Jura ENA 8 review

Ben je op zoek naar een volautomatische koffiemachine? Gaat jouw voorkeur uit naar een luxe koffiemachine inclusief allerlei handige functies?

Wil je daarbij ook nog gaan voor een onwijs fraaie koffiemachine? Dan is de kans groot dat je bij de Jura ENA 8 uit gaat komen.

Jura ENA 8 review kafea

In de afgelopen jaren is gebleken dat dit één van meest populaire volautomatische koffiemachines is. Dit zien wij onder meer aan de beoordelingen die kopers van deze machine op het internet achterlaten. Wil jij mogelijk ook deze koffiemachine aanschaffen? Dan is het van cruciaal belang om je goed in deze machine te verdiepen.

Graag helpen wij jou daar een handje bij. In deze Jura ENA 8 review kijken wij graag naar alle voor- en nadelen van deze koffiemachine van het merk Jura. Daarbij bespreken we op welke punten deze machine uitblinkt, maar ook met welke eventuele tekortkomingen je rekening moet houden. Tevens vind je aan het einde van dit artikel ook nog enkele interessante alternatieven voor de Jura ENA 8!

Alle varianten van de Jura ENA 8

Alternatieven voor de Jura ENA 8

JURA S8

Op voorraad
1.399,00

De voordelen van de Jura ENA 8

Heeft de Jura ENA 8 jouw aandacht reeds getrokken? Is dat ook de reden waarom je bij deze Jura ENA 8 review uitgekomen bent? Dan hebben wij alvast goed nieuws voor je: om meerdere redenen is de aanschaf van de Jura ENA 8 absoluut aan te raden.

Tijdens het testen van deze volautomatische koffiemachine hebben wij de volgende voordelen opgemerkt:

 • De smaak van de koffie is subliem
 • De Jura ENA 8 is makkelijk te bedienen
 • Je kunt de smaak van de koffie naar eigen wens aanpassen
 • Je hebt nagenoeg geen omkijken naar het onderhouden/reinigen van deze volautomatische koffiemachine
 • Het design van deze volautomatische koffiemachine is prachtig
 • De Jura ENA 8 is vrij compact vormgegeven
 • Je geniet van een lange levensduur

Geweldige koffiesmaak

Wil jij graag een nieuwe volautomatische koffiemachine aanschaffen? Dan is jouw voorkeur niet zomaar naar een dergelijke machine uitgegaan; nee, dit heeft wellicht te maken met de geweldige werking van een volautomatische koffiemachine in zijn algemeenheid. Dankzij deze werking zijn dergelijke machines in staat om heerlijke koffie te bereiden.

Dat is ook zeker het geval bij de Jura ENA 8. Sterker nog; wij zijn weinig andere machines tegengekomen die een dergelijke smaak weten te creëren. Om deze heerlijke smaak te kunnen creëren, heeft Jura gebruik gemaakt van een unieke zetmethode.

Bij deze methode wordt het water langer in contact gebracht met de koffie. Juist deze menging zorgt ervoor dat het water in staat is om alle aroma’s uit de koffie te halen, waardoor je al deze aroma’s ook proeft in jouw kopje.

Dankzij deze zetmethode geniet je dus te allen tijde van een heerlijke smaak van de koffie. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat deze smaak na verloop van tijd minder wordt; vanwege de hoge kwaliteit van interne onderdelen zijn wij ervan overtuigd dat je ook over bijvoorbeeld 2 jaar nog steeds van deze heerlijke smaak weet te genieten!

Om deze lekkere smaak te kunnen verkrijgen, heeft Jura overigens ook gekozen voor een G3 koffiemolen. Deze geïntegreerde koffiemolen zorgt ervoor dat de bonen snel én zonder al te veel lawaai gemalen worden. Naar onze mening voegt deze G3 koffiemolen ook echt veel toe aan de heerlijke smaak van de koffie!

Makkelijke bediening

Wil jij graag zonder enige zorgen een kopje koffie kunnen laten bereiden? Wil jij eigenlijk met maar één druk op de knop al direct klaar zijn? Wil je simpelweg zo min mogelijk handelingen verrichten, voordat je van jouw kopje koffie kunt genieten? Ook dan is de Jura ENA 8 een ware aanrader voor jou.

De bediening van deze volautomatische koffiemachine is namelijk echt heel simpel te noemen. Je vindt aan de voorkant van de machine namelijk een klein display; op de foto hiernaast zie je dit display afgebeeld staan. Via dit display kun je direct de gewenste koffie selecteren of kun je direct jouw smaakvoorkeuren instellen, waarover later meer in deze Jura ENA 8 review.

Jura ENA 8 makkelijke bediening

Door deze makkelijke bediening kun je écht met een druk op de knop een kopje koffie zetten. Ideaal als je een drukbezet persoon bent of als je haast bent. Binnen de kortste keren geniet je hoe dan ook van een heerlijke kopje koffie.

Smaak van de koffie naar eigen wens aan te passen

Ben je een ware fijnproever? Vind je het ook echt leuk om de smaak van de koffie volledig naar wens te maken? Ook dan is de aanschaf van de Jura ENA 8 aan te raden. Bij deze machine kun je namelijk verschillende instellingen volledig zelf bepalen, waardoor je een flinke invloed op de smaak uit weet te oefenen:

 • Sterkte: via het display van de Jura ENA 8 kun je zelf de sterkte van de koffie bepalen. Je bepaalt hierbij eigenlijk de intensiteit van de koffie, waardoor je bijvoorbeeld een espresso op de perfecte sterkte weet te krijgen.
 • Hoeveelheid: de intensiteit van het kopje koffie wordt ook bepaald door de hoeveelheid water. Met dank aan de hoeveelheidsinstelling kun je volledig zelf bepalen wat de verhouding ‘water en koffie’ moet zijn. Ideaal!
 • Temperatuur: koffie op een hoge temperatuur is verreweg het lekkerste. Heb je echter even haast? Dan kun je ook een lagere tempratuur selecteren, waardoor je eigenlijk dírect de koffie op kunt drinken.

Over deze instellingen van de Jura ENA 8 zijn wij zeer te spreken. Dankzij deze instellingen krijg je namelijk de mogelijkheid om als thuisbarista te gaan fungeren. Je kunt de smaak van de koffie echt significant beïnvloeden, waardoor je nog meer van jouw koffiemomentje gaat genieten.

Bijkomend voordeel: je kunt ook al uit zes voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een espresso, voor een lungo of voor een normale koffie. Vervolgens kun je ook deze koffiespecialiteiten nog naar wens aanpassen; zo kun je dus ook de sterkte, hoeveelheid en temperatuur van bijvoorbeeld een espresso naar wens beïnvloeden.

Als je een echte fijnproever bent, kun je eigenlijk niet zonder dergelijke smaakinstellingen. Het doen ons in ieder geval goed om te zien dat je daar bij deze machine alle mogelijkheden voor hebt. Ook vinden wij het zeer prettig dat je ook hierbij van de makkelijke bediening geniet!

Onderhoudsarm

Vind je het ook zo vervelend om veel tijd te besteden aan het onderhouden van jouw koffiemachine? Zie je eigenlijk het liefste dat de machine zichzelf weet te onderhouden én te reinigen? Nou, dan is de Jura ENA 8 echt voor jou op het lijf geschreven.

Bij deze volautomatische koffiemachine heb je namelijk nagenoeg geen omkijken naar het onderhoud en de reiniging!

Zo is het een feit dat je deze machine in principe niet hoeft te ontkalken. Dit is te danken aan het Jura Claris Smart waterfilter; let er echter wel goed op dat je dit waterfilter na enige tijd gaat vervangen. Ook hoef je geen aandacht te besteden aan het reinigen van de zetgroep; je kunt via een automatisch reinigingsprogramma de zetgroep op een gewenst moment laten reinigen!

Verder kun je ook het interne melksysteem met een automatisch reinigingsprogramma laten reinigen. Ook hier heb je dus niet al te veel omkijken naar. Al met al zijn wij over de reinigings- en onderhoudsmogelijkheden diep onder de indruk! Je houdt hierdoor simpelweg meer tijd over om te genieten van de lekkere koffie en het mooie leven.

Fraaie vormgeving

Heb je een niet al te grote keuken? Gaat jouw voorkeur echter wel uit naar een volautomatische koffiemachine? Dan merk je tijdens jouw zoektocht ongetwijfeld al snel dat het aanbod vrij beperkt is. De meeste volautomatische koffiemachines zijn namelijk vrij groot, waardoor deze al direct veel ruimte in de keuken in beslag nemen.

Daar is gelukkig bij de Jura ENA 8 géén sprake van. Bij het ontwerpen van deze machine heeft Jura namelijk alles in het werk gesteld om het apparaat zo compact mogelijk te houden. Hiermee weet deze machine zich echt heel erg te onderscheiden ten opzichte van vergelijkbare concurrenten. 

Jura ENA 8 kleuren

Voor het overzicht hebben wij de afmetingen even op een rijtje gezet:

 • Breedte: 27,1 centimeter
 • Hoogte: 32,3 centimeter
 • Diepte: 44,5 centimeter

Wij zijn niet alleen over de afmetingen te spreken, maar ook over het prachtige design. Jura heeft gekozen voor een gave vormgeving, inclusief een bijzonder reservoir aan de zijkant. Dit reservoir is voorzien van een bijzonder patroontje, waardoor de machine een ietwat mysterieuze uitstraling heeft.

Ook is het opvallend dat Jura voor twee verschillende kleuren gekozen heeft: aan de zijkant is een fraaie rode kleur te vinden, terwijl je aan de voorkant een chromen kleur aantreft. Deze chromen kleur wordt bijgestaan door donkergekleurde details, zoals duidelijk bij het display te zien is.

Je kunt echter uit nog meer kleuren kiezen:

 • Metropolitan Black
 • Metropolitan Black 2019
 • Nordic White
 • Full Nordic White
 • Massive Aluminium
 •  Sunset Red (dit is de kleur die je op de foto’s in dit artikel ziet)

Beide kleurvarianten spreken ons in ieder geval erg aan. Deze kleuren in combinatie met het gebruikte materiaal en de gekozen vormgeving zorgen uiteindelijk voor een prachtig geheel. Een geheel dat echt als eyecatcher in jouw keuken gaat fungeren, ondanks de compacte afmetingen!

Lange levensduur

Als laatste voordeel willen we benoemen dat deze koffiemachine een lange levensduur heeft. Dit is te danken aan de hoogwaardige onderdelen én het materiaal waar Jura voor gekozen heeft. Zowel de behuizing als de inwendige onderdelen van deze volautomatische koffiemachine zijn simpelweg van de hoogst mogelijke kwaliteit.

Als je relatief veel geld in een nieuwe koffiemachine gaat steken, wil je uiteraard wel zo lang mogelijk van deze machine kunnen genieten. Indien je de Jura ENA 8 aanschaft, weet je zeker dat je van een lange levensduur kunt genieten. Daar zijn wij in ieder geval van overtuigd!

Overige voordelen van de Jura ENA 8

Zo, je hebt hierboven kennis kunnen maken met vrij veel voordelen van de Jura ENA 8. Het blijft echter niet bij deze voordelen, aangezien de machine nóg veel meer te bieden heeft. Graag willen wij je op onderstaande video wijzen, waarin je veel informatie over deze machine vindt inclusief de verschillende voordelen:

De nadelen van de Jura ENA 8

Bovengenoemde voordelen laten duidelijk blijken dat de Jura ENA 8 een interessante volautomatische koffiemachine is. Tijdens het uittesten van deze koffiemachine zijn wij echter ook op enkele nadelen gestuit. Aangezien we jou in deze Jura ENA 8 review zo uitgebreid mogelijk willen informeren, zetten wij de belangrijkste nadelen ook nog op een rijtje:

 • Je kunt slechts 1 kopje koffie tegelijkertijd zetten
 • Het waterreservoir van deze volautomatische koffiemachine is relatief klein
 • De Jura ENA 8 heeft geen geïntegreerde melkopschuimer
 • Het is niet de meest goedkope volautomatische koffiemachine

Slechts 1 kopje koffie tegelijkertijd

Drinken jij en jouw partner graag samen een kopje koffie? Of drink jij graag met bijvoorbeeld jouw kind, met een huisgenoot of met iemand die op visite is graag een kopje koffie? Dan zou het erg handig zijn als je een machine hebt waarmee je twee kopjes koffie tegelijkertijd kunt zetten.

Helaas is dat niet mogelijk bij de Jura ENA 8. Nee, bij deze volautomatische koffiemachine kun je slechts 1 kopje koffie tegelijkertijd zetten. Door dit nadeel is het niet ideaal om met z’n tweeën een kopje koffie te drinken. Als jouw partner bijvoorbeeld al van zijn/haar koffie zit te genieten, is de Jura ENA 8 nog met de bereiding van jouw kopje koffie nodig.

Jura ENA 8 fraaie vormgeving

Ook op dit vlak wordt de Jura ENA 8 voorbijgestreefd door de concurrentie. Meerdere andere volautomatische koffiemachines zijn namelijk wél in staat om twee kopjes koffie tegelijkertijd te zetten. Wij hadden graag gezien dat dit ook bij de Jura ENA 8 mogelijk zou zijn. Een gemiste kans wat ons betreft!

Relatief klein waterreservoir

Drink jij graag de nodige kopjes koffie per dag? Geldt dat niet alleen voor jou, maar bijvoorbeeld ook voor jouw partner of huisgenoot? Dan loop je al relatief snel tegen een nadeel van de Jura ENA 8 aan: het feit dat je het waterreservoir met enige regelmaat bij moet vullen.

Zoals we eerder in deze Jura ENA 8 review aangegeven hebben, heeft Jura bewust voor een compacte vormgeving gekozen. Dit kent echter ook zijn keerzijde, aangezien het waterreservoir hierdoor ook niet al te groot uitgevoerd kon worden.

Met een totale inhoud van 1,1 liter is het waterreservoir niet super klein te noemen, maar het reservoir heeft ook niet de gewenste inhoud. Als het reservoir nét iets groter zou zijn geweest, zou je een stuk minder vaak het reservoir bij hoeven te vullen. Dát zou in onze ogen eigenlijk de ideale c.q. gewenste situatie zijn.

Geen geïntegreerde melkopschuimer

Op de foto hiernaast kun je zien dat het mogelijk is om koffiespecialiteit met melk te breiden. Daar zijn wij op zich over te spreken, maar niet over het feit dat je hier zelf de nodige handelingen voor moet verrichten. In onze ogen zou het ideaal zijn als deze machine een geïntegreerde melkopschuimer zou hebben, maar dat is helaas niet het geval.

In deze volautomatische koffiemachine zit een simpel melksysteem. Je kunt het melkreservoir met melk vullen, waarna de machine deze melk aan het kopje koffie toe kan voegen. Je geniet hierbij echter niet van opgeschuimde melk; juist dát is zo lekker bij bijvoorbeeld een cappuccino of latte macchiato.

Jura ENA 8 nadelen

Hoe je dan alsnog een lekkere cappuccino met de Jura ENA 8 kunt bereiden? Dat doe je door de melkslang in een pak melk of in een los melkreservoir/melkopschuimer te doen. Dit is uiteraard alles behalve ideaal en geniet ook zeker niet onze voorkeur. Ook op dit vlak kunnen wij stellen dat Jura de plank misgeslagen heeft.

Niet de meest goedkope volautomatische koffiemachine

Zoals je in deze Jura ENA 8 review hebt kunnen lezen, brengt dit apparaat veel voordelen met zich mee. Tegelijkertijd moet je ook met enkele nadelen rekening houden, terwijl je wel flink moet investeren in deze volautomatische koffiemachine. Voor deze machine betaal je al snel een bedrag van ongeveer 1000 euro.

Staat dit bedrag in verhouding tot de mogelijkheden en kwaliteit van deze koffiemachine? Ja, dat is wel het geval. is deze koffiemachine echter duurder dan vergelijkbare volautomatische koffiemachine? Ja, dat is ook het geval. Deze machine heeft daarom niet de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ervaringen van andere kopers

Op basis van onze eigen ervaringen hebben wij deze Jura ENA 8 review kunnen schrijven. Wij zijn echter ook op zoek gegaan naar ervaringen van andere kopers, bijvoorbeeld bij onze partner Coolblue. Bij onze partner Coolblue zijn 4 reviews achtergelaten, waarvan de gemiddelde score een 8,5 op een schaal van 1-10 is.

Jura ENA 8 ervaringen

Verder vonden wij ook via Google nog de nodige ervaringen. Via Google hebben wij 180 reviews gevonden, waarbij de gemiddelde score een 4,6 op een schaal van 1-5 is. Kijk, dat zijn nog eens indrukwekkende beoordelingen. Maar, wat zeggen de meeste kopers nou over deze machine?

Wij hebben speciaal voor jou enkele veelvoorkomende beoordelingen in onderstaand rijtje opgesomd. Als je dit rijtje doorneemt, zie je direct wat de meeste kopers van de Jura ENA 8 denken:

 • Mooie compacte volautomaat met een makkelijke bediening
 • Zeer content met de Jura ENA 8. Gebruiksvriendelijk, en voldoende mogelijkheden. Heerlijke koffie met een mooie crema.
 • Prima machine, die mijn Phillips moet doen gaan vergeten. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.
 • Een uitstekend apparaat, dat volledig aan onze verwachtingen voldoet
 • De smaak van de diverse soorten koffie is heerlijk en nodigt uit om nog een kopje te nemen. Kortom, ik ben heel blij met mijn nieuwe Jura.
 • Komende van o.a. een E8, ENA5, C5 valt deze Jura me tegen. Jura noemt dit het instapmodel en dat is te merken, ondanks de prijs.

De meeste beoordelingen zijn dus overwegend positief te noemen. Alleen als je echt goed gaat zoeken, kom je negatieve beoordelingen tegen. De hierboven cursief gedrukte beoordeling is daar één van de zeldzame voorbeelden van.

De Jura ENA 8 kopen

Heb je naar aanleiding van deze Jura ENA 8 review interesse om deze volautomatische koffiemachine aan te schaffen? Of wil je simpelweg even kijken wat je nou precies voor deze machine moet betalen. Door op onderstaande buttons te klikken, zie je direct de prijzen van onze partners voor de Jura ENA 8.

Bekijk prijzen van de Jura ENA 8 bij verschillende winkels:

Alternatieven

Heeft de Jura ENA 8 jouw aandacht getrokken? Heb je in deze review echter punten gelezen waar je niet helemaal over te spreken bent? Dan kan het nooit kwaad om nog een goed vergelijk te maken tussen deze koffiemachine en vergelijkbare varianten. Wij hebben in ieder geval al twee interessante alternatieven voor je gevonden:

Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW

Ook deze volautomatische koffiemachine van Siemens is vrij compact uitgevoerd. Daarbij valt tevens op dat deze machine wél twee kopjes koffie tegelijkertijd kan zetten, dat de machine iets voordeliger is en dat de machine een beter melksysteem heeft.

Aan de andere kant heeft deze volautomatische koffiemachine wel een mindere uitstraling. Ook zijn de instelmogelijkheden minder en kan de smaak van de koffie niet tippen aan de smaak die de Jura ENA 8 weet te creëren!

Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW

Jura E80 Piano Black

Wil je graag twee kopjes koffie tegelijkertijd kunnen zetten? Wil je uit nog meer koffiespecialiteiten kunnen kiezen? En gaat jouw voorkeur uit naar een compleet zwarte koffiemachine? Dan is de aanschaf van deze Jura E80 Piano Black aan te raden.

Op veel vlakken kun je deze koffiemachine vergelijken met de Jura ENA 8. Het is echter wel opvallend dat deze variant nog een stuk(je) duurder is, terwijl deze variant níet een touchscreen display heeft. Ook op andere vlakken weet de Jura ENA 8 zich te onderscheiden, maar uiteraard weet de Jura E80 Piano Black zich óók op bepaalde vlakken te onderscheiden. Beide varianten zijn wat ons betreft het aankopen meer dan waard!

Jura E80 Piano Black
Kafea.nl
Logo