Melitta Barista T Smart review

Het merk Melitta is bekend vanwege de volautomatische espressomachines, de melkopschuimers, de koffiemolens en de waterkokers. Het merk staat daarbij te boek als één van de beste merken. Op het gebied van kwaliteit en mogelijkheden welteverstaan.

Gaat die vlieger ook op voor de Melitta Barista T Smart? Je gaat het lezen in deze Melitta Barista T Smart review. In deze review bespreken wij vanuit een onafhankelijke positie deze volautomatische koffiemachine. Daarbij geven wij je alle relevante informatie, zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken.

Hoe wij deze Melitta Barista T Smart review hebben kunnen schrijven? Wij hebben recent de beschikking over deze koffiemachine gehad. Door geruime tijd deze koffiemachine uit te proberen, hebben wij hier een hele duidelijke indruk van gekregen. Onze bevindingen delen wij graag met je in deze review. Na het lezen van de review maak je snel de juiste keuze voor jezelf: wel of niet de Melitta Barista T Smart bestellen.

De voordelen van de Melitta Barista T Smart

Op papier lijkt de Melitta Barista T Smart een interessante koffiemachine te zijn. De specificaties zijn aansprekend, de machine ziet er netjes uit en de beoordelingen van andere gebruikers zijn veelal positief.

Zijn wij ook enthousiast? Absoluut. Toen wij deze volautomatische koffiemachine uit mochten proberen, stuitten wij al snel op de nodige voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • De koffie is overheerlijk
 • Grote en handige reservoirs
 • Je kunt twee kopjes koffie tegelijkertijd zetten
 • Deze volautomatische koffiemachine maakt weinig lawaai
 • De bediening van de Melitta Barista T Smart is subliem
 • Je kunt uit (heel) veel koffiesmaken kiezen
 • Deze koffiemachine ziet er fraai uit
 • Deze machine beschikt over een geheugenfunctie

Overheerlijke koffie

Wat is voor jou de reden dat je een nieuwe volautomatische koffiemachine wilt kopen? Als we deze vraag aan veel mensen zouden stellen, zouden we veelvuldig het antwoord ‘ik wil lekkere koffie drinken’ terug. Nou, als je voor de Melitta Barista T Smart kiest, komt het absoluut goed met de lekkere koffie.

De ervaring leert namelijk dat deze koffiemachine echt hele lekkere koffie zet. De Melitta Barista T Smart is daartoe in staat dankzij enkele slimme technologieën. Deze technologieën halen alle aroma’s uit de koffiebonen en zorgen voor een perfect mengsel. Een perfect mengsel van koffie en water.

Tevens is het ideaal dat je véél invloed op de smaak uit kunt oefenen. Dit doe je bijvoorbeeld door de intens aroma-functie. Met deze functie verwissel je het normale standaardzetproces voor een iets ander zetproces. Met dit andere zetproces geniet je van veel intensere koffie. Mocht je voorkeur naar smaakvolle en krachtige koffie uitgaan, komt deze functie maar al te goed van pas.

Leuk detail: ben je een liefhebber van een koffiespecialiteit met melk? Dan komt het Italian Preparation Process maar al te goed van pas. Deze functie zorgt ervoor dat alle ingrediënten op de juiste volgorde toegevoegd worden:

 • Latte macchiato: eerst melk, dan melkschuim en dan de espresso
 • Cappuccino: eerst de espresso, dan de melk en dan de melkschuim

Grote en handige reservoirs

Bij de Melitta Barista T Smart heeft Melitta veel juiste keuzes gemaakt. Zo heeft men er ook voor gekozen om grote en handige reservoirs toe te voegen:

 • Inhoud van het bonenreservoir: 270 gram
 • Inhoud van het waterreservoir: 1,7 liter

Niet alleen over de inhoud zijn wij te spreken, maar ook over het gemak. Zo is het bijvoorbeeld ideaal dat je het waterreservoir uit kunt nemen. Je tilt ‘m makkelijk uit het apparaat, waarna je ‘m onder de kraan kunt vullen.

Melitta Barista T Smart reservoirs

Wat wij echt subliem vinden, is de dubbele kamer in het bonenreservoir. Je kunt dit reservoir hierdoor met twee soorten bonen vullen. Dankzij dit dubbele reservoir kun je vervolgens perfect wisselen tussen twee koffiesmaken.

Is je partner gek op krachtige koffie? En geef je zelf meer de voorkeur aan koffie met zachte tonen? Dan kun je jullie beide lievelingsbonen in de kamers doen. Met één druk op de knop selecteer je vervolgens de gewenste koffiebonen. Je geniet hierdoor nóg meer van elk kopje koffie.

Twee kopjes koffie tegelijkertijd

Je had het wellicht al verwacht, maar met deze koffiemachine zet je twee kopjes koffie tegelijkertijd. Op zich is dat niet heel bijzonder. Dit kan namelijk bij veel andere koffiemachines ook.

Wat wel bijzonder is, is dat je twee koffiespecialiteiten met melk tegelijkertijd kunt zetten. Wil je graag twee cappuccino’s zetten? Voor de Melitta Barista T Smart is dat geen enkel probleem.

Belangrijk voordeel hiervan is dat je tegelijkertijd met je partner van heerlijke koffie kunt genieten. Wil je samen met je partner en 2 kinderen van een kopje koffie genieten? Dan heb je hier ook slechts 2 koffiezetbeurten voor nodig. Al met al biedt de dubbele koffie-uitloop van de Melitta Barista T Smart bijzonder veel gemak.

Weinig lawaai

Weet je wat een gekend probleem van veel volautomatische espressomachines is? Het geluidsniveau. Het forse geluidsniveau zorgt ervoor dat je ’s avonds niet meer al te snel het apparaat aan zet. Zeker als er al mensen op bed liggen, is dit alles behalve prettig.

Bij de Melitta Barista T Smart heb je hier gelukkig geen last van. Deze machine maakt maximaal 65,5 decibel geluid. Ten opzichte van veel andere machines is dit echt ‘geluidsstil’ te noemen. Mocht je ’s avonds laat nog een kopje koffie willen zetten, is dat met de Melitta Barista T Smart geen enkel probleem.

Hoe het komt dat het geluidsniveau zo laag is? Geen idee! We vermoeden dat dit komt doordat Melitta alleen de beste materialen gebruikt. Waarschijnlijk is de machine ook nog van een forse isolatielaag voorzien, zodat het geluid verder gedempt wordt.

Sublieme bediening

Het hoogtepunt van de Melitta Barista T Smart is de bediening. Je kunt deze machine namelijk op meerdere manieren subliem bedienen:

 • Via het kleurendisplay: Melitta heeft bij deze machine voor een groot TFT-kleurendisplay gekozen. Op dit display zie je alle belangrijke informatie naar voren komen, terwijl je via dit display ook de gewenste koffie kunt zetten. In veel gevallen doe je dit bovendien met slechts één druk op de knop.
 • Via de Melitta Connect app: ook is het mogelijk om deze machine via je smartphone of tablet te bedienen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de Melitta Connect app op je smartphone te installeren. Vervolgens kun je deze machine van A tot Z via je mobiele device bedienen.
Melitta Barista T Smart bediening

Met name over de app zijn wij heel enthousiast. Zelfs als je op de bank ligt, kun je een heerlijke koffie zetten. Het leuke hierbij is dat deze app ook nog allerlei extra’s biedt. Zo is het via de app mogelijk om je eigen melkspecialiteit te creëren.

Hoe je dat kunt doen? Nou, je kunt via de app allerlei koffie-instellingen afzonderlijk bepalen. Zo kun je zelf instellen hoe de melkschuim moet worden, hoeveel water je toegevoegd wilt hebben en wat de sterkte van de koffie moet worden. Op deze manier creëer je je eigen koffiespecialiteit die voor 110% aan je smaakvoorkeuren voldoet.

Al met al is de bediening subliem. Niet alleen het gemak spreekt ons aan, maar ook de snelle gewenning. Als je eenmaal één keer van deze koffiemachine gebruik hebt gemaakt, spreekt de bediening direct voor zich. Dat geldt wellicht iets minder voor de app. Deze app is zó uitgebreid dat je je hier wellicht even goed in moet verdiepen.

Heel veel koffiesmaken

Gaat je voorkeur uit naar een krachtige espresso? Geef je de voorkeur aan een romige cappuccino? Of stel je het liefste je eigen koffiespecialiteit samen? Zoals je in deze Melitta Barista T Smart review al hebt kunnen lezen, is bij deze koffiemachine héél veel mogelijk.

Het fijne is dat je met één druk op de knop uit één van de 18 koffierecepten kunt kiezen. Het gaat hierbij onder meer om de vier welbekende koffiesmaken: espresso, café crème, cappuccino en latte macchiato.

Geef je de voorkeur aan een iets andere koffievariant? Dan kun je ook onder meer een americano, espresso doppio, flat white en ristretto met één druk op de knop laten bereiden.

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat dit heel veel gemak met zich mee brengt. Iets wat nog verder versterkt wordt met de app van Melitta. Zoals we hierboven al beschreven hebben, stel je via deze app zelf de perfecte koffiespecialiteit samen.

Zou je graag wat smaakaanpassingen door willen voeren? Bij de Melitta Barista T Smart is echt alles mogelijk. Je kunt alle variabelen van een koffie geheel naar eigen wens aanpassen. Met de Melitta Barista T Smart ben je eigenlijk een heuse thuis barista!

Fraaie uitstraling

Wat ons ook aanspreekt, is het onwijs fraaie design. Je kunt deze koffiemachine met een gerust hart in je keuken zetten; voor in eigenlijk alle keukens is dit een ware aanwinst.

Wat wij zo fraai aan deze koffiemachine vinden? Dat is onder meer het fraaie front. De voorzijde van deze machine straalt klasse, luxe en stijl uit. Dit is onder meer te danken aan de hoogwaardige materialen én de fraaie kleuren. Ook vinden wij dat het kleurendisplay van grote invloed is op de uitstraling.

Melitta Barista T Smart design

Vind je deze zwarte kleurstelling niet heel fraai? Dan is het goed om te weten dat je voor nog een kleur kunt kiezen:

 • Melitta F830-101 Barista T Smart: deze variant heeft enkele zilveren details. In combinatie met het zwart staat ook dit prachtig.
 • Opvallend genoeg is deze zilveren variant voordeliger dan de zwarte variant. Het scheelt 30 euro om precies te zijn.

Overigens vinden wij ook de andere kanten van deze machine erg fraai. Zoals je op de foto’s kunt zien, zijn de zijkanten ook volledig in het zwart uitgevoerd. Ook dit staat luxe, stijlvol en fraai.

Geheugenfunctie

Eerder in deze Melitta Barista T Smart review heb je lovende woorden over de app kunnen lezen. Met deze app kun je heel veel kanten op, maar er is nog méér.

Met de app kun je namelijk ook van een geheugenfunctie profiteren. Je kunt in totaal vier profielen aanmaken, waarna je per profiel de smaakvoorkeuren op kunt slaan. Heb je voor je partner een overheerlijke koffie samengesteld? Deze sla je via de app in het juiste profiel op. Mocht je deze koffie in het vervolg vaker willen zetten, hoef je hiervoor alleen maar naar het juiste profiel toe te gaan. Met één druk op de knop selecteer je vervolgens deze overheerlijke koffie.

Overige voordelen van de Melitta Barista T Smart

Over de Melitta Barista T Smart kunnen wij hele boeken schrijven. Wij zijn dusdanig onder de indruk van deze machine dat we nog véél meer voordelen zouden kunnen bespreken. We hebben er echter voor gekozen om deze review niet al té lang te maken. Graag verwijzen we je daarom naar onderstaande video. In deze video – die 6 minuten duurt – vind je nog meer informatie over deze Melitta volautomatische koffiemachine:

De nadelen van de Melitta Barista T Smart

Ben je op zoek naar een nieuwe volautomatische koffiemachine? En is je blik hierbij gevallen op de Melitta Barista T Smart? Dan heb je al een prima vergelijking achter de rug. Het is namelijk een feit dat deze koffiemachine héél goed aangeschreven staat.

Ook wij zijn erg positief over deze volautomatische koffiemachine. Het is echter wel zo dat wij ook op enkele nadelen gestuit zijn:

 • Het is geen kleine volautomatische koffiemachine
 • Het onderhouden en reinigen vraagt om de nodige tijd
 • Het apparaat is relatief prijzig
 • De lekbak is heel snel vol

Over deze nadelen vertellen wij je hieronder graag iets meer.

Relatief grote machine

Ten eerste vinden wij dat dit een vrij grote machine is. Gezien het design is dat op zich niet al te erg, maar je moet wel voldoende ruimte voor deze machine inrichten. Heb je bijvoorbeeld een kleinere keuken? Dan is het een uitdaging om deze koffiemachine een plekje in je keuken te kunnen geven.

Voor het overzicht zetten wij de afmetingen even voor je op een rijtje:

 • Hoogte: 37,2 centimeter
 • Breedte: 25,9 centimeter
 • Diepte: 46,7 centimeter
Melitta Barista T Smart afmetingen

Aan de hand van deze afmetingen kun je direct de ruimte in je keuken opmeten? Houd hierbij ook nog goed rekening met het waterreservoir dat zich aan de zijkant van de machine bevindt.

Vraagt om veel onderhoud

Het is een feit dat de Melitta Barista T Smart om veel onderhoud vraagt. Je moet de machine met enige regelmaat reinigen, onderhouden en ontkalken. De machine heeft hier automatische systemen voor, maar je moet ook nog veel met de hand doen.

Hoe dit komt? Nou, onder meer het melksysteem moet je grotendeels handmatig reinigen. Dit geldt ook voor de zetgroep en voor andere interne onderdelen. Verder is het een feit dat deze machine zeker eens in het halfjaar ontkalkt moet worden. Daarvoor heb je speciaal Melitta ontkalkingsmiddel voor nodig, waarvoor je relatief diep in de buidel moet tasten.

Al met al kunnen we het volgende stellen: ten opzichte van andere volautomatische koffiemachines vraagt deze machine om veel onderhoud. Mocht je voldoende tijd hebben, is dit uiteraard geen probleem. Mocht je al tijd tekort komen, kan dit een vervelend probleem met zich mee brengen. 

Wil je het reinigen voor jezelf makkelijker maken? Koop dan de beste Melitta reinigingstabletten!

Vrij prijzig

Uiteraard hebben wij de Melitta Barista T Smart met andere machines vergeleken. Daarbij kwamen wij al snel tot de volgende conclusie: deze machine is relatief prijzig.

Wat je precies voor deze machine moet betalen? Dat hangt van twee factoren af:

 • De kleurstelling: zoals we eerder in deze Melitta Barista T Smart review al stelden, is de zilveren variant voordeliger dan de zwarte variant.
 • De aanbieder: wij adviseren je om de prijzen bij onze partners goed te checken. Sommige van onze partners stunten namelijk regelmatig met leuke aanbiedingen.

Lekbak is snel vol

Tijdens het bereiden van de koffie komt water in de lekbak terecht. Dit is niet alleen bij de Melitta Barista T Smart zo, maar bij alle andere koffiemachines ook. Het nadeel bij deze machine is echter dat de lekbak nogal ondiep is.

Wat het gevolg hiervan is? Dat je de lekbak vaak moet legen. Mocht de lekbak vol zitten, krijg je hier een foutmelding van. Je moet in dat geval éérst de lekbak legen, waarna je pas weer een kopje koffie kunt zetten.

Ervaringen van andere kopers

Zijn andere gebruikers tevreden over de Melitta Barista T Smart? Ja, zonder enige twijfel. Bij onze partner Coolblue zijn bijvoorbeeld 78 reviews achtergelaten. Van deze 78 reviews is de gemiddelde score een 8,9.

Bij Bol.com zijn ook nog eens 35 reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 4,3. Gezien de schaal van 1 tot 5 is ook dat een prima score. Enkele veelzeggende beoordelingen hebben we voor je op een rijtje gezet:

Melitta Barista T Smart ervaringen
 • Beste apparaat in test van consumentenbond en ik kan nu uit ervaring zeggen dat dit m.i. ook zo is: heerlijke koffievarianten. Klaar in een mum van tijd. Apparaat maakt weinig geluid.
 • Maakt heerlijke koffie, we hadden eerst de Siemens eq6 besteld, maar die is meteen teruggegaan en plaatsgemaakt voor deze Melitta. Enige minpuntje is dat je de Bluetooth niet kan gebruiken als apparaat uitstaat, eigenlijk een overbodige functie.
 • Prettig te bedienen apparaat
 • Is instelbaar tot in de details; maalgraad, sterkte, aroma, verhouding koffie/melk etc. Je kunt echt je eigen product maken en instellen.
 • Bediening met app is erg makkelijk en schakelt makkelijk over van gebruiker.
 • De koffie is heerlijk. Alsof je thuis je eigen koffiebar hebt met keuze uit verschillende koffiebonen en melkspecialiteiten! Je hoeft geen vervuilende capsules of koffiepads meer te kopen. Wel genoeg bonen in huis halen, want de koffie is zo goed dat je meerdere kopjes per dag wilt.
 • Zet heerlijke koffie met melkspecialiteit naar keuze, coole app functies.
 • Deze steekt met kop en schouders uit boven de Saeco Xelsis van Philips. Stiller, warmere koffie, en melk systeem dat wél in 1 keer werkt.
 • Heel blij met deze aanschaf, kan het aanbevelen vooral als je van specialiteiten houdt.
 • Bij mijn vorige apparaat (DeLonghi) kwam al het spoelwater in een glas terecht (mits je dat had geplaatst). Bij Melitta komt 90% van het water toch in de spoelbak terecht die je dan continu moet legen.

De Melitta Barista T Smart kopen

Heb je deze Melitta Barista T Smart review volledig doorgenomen? Dan is ons advies geen verrassing meer voor je: wij adviseren je om deze koffiemachine zo snel mogelijk aan te schaffen. De machine zet heerlijke koffie, biedt veel mogelijkheden en is van een prima kwaliteit. Wij adviseren je graag om via onderstaande buttons direct de prijzen bij onze partners te checken:

Alternatieven

Voldoet de Melitta Barista T Smart grotendeels aan je wensen? Ben je alleen enigszins terughoudend door bijvoorbeeld één van de nadelen? Dan is ons advies om eens naar onderstaande koffiemachines te kijken. Dít zijn volgens ons namelijk twee prima alternatieven voor deze Melitta machine.

JURA D6 Piano Black

Geef je liever iets minder geld uit aan een goede volautomatische koffiemachine? Dan is de Jura D6 wellicht voor je op het lijf geschreven. Deze machine is iets goedkoper, is van een sublieme kwaliteit en biedt ongekend veel mogelijkheden.

Zou je hier meer over willen weten? Check dan onze uitgebreide Jura D6 review!

JURA D6 Piano Black

Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW

Ook de Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW is volgens ons een prima alternatief. Deze machine is net iets goedkoper, heeft een vergelijkbaar design en biedt ongekend veel mogelijkheden. Zo is het ook bij deze variant mogelijk om twee koffiespecialiteiten met melk tegelijkertijd te zetten.

Tevens is ook deze machine geluidsstil, geniet je van een duidelijk display en zet deze machine overheerlijke koffie. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat deze machine net iets minder intuïtieve mogelijkheden biedt.

Siemens EQ.6 Plus S800 TE658209RW
Kafea.nl
Logo