Wat is een americano? En hoe bereid je die?

Ben je een liefhebber van meerdere koffiespecialiteiten? Dan vind je het wellicht ook wel leuk om te experimenteren met andere koffiespecialiteiten. Dat is iets wat wij absoluut aan kunnen raden, aangezien elke specialiteit een unieke smaak met zich mee brengt.

Geldt dat ook voor de americano? Ja, absoluut. Ook deze koffiespecialiteit is uniek en is bovenal heerlijk te noemen. In dit artikel willen we jou graag met deze koffiespecialiteit kennis laten maken.

Americano koffie

Zo bespreken we wat een Americano precies is. Daarbij geven we ook aan wat de smaak van deze koffiespecialiteit is, hoe je een americano zelf kunt bereiden en wat je hier allemaal voor nodig hebt.

Vind je normaal gesproken de hoeveelheid van een espresso prima? Maar, mag de smaak iets minder intens en krachtig zijn wat jou betreft? Dan is het interessant om voor een americano te kiezen. Enfin, alle relevante informatie over een americano vind je in dit uitgebreide artikel terug!

Wat is een americano precies?

Een americano is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vrij populaire koffiesoort. Dit is met name te danken aan de unieke samenstelling van een americano. Een americano is namelijk eigenlijk gewoon een espresso, maar dan met een grote(re) hoeveelheid heet water erbij.

Door deze samenstelling smaakt een americano eigenlijk meer naar een normaal kopje koffie die je met filterkoffie kunt bereiden. Hierbij is het wel van belang dat het water echt heet is; met kouder water kun je geen originele americano bereiden.

Op de foto hiernaast zie je een americano afgebeeld staan. Zoals je kunt zien, is het een vrij forse koffiehoeveelheid.

Dat is in de basis dus te danken aan de hoeveelheid heet water; er gaat verder alleen maar koffie ter grootte van een normale espresso bij.

Wat is een americano

Wat is de geschiedenis van de americano?

Over de geschiedenis van de americano, ook wel caffè americano genoemd, doen de wildste verhalen de rondte. Verschillende experts zijn het er echter over eens dat deze koffiesoort tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan is.

In de Tweede Wereldoorlog waren veel Amerikaanse soldaten vanuit hun thuisland naar Nederland overgekomen. Destijds waren de Amerikanen in eigen land verzot op filter koffie. De Amerikaanse soldaten die in Italië verbleven, vonden de Italiaanse koffie echter veel te sterk.

De espresso’s die zij in Italië kregen, vulden ze dan ook bij met heet water. Uiteindelijk is deze koffiesoort in Italië blijven hangen en ook naar andere landen in Europa overgevlogen.

De benaming laat overigens ook duidelijk zien dat deze koffie iets van doen met Amerikanen heeft. De benaming ‘americano’ is uiteraard een verwijzing naar het immense land aan de andere kant van de oceaan.

Wat is het verschil tussen een americano en een espresso?

Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de hoeveelheid water. Bij een americano is de verhouding van water en koffie namelijk om en nabij de 50/50. Dit betekent dat de helft van het kopje met water gevuld wordt en de andere helft van het kopje met espresso. Dit water zorgt er vervolgens voor dat de smaak van de koffie een stuk minder sterk wordt, ten opzichte van een normale espresso.

Het verschil in sterkte en intensiteit is dan ook het belangrijkste verschil. Verder is het ook nog een feit dat een americano ‘groter’ is; een americano heeft een grotere inhoud dan een espresso.

verschil tussen een americano en een espresso

Wat is het verschil tussen een americano en een lungo?

Lijkt een americano dan niet gewoon super veel op een lungo? Ja, dat is het geval, maar toch bestaan er verschillen tussen beide koffiesoorten. Over het algemeen kent een lungo een langere zettijd; hierdoor wordt er meer smaak uit de koffiebonen gehaald, waardoor een lungo iets bitterder is.

Ook is een lungo iets sterker dan een americano. Dat is ook weer te danken aan de langere zettijd van een lungo. Is dit verschil nou heel goed merkbaar? Wij willen je eens aanraden om een lungo en een americano na elkaar te proeven. Je proeft dan echt dat een lungo een nét iets andere smaaksensatie heeft.

Welke koffie gebruik je voor een americano?

Kun je voor een americano alleen filter koffie gebruiken? Of kun je hier ook koffiebonen voor gebruiken? Eigenlijk is beide prima mogelijk. Indien je een echte fijnproever bent, is het echter aan te raden om te kiezen voor de koffiebonen.

De koffiebonen zijn namelijk een stuk verser en bevatten daardoor meer aroma’s. Indien je meer een liefhebber van de smaak van gemalen koffie bent, zorgt dat echter niet voor probleem bij een americano.

Wat heb je nodig om een americano te bereiden?
Wil jij dolgraag thuis eens een americano klaarmaken? Dan is het aan te raden om het restant van dit artikel op je gemakje door te nemen. Eerst bespreken we wat je hiervoor nodig hebt, waarna we uitgebreid uit de doeken doen hoe je zelf de americano kunt maken.

Allereerst heb je dus gemalen koffie voor een americano nodig. Je kunt hierbij kiezen voor normale filterkoffie, maar je kunt ook kiezen voor koffiebonen. Zoals we reeds hierboven al aangaven, zijn koffiebonen een stuk verser. De koffiebonen bevatten daardoor meer aroma’s, waardoor de americano meer smaak krijgt.

Ben je op zoek naar de beste koffiebonen voor een americano? Check dan zeker even ons artikel ‘de beste koffiebonen’. In dat artikel vind je meerdere overheerlijke soorten koffiebonen die je voor deze koffiespecialiteit kunt gebruiken.

Verder heb je ook nog een koffiemachine nodig. Je kunt hierbij kiezen voor een luxe pistonmachine, maar ook met een kleine/normale espressomachine kun je een americano bereiden. Het enige wat de koffiemachine moet kunnen, is om een espresso te zetten. Logischerwijs is elke koffiemachine daartoe in staat.

Uiteraard bestaan er wel grote verschillen op het gebied van smaak. Zo zorgt koffiemachine A voor veel lekkerdere koffie dan koffiemachine B. Des te meer reden om direct op zoek te gaan naar de beste espressomachine voor in jouw keuken. In ons artikel ‘beste espressomachine’ vind je onze persoonlijke top van 5 espressomachines, waarna je direct de juiste keuze kunt maken.

Verder is het ook nog zaak dat je passende koffiekopjes of koffiemokken aan gaat schaffen. Wat we hierbij bedoelen met ‘passend’? Nou, aan een espressokopje heb je niet voldoende. Nee, je kunt beter kiezen voor een kopje die je normaal gesproken voor bijvoorbeeld een lungo gebruikt.

Wil je de beste koffiekopjes voor een americano aanschaffen? Check dan ons artikel ‘beste koffiekopjes’ en 'beste koffiemokken'. In deze artikelen vind je enkele varianten waarmee je nóg meer van de overheerlijke koffie gaat genieten.

Tot slot heb je nog een apparaat nodig waarmee je water kunt koken. De aanschaf van een waterkoker is aan te raden, maar je kunt ook kiezen voor een koffiemachine met heetwaterfunctie. Dankzij een dergelijke koffiemachine geniet je met één druk op de knop van heet water. Met dat hete water kun je vervolgens in een handomdraai een americano maken.

Hoe maak je een americano?

Zo, je weet nu precies wat een americano is. Ook weet je hoe de unieke smaak van een americano gecreëerd wordt en welke benodigdheden je nodig hebt. Graag sluiten we dit artikel af met een kort stappenplan. Een stappenplan waarmee je snel een heerlijke americano kunt zetten.

Stap 1: bepaal de verhouding van de americano
Over het algemeen is de verhouding 1:1. Dit betekent dat er net zoveel water als espresso in het kopje gaat. Mocht je deze smaak te sterk vinden, kun je ook kiezen voor een verhouding van 1/3 aan espresso en 2/3 aan water. Daarmee weet je de americano een stukje minder sterk en intens te maken.

Americano bereiden

Stap 2: laat water koken
Vervolgens is het zaak om het water te laten koken. Over het algemeen kun je hier een hoeveelheid van 30 ml voor aanhouden; dit is echter wel afhankelijk van de verhouding waar je voor gekozen hebt.

Stap 3: schenk het water in een mokje of kopje
Je kunt nu het hete water in een mokje of een kopje inschenken. Zorg ervoor dat dit water een temperatuur van ongeveer 85 heeft, voordat je de espresso erin gaat schenken. Het is dus handig om het water tot een temperatuur van 87 á 88 graden op te laten warmen.

Stap 4: zet een espresso
Nu kun je met jouw koffiemachine aan de slag. Zet een espressokopje onder de koffie uitloop en laat de koffiemachine een espresso bereiden. Deze espresso komt dit níet direct in het hete water terecht.

Stap 5: espresso en hete water mengen
Je kunt nu de espresso en het hete water daadwerkelijk met elkaar mengen. Hierbij is het belangrijk dat je de espresso bij het water toevoegt en niet andersom.

Doe dit met beleid en probeer hier een handige techniek voor te vinden. Naarmate je dit vaker gaat doen, gaat het overigens alleen maar makkelijker.

Stap 6: genieten maar
Zo, je kunt nu direct genieten van jouw heerlijke americano! Als de smaak niet helemaal naar jouw wens is, kun je in het vervolg de verhouding van water-koffie aanpassen. In veel gevallen is dit een kwestie van uitproberen, waarna je uiteindelijk van een heerlijke americano kunt genieten!

Wil je bovengenoemd stappenplan graag nog even in beeld terugzien? Dan raden wij je aan om onderstaande video even te bekijken. In deze video zie je een Amerikaanse barista een heerlijke americano bereiden:

Ook in deze video zie je dat de espresso aan het water toegevoegd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om dit andersom te doen, maar dat is absoluut niet aan te raden. Juist door het op deze manier te doen, krijgt de americano een mooie crema laag.

Slotwoord

Ben je een liefhebber van ‘afwijkende’ koffiesoorten? Wil je niet altijd maar een espresso, een lungo of een cappuccino drinken? Dan ga je een americano mogelijk erg lekker vinden. Met de informatie uit dit artikel kun je in ieder geval direct een heerlijke americano bereiden. Geniet ervan!

Kafea.nl
Logo