Gaggia Classic (Pro) review

Waar hecht jij waarde aan bij je nieuwe koffiemachine? Vind je het vooral belangrijk dat je alle touwtjes in eigen handen hebt? Dan is de Gaggia Classic Pro mogelijk een interessante optie voor je. Of dat daadwerkelijk het geval is, ga je in deze Gaggia Classic Pro review lezen.

In deze Gaggia Classic Pro review bespreken wij dit apparaat van A tot Z. We delen feitelijke informatie met je, maar delen ook onze persoonlijke analyses met je. Wij hebben deze pistonmachine uitvoerig bestudeerd, waarbij wij op de nodige voordelen uit zijn gekomen. Ook hebben wij een paar (kleine) nadelen opgemerkt.

Hoe dan ook; in deze Gaggia Classic Pro review lees je alles over dit apparaat. Na het lezen van deze review weet je dan ook direct of dit een geschikte pistonmachine voor je is. Heb je op dit moment daar nog je twijfels over? Dan doe je er dus al helemaal verstandig aan om deze review op je gemakje door te nemen.

Weet je nu al dat dit de beste pistonmachine voor jou is? Dan raden we je aan om maar direct de prijzen bij onze partners te checken. Profiteer direct van de beste prijs en geniet ultiem van deze toch wel geweldige pistonmachine:

Voordelen van de Gaggia Classic Pro

Heb je oren naar de aanschaf van een nieuwe pistonmachine? Dan is het goed om onderscheid binnen het huidige aanbod te maken. Je kunt bijvoorbeeld voor een hele luxe en uitgebreide pistonmachine kiezen, zoals de Sage The Barista Express. Je kunt echter ook voor een simpelere en compactere pistonmachine kiezen. In dat geval kom je al snel bij de Gaggia Classic Pro uit.

Wij kunnen je alvast het volgende verklappen: met deze pistonmachine geniet je van de nodige voordelen. De belangrijkste voordelen zetten we alvast voor je op een rijtje:

 • Ideaal voor thuisgebruik
 • Uitmuntende bouwkwaliteit
 • Ideaal voor ‘beginners’
 • Prachtig design
 • Veel bereidingsmogelijkheden
 • Ideale samenstelling
 • Interessant geprijsd

Ideaal voor thuisgebruik

Als je een nieuwe koffiemachine wilt kopen, zijn er meerdere punten waar je goed op moet letten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de plek waar je de machine neer wilt zetten.

Blijkt daaruit dat je niet super veel ruimte hebt? Dan valt een grote en luxe pistoonmachine direct af. Gelukkig kun je altijd nog voor de Gaggia Classic Pro kiezen. Wij zijn van mening dat dit een ideale pistonmachine voor thuisgebruik is.

Dat komt onder meer door de afmetingen. Deze pistonmachine is slechts 26 centimeter breed, 34,5 centimeter hoog en 40 centimeter lang. Eigenlijk combineer je met deze afmetingen de mogelijkheden van een pistonmachine en de afmetingen van een normale espressomachine.

Door de afmetingen geef je ‘m prima een plekje in je keuken. Zelfs als je hier niet al te veel ruimte voor hebt, sluit deze compacte pistonmachine prima op je wensen aan.

Wat hierbij ook handig is, is dat deze machine in staat is om 2 kopjes per zetbeurt te zetten. Dit komt onder meer door het grote waterreservoir, maar met name door de dubbele koffie uitloop. Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld samen met je partner van een heerlijk kopje koffie te genieten.

Uitmuntende bouwkwaliteit

Voor de meeste pistonmachines moet je vrij diep in de buidel tasten. Opvallend, aangezien veel van die machines ‘gewoon’ in China gebouwd worden. Daar is bij de Gaggia Classic Pro gelukkig geen sprake van.

Het merk Gaggia is van origine een Italiaans merk. Het merk is nu een dochteronderneming van Philips, maar heeft haar fabriek nog steeds in Italië zitten. Dit houdt concreet in dat de machines in Italië geproduceerd worden. Dat merk je overduidelijk aan de bouwkwaliteit.

Bij juist gebruik is dit een pistonmachine waar je jarenlang gebruik van maakt. De pistonmachine doet zijn werk prima, is tegen een stootje bestand en is ook nog van de juiste materialen vervaardigd.

Dat laatste blijkt alleen al uit de behuizing. De behuizing is volledig van RVS vervaardigd. Dankzij dit materiaal is de machine nog beter tegen een stootje bestand. Je geniet dan ook van een lange levensduur.

Ideaal voor ‘beginners’

Heb je nog niet al te veel ervaring met een pistonmachine? Als je dan voor een machine van bijvoorbeeld Sage kiest, weet je niet wat je hier precies mee aan moet. Daar is bij de Gaggia Classic Pro geen sprake van. Deze pistonmachine is namelijk van veel handige functies voor beginners voorzien:

 • Portafilters. Bij aanschaf van deze pistonmachine krijg je meerdere portafilters meegeleverd. Met dank aan deze filters kun je gemakkelijk een heerlijke espresso zetten.
 • Slechts drie knoppen. De gehele machine bedien je met slechts drie knoppen. Deze knoppen bevinden zich aan de voorzijde en spreken voor zich. Met de knop aan de linkerzijde zet je de machine aan en uit. Met de middelste knop activeer je de zetgroep. En met de rechterknop activeer je de stoompijp. Aan de rechterzijde is ook nog een draaiknop te vinden, waarmee je de stoompijp open en dicht kunt draaien.
 • Drieweg magneetventiel. Een unieke toevoeging aan de Gaggia Classic Pro is het drieweg magneetventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat na de zetbeurt het overtollige water direct naar de lekbak toestroomt. De boiler, met een inhoud van 200 ml, is vervolgens direct gereed voor het zetten van een volgend kopje koffie.

Prachtig design

Met de Gaggia Classic Pro haal je een sublieme pistonmachine in huis. Dit is aan de werking en bereidingsmogelijkheden te danken, maar ook aan het prachtige design. Bij het design zijn meerdere zaken ons opgevallen.

Ten eerste een punt dat we eerder in deze Gaggia Classic Pro review al besproken hebben: de compactheid. Doordat deze machine zo compact vormgegeven is, oogt ‘ie behoorlijk strak. Het is hierdoor bovendien mogelijk om de machine perfect te laten integreren in je keuken.

Ten tweede een ander punt dat we al besproken hebben: de RVS behuizing. Doordat de behuizing volledig van RVS vervaardigd is, oogt deze pistonmachine als een echte pistonmachine. Alleen bij de lekbak zijn een paar kunststof onderdelen aangebracht, maar dit doet zeker geen afbreuk aan de machine.

Ten derde zijn wij over de afwerking te spreken. Zoals we van een Italiaans merk gewend zijn, is deze machine tot in perfectie afgewerkt. Dit komt zowel de werking als de levensduur ten goede, maar dus ook het design.

Tot slot zijn wij over de kleurstelling te spreken. Wij raden je deze RVS variant aan, maar je kunt deze variant in meerdere kleuren bestellen. De verschillende kleuren zie je hieronder, inclusief prijskaartje:

Veel bereidingsmogelijkheden

Met de Gaggia Classic Pro haal je een ideale pistonmachine in huis. Dit is ook aan de vele bereidingsmogelijkheden te danken. Zoals eerder in deze Gaggia Classic Pro review al aangegeven, kun je bijvoorbeeld twee kopjes per zetbeurt zetten. Dit betekent dat je snel van de gewenste koffie geniet.

Hierbij ben je ook nog in staat om veel invloed op de smaak uit te oefenen. Dit komt onder andere doordat je zelf de koffie moet malen. Je bepaalt zelf de maalgraad, waarmee je dus invloed uitoefent op de sterkte van de koffie.

Wat wij ook subliem vinden, is de stoompijp. Met deze stoompijp ben je ook in staat om heerlijke melkspecialiteiten te bereiden. Ben je bijvoorbeeld gek op een cappuccino of espresso macchiato? Dan sluit deze compacte pistonmachine ook nog goed op je wensen aan.

Bij de Classic Pro heeft Gaggia gekozen voor een waterreservoir van 2,1 liter groot. Ook is deze pistonmachine voorzien van een aluminium boiler van 200 ml. Doordat die boiler vrij groot is, kun je een aantal espresso’s achter elkaar zetten. Dát betekent dat je ook voor grotere groepen op de ideale manier koffie kunt zetten.

Al met al is de kans groot dat deze pistonmachine goed op je wensen aansluit. Je kunt qua bereidingsmogelijkheden in ieder geval voldoende mogelijkheden op.

Ideale samenstelling

Als laatste voordeel willen we de totale samenstelling van de Gaggia Classic Pro bespreken. Dit is uiteraard een nogal algemeen begrip, waardoor we dit begrip in meerdere kleine begrippen onderverdeeld hebben:

 • Kopjesverwarmer. De Gaggia Classic Pro is van een geweldige kopjesverwarmer voorzien. Deze verwarmer warmt je kopje op, waardoor de warme koffie in een warm kopje terechtkomt. De koffietemperatuur daalt hierdoor minder snel, waardoor je langer van heerlijke koffie verzekerd bent.
 • Zware filterdrager. Deze zware filterdrager is in staat om de gemalen koffie perfect vast te houden. Overigens is in deze filterdrager het ruime filterbakje te vinden, waarin je de gemalen koffie moet doen.
 • Ecostand. De Gaggia Classic Pro is ook nog van een handige ecostand voorzien. Met deze stand verbruikt de machine minder energie. Overigens is dit een Europese regelgeving waar Gaggia zich aan moet houden.
 • Prima lekbak. Bij deze pistonmachine is uiteraard een lekbak te vinden. Deze lekbak voldoet volledig aan onze wensen, mede doordat ‘ie lekker groot is. Dat betekent dat je ‘m niet al te vaak hoeft te legen. Is het moment aangebroken om de lekbak toch te legen? Dan is het een groot voordeel dat je de lekbak uit de machine kunt halen. Dit maakt het legen van de machine des te makkelijker.

Al met al heeft Gaggia goed nagedacht over de samenstelling van de pistonmachine. Is deze samenstelling nou heel anders dan bij andere pistonmachines? Ja, dat is zeker het geval. Dat geldt ook voor het prijskaartje, waarover hieronder meer

Interessant geprijsd

Zoals we eerder in deze Gaggia Classic Pro review al aangegeven hebben, kun je het aanbod van pistonmachines in twee groepen onderscheiden. Dit kun je ook op het gebied van prijskaartje doen.

Wil je één van de luxere pistonmachines kopen? Dan ben je hier al snel een bedrag van pakweg 1000 euro aan kwijt. Wil je echter de Gaggia Classic Pro kopen? Dan ben je voor een bedrag van ongeveer 330 euro klaar.

Het prijskaartje is daarmee heel interessant te noemen. Overigens is dit voor ons ook een reden waarom wij dit een ideale pistonmachine voor beginners vinden. Als je nog niet weet of een pistonmachine wel op je wensen aansluit, is dit gewoonweg een prima en laagdrempelige optie om dit uit te proberen.

De algehele prijs-kwaliteitsverhouding is uiteraard ook subliem. Zoals eerder al aangegeven, is de kwaliteit van de Gaggia Classic Pro namelijk prima. Mede doordat deze machine (grotendeels) in Italië geproduceerd wordt.

De nadelen van de Gaggia Classic Pro

De Gaggia Classic Pro is een goede pistonmachine, maar het is geen perfecte variant. Dit mag je ook niet verwachten, aangezien dit een vrij voordelige pistonmachine is. Ook is deze machine met name voor beginners geschikt. Dát is aan een paar mindere punten te merken.

Voor het overzicht zetten we ook de nadelen van de Gaggia Classic Pro op een rijtje:

 • Lastig ontkalken en schoonmaken
 • Slechts een enkele boiler
 • Minder uitgebreid dan de duurdere varianten
 • Geen geïntegreerde koffiemolen

Lastig ontkalken en schoonmaken

Maak je regelmatig gebruik van je koffiemachine? Dan is het zaak om ‘m regelmatig te ontkalken en schoon te maken. Met name het ontkalken is bij de Gaggia Classic Pro nogal een klus. Je moet voor het ontkalkingsproces maar liefst 20 stappen doorlopen. Je bent hier een hoop tijd aan kwijt en het kost enige moeite.

Dit geldt in mindere mate ook voor het schoonmaken van de machine. De behuizing is bijvoorbeeld met een vochtige doek schoon te maken. De lekbak is uitneembaar, waardoor je deze onder de kraan goed kunt wassen. Wat bijvoorbeeld wel lastig is, is om het stoompijpje goed schoon te houden. Hier moet je veel tijd aan besteden, aangezien je absoluut geen schimmel en dergelijke in de stoompijp wilt hebben.

Slechts een enkele boiler

Bij de Gaggia Classic Pro valt op dat deze machine van slechts één boiler voorzien is. Aangezien dit een machine voor thuisgebruik is, is op dit zich geen al te groot probleem. Stel je echter hoge eisen aan je nieuwe pistonmachine? Dan is het beter om voor een variant met een dubbele boiler te kiezen.

Met een dubbele boiler ben je in staat om nog sneller espresso’s te zetten. Ook is met een dubbele boiler mogelijk om tegelijkertijd van de stoom- en espressofunctie gebruik te maken. Bij de Gaggia Classic Pro is dit niet mogelijk.

Minder uitgebreid

Dat de Gaggia Classic Pro een machine voor de beginner is, is onder meer aan de eenvoud te danken. De machine is bijvoorbeeld makkelijk te bedienen. Bij andere machines is hier minder sprake van, maar die varianten zijn dan wel een stuk uitgebreider.  

De duurdere machines zijn van meerdere extra’s voorzien. Wat te denken van nog meer instelmogelijkheden? Bij bijvoorbeeld de machines van Sage kun je nog facetten zelf instellen, waardoor je nog meer invloed uitoefent op de smaak van de koffie.

Ook beschikken uitgebreidere (lees: duurdere) pistonmachines over voorgeprogrammeerde programma’s. Daar is bij de Gaggia Classic Pro ook geen sprake van.

Geen geïntegreerde koffiemolen

Wil je gebruik van de Gaggia Classic Pro maken? Dan heb je nog één ding nodig: een koffiemolen. In deze pistonmachine zit namelijk geen koffiemolen geïntegreerd.

Dit houdt het volgende in:

 • Je moet geld aan een goede koffiemolen uitgeven. Als je echt voor een goede koffiemolen wilt gaan, ben je hier al snel 200 euro aan kwijt. De totale investering voor de Gaggia Classic Pro loopt hierdoor fors op.
 • Je hebt meer ruimte op je keukenblad nodig. Doordat je een losse koffiemolen nodig hebt, heb je meer ruimte op je keukenblad nodig. Dit werkt het voordeel van de compactheid van deze pistonmachine enigszins tegen.

Met andere woorden: je moet investeren in een goede koffiemolen. Hiervoor verwijzen wij je graag naar ons artikel ‘beste koffiemolen’. Daarin vind je een top 5 van de beste koffiemolens van dit moment.

Wat zeggen andere kopers over de Gaggia Classic Pro?

In de afgelopen jaren heeft de Gaggia Classic Pro gretig aftrek gevonden. Dit blijkt onder meer uit de hoeveelheid beoordelingen die je bij de verschillende webshops aantreft. In deze Gaggia Classic Pro review vertellen wij je graag meer over die beoordelingen.

Bij onze partner Bol.com zijn iets minder dan 20 reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 4,5. Een bijzonder hoge score, aangezien de schaal bij Bol.com van 1 tot 5 loopt. Veel kopers spreken dan ook vol lof over deze pistonmachine.

Hier geven we je graag een duidelijke indruk van. Dat doen we door hieronder enkele beoordelingen op een rijtje te zetten. Neem deze beoordelingen door en krijg daarmee een duidelijk beeld van de ervaringen van andere kopers:

 • Ontzettend fijn apparaat. Redelijk zwaar waardoor hij niet verschuift als je de piston aan draait. Vergeleken met andere iets lichtere apparaten dus heel fijn zodra die stabiel staat! Zelf vind ik t prettig m’n eigen bonen te kopen en te malen. Espresso / lungo beiden kan!
 • De koffie smaakt beter dan mijn vorige espressomachine, die had namelijk één groot probleem met de juiste temperatuur van het water, waardoor de koffie niet optimaal van smaak is. Deze Gaggia heeft hier totaal geen last van…echt een heerlijk bakkie, alsof die door een professionele machine is gezet. Ook is de boiler zeer snel op temperatuur.
 • Dit is een oerdegelijke machine die fantastische espresso of cappuccino aflevert. Mijn zoon had er zo een 15 jaar geleden voor zijn verjaardag gekregen en ze werkt nog zoals op de eerste dag. Voor iedereen die een manuele machine wil die bovendien robuust en degelijk gebouwd is. Zeer aanbevolen.
 • Eenvoudig maar fijn apparaat. Maakt de heerlijkste koffie, ik bestel nooit meer koffie in een restaurant, is thuis veel lekkerder!
 • Goed toestel, meegeleverde piston/portafilters mochten iets beter zijn van kwaliteit.

De Gaggia Classic Pro kopen

Hebben wij je met deze Gaggia Classic Pro review weten te overtuigen? En wil je daarom graag deze pistonmachine aanschaffen? Ons advies is om eerst een keuze tussen de verschillende kleuren te maken. Nadien kun je de prijzen bij onze partners checken. Doe dit secuur, aangezien je mogelijk bij één van onze partners van een interessante aanbieding kunt profiteren:

Onze conclusie over de Gaggia Classic Pro

De Gaggia Classic Pro is volgens ons een meer dan interessante pistonmachine. Dit is onder meer aan de prijsstelling te danken, aan de werking, aan de eenvoud en aan de bereidingsmogelijkheden.

Hier moeten we wel een belangrijke kanttekening bij plaatsen: dit is een basic pistonmachine. Als je hogere eisen aan je nieuwe pistonmachine stelt, kun je beter voor één van de duurdere varianten kiezen. Die kosten meer geld, maar daar krijg je dan wel meer voor terug.

Heb je echter nog nooit een pistonmachine gehad? Dan is de Gaggia Classic Pro zeker een geweldige optie. Deze pistonmachine heb je snel onder de knie, is een lust voor het oog en is lekker compact uitgevoerd. Dat laatste zorgt ervoor dat je ‘m makkelijk een plekje in je keuken kunt geven.

Onder aan de streep zijn wij over de machine erg te spreken. Dit is ook nog aan de uitmuntende bouwkwaliteit te danken. Met alle dank aan de RVS behuizing en de fabricatie in Italië. Wil je voor een goedkope en eenvoudige pistonmachine gaan? Kies dan voor de Gaggia Classic Pro.

Alternatieven

Voldoet de Gaggia Classic Pro grotendeels aan je wensen? Vind je alleen één of meerdere van bovenstaande nadelen iets te zwaar wegen? Dan doe je er verstandig aan om op zoek naar een ander apparaat te gaan. Speciaal voor jou hebben wij alvast twee geschikte alternatieven uitgezocht.

Solis Barista Perfetta Plus 1170

Vind je het geen probleem om net iets meer geld uit te geven? Dan sluit de Solis Barista Perfetta Plus 1170 mogelijk perfect op je wensen aan. Wat bij deze pistonmachine direct opvalt, is de aanwezigheid van een koffiemolen. Je kunt de machine dus met bonen vullen, waarna je de gewenste maalgraad in kunt stellen. Je geniet hiermee van nog meer eenvoud. Ook is deze pistonmachine van een stoompijpje voorzien.

Wat bij de Solis Barista Perfetta Plus 1170 ook opvalt, is de snelle opwarming. Binnen 40 seconden is de machine opgewarmd, waardoor je snel een lekker kopje koffie kunt zetten. Het schakelen tussen de espresso- en stoomfunctie kost deze machine bovendien slechts 20 seconden. Voor al dit moois betaal je wel net iets meer geld dan voor de Gaggia Classic Pro.

SMEG ECF01BLEU

Gaat je voorkeur uit naar een net iets ander soort pistonmachine? Kijk dan eens naar de SMEG ECF01BLEU. Bij deze pistonmachine valt uiteraard direct het design op. Deze machine is dan in het zwart uitgevoerd, maar je kunt uit nog eens 6 kleuren kiezen. In elke kleurstelling is deze retro pistonmachine in ieder geval een lust voor het oog.

Deze pistonmachine doet zijn werk prima. Je kunt bij deze machine gemalen koffie gebruiken, maar ook ESE-servings. De machine beschikt verder over een stoompijpje, een kopjesverwarmer en een dubbele koffie uitloop. Je kunt hierdoor ook twee kopjes per zetbeurt zetten. Wel zijn van wij mening dat dit eigenlijk net iets meer een espressomachine is dan een pistonmachine.

€348,00
Niet op voorraad
Bol.com
Kafea.nl
Logo