Espresso
Op deze pagina
Geef jij de voorkeur aan een bijzondere koffiespecialiteit met melk? Of geef jij de voorkeur aan één van de gangbare koffiesmaken? Als we het over een gangbare koffiesmaak hebben, hebben we het absoluut over een espresso.
Waar je ook op de aardbol bent, kun je een espresso bestellen. Dit is het geval in Europa, in Amerika en ook in bijvoorbeeld Zuid Amerika en in Azië.
Het leuke is hierbij dat er ook nog veel variaties van een espresso bestaan. Een espresso is dus niet zomaar een espresso. Persoonlijk vinden wij een espresso ook echt heerlijk; je kunt ons hier eigenlijk wakker voor maken. Elke dag weer. En ongeacht het tijdstip. Van ’s ochtends vroeg tot in de avond drinken wij maar al te graag een heerlijke espresso.
Maar, wat is een espresso nou precies? Wat maakt een espresso uniek? Waarom is een espresso zo populair? Hoe kun je zelf een espresso maken? En wat heb je nodig om optimaal van een espresso te genieten? Op onder meer die vragen ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden. In dit artikel staat eigenlijk maar één ding centraal: espresso. Ondanks dat het ‘slechts’ een koffiesoort is, kunnen we hier hele boeken over volschrijven!Wat is een espresso?
Een espresso is een kleine hoeveelheid koffie met een vrij sterke smaak. De basisregel is eigenlijk dat een espresso minimaal 25 ml moet bevatten en maximaal 35 ml moet bevatten. Dit is dus een niet al te grote hoeveelheid, maar de smaak van een espresso is wel groots te noemen.
Juist doordat het een klein kopje koffie betreft, geniet je intens van de intense smaak. Je proeft een zee vol met aroma’s, je kunt kleine slokjes nemen en je kunt op en top genieten. Het is niet voor niets dat deze koffiespecialiteit overal ter wereld zó populair is.
De geschiedenis van de espresso
Over de geschiedenis van de espresso doen de wildste verhalen de rondte. Iets wat we echter zeker weten, is dat de historie van de espresso tot héél veel terug gaat. Voor de historie van de espresso moeten we bovendien naar het land Italië. Niet geheel verrassend, aangezien dit land te boek staat als het koffieland bij uitstek.
In dat land was de heer Luigi Bezzera actief. Hij was een grote liefhebber van koffie en was bezig met het zoeken naar nieuwe methodes. Het zoeken naar nieuwe methodes om heerlijke koffie te kunnen zetten. Daarbij had Luigi Bezzera nog één wens; het zetten van de koffie moest snel gaan.
Om dat te bewerkstelligen kwam Luigi Bezzera met een unieke machine op de markt. Dat was eigenlijk de allereerste espressomachine; dé voorloper van de vele soorten espressomachines die we op dit moment kennen.
Met deze machine wist Luigi Bezzera opeens snel een kopje koffie te zetten. Hij merkte hierbij ook op dat de smaak van de koffie eigenlijk een stuk beter was. De koffie was een stuk sterker, had meer aroma’s en hoefde niet per sé in grote hoeveelheden ingeschonken worden.
Door deze ontdekking van Luigi Bezzera is de espresso eigenlijk ontstaan. Al snel kwam men er achter dat een espresso het lekkerste zou zijn als de hoeveelheid tussen de 25 ml en 35 ml ligt. Door de jaren heen is hier veel mee geëxperimenteerd, maar dat is eigenlijk tot op de dag vandaag de stelregel gebleven.
Weet je overigens wat het woord Espresso betekent? Als we dit vanuit het Latijn vertalen, komen we op het woord ‘uitpersen’ of ‘uitdrukken’ uit. Dit is direct een verwijzing naar de bereiding van een lekkere espresso. Daar komen we verderop in dit artikel uiteraard op terug.
Voor de huidige espresso én espressomachines moeten we ook Desiderio Pavoni dankbaar zijn. Deze Italiaan zag al snel de potentie in van het door Luigi Bezzera bedachte systeem. Hij nam het patent van Luigi Bezzera dan ook over en startte in 1905 met het bedrijf The Pavoni Company. Met dit bedrijf ging hij op grote schaal espressomachines fabriceren en verkopen. Doordat deze espressomachines populair werden, werd de espresso ook al snel populair. Deze populariteit is eigenlijk nooit meer afgenomen.
Waar bestaat een espresso uit?
Zo, je weet nu precies hoe de espresso ooit tot stand gekomen is. Iets wat je mogelijk nog niet weet, is hoe een espresso nou opgebouwd is. Bestaat een espresso uit meerdere bestanddelen? Of is het enkel een combinatie van water en koffie?
Nou, een espresso is inderdaad een combinatie van water en koffie. De uiteindelijke hoeveelheid moet tussen de 25 ml en 35 ml liggen. Om dát te bewerkstelligen, moet je vooraf goed nadenken over de hoeveelheid koffie. In relatief veel situaties wordt hierbij gekozen voor 18 gram aan koffiebonen. Deze hoeveelheid koffiebonen maal je, waarna je dit met water kunt mengen. Hoe je dit kunt doen, bespreken we uiteraard verderop in dit artikel.
Waarom is een espresso zo populair?
In de afgelopen tientallen jaren is de espresso ongekend populair geworden. Dat is in ons land het geval, maar is ook zeker in Italië het geval. Daarnaast drinken mensen eigenlijk in alle landen ter wereld wel een espresso. Deze populariteit is onder meer aan de volgende facetten te danken:
- Het bereiden van een espresso is relatief simpel. Je kunt deze koffiesoort in de horeca makkelijk laten bereiden, maar je kunt dit zelf ook relatief simpel doen. Belangrijk voordeel is dat je hier niet al te veel ingrediënten voor nodig hebt, zoals bij sommige andere koffiespecialiteiten wel het geval is.
- Het is een kleine hoeveelheid. Het is een kleine hoeveelheid. Als je zelf geen liefhebber van grote hoeveelheden koffie bent, kun je het beste voor een espresso kiezen. Puur omdat een espresso niet al te groot is; dit drinkt dan ook relatief makkelijk weg.
- De koffie is heerlijk, intens en krachtig. Mocht je een liefhebber van krachtige koffie zijn, is een espresso ook de beste keuze. Doordat de hoeveelheid niet al te veel is, geniet je van een krachtige smaak.
- Je bepaalt zelf de smaak. Ook is het prettig dat je de smaak van een espresso grotendeels zelf in handen hebt. Zo bepaal je zelf de verdeling van koffiebonen en water. Ook bepaal je zelf de maalgraad en de koffiebonen waarmee je de espresso zet.
- Het is over de gehele wereld populair. Wil je in Azië een espresso bestellen? Dat is mogelijk. Wil je in Zuid-Amerika een espresso bestellen? Ook dat is mogelijk. Eigenlijk over de gehele wereld wordt een espresso gedronken; dat is de populariteit uiteraard ook ten goede gekomen.
Het mag duidelijk zijn: deze koffiesoort brengt meerdere voordelen met zich mee. Wat ons betreft is een espresso vooral groots door zijn eenvoud. Het is niet de meest ingewikkelde koffiesoort, maar het is wél een koffiesoort met een overheerlijke smaak.
Espresso in Italië
Koffie drinken in Italië is een soort van wetenschap. In dit land wordt echter series met koffie omgegaan, bijvoorbeeld met de manier waarop koffie bereid moet worden. Daarnaast heeft men ook ongeschreven regels voor het drinken van koffie:
- In de ochtend: tot een uurtje of 10 drinken de meeste Italianen alleen maar cappuccino. Deze koffiesoort is een stuk minder krachtig en valt dus beter op de nog relatief lege maag.
- In de middag: vanaf een uurtje of 10 wordt de cappuccino ingewisseld voor de espresso. Eigenlijk de gehele middag door drinken Italianen maar al te graag espresso.
- In de avond: ook is de avonden wordt veelvuldig espresso gedronken. De krachtige smaak valt bij veel Italianen ’s avonds ook nog goed. Ondanks de aanwezige cafeïne.
Nog een leuk detail over een Italiaanse espresso: de espresso wordt in Italië namelijk een ‘caffè’ genoemd. Als je een espresso in Italië wilt bestellen, hoef je dus geen espresso te zeggen. Nee, als je een caffè bestelt, weet een Italiaan genoeg. Dan wil je gewoon een hele lekkere Italiaanse espresso!
Zelf een espresso bereiden; wat heb je nodig?
Zou jij graag in jouw eigen huis een heerlijke espresso willen bereiden? Dan hebben wij goed nieuws voor je; dit is niet al te lastig. Als je de juiste ingrediënten in huis haalt, is het relatief simpel om een lekkere espresso te maken. Je hebt daar in ieder geval de volgende ingrediënten en benodigdheden voor nodig:
- Een espressomachine: je kunt een heuse espressomachine gebruiken, maar je kunt ook één van de andere koffiemachines gebruiken. Het belangrijkste is dat de druk in de machine hoog opgevoerd kan worden. Dat is namelijk noodzakelijk voor het bereiden van een espresso. Als je het echt serieus aan wilt pakken, kun je overigens ook voor een pistonmachine kiezen.
- Een koffiemolen: heeft jouw espressomachine geen geïntegreerde koffiemolen? Dan kun je een losse koffiemolen aanschaffen. In deze koffiemolen kun je vervolgens de koffiebonen malen, waarbij je zelf de maalgraad kunt bepalen.
- Een tamper: voor een echte espresso is het aan te raden om gebruik van een tamper te maken. Wat een tamper precies is, kun je in ons artikel over de beste tampers lezen.
- Weegschaal: ook is het aan te raden om een nauwkeurige keukenweegschaal aan te schaffen. Op deze weegschaal kun je de hoeveelheid koffiebonen nauwkeurig wegen. Voor het eindresultaat is het wenselijk dat de verhouding koffiebonen en water ideaal is.
- Koffiebonen: uiteraard heb je ook nog goede koffiebonen nodig. Ben je benieuwd wat de beste koffiebonen voor een espresso zijn? In ons artikel over de beste koffiebonen lees je daar alles over.
Heb je deze benodigdheden in huis gehaald? Dan kun je in principe starten met het bereiden van een espresso. Hoe je de espresso vervolgens kunt bereiden, vind je in onderstaand stappenplan.
Hoe kun je zelf een espresso bereiden?
Wil je graag een lekkere espresso thuis bereiden? Dan is het advies om onderstand stappenplan op te volgen. Met dit stappenplan kun je naar hartenlust een eigen espresso bereiden.
Stap 1: zorg ervoor dat de machine goed opgewarmd is
Voordat je een espresso kunt maken, moet je de machine even goed op laten warmen. Daarbij maakt het overigens niet uit wat voor koffiemachine je hebt; zowel een espressomachine als een pistonmachine moet je goed op laten warmen.
Stap 2: bepaal vervolgens wat de verhouding koffiebonen/water moet worden
Vervolgens is het zaak om na te denken over de verhouding van de koffie en het water. Wij raden je aan om pakweg 17 á 18 gram aan koffiebonen te pakken. Mocht dit uiteindelijk niet helemaal naar wens zijn, kun je de hoeveelheid naar eigen wens aan gaan passen.
Stap 3: maal de koffie
Je bent nu in staat om de koffiebonen te malen. Je kunt dit door jouw espressomachine laten doen, maar je kunt het ook met een losse koffiemolen doen. Belangrijk is in ieder geval dat je de juiste hoeveelheid koffiebonen gebruikt.
Stap 4: laat de rest nu over aan de espressomachine
Je kunt de rest nu overlaten aan de espressomachine. De espressomachine zorgt ervoor dat zowel de gemalen koffie als het water met elkaar gemengd worden. Wat je vervolgens in jouw kopje ziet druppelen, is een overheerlijke espresso.
Bonusstappen: werk je nou met een pistonmachine? Dan is het zaak om de gemalen koffie in het filterbakje te verdelen en deze met een tamper aan te drukken. Nadat je dat gedaan hebt, kun je de filterdrager in de pistonmachine stoppen. De rest van het stappenplan is eigenlijk hetzelfde.
Zie je graag dit stappenplan in beeld terug? Dan is onderstaande video zeker het kijken waard:
Wat bepaalt de smaak van een espresso?
Vind je het leuk om een heerlijke espresso te bereiden? En heb je al voor jezelf in beeld gebracht wat voor jou de ideale smaak is? dan is het goed om te weten dat je op meerdere manieren de smaak van een espresso aan kunt passen.
Eén van de belangrijkste factoren is zonder twijfel de maalgraad. Door voor een grove of voor een fijne maalgraad te kiezen, oefen je veel invloed op de smaak uit. In onze ogen is dit met name een kwestie van uitproberen, uitproberen en nog eens uitproberen. Nadat je allerlei maalgraden uitgeprobeerd hebt, kun je voor jezelf bepalen wat je het lekkerste vindt.
Daarnaast speelt ook de doorlooptijd een belangrijke rol. Deze doorlooptijd moet bij voorkeur tussen de 25 en 30 seconden liggen. Als de espresso al binnen 10 seconden in jouw kopje zit, weet je dat de smaak niet krachtig genoeg is. Mocht de espresso na bijvoorbeeld 40 seconden nog niet in jouw kopje zitten, heb je waarschijnlijk te maken met een bittere espresso. Bij een doorlooptijd van 25 á 30 seconden is de smaak in ieder geval opperbest.
Verder spelen ook de koffiebonen een hele grote rol. Als de intensiteit van de koffiebonen in eerste instantie al niet naar je wens is, ga je nooit een perfecte espresso bereiden. Ook op dit gebied raden wij je daarom aan om een flinke vergelijking te maken. Probeer gewoon meerdere koffiebonen uit en ervaar welke koffiebonen de beste smaak hebben. Naar jouw mening dan.
Wist je dat de keuze voor een koffiemachine ook van belang is? In een huis-tuin-keuken apparaat kan de druk niet al te hoog opgevoerd worden, waardoor de espresso niet de gewenste kracht en intensiteit krijgt. Dat is echter wel het geval als je investeert in bijvoorbeeld een goede espressomachine. Mocht je nog een espressomachine aan willen schaffen, verwijzen wij je graag ons artikel over de beste espressomachines. In dat artikel vind je de beste varianten van dit moment.
Verder zijn ook de espressoglazen nog van toepassing. Als je optimaal van een espresso wilt genieten, moet je hier speciale kopjes of glazen voor kopen. Voor welke glazen of kopjes je dan het beste kunt kiezen? Dat lees je in ons artikel over de beste espresso glazen.
Tot slot speelt ook de dosis nog een belangrijke rol. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, kun je voor 17 á 18 gram aan koffiebonen kiezen. Mocht dat naar jouw wens helemaal geen lekkere smaak met zich mee brengen, kun je de dosis naar eigen wens aanpassen. Ook hierbij geldt weer dat je dit gewoonweg uit moet gaan proberen. Probeer meerdere dosis uit en bepaal bij welke dosis je de smaak het lekkerste vindt.
Welke soorten espresso kun je bereiden?
Een espresso is niet zomaar een espresso. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn meerdere facetten van invloed op de smaak van een espresso. Daarnaast is het ook een feit dat je gewoonweg uit meerdere soorten espresso kunt kiezen. De meest populaire espressosoorten vind je in onderstaand lijstje:
- De dubbele espresso: de dubbele espresso is eigenlijk de dubbele hoeveelheid van een normale espresso. In Italië wordt deze variant ook wel aangeduid als een ‘Espresso Doppio’.
- De Espresso Lungo: bij deze koffiesoort hanteer je een langere doorlooptijd dan bij een normale espresso. Het is hierbij ook de ‘regel’ dat je de Espresso Lungo in een kopje van 150 ml serveert/drinkt
- Ristretto: een Ristretto lijkt op een espresso, maar je gebruikt hierbij nog minder water. De smaak van een Ristretto is daardoor nóg intensere dan de smaak van een normale espresso.
- Cortado: de Cortado is weer een variant op de Ristretto. Bij een Cortado voeg je nog hete melk toe; hierdoor krijgt deze koffievariant een nóg uniekere smaak.
- Espresso Macchiato: vind jij een koffiespecialiteit met melk lekker? Maar, vind je de kracht een espresso ook lekker? Dan kun je ook voor een Espresso Macchiato kiezen. Dit is een espresso inclusief een toefje warme melkschuim.
Naar welke espresso soort gaat op dit moment jouw voorkeur? Wij hebben op dit gebied eigenlijk nog maar één advies: probeer de verschillende soorten stuk voor stuk uit. Je merkt dan al snel genoeg welke smaak jou het meeste aanspreekt.
Is een espresso gezond?
Voor normale koffie adviseert het Voedingscentrum het volgende: houd het bij maximaal vier kopjes per dag. Voor espresso adviseert het Voedingscentrum echter het volgende: houd het bij maximaal 2 á 3 kopjes per dag.
Je zou dus eigenlijk minder espresso dan een normale koffie mogen drinken. Dit komt puur door de hoeveelheid cafestol in espresso. Dit bestanddeel is van invloed op het cholesterol in het bloed; een te grote inname kan dan ook gezondheidsgevolgen hebben.
Slotwoord
Is het aan te raden om zelf een espresso te bereiden? Ja, absoluut. Het bereiden van een espresso is relatief makkelijk, is leuk en vormt een leuke uitdaging. Door continu met de verschillende facetten te experimenteren, kun je de smaak van de espresso helemaal naar wens maken. Veel plezier hiermee én geniet van jouw overheerlijke espresso. Dat laatste moet ongetwijfeld goed gaan komen.