Arabica vs. Robusta

Wereldwijd is koffie één van de meest gedronken drankjes. Als je in Amerika loopt, zie je ontzettend veel mensen koffie drinken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Italië, Nederland en zelfs in Arabië. Een leuk aspect hierbij is dat in alle continenten andere voorkeuren worden gegeven aan koffie. De koffie in Arabië is qua smaak bijvoorbeeld niet te vergelijken met de koffie in Europa.

Hoe kan het dan dat de smaak zo anders is? Koffie is toch gewoon koffie? Nee, absoluut niet. We kunnen stellen dat er veel verschil in smaak zit tussen het ene kopje koffie en het andere kopje koffie. Dat heeft onder meer met de koffiebonen te maken. In de koffiewereld onderscheiden we Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen. Deze koffiebonen hebben significante verschillen ten opzichte van elkaar, waardoor de smaak ook anders is.

In dit artikel willen we graag deze twee verschillende soorten bonen bespreken. We kijken naar de kenmerken én de redenen van de uiteenlopende smaak. Ook benoemen we nog in het kort welke koffiebonen het meest geschikt in bepaalde situaties zijn. Je kunt namelijk ook altijd nog voor een melange van koffiebonen gaan. Dat is een mengeling van Arabica- met Robusta koffiebonen. Enfin, daarover later ook nog iets meer in dit artikel!

In onderstaande tabel kan je alvast de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten koffiebonen vinden:

ArabicaRobusta
Bittere smaakNeeJa
Zoetzure smaakJaNee
Veel cafeïneNeeJa
Alleen geschikt als melangeNeeJa

In onderstaande video van de Albert Heijn wordt meer duidelijk over het productieproces van koffie. Uitermate leuk en leerzaam om eens te bekijken:

Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen

We trappen dit artikel af met Arabica koffiebonen. Deze koffiebonen groeien aan koffieplanten in onder meer Midden-Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Een belangrijk kenmerk dan deze planten is dat ze op grote hoogtes moeten groeien. Volgens onderzoek is de gemiddelde hoogte waarop een Arabica koffieboon groeit rond de 1500 meter. Door dit ‘vereiste’ is het dan ook niet mogelijk om overal Arabica koffieplanten te planten.

Overigens is het zo dat dé Arabica koffieboon niet bestaat. Nee, door de jaren heen zijn er allerlei varianten van een Arabica koffieboon ontstaan. Op het moment van schrijven zijn ruim 20 verschillende Arabica koffiebonen bekend. Al deze 20 Arabica koffiebonen brengen min of meer dezelfde smaak met zich mee, maar hebben bijvoorbeeld een net iets andere afdronk.

Hoe kunnen we de smaak van een Arabica koffieboon het beste typeren? Dat is toch wel als een zachte en aromatische smaak. De koffiebonen zijn niet al te bitter, maar hebben een enigszins zoetzure smaak. Ook zijn de koffiebonen niet al te krachtig/sterk. Uiteraard heeft dit ook weer met de branding van de koffiebonen te maken. Wil je meer weten over de branding van Arabica koffiebonen? Lees dan zeker even dit artikel van ons door.

Op het moment dat een Arabica koffieboon van een koffieplant geplukt wordt, heeft de boon een afwijkende kleur. Je zou denken dat een koffieboon een bruine of zwarte kleur heeft, maar dat is allerminst het geval. De Arabica koffiebonen hebben namelijk van nature een blauwe, grijze of groene kleur. Pas door de branding verkrijgen de koffiebonen de bruine/zwarte kleur.

Recent schreven we een artikel over de cafeïne in koffiebonen. Het is een feit dat Arabica koffiebonen minder cafeïne bevatten dan Robusta koffiebonen. Dit heeft te maken met het feit dat de Arabica koffieplanten op grote hoogtes groeien. De cafeïne wordt door de koffieplanten aangemaakt om zich te beschermen tegen insecten en ziektes. Op grote hoogtes is er echter weinig sprake van dergelijke bedreigingen. Hierdoor hoeft een Arabica koffieplant niet al te veel cafeïne aan te maken en bevat een Arabica koffieboon dus ook niet al te veel cafeïne.

Als je een Arabica- en Robusta koffieboon naast elkaar legt, zie je duidelijk verschil. Een Arabica koffieboon is groter en heeft een ovale vorm. Een Robusta koffieboon is dus kleiner en heeft een meer ronde vorm.

In Nederland, en overige landen, worden hoofdzakelijk Arabica koffiebonen gebruikt. De Robusta koffiebonen worden ook wel gebruikt, maar dan in de vorm van een melange. Hierover kan je meer lezen in het vervolg van dit artikel.

Om deze paragraaf over Arabica koffiebonen af te sluiten, verwijzen we je graag naar ons artikel over Arabica koffiebonen. In dat artikel kan je ook de allerlekkerste Arabica koffiebonen vinden. Met die koffiebonen kan je nóg meer genieten van de overheerlijke smaak van koffie.

Robusta koffiebonen

Wat zijn Robusta koffiebonen

Je hebt hierboven veel informatie over de Arabica koffiebonen kunnen vinden. De Arabica koffiebonen worden ongelooflijk veel genuttigd in Europa en andere delen van de wereld. Voor de Robusta koffiebonen is dat niet het geval. Nee, deze bonen worden simpelweg niet ‘los’ gedronken. Als je van de smaak van Robusta koffiebonen wilt genieten, kom je direct bij een melange uit. Een melange is een combinatie van Robusta- en Arabica koffiebonen.

De Robusta koffiebonen groeien op lager gelegen gebieden in onder meer Zuid-Amerika. Door de ligging van de koffieplanten zijn de koffieplanten een makkelijke prooi van insecten en ziektes. Om zich hier tegen te wapenen, maakt de Robusta koffieplant ongelooflijk veel cafeïne aan. Een gemiddelde Robusta koffieboon bevat twee keer zoveel cafeïne als een Arabica koffieboon.

Voor de optimale groei heeft een Robusta koffieplant relatief veel vocht nodig. Met name in vochtige valleien zijn deze koffieplanten dan ook terug te vinden. In deze lage valleien hebben de planten, zoals gezegd, dus wel veel met weerstand te maken.

Qua smaak is een Robusta koffieboon nogal bitter en behoorlijk krachtig. Zoals gezegd bevat de boon ook veel cafeïne. De stevige en robuuste smaak maakt deze koffieboon uitermate geschikt voor een melange. Daarover lees je hieronder iets meer. De boon is daarentegen niet al te geschikt om 100% Robusta koffie te drinken. De nogal bittere smaak valt namelijk bij vrij weinig mensen in de smaak. Wil je nog iets meer lezen over de Robusta koffiebonen? Klik dan hier.

Melange

Blend melange

Bij onze partner Coolblue kan je allerlei soorten koffiebonen vinden. In het assortiment vind je onder andere 100% Arabica koffiebonen en een zogeheten melange. Een melange is een combinatie van Arabica- én Robusta koffiebonen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben deze twee varianten een andere smaaksensatie. Deze smaaksensatie wordt in de vorm van een melange op een optimale manier gecombineerd.

In ons artikel over Robusta koffiebonen kan je enkele melanges uit het assortiment van Coolblue vinden. Deze koffiebonen hebben dus een bittere toon (van de Arabica koffiebonen) en een zoetzure toon (van de Robusta koffiebonen). Door die combinatie is een melange nogal geliefd bij veel koffiedrinkers.

Een bijkomend voordeel van een melange is dat de kosten relatief laag gehouden kunnen worden. Dit heeft te maken met de relatief lage prijzen van Robusta koffiebonen. Door Robusta- en Arabica koffiebonen met elkaar te mengen, wordt dus een heerlijke smaak verkregen én worden de kosten relatief laag gehouden.

Hoe het komt dat de kosten van Robusta koffiebonen lager liggen? Dat heeft onder meer te maken met de productiekosten van de Arabica koffiebonen. Deze koffiebonen groeien op grote hoogtes, waardoor de productie arbeidsintensiever en daarmee kostbaarder is. De Robusta koffiebonen groeien juist op lager gelegen gebieden, waardoor de productie niet al te veel voeten in aarde heeft.

Waar gaat jouw keuze naar uit?

In dit artikel heb je van alles kunnen lezen over Arabica- en Robusta koffiebonen. Deze twee soorten koffiebonen hebben verschillende smaaktonen, hebben een ander karakter en zien er ook anders uit. De cijfers laten ons duidelijk zien dat het marktaandeel van Arabica koffiebonen zo’n 80% is. De overige 20% wordt ingenomen door Robusta koffiebonen, maar dan met name in de vorm van een melange. De pure Robusta koffiebonen zijn, dankzij de bittere smaak, niet al te geschikt om koffie mee te drinken. Mede daarom kiezen veel fabrikanten ervoor om melanges op de markt te brengen: een combinatie van Robusta- en Arabica koffiebonen.

Gaat jouw voorkeur uit naar 100% pure Arabica koffiebonen? Of vind je een melange ook heerlijk? Aan jou de keus! Feit is dat je met échte koffiebonen de allerlekkerste koffie kunt zetten. Ben je nog op zoek naar een geschikt koffiezetapparaat met bonen? Bekijk dan zeker ons artikel met daarin de beste koffiezetapparaten met bonen!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo