IJskoffie maken

Ben jij wel fan van een koffiespecialiteit? En vind je het ook leuk om écht bijzondere koffiespecialiteiten uit te proberen? Dan voldoet een ijskoffie mogelijk aan al jouw wensen. In dit artikel willen wij je graag uitgebreid kennis laten maken met een ijskoffie.

Zo bespreken we in dit artikel uitgebreid wat een ijskoffie is. Nadat we dat gedaan hebben, geven we ook aan hoe je thuis een ijskoffie kunt maken. Als je in de toekomst van een heerlijke ijskoffie wilt genieten, hoef je hiervoor niet meer naar de koffietent bij jou in de buurt toe te gaan.

Wat is een ijskoffie

Wat is een ijskoffie precies?

Een ijskoffie is precies datgene wat de naam doet vermoeden: het is een ijskoude koffie. Het leuke van een ijskoffie is echter dat er niet één soort ijskoffie bestaat. Nee, je kunt uit tientallen soorten ijskoffies kiezen. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een cappuccino vol met heerlijke room. Deze cappuccino is in dat geval ook ijskoud; daar komt de naam ijskoffie in immers vandaan.

Hoe de lage temperatuur van de koffie verkregen wordt? Dit is volledig te danken aan de ijsklontjes die je in het kopje koffie stopt. Je zet in principe eerst een espresso (of een grotere hoeveelheid koffie), waarna je ijsblokjes in het kopje stopt. Je geniet hierdoor van de unieke smaak van koffie, maar óók van een lekker lage temperatuur. Met alle dank aan de ijsblokjes.

Wat maakt een ijskoffie zo bijzonder?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag voor de hand liggend: het is de enige koffie die je altijd koud drinkt. Dit zorgt er echter wel voor dat je een ijskoffie ook tijdens de warme zomermaanden kunt drinken.

Stel nou dat het buiten een graad of 30 is. Heb jij dan zin om een kopje warme koffie te drinken? Als je deze vraag aan meerdere mensen zou stellen, zouden veel mensen antwoorden dat ze hier géén zin in hebben. De hunkering naar cafeïne blijft echter wel; een ijskoffie biedt dan oplossing. In een dergelijke koffie zit cafeïne, maar je geniet dus ook van de lage temperatuur van de koffie.

Uit welke ingrediënten bestaat een ijskoffie?

Heb je nu al zin om een lekkere ijskoffie te maken? Dan is het van cruciaal belang dat je de juiste ingrediënten in huis gaat halen. Allereerst is het zaak dat je heerlijke koffie in huis gaat halen. Waarom? Omdat de koffiebonen of de gemalen koffie uiteindelijk bepalend voor de smaak zijn.

Geef jij de voorkeur aan gemalen koffie? Dan is het belangrijk dat je voor echte kwaliteit kiest. Je kunt voor goedkopere gemalen koffie kiezen, maar daarmee wordt de koffie al vrij snel slap. Ons advies is daarom om altijd voor gemalen koffie van een gerenommeerd merk te kiezen.

Ingredienten ijskoffie

Dit is ook het geval als je de voorkeur aan koffiebonen geeft. Met de lekkerste koffiebonen weet je gewoonweg de meeste smaak aan jouw koffie mee te geven. Ben je nog op zoek naar koffiebonen die aan al jouw wensen voldoen? Check dan ons artikel beste koffiebonen; in dit artikel laten wij je graag kennis maken met de lekkerste koffiebonen van dit moment.

Verder heb je ook nog een zoetmaker nodig. Wat een zoetmaker is? Nou, je kunt hierbij onder meer denken aan vanillesuiker. Dankzij deze zoetmaker kun je één geheel van de koffie en de ijsblokjes gaan maken. De ervaring leert dat het uitkiezen van een dergelijke zoetmaker niet al te makkelijk is. Je hebt niet alleen de keus uit veel zoetmakers, maar het is ook een pure kwestie van smaak. Wij willen je dan ook graag aanraden om meerdere zoetmakers uit te proberen. Op die manier kun je achterhalen wat jij de lekkerste zoetmaker vindt.

Tot slot heb je ook nog ijsklontjes nodig. Ons advies is om een grote hoeveelheid ijsblokjes te maken en deze vervolgens in jouw vriezer te stoppen. Overigens hoef je hier tegenwoordig niet meer lastig voor te doen. Je kunt namelijk een ijsklontjesvorm hiervoor gebruiken. Wat dit precies is, zie je op de foto hiernaast. Vul water in deze vorm, leg de vorm in de vriezer en je hebt binnen de kortste keren perfecte ijsklontjes.

Al met al kunnen we concluderen dat een ijskoffie uit drie ingrediënten bestaat:

  • Koffie (gemalen koffie of koffiebonen)
  • Een zoetmaker
  • IJsklontjes
IJsklontjsesvorm ijskoffie

Wat heb je nodig om een ijskoffie te maken?

Wil jij graag thuis een lekkere ijskoffie maken? Dan is het advies om bovenstaande ingrediënten sowieso in huis te halen. Wil jij echter liever een ijskoffie in de vorm van cappuccino met room maken? dan kun je in plaats van de zoetmaker ook geconserveerde melk gebruiken. Met de geconserveerde melk kun je alsnog het gewenste room creëren.

Verder is het dus ook zaak dat je iets in huis haalt waarmee je de ijsklontjes kunt maken. Mocht je een goede ijsklontjesvorm willen kopen, hoef je hier zeker niet al te diep voor in de buidel tasten. Nee, bij onze partner Bol.comkun je al voor een paar euro een perfect werkende ijsklontjesvorm aanschaffen.

Uiteraard is het ook zaak dat je over een goede koffiemachine beschikt. Wat een goede koffiemachine voor jou is, hangt volledig van jouw eigen voorkeuren af. Met deze koffiemachine moet je immers niet alleen ijskoffie kunnen maken, maar ook ‘normale’ koffie. Voor het bereiden van een ijskoffie heb je in de basis ‘normale’ koffie nodig, dus een goede koffiemachine is onmisbaar.

Ben je nog op zoek naar een goede koffiemachine? Dan zit je daarvoor op Kafea.nl zéker goed. Op onze website kun je namelijk tientallen reviews over verschillende koffiemachines vinden. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar het beste koffiezetapparaat? Check dan ons artikel ‘beste koffiezetapparaat’. Ben je op zoek naar de beste kleine koffiemachine? Check dan ons artikel ‘mini koffiezetapparaat’. Of geef je toch de voorkeur aan een volautomatische koffiemachine? Check dan ons artikel ‘beste koffiemachine’.

Iets wat je ook nog nodig hebt, is een goede blender. Waarom? Omdat je de ijsklontjes en de koffie met elkaar moet gaan mengen. Je kunt hier een handmixer voor gebruiken, maar daar ben je al snel uren zoet mee. In plaats daarvan kun je beter een goede blender aanschaffen; de blender zorgt direct voor het breken van de ijsklontjes in kleine stukjes ijs. Dat is precies wat je nodig hebt voor een ijskoffie.

Tot slot heb je ook nog een goed koffieglas nodig. De voorkeur gaat hierbij absoluut uit naar een koffieglas en niet naar een koffiekopje of een koffiemok. Waarom niet? Dat bespreken we graag verderop in dit artikel. De aanschaf van de beste koffieglazen is in ieder geval aan te raden; check daarvoor ons artikel ‘beste koffieglazen’.

Hoe kun je zelf een ijskoffie maken?

Zie jij het zitten om volledig zelf een ijskoffie te maken? Dan hebben wij goed nieuws voor je: dit is helemaal niet lastig. Nee, het is vooral een kwestie van goed voorbereiden en onderstaand stappenplan op te volgen.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Allereerst is het zaak dat je alle ingrediënten in huis gaat halen. De meeste ingrediënten kun je in de supermarkt halen, maar het is bij de ijsklontjes handiger als je deze zelf gaat maken. Daarbij is het advies om altijd een voorraad ijsklontjes in jouw vriezer te hebben liggen; handig voor als je opeens het idee krijgt om een ijskoffie te maken.

Zelf een ijskoffie maken

Ook is het advies om alvast één van jouw koffieglazen alvast in de koelkast te zetten. Als je écht van de unieke smaak van een ijskoffie wilt genieten, moet dit glas namelijk ook koud zijn. Dat kun je op een simpele manier verkrijgen door het een tijdje in de koelkast neer te zetten.

Tevens is het zaak om te bepalen wat voor ijskoffie je precies wilt maken. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, kun je immers uit heel veel soorten ijskoffies kiezen. Wij raden je aan om gewoon eens verschillende soorten ijskoffies uit te proberen. Op het internet kun je hier bovendien voldoende recepten en inspiratie voor vinden.

Zo is het allereerst van belang dat je goede melk in huis weet te halen. Over het algemeen gaat de voorkeur hierbij uit naar volle melk, maar je kunt ook voor halfvolle melk kiezen. Dit is echter afhankelijk van jouw eigen smaakvoorkeuren. Als je een échte koffie verkeerd wilt maken, is het in ieder geval aan te raden om te kiezen voor volle melk.

Stappenplan voor het maken van een ijskoffie

Zo, heb je de hierboven genoemde voorbereidingen getroffen? Dan ben je in staat om een heerlijke ijskoffie te maken. Wij raden je daarvoor aan om onderstaand stappenplan op te volgen:

Stap 1: zet een normaal kopje koffie
Allereerst is het advies om een normaal kopje koffie te zetten. Zet dus de koffiemachine aan, selecteer een normaal kopje koffie op de machine en wacht rustig af.

Indien je graag een iets sterkere smaak hebt, kun je ook kiezen voor twee espresso’s. Ook dit is weer een kwestie van experimenteren.

Stap 2: giet de koffie in de blender
Heeft jouw koffiemachine de koffie gezet? Dan is het zaak om deze koffie in een blender te gieten. In deze blender kan de warme koffie vervolgens al deels afkoelen.

Stap 3: voeg een zoetmaker aan de koffie toe
Je kunt op dit moment ook al de zoetmaker aan de koffie toevoegen. Het is volledig aan jou om te bepalen voor welke zoetmaker je gaat; je kunt ook voor bijvoorbeeld twee of drie zoetmakers kiezen. De keuze is volledig aan jou.

Stap 4: blend de koffie en de zoetmaker
Vervolgens is het zaak om de koffie en de zoetmaker met elkaar te mengen. Dit kun je simpelweg doen door de blender aan te zetten. Houd het blendproces in de gaten; als er een romig geheel ontstaan is, kun je blender weer uitzetten.

Stap 5: laat de koffie + zoetmaker in de blender afkoelen
Vervolgens kun je het mengsel van de koffie en de zoetmaker in de blender af laten koelen. Hoe lang dit precies duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Ook dit is weer een kwestie van uitproberen; na verloop van tijd krijg je hier goed inzicht in.

Stap 6: voeg de ijsklontjes toe in de blender
Je kunt nu de ijsklontjes in de blender gieten. Zet de blender aan en wacht totdat de ijsklontjes in kleine stukjes ijs gebroken zijn.

Stap 7: schenk de koffie in
Is het mengsel volledig gemengd? Dan kun je de ijskoffie vanuit de blender in een gekoeld glas schenken. Geniet van jouw heerlijke ijskoffie!

Wil je dit stappenplan graag rustig bekijken? Dan raden wij je aan om onderstaande video even te bekijken:

Tips voor het maken van een heerlijke ijskoffie

Zo, je weet nu precies hoe je een ijskoffie kunt maken. Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben wij nog enkele tips voor je op een rijtje gezet: 

  • Zorg altijd voor een gekoeld koffieglas: deze tip bevat eigenlijk twee tips. Allereerst is het aan te raden om altijd een koffieglas te gebruiken en ten tweede is het aan te raden om dit koffieglas altijd te koelen.
  • Voeg extra ingrediënten toe: na verloop van tijd kun je ook extra ingrediënten aan de ijskoffie toevoegen. Je kunt hierbij denken aan banaan, aan slagroom en aan kaneel. Op het internet kun je hier voldoende recepten voor vinden.
  • Neem je tijd voor het bereiden van een ijskoffie: zoals je in bovenstaand stappenplan al hebt kunnen lezen, gaat het bereiden van een ijskoffie niet binnen één minuut. Neem daarom echt je tijd voor het bereiden van de ijskoffie. Des te lekkerder de ijskoffie uiteindelijk gaat smaken!
  • Durf te experimenteren: dit is eindelijk dé manier waarop je echt van heerlijke ijskoffies kunt genieten. Durf te experimenteren, durf nieuwe ingrediënten te gebruiken en durf van de gebaande paden af te wijken. Op die manier kun je echt de ijskoffie van jouw dromen maken; wij wensen je hier veel plezier mee!
Kafea.nl
Logo