Flat white

Heb jij in een koffiebar ook wel eens last van keuzestress? Kun je niet de keuze maken tussen een cappuccino, een latte macchiato of een flat white? Dat kunnen wij maar al te goed begrijpen; al deze koffiespecialiteiten met melk hebben namelijk stuk voor stuk een heerlijke smaak.

Het is echter wel goed om te weten dat er de nodige smaakverschillen staan tussen deze koffiespecialiteiten. Als je met een blinddoek op een flat white én een cappuccino zou drinken, zou je de smaakverschillen echt opmerken.

Flat white zelf maken

Heb je opgemerkt dat een flat white toch wel echt jouw favoriet is? Drink je daarom graag in een koffiebar een heerlijke flat white? Dan is het wellicht ook interessant voor je om eens thuis een flat white te gaan maken. Hoe je het beste een flat white kunt maken, welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt en welke benodigdheden je hiervoor nodig hebt? Op al die vragen vind je in dit artikel het volledige antwoord!

Wat is een flat white precies?

Als we het over een koffiespecialiteit mét melk hebben, spreken we absoluut over een flat white. Deze koffiespecialiteit ziet er vanaf de bovenkant namelijk volledig wit uit: dit is te danken aan het dunne laagje melkschuim dat je aan de bovenkant van een flat white vindt.

Om uit te kunnen leggen wat een flat white precies is, is het goed om alle ingrediënten op een rijtje te zetten:

  • De onderste laag van een flat white bestaat uit een dubbele ristretto.
  • De middelste laag bestaat uit 20 ml warme opgeschuimde melk
  • De bovenste laag bestaat uit een dun laagje melkschuim

Voor de oorsprong van een flat white moeten we terug naar Australië. In dat land werd deze koffiespecialiteit voor het eerst ontwikkeld, waarbij de focus direct kwam te liggen op een stevige smaak. Dat is dan ook de reden waarom men in Australië in eerste instantie voor een dubbele ristretto koos in plaats van voor een espresso.

Juist doordat er voor een dubbele ristretto gekozen werd, heeft een flat white een sterke doch subtiele smaak. Deze subtiele smaak komt met name door de fluweelzachte tint van de melk.

Kortom: een flat white bestaat uit een dubbele ristretto of dubbele espresso in combinatie met melk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cappuccino of een latte macchiato, waarin toch in 99% van de gevallen gekozen wordt voor een normale espresso.

Waar bestaat een flat white precies uit?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bestaat een flat white uit twee verschillende ingrediënten. Aan de ene kant vind je in een flat white dus een dubbele ristretto terug; een ristretto is vergelijkbaar met een espresso, maar de verhouding water en koffie is anders:

  • Enkele espresso: 30 ml 
  • Dubbele espresso: 60 ml
  • Enkele ristretto: 15 ml
  • Dubbele ristretto: 30 ml 
Waar bestaat een flat white uit

Als je een flat white wilt maken, maak je dus eigenlijk gebruik van 30 ml ristretto. Je gebruikt in een flat white immers een dubbele ristretto. Als je voor een dubbele espresso zou kiezen, zou je voor 60 ml water kiezen. Doordat de verhouding compleet anders is, is de smaak van een espresso veel minder sterk.

Aan de andere kant voeg je bij een flat white ook nog verwarmde melk toe. In de basis is het aan te raden om voor 20 ml warme en verwarmde melk te gebruiken. Vervolgens voeg je bovenop deze twee lagen ook nog een dun laagje melkschuim toe.

Deze drie lagen tezamen zorgen voor een heerlijke smaaksensatie. Juist vanwege deze unieke smaak is een flat white door de jaren heen vrij populair geworden. Wél is het een feit dat je echt van deze smaak moet houden; een flat white valt zeker niet bij iedereen in de smaak.

Verschil tussen een flat white & cappuccino / latte macchiato

Zoals we eerder al stelden: de smaak van een flat white is significant anders dan de smaak van een cappuccino en een latte macchiato. Maar, waar komt dit verschil in smaak dan vandaan?

Dat is hoofdzakelijk te danken aan het gebruik van een dubbele ristretto. Een dubbele ristretto brengt een sterkere smaak met zich mee dan met een dubbele espresso. Juist door deze sterkere smaak is de smaak van een flat white uniek te noemen.

Wat is een flat white

Maar, daarnaast is het ook nog een feit dat de schuimlaag van een flat white een stuk dunner is. Juist door deze dunne schuimlaag heeft een flat white ook nog een iets subtielere smaak. De schuimlaag van een cappuccino en een latte macchiato is daarentegen een stuk luchtiger en voller.

Sterker doch subtieler; het lijkt een schijnbare tegenstelling te zijn, maar bij een flat white zorgt juist deze combinatie voor een unieke smaak. Dat is dan ook dé reden waarom je eigenlijk in alle koffiebars wel een flat white kunt vinden.

Let op: je kunt een flat white ook bereiden met een dubbele espresso. In dat geval is het echter wel heel belangrijk om altijd voor een dubbele espresso te genieten. Bij een cappuccino of een latte macchiato gebruik je daarentegen een enkele espresso.

Wat heb je nodig om een flat white zelf te bereiden?

Geniet jij graag in een koffiebar van een heerlijke flat white? Dan wil je wellicht thuis ook wel eens van een flat white gaan genieten. Mocht dat voor jou het geval zijn, is het goed om te weten dat je zélf thuis een flat white kunt maken.

Wij vertellen we je hieronder graag wat je daarvoor nodig hebt én hoe je vervolgens zelf de flat white kunt maken. Voordat we bespreken hoe je dit exact kunt doen, bespreken we graag eerst welke ingrediënten + benodigdheden je hiervoor nodig hebt.

Ingrediënten

Als je een flat white wilt gaan maken, is het aan te raden om sowieso goede melk in huis te halen. Juist de subtiele smaak van de dunne schuimlaag is typerend voor een flat white.

Zorg er daarom voor dat je goede melk in huis haalt; je kunt hierbij het beste kiezen voor halfvolle melk. Halfvolle melk is net iets minder vol dan volle melk, waardoor je de luchtige schuimlaag goed kunt creëren.

Arabica koffiebonen

Verder is het ook zaak om de juiste koffie in huis te halen. In dit geval is het aan te raden om te kiezen voor koffiebonen met een sterke smaak; met de lekkerste sterke koffiebonen kun je namelijk geweldig een dubbele ristretto bereiden. Kies dus bij voorkeur voor koffiebonen met een flinke smaakintensiteit. Dat komt de smaak van de koffie alleen maar ten goede!

Benodigdheden

Heb je de juiste koffiebonen in huis gehaald? Dan moet je uiteraard ook nog een geschikte koffiemachine hebben. Wij kunnen voor een flat white een volautomatische koffiemachine aanraden; bij voorkeur een volautomatische koffiemachine met de nodige keuzemogelijkheden.

Je moet de koffiemachine namelijk de opdracht kunnen geven om een dubbele ristretto óf een dubbele espresso te laten bereiden. Mocht je een absolute liefhebber van een flat white zijn, is dit dus een belangrijke criteria bij het uitzoeken van een nieuwe koffiemachine!

Verder is het ook zaak om de juiste koffieglazen in huis te gaan halen. Als je optimaal van de heerlijke smaak van een flat white wilt genieten, is het aan te raden om te kiezen voor cappuccino glazen. Qua inhoud schelen een cappuccino en een flat white niet al te veel van elkaar, waardoor een flat white dus prima past in een cappuccino glas.

Tot slot is het ook aan te raden om voor een stoompijpje en voor een melkkan te zorgen. Als je een volautomatische koffiemachine aangeschaft hebt, is de kans aanwezig dat dit apparaat al een geïntegreerde stoompijpje heeft. Daarbij is het alsnog van belang om de beste melkkan te gebruiken. Als je deze melkkan vervolgens op de juiste manier weet te gebruiken, kun je razendsnel een heerlijke flat white gaan breiden!

melkschuim inschenken koenic

Stappenplan voor het bereiden van een flat white

Heb je de bovengenoemde ingrediënten en benodigdheden in huis gehaald? Dan ben je in principe in staat om direct vanuit huis een flat white te gaan maken. Wij willen je daarvoor graag aanraden om onderstaande stappen één voor één op te volgen. Juist door deze aanwijzingen stapsgewijs op te volgen, kun je uiteindelijk van een heerlijke flat white gaan genieten!

Stap 1:
Allereerst is het van belang dat je het koffiekopje gaat verwarmen. Je kunt dit op verschillende manieren doen: in een magnetron of op de warmhoudplaat van jouw volautomatische koffiemachine.

Waarom dit zo belangrijk is? Omdat een warme flat white het allerlekkerste is; zorg er dus echt voor dat het kopje goed voorverwarmd wordt.

Stap 2:
Zet vervolgens jouw kopje onder de uitloop van jouw volautomatische koffiemachine en kies voor een dubbele ristretto. Is die keuzemogelijkheid niet aanwezig op jouw machine? Dan kun je ook voor een dubbele espresso kiezen.

Laat de machine nu zijn werk doen en haal het kopje niet te vroeg onder de koffie uitloop vandaan. Pas als de koffiemachine volledig klaar is, kun je het kopje onder de koffie uitloop vandaan halen.

Stap 3:
Ondertussen kun je alvast een melkkan met koude melk gaan vullen. Vervolgens kun je deze melkkan onder het stoompijpje van de volautomatische koffiemachine hangen.

Hierbij is het advies om het stoompijpje echt heel stevig op één plek te houden. Waarom dit zo belangrijk is? Omdat je de melk niet al te veel op wilt gaan schuimen; bij een flat white moet de laag melkschuim immers erg dun zijn.

Stap 4:
Heeft de melk uiteindelijk de temperatuur van 65 graden bereikt? Dan is het aan te raden om
de melkkan onder de stoompijp vandaan te halen.

Hoe je de temperatuur van de melk op kunt meten? Daar heb je verschillende handige meetapparaten voor nodig; voor de echte thuisbarista is een dergelijk meetapparaat eigenlijk onmisbaar!

Stap 5:
Zodra de melk een tempratuur van 65 graden bereikt heeft, kun je de melkkan onder het stoompijpje vandaan halen. Het advies is vervolgens om één keer met het melkkannetje op het aanrechtblad te tikken. Hiermee haal je de (grote) luchtbellen uit de melk, waardoor de melkschuimlaag heerlijk dun blijft.

Stap 6:
Vervolgens is het zaak om het melkkannetje even rustig rond te draaien. Door het melkkannetje rondjes te laten draaien, gaat de melk nóg meer glanzen. Dit komt zowel de smaak als de uitstraling van de flat white ten goede.

Stap 7:
Je bent nu al aanbeland bij de laatste stap van dit stappenplan. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de melk toe te voegen aan de dubbele ristretto of dubbele espresso. Hoeveel melk je het beste toe kunt voegen? Ongeveer 20 ml.

Je kunt echter ook met de hoeveelheid melk gaan experimenteren. Bereid bijvoorbeeld meerdere keren een flat white, maar pas dan elke keer de hoeveelheid melk aan. Uiteindelijk kun je op deze manier voor jezelf de beste hoeveelheid gaan bepalen.

Wil je graag bovenstaand stappenplan duidelijk in beeld terug zien? Dan raden wij je aan om onderstaande video even op je gemakje te bekijken. In deze video zie je duidelijk hoe een flat white bereid wordt door een ervaren barista:

Welke kopjes kun je het beste voor een flat white gebruiken?

Zoals hierboven al aangehaald: gebruik voor een flat white altijd cappuccino glazen. Deze glazen hebben een relatief grote diameter, hebben een vrij forse inhoud en zijn in de basis ontwikkeld voor een cappuccino. Aangezien een cappuccino en een flat white de nodige overeenkomsten hebben, is de keuze voor cappuccino glazen de enige juiste keuze.

Let op: je kunt ook nog voor de beste cappuccino mokken kiezen!

Is een flat white gezond?

Ben je een liefhebber van lekkere koffie? Dan drink je hoogstwaarschijnlijk meerdere kopjes koffie op een dag. Is het daarbij aan te raden om meerdere kopjes flat white op een dag te drinken? Ja, dat kan op zich geen kwaad.

Verhoudingsgewijs bevat een flat white namelijk niet meer cafeïne dan bijvoorbeeld een cappuccino. Dit is puur te danken aan de cafeïnehoeveelheid van een ristretto; de hoeveelheid koffie bij een ristretto valt bovendien relatief gezien heel erg mee.

Flat white gezond

Wel moet je goed oppassen met de melk die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld veel volle melk gebruikt, kan dit wel van invloed zijn op bijvoorbeeld jouw lichaamsgewicht. Je kunt echter ook voor halfvolle melk of voor plantaardige melk kiezen bij een flat white.

Let wel op: houd het bij maximaal 4 kopjes koffie op één dag. Dat is het advies van het Voedingscentrum.

Slotwoord

Ben je een liefhebber van een koffiespecialiteit met melk? Dan is het zeker aan te raden om eens een flat white te proberen. Deze koffiespecialiteit is vanuit Australië over komen waaien en is relatief snel vrij populair in ons land geworden. Deze populariteit is hoofdzakelijk te danken aan de sterke smaak van een flat white.

Wil je thuis zelf graag een flat white gaan bereiden? Haal de juiste ingrediënten in huis, haal de juiste benodigdheden in huis en volg bovenstaand stappenplan op. Geniet van de sterke doch subtiele smaaksensatie van een flat white!

Kafea.nl
Logo