Ontkalken De’Longhi

Heb jij gekozen voor de aanschaf van een prachtige De’Longhi koffiemachine? Dan geniet je hoogstwaarschijnlijk van de sublieme afwerking van de machine, van de heerlijke koffie én van de lange levensduur.

Van origine heeft een De’Longhi koffiemachine al een lange levensduur, maar jij kunt deze levensduur op verschillende manieren verder verlengen.

Dat is onder meer mogelijk door de De’Longhi koffiemachine regelmatig te ontkalken. In dit artikel bespreken we graag hoe je een De’Longhi koffiemachine moet ontkalken, welke producten je hier voor nodig hebt en wat het belang van ontkalken is.

Allereerst is het goed om te weten dat het ontkalken van een De’Longhi koffiemachine niet een standaard procedure kent. De exacte procedure verschilt van apparaat tot apparaat. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende procedures behorende bij de meest populaire De’Longhi koffiemachines. Zo bespreken we hoe je een Nespresso De’Longhi kunt ontkalken en hoe je een De’Longhi Magnifica S kunt ontkalken.

Wat heb je nodig voor het ontkalken van een De’Longhi koffiemachine?

Wil je jouw Nespresso De’Longhi ontkalken of jouw De’Longhi Magnifica S ontkalken? Dan is het allereerst van belang dat je de juiste producten hiervoor in huis haalt. In ons artikel ‘De’Longhi ontkalker’ hebben wij uitgebreid uiteengezet welke ontkalkingstabletten en/of ontkalkingsmiddelen je hier het beste voor kunt gebruiken.

De'Longhi combiset

Als je een De’Longhi koffiemachine gaat ontkalken, is het van belang om de juiste ontkalker te gebruiken. Gebruik bij voorkeur een officiële ontkalker van het merk zelf óf gebruik één van de universele ontkalkingsmiddelen. Meer informatie daarover vind je in ons artikel ‘De’Longhi ontkalker’.

Wat is het belang van het ontkalken van een De’Longhi koffiemachine?

Voor de aanschaf van een De’Longhi koffiemachine tast je behoorlijk diep in de buidel. Deze apparaten zijn alles behalve goedkoop te noemen, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Juist met het oog op de kwaliteit en de levensduur is het ontkalken van de De’Longhi koffiemachine van essentieel belang.

Als je de machine met enige regelmaat ontkalkt, voorkom je dat kalk zich in de machine kan gaan nestelen. Mocht deze kalk zich wél in de machine gaan nestelen, kan dit van grote invloed zijn op de levensduur van de machine. Een leiding kan door de kalk verstopt raken, de druk in de machine kan niet meer naar wens opgebouwd worden en de kalk kan voor schade aan de zetgroep zorgen.

Dit wil je allemaal ten koste van alles voorkomen; ontkalk daarom de De’Longhi koffiemachine met enige regelmaat. Daar ga je absoluut geen spijt van krijgen, aangezien het ontkalken van de De’Longhi koffiemachine ook nog andere voordelen met zich mee brengt.

Het tweede voordeel is terug te vinden in de smaak van de koffie. Als de kalk zich in jouw koffiemachine genesteld heeft, proef je dat overduidelijk terug aan de koffie. De koffie heeft niet meer de kenmerkende smaak, maar je proeft in plaats daarvan juist de extracten van kalk.

Bovendien is de koffie een stuk minder warm als deze uit het apparaat komt. Dit komt puur doordat het kalk in de machine zit en daar de kwaliteit van de koffie aantast. Dat is niet alleen aan de temperatuur van de koffie te merken, maar ook zeker aan de smaak van de koffie.

Delonghi koffiemachine

Mocht je graag van lekkere koffie blijven genieten, is het dus pure noodzaak om de machine regelmatig te ontkalken. Je weet hiermee de heerlijke smaak van de koffie te behouden, terwijl je ook nog langer van jouw De’Longhi koffiemachine kunt genieten.

Tot slot is er nog een laatste reden waarom het ontkalken van een De’Longhi koffiemachine aan te raden is. Door de machine regelmatig te ontkalken, voorkom je een mogelijke foutmelding of storing. Een storing kan bijvoorbeeld optreden als de leidingen verstopt zitten of als bijvoorbeeld de zetgroep niet meer naar wens kan functioneren.

Bij sommige foutmeldingen ben je behoorlijk ver van huis. Die foutmeldingen kan je bijvoorbeeld niet zelf oplossen of zorgen ervoor dat de koffiemachine helemaal niks meer doet. In dat geval kan je eigenlijk nog maar één ding; een De’Longhi monteur inschakelen, maar ook daar betaal je fors voor. Voorkom dat door simpelweg de koffiemachine met enige regelmaat te ontkalken.

Hoevaak moet je een De’Longhi koffiemachine ontkalken?

Het mag duidelijk zijn; het is van essentieel belang om een De’Longhi koffiemachine regelmatig te ontkalken. Maar, waar slaat de term ‘regelmatig’ precies op? Is het de bedoeling dat je de koffiemachine één keer per kwartaal ontkalkt? Of kan je de koffiemachine ook één keer per jaar ontkalken?

Het juiste antwoord op deze vragen is afhankelijk van het aantal kopjes koffie dat jij per dag drinkt. Des te meer kopjes koffie je drinkt, des te vaker je de koffiemachine moet ontkalken. Als je bijvoorbeeld één kopje koffie per dag drinkt, heeft het niet al te veel zin om één keer in de twee maanden de machine te ontkalken.

Dat is echter wel het geval als je dagelijks bijvoorbeeld 5 of 6 kopjes koffie drinkt. In dat geval is het wel van essentieel belang om de koffiemachine bijvoorbeeld één keer in de twee maanden te ontkalken.

Overigens speelt ook de kwaliteit van het water hier een rol bij. In sommige regio’s in ons land is het water harder dan in andere delen van het land. Des te harder het water is, des te meer kalk het water bevat. Mocht je in een regio wonen waarin het water nogal hard is, dien je de koffiemachine vaker te ontkalken.

Er bestaat dus geen vaste tijdsindicatie of standaard met betrekking tot het ontkalken van de De’Longhi koffiemachine. Gelukkig geven nagenoeg alle machines van dit merk automatisch een melding indien de machine ontkalkt moet worden. Zie je deze melding op jouw koffiemachine verschijnen? Dan is het zaak om de juiste producten in huis te halen, de juiste voorbereidingen te treffen en onderstaande informatie op te volgen. Hieronder bespreken we namelijk hoe je een De’Longhi koffiemachine moet ontkalken.

De’Longhi Magnifica S ontkalken

Is jouw keuze gevallen op de De’Longhi Magnifica S? Of heb je voor één van de andere varianten uit de De’Longhi Magnifica serie gekozen? In dat geval is het van cruciaal belang om deze machine regelmatig te ontkalken. Daarmee weet je niet alleen de levensduur van het apparaat te verlengen, maar je geniet hierdoor ook blijvend van de heerlijke smaak van de koffie.

Een absoluut voordeel van deze machines is de ontkalkingsindicator. Zodra de machine doorheeft dat ‘ie ontkalkt moet worden, geeft de machine dat direct aan. Het ontkalkingslampje gaat namelijk branden aan de voorkant van de machine. Mocht je deze melding op de machine voorbij zien komen, is het zaak om direct in actie te komen.

Volg onderstaand stappenplan om de De’Longhi Magnifica S te ontkalken.

De’Longhi Magnifica S ontkalken

De’Longhi Magnifica S ontkalken

Stap 1:

Brandt het ontkalkingslampje? Dan is het zaak om direct de juiste voorbereidingen te treffen. Pak het vloeibare ontkalkingsmiddel erbij (zie hieronder) en pak een grote bak of grote schaal.

Stap 2:

Haal nu het waterreservoir uit de De’Longhi Magnifica S en verwijder het filter uit het reservoir. Gooi vervolgens het waterreservoir helemaal leeg.

Stap 3:

Stop vervolgens 100 ml ontkalkingsmiddel in het waterreservoir en vul dit aan met 1,5 liter water.

Stap 4:

Stop het waterreservoir weer terug in de Magnifica S en plaats de grote bak of schaal (stap 1) onder de koffie uitloop van de machine.

Stap 5:

Druk drie seconden op de centrale knop aan de voorkant van de machine. Dit is de knop boven het ‘De’Longhi logo’ aan de voorzijde.

Stap 6:

Zet vervolgens de stoomknop volledig om. Deze stoomknop is te vinden aan de linker voorkant van de machine.

De’Longhi Magnifica S ontkalking

Stap 7:

Laat het ontkalkingsproces nu zijn gang gaan. Dit neemt normaliter ongeveer 15 minuten in beslag.

Stap 8:

Beginnen er twee lampjes aan de voorzijde van de machine te knipperen? Dan dien je de stoomknop weer terug te draaien.

Stap 9:

Laat de koffiemachine nog even doorlopen, haal de opvangbak onder de uitloop vandaan en leeg de opvangbak.

Stap 10:

Vul vervolgens vers water in het waterreservoir en plaats het reservoir weer terug in de De’Longhi Magnifica S.

Stap 11:

Zet de opvangbak wederom onder de uitloop neer en draai de stoomknop weer volledig om. De De’Longhi Magnifica S gaat nu volledig doorspoelen.

Stap 12:

Draai de stoomknop weer terug, gooi de opvangbak leeg en vul het waterreservoir met water. Stop het waterfilter weer in het reservoir en plaats het waterreservoir weer in de machine. Je bent nu helemaal klaar!

Wil je graag bovenstaand stappenplan voorgedaan hebben? Dan verwijzen wij je graag naar onderstaande video van onze partner Eccellente. In deze video wordt duidelijk voorgedaan hoe je bovenstaande stappen uit moet voeren:

De’Longhi Magnifica S ontkalken; welk ontkalkingsmiddel gebruiken?

Wil je jouw De’Longhi Magnifica S gaan ontkalken? Dan hoef je slechts één ding te doen; het bovenstaande stappenplan op te volgen. Daarbij is het echter wel van belang dat je het juiste ontkalkingsmiddel gaat gebruiken. Hieronder laten we jou graag kennis maken met de beste ontkalkingsmiddelen voor het ontkalken van de De’Longhi Magnifica S.

De’Longhi ontkalker – beste officiële ontkalkingsmiddel

Het advies van De’Longhi is om de De’Longhi Magnifica S altijd met officieel ontkalkingsmiddel te ontkalken. Je kunt daarvoor het beste kiezen voor deze flacon met daarin 500 ml aan vloeibaar ontkalkingsmiddel.

Dit ontkalkingsmiddel is 100% ecologisch en is in staat om jouw De’Longhi Magnifica S perfect te ontkalken. Deze ontkalker werkt – volgens verschillende onderzoeken – tot 3 keer efficiënter dan vergelijkbare ontkalkingsmiddelen. Met de flacon van 500 ml kan je in totaal 5 ontkalkingsbeurten uitvoeren.

Delonghi ontkalker

Eccellente Snelontkalker voor De’Longhi

Vind jij de hierboven genoemde variant nogal aan de prijs? Dan kan je ook voor deze variant van onze partner Eccellente kiezen. Dit universele ontkalkingsmiddel is vergelijkbaar met bovengenoemde variant, maar werkt wel een stukje minder efficiënt.

Daarentegen betaal je voor deze variant wel een stuk minder. Je moet er verder goed rekening mee houden dat deze flacon een inhoud van slechts 100 ml heeft; dat staat gelijk aan één ontkalkingsbeurt. Kostentechnisch is dit in ieder geval de meest voordelige variant, aangezien je slechts 2,20 euro per ontkalkingsbeurt hoeft te betalen.

Eccellente Snelontkalker voor Delonghi

Nespresso De’Longhi ontkalken

Heb jij gekozen voor de aanschaf van een Nespresso De’Longhi koffiemachine? Ook dan is het van cruciaal belang dat je de koffiemachine op de juiste manier gaat ontkalken; daarmee blijft de koffiemachine heerlijke koffie leveren én geniet je van een lange levensduur.

Om een Nespresso De’Longhi te kunnen ontkalken, moet je de juiste voorbereidingen treffen. Ook is het van belang dat je de juiste stappen gaat doorlopen, zodat je de machine op de juiste wijze kan ontkalken. Volg onderstaand stappenplan en ontkalk jouw Nespresso De’Longhi op de juiste wijze.

De'Longhi Nespresso Lattissima Touch EN550

Let op: in het huidige aanbod zijn behoorlijk veel verschillende Nespresso De’Longhi koffiemachines te vinden. Onderstaand stappenplan is van toepassing op de Nespresso De’Longhi Lattissima One. Heb je een ander Nespresso De’Longhi koffiemachine? Raadpleeg dan deze pagina voor de exacte ontkalkinstructies.

Stap 1:

Brandt het ontkalkingslampje op jouw Nespresso De’Longhi koffiemachine? Dan is het zaak om in actie te komen; voor het ontkalken van een dergelijke machine moet je ongeveer 20 minuten de tijd uittrekken. Bovendien moet je het juiste ontkalkingsmiddel in huis halen (zie hieronder)

Stap 2:

Vervolgens is het zaak om de ‘deksel’ van de koffiemachine even op en dicht te doen. Dit is de deksel die je ook gebruik als je een nieuwe Nespresso cup in de machine wilt plaatsen.

Stap 3:

Haal nu de opvangbak met alle oude Nespresso cups uit het apparaat en gooi deze leeg.

Stap 4:

Haal het waterreservoir los aan de achterzijde van het apparaat. Als je dat doet, zie je aan de onderkant een verbindingsstuk in de machine zitten. Dit verbindingsstuk dien je er uit te halen en vervolgens aan de voorkant van de machine in de stoomconnector te plaatsen. Deze stoomconnector is normaliter bezet door het stoompijpje, maar die kun je loshalen.

Stap 5:

Nu kan je het waterreservoir helemaal leeg gooien en vullen met 100 ml ontkalkingsmiddel. Het waterreservoir vul je vervolgens ook aan met 500 ml water.

Stap 6:

Pak nu een grote opvangbak en zet deze onder de uitloop van de koffiemachine.

Stap 7:

Druk nu op de espresso button aan de voorkant van de koffiemachine. Je merkt nu direct dat er water uit het verbindingsstuk komt (het verbindingsstuk die je bij stap 4 in de stoomconnector geplaatst hebt).

Stap 8:

Na enkele minuten gaat het lampje van de Espresso knop branden. Op dat moment kan je de opvangbak én het waterreservoir legen.

Stap 9:

Vul het waterreservoir weer tot aan de maataanduiding ‘Max’. Plaats het waterreservoir weer terug op de machine.

Stap 10:

Druk wederom op het Espresso knopje en plaats de opvangbank weer onder de koffie uitloop.

Stap 11:

Het water komt nu weer vanuit de machine in de opvangbak terecht, totdat de machine zichzelf uitschakelt. Op dat moment kan je de opvangbak legen, het verbindingsstuk loskoppelen en weer terug stoppen op zijn normale plek aan de achterkant van de machine.

Stap 12:

Vul het waterreservoir weer met water, leeg nogmaals het opvangbakje voor de Nespresso cups en zet de machine weer aan. Je bent nu helemaal klaar met het ontkalken van de Nespresso De’Longhi Lattissima One!

Wil je bovenstaand stappenplan graag voorgedaan hebben? Wij verwijzen je daarvoor graag naar onderstaande video. Deze video is door Nespresso geproduceerd en laat duidelijk zien hoe je de machine nou exact moet ontkalken:

Nespresso De’Longhi ontkalken; welk ontkalkingsmiddel gebruiken?

In bovenstaande video zie je dat men een Nespresso ontkalkingsmiddel gebruikt. Is het aan te raden om een Nespresso De’Longhi te ontkalken met uitsluitend dit ontkalkingsmiddel? Of kan je ook een ander ontkalkingsmiddel gebruiken? Je hebt daar eigenlijk meerdere mogelijkheden voor.

Nespresso ontkalkingsset

Het advies van Nespresso zelf is om deze Nespresso ontkalkingsset te gebruiken. Het nadeel van deze set is alleen dat je deze nagenoeg nergens kunt kopen. Je kunt deze set eigenlijk alleen via de website van Nespresso aanschaffen, maar bijvoorbeeld niet via Bol.com of Eccellente.

HG – Koffiemachineontkalker

Je kunt er ook voor kiezen om deze universele ontkalker van HG te gebruiken. Met deze ontkalker kan je eigenlijk alle Nespresso machines ontkalken, waaronder dus ook de Nespresso De’Longhi machines.

Deze ontkalker koop je bij onze partner Bol.com voor een relatief voordelig bedrag. Vervolgens kan je met één flacon zo’n 4 á 5 ontkalkingsbeurten uit laten voeren. Aangezien deze ontkalker op basis van melkzuur ontwikkeld is, geniet je van een snelle, geurloze en prima ontkalking!

HG – Koffiemachineontkalker

Eccellente Snelontkalker – Melkzuur

Wil je graag geld besparen op de aanschaf van een ontkalkingsmiddel? Dan ben je aan het juiste adres bij onze partner Eccellente; zij bieden deze universele ontkalker namelijk voor een schappelijk bedrag aan.

Met deze vloeibare ontkalker op basis van melkzuur kan je alle Nespresso De’Longhi machines ontkalken. Daarnaast is deze ontkalker ook geschikt voor espressomachines van De’Longhi, Philips, Saeco, Sarista en Magimix.

Eccelente ontkalker - melkzuur

Deze ontkalker koop je in een verpakking van 500 ml. Met deze verpakking kan je vijf ontkalkingsbeurten uitvoeren; voor één flacon betaal je een bedrag van slechts 9,99 euro. Als je 12 van deze flacons tegelijkertijd aanschaft, betaal je slechts 8,49 euro per flacon. Daarmee komen de kosten voor één ontkalkingsbeurt uit op slechts 1,70 euro!

Bekijk prijzen van Eccellente Snelontkalker – Melkzuur bij verschillende winkels:

Slotwoord

Wil je jouw Nespresso De’Longhi ontkalken of jouw DeLonghi Magnifica S ontkalken? In dit artikel vind je daar alle informatie over. Heb je een andere machine van De’Longhi? Op de website van De’Longhi vind je alle instructies met betrekking tot het ontkalken van de machine. Wil je graag direct het juiste ontkalkingsmiddel aanschaffen? Dat doe je via bovenstaande buttons of via ons artikel over de De’Longhi ontkalkers.

Wij willen, ter afsluiting, nogmaals benadrukken dat het ontkalken van een De’Longhi koffiemachine van cruciaal belang is. Gaat het lampje van jouw machine branden? Ga dan direct aan de slag om het apparaat te ontkalken!

Kafea.nl
Logo