Verschillende schijven koffiemolen

Als je op zoek bent naar een koffiemolen, heb je jezelf op een punt in je zoektocht vast en zeker afgevraagd welke schijven, of mesjes, nu het beste zijn om je koffiebonen mee te malen. Wellicht ben je nu zelfs op dat punt aangekomen en ben je daarom op deze pagina terechtgekomen. Geen nood, want op deze pagina zit je goed voor al je vragen over de verschillende soorten maalschijven.

We gaan op deze pagina eerst even kort kijken naar de voor- en nadelen tussen de koffiemolens met mesjes en de koffiemolens die voorzien zijn van schijven. Het verschil tussen deze koffiemolens is vooral de prijs en daarom is het voor velen toch een punt van twijfel welke aan te schaffen.

Ook de koffiemolens met maalschijven worden onder de loep genomen. Je hebt immers verschillende soorten, zoals metalen en keramische maalschijven. Ook de verschillende vormen worden aan je uitgelegd.

Als je na het lezen van deze pagina een keuze hebt gemaakt over welke schijven het beste passen bij jouw situatie, kijk dan vooral even bij onze top 10 koffiemolens. Via deze pagina kun je met één klik de koffiemolen, in de meeste gevallen, de volgende dag al in huis hebben.

Koffiemolen met mesjes of schijven

schijven koffiemolen

Wanneer je thuis aan de slag gaat met het malen van koffiebonen, hou dan goed in gedachten wat voor koffie je er mee wilt zetten. Je wilt natuurlijk zelf koffiebonen gaan malen om de koffiesmaak zo te optimaliseren. Er gaat immers niets boven versgemalen koffie.
Denk er daarom om dat wanneer je bijvoorbeeld een espresso wilt gaan zetten met een pistonapparaat, je veel meer gebonden bent aan een koffiemolen met schijven. Een koffiemolen die voorzien is van mesjes werkt namelijk niet secuur. Er is vaak geen optie om de fijnheid aan te passen, een espresso wordt immers met een fijne maling gezet, en de mesjes beginnen kriskras de bonen te snijden. De gemalen koffie wordt zo erg ongelijk en grof van structuur en dit levert een probleem op wanneer je een espresso wilt gaan zetten. Ook worden de mesjes tijdens het malen snel heet, waardoor de koffie al snel een bittere smaak krijgt. Zo is al je harde werk met de pistonmachine al snel voor niks en dat is zonde!

Koffiemolens met mesjes zijn meestal vrij standaard. De mesjes zijn veelal van rvs en er is geen verschil in de soort mesjes of vormen die gebruikt worden. Er is geen instelling mogelijk die de grof- of fijnheid van de koffiemaling kan regelen. Zodoende is deze koffiemolen niet geschikt voor het zetten van een espresso, doordat de koffiebonen alleen grof gemalen kunnen worden.

Voor- en nadelen koffiemolen met mesjes

Voordelen
 • Apparaat goedkoop
 • Snel
 • Simpel
 • Geschikt voor filterkoffie, percolator en cafetière
 • Mesjes slijten snel
Nadelen
 • Mesjes worden heet
 • Grofheid niet instelbaar
 • Koffiestructuur wordt ongelijk

Voor- en nadelen koffiemolen met maalschijven

Voordelen
 • Grofheid instelbaar
 • Schijven worden niet heet
 • Slijtvast
 • Geschikt voor alle soorten koffie, maar speciaal espresso
Nadelen
 • Duurder
 • Maalt langzamer

Video beste koffiemolen voor espresso's

Koffiemolens met maalschijven

Koffiemolens met maalschijven zijn ook geschikt om te gebruiken voor espresso, want deze molens kunnen de koffiebonen zeer fijn malen. Deze fijn gemalen koffie is dan ook precies wat je nodig hebt voor een heerlijke espresso en doordat je deze vers maalt, smaakt deze ook nog eens extra goed.

Het verschil tussen de schijven is of het materiaal, of de vorm. Er zijn doorgaans twee soorten materialen die veel worden gebruikt als maalschijven. Dit zijn metaal en keramiek. Deze kunnen zowel een conische als een platte vorm hebben. Elke vorm en materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen die we hieronder apart bespreken.

Metalen schijven

Metalen schijven worden meestal roestvrijstaal vormgegeven. Dit zorgt ervoor dat de schijven lang meegaan, hoewel ze niet compleet slijtvast zijn. Koffiemolens voorzien van metalen schijven zijn meestal relatief goedkoop. Dit is dan ook meteen het grootste voordeel van deze schijven. Het grootste nadeel is dat deze schijven, ten opzichte van de keramische schijven, toch wel wat warmte maken tijdens het maalproces en hierdoor de smaak negatief wordt beïnvloed. Voor een leek is deze beïnvloeding van smaak waarschijnlijk zowat niet waar te nemen, maar voor de echte koffiepurist kan dit een groot nadeel zijn.

Haastige spoed is zelden goed! Wil je toch wat geld besparen door een koffiemolen met metalen schijven aan te schaffen, let dan vooral op de motor van de machine. Hoe langzamer deze zal malen, hoe minder hitte er wordt geproduceerd. Dit komt de uiteindelijke smaak dan weer ten goede.

Voor- en nadelen metalen schijven

Voordelen
 • Goedkoper
Nadelen
 • Warmteproductie tijdens het malen

Keramische schijven

De beste schijven die in een koffiemolen kunnen zitten zijn van keramiek. Buiten het feit dat deze slijtvast zijn en dus een ontzettend lange levensduur hebben, zijn de schijven ook nog eens hittebestendig. Dit komt de smaak van de espresso enorm ten goede. Doordat de schijven geen hitte produceren, zijn ze ook voor snellere, kleinere koffiemolens geschikt, zoals bijvoorbeeld in een automatische espressomachine. Deze zijn veelal voorzien van keramische maalschijven. Het grote nadeel aan deze schijven is helaas de prijs. Ze zijn behoorlijk duurder dan schijven van metaal.

Voor- en nadelen keramische schijven

Voordelen
 • Slijtvast
 • Geen warmteproductie
 • Zeer geschikt voor kleinere, krachtige molens
Nadelen
 • Duurder

Platte maalschijven

Platte maalschijven zijn twee, uiteraard, platte, ronde schijven met aan de uiteinden gekartelde randen. Deze platte maalschijven zorgen voor een zeer constante en gelijkmatige maling. Dit komt het proces wanneer het water door de maling heen gaat enorm ten goede. De smaakextractie wordt zo geoptimaliseerd. Het nadeel aan deze schijven is dat ze, in vergelijking met conische schijven, wat warmer worden tijdens het maalproces. Zodoende zijn ze meer geschikt in combinatie met keramiek dan metaal.

Voor- en nadelen platte maalschijven

Voordelen
 • Koffiemaling gelijkmatig
Nadelen
 • Warmteproductie tijdens het malen

Conische maalschijven

conisch en platte maalschijven

De conische maalschijven, ook wel conische burr genoemd, hebben een kegelvormig maalmechanisme dat de koffiebonen zeer fijn kunnen malen. Het grootste voordeel aan deze conische vorm is dat er geen hitte wordt geproduceerd. Zo zijn ze dus ook zeer geschikt wanneer ze gemaakt worden van metaal. Nadeel is dat ze een iets minder constante maling geven. Hierdoor lever je iets in op de smaakextractie, maar win je zeker smaak doordat de koffiebonen helemaal niet verhit worden.

Voor- en nadelen conische schijven

Voordelen
 • Geen warmteproductie
Nadelen
 • Geen gelijkmatige koffiemaling

Video platte versus conische schijven

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo