Jura ENA 4 review

Bereid jij het liefste thuis een kopje koffie met een volautomatische espressomachine? Dat is goed voor te stellen. Met zo’n machine kun je tal van koffiespecialiteiten bereiden, geniet je van een makkelijke bediening en geniet je van veel gemak. Gaat die vlieger ook op voor één van de kleinere volautomatische koffiemachines van Jura? Je leest het in deze Jura ENA 4 review.

Jura ENA 4

In deze Jura ENA 4 review zoomen wij volledig in op deze espressomachine van Jura. We bespreken de belangrijkste pluspunten en de belangrijkste minpunten. Verder kijken we naar het prijskaartje, naar de ervaringen van andere gebruikers en naar eventuele alternatieven.

 Hoe wij deze Jura ENA 4 review hebben kunnen schrijven? Dat is te danken aan het feit dat wij deze volautomatische espressomachine uit hebben mogen proberen. Door zelf honderden kopjes koffie met deze machine gezet te hebben, weten wij precies wat deze machine te bieden heeft. Daar ga je dan ook alles over lezen in deze Jura ENA 4 review!

De voordelen van de Jura ENA 4

In het verleden hebben wij meerdere Jura machines uit mogen proberen. Elke keer weer waren wij enthousiast en konden wij de machine aanraden. Gaat die vlieger ook op voor de Jura ENA 4? Ja, daar komt het wel op neer. Vanaf het eerste moment zijn wij enthousiast over deze koffiemachine.

Waarom wij over deze hoogwaardige espressomachine te spreken zijn? Dat is vooral te danken aan onderstaande voordelen:

 • De smaak van de koffie is overheerlijk
 • Je oefent zelf invloed uit op de smaak van de koffie
 • De machine ziet er geweldig uit
 • Je geniet snel van een lekker kopje koffie
 • De machine is makkelijk te bedienen
 • De Jura ENA 4 is relatief compact
 • Je hebt niet super veel omkijken naar het onderhoud

Overheerlijke smaak van de koffie

Toen wij ons eerste kopje koffie met de Jura ENA 4 zetten, hadden we hoge verwachtingen. We waren immers van andere Jura machines een overheerlijke smaak gewend. Nou, ook bij deze Jura koffiemachine werden we ons op onze wenken bediend. De koffie die déze espressomachine levert, is echt heerlijk te noemen.

Hoe de smaak van de koffie zó goed is? Volgens Jura is dit zelf aan verschillende technologieën te danken. Zo speelt onder meer P.E.P. zetmethode een cruciale rol. Deze methode zorgt ervoor dat het water op het juiste tempo met de koffie gemengd wordt. Door dit juiste tempo worden alle aroma’s verkregen uit de koffiebonen.

Tevens heeft Jura voor een snelle koffiemolen gekozen. Doordat de koffiemolen zo snel werkt, worden alle aroma’s behouden. Om deze snelle koffiemolen te kunnen ontwikkelen, heeft Jura jarenlang getest. Grote kans dat andere merken de technologie van deze snelle koffiemolen gaan kopiëren!

Invloed op de smaak uitoefenen

Dat de smaak van de koffie heerlijk is, is wat ons betreft een feit. Het is tegelijkertijd ook een feit dat over smaak niet te twisten valt. Wat jij wellicht heerlijk vindt, vinden andere mensen wellicht een stuk minder lekker.

Gelukkig heeft Jura ervoor gezorgd dat je zelf veel invloed op de smaak uit kunt oefenen. Je kunt onder meer de volgende aspecten aanpassen:

JURA ENA 4 smaak
 • Sterkte: je kunt zelf de sterkte van de koffie bepalen. Mocht je in de ochtend een krachtige espresso lekker vinden, stel je de machine op de gewenste sterke stand in. Uiteraard is het ook mogelijk om voor een milder kopje koffie te kiezen.
 • Hoeveelheid: je kunt ook zelf de hoeveelheid koffie bepalen. Heb je even haast en wil je daarom slechts één slok koffie drinken? Kies dan voor een kleinere hoeveelheid. Op het moment dat je wel de tijd hebt, kun je ook prima voor een grotere hoeveelheid kiezen.
 • Temperatuur: tot slot is het ook mogelijk om zelf de temperatuur te bepalen. Mocht je even haast hebben, komt een lagere tempratuur goed van pas. Dan kun je immers snel alvast een paar slokken nemen.

Kun je nou uit veel instellingen kiezen? Ja, zeker. Zo is het mogelijk om uit drie verschillende kopgroottes kiezen: klein, middel en groot. Dit zie je ook bij bijvoorbeeld de meest luxe inbouw koffiemachines terug.

Verder kun je uit maar liefst 8 intensiteitsniveaus kiezen. Met dank aan deze niveaus krijgt de koffie de gewenste sterkte. Tot slot kun je ook qua temperatuur de nodige kanten op. Al met al heb je alle touwtjes in eigen handen. Alle touwtjes in eigen handen om overheerlijke koffie te bereiden.

Geweldig design

Toen wij de Jura ENA 4 uit de doos haalden, waren wij verbaasd. Jura heeft het bij deze koffiemachine namelijk aangedurfd om een onderscheidend design te gebruiken.

Dit blijkt onder meer uit het prachtige waterreservoir. Dit reservoir heeft een diamantlook, waardoor de machine een luxe uitstraling krijgt. Bovendien bevindt dit reservoir zich op een handige plek.

Ook over de gehele voorzijde zijn wij enthousiast. Jura heeft voor een strak en simplistisch design gekozen. Aan de voorzijde is bovendien voor een fraaie kleurencombinatie gekozen. Het grootste gedeelte is zwart, maar de lekbak is in het grijs uitgevoerd. Deze kleuren vormen een prachtig geheel.

Aan de voorzijde valt ook direct het display op. Dit display past volledig bij de rest van de machine en geeft de machine een luxe uitstraling. Tevens zijn wij te spreken over het feit dat je uit twee kleurstellingen kunt kiezen:

 • JURA ENA 4 Full Metropolitan Black: dit is de variant zoals je deze op de foto’s in onze Jura ENA 4 review ziet staan. Deze variant is in het zwart uitgevoerd, heeft een zilveren lekbak en een waterreservoir met diamantlook.
 • Jura ENA 4 Full Nordic White: mocht je de voorkeur aan een witte koffiemachine geven, is dít de beste optie. Deze koffiemachine heeft een witte voorzijde, waarbij het zwarte display voor een mooi contrast zorgt. Ook deze variant beschikt over een waterreservoir in diamantlook.
Jura ENA 4 design

Snelle werking

Bij de Jura ENA 4 viel de snelle werking ons direct op. Echt binnen een paar seconden is de machine opgewarmd, waarna de snelle koffiemolen direct aan de slag gaat.

Ten opzichte van andere koffiemachines is de koffiemolen uniek. De koffiemolen zorgt voor de gewenste aroma’s, maar werkt ook nog eens onwijs snel. Dat je snel van een kopje koffie kunt genieten, is grotendeels aan deze koffiemolen te danken.

Wat hier dan concreet het voordeel van is? Dat je te allen tijde van een lekker kopje koffie kunt genieten. Ook als je haast hebt. Of ook als je de nodige mensen over de vloer krijgt. Door de snelle werking zet je snel meerdere kopjes koffie.

Makkelijk te bedienen

Iets wat ons heel erg aanspreekt, is de bediening van de Jura ENA 4. Deze machine kun je namelijk op meerdere manieren ideaal bedienen:

 • Via het display: zoals we eerder in deze Jura ENA 4 review al aangegeven hebben, zijn wij erg enthousiast over dit display. Dit display ziet er niet alleen gaaf uit, maar reageert ook erg snel. Bovendien kun je gebruik maken van een eenknopsbediening; met één druk zet je al een lekker kopje koffie.
 • Via de app: het is ook mogelijk om deze Jura espressomachine via de app te bedienen. Via de app kun je je smaakvoorkeuren doorgeven en kun je de machine direct aan het werk zetten.

Wil je snel een kopje koffie zetten? Dat is mogelijk met de Jura ENA 4. Wil je op afstand je koffiemachine kunnen bedienen? Ook dat is mogelijk met de Jura ENA 4. Al met al een sublieme bediening!

Relatief compact

Heb je een niet al te grote keuken? Dan valt een goede volautomatische espressomachine al snel af. De meeste volautomatische espressomachines zijn namelijk behoorlijk fors uitgevoerd. Door de forse afmetingen is het gewoonweg niet ideaal of mogelijk om zo’n machine in een kleine keuken neer te zetten.

Dit is gelukkig wél mogelijk als je voor de Jura ENA 4 kiest. In het aanbod van Jura is dit het kleinste apparaat en daar is bewust voor gekozen. Met dit apparaat wil Jura namelijk veel mensen kennis laten maken met hun merk. Om dat te bereiken, heeft men bewust voor een compacte volautomatische espressomachine gezorgd.

Jura ENA 4 afmetingen

De afmetingen van de Jura ENA 4 zetten we graag even voor je op een rijtje:

 • Diepte: 44,5 centimeter
 • Breedte: 27,1 centimeter
 • Hoogte: 32,3 centimeter

Met name de breedte en hoogte vallen in positieve zin op. Veel andere volautomatische espressomachines zijn echt een stuk hoger en breder. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is met de diepte. De ervaring leert echter dat deze volautomatische espressomachine in de meeste keukens prima past.

Weinig omkijken naar het onderhoud

Als je een volautomatische espressomachine hebt, wil je hier vooral van genieten. Dit betekent indirect dat je liever niet al te veel tijd aan het onderhoud uitvoert. Nou, daar heeft Jura voor gezorgd.

Zo is het ideaal dat deze machine zichzelf automatisch spoelt. De leidingen en zetgroep worden schoongespoeld, waardoor je dit in principe niet hoeft te reinigen. Mocht je de zetgroep wél willen reinigen, kun je hiervoor gebruik maken van een reinigingsprogramma.

Tevens is het ideaal dat je deze machine in principe niet hoeft te ontkalken. Zolang je een Jura waterfilter in dit apparaat hebt zitten, is ontkalken niet nodig. Wil je de machine toch ontkalken? Op het scherm krijg je hier de juiste begeleiding voor; het ontkalken duurt in totaal slechts 40 minuutjes.

Als klap op de vuurpijl: Jura heeft ook voor vaatwasserbestendige onderdelen gezorgd. De koffiedikbak en de lekbak kun je in de vaatwasser schoon laten worden. Ook dit levert je gemak en een tijdsbesparing op.

Overige voordelen van de Jura ENA 4

Blijft het bij alle hierboven genoemde voordelen? Nee, absoluut niet. Naarmate wij langer en langer deze machine uit mochten proberen, liepen wij tegen alsmaar meer voordelen op. We hebben ons echter in deze Jura ENA 4 review bewust gericht op de belangrijkste voordelen. Mocht je meer informatie over de vele voordelen willen hebben, raden wij je aan om onderstaande video te bekijken:

De nadelen van de Jura ENA 4

Kunnen wij de aanschaf van deze volautomatische espressomachine aanraden? Ja, zeker. Toch zijn wij ook van mening dat je met enkele belangrijke nadelen rekening moet houden. We kunnen hierdoor stellen dat dit géén perfecte machine is.

Wat de nadelen zijn? De belangrijkste nadelen hebben we op een rijtje gezet:

 • Deze machine zet geen koffiespecialiteiten met melk
 • Je zet géén twee kopjes koffie tegelijkertijd
 • Het waterreservoir is aan de kleine kant
 • Geen heetwaterfunctie en warmhoudplaat

Geen koffiespecialiteiten met melk

Ben je een liefhebber van een romige cappuccino? Dan is de Jura ENA 4 wellicht niet de beste volautomatische espressomachine voor je. Met deze machine is het namelijk niet mogelijk om koffiespecialiteiten met melk te bereiden. Hoe dat komt? Dat komt door het ontbreken van een melkopschuimmethode.

Met deze machine kun je maar drie koffiespecialiteit zetten: doppio, espresso en lungo. Mocht je voor een specialiteit met melk willen kiezen, heb je hier een losse melkopschuimer voor nodig. Dit vraagt om een extra investering. En voor extra ruimte in je keuken.

1 kopje koffie tegelijkertijd

De Jura ENA 4 heeft een enkele koffie uitloop. Dit betekent dat je ook maar één kopje koffie tegelijkertijd kunt zetten. Met name als je samen met je partner graag een kopje koffie wilt drinken, is dit een belangrijk nadeel.

Wat hier dan het nadeel van is? Dat je twee keer zo lang moet wachten op de koffie. Je zet eerst het ene kopje en daarna pas het andere kopje. Niet ideaal, maar dankzij de snelle koffiemolen wordt dit nadeel enigszins beperkt gehouden.

Klein waterreservoir

Eerder in deze Jura ENA 4 review hebben we vol lof gesproken over het waterreservoir. Het reservoir vinden wij prachtig en is op een handige plek te vinden. Het enige nadeel is wel dat dit reservoir nogal klein is.

Jura heeft namelijk gekozen voor een waterreservoir van 1,1 liter. Voor een gemiddeld kopje koffie gebruikt een koffiemachine zo’n 150 ml water, waardoor je nog geen 10 kopjes koffie met één watervulling kunt zetten. Concreet betekent dit dat je met enige regelmaat het reservoir bij moet vullen.

Jura ENA 4 reservoirs

Hoe dit met het bonenreservoir zit? Daar geldt hetzelfde voor. Jura heeft gekozen voor een bonenreservoir van slechts 125 gram. Voor één kopje koffie is gemiddeld 8 gram nodig, waardoor je na 15 kopjes koffie ook dit reservoir bij moet vullen. Op zich onoverkomelijk, maar ook weer niet ideaal.

Geen heetwaterfunctie en warmhoudplaat

Voor de Jura ENA 4 moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Je krijgt veel waar voor je geld, maar toch ontbreken er enkele handige functies. Met het oog op het prijskaartje hadden wij dit eigenlijk niet verwacht.

Zo beschikt de Jura ENA 4 niet over de volgende functies:

 • Warmhoudplaat: als de machine een warmhoudplaat zou hebben, zouden de kopjes verwarmd worden. dat komt de temperatuur – en daarmee de smaak – van de koffie alleen maar ten goede. Spijtig genoeg beschikt de Jura ENA 4 niet over deze functie.
 • Heetwaterfunctie: met veel koffiemachines ben je in staat om ook heet water te zetten. Handig als je bijvoorbeeld een liefhebber van thee bent, maar met de Jura ENA 4 is het helaas niet mogelijk om heet water te zetten.

Ervaringen van andere kopers

Is de Jura ENA 4 een populaire koffiemachine? Ja, dat is het geval. Toch zie je dit niet in de hoeveelheid reviews terug. Bij onze partner Bol.com is slechts 1 review achtergelaten en bij onze partner Coolblue slechts 5 reviews. Deze reviews zijn wel echt heel positief, zoals je hieronder kunt lezen:

Jura ENA 4 reviews
 • Dit is de tweede Jura, de vorige ging ruim negen jaar mee (!). Ondanks de vrij hoge aanschafprijs is het gebruik van deze machine stukken goedkoper dan de cups - techniek. En je hebt versgemalen koffie, geen gemalen spul in cups. De kwaliteit van de koffie heb je zelf in de hand ( supermarkt-bonen of bij de koffie-specialist) Nou, ik wil niet meer anders!
 • Ik heb de machine nu een week. Ben ontzettend tevreden. Voor een Jura is het een betaalbare machine.
 • Mooi strak vormgegeven compact apparaat. De smaak van zowel espresso als gewoon kopje koffie is heerlijk. Het apparaat verbruikt weinig water om tussendoor te spoelen en te reinigen.
 • Na grondig onderzoek kwam ik bij dit apparaat aan en ik ben zeer tevreden. Ik zocht naar een niet al te groot apparaat met niet teveel toeters en bellen waar gewoon lekkere koffie uit komt. En dat is precies wat dit is.

Zoals je kunt zien, zijn deze beoordelingen erg positief. Waarom er niet meer reviews achtergelaten zijn, is voor ons een groot vraagteken. Opvallend genoeg is ook bij de Consumentenbond slechts één stem/review achtergelaten.

De Jura ENA 4 kopen

Hebben wij je met deze Jura ENA 4 review warm weten te maken? Wil jij deze compacte en hoogwaardige volautomatische espressomachine direct aanschaffen? Dan raden wij je graag het volgende aan: check goed de prijzen bij onze partners. De ervaring leert namelijk dat onze partners weleens met (flinke) aanbiedingen op deze koffiemachine stunten:

Alternatieven

Voldoet de Jura ENA 4 grotendeels aan je wensen? Ben je alleen over de hierboven besproken nadelen niet helemaal te spreken? Dat kunnen we op zich goed voorstellen. We vinden het een geweldige espressomachine, maar sommige nadelen kunnen voor sommige mensen een spelbreker zijn. Geldt dat ook voor jou? In dat geval raden wij je aan om naar één van onderstaande alternatieven te kijken.

Jura E4 Piano Black

Gaat je voorkeur wel uit naar een Jura espressomachine? Maar, wil je van een iets luxere machine verzekerd zijn? Dan kun je het beste kiezen voor de Jura E4. Deze machine heeft eveneens een prachtig design, is in staat om twee kopjes koffie tegelijkertijd te zetten en beschikt over veel handige functies.

Bij deze machine moet je wel met twee nadelen rekening houden: de machine heeft geen melkopschuimmethode en de machine is nogal groot. Daarnaast is deze machine ook een stukje duurder. Je krijgt echter wel de beschikking over méér functies en mogelijkheden.

Philips LatteGo 3200 series EP3246/70

Ben je op zoek naar een volautomatische espressomachine die ongeveer hetzelfde kost als de Jura ENA 4? Dan is de kans groot dat je al snel bij deze variant van Philips uitkomt. Niet alleen het prijskaartje van deze machine is interessant, maar ook de vele mogelijkheden.

 Zo beschikt deze machine bijvoorbeeld wél over een melkreservoir. Daarmee ben je in staat om wel koffiespecialiteiten met melk te zetten. Wel is de machine een stuk groter en maakt de machine behoorlijk veel lawaai. Wil je graag meer over deze Philips volautomatische espressomachine weten? Check dan onze uitgebreide Philips LatteGo 3200 review!

Philips LatteGo 3200 series EP3246 70
Kafea.nl
Logo