Siemens EQ.500 review

Het merk Siemens levert niet alleen koelkasten en wasmachines, maar ook meerdere soorten koffiemachines. Ben je binnen het aanbod van Siemens uitgekomen op de EQ.500? Dan heb je in ieder geval een prima zoektocht achter de rug. Deze koffiemachine staat namelijk goed aangeschreven en is vrij populair gebleken.

Maar, is de aanschaf van de Siemens EQ.500 daadwerkelijk aan te raden? Dat lees je in deze Siemens EQ.500 review. In deze review zetten wij deze machine volledig uiteen, bespreken we de pluspunten en bekijken we de minpunten.

Siemens EQ.500

Deze Siemens EQ.500 review hebben we op basis van onze eigen analyse uitgewerkt. Daarbij hebben wij ook naar de ervaringen van andere kopers gekeken. De meeste van die ervaringen zijn in ieder geval erg positief; dat is veelzeggend voor de Siemens EQ.500.

Verschillende Siemens EQ.500 varianten

Op het moment van schrijven biedt meerdere EQ.500 vairanten aan. Deze varianten zetten we voor het overzicht even voor je op een rijtje:

 • Siemens EQ.500 Integral TP501R09: dit betreft een volautomatische koffiemachine met alleen een melkslang. Deze machine heeft dus géén geïntegreerd melksysteem.
 • Siemens EQ.500 Integral TQ505R09: dit betreft een volautomatische koffiemachine met een melkreservoir.

Voor welke van deze twee varianten je het beste kunt kiezen? Dat hangt volledig van je eigen voorkeuren af. Wil je graag koffiespecialiteiten met melk zetten? Dan lijkt de Siemens EQ.500 Integral TQ505R09 de betere optie te zijn. Wil je vooral zo min mogelijk geld aan je nieuwe koffiemachine uitgeven? Dan lijkt de Siemens EQ.500 Integral TP501R09 de betere keuze te zijn.

Siemens EQ.500 Integral TQ505R09

De Siemens EQ.500 Integral TQ505R09 is de variant mét melkreservoir

Als je graag een Siemens EQ.500 koffiemachine wilt hebben, moet je een keuze tussen beide varianten zijn. Het belangrijkste verschil is het melksysteem. Voor de rest bestaan er geen verschillen tussen deze twee machines.

Voordelen van de Siemens EQ.500

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heb je de keuze uit twee soorten Siemens EQ.500 machines. Beide machines hebben een ander melksysteem, waardoor je voor jezelf een keuze tussen deze beide varianten zou moeten maken. De machines zijn verder wel gelijk aan elkaar.

Wij hebben bij de Siemens EQ.500 machines in ieder geval de nodige voordelen opgemerkt:

 • De Siemens EQ.500 is een stille volautomatische koffiemachine
 • De bediening van deze machine is ideaal
 • Je kunt zelf invloed op de smaak van de koffie uitoefenen
 • Je zet meerdere koffievarianten met één druk op de knop
 • De vormgeving van de Siemens EQ.500 is fraai
 • De Siemens EQ.500 heeft een interessante prijs-kwaliteitsverhouding
 • Je kunt twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten
 • Je hebt weinig omkijken naar het onderhouden/schoonhouden van de machine

Stille volautomatische koffiemachine

Het maximale geluidsniveau van de Siemens EQ.500 is slechts 62,2 decibel. Hiermee is deze volautomatische een stuk stiller dan andere volautomatische koffiemachines.

In onze ogen brengt dit op meerdere momenten een belangrijk voordeel met zich mee. Wil je bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg een kopje koffie zetten? Dan maak je je huisgenoten/gezinsleden gelukkig hier niet wakker mee. Ook ’s avonds kun je probleemloos een kopje koffie zetten; je kinderen worden hier bijvoorbeeld niet wakker van.

Heb je een hekel aan keukenapparaten die veel lawaai maken? Dan is de Siemens EQ.500 uiteraard voor je op het lijf geschreven. De machine maakt slechts 62,2 decibel en is daarmee significant stiller dan andere varianten!

Ideale bediening

Over de bediening van de Siemens EQ.500 zijn wij uiterst te spreken. Dit komt onder meer door onderstaande pluspunten:

 • De Siemens EQ.500 heeft een groot touchscreen kleurendisplay. Via dit display ben je in staat om de gewenste koffiespecialiteit te selecteren. Belangrijk voordeel is dat je op dit display de naam én een afbeelding van de koffievariant ziet staan. Je weet daarmee zeker dat je de juiste koffiespecialiteit selecteert.
 • De Siemens EQ.500 heeft een vrij snelle zetmethode. Doordat de zetmethode snel functioneert, geniet je binnen mum van tijd van een lekker kopje koffie.
Siemens-EQ.500-bediening

Kun je deze koffiemachine van Siemens ook op afstand bedienen? Nee, daar heeft Siemens niet voor gekozen. Dit hadden wij op zich graag gezien, maar is volgens ons geen groot gemis. Met dank aan het grote touchscreen display zet je namelijk alsnog heel snel een kopje koffie.

Zelf de smaak van de koffie bepalen

We kunnen allereerst stellen dat de koffiesmaak top is. De Siemens EQ.500 zet heerlijke koffie en werkt perfect met de beste koffiebonen. Zeker als je één van de beste soorten koffiebonen gebruikt, geniet je van een smaak vol met aroma’s.

Het is daarbij ook nog mogelijk om zelf invloed op de smaak uit te oefenen. Je hebt hiervoor zelfs de nodige mogelijkheden:

 • Je bepaalt zelf de sterkte van de koffie. Met de Siemens EQ.500 ben je in staat om de sterkte van de koffie zelf in te stellen. Heb je liever een iets sterker kopje koffie in de ochtend? Dan stel je de smaak iets sterker in. Heb je liever een mildere smaak? Dan stel je de smaak iets milder in. Je hebt echt alle touwtjes in eigen handen.
 • Je bepaalt zelf de hoeveelheid koffie. Je bent in staat om zelf de hoeveelheid koffie te bepalen. Heb je bijvoorbeeld in de ochtend haast en wil je daarom snel je koffie op kunnen drinken? Dan kies je voor een kleinere hoeveelheid koffie.
 • Je bepaalt zelf de temperatuur van de koffie. Heb je echt haast? Dan kun je de temperatuur van de koffie iets lager instellen, waardoor je je koffie sneller op kunt drinken. Dat de Siemens EQ.500 deze mogelijkheid biedt, spreekt ons erg aan.

Met deze Siemens volautomatische koffiemachine heb je alle touwtjes in eigen handen. Je bepaalt zelf de smaak van de koffie, waardoor het op en top genieten is van elk kopje. En krijg je regelmatig visite over de vloer? Dan kun je ook je visite de perfecte koffie voorschotelen. Uiteraard op basis van de smaakvoorkeuren.

Meerdere koffievarianten met één druk op de knop

Dat de bediening van de Siemens EQ.500 subliem is, is onder meer aan het display te danken. Via dit display selecteer je snel de gewenste koffiespecialiteit. Dat je hierbij ook nog eens uit meerdere koffievarianten kunt kiezen, spreekt ons erg aan.

Met één druk op de knop zet je onder meer een espresso, lungo en andere koffievarianten. Wil je graag een koffievariant met melk zetten? Dan is de keuze voor de Siemens EQ.500 variant van belang:

 • Siemens EQ.500 Integral TP501R09: deze machine beschikt alleen over een melkslang. Alleen als je een losse melkopschuimer of melkkan hebt, kun je hiermee een koffiespecialiteit met melk zetten. Je kunt hiermee met één druk op de knop een cappuccino of latte macchiato zetten, maar dit vraagt dus wel om iets meer handelingen.
 • Siemens EQ.500 Integral TQ505R09: deze machine beschikt over een heus melkreservoir. Dit melkreservoir vul je met maximaal 0,7 liter melk, waarna je heerlijke koffiespecialiteiten met melk kunt zetten. Ten opzichte van bovenstaande variant kost dit een stuk minder moeite.

De mogelijkheden zijn bij de Siemens EQ.500 TQ505R09 een stuk diverser. Met deze machine zet je met één druk op de knop de volgende koffiespecialiteiten: americano, cappuccino, doppio, dubbele espresso, espresso, espresso macchiato, flat white, latte macchiato en lungo. Wat wil je nog meer?

Fraai design

Met de Siemens EQ.500 haal je een prachtige machine in huis. Hierbij maakt het niet uit voor welke variant je kiest; beide varianten zien er namelijk hetzelfde uit.

Bij beide varianten valt vooral de strakke vormgeving op. Siemens heeft voor een strak front gekozen, waarbij met name de koffie uitloop opvalt. Dit is namelijk het enige onderdeel dat in het chroom uitgevoerd is. Alle overige onderdelen van de machine zijn in een zwarte kleur uitgevoerd.

Siemens-EQ.500-design

Wat wij ook erg fraai vinden, zijn de reservoirs. Ten eerste het bonenreservoir; dit reservoir bevindt zich in de machine. De bovenkant van het reservoir is wel doorzichtig, waardoor je precies ziet hoeveel bonen er nog inzitten. Ten tweede het waterreservoir. Dit reservoir bevindt zich niet op de meest handige plek, maar is eveneens doorzichtig. En door de ronde vorm steekt dit reservoir fraai af tegen de strakke vormgeving van de Siemens EQ.500.

Wat wij ook een belangrijk voordeel vinden, zijn de afmetingen. Deze volautomatische koffiemachine is relatief compact uitgevoerd, waardoor je ‘m makkelijk een plekje in je keuken geeft. Bij deze machine kun je van de volgende afmetingen uitgaan:

 • Diepte: 45,2 centimeter
 • Breedte: 31,8 centimeter
 • Hoogte: 37,3 centimeter

Interessante prijs-kwaliteitsverhouding

Kies je voor de Siemens EQ.500 als je nieuwe volautomatische koffiemachine? Dan verzeker je jezelf van een fijne volautomatische machine. Een machine die het perfect doet en van een uitmuntende kwaliteit is. Dit is onder meer te danken aan de gebruikte onderdelen en materialen.

Om je hier een indruk van te geven: de maalschijven van de Siemens EQ.500 zijn van keramiek. Dit materiaal is hittebestendig, zorgt voor een perfecte smaak van de koffie en gaat lang mee.

Niet alleen de kwaliteit is prima, maar ook het prijskaartje. Voor deze machine betaal je tussen de 500 en 700 euro. Dat deze prijsrange vrij ruim is, heeft met twee redenen te maken:

 • Prijsverschil tussen de twee varianten. De Siemens EQ.500 Integral TP501R09 is goedkoper dan de Integral TQ505R09. Dit prijsverschil is ongeveer 130 euro.
 • Aanbiedingen. Onze partners stunten regelmatig met een aanbieding op de Siemens EQ.500. Als je van zo’n aanbieding profiteert, bespaar je probleemloos een paar tientjes. Check daarom goed de prijzen bij onze partners.

Twee kopjes koffie tegelijkertijd

Drink je graag samen een kopje koffie met je partner, je kind of iemand anders? Dan is het wel zo prettig dat je met deze koffiemachine twee kopjes koffie tegelijkertijd zet. Door de dubbele koffie uitloop hoef je niet al te lang te wachten op de beide kopjes koffie.

Kies je voor de Siemens EQ.500 Integral TP501R09? Dan kun je twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten, maar hiervoor moet je wel meerdere handleidingen verrichten. Je kunt bijvoorbeeld niet twee koffiespecialiteiten met melk automatisch laten zetten.

Met de Siemens EQ.500 Integral TQ505R09 is dat wel mogelijk. Deze machine beschikt over een dubbele koffie uitloop en een melkreservoir. Dankzij deze twee facetten zet je probleemloos twee cappuccino’s tegelijkertijd!

Weinig omkijken naar het onderhoud

Met de Siemens EQ.500 haal je een prima volautomatische koffiemachine in huis. Een machine waar je lang van gaat genieten en een machine die heerlijke koffie zet. Daarbij is het ook nog een groot voordeel dat je weinig omkijken naar het onderhoud hebt.

Dit is onder meer te danken aan het automatische reinigingsprogramma. Nadat je de machine gebruikt hebt, spoelt de machine zelf automatisch schoon. Heb je de Integral TQ505R09? Dan spoelt de machine de melkleidingen ook automatisch schoon.

Naar het ontkalken heb je ook weinig omkijken. De Siemens EQ.500 geeft zelf een melding als het tijd is voor een ontkalkingsbeurt. Hier heb je alleen de juiste Siemens ontkalkingstabletten voor nodig, waarna je alles aan de machine over kunt laten. Het automatische ontkalkingsprogramma is wat ons betreft een subliem voordeel.

Al met al kunnen we het volgende stellen: je hebt weinig omkijken naar het onderhoud. Ook het schoonmaken is een fluitje van een cent, onder meer doordat nagenoeg alle onderdelen vaatwasserbestendig zijn.

Overige voordelen van de Siemens EQ.500

Met de Siemens EQ.500 haal je wat ons betreft een prima koffiemachine in huis. Dit is onder meer te danken aan bovengenoemde voordelen, maar ook aan tal van andere voordelen. Om je een indruk van deze overige voordelen te geven, verwijzen wij je graag naar onderstaande video. In deze video zie je de Siemens EQ.500 tot in detail besproken worden:

De nadelen van de Siemens EQ.500

Op onze website vind je heel veel reviews over koffiemachines. Wij hebben tal van koffiemachines bekeken, geanalyseerd en beoordeeld. Dit doen wij inmiddels al een paar jaar, maar we zijn de perfecte koffiemachine nog niet tegengekomen. Bij elke koffiemachine moet je met nadelen rekening houden. Dat is ook bij deze Siemens volautomatische koffiemachine het geval:

 • Deze machine heeft geen geheugenfunctie
 • De Siemens EQ.500 beschikt niet over een warmhoudplaat
 • De reservoirs zijn niet super handig geplaatst
 • De opvangbak zit snel vol
 • Melk wordt niet super warm

Geen geheugenfunctie

Dat je bij deze Siemens koffiemachine zelf de koffiesmaak in kunt stellen, spreekt ons erg aan. Wat wij hierbij ietwat jammer vinden, is dat je je creaties niet op kunt slaan. Dit betekent dat je iedere keer de instellingen aan moet passen.

Daarbij is het ook jammer dat deze machine geen gebruikersprofielen aanbiedt. Daarmee zou je echt alle touwtjes in eigen handen houden/hebben. Jammer genoeg is dat bij deze betaalbare volautomatische koffiemachine niet het geval.

Geen warmhoudplaat

Wil je van een perfect kopje koffie genieten? Dan moet de temperatuur van de koffie perfect zijn. Jammer genoeg is het bij de Siemens EQ.500 niet mogelijk om de kopjes al voor te verwarmen. Dat is echter wel nodig om van de perfecte temperatuur te kunnen genieten.

Wat er nu gebeurt, is het volgende:

 • Je zet een koud kopje onder de koffie uitloop
 • De warme koffie komt in het koude kopje terecht
 • Door dit temperatuurverschil daalt de temperatuur van de koffie snel

Met name als je niet zo’n snelle drinker bent, is dit niet ideaal. Gelukkig kun je dit wel oplossen: zet je kopje een paar seconden in de magnetron. Daarmee warm je het kopje lekker op, waarna de warme koffie minder snel afkoelt in het kopje.

Geen handige reservoirs

De reservoirs van de Siemens EQ.500 zijn niet super handig te noemen. Dit heeft wat ons betreft met twee redenen te maken:

 • De reservoirs zijn niet handig geplaatst. Dit geldt met name voor het waterreservoir. Dit reservoir bevindt zich in de linker achterzijde van de machine. Zeker als je de machine tegen een muur aan hebt staan, is het hierdoor lastig om bij dit reservoir te komen. Gelukkig kun je het reservoir wel uit de machine tillen.
 • De reservoirs zijn relatief klein. Zeker als je een fanatieke koffiedrinker bent, is het waterreservoir aan de kleine kant. Dit reservoir is slechts 1,7 liter groot, waardoor je ‘m met enige regelmaat bij moet vullen. Het bonenreservoir is met 270 gram overigens wel goed te noemen.

Kleine opvangbak

Bij deze koffiemachine heeft Siemens jammer genoeg voor een kleine opvangbak gekozen. Met name als je meerdere kopjes koffie drinkt, moet je de opvangbak snel legen. Dit hadden wij liever anders gezien, aangezien dit weer een extra handeling is.

Melk wordt niet super warm

Kies je voor de Siemens EQ.500 Integral TQ505R09? Dan krijg je een machine met een geïntegreerd melkreservoir. Dit reservoir is groot genoeg, zit op een handige plek en is makkelijk te bedienen. Maar, jammer genoeg is de temperatuur van de melk niet altijd naar wens.

Meerdere kopers geven hierover het volgende aan: de melk wordt niet super warm. Doordat de melk niet super warm wordt, is de melk van invloed op de temperatuur van de koffie. Net zoals het ontbreken van de warmhoudplaat is dit nadeel van invloed op de koffietemperatuur.

Ervaringen van andere kopers

Er zijn meerdere redenen dat wij deze Siemens EQ.500 review hebben geschreven. Eén van de redenen is dat wij een grote vraag naar deze machine zien. Logisch, gezien onze bevindingen. Maar, het is ook goed te verklaren als je naar de ervaringen van andere kopers kijkt.

Zo hebben bijna 100 kopers een review bij Coolblue achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 8,7. Dat geeft aan dat veel kopers tevreden zijn over deze volautomatische koffiemachine. Ook bij onze partner Bol.com zijn heel veel reviews achtergelaten; ruim 170 stuks. Van deze reviews is de gemiddelde score een 4,0. Aangezien de schaal van 1 tot 5 loopt, is ook dit een prima score.

Siemens-EQ.500 ervaringen

Om je een indruk van de ervaringen te geven, zetten wij enkele veelzeggende reviews voor je op een rijtje:

 • Het is een simpel maar goed apparaat snel koffie gezet. Erg fijn dat er een aparte melkschuim reiniging op zit
 • Ik heb dit apparaat nu 3 weken in mijn bezit en ben er erg tevreden. Zeker tov mijn oude Siemens espresso apparaat vind ik deze een stuk beter. Vooral de koffie is een stuk warmer, ook als je een variant met melk kiest. De keuze qua soorten koffie is erg groot.
 • Deze koffiemachine nu een kleine maand in gebruik en wat een genot is dit!
 • Een mooi vormgegeven apparaat. De pictogrammen zijn erg duidelijk en maken de bediening kinderlijk eenvoudig, maar het oogt daardoor ook wat 'goedkoop' - (doet me denken aan de menukaart vd shoarmatent).
 • Mooie machine voor redelijke prijs , duidelijk programma koffie keuze
 • Eenvoudige compacte machine met meerdere koffiekeuzes die zijn werk goed doet, Vooral het melksysteem voor de cappucino is heel practische incl. de reiniging erna
 • Met 3 koffie drinkers, die allemaal een andere smaak willen, is het een fijn apparaat. We hebben hem natuurlijk pas een week, maar zijn tot nu toe tevreden.
 • Zeker een aanrader! Lekkere verse koffie met lekkere en goede temperatuur van de melk. Binnen een paar seconden heb je een heerlijk bakkie koffie of cappuccino en nog veel meer!
 • Ik ben blij dat ik dit apparaat eindelijk heb. Het is een mooi compleet apparaat met lekkere koffie. Ik ben zelf liefhebber van de latte’s en cappuccino en dat is met deze apparaat heel gemakkelijk en lekker. Het staat ook nog eens mooi in de keuken

Uit deze reviews blijkt overduidelijk dat de meeste kopers erg tevreden zijn. De negatieve reviews die wij gevonden hebben, sluiten aan op de minpunten die we in deze Siemens EQ.500 review besproken hebben.

De Siemens EQ.500 kopen

Heb je interesse om de Siemens EQ.500 te kopen? Maak dan eerst je keuze tussen de twee varianten. Nadat je dit gedaan hebt, kun je de prijzen bij onze partners checken. Check vooral de prijzen bij beide partners, aangezien deze partners wel eens met een aanbieding stunten.

Alternatieven

Voldoet de Siemens EQ.500 voor 98% aan je wensen? Vind je het gebrek aan deze laatste 2% extra zwaar wegen? Dan doe je er verstandig aan om op zoek te gaan naar een geschikt alternatief. Hier helpen wij je graag een handje bij. We zijn alvast op zoek gegaan naar twee geschikte alternatieven, waarover we je hieronder graag meer vertellen.

Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW

De Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW is een prima alternatief voor de Siemens EQ.500 Integral TP501R09. Ook deze machine ziet er stijlvol uit, is makkelijk te bedienen en beschikt over een melkslang.

Dankzij deze melkslang zet je op dezelfde manier een koffiespecialiteit met melk als bij de Siemens EQ.500. Wel is het jammer dat deze machine een slag groter is en duurder is.

De'Longhi Eletta Cappuccino ECAM 44.660.B

Deze De’Longhi koffiemachine is volgens ons een prima alternatief voor de Siemens EQ.500 Integral TQ505R09. Deze machine beschikt ook over een melkreservoir, is eveneens makkelijk te bedienen en biedt tal van handige extra’s.

Daarnaast zijn wij erg te spreken over het design van deze machine én de geheugenfunctie. Met name met de geheugenfunctie weet deze machine zich te onderscheiden ten opzichte van de Siemens EQ.500 Integral TQ505R09. Wel is deze machine iets duurder.

Kafea.nl
Logo