Frappuccino, wat is het en hoe kan je het zelf maken?

Overal waar je ter wereld komt, kun je een cappuccino bestellen. Dit is één van de populairste koffiespecialiteiten wereldwijd. Ben je zelf ook gek op een cappuccino, maar vind je het ook leuk om eens een variant op een cappuccino te drinken? Dan is het de moeite waard om eens naar een frappuccino te kijken.

In dit artikel vertellen we je graag alles over een frappuccino. We bespreken wat een frappuccino is, hoe dit drankje zich weerhoudt tot een cappuccino en hoe je zelf een frappuccino kunt maken. Ook vertellen we wat je daar nodig voor hebt en waar je rekening mee moet houden.

Wat is een frappuccino

Wat is een frappuccino precies?

Een frappuccino kan het beste omschreven worden als een ijs cappuccino. Een frappuccino is hierdoor een koud drankje, terwijl een cappuccino uiteraard een warm drankje is.

Dit ijsdrankje bestaat uit de nodige ingrediënten. Je hebt uiteraard ijs en koffie voor een frappuccino nodig, maar ook nog melk, zoetstoffen en in sommige gevallen slagroom.

Een opvallend kenmerk van een frappuccino is dat je ‘m helemaal naar wens kunt maken. Zeker als je zelf een frappuccino maakt, kun je bijvoorbeeld meerdere zoetstoffen toevoegen. Je bepaalt hiermee volledig zelf wat de smaak van de frappuccino wordt.

De geschiedenis van de frappuccino

Voor de geschiedenis van de frappuccino moeten we eerst kijken naar een frappé. Dit is een koffiedrankje dat in Griekenland erg populair is. Dit drankje wordt van oploskoffie gemaakt, waarbij de oploskoffie met koud water aangevuld wordt. Een frappé is dus net zoals een frappuccino een koud drankje.

Dit drankje werd in Griekenland erg populair, onder meer door marketinginspanningen van Nestlé. Doordat veel toeristen in Griekenland met dit drankje in aanraking kwamen, kwam dit drankje ook naar onder meer ons land en België.

Voor de frappuccino zoals we deze nu kennen, moeten we vooral naar Starbucks kijken. Deze koffiegigant is voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe koffiespecialiteiten. Koffiespecialiteiten die bij voorkeur uniek zijn, op het randje van ‘normaal tot gek’ zitten en een specifieke doelgroep aanspreken.

Op basis van de frappé is Starbucks haar eigen frappuccino gaat ontwikkelen. Deze frappuccino werd in eerste instantie voorzichtig getest, maar het was al snel duidelijk dat dit drankje op veel lovende woorden kon rekenen. Vanaf dat moment maakt de frappuccino standaard onderdeel uit van het aanbod van Starbucks.

Uiteraard doet een goed voorbeeld volgen. Andere koffieketens zijn ook hun eigen frappuccino’s gaan ontwikkelen, maar deze komen nooit exact overeen met de Starbucks frappuccino. Dit komt vooral doordat Starbucks haar ingrediënten en werkwijze nooit openbaar maakt. Voor andere ketens is het daarom gissen hoe de frappuccino van Starbucks precies bereid wordt.

Verschillende smaken frappuccino

Als je nu naar de website van Starbucks gaat, kom je allerlei verschillende smaken tegen. Enkele van deze smaken zetten we voor je op een rijtje:

 • Caramel frappuccino. Bij dit heerlijke ijskoude drankje maakt Starbucks gebruik van karamel. Door de karamel krijgt dit drankje een zoete smaak.
 • Java Chip frappuccino. Deze frappuccino kenmerkt zich door slagroom aan de bovenzijde. De slag room wordt ook nog voorzien van chocoladesaus.
 • Mocha frappuccino. De Mocha frappuccino is te vergelijken met mokka koffie. Dit is speciale koffie die haar oorsprong vindt in een kleine plaats in Jemen. Vanuit die plaats is deze bittere maar toch zoete koffiesmaak erg populair geworden. Ook Starbucks maakt graag gebruik van deze koffiesoort.
 • Cookies & Cream frappuccino. Deze frappuccino bestaat onder meer uit stukjes koek en een heerlijke slagroom laag. Door de stukjes koek is dit een aardige caloriebom, maar de smaak is wel overheerlijk te noemen.
 • Strawberries & Cream frappuccino. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je in dit ijskoude drankje aardbeienstukjes terug. Door de combinatie van aardbei en espresso ontstaat er een unieke smaaksensatie.

Dit is slechts een kleine opsomming van de vele Starbucks frappuccino soorten. Als je thuis een frappuccino wilt maken, kun je zelf ook uit heel veel smaken kiezen. Verderop in dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Uit welke ingrediënten bestaat een frappuccino?

Een belangrijk voordeel van een frappuccino is dat er niet één vaste soort frappuccino bestaat. Je kunt de frappuccino namelijk geheel naar wens aanpassen, bijvoorbeeld door bepaalde zoetstoffen aan het receptuur toe te voegen.

In de basis bestaat een frappuccino altijd uit de volgende ingrediënten:

Uit welke ingrediënten bestaat een frappuccino
 • Koffie. Aangezien frappuccino een variant van een ijskoffie is, is het logisch dat dit ijskoude drankje koffie bevat. In veel gevallen wordt hier oploskoffie voor gebruikt, waarover we je later meer vertellen.
 • IJs. Om dit lekkere drankje koud te krijgen, heb je ijs nodig. Als je zelf een frappuccino wilt maken, zou je ijsblokjes in de supermarkt moeten halen. Of je moet in je vriezer zelf ijsblokjes creëren.
 • Melk. In een frappuccino hoort ook melk thuis. Het is aan te raden om volle melk te gebruiken, maar dit is wel afhankelijk van je eigen smaakvoorkeuren.
 • Zoetstoffen. Een frappuccino zonder zoetstoffen is eigenlijk geen echte frappuccino. Welke zoetstoffen je aan het drankje toevoegt, is uiteraard aan jezelf om te bepalen.

De exacte ingrediënten verschillen dus van frappuccino tot frappuccino. Verderop in dit artikel vind je enkele voorbeeldrecepten van frappuccino. Daarmee doe je direct de nodige inspiratie op!

Wat heb je nodig om zelf een frappuccino te maken?

Wil je graag thuis van een heerlijke frappuccino kunnen genieten? Dan is het zaak om meerdere benodigdheden in huis te halen. Deze benodigdheden bespreken we graag hieronder.

Een blender

Om een frappuccino te kunnen maken, heb je een blender nodig. Dit moet niet zomaar een blender zijn, maar moet een blender zijn die geschikt is voor crushed ijs. Alleen als de blender over een ijscrush functie beschikt, kun je ‘m gebruiken voor je frappuccino. Drie geschikte blenders hebben we alvast voor je uitgezocht:

 • Nutribullet Pro Blender. Met de Nutribullet Pro Blender haal je een krachtige en veelzijdige blender in huis. Deze blender heeft een inhoud van 0,9 liter, beschikt over een 900 Watt sterke motor en is van een speciale ijscrush functie voorzien.
 • KitchenBrothers Power Blender. Wil je graag grotere hoeveelheden frappuccino maken? Dan sluit deze KitchenBrothers Power Blender goed op je wensen aan. Deze blender heeft een inhoud van 2 liter en een vermogen van 2000 Watt. Je maakt met deze blender dan ook snel een grote hoeveelheid frappuccino klaar.
 • Bosch MMB6172S VitaPower 4. Ook de Bosch MMB6172S VitaPower 4 is een prima blender voor het maken van een frappuccino. Deze blender heeft ook een inhoud van 2 liter, maar is wel minder krachtig dan de variant van KitchenBrothers.

Oploskoffie

Voor een goede frappuccino heb je ook goede oploskoffie nodig. Wij raden je hiervoor graag aan om ons artikel over de beste oploskoffie te checken. In dat artikel maak je direct kennis met de vijf beste soorten oploskoffie.

IJsblokjes of ijsklontjes

Om een frappuccino (ijskoffie) te kunnen maken, heb je uiteraard ook ijs nodig. Om aan dit ijs te komen, heb je de keuze uit drie mogelijkheden:

 • Gebruik ijsblokjesvormen. Je kunt één van de ijsblokjesvormen bij onze partner Bol.com kopen, waarna je deze blokjes alleen maar met water hoeft te vullen. Stop ze vervolgens in de vriezer en je geniet binnen mum van tijd van ijsklontjes.
 • Gebruik een ijsblokjesmaker. Als je regelmatig een frappuccino maakt, kun je wellicht beter voor een ijsblokjesmaker kiezen. Met een elektrische ijsblokjesmaker maak je binnen no time meerdere ijsblokjes klaar. Bij de meeste machines kost dit nog geen kwartier.
 • Zak met ijsblokjes kopen. Uiteraard is het ook nog mogelijk om bij je in de supermarkt een zak met ijsblokjes te kopen. Wat ons betreft is dit de minst verstandige en minst duurzame keuze.

Melk en suiker

Tot slot is het zaak om melk en suiker in huis te halen. Wij adviseren je hierbij om voor volle melk te kiezen, aangezien de smaak van deze melksoort een stuk steviger is. Die stevige smaak komt in een frappuccino perfect tot zijn recht.

Stappenplan voor het maken van een frappuccino

Heb je de bovenstaande benodigdheden in huis gehaald? Dan kun je starten met het maken van een frappuccino.

Doorloop hiervoor onderstaande stappen en geniet snel van een heerlijk ijs cappuccino.

Stappenplan voor het maken van een frappuccino

Stap 1: maak de koffie klaar

Allereerst is het zaak dat je de koffie klaar gaat maken. Dit doe je simpelweg door oploskoffie uit de verpakking te scheppen of om zelf een espresso te zetten.

Kies je ervoor om met je espressomachine zelf espresso te zetten? Dan is het erg belangrijk dat je de koffie af laat koelen. Als je warme espresso in een frappuccino gebruikt, verdwijnt het hele belangrijkste kenmerk van een frappuccino: dat het een ijskoud drankje is.

Stap 2: maak de blender klaar voor gebruik

Het is nu zaak om de blender klaar voor gebruik te maken. Zet hem op je aanrecht neer, plug de stekker in het stopcontact en leg de benodigdheden naast de blender.

Stap 3: maak de frappuccino

Je kunt nu met de blender de frappuccino klaarmaken. Dit doe je op een simpele manier:

 • Doe de ijsklontjes in de blender
 • Doe de afgekoelde koffie of de oploskoffie in de blender
 • Doe de suiker in de blender
 • Voeg de melk aan het geheel toe
 • Zet de blender op de ijscrush functie aan

Stap 4: frappuccino op smaak krijgen

Als laatste stap is het zaak om de frappuccino op smaak te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld door een laag slagroom aan de bovenkant toe te voegen. Ook kun je de gewenste smaak aan de frappuccino toevoegen, bijvoorbeeld door karamel of mokka te gebruiken.

Lekkere frappuccino recepten

Ben je van plan om zelf een frappuccino te maken? Met bovenstaand stappenplan is dit een fluitje van een cent. Het leuke van dit ijskoude koffiedrankje is dat je hier ook nog volledig je eigen twist aan kunt geven.

Dat doe je optimaal met één van onderstaande frappuccino recepten. Met deze recepten creëer je een frappuccino met een heerlijke en unieke smaak.

Mokka

Ben je gek op de smaak van mokka? Wacht dan niet langer met het maken van een lekkere mokka frappuccino. Je hebt hier slechts één extra ingrediënt voor nodig: chocoladesiroop in de smaak van mokka. Met die siroop voeg je snel de gewenste smaak aan de frappuccino toe.

Karamel

Gaat je voorkeur uit naar een frappuccino met een zoete smaak? voeg dan een kleine hoeveelheid karamel aan de frappuccino toe. Hiervoor kun je het beste een karamelsaus gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een karamelsiroop.

Wil je weten hoe Starbucks de karamel frappuccino maakt? Kijk dan zeker naar onderstaande video. In deze video zie je in nog geen 2 minuten hoe je zelf de Starbucks caramel frappuccino thuis kunt maken:

Vanille

Een ander populair recept is de vanille frappuccino. Bij deze frappuccino vervang je de laag met slagroom door één of twee bolletjes vanille ijs. Ook is het nog mogelijk om extra vanillesiroop aan de frappuccino toe te voegen.

Aardbeien

Ben je gek op de smaak van aardbeien? Dan weet je als geen ander dat aardbeien en ijs een prima combinatie zijn. Om deze combinatie perfect tot uiting te laten komen, is het advies om aardbeiensiroop te gebruiken. Deze siroop meng je door de frappuccino heen, waardoor de frappuccino een fruitige smaak krijgt.

Doe inspiratie op voor een heerlijke frappuccino

Dagelijks een frappuccino bij de Starbucks halen is een vrij dure hobby. Voor zo’n frappuccino betaal je al snel een paar euro, terwijl je ‘m thuis net zo makkelijk zelf kunt maken. Om de frappuccino helemaal naar wens te maken, is het advies om de nodige inspiratie op te doen. Daarvoor verwijzen wij je graag naar bijvoorbeeld de website van Starbucks. Op deze pagina vind je alle huidige smaken van de frappuccino’s die door Starbucks aangeboden worden.

Een andere tip om veel inspiratie op te doen, is om naar onderstaande video te kijken. In deze video zie je dat je erg snel en makkelijk allerlei frappuccino varianten kunt maken:

Kafea.nl
Logo