Philips EP2220 review

De Philips EP2220/10 is zonder twijfel één van de meest interessante espressomachines. Die stelling durven wij aan vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding, de eindeloze mogelijkheden én de vele positieve beoordelingen. Voor eigenlijk alle liefhebbers van espresso – en andere koffiespecialiteiten – is dit een geschikte espressomachine.

Philips EP2220 espressomachine

In deze Philips EP2220 review bespreken we de belangrijkste voor- en belangrijkste nadelen van deze espressomachine. Ook bespreken we voor welke doeleinden je deze machine kunt gebruiken en wat het prijskaartje van de Philips EP2220 is. Na het lezen van deze review heb je alle kennis in huis om de juiste keuze te maken: ga je de Philips EP2220 aan schaffen of niet?

Ben je nu al geïnteresseerd in de Philips EP2220? Wil je – voordat je definitief een keuze gaat maken – nog alle voor- en nadelen op een rijtje zien? Lees dan op je gemakje deze Philips EP2220 review door en laat je verrassen.

Bekijk alle varianten van de Philips EP2220

Alternatieven voor de Philips EP2220

De voordelen van de Philips EP2220

Een nieuwe espressomachine aanschaffen is geen gemakkelijke opgave. Je hebt met een uitgebreid aanbod te maken én je hebt uiteraard ook met jouw budget te maken.

Ongeacht wat jouw wensen zijn, is het een feit dat de Philips EP2220 een veelbelovende espressomachine is. Wij zetten graag de belangrijkste voordelen van deze machine op een rijtje:

 • Met deze espressomachine zet je twee kopjes direct achter elkaar
 • Je kunt de smaak van de koffie bepalen
 • Deze espressomachine is geschikt voor koffiebonen én voor gemalen koffie
 • Deze espressomachine heeft een heetwaterfunctie c.q. kopjesverwarmer-functie
 • Deze espressomachine heeft een sublieme en simpele bediening
 • Deze espressomachine is fraai vormgegeven
 • Deze espressomachine heeft een geheugenfunctie
 • Deze espressomachine is relatief gunstig geprijsd

Twee kopjes direct elkaar aan zetten

Drink jij graag samen met jouw partner een kopje koffie? Of heb jij regelmatig koffiedrinkend-visite over de vloer? In dat geval is het zeer prettig als je een espressomachine hebt waarmee je meerdere kopjes tegelijkertijd kunt zetten.

Nou, dat is absoluut mogelijk bij de Philips EP2220. Deze espressomachine heeft namelijk een koffie uitloop met twee uiteinden. Zet twee kopjes naast elkaar, selecteer op het display de gewenste koffie (x2) en zet direct twee kopjes koffie direct elkaar aan.

Het belangrijkste voordeel hiervan? Je hoeft slechts één handeling te verrichten. Zet beide kopjes onder de koffie uitloop, selecteer de gewenste koffievariant (2x) op het display en wacht rustig af. De espressomachine vult eerst het eerste kopje, waarna ook direct het tweede kopje gevuld wordt. Gemak dient de mens.

Smaak van de koffie bepalen/beïnvloeden

Levert deze espressomachine van Philips heerlijke koffie af? Ja, dat zeker. Ben je ook nog in staat om deze smaak zelf te beïnvloeden? Ja, ook dat nog. Zoals je op de foto hiernaast ziet, kun je namelijk verschillende instellingen volledig zelf bepalen.

Zo ben je in staat om de maalgraad van de bonen in te stellen. Afhankelijk van deze maalgraad heeft de koffie een bepaalde sterkte; je bepaalt dus in principe zelf de sterkte van jouw kopje koffie. Heeft jouw partner een net iets andere voorkeur? Dan pas je moeiteloos de sterkte van de koffie aan.

Philips EP2220 instellingen

Ook kun je de hoeveelheid koffie aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een kleine espresso kiezen, maar je kunt ook een flinke koffiekop met koffie vullen. Opvallend is dat de koffie een heerlijke cremalaag heeft; een dergelijke cremalaag hebben wij bij niet veel andere espressomachines gezien.

Al met al geniet je met de Philips EP2220 espressomachine van overheerlijke koffie. Je oefent zelf invloed op de smaak uit, terwijl de machine de heerlijkste aroma’s uit de koffiebonen weet te verkrijgen. Elk kopje koffie is een waar feest met deze koffiemachine.

Bijkomend voordeel: je kunt uit meerdere koffiespecialiteiten kiezen. Dankzij het stoompijpje (bevindt zich aan de voorkant van de machine) kun je namelijk ook melk stomen voor het zetten van bijvoorbeeld een latte macchiato of een cappuccino. Deze espressomachine is dus voor meerdere koffiespecialiteiten geschikt. Op dit stoompijpje komen wij later in deze Philips EP2220 review nog terug.

Geschikt voor koffiebonen én voor gemalen koffie

Ben je een ware liefhebber van heerlijke koffie? Dan is de kans groot dat je voor koffiebonen kiest. Koffiebonen brengen immers de lekkerste smaak met zich mee; je proeft eigenlijk aan alles dat de koffiebonen vers zijn en veel aroma’s bevatten.

De Philips EP2220 weet de aroma’s uit deze koffiebonen perfect naar boven te halen. Je geniet daardoor van de lekkerste koffie, waarbij je zelf uiteraard kunt kiezen welke koffiebonen je gaat gebruiken. Kun je nog wat inspiratie hiervoor gebruiken? Check dan ons artikel ‘Beste koffiebonen’.

Philips EP2220 koffiebonen

Deze espressomachine heeft een koffiebonenreservoir van 275 gram. Dankzij dit reservoir hoef je pas na ongeveer 30 kopjes het bonenreservoir bij te vullen. Ben je echter géén liefhebber van koffiebonen? Ook dan is deze espressomachine voor jou geschikt.

In deze koffiemachine is namelijk een apart vakje te vinden. In dit vakje kun je gemalen koffie doen, waardoor je bijvoorbeeld van een lekkere decafé koffie kunt genieten. Het is absoluut een groot voordeel dat deze espressomachine dus voor zowel koffiebonen als voor gemalen koffie geschikt is.

Zijn onverhoopt de koffiebonen op? Heb je wel nog ergens in huis gemalen koffie liggen? Dan kun je alsnog van lekkere koffie genieten. De Philips EP2220 weet namelijk óók uit de gemalen koffie de lekkerste aroma’s te halen.  

Kopjesverwarmerfunctie

Wist je dat de temperatuur van de koffie bepalend is voor de smaak? Het is wenselijk dat de koffie op de juiste temperatuur gezet wordt én dat de koffie op de juiste temperatuur geschonken wordt. Daar zorgt deze Philips espressomachine perfect voor, onder meer door de aanwezigheid van een kopjesverwarmerfunctie.

Met deze functie ben je in staat om jouw kopje alvast voor te verwarmen. Het belangrijkste voordeel hiervan? De koffie koelt in het kopje minder snel af; het temperatuurverschil is immers nihil. Je geniet hierdoor van heerlijke, warme koffie. Dat is precies de manier waarop koffie eigenlijk gedronken moet worden!

Fraaie vormgeving

Koop jij een espressomachine op basis van het design? Er zijn niet super veel mensen die bewust een espressomachine specifiek op basis van het design uitkiezen. Er zijn echter wel veel mensen die een espressomachine laten staan omdat het design van de machine niet naar wens is.

Nou, in onze ogen is de Philips EP2220 extreem fraai vormgegeven. De behuizing heeft een zwarte kleur, waarbij her en der wat chromen accenten aangebracht zijn. Deze accenten voeren echter zeker niet de boventoon, waardoor het een redelijk ingetogen espressomachine is. Mede daardoor past deze machine in ongetwijfeld alle keukens.

Philips EP2220 vormgeving

Graag infomeren we je ook nog over de afmetingen:

 • Hoogte: 36,6 centimeter
 • Breedte: 24,7 centimeter
 • Diepte: 43,4 centimeter

Sublieme & simpele bediening

Eén van de voordelen in onze ogen is de fraaie vormgeving van deze machine. Het meest opvallende daarbij is wellicht het display aan de voorkant. Juist door dit fraaie en relatie grote display geniet je van een sublieme én simpele bediening.

Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, bevat dit display niet super veel knopjes. Aan de linkerkant zie je vier keuze mogelijkheden: espresso, koffie, heet water of stoom. Bij de espresso en de koffie kun je kiezen tussen 1 of 2 kopjes.

Philips EP2220 display

Daarnaast vind je aan de rechterkant indicator voor het schoonmaken en ontkalken van de machine. Hiermee gaat het onderhoud van deze machine relatief makkelijk, waarover later meer in deze Philips EP2220 review.

Verder zie je aan de rechterkant nog keuze mogelijkheden voor de maling en de hoeveelheid koffie. Dankzij die twee mogelijkheden kun je de smaak van de koffie beïnvloeden, zoals reeds hierboven besproken.

Tot slot zijn er ook nog drie waarschuwingslampjes te vinden. Het bovenste lampje geeft aan dat het water op is, het tweede lampjes geeft aan dat de opvangbak geleegd moet worden en het derde lampje geeft een algemeen waarschuwing aan. Aan de hand van deze lampjes zie je dus direct de reden waarom de espressomachine eventjes niet naar wens functioneert.

Over de bediening zijn wij echt heel erg te spreken. Je zet razendsnel één of twee kopjes koffie, waarbij je dus ook nog zelf de smaak kunt bepalen. Het meest opvallende vinden wij toch wel het gemak en de eenvoud. Met slechts enkele knoppen heeft Philips het voor elkaar gekregen om de bediening van A tot Z te regelen. Ideaal!

Geheugenfunctie

Wil jij niet elke keer jouw voorkeuren door moeten geven? Dat komt goed uit bij deze machine. Bij de Philips EP2220 kun je namelijk verschillende koffierecepten opslaan. Je hoeft dus maar één keer jouw voorkeuren met betrekking tot de sterkte en hoeveelheid in te stellen.

Vervolgens kun je met één druk op de knop direct het gewenste koffierecept selecteren. Ook dit is een typerend voorbeeld van de simpele bediening van deze espressomachine.

Relatief gunstig geprijsd

Als je voor de Philips EP2220 kiest, geniet je al snel van meerdere voordelen. Deze voordelen spreken absoluut tot de verbeelding en maken dit een zeer interessante espressomachine. De espressomachine wordt door zijn prijskaartje eigenlijk alleen maar interessanter.

Je betaalt voor deze espressomachine namelijk een bedrag van slechts 301 euro. In onze ogen staat dat bedrag zeker niet in verhouding tot de kwaliteit, de mogelijkheden én alle voordelen van deze espressomachine.

Overige voordelen

De bovengenoemde voordelen zijn in onze ogen de belangrijkste voordelen. Als we in zijn totaliteit naar deze machine kijken, zien wij echter nog veel meer (kleine) voordelen. Zo is het bijvoorbeeld prettig dat deze espressomachine een uitneembaar waterreservoir van 1,8 liter heeft. Als je meer over onder meer dit voordeel wilt weten, verwijzen wij je graag naar onderstaande video:

De nadelen van de Philips EP2220

Bovengenoemde voordelen spreken wat ons betreft tot de verbeelding. De hoeveelheid voordelen laat namelijk zien dat dit een zéér interessante espressomachine in. Ook het prijskaartje is zeer interessant te noemen.

Om jou een duidelijk beeld van deze espressomachine te kunnen geven, bespreken wij graag ook enkele nadelen. De volgende nadelen zijn aan het licht verschenen tijdens het uitproberen van deze espressomachine:

 • Het reinigen en ontkalken kost relatief veel tijd
 • Het zetten van een koffiespecialiteit met melk duurt relatief lang
 • Deze espressomachine maakt vrij veel lawaai
 • De opvangbak/lekbak zijn klein

Reinigen en ontkalken kost veel tijd

Bij het aanprijzen van deze espressomachine geeft Philips aan dat je nagenoeg geen omkijken naar het onderhoud hebt. Wij zijn echter van mening dat het onderhoud alsnog vrij veel tijd kost. Je kunt deze koffiemachine bijvoorbeeld niet automatisch laten reinigen.

Het reinigen van deze machine is puur handwerk. Je kunt hiervoor de zetgroep wel uit het apparaat halen, maar dit gaat niet altijd even makkelijk. Bovendien zijn sommige en hoekjes en gaatjes lastig te bereiken. Als je deze espressomachine echt heel goed schoon wilt maken, ben je hier al snel geruime tijd mee bezig.

Het ontkalken van de machine gebeurt deels automatisch. Zodra de machine ontkalkt moet worden, geeft de machine dit zelf aan. Vervolgens krijg je op het display te zien welke stappen je precies moet verrichten. Het gehele ontkalkingsproces duurt ongeveer 30 minuten. Een automatische ontkalkingsfunctie zou in onze ogen prettiger zijn geweest.

Overigens is het zo dat je deze machine niet héél vaak hoeft te ontkalken. Dit komt door de aanwezigheid van een AquaClean waterfilter; dit waterfilter weet de kalkvorming grotendeels tegen te gaan c.q. te voorkomen.

Koffiespecialiteit met melk bereiden duurt lang

Wil je graag een cappuccino zetten? Dan moet je er rekening mee houden dat je hier enige tijd voor uit moet trekken. Met behulp van het stoompijpje kun je wel melk schuimen, maar dit gaat alles behalve snel. Je bent al snel enkele minuten kwijt aan het bereiden van een cappuccino.

Philips EP2220 stoompijpje

Heb je dat er voor over? Dan is dit eigenlijk geen nadeel. Weet je van jezelf dat je weinig tot geen geduld hebt? Dan kan dit na verloop van tijd gaan irriteren. Mogelijk kun je in dat geval beter de beste automatische melkopschuimer aanschaffen!

Maakt veel lawaai

Op het moment dat deze espressomachine de bonen gaat malen, stijgt het geluidsniveau tot maar liefst 74 decibel. Dat is echt heel luid te noemen en past eigenlijk niet bij het karakter van deze espressomachine. Het is echter wel een nadeel waar je niks tegen kunt doen.

Overigens gaat het zetten van een espresso ook gepaard met het nodige geluid. Het meten geluidsniveau is daarbij maximaal 67 decibel; dit scheelt dus wel al flink ten opzichte van het geluidsniveau tijdens het malen van de bonen.

Kleine opvangbak/lekbak

Als een espressomachine koffie zet, gaat dit gepaard met het nodige ‘afval’. In de opvangbak van de machine komen bijvoorbeeld het zogeheten koffiegruis terecht. Helaas is het zo dat de opvangbak bij de Philips EP2220 absoluut niet groot te noemen is.

Het nadeel hiervan; je moet de opvangbak relatief vaak leeg gooien. Dat is ook het geval bij de lekbak; hier komt het water in terecht als de machine zichzelf schoonspoelt. Zet daarom altijd een kopje onder de koffie uitloop, waarna je dat kopje direct leeg kunt gooien in de gootsteen.

Ervaringen van andere kopers

Bij onze partner Bol.com zijn maar liefst 131 reviews achtergelaten. Onze andere partner Coolblue overtreft dat aantal zelfs: bij Coolblue zijn 370 reviews achtergelaten. Over het algemeen zijn al deze reviews positief tot zeer positief te noemen. Bij Coolblue scoort deze machine een 8,7 op een schaal van 1-10 en bij Bol.com een score van 4,3 op een schaal van 1-5.

Philips EP2220 beoordelingen

Deze beoordelingen geven duidelijk weer dat dit een zeer populaire espressomachine is. Tegelijkertijd geven deze beoordelingen ook weer dat de espressomachine bij veel mensen goed in de smaak valt. Zo zijn er veel recensenten die de prijs-kwaliteitsverhouding roemen, maar ook de smaak en de makkelijke bediening zijn veel geziene onderwerpen in de beoordelingen.

Graag geven we jou een duidelijke indruk van deze beoordelingen. Van al deze beoordelingen hebben wij typerende passages er tussen uitgeplukt. Neem onderstaand rijtje op je gemak door en krijg daarmee een duidelijk beeld van de Philips EP2220 beoordelingen:

 • Mooie, gemakkelijk te bedienen en veelzijdige koffie machine
 • Prettig apparaat met gemakkelijke bediening. Goeie espresso met een mooie cremalaag. De melkopschuimer (stoompijpje) werkt beduidend beter dan verwacht.
 • Strak en modern design. Blinkt uit in eenvoud maar is technisch zeer doordacht! Vooral over het water reservoir is goed nagedacht. Het maalgeluid is wat aan de hoge kant.
 • Superfijn dat je zelf de sterkte kan instellen en makkelijk bonen kan wisselen
 • Wat een fijn apparaat. De waterkoker is de deur uit omdat er ook heet water uit komt.
 • Wij (4 man) drinken ongeveer 8 bakken per persoon per dag. Dit komt op 32 bakken koffie. Op een dag legen wij het afvalwater minimaal 6 keer, wat erop neerkomt dat bijna 50% van het water wordt weggespoeld. Verder duurt het erg lang voor een bakje koffie klaar is.
 • Helaas is het apparaat na net 3 weken in bezit al stuk. Het terugplaatsen van de lekbak wil niet meer doordat de klep waar het prut uitvalt niet meer naar binnen klapt. Dat is natuurlijk erg snel.

Dat het niet allemaal hosanna is, blijkt wel uit de twee laatste beoordelingen. Uiteraard is het altijd mogelijk dat een espresso-/koffiemachine defect raakt. Feit is alleen maar dat de positieve beoordelingen echt heel erg de overhand hebben.

De Philips EP2220 kopen

Heb je naar aanleiding van deze Philips EP2220 review interesse om deze espressomachine aan te schaffen? Wij werken samen met enkele partners waar je deze espressomachine voor een zeer scherpe prijs kunt bestellen. Klik op de linkjes hieronder om direct de prijzen bij onze partners te achterhalen:

Bekijk prijzen van de Philips EP2220 bij verschillende winkels:

Alternatieven

Voldoet de Philips EP2220 niet helemaal aan jouw wensen? Of twijfel je nog enigszins over de aanschaf van deze espressomachine? Om jou volledig bij de aankoop te helpen, zijn wij op zoek gegaan naar twee alternatieven. De twee onderstaande espressomachines zijn wat ons betreft te vergelijken met de Philips EP2220 en zijn het bekijken dus waard:

De'Longhi Magnifica S - ECAM22.110.B

Deze espressomachine van De’Longhi is een slag duurder, maar is nét iets uitgebreider. Zo heeft deze espressomachine maar liefst 13 maalstanden, is deze machine in verschillende kleuren verkrijgbaar en heeft deze machine een automatische ontkalker. Daar betaal je dan ook nét iets meer voor.

Qua kwaliteit is deze espressomachine vergelijkbaar met de Philips EP2220.

Net zoals Philips is De’Longhi ook een kwalitatieve fabrikant van allerlei soorten espressomachines en koffiemachines.

De'Longhi Magnifica S - ECAM22.110.B

Krups EA8108

Ook deze espressomachine van Krups is vergelijkbaar met de Philips EP2220. Belangrijk verschil is echter dat deze variant van Krups een automatische reinigingsfunctie heeft, zichzelf automatisch ontkalkt en een warmhoudplaat heeft.

Qua prijs doen beide varianten niet heel veel voor elkaar onder.

Bij deze Krups EA8108 kun je echter géén gebruik maken van gemalen koffie. Daarentegen is deze espressomachine iets compacter vormgegeven en heb je meer keuze-instellingen. Beide varianten hebben dus zo hun voor en tegens!

Krups EA8108
Kafea.nl
Logo