Robusta koffiebonen

Voor de échte koffieliefhebber is de smaak van koffie ongelooflijk belangrijk. Als je een fraaie koffiemachine hebt gekocht, heb je al stap één gezet op weg naar heerlijke koffie. Een ander belangrijk facet zijn uiteraard de koffiebonen. Het staat als een paal boven water dat je met koffiebonen de lekkerste koffie krijgt.

Op onze website kan je een hoop informatie over koffie en koffiebonen vinden. Zo hebben wij recent een uitgebreid artikel over de Arabica koffiebonen geschreven. Dat zijn in feite de meest gebruikte koffiebonen ter wereld. Op plek 2 staan de welbekende Robusta koffiebonen. In dit artikel richten we onze pijlen dan ook op deze Robusta koffiebonen.

Wat zijn Robusta koffiebonen? Hoe worden de Robusta koffiebonen toegepast? Wat zijn kenmerkende aspecten van Robusta koffiebonen? Op al deze vragen, en nog veel meer vragen, geven we hieronder een duidelijk antwoord. Na het lezen van dit artikel ben je in feite een professor op het gebied van de Robusta koffiebonen.

Wat zijn Robusta koffiebonen?

Wat zijn Robusta koffiebonen

Het is allereerst goed om te weten dat er twee hoofdsoorten van koffiebonen bestaan. We onderscheiden hierbij de Arabica koffiebonen en de Robusta koffiebonen. Voor alle informatie over de Arabica koffiebonen verwijzen we je graag naar dit artikel.

Als we het over Robusta koffiebonen hebben, moeten we naar specifieke koffieplanten kijken. Zoals je ongetwijfeld weet, groeien de koffiebonen aan zogeheten koffieplanten. De Robusta planten zijn welbekende koffieplanten en hebben enkele kenmerkende eigenschappen. Door deze eigenschappen hebben de Robusta koffiebonen een uniek rijpproces en daarmee ook een unieke smaak.

Zo is het een feit dat Robusta planten op lager gelegen gebieden groeien. Daarentegen groeien de Arabica planten juist op hoger gelegen gebieden. De Robusta planten groeien dus op lager gelegen gebieden, waarbij de weerstand hoog is. De planten moeten bestand zijn tegen de weersomstandigheden én tegen beesten.

Doordat de Robusta planten een hoge weerstand hebben, is de smaak van de koffiebonen een stuk sterker. Dat is ook duidelijk terug te zien in de hoeveelheid cafeïne. Een Robusta koffieboon heeft namelijk twee keer zoveel cafeïne in zich als een Arabica koffieboon. Een koffieplant gebruikt namelijk de cafeïne om zich tegen het gevaar van buitenaf te beschermen. Doordat een Robusta plant met veel gevaar te maken heeft, maakt het veel cafeïne aan. Dat zorgt ook voor de sterkere smaak van de bonen.

Waar groeien de Robusta planten dan exact? Deze planten vind je voornamelijk in Zuid-Amerika terug. In dat wereldgedeelte is het klimaat namelijk optimaal voor deze koffieplanten. Overigens vind je de planten ook in andere delen van de wereld terug, maar de meeste Robusta planten groeien dus in Zuid-Amerika.

Verschil tussen Robusta- en Arabica koffiebonenRobusta koffiebonen Zuid-Amerika

Het meest duidelijke verschil tussen de Robusta en Arabica koffiebonen is dus terug te vinden in de hoeveelheid cafeïne. Doordat de planten ook een ander rijpingsproces hebben, is de smaak ook anders. We kunnen stellen dat de smaak van een Robusta koffieboon een stuk krachtiger is dan van een Arabica koffieboon.

Als je beide bonen naast elkaar legt, zie je ook duidelijk verschil. Een Robusta koffieboon is een stuk ronder en heeft een rechte nerf. Daarentegen is een Arabica koffieboon over het algemeen ook een stukje groter. Op basis van het uiterlijk zie je dus al direct de verschillen tussen de twee soorten koffiebonen.

De productie van koffiebonen

Als we naar de gehele wereldproductie van koffiebonen kijken, zien we iets opvallends. Van deze gehele wereldproductie is namelijk 70 tot 80% Arabica koffiebonen. De overige procenten worden ingenomen door Robusta koffiebonen. Maar, die koffiebonen worden met name voor een melange gebruikt. Een melange is een combinatie van Arabica en Robusta koffiebonen. Door deze twee koffiebonen met elkaar te mengen, kan een fabrikant een uniek smaakprofiel creëren.

We kunnen dus ook stellen dat Arabica koffiebonen veel vaker toegepast worden dan Robusta koffiebonen. Dit heeft onder andere met de smaak te maken. De meeste mensen vinden de smaak van Arabica bonen namelijk lekkerder dan de smaak van Robusta bonen. Hoe dat komt?

Een Robusta koffieboon is nogal bitter van smaak. Bitter is een behoorlijke specifieke smaak en wordt door weinig mensen écht gewaardeerd. Dat is dan ook de reden waarom Arabica koffiebonen veel vaker gebruikt/gedronken worden én waarom ook melanges bestaan.

Onderstaand Engelstalig filmpje is overigens interessant om eens te kijken. Hierin worden de verschillende koffiebonen nader toegelicht. Uiterst leuk en leerzaam om eens te zien!

Welke Robusta koffiebonen kies jij?

Ben jij een liefhebber van Robusta koffiebonen? Houd jij wel van de bittere en krachtige smaak? Naar welke Robusta koffiebonen gaat jouw voorkeur dan? Je hebt de keus uit meerdere soorten Robusta koffiebonen.

Feit is wel dat je bij bijvoorbeeld Coolblue geen 100% Robusta koffiebonen kunt kopen. Nee, dergelijke koffiebonen komen simpelweg nagenoeg niet voor. Waar je wel voor kunt kiezen, is een zogeheten melange. Dat is dus een combinatie van Arabica én Robusta koffiebonen. Wij hebben hieronder enkele heerlijke varianten van een dergelijke melange uiteengezret.

L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen 500 gramL'OR Espresso Fortissimo koffiebonen 500 gram

De koffiebonen van L’OR staan bekend vanwege de krachtige smaak. Dat is ook zeker het geval bij de L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen. Deze koffiebonen hebben qua smaak een ‘10’ gekregen; het hoogst haalbare cijfer.

Met deze koffiebonen is het dan ook mogelijk om een heerlijk sterke espresso te zetten. De smaak van deze koffiebonen gaat gepaard met vleugjes cederhout en tabak. Overigens wordt de sterke smaak ook gecreëerd door de donkere branding van de koffiebonen.

Als we naar de melange kijken, zien we dat het grootste deel uit Arabica koffiebonen bestaat. Het kleinere deel bestaat dus uit Robusta koffiebonen; juist die koffiebonen zorgen voor een ware smaaksensatie.

Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonenDouwe Egberts Aroma Rood koffiebonen 900 gram

Je kunt ook voor een iets mildere smaak gaan. In dat geval zijn de Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen uiterst geschikt. Deze koffiebonen hebben we ook beschreven in het artikel ‘Arabica koffiebonen’. Dat komt simpelweg omdat we ook hierbij met een melange hebben te maken. Oftewel: een combinatie van Robusta- en Arabica koffiebonen.

Met deze koffiebonen van Douwe Egberts kan je een kopje koffie met een zachte smaak zetten. De smaak is lang niet zo krachtig als bij de hierboven beschreven koffiebonen van L’OR. De bonen hebben een medium branding.

Deze koffiebonen zijn geschikt voor een volautomatische espressomachine en worden geleverd in een zak van 900 gram. Je kunt met zo’n zak wel een tijdje vooruit!

Besluit

Zoals je kunt zien, bestaan er geen 100% Robusta koffiebonen. Althans: die zijn niet op de reguliere plekken te koop. Wil je toch genieten van de smaak van de Robusta koffiebonen? Dan kan je het beste voor één van de twee hierboven beschreven melanges kiezen.

Met Robusta koffiebonen kan je een heerlijk en krachtig kopje koffie zetten. Met een melange is een fabrikant in staat om die heerlijke smaak uit de Robusta koffiebonen te verkrijgen, maar de koffie toch niet al te bitter te laten smaken.

Plaats een reactie