Koffiemachine ontkalken

koffiemachine ontkalkenEen vervelende bijkomstigheid bij koffiemachines is dat deze, net als veel elektrische apparaten die met water werken, ontkalkt moeten worden. Dit ontkalken moet, afhankelijk van de machine en de hardheid van het water ongeveer om de twee maanden gebeuren.

Het is erg belangrijk om uw koffiemachine tijdig te ontkalken omdat uw machine anders kan dichtslibben en niet meer naar behoren zal functioneren. De meeste fabrikanten van koffiemachines hebben een post opgenomen in hun garantie dat deze (deels) kan verlopen als de machine niet (tijd) ontkalkt wordt, óf als er andere ontkalkingsmiddelen gebruikt worden dan aanbevolen.

Let op, het ontkalken van de machine is wat anders dan het reinigen van de machine met de zogenoemde reinigingstabletten. Vaak moet je de machine vaker reinigen dan ontkalken. Wanner je gebruikt maakt van een waterfilter voor koffiemachines hoef je soms namelijk maar 1-2 keer per jaar je koffiemachine te ontkalken.

Waarom moet de koffiemachine ontkalkt worden?

Om de koffie te maken is koffie en water nodig. Het water loopt vaak door de koffie en komt uiteindelijk in de kom. Tijdens deze reis blijven er echter mineralen van het water achter in de kanalen van de koffiemachine, dit gebeurt vooral tijdens het opwarmen van het water. Deze opgehoopte mineralen noemen we kalkaanslag. Zeker als deze kalk op een gegeven moment de smaak van de koffie aantast moet dit verwijderd worden.

De kalkaanslag heeft een aantal nadelen, zoals:

Hoger energieverbruik

Het apparaat moet harder zijn best doen om te blijven functioneren, vooral het verwarmen kost veel energie. Op den duur zie je dit terug op je energierekening.

Koffie wordt niet goed heet meer

De kalkaanslag stapelt zich ook op in de boiler en de verwarmingselementen, waardoor het water niet meer goed verhit kan worden.

Koffie smaakt niet lekker meer

Ook al is de kalk in het water niet schadelijk, een ophoping ervan in je koffiemachine zorgt voor een bittere smaak aan je koffie.

Koffiemachine kan geheel kapot gaan

Wordt de machine niet ontkalkt, dan zal hij op den duur kapot gaan. Let goed op, want een machine die kapot gaat door kalkaanslag valt niet onder de garantie!

Wanneer ontkalken?

Veel eenvoudige apparaten zoals waterkokers, strijkijzers en eenvoudige koffiezetapparaten geven door middel van een lampje aan dat het tijd is om het apparaat te ontkalken. De volautomatische koffiemachines van tegenwoordig geven zelf op het schermpje aan dat ze ontkalkt moeten worden. De machine ‘berekent' dit aan hand van de hardheid van het water. Het is dus belangrijk om deze waarde goed in te stellen.

De hardheid van het water wordt uitgedrukt in graden Duitse Hardheid (°DH). Waterbedrijf Vitens gebruikt de volgende schaal:

 • 0 tot en met 3 °DH: zeer zacht water.
 • 4 tot en met 7 °DH: zacht water.
 • 8 tot en met 11 °DH: gemiddeld water.
 • 12 tot en met 17 °DH: vrij hard water.
 • 18 tot en met 30 °DH: hard water.

Bekijk hier de hardheidskaart van het water in Nederland (op basis van postcode).

Bij gemiddeld hard water moet de machine zo'n 1 keer in de twee maanden ontkalkt worden.

Waarmee ontkalken?

ontkalker durgolHet middel waarmee koffiemachines ontkalkt moeten worden hangt af van de machine en fabrikant. Lees dus altijd de handleiding van de machine en kijk wat daar aanbevolen wordt. Fabrikanten hebben vaak een apart middel om hun koffiemachine te ontkalken. Dit omdat zij weten hoe de machine in elkaar zit en dus ook welk middel het beste werkt.

Over het algemeen zijn er verschillende dingen om te ontkalken. Namelijk een vloeistof, tabletten en poeder. Dit wordt vaak in het waterreservoir gedaan om te ontkalken.

Sommige mensen vinden de ontkalkingsproducten van de fabrikanten maar geldklopperij en zoeken alternatieve ontkalkingsmiddelen. Zo wordt er ontkalkt met ‘white-label'ontkalkingsmiddelen, deze zijn vaak een stuk goedkoper.

Tot slot denken veel mensen dat ze hun koffiemachine gewoon met azijn kunnen ontkalken. Dit is echter gevaarlijk omdat de koffiemachines (de rubbers, filters en slangetjes) absoluut niet tegen azijnzuur en dit zal dan ook schade aanrichten bij de koffiemachine.

Een koffiemachine kost vaak tussen de €300 en €2000. Onze visie is dat je dan zorgvuldig met de machine moet omgaan en qua schoonmaken niet teveel risico moet nemen. Gebruik dus bij voorkeur de middelen die de fabrikant aanraad en vraag bij twijfel over een product even na bij de fabrikant.

Hoe ontkalken?

De meeste koffiemachines hebben een speciale aanpak qua ontkalken. Kijk daarom in de handleiding hoe de machine precies ontkalkt moet worden.

Een standaard en veelgebruikte methode is ongeveer zo:

 1. Als het een koffiemachine met melkspecialiteiten is, verwijder de cappuccinotore dan. Verwijder ook het waterfilter uit het reservoir en zorg dat het afvalbakje leeg is.
 2. Ga nu (afhankelijk van jouw machine) via het menu naar de ontkalkingsoptie.
 3. Maak je waterreservoir helemaal leeg.
 4. Doe het ontkalkingsmiddel (in dit geval een vloeistof van 250 ml) in het waterreservoir.
 5. Vul nu het waterreservoir aan met tot de max.
 6. Zet een grote schaal onder de uitloop van de koffiemachine (1 liter).
 7. Druk nu op de ontkalkingsknop/optie in het menu. De machine zal nu (vaak met tussenpozen) beginnen met ontkalken. Vaak geeft de machine op het display aan hoe ver het proces is.
 8. Als de machine aangeeft dat het water aangevuld moet worden, neem dat het waterreservoir af, spoel het goed om en doe het vol met schoon water.
 9. Toets opnieuw de ontkalkingsknop via het menu zodat de machine ‘weet' dat je water hebt toegevoegd.
 10. Herhaal stap 8 en 9 zo vaak de machine aangeeft.
 11. De machine zal nu aangeven dat de machine klaar is en na het spoelen van de machine is deze weer klaar voor gebruik.

Zoals we hierboven al aangaven kan dit per machine verschillen, kijk dus goed in de handleiding die bij jouw machine meegeleverd is.

Krups koffiemachine ontkalken

Net als andere koffiemachines moet ook een Krups koffiemachine ontkalkt worden. De Krups koffiemachine wordt ontkalkt door middel van ontkalkingspoeder. Op het waterreservoir staat een punt aangegeven tot waar je het waterreservoir moet vullen als je gaat ontkalken.

Vul de machine tot dit punt en leeg het zakje poeder. Zet nu een kom van ongeveer 1 liter onder koffieuitloop. Start het ontkalken. Vul het water bij als de machine dat aangeeft.

De meeste machines van Krups hebben de mogelijkheid tot het gebruik van een filter. Het gebruik van een filter zorgt ervoor dat de ontkalkingsbeurten aanzienlijk minder nodig zijn. Tijdens het gebruik van een filter moet je koffiemachine echter nog steeds minimaal elk kwartaal ontkalkt worden.

Krups heeft eigen ontkalkingstabletten ontwikkeld en het gebruik daarvan wordt aangeraden. Per ontkalkingsbeurt ben je ongeveer vijf euro kwijt.

Bekijk de Krups ontkalkingstabletten op bol.com

Video Krups koffiemachine (EA8150) ontkalken

Jura koffiemachine ontkalken

Jura koffiemachines ontkalken niet anders dan andere koffiemachines. Alle Jura koffiemachines hebben een ontkalkingsprogramma in hun menu. Jura koffiemachines kan je ontkalken met vloeibare ontkalker en met poeder.

Video Jura koffiemachine ontkalken

Jura Claris filter

Ben je het ontkalken helemaal zat? Dan kun je ook kiezen voor het gebruik van een Jura waterfilter. Let wel even op of je Jura machine de mogelijkheid heeft tot het plaatsen van een dergelijk filter. Met het plaatsen van een filter hoef je in principe niet meer te ontkalken! Nadeel is wel dat je iets duurder uit bent dan wanneer je regelmatig ontkalkt.

Er bestaan verschillende filters, namelijk het Claris white filter, Claris blue filter en het Claris Pro smart filte.

Ga voor de aanschaf van een filter goed na voor welke machine hij geschikt is. Mocht je tijdens het gebruik van een waterfilter je machine toch eens een ontkalkingsbeurt willen geven, let er dan op dat je de filter tijdens het ontkalken verwijdert.

Saeco koffiemachine ontkalken

waterfilter saecoDe koffiemachines van Saeco hebben een fijn voordeel als het gaat om ontkalken. Dankzij het meegeleverde AquaClean filter hoeven deze volautomaten tot 5000 kopjes, óf de eerste twee jaar, niet ontkalkt te worden.! Dat scheelt naast een hoop tijd en moeite ook nog eens aardig wat geld.

Ben je de twee jaar, of de 5000 kopjes koffie voorbij, dan wordt het tijd om te gaan ontkalken. Dit kun je gemakkelijk en veilig doen met de ontkalkingssetjes van Saeco. Er zijn een aantal verschillende soorten, dus kijk even goed in de handleiding welke ontkalker voor jouw koffiemachine wordt aangeraden.

Bekijk de ontkalkers van Saeco bij de verschillende shops:

Bol.com

Bosch koffiemachine ontkalken

ontkalkingstabletten Bosch

Ben je in het bezit van een koffiemachine van Bosch, dan ben je qua het ontkalken van je machine gemiddeld wat minder kwijt. De ontkalktabletten van Bosch zijn namelijk iets scherper geprijsd dan die van andere grote merken. Let tijdens de aanschaf wel even goed op welke tabletten je aanschaft, want er zit veel variatie in prijs en er zijn een aantal verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Een goede optie is bijvoorbeeld onderstaande set. Het bevat zes tabletten en kun je tevens voor andere machines gebruiken.

► Bekijk de Bosch ontkalkingstabletten op bol.com

Siemens koffiemachine ontkalken

Siemens heeft behalve een groot aanbod koffiemachines, ook een groot aanbod aan ontkalkingsmiddelen. Eigenlijk bevatten alle machines van Siemens een geautomatiseerd programma, maar de wat oudere modellen geven niet zelf aan wanneer het tijd is voor een ontkalkbeurt.

Deze ontkalker van Siemens is speciaal ontwikkeld voor de ontkalking van de machines uit de EQ serie. Hij verwijdert niet alleen kalk, maar beschermt ook tegen corrosie. Zodoende gaat jouw koffiemachine lekker lang mee.

► Bekijk de Siemens ontkalktabletten op bol.com

Miele koffiemachine ontkalken

logo mieleDe koffiemachines van Miele zijn allen zeer gemakkelijk te ontkalken, want ze beschikken over een geheel geautomatiseerd systeem, waarbij je alleen het ontkalkingsmiddel hoeft toe te voegen en op de startknop hoeft te drukken.

De nieuwste machines, zoals de CM 7500 beschikt zelfs over een extra speciaal patroon, waarbij de machine na elk gebruik automatisch wordt ontkalkt! Daar hoef je dus niets voor te doen! Het patroon gaat 7 tot 12 maanden mee, afhankelijk van het aantal kopjes koffie dat je dagelijks zet.

Voor de overige Miele koffiemachines kun je gebruik maken van de tabletten van Miele die je nu gemakkelijk kunt bestellen.

Alternatieve manieren ontkalken/niet ontkalken?

In de tekst over de Miele koffiemachines bleek dat de meest luxe machines tegenwoordig systemen hebben waardoor je niet meer hoeft te ontkalken.

De Miele CM 7500 beschikt namelijk over een automatisch ontkalk-systeem. Nu denk je misschien, dat had mijn andere machine ook, maar dit systeem van Miele is wel bijzonder. Het apparaat bevat een flesje met appelzuur achterin de machine die de machine helpt ontkalken.

Je stelt via het menu in wanneer de machine kan ontkalken (bijvoorbeeld 's nachts om 03:00 of overdag om 11:00), kies een tijdstip waarop je zelf geen koffie hoeft te zetten. De machine gaat op het door jou gekozen tijdstip zichzelf ontkalken.

Zo heb je hier weinig werk mee en geen ongemak van.

Video automatisch ontkalken

Kafea.nl
Logo