De lekkerste koffiebonen

Wat zijn in jouw ogen de lekkerste koffiebonen? Zijn dat koffiebonen met een hoge smaakintensiteit? Of prefereer jij liever koffiebonen met een lagere smaakintensiteit. Ook zijn er duidelijke verschillen waarneembaar op het gebied van smaak tussen Arabica en Robusta koffiebonen.

Het is onmogelijk om een sluitend antwoord te geven op de vraag ‘Wat zijn de lekkerste koffiebonen?’. Dit antwoord is namelijk volledig afhankelijk van de smaak van een koffiedrinkend persoon. Maar, ook andere factoren spelen hierbij een significante rol.

Bij het uitzoeken van koffiebonen is het dan ook zaak om op meerdere factoren te letten. Maar, deze factoren weet je van tevoren niet altijd. We willen je dan ook sowieso één wijze raad mee geven: ga experimenteren. Probeer de verschillende koffiebonen uit en vergelijk deze met elkaar. Uiteindelijk kom je dan de geschikte koffiebonen vanzelf tegen.

SmaakintensiteitDouwe Egberts Mocca Koffiebonen

De smaak van een kopje koffie wordt in grote mate bepaald door de smaakintensiteit van de bonen. Met andere woorden: de mate waarin de bonen gebrand zijn. Als bonen voor een langere tijd gebrand zijn, zal de smaak intenser zijn. Als de bonen voor een kortere tijd gebrand zijn, zal de smaak iets neutraler zijn. Waar gaat jouw keuze naar uit?

Dit wordt overigens aangeduid met de termen lichte- , medium- en donkere branding. Hoe donkerder de bonen, hoe sterker en intenser de smaak is. Deze donkere kleur wordt bewerkstelligd doordat de bonen voor een langere tijd gebrand zijn.

Als we naar bijvoorbeeld de bonen van Douwe Egberts kijken, zien we dat deze bonen allen een cijfer op de verpakking hebben staan. Dit cijfer geeft de smaakintensiteit van de bonen aan, waarbij er sprake is van een schaal van 2 tot 9. Hoe hoger het getal, hoe intenser de smaak is.
Andere fabrikanten van koffiebonen geven de smaakintensiteit op een andere manier aan. Maar, in onze ogen heeft Douwe Egberts dit op een zeer duidelijke en herkenbare manier weten te presenteren.

Arabica of Robusta?

bonenmaler krups

Zoals je wellicht weet, zijn alle koffiebonen afkomstig van bomen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de Arabica koffieboon en de Robusta koffieboom. Deze twee verschillende bomen hebben beide hun specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen uiteindelijk weer voor kenmerkende elementen, zoals de smaak en de intensiteit.

Als je op zoek naar lekkere koffiebonen bent, dien je dus ook op zoek te gaan naar jouw favoriet. Is dat Arabica of is dat Robusta? Feit is echter dat je nooit 100% Robusta bonen zult vinden. Nee, als je Robusta koffiebonen tegenkomt, is dat in combinatie met Arabica bonen; ook wel een melange genoemd. Bij een melange is zo’n 80% Arabica en zo’n 20% Robusta.

Er bestaan echter wel koffiebonen van 100% Arabica. Deze koffiebonen kom je veelvuldig tegen; de reden hiervoor is duidelijk. Een Arabica boon herbergt namelijk veel minder cafeïne dan een Robusta boon. Hierdoor is Arabica gezonder, lekkerder en smaakvoller dan Robusta.

Koffie soort

Anno 2019 heb je de keus uit legio koffie soorten. Ga je voor een cappuccino, een latte macchiato of voor een dubbele espresso? Al deze koffiesoorten hebben hun eigen, specifieke smaak. Dit wordt deels gecreëerd door gebruik te maken van melk, bij bijvoorbeeld de cappuccino en latte macchiato. Maar, voor het grootste gedeelte wordt deze smaak gecreëerd door de koffiebonen.

Als je bijvoorbeeld liefhebber van dubbele espresso bent, heb je behoefte aan koffiebonen met een intense smaak. Een dubbele espresso is tenslotte behoorlijk sterk en intens. Deze smaak kan dan alleen verkregen worden als je de juiste, sterke koffiebonen gebruikt.

cappuccino

Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat bijvoorbeeld Douwe Egberts speciale koffiebonen in het assortiment heeft voor een espresso. Douwe Egberts heeft meerdere koffiebonen die geschikt zijn voor één specifieke koffiesoort. Dit geeft des te meer aan dat de keuze voor een bepaalde koffieboon ongelooflijk belangrijk is. Met de juiste koffiebonen kan je optimaal genieten van je koffie, ongeacht of dit een espresso, een cappuccino of een latte macchiato is.

Ga dus vooraf goed na van welke koffiesmaak je houdt. Op die manier kan je de gewenste koffiebonen per koffie soort vinden. Uiteraard speelt hierbij ook je eigen smaak een grote rol. Wat jij lekker vindt, hoeft een ander niet zo lekker te vinden. Het is dan ook van belang om de koffiebonen zelf te proeven en op die manier te kijken of ze naar jouw smaak zijn.

De koffiemachinepistonmachine delonghi

Het is uiteraard ook zaak om de koffiebonen op je koffiemachine af te stemmen. Heb je een volautomatische koffiemachine? In dat geval maken de koffiebonen niet al te veel uit; de gewenste smaak wordt door dergelijke koffiemachines altijd verkregen.

Als je echter een filterapparaat hebt, is het van belang om koffiebonen met een lichte/medium branding te gebruiken. Als je bij een filterapparaat koffiebonen met een donkere branding gebruikt, kan je een bittere smaak krijgen. Dat is uiteraard niet wenselijk.

Prijs

Een andere belangrijke factor is uiteraard het prijskaartje. Het prijskaartje van de koffiebonen speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van de koffiebonen. Want, zeg nou eerlijk? Als je de keus uit twee identieke soorten koffiebonen hebt; jouw keus gaat dan ook uit naar de goedkoopste van de twee, niet waar?

Feit is echter dat de smaak van de duurdere koffiebonen vaak veel beter en intenser is. Bij koffiebonen geldt dus ook een beetje: goedkoop is duurkoop. Als je optimaal van je kopje koffie wilt genieten, is het aan te raden om ook te investeren. Het aanschaffen van koffiebonen van grote en bekende fabrikanten kan je dan ook als een wijze investering zien. Deze koffiebonen zijn van de beste kwaliteit en dat proef je terug.

Slotwoordlatte

Het moge duidelijk zijn dat het uitzoeken van koffiebonen een taak met veel verantwoordelijkheid is. De koffiebonen zorgen tenslotte voor de smaak van de koffie. Als je écht goede koffie wilt, moet je dus investeren in de juiste koffiebonen. Vergeet daarbij overigens ook niet de koffiemachines uit het oog; deze koffiemachines staan tenslotte aan het roer van de koffiebonen.

Met een juiste combinatie van een koffiemachine en koffiebonen, kan jij heerlijke kopjes koffie fabriceren. Deze kopjes koffie kunnen een goed begin van de dag zijn en je veel energie geven. Vergelijk de verschillende soorten koffiebonen met elkaar, proef de verschillende soorten koffiebonen en kom uiteindelijk tot de juiste keuze. Vergeet daarbij niet dat een ieder een andere smaak heeft. Zorg er dus voor dat je eigen smaak centraal staat bij het uitzoeken van koffiebonen.

Plaats een reactie