Macchiato caramel

Espresso macchiato, latte macchiato en een macchiato caramel. Het zijn allemaal verschillende koffiespecialiteiten waarin melk één van de hoofdingrediënten is. Ten opzichte van espresso macchiato en latte macchiato weet de macchiato caramel zich goed te onderscheiden.

Graag laten we je in dit artikel kennismaken met de macchiato caramel. We bespreken wat voor koffievariant dit precies is, waar deze variant vandaan komt, hoe je hem zelf kunt maken en wat je nodig hebt om zelf een macchiato caramel te maken.

Macchiato-caramel-recept

Wat is een macchiato caramel precies?

Ben je een liefhebber van koffiespecialiteiten met melk? Dan drink je ongetwijfeld wel eens een cappuccino of een latte macchiato. Deze twee koffievarianten zijn qua smaak anders, maar vallen wel in dezelfde ‘smaakrange’.

Wil je het echter eens anders aanpakken? Dan is een macchiato caramel ideaal voor je. Dit is een koffievariant bestaande uit een espresso, romige melk én karamel. Door de toevoeging van de karamel krijgt de koffie oprecht een compleet andere smaak.

Qua smaak is een macchiato caramel dan ook niet te vergelijken met bovengenoemde varianten. De smaak is uniek, terwijl je deze koffievariant ook nog naar wens ‘aan kunt kleden’. Dit doe je bijvoorbeeld met een toefje slagroom, chocoladesnippers, cacao of andere toppings.

Waar komt macchiato caramel vandaan?

Voor de geschiedenis van de macchiato caramel moeten we naar Italië. Dit is uiteraard het koffieland bij uitstek, waardoor veel koffievarianten hun oorsprong in dit land vinden. Dit is ook het geval bij de latte macchiato.

Zoals hierboven al aangegeven, lijken een latte macchiato en een macchiato caramel op elkaar. Het enige, maar hele belangrijke verschil, is de toevoeging van karamel aan de koffie met melk. Door deze toevoeging is de smaak echt significant anders.

Wie ooit bedacht heeft om hier karamel aan toe te voegen? Dit durven wij niet met zekerheid te stellen. Wel hebben wij het vermoeden dat dit níet in Italië was. Waarom niet? Omdat een authentiek koffierecept voor de Italianen heilig is.

Wij vermoeden zelf dat macchiato caramel vanuit Amerika over is komen waaien. Meerdere koffievarianten, waaronder een frappuccino, zijn door de koffieketen Starbucks bedacht. Wij vermoeden dat dit ook bij een karamel macchiato het geval is. Deze gedachte komt onder meer voort uit het feit dat Starbucks het recept voor deze koffievariant op haar website heeft staan.

Uit welke ingrediënten bestaat een macchiato caramel?

Door de toevoeging van karamel is dit een unieke koffievariant. De rest van de ingrediënten is echter niet uniek te noemen:

 • Koffie. Voor een goede macchiato caramel zou je een krachtige espresso moeten zetten. Gaat je voorkeur echter uit naar een milde smaak? Zet dan een kleine hoeveelheid iets mildere koffie.
 • Melk. In een karamel macchiato mag uiteraard geen melk ontbreken. Volgens het ‘normale’ recept zou je volle melk moeten gebruiken, maar dit is niet altijd aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken naar soja melk of andere plantaardige melk.
 • Karamel. Uiteraard heb je in deze koffievariant ook karamel nodig. Je kunt hierbij het beste voor karamelsiroop kopen. Wil je het helemaal goed aanpakken? Kies dan voor karamelsiroop die speciaal voor in koffie ontwikkeld is.
Macchiato caramel tips

Welke benodigdheden heb je verder nog nodig?

Voor het bereiden van een macchiato caramel heb je wel enkele (extra) benodigdheden nodig.

Zo is het belangrijk dat je een goed koffiezetapparaat hebt. Je kunt voor een koffiezetapparaat met filter kiezen, maar je kunt uiteraard ook je espressomachine gebruiken. Het belangrijkste is dat de smaak van de koffie naar je wens is. Waarom? Omdat deze smaak deels bepalend is voor de uiteindelijke smaak van de macchiato caramel.

Verder heb je voor een karamel macchiato een melkopschuimer nodig. Je kunt de volle melk (of ander soort melk) echt niet zomaar in het koffieglas doen. Nee, je moet dit eerst schuimen, zodat het lekker romig wordt. Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Heb je nog geen melkopschuimer? Check direct ons artikel over de beste melkopschuimers.

Wij adviseren je ook om in een goed koffie glas te investeren. Dit kan een glas zijn zoals een latte macchiato glas; groot en hoog. Je kunt echter ook voor een lager en breder glas kiezen. Belangrijk is in ieder geval dat in het glas de verschillende lagen goed tot hun recht komen. En dat je eventueel de bovenste laag nog leuk aan kunt kleden.

Daarmee komen we direct op het volgende punt uit; de toppings. Met onder meer onderstaande toppings breng je de caramel macchiato helemaal op smaak:

 1. Een toefje slagroom
 2. Cacao
 3. Chocoladesnippers

Tot slot is het advies om lange lepels te kopen. Zeker als je lange koffieglazen hebt, komt zo’n lange lepel goed van pas.

Is een macchiato caramel gezond?

We kunnen stellen dat een macchiato caramel niet de gezondste koffievariant is. Dit heeft vooral met onderstaande twee redenen te maken:

 • Een caramel macchiato is het lekkerste als je hier volle melk voor gebruikt. Volle melk bevat de nodige calorieën, waardoor dit niet de ideale optie is als je bijvoorbeeld een streng dieet volgt.
 • De karamel zelf is ook niet super gezond. Karamel wordt gemaakt door suiker in een pan te verhitten tot 180 graden. Hier worden vervolgens nog kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd, waardoor het alles behalve een natuurlijk bestanddeel is. En onder aan de streep bestaat karamel eigenlijk alleen maar uit suiker.

Is het erg dat macchiato caramel niet zo gezond is? Nee, zeker niet. Als je het bij bijvoorbeeld één kopje per dag houdt, is dit echt niet van invloed op je gezondheid.

Hoe maak je een macchiato caramel?

Heb je zin om een heerlijke macchiato caramel thuis te drinken? Dan hebben wij goed nieuws voor je: binnen 5 á 10 minuten zet je een heerlijk kopje macchiato caramel op tafel. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten sowieso nodig:

 • 250 ml volle melk
 • 125 ml verse espresso
 • 2 eetlepels karamelsiroop

Heb je deze ingrediënten in huis gehaald? Dan hoef je alleen nog maar onderstaande stappen op te volgen voor het bereiden van de heerlijke macchiato caramel.

Macchiato caramel maken

Stap 1: zet een lekkere espresso

Het is allereerst zaak om een lekkere espresso te zetten. Hoe je dit doet, is uiteraard afhankelijk van het soort koffiemachine waar je over beschikt.

Denk in ieder geval goed over je smaakvoorkeuren na. Heb je het liefste een hele sterke of iets mildere espresso? Aan jou de keus. Zeker als je een espressomachine hebt, bepaal je nauwkeurig wat de smaak van de espresso is.

Stap 2: schuim de melk op

Terwijl je de espresso aan het zetten bent, is het zaak om de melkopschuimer uit de kast te pakken. Zet deze op je keuken, plug ‘m in het stopcontact in en vul ‘m met de 250 ml volle melk.

Zet de melkopschuimer nu aan en laat ‘m zijn werk doen. Op het moment dat de melk perfect opgeschuimd is, stopt de melkopschuimer vanzelf met schuimen.

Stap 3: schenk een laagje karamelsiroop in een glas

Je kunt nu een geschikt koffieglas uit je kast pakken. Vul vervolgens dit koffieglas met een dun laagje karamelsiroop.

Stap 4: schenk ook de melk en espresso in het glas

Nadat je stap 3 doorlopen hebt, kun je de opgeschuimde melk in het glas schenken. Nadat je dat gedaan hebt, kun je de verse espresso in het glas schenken.

Stap 5: schenk nog wat karamelsiroop in (optioneel)

Je kunt nu de finishing touch geven door nog wat karamelsiroop in het glas te schenken. Dit is overigens geen ‘verplichting’. Bepaal voor jezelf of je hiermee de karamel macchiato nóg lekkerder vindt of niet.

Stap 6: voeg nog toppings toe (optioneel)

De laatste stap, optioneel, is om nog toppings aan de karamel macchiato toe te voegen. Dit doe je bijvoorbeeld met chocoladesnippers of een toefje slagroom.

Weet je waar sommigen ook nog voor kiezen? Om nog wat karamelsaus aan de koffie toe te voegen. Karamelsaus is wat dikker dan karamelsiroop, waardoor de smaak ook net iets anders is.

Karamel macchiato recept

Met bovenstaande 6 stappen bereid je thuis een heerlijke karamel macchiato. Zie je dit stappenplan het liefste in beeld? Check dan onderstaande video, waarin je in een paar minuten ziet hoe een heerlijke caramel macchiato gemaakt wordt:

Alternatief recept: Salted caramel latte macchiato

Eén van de voordelen van een caramel macchiato is dat je ‘m naar wens aan kunt passen. Hoe je dit zoal kunt doen, blijkt duidelijk uit onderstaande video. In deze video zie je Pauline namelijk een heerlijke salted caramel latte macchiato zet. Deze variant is nét iets anders qua samenstelling en daarmee ook qua smaak:

Kant-en-klare caramel macchiato

Vind je het iets teveel moeite om zelf een caramel macchiato te zetten? Of heb je niet zo’n zin om de benodigde ingrediënten in huis te halen? Dan kun je ook kant-en-klare caramel macchiato bij onze partner Bol.com kopen. De drie beste varianten hebben we alvast voor je verzameld:

 • Nescafé Dolce Gusto Caramel Macchiato cups. Met deze cups zet je gemakkelijk een heerlijke caramel macchiato. Voor deze cups heb je niks meer nodig dan een Dolce Gusto machine en water. Deze cups krijg je geleverd in een verpakking met 48 stuks!
 • Starbucks by Dolce Gusto Caramel Macchiato cups. Ook Starbucks heeft haar eigen cups ontwikkeld. Deze cups zijn geschikt voor het Nescafe Dolce Gusto systeem, zijn van 100% Arabica koffiebonen gemaakt en worden geleverd in een set van 36 koffiecups. Met deze 36 cups maak je in totaal 18 kopjes caramel macchiato klaar.
 • Tassimo - Jacobs Latte Macchiato Caramel. Heb je een koffiemachine van Tassimo in je keuken staan? Dan kun je kiezen voor de T-Discs van het merk Tassimo. Ook met deze variant bereid je snel een lekkere macchiato caramel.

Bonustip: experimenteer met de toppings

Het is de hoogste tijd om dit artikel over de macchiato caramel af te ronden. Voordat we dit doen, willen we je nog één bonustip meegeven: experimenteer met de toppings. Met bijvoorbeeld slagroom, cacao of chocoladesnippers maak je de macchiato caramel nóg lekkerder!

Kafea.nl
Logo