatief klein. Met een inhoud van 1,8 liter is het gevolg dat het waterreservoir meer dan regelmatig bijgevuld moet worden. Als het waterreservoir iets groter zou zijn, zou het gebruiksgemak nog beter zijn.

Voordelen

 • Overheerlijk melkschuim
 • Weinig onderhoud
 • Overheerlijke smaak

Nadelen

 • Niet mogelijk om koffierecepten op te slaan
 • Relatief klein waterreservoir

Conclusie

Deze koffiemachine van Jura is uitermate geschikt voor mensen die veel waarde hechten aan overheerlijke Latte Macchiato en/of Cappuccino. Dankzij de unieke zetmethode heeft het kopje koffie een ongelooflijk fijne smaak. Ook is het onderhoud miniem, dankzij het unieke I.W.S. systeem. Helaas is het waterreservoir wel aan de kleine kant.

Beste koffiemachine onder €600 – Philips EP5365

Drink je graag goede koffie, maar wil je niet al te veel geld uitgeven? In dat geval heeft Philips een geschikt koffiemachine in het assortiment. De Philips EP5365/10 produceert heerlijke koffie én is relatief betaalbaar.

Allereerst willen we het design van deze koffiemachine bespreken. De machine ziet er erg strak uit en heeft een roestvrijstalen plaat aan de voorkant. Op deze plaat kan je de kopjes erg stabiel neerzetten. De machine ziet er bovenal erg gelikt uit en past daardoor perfect in vele verschillende soorten keukens.

Heb je behoefte aan een lekker bakje espresso? Of geef je toch de voorkeur aan een lungo? Met deze machine heb je de keus uit vele verschillende koffiespecialiteiten. Je kan dus alle kanten op én je kan visite verwennen met de lekkerste koffie.

Het is bovendien ook mogelijk om 2 kopjes koffie tegelijkertijd te zetten. Dat scheelt je weer een hoop tijd.

Wil je zelf ook de smaak van je koffie finetunen? Dat is met de Philips EP5365/10 ook mogelijk. Je kan namelijk zelf de hoeveelheid, de sterkte en de temperatuur van de koffie aanpassen. Hoe ideaal is dat? Het voelt als jezelf een barista bent met een dergelijke koffiemachine.

Ook willen we benadrukken dat het mogelijk is om de gewenste koffierecepten op te slaan. Als je eenmaal het perfecte kopje koffie hebt gezet, kan je de instellingen opslaan. In het vervolg kan je dan gemakkelijk voor datzelfde recept kiezen.

Bij een koffiemachine is het ook van belang om deze tijdig schoon te maken. Dat gaat bij deze koffiemachine gemakkelijk, dankzij de automatische reinigingsfunctie. Philips noemt deze fijne feature zelf AquaClean. Dankzij AquaClean hoef je niet meer om te kijken naar het onderhoud van de koffiemachine.

Met deze koffiemachine zet je dus eenvoudig zowel normale koffie's en espresso's als koffie's met melkspecialiteiten zoals een cappuccino en een latte macchiato.

De machine heeft een hoogte van 34 centimeter, een breedte van 21,5 centimeter en een diepte van 43 centimeter. In het bonenreservoir past 250 gram bonen.

Te kleine inhoud van het waterreservoir.

Helaas heeft deze koffiemachine ook enkele kleine nadeeltjes. Het belangrijkste nadeel is de minieme inhoud van het waterreservoir. Deze inhoud bedraagt 1,8 liter. Dit heeft tot gevolg dat je het waterreservoir meer dan regelmatig bij moet vullen.

Ook hebben enkele gebruikers een negatieve opmerking geplaatst over het geluidsniveau. Deze machine maakt redelijk wat lawaai, met name tijdens het zetten van de koffie.

Voordelen

 • Koffie naar smaak aan te passen
 • Twee kopjes tegelijkertijd
 • Automatische reinigingsfunctie

Nadelen

 • Kleine inhoud van het waterreservoir
 • Geluidsniveau is relatief hoog

Conclusie

Deze koffiemachine van Philips is uitermate geschikt voor mensen die waarde hechten aan overheerlijke koffie én handige features. Je kan de gewenste koffierecepten zelf naar smaak aanpassen en vervolgens met één druk op de knop opslaan. Het onderhoud van deze machine gaat ook erg fijn, met dank aan het automatische reinigingssysteem.

Beste koffiemachine onder €300 – Philips 3000 HD8821

Deze compacte Philips zet voor jou in een handomdraai
een fijne kop koffie of espresso. Met één druk op de knop heb je er trouwens ook binnen een mum van tijd twee gezet. Dat is eigenlijk precies waar deze machine goed in is: het zetten van een puur kopje koffie zonder gekke fratsen.

De machine beschikt over een bonenreservoir van 250 gram en qua water kun je 1,8 liter toevoegen aan het apparaat. Een functie om je favoriete kop koffie op te slaan is aanwezig en zodoende kun je gemakkelijk van je persoonlijke instelling van koffiesterkte en hoeveelheid water keer op keer genieten

Wil je zelf graag de maalgraad nog wat veranderen dan heb je de keus uit vijf verschillende standen. De koffiemolen is voorzien van keramische maalschijven en is zodoende slijtvast en de bonen worden niet heet, waardoor jij weer geniet van een optimaal aroma.

De machine beschikt niet over een functie om volledig automatisch melk op te schuimen.  Met het stoompijpje kun je wel melk opkloppen tot een stevige schuimlaag. Alleen nog wat koffie toevoegen en genieten maar van je zelfgemaakte cappuccino of latte macchiato's maken.

Om de machine te reinigen hoef je niet moeilijk te doen, want hij bezit een automatisch reinigingssysteem. Ook kun je gebruik maken van een waterfilter om te genieten van een nog puurdere smaak en hiermee de ontkalkingsbeurten minimaliseren.

De machine schijnt tijdens het zetten best wat geluid te produceren. Ook is er geen mogelijkheid tot gebruik van voorgemalen koffie.

Voordelen

 • Koffie naar smaak aan te passen
 • Twee kopjes tegelijkertijd
 • Automatische reinigingsfunctie

Nadelen

 • Kleine inhoud van het waterreservoir
 • Geluidsniveau is relatief hoog

Conclusie

Voor een één- of tweepersoonshuishouden dat vooral van een goede kop koffie willen genieten zonder al te veel poespas is dit apparaat ideaal. Vooral de prijs is dan natuurlijk wel een doorslaggevende factor. De onthoudfunctie voor je favoriete instelling is zeer fijn en de mogelijk voor een kopje cappuccino is er ook nog, wat wil je nog meer.

De'Longhi Magnifica ECAM 22.110 – Pure koffie met optie tot meer

Delonghi koffiemachine

De’longhi is een merk dat in de wereld van de koffiemachines al lang een goede naam voor zichzelf maakt. Het merk ontwikkelt naast volautomatische koffiemachines ook machines die met cups werken, filterapparaten en accessoires, zoals automatische koffiemolens.

► Bekijk aanbod

Deze ECAM 22.110 is een volautomatische koffiemachine die werkt met verse koffiebonen. Het bonenreservoir, dat volledig afsluitbaar is voor altijd verse bonen, heeft een inhoud voor 250 gram koffiebonen en met het ruime waterfilter kun je 1,8 liter water toevoegen. Met een pompdruk van 15 bar is dit ruim voldoende om een mooie espresso met dito crème laag te bereiden. Wil je ook weleens van een voorgemalen bonenmelange genieten dan is dit ook geen enkel probleem, want je kunt ook per kopje een schepje voorgemalen koffie gebruiken in het hiervoor speciaal ontwikkelde klepje.

Een vers kopje koffie is zo gezet dankzij het gemakkelijke knoppensysteem. De machine is voorzien van een zestal knoppen én een draaiknop waarmee je gemakkelijk de sterkte van de koffie kunt instellen, of kunt kiezen voor een kopje gezet met een voorgemalen koffiemelange. De knoppen zijn overzichtelijk en het maakt dat je niet lang hoeft te bestuderen hoe het apparaat nu eigenlijk werkt.

Het apparaat is voorzien van een conische geïntegreerde koffiemolen, die er door zijn unieke vorm voor zorgt dat je koffiebonen altijd de meest optimale smaak geven aan je versbereide kopje koffie. Door de conische vorm worden de koffiebonen namelijk gelijkmatig geplet en zo wordt voorkomen dat de bonen te heet worden gedurende dit proces. Een hete koffieboon geeft namelijk een bittere smaak en dat willen we natuurlijk niet in ons kopje aantreffen. Ook is de machine zo ontwikkeld dat de koffie nooit te heet kan worden, waardoor die bittere smaak ook tijdens de bereiding wordt voorkomen.

De koffiemolen kun je instellen op wel 13 verschillende maalstanden. Een grove instelling zorgt voor een wat minder sterke koffie dan een hele fijne maling. Dat komt doordat de koffie dan korter door de maling heen gaat en zo minder staak extraheert. Met deze 13 maalstanden is het ruim voldoende om te experimenteren om de koffie zo helemaal aan jouw smaak aan te passen. Dat aanpassen kun je trouwens ook nog doen door de hoeveelheid water, de aromasterkte én de hoeveelheid gram gemalen koffie per kopje die je wilt gebruiken aan te passen. Ook de temperatuur van je kopje koffie kun je op drie verschillende standen instellen en op de bovenkant van het apparaat kun je je kopje neerzetten om hem zodoende voor te verwarmen. Dit komt ten goede aan de temperatuur van je koffie en zorgt ervoor dat de koffie minder snel afkoelt.

Wil je lekker genieten van een cappuccino of bijvoorbeeld een latte macchiato? Deze kun je gemakkelijk bereiden met het stoompijpje. Door op de knop met het stoomsymbool te drukken activeer je de stoom en zo bereid je binnen een handomdraai een kop stevig melkschuim.

Het schoonmaken van het apparaat doe je gemakkelijk met een geautomatiseerd reinigings- en ontkalksysteem. Ook kun je gebruik maken van een waterfilter om de smaak zo puur mogelijk te houden en de ontkalkingsbeurten te minimaliseren.

De knop voor twee kopjes koffie gebruikt maar anderhalve maling. De koffie wordt dan dus wat aan de slappere kant.

Conclusie
Als je op zoek bent naar een betaalbare volautomatische koffiemachine dan is deze De’longhi echt een aanrader. De machine is makkelijk te bedienen, zet snel een goede kop espresso en je hebt ook nog eens voldoende mogelijkheden om de koffie naar jouw persoonlijke wens helemaal aan te passen. Als je liever een apparaat hebt dat ook automatisch een cappuccino of een andere specialiteit voor je zet, dan is deze machine wellicht iets minder geschikt, maar voor de echte pure koffieliefhebber die graag zonder al te veel poespas een lekkere espresso wilt zetten is dit apparaat een schot in de roos.

Voordelen

 • Gemakkelijke bediening
 • Conische koffiemolen met 13 maalstanden
 • Koffie instelbaar
 • Gebruik van waterfilter is mogelijk
 • Kopjesverwarmer

Nadelen

 • Bij twee kopjes wat slappere koffie
 • Inox plaatje krast snel

Melitta Caffeo Solo – Ideaal voor de solo koffieliefhebber

Het merk Melitta doet misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen. Maar wat nu als we je vertellen dat je even heel wat jaartjes terug moet gaan, zo ver terug zelfs dat we nog enkel een koffiefilter, een bakje en heet water gebruikten om koffie te zetten. Melitta is namelijk sinds 1908 bezig om koffie te ontwikkelen en kwam als eerste met de koffiefilters zoals we ze zelfs nu nog kennen.

Deze Caffeo Solo is speciaal ontwikkeld om dienst te doen als praktische volautomaat in een klein huishouden. Dat hij praktisch is betekent niet dat de koffie van mindere kwaliteit is, want de koffie die deze automaat voor je zet is absoluut van goede kwaliteit. Ook is hij mooi vormgegeven met een tijdloos zwart design. Het praktische zit hem voornamelijk in de super gemakkelijke bediening en kleine afmeting. Hij heeft namelijk maar een breedte van 20 cm! Met een bonenreservoir van 120 gram en een waterkan van 1,2 liter is dit een ideaal apparaat voor een eenpersoonshuishouden. Heb je een keer bezoek wees dan ook niet bang, want met één druk op de knop kun je ook gewoon twee kopjes koffiezetten.

Dit apparaat is wellicht ongeschikt mocht je ook cappuccino willen zetten, want hij beschikt niet over een melkunit of stoompijpje. Ook kun je geen voorgemalen koffie gebruiken. Wil je je koffie wel wat meer persoonlijk maken, dan kun je de smaak afstellen door de sterkte van de koffie aan te passen én de hoeveelheid koffie per kopje aan te passen. Dat laatste doe je zeer gemakkelijk met een draaiknop. Ook de maalgraad kun je met een schuifkopje instellen op een fijne- of grove maling. Het reinigen van het apparaat is zeer gemakkelijk, want hij beschikt over een automatisch reinigingssysteem.

Geen stoompijpje voor melkspecialiteiten. Ook zeer beperkte instelling voor de maalgraad.

Conclusie
Voor een één- of eventueel tweepersoonshuishouden met wat beperkte ruimte die gewoon van een goed gezet, puur kopje koffie houden is dit een ideaal apparaat. De machine doet precies wat hij moet doen en dat geeft telkens weer een heerlijke kop koffie. Wil je echter ook graag wat meer opties, zoals bijvoorbeeld een stoompijpje, of die waterkoker uit de keuken houden met een heet water optie op het apparaat dan is het wellicht niet helemaal jouw machine. Wil je echter gewoon genieten van een kop koffie uit een betaalbaar en sterk apparaat dan raden we deze zeker aan!

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen

 • Zeer compact
 • Stijlvol design
 • Automatisch reinigingssysteem
 • Zeer gemakkelijk bedienbaar
 • Ook twee kopjes tegelijk

Nadelen

 • Kleine reservoirs
 • Geen stoompijpje of melkunit
 • Geen voorgemalen koffie

Koopgids

Zo’n automatische koffiemachine komt met een hoop opties en het is goed voor te stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen de juiste keuze te maken vertellen we in de koopgids aan je wat de verschillen nou precies zijn die je tegenkomt. Zodoende is het belangrijk dat je bepaald of het voor jou een must is dat een apparaat een bepaalde optie bezit.

Zo is het bijvoorbeeld al een groot verschil of je de automaat koopt voor een eenpersoonshuishouden en zodoende alleen rekening met jezelf hoeft te houden. Of ben je juist op zoek naar een apparaat dat iedereen in het grote gezin tevreden houdt, of de personeelskantine op het werk?

Denk er dus goed aan wie je allemaal tevreden wilt houden en wat je wilt aanbieden. Ook is het belangrijk om van tevoren goed je budget te bepalen. Er is veel mogelijk in de wereld van de automatische koffiemachines en misschien kan dat wat lagere budget jou ook wel op weg helpen en heb je achteraf geld over om een mooie verzameling koffiebonen in te slaan.

Koffiebonen

Een automatische espressomachine werkt met koffiebonen die je direct in het bonenreservoir stopt. Je hebt een hele variatie aan verschillende koffiebonen, maar belangrijk bij de aankoop van een espressomachine is dat alle koffiebonen veilig in de machine gebruikt kunnen worden. Waar je eventueel wel op zou moeten letten is dat sommige bonen erg vet zijn. Als je bijvoorbeeld donker gebrande bonen gebruikt dan kunnen deze veel vet afgeven in de machine. Op zich niet erg mits je je apparaat goed bijhoudt qua reiniging. Houdt hier dus rekening mee.

Koffiemaling

9 van de 10 espressomachines hebben ook de optie om een voorgemalen koffie te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld ook weleens van een cafeïnevrije koffie genieten, of een speciale blend met een smaakje, dan kan dit ook met een espressomachine met bonen gewoon gebruikt worden. Wil je deze optie graag hebben let er dan bij de aankoop op dat er een speciale ingang is voor voorgemalen koffie. In de meeste gevallen wordt er een apart schepje meegeleverd.

Bonen- en waterreservoir

In de machine worden de bonen en het water in een bijbehorend reservoir gestopt. De grootte van deze reservoirs wisselen nogal. De waterreservoirs zijn veelal vanaf 1,6 liter tot 2,4 litergeïntegreerd in het apparaat. De bonenreservoirs wisselen van gemiddeld 120 gram tot wel 400 gram. Mocht je het apparaat alleen gebruiken dan is een kleiner reservoir wellicht niet zo’n probleem. Maar in het geval van een personeelskantine is een klein reservoir wellicht toch niet erg praktisch.

Koffiemolen

Voor de bereiding van een kopje koffie worden er een vooraf ingestelde hoeveelheid koffiebonen door de koffiemolen heen gehaald en zodoende versgemalen. Het vers malen van de koffiebonen geeft een groot voordeel aan smaak en aroma dan voorgemalen koffie. Op de meeste apparaten kun je de hoeveelheid koffie per maling instellen. Je kunt je voorstellen dat meer koffie een sterker aroma heeft dan een kleinere hoeveelheid.

Ook hebben veel molens de mogelijkheid om de maalgraad aan te passen. Sommige molens hebben wel 13 verschillende standen waar je uit kunt kiezen en andere maar drie. Als jij het leuk vindt om deze maling tot in detail aan te passen dan zijn meerdere standen wellicht voor jou belangrijk. Als je nog niet precies weet hoe dit werkt, onthoudt dan dat een fijnere maling een sterkere koffie geeft en vice versa. Door de fijnere maling gaat het water namelijk veel langzamer door de koffie heen. Hierdoor wordt er veel meer smaak geëxtraheerd.

De meeste koffiemolens zijn ontwikkeld met ofwel keramische maalschijven, of conische maalschijven. Beide zijn slijtvast en zorgen ervoor dat de koffieboon niet heet kan worden tijdens het malen en zorgen er daardoor voor dat de koffiebonen geen bittere smaak afgeven. Het voordeel gaat iets richting de conische maalschijven, doordat de bonen daarmee ook nog eens gelijkmatig geplet worden en hierdoor echt het unieke aroma vrij kan komen. Sommige keramische schijven zijn echter ook ontwikkelt om de bonen ook gelijkmatig te malen en bij deze schijven zal het verschil dan ook minder zijn.

Melkproducten

Koffie met opgeklopte melk is tegenwoordig erg populair. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino, latte macchiato en een koffie verkeerd. De makers van de espressomachines spelen hier goed op in en de meeste machines hebben dan ook de optie om zo’n kop koffie met melk voor je te bereiden. Wat echter voor jou nu belangrijk is om te bedenken hoe belangrijk zo’n functie voor je is. Ze komen namelijk in een aantal verschillende vormen.

Allereerst de machines met een stoompijpje. Het stoompijpje geeft in de regel een mooi stevig melkschuim, maar je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Zo gaat de kop met melk in het pijpje en activeer je de hete stoom. Binnen een aantal seconde heb je zo aardig mooi en stevig melkschuim gemaakt. Nu alleen nog koffie toevoegen en zo heb je zelf een cappuccino gemaakt.


Buiten de apparaten met een stoompijpje hebben sommige apparaten een slangetje die je kunt aansluiten direct op een melkpak of een speciale melkbeker. Die speciale melkbekers, veelal thermosbekers, worden bij sommige apparaten meegeleverd, maar meestal kun je ze bijbestellen voor een meerprijs. Dit is natuurlijk geen must, je kunt het natuurlijk ook houden bij het gemakkelijke melkpak. Met deze functie kunnen de meeste apparaten een aantal melkspecialiteiten met één druk op de knop bereiden, maar bij sommige apparaten levert het alleen direct melkschuim.

Ook is er de mogelijkheid om een machine aan te schaffen met een geïntegreerde melkunit. Met zo’n melkunit kun je automatisch koffie met opgeklopte melk maken. De units zijn meestal gemakkelijk op- en af te klikken en bewaar je in de koelkast. Sommige melkkannen hebben een dubbele wand, waardoor ze lang koud blijven en je ze voor een langere periode op de machine kunt laten zitten.
De’Longhi Prima Donna Elite ECAM650.75.MS

Onderhoud

Waar je erg rekening mee moet houden als je een volautomaat wilt aanschaffen is het onderhoud. Dit onderhoud komt toch wel met een prijs en in de meeste gevallen is dit toch wel een maandelijkse bezigheid.

Allereerst het reinigen van het apparaat. Het reinigen van het apparaat gebeurt veelal met een “pil”, maar soms worden er ook zakjes geleverd die je direct in het water gooit. Dit programma reinigt het apparaat helemaal vanbinnen en de noodzaak tot reinigen is meestal na zoveel weken, of na zoveel kopjes koffie. Let wel dat dit buiten de gewone dagelijkse reiniging om is die ook nog uitgevoerd moet worden, maar dit gebeurt met gewoon water. Het reinigen van de machine komt in de meeste gevallen op jaarbasis uit op zo’n tien tot twintig euro.

Dan het ontkalken van de machine. De meeste machines hebben de optie om gebruik te maken van een waterfilter. Zo’n filter wordt vooral aangeraden als je in een regio met hard water woont. Dit filter verzacht het water en zorgt ervoor dat de koffie altijd een pure smaak houdt. Sommige machines adverteren met pas ontkalken na zoveel duizenden kopjes koffie mits je zo’n prachtig filter gebruikt.
Dat is natuurlijk heel fijn om te horen en scheelt een hoop gedoe, maar dat filtergebruik is vaak wel een wat dure grap. Let voordat je zo’n machine aanschaft goed op wat er wordt gezegd in de handleiding en hoeveel je hier uiteindelijk mee kwijt bent. In sommige gevallen kan dit namelijk oplopen tot wel meer dan 100 euro per jaar en in andere gevallen zo’n 20 euro per jaar, best een verschil dus.

Sommige apparaten hebben nog extra verzorging nodig. Sommige spreken van een extra koffieolie reiniging en van sommige apparaten moet de zetgroep maandelijks worden ingevet. In beide gevallen is dit vrij goedkoop, zo’n paar euro per jaar, maar de spullen moeten wel worden aangeschaft en het is belangrijk om uit te voeren om de levensduur van je apparaat zo lang mogelijk te houden.


Ben je bang dat je het ontkalken, reinigen en onderhoud van de machine vergeet? Geen zorgen, want in de meeste gevallen wordt dit allemaal automatisch aangegeven. Let er wel op dat je altijd de spulletjes in huis hebt, want sommige apparaten blokkeren als je eenmaal écht moet ontkalken of reinigen. Dan kun je dus even niet meer van je kopje koffie genieten.

Ruimte

Nog een punt wat van groot belang kan zijn is de beschikbare ruimte die je hebt voor het apparaat. Sommige apparaten, zeker de wat luxere types met veel opties, zijn aan de grote kant. Dit kan soms problemen opleveren in kleine keukens. Ook is het belangrijk om te kijken of je bijvoorbeeld extra ruimte nodig hebt, omdat het waterreservoir bijvoorbeeld van bovenaf afgehaald moet worden. Als de machine dan precies onder een keukenkastje moet passen kan dit erg onhandig zijn.

Koffie afstellen en gebruikersprofielen

In sommige gevallen kan je gebruik maken van gebruikersprofielen, waarbij je van meerdere mensen hun afgestelde koffierecepten kunt opslaan. Zo kan iedereen altijd van zijn favoriete kop koffie genieten. Bij de wat goedkopere machines is dit echter veelal geen optie.
Ook kan de koffie met de meeste machines worden ingesteld op sterkte, hoeveelheid, temperatuur en eventueel de hoeveelheid melk. De echt basic machines hebben hier wellicht niet altijd een optie voor, of deze zijn erg beperkt. Bij de meeste machines, zeker de wat recentere, kun je echter tegenwoordig je koffie precies personaliseren.

Keuze maken

Hopelijk heeft deze top koffiemachines en deze koopgids je geholpen bij het maken van een goede keuze. Kom je er nou nog steeds niet uit, haast je beslissing dan niet. Heb je meer hulp nodig bij het maken van een beslissing die perfect aansluit op jouw situatie, aarzel dan niet om een hulplijn in te schakelen. Leg je situatie en wensen bijvoorbeeld eens voor aan Fahma, productspecialist koffiemachines bij Coolblue.nl. Zij helpt je met plezier om een goede keus te maken.

Wij hopen dat deze pagina je heeft geholpen bij het maken van een keuze en wensen je veel plezier bij het genieten van een heerlijk, vers kopje koffie!