Koffiemachine reinigingstabletten

Reinigingstabletten voor jouw koffieapparaat gebruik je om het apparaat schoon te houden. Het kopen van een goed koffieapparaat is immers voor veel mensen maatwerk. Als je eenmaal gekozen hebt voor een koffieapparaat, dat jou de koffie bezorgt waar je blij van wordt, moet je het apparaat zo nu en dan schoonmaken en ontkalken. Dit doe je vaak door middel van reinigingstabletten en ontkalker. In dit artikel beschrijven we de diverse reinigingstabletten en ervaringen van gebruikers.

Waarom moet je jouw koffieautomaat reinigen met reinigingstabletten?

Koffiemachine reinigen

Het onderhoud van jouw koffiemachine bestaat, naast het dagelijks schoonhouden, vooral uit ontkalken en reinigen. Het reinigen van de koffieautomaat is nodig omdat er door het malen oliën en vetten vrij komen uit de koffiebonen. Deze hechten zich aan de diverse onderdelen in jouw koffieapparaat. Door deze hechting verloopt het proces van koffie zetten minder constant. Hierdoor kan de maling minder gelijkmatig worden, de water doorloop gedeeltelijk verstopt raken of de maalschijven vastzitten.

Al deze factoren hebben invloed op de smaakbeleving. Overigens geven de vetten en oliën zelf ook een smaak af, die ervoor kan zorgen dat een ‘lekker bakkie' steeds minder smakelijk wordt.

Door de koffieautomaat eens per maand te reinigen en te ontkalken voorkom je deze effecten. Aangezien zeep of azijn en andere schoonmaakmiddelen het inwendige van de koffieautomaat aan kunnen tasten kun je het beste reinigingstabletten gebruiken. Deze reinigingstabletten zijn er in vele soorten en maten. Wij zetten de vier opties op een rij.

Jouw koffieautomaat niet of met huismiddeltjes reinigen

Als je op internet gaat zoeken zijn er zat ‘grootmoeders tips' om jouw koffieapparaat te reinigen met huismiddeltjes zoals keukenazijn, rijst en andere bijzondere verzinsels. We raden jou sterk aan om hier niet aan te beginnen.

Ook het niet reinigen van jouw koffieapparaat is geen optie. Fabrikanten stellen namelijk ‘goed onderhoud' als voorwaarde voor garantie. Een basis van ‘goed onderhoud' is het reinigen van de automaat wanneer de automaat dit aangeeft. De fabrikant schrijft uiteraard graag het eigen (vaak duurste) reinigingsmiddel voor.Reinigingstabletten koffiemachine

Huismiddeltjes kunnen het inwendige van de koffieautomaat aantasten, maar de dure fabriekstabletten gebruiken is vaak te veel van het goede en ook niet nodig. Wij bekeken drie verschillende categorieën reinigingstabletten; het goedkoopste alternatief, de universele reinigingstabletten en de fabriekstabletten. Wat valt op, waar koop je ze en wat kosten ze? Wij leggen het uit!

De goedkoopste reinigingstabletten

De goedkoopste reinigingstabletten vonden wij op internetmarktplaats Alibaba. Daar kost een pot van liefst 100 universele reinigingstabletten inclusief verzendkosten maar € 22,40. De prijs van 22,4 cent per tablet vonden we nergens anders. Zeker niet wanneer je erbij in ogenschouw neemt dat je de tabletten thuisbezorgd krijgt.

De tabletten zijn in Amerika gemaakt en onder de werkzame bestanddelen vinden we onder meer natriumcarbonaat en natriumpercarbonaat. Deze ingrediënten komen we ook bij veel duurdere tabletten tegen. Met een beoordeling van een 9 scoren deze tabletten erg goed.

De universele reinigingstabletten

Naast de huismerken zijn er universele reinigingstabletten. Deze passen in koffieapparaten van diverse merken.Eccellente reinigingstabletten

In het biologische segment vinden we de Eccellente reinigingstabletten. Deze reinigingstabletten zijn biologisch en voor de koffieapparaten van de meeste merken te gebruiken. We konden geen specificatie van ingrediënten vinden, maar volgens de reviews doet dit middel niet onder voor de fabrieksmerken. Met 4,5 ster van 5 zijn de gebruikers positief. De prijs van 39,5 cent per stuk (in de grootste bestelhoeveelheid) maakt Excellente een merk dat het overwegen waard is.

Een van de bekendste universele reinigingstabletten zijn die van HG. Deze zijn niet biologisch afbreekbaar. HG kiest ervoor geen volledige ingrediëntenlijst weer te geven, maar zij geven wel aan dat je rekening moet houden met zuurstofbleekmiddelen, fosfaten en ionogene en niet-ionogene actieve stoffen. Per tablet betaal je 59,5 cent. Met gemiddeld een 9 is de ervaring van gebruikers ronduit positief.

De reinigingstabletten van de fabrikant van jouw koffieapparaat

Bij de top 3 van betaalbare koffieautomaten vinden we de Siemens EQ.5 TE501201RW. Ook Siemens heeft haar eigen reinigingstabletten. De werkzame bestanddelen van deze tabletten zijn: natriumcarbonaat, natrium, per carbonaat, citroenzuur, kalium en DBU. Deze tabletten zijn, als je 10 pakjes van ieder 10 stuks koopt, € 0,525 per stuk. Met vijf van vijf sterren worden deze tabletten het meest gewaardeerd.
Saeco Xelsis
In onze top 3 van luxe koffieautomaten vinden we de Saeco Xelsis. In de bijbehorende reinigingstabletten voor Saeco zijn natriumcarbonaat, citroenzuur monohydraat, kaliumperoxymonosulfaat, bleekmiddel en fosfonaten opgenomen. Deze tabletten kosten, wanneer je 10 pakjes met ieder 10 tabletten ineens bestelt, € 0,625 per stuk. De gebruikerservaring is met een gemiddelde van 4,5 uit vijf sterren goed.

Bij de top 3 koffieautomaten in het goedkopere segment vinden we de Melitta Caffeo solo. Ook Melitta heeft haar eigen reinigingstabletten. De ingrediëntenlijst van deze tabletten is de volgende: natriumcarbonaat, citroenzuur, natriumcarbonaatperoxide, sodium sulfaat, natriumzout, hydroxyethylideen, bisfosfonzuur en PEG-150. Deze tabletten kosten € 0,875 per stuk wanneer je 10 pakjes van 4 tabletten ineens bestelt. Deze tabletten bieden met 4,5 uit 5 sterren een goede gebruikersscore.

Onze conclusie over reinigingstabletten voor koffieapparaten

Dat het nodig is om jouw koffieapparaat te reinigen behoeft geen betoog. Dat je daar professionele reinigingstabletten voor nodig hebt al evenmin. Wij begrijpen dat fabrikanten het liefste hun eigen middelen voorschrijven.

Als we de prijzen vergelijken valt op dat de machines die als ‘goedkoop' goed scoort veruit de duurste tabletten kent. Hoewel de Siemens als betaalbaar apparaat ook de goedkoopste fabriekstabletten voorschrijft, zijn deze nog altijd twee maal zo duur als het goedkoopste alternatief. Qua ingrediënten lijken de tabletten niet veel te verschillen.

Wie op veilig speelt kiest voor de door de fabriek voorgeschreven tabletten. Kies je voor een goedkope tablet die hoog gewaardeerd wordt, dan is AliExpress jouw alternatief, terwijl Excellente een betaalbaar biologisch alternatief is.

Plaats een reactie