Koffiemachine waterfilter

Wat is een waterfilter in een koffiemachine?
Allereerst is het belangrijk te weten wat we onder een waterfilter in een koffiemachine verstaan. Hoewel er talloze modellen en types op de markt zijn, hebben al deze waterfilters één ding gemeen: ze bevinden zich in het waterreservoir van de koffiemachine en zijn bedoeld om het aanwezige kraanwater te filteren. Deze manier om het water speciaal voor je kopje koffie te zuiveren is een nieuwe ontwikkeling. Voorheen was de waterfilter alleen bedoeld om water te filteren. Hij bevond zich bijvoorbeeld vaak in een plastic kan in de keuken en zorgde ervoor dat je altijd gefilterd water in huis had.

Nu zijn er dus waterfilters op de markt die speciaal zijn ontworpen voor de koffiemachines. Dit type waterfilter is verkrijgbaar in de vorm van een patroon of een cassette die je in het waterreservoir van de passende koffiemachine plaatst. Afhankelijk van de fabrikant kun je bepaalde waterfilters voor koffiemachines instellen op hard water of zacht water. Er zijn ook modellen waarbij je kunt kiezen uit verschillende aromaniveaus. Kortom, het koffiedrinken is een nieuw accessoire rijker.

Waarvoor dient een waterfilter?
Een waterfilter voor een koffiemachine, is dat niet erg overdreven? Die vraag hoor je maar al te vaak. Woon je in een Zuid-Europees land met een slechte kwaliteit kraanwater, dan is het logisch dat je een waterfilter neemt. Maar is dat hier geen overbodige luxe? Nee, dat is het zeker niet. De waterfilter is namelijk in het leven geroepen om de koffiemachines te voorzien van topkwaliteit water en daarmee ook een hogere kwaliteit koffie in je kopje. Die topkwaliteit bereik je zonder waterfilter niet.

Vergeet niet dat een kopje koffie voor 98 procent uit water bestaat. Dat argument vind je vaak terug bij teksten over dit soort waterfilters, maar het is zeker een steekhoudend argument. Daarom mag het ook hier niet ontbreken. Met een waterfilter voor koffiemachines kun je de smaak van de koffie beïnvloeden, net als de levensduur van de koffiemachine. Vanuit gezondheidsoogpunt kun je stellen dat de waterfilter voor koffiemachines de kans op een bacteriële besmetting door leidingwater minimaliseert en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Voor- en nadelen van een waterfilter
Een waterfilter voor koffiezetapparaten kent meer voordelen dan nadelen. Het bekendste voordeel is dat de filter het kalkgehalte van het water reduceert. In de meeste gevallen schrijven de fabrikanten van de waterfilters voor koffiemachines er wel bij dat de waterfilter geen vervanging is voor het ontkalken van de koffiemachine. Desalniettemin zal de koffiemachine met duidelijk minder kalk in aanraking komen en dat vergroot natuurlijk de levensduur. Kortom, een duidelijk voordeel.

Daarnaast komt een laag kalkgehalte de koffiesmaak ten goede. Dat is voordeel nummer twee, ook al lees je op sommige blogs dat mensen geen verschil proeven. Tja, dat is natuurlijk altijd een kwestie van smaak. De meeste koffiedrinkers merken echter wel degelijk een verschil, omdat een goede waterfilter ook de smaak van chloor uit het water filtert. Sommige waterfilters garanderen bovendien dat alle mogelijke ziekteverwekkers uit het water worden gehaald.

Een écht nadeel heeft de waterfilter voor koffiemachines niet. Oké, de meeste waterfilters moet je om de twee maanden vervangen en dus stijgen de kosten. Dat lijkt een nadeel, maar aan de andere kant kun je het ook zien als een investering voor een hogere kwaliteit koffie. Een ander nadeel is dat de waterfilter veelal alleen verkrijgbaar is bij de fabrikant van de koffiemachine en er dus beperkt keuze is in prijs en kwaliteit. Echter, door de populariteit van de waterfilters voor koffiemachines komt hier verandering in en breidt de markt met waterfilters voor koffiemachines zich gestaag uit.

Waterfilter kopen
De meeste fabrikanten van koffiemachines brengen hun eigen waterfilters op de markt. Zo ontwikkelde het Zwitserse Jura zijn eigen Claris-serie en vind je bij het Italiaanse DeLonghi de ECAM-serie terug. Maar er zijn ook waterfilters voor koffiemachines die je voor meerdere merken kunt gebruiken. Scanopart levert bijvoorbeeld waterfilterpatronen voor Bosch en Siemens. Sommige bedrijven werken samen. De beroemde waterfilterproducent Brita levert namelijk waterfilters voor alle Philips Saeco-espresso machines.

Er zijn ook aanbieders zoals Filter Logic die vervangende filterpatronen verkopen. Deze zijn compatibel met diverse merken koffiemachines. Het is verstandig de ervaringen van andere gebruikers er eerst eens op na te slaan en vervolgens zelf af te wegen hoeveel geld je aan een goede waterfilter voor koffiemachines wilt uitgeven. Neem bij de zoektocht een rekenmachientje mee om te zien of je werkelijk veel voordeliger uit bent als je een massaverpakking met waterfilters koopt. Vaak worden ze namelijk per drie stuks aangeboden.

Net als bij alle andere producten moet ook bij de waterfilter voor koffiemachines de prijs-kwaliteit verhouding kloppen. Hoewel de filters van bekende merken vaak duurder zijn dan de merkloze producten, moet je wel in ogenschouw nemen dat een bekend merk een naam heeft te verliezen. Als ze rotzooi verkopen, dan is hun naam ook niets meer waard. Dat betekent dat je ervan uit kunt gaan dat een bekend merk ook kwaliteit in huis heeft. Dat weerhoudt natuurlijk niemand ervan om eens een goedkope waterfilter uit te proberen en die te vergelijken met een duurdere. Dan weet je in ieder geval zeker welke waterfilters je voortaan het beste voor je koffiemachine kunt gebruiken.

Drie voorbeelden

Brita Intenza waterfilter voor volautomatische koffiemachines. Accessoire nummer: TCZ7003 / TZ70003.

Deze waterfilter is voor geschikt voor tien types EQ koffie- en espressoautomaten. Hiermee bescherm je de waardevolle koffiemachine tegen ongewenste kalkafzetting. De smaak van de koffie is nog zuiverder en smaakvoller dan bij het koffiezetten zonder waterfilter.

Geschikt voor breed scala spressomachines van Siemens, Bosch, Gaggenau en Neff. Het waterfilter is in te stellen naar de hardheid van het water, beschermt tegen ongewenste stoffen zoals chloor, lood en koper en levert een verbeterd aroma.

Een gering nadeel is dat je door het plaatsen van het waterfilter wel minder water voor de koffie ter beschikking hebt.

Conclusie
De SIEMENS Brita Intenza Waterfilter is een prima product voor iedereen die waarde hecht aan de smaak van een goede espresso. Wel dien je hiervoor een espresso volautomaat van Siemens, Bosch, Gaggenau of Neff in huis te hebben die voldoet aan een van de volgende serienummers: TCA7.., TCC78.., TK7.., TE7.., TES7.., EQ.7, VeroBar, VeroProfessional, C77V6.., CM250.

Voordelen
1.Betere smaak van de espresso
2.Minder kalkafzetting in de espressoautomaat
3.Filtert ongewenste stoffen uit het kraanwater

Nadeel
1. Goed opletten welk serienummer bij het type waterfilter past

Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette
De Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette is speciaal voor alle Saeco-espressomachines. Iedere 2 maanden verwisselen.

Gebruikers van een Saeco-espressomachine optimaliseren hun koffiegenot met deze Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette. De kalkreductie komt het koffie-aroma ten goede. Daarnaast verheugt de espressomachine zich op een langere levensduur.

Door het handige Click & Go-systeem is het waterfilter binnen 30 seconden aangebracht. Door het draaien aan een ring stel je het waterfilter in voor hardwater (C), middelhard water (B9 of zacht water (A). Geschikt voor ALLE Saeco-espressomachines, dus niet nodig op nummers te letten.

Een gering nadeel is dat je iedere twee maanden het waterfilter dient te vervangen. Bovendien ben je qua prijs afhankelijk van één aanbieder.

Conclusie
Wie een Seaco-espressomachine in huis heeft, hecht waarde aan kwaliteit. De Saeco Brita Intenza-waterfilter + waterfiltercassette is een aanbevelenswaardig accessoire voor een nog krachtiger aroma. Minder kalk in het water is belangrijk voor een langere levensduur van de Seaco-espressomachine.

Voordelen
1.Minder kalk, langere levensduur espressomachine
2.Handige Click & Go-systeem
3.Voor ALLE Saeco-espressomachines
4.Hardheid water instelbaar

Nadeel
1. Afhankelijk van één aanbieder

Koffiemachine Waterfilter DLS C002 van Delonghi
Het waterfilter van Delonghi is alleen geschikt voor alle volautomatische espressomachines van Delonghi en de combi espressoapparaten BCO420 – BCO410.

Het Delonghi waterfilter biedt een extra bescherming voor alle ECAM espressomachines van Delonghi, omdat de kalk uit het kraanwater wordt gefilterd. De koffie beschikt door het gefilterde water over een nog krachtiger aroma.

Korting bij massa-verpakking. Kalkvermindering komt de waardevolle espressomachine ten goede. Display geeft aan wanneer het waterfilter vervangen moet worden.

De prijs is hoger dan gemiddeld, maar komt wel overeen met de geleverde kwaliteit.

Conclusie
De volautomatische ECAM espressomachines van Delonghi zijn geliefd bij veel espressoliefhebbers. Het waterfilter DLS C002 is weliswaar kostbaar, maar in verhouding tot de prijs van de espressomachine én de kwaliteit van Delonghi is gebruik ervan de moeite waard. Minder kalk is altijd goed voor een espressomachine en ook de verbeterde kwaliteit van de koffie is absoluut een pré.

Voordelen
1.Korting bij massaverpakking
2.Langere levensduur espressomachine
3.Betere koffiesmaak

Nadeel
1.Enkel geschikt voor één serie espressomachines van Delonghi

Plaats een reactie