Koffie verkeerd maken, hoe doe je dat?

Wat doe jij het liefste op zaterdagochtend? Vind je het heerlijk om een stukje te gaan wandelen en een lekker drankje in een koffie bar te doen? In dat geval kom je in de koffie bar ongetwijfeld voor een lastige keuze te staan: het aanbod in een koffie bar is namelijk vaak uitgebreid te noemen.

Daarbij zie je ook koffiespecialiteiten staan die je zelf thuis niet zou kunnen maken. Of beter gezegd: koffiespecialiteiten die je thuis eigenlijk nooit zelf maakt. Juist van díe koffiespecialiteiten is het dan ook ultiem genieten in een koffie bar.

Koffie verkeerd zelf maken

In een koffie bar kun je uiteraard ook kiezen voor ‘normale’ koffievarianten. Zo kun je gaan voor bijvoorbeeld een cappuccino of een latte macchiato. Deze koffiespecialiteiten met melk kun je prima zelf met jouw volautomatische koffiemachine maken.

Dat is óók het geval bij een koffie verkeerd. Deze koffiespecialiteit zie je in veel koffie barretjes op de menukaart staan, maar je kunt zelf thuis ook een koffie verkeerd maken. Hoe doe je dit nou? Wat is een koffie verkeerd überhaupt precies? En welke benodigdheden heb je nodig om een koffie verkeerd te maken? Op die vragen vind je in dit artikel een pakkend antwoord.

Wat is een koffie verkeerd precies?

In de wereld van koffie zijn enkele ongeschreven regels. Zo is één van de ongeschreven regels dat de koffie altijd de overhand moet hebben. In bijvoorbeeld een latte macchiato vind je veel melk terug, maar de koffie heeft alsnog de overhand.

Zoals de naam (koffie verkeerd) al doet vermoeden, is dat bij deze koffiespecialiteit echter volledig anders. Bij deze koffiespecialiteit speelt de melk namelijk de hoofdrol, zoals je ook op de foto’s in dit artikel kunt zien. Op deze foto’s zie je duidelijk dat de witte kleur van de melk de overhand heeft, in plaats van de donkere kleur van de koffie.

Kortom: een koffie verkeerd bestaat uit dezelfde ingrediënten als andere koffiespecialiteiten met melk, maar de verdeling hiervan is compleet anders. Aangezien deze andere verdeling indruist tegen de ongeschreven regels, heeft deze koffiespecialiteit met melk de benaming ‘koffie verkeerd’ gekregen.

Waar bestaat een koffie verkeerd precies uit?

Zoals hierboven al aangegeven, is de verdeling van de bestanddelen bij een koffie verkeerd nét iets anders.

Maar, uit welke bestanddelen c.q. ingrediënten bestaat een koffie verkeerd nou precies? Nou, eigenlijk uit twee verschillende bestanddelen:

Koffie verkeerd ingredienten
  • Melk: de melk moet bij een koffie verkeerd altijd warm zijn. Bij het bereiden van deze koffiespecialiteit kun je dus niet melk uit een pak melk inschenken. Nee, je moet de melk echt eerst verwarmen.
  • Koffie: bij een koffie verkeerd is het uiteraard van belang dat je voor de lekkerste koffie weet te zorgen. Dat doe je onder meer door te kiezen voor de lekkerste koffiebonen, de beste filterkoffie en door een hoogwaardige koffiemachine te gebruiken.

De verdeling van de koffie en melk is vrij duidelijk: half om half. Dit hoeft overigens niet per sé half om half te zijn. Nee, je kunt een koffie verkeerd ook naar eigen wens aanpassen. Juist dat is het leuke van een koffie verkeerd. Aangezien deze koffiespecialiteit al tegen het normale indruist, kun je echte alle kanten op.

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en café au lait?

Kom je wel eens in een koffie bar? Of drink je op vakantie in Frankrijk ook graag een kopje koffie? Dan is de kans groot dat je wel eens een café au lait gedronken hebt.

Deze koffiespecialiteit met melk vertoont veel gelijkenissen met een koffie verkeerd, maar verschilt toch op een essentieel vlak.

Cafe au lait

Bij een café au lait is de verhouding namelijk als volgt:

  • Melk: 60%
  • Koffie: 40%

Dit betekent dat een café au lait dus nóg meer melk bevat dan een koffie verkeerd. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bestaat een koffie verkeerd immers uit ongeveer 50% koffie en 50% melk.

Wat heb je nodig om een koffie verkeerd zelf te bereiden?

Weet je van jezelf dat je een koffie verkeerd heerlijk vindt? Wil je daarom ook thuis zelf een koffie verkeerd kunnen maken? Dan is het belangrijk om hier de juiste ingrediënten en benodigdheden voor in huis te gaan halen. Graag bespreken we hieronder welke ingrediënten en benodigdheden je in huis moet halen.

Ingrediënten

Zo is het allereerst van belang dat je goede melk in huis weet te halen. Over het algemeen gaat de voorkeur hierbij uit naar volle melk, maar je kunt ook voor halfvolle melk kiezen. Dit is echter afhankelijk van jouw eigen smaakvoorkeuren. Als je een échte koffie verkeerd wilt maken, is het in ieder geval aan te raden om te kiezen voor volle melk.

Koffie verkeerd volle melk

Daarnaast moet je ook de juiste koffie in huis halen. Wat bij een koffie verkeerd de juiste koffie is? Verschillende experts geven aan dat je hiervoor het beste gemalen koffie/filterkoffie kunt gebruiken. Andere experts adviseren je echter om koffiebonen te gebruiken. Wat nu de beste keuze is? Ja, dat hangt eigenlijk af van het soort koffiemachine waar jij in eerste instantie voor gekozen hebt.

Als je voor een filter koffiezetapparaat hebt gekozen, kies je logischerwijs voor filterkoffie. Heb jij echter een prachtige volautomatische koffiemachine in jouw keuken staan? Dan is het uiteraard logisch om voor de lekkerste koffiebonen te kiezen.

Benodigdheden

Voor het maken van een koffie verkeerd heb je ook nog meerdere benodigdheden nodig. Zo heb je logischerwijs een koffiemachine nodig. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je met verschillende soorten koffiemachines een koffie verkeerd maken.

Als je het echt conform de regels wilt doen, zou je hier een filter koffiezetapparaat voor moeten gebruiken. Het is echter ook mogelijk om een volautomatische koffiemachine te gebruiken, maar daarbij moet je wel heel scherp zijn. Om een koffie verkeerd te zetten, moet je namelijk géén espresso zetten. Nee, je moet een normale zwarte koffie zetten, waarna je deze zwarte koffie dus aanvult met de warme melk.

Om deze melk te verkrijgen, heb je uiteraard ook een melkopschuimer nodig. Een belangrijke vereiste bij een koffie verkeerd is daarbij ook dat de melk warm is. Zonder melkopschuimer ben je dus simpelweg niet in staat om een koffie verkeerd – conform de regels – te bereiden.

Daarbij is het ook van belang dat je een geschikte melkkan hebt. Met een melkkan kun je niet alleen de melk verwarmen, maar je kunt ook nog eens de melk makkelijk in het kopje inschenken. Hoe je dit moet doen? Dat bespreken we in het stappenplan hieronder!

senseo melkopschuimer spiraal

Stappenplan voor het bereiden van een koffie verkeerd

Heb je de bovengenoemde ingrediënten in huis gehaald? Heb je ook gezorgd voor de juiste benodigdheden? Dan ben je in staat om direct een koffie verkeerd te gaan maken. Om een koffie verkeerd op de juiste manier te maken, is het aan te raden om onderstaand stappenplan op te volgen.

Stap 1:
Pak het pakje volle melk erbij en gooi een flinke scheut in een melkopschuimer. Heb je geen melkopschuimer bij de hand? Dan kun je ook een flinke scheut melk in een kopje doen en dit kopje vervolgens in de magnetron zetten.

Het is bij deze stap al direct van belang om echt veel melk te verwarmen. Door voldoende melk te verwarmen, kun je de verdeling zo dicht mogelijk bij de 50/50 krijgen.

Hierbij is het advies ook om de melk niet té lang te verwarmen. De melk moet namelijk echt warm worden, maar mag niet gaan koken. Als de melk gaat koken, heb je de melk te lang verwarmd. In dat geval is het advies om een nieuwe hoeveelheid volle melk te verwarmen.

Stap 2:
Zet ondertussen ook een kopje zwarte koffie. Als je dit met een filter koffiezetapparaat doet, hoef je hier in principe niks voor te doen. Een filter koffiezetapparaat zet namelijk altijd zwarte koffie.

Wil je een koffie verkeerd met een volautomatische koffiemachine bereiden? Dan is het wel zaak om op het juiste knopje te drukken. Druk hierbij nooit op het knopje voor de espresso, maar ga écht voor normale zwarte koffie.

Koffie verkeerd koffie zwart

Stap 3:
Bij stap 1 en stap 2 is het van belang dat je beide hoeveelheden perfect op elkaar af weet te stemmen. Bepaal vooraf dus goed hoeveel ml koffie je wenst te hebben en hoeveel ml melk je wenst te hebben. Als je een échte koffie verkeerd wilt maken, moeten deze hoeveelheden gelijk aan elkaar zijn.

Bij stap 2 heb je in ieder geval een voldoende hoeveelheid zwarte koffie gezet. Je kunt nu de warme melk bij de zwarte koffie toevoegen, waarbij de verhouding dus ongeveer 50/50 moet worden.

Schenk de warme melk rustig in het kopje. Zit het kopje bijna volledig vol? Dan is dat een teken dat de verhouding ongeveer 50/50 is. Uit eigen ervaring weten wij echter dat het vrij lastig is om de verhouding écht 50/50 te krijgen. Als je dit echt voor elkaar wilt krijgen, zou je vooraf zowel de hoeveelheid koffie als de hoeveelheid melk op moeten meten.

Stap 4:

Zo, je bent nu eigenlijk al klaar met het maken van een koffie verkeerd. Zoals je in dit korte stappenplan hebt kunnen lezen, zijn eigenlijk drie zaken hele belangrijk: je moet warme melk toevoegen, je moet zwarte koffie zetten (geen espresso) en de verhouding moet ongeveer 50/50 zijn. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, geniet je van een koffie verkeerd met een heerlijke & unieke smaak.

Wil je graag duidelijk in beeld zien hoe je een koffie verkeerd kunt maken? dan is het aan te raden om onderstaande video te bekijken. In deze video zie je ook direct dat je met een laagje melkschuim nog een extra dimensie aan een koffie verkeerd kunt geven!

Is een koffie verkeerd gezond?

Hoe maak je een koffie verkeerd? Dat is één van de vragen die met enige regelmaat aan ons gesteld. Een andere vraag die wij regelmatig binnen krijgen, is of een koffie verkeerd gezond is. Wij snappen dat hier enige verwarring over kan ontstaan, waardoor wij besloten hebben om óók op die vraag nog antwoord te geven in dit artikel.

We kunnen in ieder geval stellen dat een koffie verkeerd één van de minst gezonde koffiespecialiteiten is. Hoe dat komt? Dat komt puur door de aanwezigheid van de vrij forse hoeveelheid volle melk. Deze volle melk brengt de nodige verzadigde vetten met zich mee.

Volgens het voedingscentrum ligt de maximale inname van verzadigd vet op 30 gram voor mannen en op 20 gram voor vrouwen. Als je van één koffie verkeerd geniet, krijg je echter al 5 gram aan verzadigde vetten binnen. Als je twee kopjes koffie verkeerd op één dag drinkt, zit een vrouw dus al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet.

Daarnaast is het ook een feit dat de kans op onder meer hartziekten vergroot wordt. Dit komt puur doordat je veel melk binnenkrijgt; deze hoeveelheid melk brengt veel witte bloedcellen met zich mee. Op den duur kan een te forse hoeveelheid witte bloedcellen zorgen voor onder meer hart- en vaatziekten.

Onder aan de streep is een koffie verkeerd dus niet héél gezond te noemen. Is het daardoor af te raden om überhaupt een koffie verkeerd te drinken? Nee, dat is zeker niet het geval. Wel is het verstandig om niet te veel kopjes op een dag te drinken van deze heerlijke koffie- en melkspecialiteit.

Slotwoord

Ben je een liefhebber van een koffiespecialiteit met melk? Gaat jouw voorkeur uit naar koffiespecialiteiten waarbij de melk nadrukkelijk aanwezig is? Dan is de kans groot dat je een koffie verkeerd ook heerlijk gaat vinden. Met de informatie uit dit artikel weet je in ieder geval precies hoe je een koffie verkeerd kunt maken.

Haal direct de juiste benodigdheden in huis, volg het bovenstaande stappenplan op en zet direct een koffie verkeerd. Wij zijn in ieder geval fan van een koffie verkeerd; we zijn benieuwd wat jij van deze unieke koffiespecialiteit vindt. Geniet ervan!  

Koffie verkeerd maken
Kafea.nl
Logo