Koffielikeur

Geniet jij eigenlijk altijd wel van een lekker kopje koffie? Blijf je echter ook op zoek naar mogelijkheden om nóg meer van de koffie te genieten? Dan is het wellicht interessant om eens naar koffielikeur te kijken.

Met een koffielikeur kun je de smaak van koffie naar een nóg hoger en unieker niveau tillen.

Koffielikeur informatie

Wat is een koffielikeur precies?

Een koffielikeur is eigenlijk niks meer dan een vloeibaar drankje. Een drankje dat in bijvoorbeeld een restaurant in een klein glas geserveerd wordt. Wat je vervolgens met de likeur doet, is aan jou. Je kunt de likeur naast jouw kopje koffie neerzetten en achtereenvolgens uit beide glazen een nipje nemen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de koffielikeur door jouw koffie heen te mengen. Op die manier weet je de smaak van de koffie echt substantieel te veranderen. Doordat je uit veel koffielikeuren kunt kiezen, heb je voldoende keus wat betreft de smaaksensatie.

Waar wordt koffielikeur van gemaakt?

In het huidige aanbod van koffielikeuren kom je veel varianten tegen. Elke variant heeft zo zijn eigen kenmerken, maar alle varianten hebben ook gemeenschappelijke kenmerken. Zo zijn bijvoorbeeld alle koffielikeuren van dezelfde ingrediënten voorzien:

 • Gedestilleerd water
 • Koffiebonen
 • Een bepaalde vorm van alcohol
 • Suikers
 • Smaakstoffen
 • Specerijen, kruiden en oliën (eventueel)

Zoals je kunt zien, is een koffielikeur een alcoholische versnapering. Het is dan ook iets wat je bij bijvoorbeeld een slijterij kunt kopen. Welk alcoholpercentage een koffielikeur heeft, verschilt overigens wel van soort tot soort.

Hoe de smaak van een koffielikeur tot stand komt? Daarbij spelen nagenoeg alle hierboven genoemde ingrediënten een rol. De vorm van alcohol is smaakbepalend, maar dit geldt ook voor de eventuele specerijen, kruiden en oliën die toegevoegd worden. Bij veel koffielikeuren wordt ook suiker (of een andere zoetigheid) toegevoegd, waardoor de smaak lekker zoet wordt.

Uiteraard spelen ook de koffiebonen een cruciale rol. Ja, je leest het goed: in een koffielikeur worden ook koffiebonen verwerkt. Om welke koffiebonen dit precies gaat, verschilt van likeur tot likeur. Ook de manier waarop de bonen in de likeur verwerkt worden, is per likeur verschillend. Op dit vlak heeft een fabrikant/merk dan ook voldoende mogelijkheden om te experimenteren.

Wat zijn de voordelen van een koffielikeur?

Hoeveel kopjes koffie drink jij op een dag? De kans is groot dat dit bijvoorbeeld 3, 4 of zelfs 5 kopjes per dag zijn. In Nederland zijn we behoorlijk gek op koffie, waardoor er heel wat koffiebonen en dergelijke dagelijks doorheen gaan.

Ben jij de normale smaak van koffie wel eens zat? Dan is de aanschaf van een koffielikeur absoluut aan te raden. Door een likeur door jouw kopje koffie heen te mengen, weet je de koffiesmaak aanzienlijk te veranderen. Dit stelt je in staat om te variëren en om de gewenste smaak te creëren.

Ook is het super dat je een koffielikeur veelzijdig kunt gebruiken. Je kunt de likeur door jouw kopje koffie heen mengen, maar je kunt ‘m ook los drinken. Dat laatste is overigens niet bij alle soorten likeuren een aanrader. Als het een behoorlijk sterke likeur is, is de pure alcoholsmaak mogelijk iets té sterk voor je.

Verder is het ook nog mogelijk om de koffielikeur over een dessert heen te gieten. Dat is ook iets waar relatief veel mensen voor kiezen. Als je in een goed restaurant een lekker dessert bestelt, bestaat de kans ook dat hier een likeur overheen gegoten is.

Tevens is het een groot voordeel dat je uit echt veel soorten koffielikeuren kunt kiezen. Je hebt de keus uit heel veel smaaksensaties, waardoor je naar hartenlust kunt experimenteren. Als je eenmaal een perfecte koffielikeur gevonden hebt, is het op en top genieten. In dat geval geniet je op dagelijkse basis van de heerlijke koffie.

Iets wat ook interessant is, is dat je een koffielikeur zelf klaar kunt maken. Hoe je dat kunt doen, bespreken we graag verderop in dit artikel. Het is in ieder geval een feit dat dit weer de nodige (extra) mogelijkheden met zich mee brengt.

Wat zijn de nadelen van een koffielikeur?

Om meerdere redenen is het dus zéker aan te raden om voor een koffielikeur te kiezen. Tegelijkertijd moet je ook met enkele aandachtspunten rekening houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te beseffen dat een koffielikeur een alcoholische versnapering is. Ben jij de BOB? Laat dan ook het koffielikeur links liggen. Ondanks de heerlijke smaak.

Drink je teveel koffielikeur op één avond? Dan kun je ook last van een kater krijgen. Dit is uiteraard niet bij iedereen het geval, maar het is wel iets om even goed rekening mee te houden.

Voor- en nadelen koffielikeur

Tot slot kun je ook nog last van keuzestress krijgen. Als je bijvoorbeeld een slijterij binnenstapt, weet je niet zo goed voor welke koffielikeur je het beste kunt kiezen. Het aanbod is namelijk overweldigend, waarbij de smaken behoorlijk uiteenlopen. Graag helpen wij je een handje met het maken van deze keuze; verderop in dit artikel vind je informatie over de lekkerste koffielikeuren van dit moment!

Koffiespecialiteiten met koffielikeuren

Ben jij een liefhebber van een specifieke koffiespecialiteit? Dan is het leuk om je eens te verdiepen in de ongeschreven regels omtrent deze koffiespecialiteit. Zo is het bijvoorbeeld een feit dat sommige koffiespecialiteiten een ‘vaste likeur’ kennen:

 • Irish Coffee: ben je een liefhebber van de unieke Irish Coffee? Dan kun je het beste voor een whisky koffielikeur met bruine basterdsuiker.
 • French Coffee: als jouw voorkeur naar een French Coffee uitgaat, is een Grand Marnier de lekkerste bijpassende koffielikeur.
 • Spanish Coffee: je verwacht het misschien al, maar bij een Spanish Coffee kan een Tia Maria of een Licor 43 niet ontbreken.
 • Italian Coffee: gaat jouw voorkeur uit naar een heerlijke Italiaanse koffie? Dan kun je eigenlijk niet om de Amaretto heen.

Je bent uiteraard niet verplicht om voor deze combinaties te kiezen. Mocht je in een restaurant één van bovengenoemde koffiespecialiteiten bestellen, wordt er waarschijnlijk wel geadviseerd om voor de bijbehorende likeur te kiezen. Je kunt er echter ook voor kiezen om eens lekker te experimenteren!

Wat zijn de populairste koffielikeuren?

Wil jij de smaaksensatie van een koffielikeur eens ervaren? Dan verwijzen wij je graag naar onderstaande koffielikeuren. Deze koffielikeuren zijn – op het moment van schrijven – ongekend populair in ons land. Deze populariteit is niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar is te danken aan meerdere factoren:

 • De combinatiemogelijkheden: onderstaande koffielikeuren kun je veelal in combinatie met verschillende koffiespecialiteiten drinken.
 • De veelzijdigheid: veel van deze koffielikeuren kun je ook los drinken. Tevens is het mogelijk om deze likeuren over een lekker dessert heen te gieten.
 • De smaak: uiteraard is de smaak van deze koffielikeuren ook subliem te noemen. Houd er wel goed rekening mee dat de smaken echt heel erg kunnen verschillen.
 • populairste koffielikeuren

  Irish Velvet

  Als je een liefhebber van Irish Coffee bent, kun je eens het Irish Velvet likeur uitproberen. Deze likeur is vervaardigd van Ierse Whisky, verse sterke koffiebonen en suiker. Door de toevoeging van suiker heeft deze likeur een behoorlijk zoete afdronk.

  Feit is dat dit likeur perfect hand in hand met een Irish Coffee gaat. Sterker nog: als je dit likeur door een Irish Coffee heen giet, wordt de smaak des te lekkerder. Ook is het een aanrader om dit likeur te drinken in combinatie met room. Doe een Irish Coffee in een kopje koffie, vul dit aan met dit likeur en vul dat weer aan met room aan de bovenzijde. Je weet niet wat je mee gaat maken!

  Sheridan’s Double

  Eén van de meeste iconische koffielikeuren is toch wel de Sheridan’s Double. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de samenstelling: dit likeur bestaat namelijk uit twee delen.

  Aan de linkerzijde van de fles vind je een lichtgekleurd likeur. Dit likeur heeft een romige smaak, met dank aan de vanille die in dit likeur verwerkt zit. Aan de rechterzijde van de fles zie je een donkergekleurd likeur zitten. Dit likeur heeft een chocoladesmaak en is aangevuld met Ierse whisky.

  Het is bij dit koffielikeur de bedoeling dat je beide zijden inschenkt. De fles zelf zorgt ervoor dat in het kopje de juiste verhouding terechtkomt: dit is 1/3 van de lichtgekleurde variant en 2/3 van de donkergekleurde variant.

  Bailey’s

  Een koffielikeur die in de afgelopen jaren erg populair geworden is, is Bailey’s. Deze populariteit is onder meer aan de veelzijdigheid te danken; door de jaren heen zijn namelijk meerdere varianten van Bailey’s op de markt gebracht.

  Eén van de populairste varianten is de ‘Salted Caramel’ variant. Zoals de benaming al doet vermoeden, heeft Bailey’s in deze likeur karamel verwerkt. Ook een snufje zout is een kenmerkend ingrediënt van dit koffielikeur.

  Wil je optimaal genieten van dit heerlijke koffielikeur? Vul de likeur dan aan met een beetje roomijs; dat is echt heerlijk voor een dessert. Je kunt dit likeur ook nog aanvullen met ijsblokjes; daarmee wordt de smaak iets minder zoet en zout.

  Tia Maria

  Ben jij wel een fan van Spaanse gerechten en drankjes? Dan is de kans groot dat Tia Maria ook aan jouw smaakvoorkeuren voldoet. Dit koffielikeur vindt haar oorsprong in Spanje en past perfect bij een Spanish Coffee. Sterker nog: met een scheutje van dit likeur weet je de perfecte Spanish Coffee te creëren.

  Voor dit likeur maakt men gebruik van de lekkerste verse koffiebonen. Deze koffiebonen zijn op de juiste manier gebrand en vervolgens aangevuld met onder meer natuurlijke vanille. Door toevoeging van andere ingrediënten heeft dit likeur een heerlijke smaak gekregen. Een smaak die ook in combinatie met een cappuccino echt subliem te noemen is.

  Kahlua

  Ben jij normaal gesproken liefhebber van rum? Dan is de Kahlua likeur mogelijk de beste keuze voor je. Dit likeur heeft een kenmerkende smaak en kan in combinatie met allerlei koffiespecialiteiten genuttigd worden.

  In dit likeur vind je meerdere extracten van chocola terug. Ook heeft Kahlua bij dit likeur voor uitsluitend Arabica koffiebonen gekozen. De combinatie van deze koffiebonen en de chocolade brengt een heerlijke smaaksensatie met zich mee. De likeur is ook nog aangevuld met een (hele) kleine hoeveelheid rum en vanille.

  Wil je een lekker dessert thuis klaar maken? Giet dan een klein scheutje Kahlua over jouw roomijs heen. Je weet niet wat je dan proeft; echt een sublieme combinatie.

  Licor 43

  Dit likeur is niet alleen vanwege de naam uniek, maar ook vanwege de heerlijke smaaksensatie. Licor 43 is ongetwijfeld één van de populairste koffielikeuren van de afgelopen jaren.

  Het leuke is dat je tegenwoordig uit meerdere Licor 43 varianten kunt kiezen. Eén van de nieuwste varianten heeft de naam ‘Baristo’ gekregen. Dit likeur is gemaakt op basis van de originele Licor 43 variant in combinatie met exotische bonen. Deze koffiebonen worden op de Canarische Eilanden verbouwd en brengen daardoor een unieke smaak met zich mee.

  Dit likeur is overigens wel behoorlijk sterk; een alcoholpercentage van 43%. Mocht je dit likeur door jouw koffie heen willen mengen, is het advies daarom om het bij een kleine hoeveelheid te houden. Als je een liefhebber van een lekker ijstoetje bent, kun je ook niet om dit likeur heen. Door dit likeur over het ijs heen te gieten, krijgt het ijs echt een sublieme smaak.

  Wat is voor jou de beste koffielikeur?

  Naar welk van bovengenoemde koffielikeuren gaat op dit moment jouw voorkeur uit? Het is goed voor te stellen dat je het lastig vindt om dit te bepalen. Het aanbod is immers behoorlijk divers, terwijl de smaken behoorlijk uiteenlopen. Om voor jezelf de juiste keuze te maken, is het advies om goed op onderstaande criteria te letten:

  • Welke alcohol is er toegevoegd? Het is sowieso aan te raden om goed te kijken naar de alcohol in de likeur. Drink je deze alcoholsoort normaal gesproken ook? Of walg je al van alleen de geur van deze alcoholsoort?
  • Welke ingrediënten zijn er gebruikt? Check ook goed welke andere ingrediënten aan de likeur toegevoegd zijn.
  • Durf te experimenteren! Het advies is sowieso om te durven experimenteren. Juist door meerdere koffielikeuren uit te proberen, kun je uiteindelijk de perfecte variant vinden.
  • Bij welke koffiespecialiteit wil je een koffielikeur hebben? Wil je een koffielikeur voor jouw Irish Coffee, voor jouw cappuccino of voor jouw Spanish Coffee hebben? Het antwoord op deze vragen is ook van belang voor jouw uiteindelijke keuze.
  • Ga naar een goed restaurant. Tot slot is het advies om eens naar een goed restaurant te gaan. In dat restaurant kun je meerdere koffielikeuren uitproberen, zodat je jouw smaakvoorkeuren beter kunt gaan bepalen. Dit is waarschijnlijk bovendien goedkoper dan het kopen van grote flessen koffielikeuren.

  Met andere woorden: het uitzoeken van het lekkerste koffielikeur is niet gemakkelijk. Mocht je na lange tijd nog niet het perfecte likeur gevonden hebben, kun je mogelijk beter zelf jouw koffielikeur klaar gaan maken. Daar vind je hieronder nog een handig stappenplan voor!

  Waar kun je een koffielikeur kopen?

  Wil jij graag één van bovengenoemde koffielikeuren kopen? Daarvoor dien je naar een supermarkt of een slijterij toe te gaan. Het is helaas niet mogelijk om een koffielikeur via bijvoorbeeld onze partner Bol.com aan te schaffen. Zij hebben geen vergunning om alcoholische drankjes te verkopen.

  Zelf een koffielikeur maken

  Vind jij het leuk om in de keuken nieuwe dingen uit te proberen? En wil je graag een koffielikeur creëren die volledig naar jouw wens is? Dan is het advies om zelf een koffielikeur te gaan maken. Ter inspiratie hebben wij hieronder een heerlijk recept uiteengezet.

  Ingrediënten:

  • 50 gram van de lekkerste koffiebonen
  • 1 vanillestokje
  • 350 gram bruine kandijsuiker
  • 600 ml jonge jenever
  • Een fles van 1 liter die je goed af kunt sluiten
  Arabica koffiebonen

  Voorbereiding

  Stap 1: schenk de jonge jenever in de fles van 1 liter. Je kunt hier niet lukraak een fles voor gebruiken; kies altijd voor een fles die je echt goed af kunt sluiten.

  Stap 2: doe nu ook de koffiebonen en de kandijsuiker in de fles. In welke volgorde je dit doet, maakt voor de smaak niet uit.

  Stap 3: snijd het vanillestokje nu in de lengte open. Nadat je dit gedaan hebt, kun je dit vanillestokje ook in de fles doen.

  Stap 4: sluit de fles nu heel goed af. Draai de dop echt stevig af en zet de fles op een veilige plek neer.

  Het lange wachten

  Heb je bovengenoemde stappen opgevolgd? Dan is het een kwestie van wachten, wachten en nog eens wachten. Je moet de fles namelijk 4 weken lang op dezelfde plek laten staan.

  Tijdens dit wachten moet je dagelijks één ding doen: schud de fles echt goed door elkaar heen. Probeer dit zo stevig mogelijk te doen, zodat echt alle ingrediënten door elkaar heen gemengd worden.

  De afronding

  Zie je dat de kandijsuiker volledig opgelost is? Over het algemeen duurt dit een week of 4. Mocht dit het geval zijn, is het advies om een zeef er bij te pakken. Zet onder zeef een maatbeker en schenk de likeur vanuit de fles – door de zeef heen – de maatbeker in.

  Nu kun je de likeur in een lege fles inschenken. Vanaf dat moment kun je genieten van jouw heerlijke, zelfgemaakte koffielikeur. Proost!

  Kafea.nl
  Logo