Waterfilters voor koffiemachine

Ben jij op zoek naar een waterfilter voor jouw koffiemachine? Of wil je weten welk nut het waterfilter voor een koffiemachine heeft? Op deze pagina leggen we uit wat de noodzaak van een waterfilter is en welke soorten waterfilters er zijn.

Wat is een waterfilter in een koffiemachine?

waterfilter koffiemachineAllereerst is het belangrijk te weten wat we onder een waterfilter in een koffiemachine verstaan. Hoewel er talloze modellen en types op de markt zijn, hebben al deze waterfilters één ding gemeen: ze bevinden zich in het waterreservoir van de koffiemachine en zijn bedoeld om het aanwezige kraanwater te filteren.

Deze manier om het water speciaal voor je kopje koffie te zuiveren is een nieuwe ontwikkeling. Voorheen was de waterfilter alleen bedoeld om water te filteren. Hij bevond zich bijvoorbeeld vaak in een plastic kan in de keuken en zorgde ervoor dat je altijd gefilterd water in huis had.

Nu zijn er dus waterfilters op de markt die speciaal zijn ontworpen voor de koffiemachines. Dit type waterfilter is verkrijgbaar in de vorm van een patroon of een cassette die je in het waterreservoir van de passende koffiemachine plaatst. Afhankelijk van de fabrikant kun je bepaalde waterfilters voor koffiemachines instellen op hard water of zacht water. Er zijn ook modellen waarbij je kunt kiezen uit verschillende aromaniveaus. Kortom, het koffiedrinken is een nieuw accessoire rijker.

Waarvoor dient een waterfilter?

Een waterfilter voor een koffiemachine, is dat niet erg overdreven? En wat is nu precies het nut van zo'n waterfilter? Die vraag hoor je maar al te vaak. Woon je in een Zuid-Europees land met een slechte kwaliteit kraanwater, dan is het logisch dat je een waterfilter neemt. Maar is dat hier geen overbodige luxe? Nee, dat is het zeker niet. het waterfilter is namelijk in het leven geroepen om de koffiemachines te voorzien van topkwaliteit water en daarmee ook een hogere kwaliteit koffie in je kopje. Die topkwaliteit bereik je zonder waterfilter niet.

Vergeet niet dat een kopje koffie voor 98 procent uit water bestaat. Dat argument vind je vaak terug bij teksten over dit soort waterfilters, maar het is zeker een steekhoudend argument. Daarom mag het ook hier niet ontbreken. Met een waterfilter voor koffiemachines kun je de smaak van de koffie beïnvloeden, net als de levensduur van de koffiemachine. Vanuit gezondheidsoogpunt kun je stellen dat een waterfilter voor koffiemachines de kans op een bacteriële besmetting door leidingwater minimaliseert en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Kalkaanslag

Een waterfilter verhoogt dus de kwaliteit van de koffie die uit je koffiemachine komt. Dat is echter niet het enige argument voor een waterfilter. Een waterfilter vermindert namelijk ook het kalkgehalte van het water. Door het gebruik van een waterfilter komt er dus minder kalk in je (dure) koffiemachine. Dit verhoogt de levensduur van je machine en je hoeft je apparaat ook minder vaak te ontkalken. In de meeste gevallen schrijven de fabrikanten van de waterfilters voor koffiemachines er wel bij dat de waterfilter geen vervanging is voor het ontkalken van de koffiemachine.

Daarnaast komt een laag kalkgehalte de koffiesmaak ten goede. Dat is voordeel nummer twee, ook al lees je op sommige blogs dat mensen geen verschil proeven. Tja, dat is natuurlijk altijd een kwestie van smaak. De meeste koffiedrinkers merken echter wel degelijk een verschil, omdat een goed waterfilter ook de smaak van chloor uit het water filtert. Sommige waterfilters garanderen bovendien dat alle mogelijke ziekteverwekkers uit het water worden gehaald.

Nadelen waterfilter

Een écht nadeel heeft een waterfilter voor koffiemachines niet. Oké, de meeste waterfilters moet je om de twee maanden vervangen en dat zorgt dat het onderhoud van je koffiemachine een wat grotere kostenpost wordt. Dat lijkt een nadeel, maar aan de andere kant kun je het ook zien als een investering voor een hogere kwaliteit koffie. Daarnaast hoef je met sommige waterfilters je koffiemachine helemaal niet meer te ontkalken. Dit werkje is voor de meeste mensen geen favoriete bezigheid, de ontkalkingstabletten kosten ook geld en je bent er al snel 30 minuten mee bezig.

Waterfilter kopen

De meeste fabrikanten van koffiemachines brengen hun eigen waterfilters op de markt. Zo ontwikkelde het Zwitserse Jura zijn eigen Claris-serie en vind je bij het Italiaanse DeLonghi de ECAM-serie terug. Maar er zijn ook waterfilters voor koffiemachines die je voor meerdere merken kunt gebruiken. Scanpart levert bijvoorbeeld waterfilterpatronen voor Bosch en Siemens. Sommige bedrijven werken samen. De beroemde waterfilterproducent Brita levert namelijk waterfilters voor alle Philips Saeco-espresso machines.

Er zijn ook aanbieders zoals Filter Logic die vervangende filterpatronen verkopen. Deze zijn compatibel met diverse merken koffiemachines. Het is verstandig de ervaringen van andere gebruikers er eerst eens op na te slaan en vervolgens zelf af te wegen hoeveel geld je aan een goed waterfilter voor koffiemachines wilt uitgeven. Neem bij de zoektocht een rekenmachientje mee om te zien of je werkelijk veel voordeliger uit bent als je een massaverpakking met waterfilters koopt. Vaak worden ze namelijk per drie stuks aangeboden.

Net als bij alle andere producten moet ook bij de waterfilter voor koffiemachines de prijs-kwaliteit verhouding kloppen. Hoewel de filters van bekende merken vaak duurder zijn dan de merkloze producten, moet je wel in ogenschouw nemen dat een bekend merk een naam heeft te verliezen. Als de kwaliteit van e producten die ze verkopen niet meer hoog is, dan is hun naam ook niets meer waard. Dat betekent dat je ervan uit kunt gaan dat een bekend merk ook kwaliteit in huis heeft. Dat weerhoudt natuurlijk niemand ervan om eens een goedkoper waterfilter uit te proberen en die te vergelijken met een duurdere. Dan weet je in ieder geval zeker welke waterfilters je voortaan het beste voor je koffiemachine kunt gebruiken.

Hieronder bespreken we eerst de waterfilters van verschillende fabrieksmerken en vervolgens universele waterfilters.

De'Longhi waterfilter

waterfilter de-longhiEén van de meest gezochte waterfilters, zijn de filters van het Italiaanse merk De'Longhi. Het merk is bekend van van de apparaten die ze voor de koffiemarkt maken. Voor de koffiemachines van de ECAM-serie en het combi espressoapparaat BCO 420 heeft het bedrijf een speciaal waterfilter ontwikkeld..

Door dit waterfilter wordt de kalkaanslag in de machine verminderd en de kwaliteit van de koffie en de prestaties van de machine worden verbeterd. Naast het tegenhouden van kalk Het bedrijf heeft het filter de code DLS C002 gegeven. Dit filter kan dus gebruikt worden voor de bekende De'Longhi Magnifica S, zo ook voor de series PrimaDonna, andere Magnifica apparaten en voor de Dinamica serie.

Naast gebruik van dit filter is nog wel belangrijk om je koffiemachine te blijven ontkalken. Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die per dag gezet wordt, wordt aanbevolen om het filter elke 4-8 weken te vervangen. De prijs van het filter varieert van €9,90 tot wel €14,99. Wanneer je meerdere filters tegelijk besteld, krijg je vaak korting.

Bekijk het De'Longhi waterfilter op Eccellente.nl, Bol.com of Coolblue.nl

Jura waterfilter

Een ander bekend merk in de wereld van de koffiemachines is Jura. De slogan van het merk luidt dan ook “Jura – If you love coffee”. Om het optimale uit de smaak van de koffie te halen raadt Jura dan ook aan om gebruik te maken van een waterfilter. Jura is één van de weinige merken met de belofte dat je je volautomatische koffiemachine niet meer hoeft te ontkalken als je gebruikt maakt van het waterfilter.

De waterfilters van Jura filteren niet alleen kalk uit het water, maar ook zware metalen, geur- en smaakbedervende stoffen. Jura heeft meerdere waterfilters. De eerste die we daarvan bespreken is het Jura Claris Smart waterfilter.

Jura Claris Smart waterfilter

Jura Claris Smart waterfilterHet Jura Claris Smart waterfilter is een speciaal filter van Jura voor alle koffiemachines, behalve voor de A-serie en ENA 8 serie. Het filter is dus wél geschikt voor de:

  • E-serie (E6, E60, E600, E8, E80 en E800),
  • S-serie (S8), Z-serie (Z6 en Z8),
  • D-serie (D4 en D6)
  • en alleen voor de J6 uit de Impressa serie.

Voor de andere modellen uit de Impressa serie kies je de Jura Claris Blue of Jura Claris White (lees hieronder verder).

Bekijk het Jura Claris Smart waterfilter op Eccellente.nl, Bol.com of Coolblue.nl

Jura Claris Blue waterfilter

Jura Claris BlueHet Jura Claris Blue waterfilter is, zoals de naam al aangeeft, een blauw filter. Ook dit filter houdt kalk, zware metalen en geur- en smaakbedervende stoffen tegen. Dit komt de smaak van je koffie ten goede. Verder hoef je bij juist gebruikt je koffiemachine ook niet meer te ontkalken. Dit filter is geschikt voor koffiemachines van Jura waarbij de filterhouder in het waterreservoir blauw is. Dit waterfilter is de opvolger van de Jura Claris ENA.

De serienummers waar dit filter voor geschikt is zijn de volgende:

 • ENA-serie (Ena 5, Ena 7, Ena 9 One Touch),
 • ENA Micro-serie (Ena Micro 1, Ena Micro 5, Ena Micro 9),
 • A-serie (A1, A7, A9),
 • Giga 5,
 • Impressa C-serie (C50, C55, C60 C9, C90 New Generation),
 • Impressa F-serie (F8, F85, F50 New Generation),
 • Impressa J-serie (J7, J9, J9.3, J9.4, J90, J95, 500),
 • Impressa Z-serie (Z7 & Z9).

Bekijk het Jura Claris Blue waterfilter op Eccellente.nl, Bol.com of Coolblue.nl

Jura Claris White waterfilter

jura claris white waterfilterDe Jura Claris White is de opvolger van het filter met de naam Jura Claris plus Impresso. Dit waterfilter is, zoals de naam al aangeeft, voorzien van een witte kleur. Ook dit filter van Jura filter kalk, zware metalen, geur- en smaakbedervende stoffen uit het water. Dit komt de smaak van je koffie ten goede en zorgt ervoor dat er geen kalk in de machine komt. Hierdoor hoef je de machine niet, of minder te ontkalken.

Het Jura Claris White waterfilter is geschikt voor de volgende Jura koffiemachines:

 • Jura Impressa C-serie) C5, C9, C90 Classic Generation),
 • Jura Impressa E-serie (E9, E10, E25 en E85),
 • Jura Impressa F-serie (F5, F50, F50 Classic Generation, F90, F7 & F70),
 • Jura Impressa J5,
 • Jura Impressa S serie (S7, S70, S9),
 • Jura Impressa XS9,
 • Jura Impressa Z5.

Bekijk het Jura Claris White waterfilter op Eccellente.nl of Bol.com

Jura Claris Pro Smart waterfilter

Jura Claris Pro Smart waterfilterSpeciaal voor de professionele machines die Jura levert heeft het bedrijf ook een waterfilter ontwikkeld. De Jura Claris Pro Smart waterfilter RFID. Professionele machines worden doorgaans vaker gebruikt en dan is het fijn als het waterfilter een flinke tijd meegaat. Dat is duidelijk het geval bij dit filter. Waar bovenstaande filters vervangen dienen te worden na, afhankelijk van de hardheid van het water, 40-60 liter, gaat het Pro filter tot wel 300 liter mee.

Dit waterfilter is geschikt voor deze professionele koffiemachines: WE6, WE8, X6 en X8. Deze espressomachines van Jura herkennen automatisch of er een Jura waterfilterpatroon is geïnstalleerd. De machine zet zichzelf dan op de juiste instelling. Dat betekent als een waterfilter is geïnstalleerd dat de machine automatisch meet wanneer deze vervangen dient te worden. Ook zal de machine geen melding geven dat de machine ontkalkt dient te worden.

Bekijk het Jura Claris Pro Smart waterfilter op Eccellente.nl,  of Coolblue.nl

Jura Claris Pro Blue waterfilter

Jura heeft voor de professionele machines nog een waterfilter ontwikkeld. Ook dit filter dient pas vervangen te worden nadat er 300 liter water door het filter gegaan is. Wederom een stuk meer dan de 40-60 liter bij een normaal filter. Met het gebruik van dit filter wordt het ontkalken van de machine overbodig. Hoewel er natuurlijk altijd de mogelijkheid is om de machine bijvoorbeeld alsnog één of twee keer per jaar te ontkalken.

De Jura Claris Pro Blue is geschikt voor alle professionele koffiemachines waarbij de filterhouder blauw is. Het gaat om de volgende modellen: Impressa XJ 9, Giga X3, Giga X7 en Giga X9. Voor de andere professionele machines gebruik je bovenstaand Jura Claris Pro Smart waterfilter.

Bekijk het Jura Claris Pro Smart waterfilter op Eccellente.nl of Bol.com

Philips Saeco Waterfilter

Voor de machines van Philips Saeco zijn speciaal twee waterfilters ontwikkeld. Deze zijn geschikt voor zowel de machines van Philips als voor de machines van Saeco. We bespreken ze hieronder.

Philips Saeco Brita Intenza waterfilter

philips saeco brita intenzaHet eerste filter van Philips Saeco dat we bespreken is het Philips Saeco Brita Intenza waterfilter. Ook dit waterfilter filter kalk en andere schadelijke stoffen uit het water. Dit vermindert de kalkaanslag in je Saeco koffiemachine.

Dit waterfilter dient na 50 liter, of twee maanden gebruik vervangen te worden. De actieve koolstoffen zorgen ervoor dat het water een neutralere geur en smaak krijgt. Hierdoor komen de stoffen als chloor en kalk ook niet in de koffie, dit komt de smaak van de koffie ten goede.

Dit waterfilter is geschikt voor espressomachines van Gaggia en Saeco. Het waterfilter is geschikt voor alle machines van Saeco, behalve de Saeco Vienna. Het filter is dus wél geschikt voor de volgende apparaten:

Het waterfilter is geschikt voor de volgende machines van Gaggia:

 • Gaggia Brera,
 • Gaggia Accademia,
 • Gaggia Platinum,
 • Gaggia Unica,
 • Gaggia Spidem My Coffee.

Staat jouw koffiemachine er niet tussen? Bekijk dan of jouw apparaat geschikt is voor het Philips Saeco AquaClean waterfilter, zie hieronder:

Philips Saeco AquaClean waterfilter

Saeco Aquaclean waterfilterHet Philips Saeco AquaClean waterfilter is het waterfilter voor de machines van Philips en Saeco. Dit waterfilter heeft een capaciteit tot 3 maanden of 625 koppen koffie. Bij het gebruik van dit filter hoef je je espressomachine tot 5000 kopjes niet te ontkalken. Kalk en andere smaakbedervende stoffen worden namelijk tegengehouden door dit waterfilter.

Dit waterfilter is geschikt voor de volgende machines van Saeco:

 • Saeco Incanto serie
 • Saeco Intelia Deluxe
 • Saeco Pico Baristo serie
 • Saeco Gran Baristo de volgende typenummers: HD8975/01, HD8977/01, HD8978/01
 • Saeco Exprelia de volgende typenummers: HD8858/01, HD8859/01
 • Saeco Xelsis de volgende typenummers: SM7580/00, SM7581/00, SM7680/00, SM7683/00, SM7685/00, SM7686/00

Verder is het waterfilter geschikt voor de volgende Philips machines:

 • Philips 1200 serie,
 • Philips 2200 serie,
 • Philips 3100 serie,
 • Philips 3200 serie,
 • Philips 4000 serie,
 • Philips 5000 serie,
 • Philips 6000 serie.

Bekijk het Philips Saeco Aquaclean waterfilter op Eccellente.nl, Coolblue.nl of Bol.com

Solis waterfilter

Het merk Solis maakt het minder ingewikkeld. Zij leveren één waterfilter, namelijk het Sage Claris Swiss waterfilter.

Sage Claro Swiss waterfilter

Solis Sage WaterfilterHet Sage Claro Swiss waterfilter is een waterfilter voor verschillende apparaten van Solis en Sage. Het waterfilter filtert niet alleen kalk, maar ook andere smaakbedervende stoffen uit het water. Dit zorgt voor een nog zuiverdere smaak van je koffie. Er wordt aangegeven dat een filter 3 maanden mee gaat. Bij het plaatsen van het filter heb je de mogelijkheid om de juiste maand in te stellen, zodat je niet kan vergeten wanneer je het filter geplaatst hebt.

Dit waterfilter is geschikt voor de volgende apparaten van Solis:

 • Solis 1011
 • Solis 115
 • Solis 117
 • Solis 118

Dit waterfilter is geschikt voor de volgende apparaten van Sage:

 • Sage Oracle Touch (SES990)
 • Sage Barista Pro (SES878)
 • Sage Oracle (SES980)
 • Sage Barista Touch (SES880/SES800)
 • Sage Dual Boiler (SES920)
 • Sage Barista Express (SES875)
 • Sage Duo-Temp Pro (SES810)
 • Sage Bambino Plus (SES500)

Bekijk het Sage Claro Swiss waterfilter op Eccellente.nl of Bol.com

Melitta waterfilter

Het merk Melitta maakt ook gebruik van een waterfilter voor hun koffiemachines.

Melitta Caffeo Pro Aqua Claris waterfilter

Melitta waterfilterHet Melitta Caffeo Pro Aqua Claris filter zorgt voor fris en gefilterd water. Het filter reduceert kalkaanslag en verbetert daardoor het koffiegenot. Daarnaast reduceert het filter waterverontreinigingen zoals chloor, lood en koper. Het filter gaat 2 maanden mee en moet dan vervangen worden door een nieuw filter.

Dit waterfilter is geschikt voor de volgende machines van Melitta:

 • Melitta Caffeo Solo
 • Melitta Caffeo Solo & Milk
 • Melitta Caffeo Bistro
 • Melitta Caffeo Gourmet
 • Melitta Caffeo Lattea
 • Melitta Caffeo CI
 • Melitta Barista
 • Melitta Barista T
 • Melitta Varianza
 • Melitta Passione

Bekijk het Melitta Caffeo Pro Aqua Claris waterfilter op Eccellente.nl of Bol.com

Siemens waterfilter

Het bedrijf Siemens heeft twee waterfilters voor hun koffiemachines. Net als met de reinigingstabletten voor koffiemachines werkt Siemens voor hun waterfilters samen met Bosch. Daarnaast passen de filters ook in de apparaten van Gaggenau en Neff.

Siemens Brita Intenza Waterfilter

Siemens Claris waterfilter

Drie voorbeelden

Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette

De Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette is speciaal voor alle Saeco-espressomachines. Iedere 2 maanden verwisselen.

Gebruikers van een Saeco-espressomachine optimaliseren hun koffiegenot met deze Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette. De kalkreductie komt het koffie-aroma ten goede. Daarnaast verheugt de espressomachine zich op een langere levensduur.

Door het handige Click & Go-systeem is het waterfilter binnen 30 seconden aangebracht. Door het draaien aan een ring stel je het waterfilter in voor hardwater (C), middelhard water (B9 of zacht water (A). Geschikt voor ALLE Saeco-espressomachines, dus niet nodig op nummers te letten.

Een gering nadeel is dat je iedere twee maanden het waterfilter dient te vervangen. Bovendien ben je qua prijs afhankelijk van één aanbieder.

Conclusie

Wie een Seaco-espressomachine in huis heeft, hecht waarde aan kwaliteit. De Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette is een aanbevelenswaardig accessoire voor een nog krachtiger aroma. Minder kalk in het water is belangrijk voor een langere levensduur van de Seaco-espressomachine.

Voordelen
1.Minder kalk, langere levensduur espressomachine
2.Handige Click & Go-systeem
3.Voor ALLE Saeco-espressomachines
4.Hardheid water instelbaar

Nadeel
1. Afhankelijk van één aanbieder

Brita Intenza waterfilter voor volautomatische koffiemachines. Accessoire nummer: TCZ7003 / TZ70003.

Deze waterfilter is voor geschikt voor tien types EQ koffie- en espressoautomaten. Hiermee bescherm je de waardevolle koffiemachine tegen ongewenste kalkafzetting. De smaak van de koffie is nog zuiverder en smaakvoller dan bij het koffiezetten zonder waterfilter.

Geschikt voor breed scala spressomachines van Siemens, Bosch, Gaggenau en Neff. Het waterfilter is in te stellen naar de hardheid van het water, beschermt tegen ongewenste stoffen zoals chloor, lood en koper en levert een verbeterd aroma.

Een gering nadeel is dat je door het plaatsen van het waterfilter wel minder water voor de koffie ter beschikking hebt.

Conclusie

De SIEMENS Brita Intenza Waterfilter is een prima product voor iedereen die waarde hecht aan de smaak van een goede espresso. Wel dien je hiervoor een espresso volautomaat van Siemens, Bosch, Gaggenau of Neff in huis te hebben die voldoet aan een van de volgende serienummers: TCA7.., TCC78.., TK7.., TE7.., TES7.., EQ.7, VeroBar, VeroProfessional, C77V6.., CM250.

Voordelen
1.Betere smaak van de espresso
2.Minder kalkafzetting in de espressoautomaat
3.Filtert ongewenste stoffen uit het kraanwater

Nadeel
1. Goed opletten welk serienummer bij het type waterfilter past

 

 

Plaats een reactie