Hoeveel schepjes koffie per kopje?

Geniet jij ook dagelijks van meerdere kopjes koffie? En vind je het ook leuk om bijvoorbeeld met de smaak van koffie te variëren? Dan ben je zéker niet de enige. Meerdere onderzoeken laten namelijk zien dat we in Nederland echt gek zijn op koffie. Niet alleen op het drinken van koffie, maar ook op bijvoorbeeld het uitproberen van nieuwe koffiespecialiteiten.

Hoeveel schepjes koffie bij filterkoffie

Ben je zelf ook een grote liefhebber van koffie? En stel je zelf ook flinke eisen aan de smaak van de koffie? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel gaan wij namelijk op drie belangrijke vragen een antwoord geven:

 • Hoeveel schepjes koffie per kopje?
 • Hoeveel gram koffie per kopje?
 • Wat is de juiste verhouding water-koffie?

Hoe zet jij een kopje koffie?

Als je van een lekker kopje koffie wilt genieten, is het eerst zaak om dit kopje koffie te gaan zetten. Hóe je dit precies gaat doen, is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Feit is dat de mogelijkheden door de jaren heen behoorlijk divers zijn geworden.

Koffiebonen

Geef jij de voorkeur aan koffiebonen? Dan verwijzen wij je graag naar ons artikel over de lekkerste koffiebonen. Als je de koffiebonen uit dat artikel in jouw espressomachine of pistonmachine doet, geniet je van een overheerlijke smaak. Bovendien kun je de meeste van dergelijke machines zelf instellen wat verhouding water-koffiebonen moet zijn. Op die manier kun je de nodige invloed op de smaak van de koffie uitvoeren.

Koffiecups

Geef jij de voorkeur aan bijvoorbeeld Nespresso cups of Dolce Gusto cups? Dan heb je in principe geen omkijken naar de hoeveelheid schepjes koffie per kopje. Nee, de koffie zit namelijk in dit cupje al voor je verwerkt. Bij dergelijke machines kun je eigenlijk maar één ding bepalen: met welke hoeveelheid je het kopje wilt vullen. De machine zelf zorgt vervolgens voor de juiste water-koffie verhouding.

Filterkoffie / gemalen koffie

Geef jij de voorkeur aan de zogeheten filterkoffie? Dan ga je in dit artikel veel waardevolle informatie vinden. Als je met gemalen koffie aan de slag gaat, moet je bij voorkeur over bepaalde kennis beschikken. Om wat voor kennis dit precies gaat?

Dat ga je lezen in dit artikel. De vraag ‘hoeveel schepjes koffie per kopje?’ is immers uitsluitend bij filterkoffie / gemalen koffie van toepassing. Benieuwd geworden? Neem het artikel op je gemakje door en zet direct overheerlijke koffie.

Duurzame koffiefilter

Hoeveelheid koffie voor in een filter koffiezetapparaat

Als je een nieuwe koffiemachine aan wilt schaffen, heb je meer dan voldoende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld voor een luxe espressomachine kiezen, voor een percolator kiezen of voor een filter koffiezetapparaat kiezen. Mocht jouw voorkeur naar een filter koffiezetapparaat uitgegaan zijn, heb je meerdere dingen nodig:

 • Een filter: in dit filter moet je de juiste hoeveelheid koffie scheppen, waarna deze koffie met het water gemengd wordt.
 • Water: je moet het reservoir van het apparaat voldoende vol vullen, zodat het apparaat aan de slag kan.
 • Gemalen koffie: in het filter moet je de juiste hoeveelheid koffie scheppen, zodat dit met het water gemengd kan worden.

Maar, wat is nu de juiste hoeveelheid koffie? Hoeveel schepjes koffie kun je per kopje aanhouden? Eigenlijk kun je hiervoor de volgende stelregel aanhouden: één volle schep met een koffieschepje is voldoende voor één kopje zwarte koffie.

Wil je met de smaak van de koffie variëren? Dan is het advies om met de hoeveelheid koffie te variëren. Des te meer koffie je in het filter stopt, des te krachtiger het kopje koffie gaat worden. Wil je juist van een mild kopje koffie genieten? Dan kies je voor iets minder koffie; in dat geval krijgt het water de overhand, waardoor de smaak minder krachtig wordt.

Om de juiste hoeveelheid koffie te bepalen, heb je dus sowieso een koffieschepje nodig. In ons artikel ‘beste koffieschepjes’ vind je meer informatie over de beste varianten van dit moment. In dat artikel geven wij je ook handige tips voor het uitkiezen van een goed koffieschepje. Een goed koffieschepje waarmee je de juiste hoeveelheid gemalen koffie kunt ‘scheppen’.

Hoeveel gram koffie per kopje?

Heb jij geen goed koffieschepje tot je beschikking? Dan is het al lastig om de juiste hoeveelheid koffie te scheppen. Het is immers niet voor niets dat een koffieschepje uitgevonden is. Nee, door een koffieschepje volledig met koffie te vullen, weet je dat je voldoende koffie gebruikt.

Als je geen koffieschepje tot je beschikking hebt, is er gelukkig nóg een mogelijkheid. Je kunt namelijk ook de hoeveelheid gram op gaan meten. Het advies is daarbij om voor een normaal kopje koffie zo’n 7 á 8 gram aan te houden. Als je een hele nauwkeurige keukenweegschaal hebt, kun je de hoeveelheid koffie dus nauwkeurig bepalen.

Barista & Co koffieschepje

Heb je een liever iets sterker kopje koffie? Voeg dan iets meer gram koffie toe. Mocht je juist de voorkeur aan mildere koffie geven, kun je beter voor 5 á 6 gram koffie kiezen. Ook hierbij is het weer een kwestie van uitproberen, uitproberen en nog eens uitproberen. Uiteindelijk ga je voor jezelf de ideale smaak vinden!

Wat is de juiste verhouding water-koffie?

Heb jij gekozen voor de aanschaf van een filter koffiezetapparaat? Vind je de werking van een dergelijk apparaat bijvoorbeeld handig? Of geniet je van de nostalgische geur die uit een dergelijk apparaat komt? Dan is de aanschaf van een dergelijk apparaat inderdaad de juiste keuze voor je geweest. Het is nu zaak om op het gebied van de water-koffie verhouding ook de juiste keuzes te maken.

Wil jij een normaal kopje zwarte koffie zetten? Dan kun je in principe de volgende verhouding aanhouden:

 • Water: tussen de 100 en 125 ml
 • Koffie: tussen de 7 en 8 gram

Als je deze verhouding aanhoudt, geniet je van koffie met een neutrale smaak. Uiteraard is het bij een filter koffiezetapparaat mogelijk om (veel) invloed op de smaak uit te oefenen. Dat doe je door bijvoorbeeld meer koffie toe te voegen of juist door meer water toe te voegen.

Voeg je verhoudingsgewijs meer water toe? Dan geniet je van koffie die een stukje milder is. Dit komt doordat het aandeel van water groter geworden is ten opzichte van het aandeel koffie. Andersom werkt dit echter ook zo. Des te meer koffie je toevoegt, des te kleiner het aandeel water wordt. Dáárdoor krijgt de koffie een (veel) sterkere smaak.

Hoe oefen je invloed op de smaak van de koffie uit?

Als je een ware fijnproever bent, vind je het ongetwijfeld leuk om te experimenteren. Dat is ook het advies als je bijvoorbeeld een espressomachine of filter koffiezetapparaat tot je beschikking hebt. Met dergelijke machines ben je namelijk echt in staat om invloed op de smaak van de koffie uit te oefenen. Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben wij op dit gebied enkele tips voor je verzameld!

Filter koffiezetapparaat

Als je voor een filter koffiezetapparaat gekozen hebt, heb je alle touwtjes in handen. Dankzij de gemalen koffie en het filter kun je namelijk veel invloed op de koffie uitoefenen. Dat doe je onder meer op de volgende manieren:

 • Experimenteer met de water-koffie verhouding. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je veel experimenteren met de water-koffie verhouding. Het advies is om dit ook écht te doen, aangezien je hiermee nog lekkerdere koffie kunt gaan zetten.
 • Experimenteer met de gemalen koffie. Wist je dat gemalen koffie in allerlei soorten en smaken aangeboden wordt? In ons artikel over de beste filterkoffie (ook wel beste gemalen koffie genoemd) vind je informatie over de varianten die wij aanraden. Met die varianten geniet je van onwijs lekkere filterkoffie, terwijl je dus ook heerlijk kunt gaan experimenteren.

Pistonmachine

Dometic Koffiezetapparaat MC 05 beste

Heb jij voor een halfautomatische espressomachine gekozen? Met zo’n pistonmachine kun je ook heel veel kanten op. Het leuke bij deze machine is dat je echt alle touwtjes in handen hebt:

 • Kies de gewenste maalgraad. Bij een pistonmachine ben je in staat om zelf de maalgraad te bepalen. Kies je voor een grove maling? Dan krijg je relatief slappe koffie. Als je voor een fijne maling kiest, krijg je sterkere koffie. Bij een espresso is het dan ook wenselijk dat je voor een relatief fijne maling kiest.
Quickmill 3000 – Pistonmachine
 • Maak een keuze tussen gemalen koffie of koffiebonen. Bij de meeste pistonmachines kun je een keuze maken tussen gemalen koffie of koffiebonen. de koffiebonen zorgen over het algemeen voor een lekkerdere smaak; veel mensen geven in ieder geval de voorkeur aan koffiebonen.
 • Bepaal goed hoeveel koffie je gebruikt. Uiteraard kun je ook bij een pistonmachine experimenteren met de water-koffie verhouding. Durf op dit gebied dus ook zéker te experimenteren.

Espressomachine

Is jouw voorkeur uitgegaan naar een luxe espressomachine? Dan kun je met slechts enkele drukken op de knop invloed op de smaak van de koffie uitoefenen:

 • Sterkte van de koffie. Bij de meeste espressomachines kun je met één druk op de knop de gewenste sterkte van de koffie aanpassen. De machine zorgt er vervolgens voor dat de water-koffie verhouding hier op aangepast wordt.
 • Hoeveelheid koffie. Ook is het bij de meeste espressomachines mogelijk om de hoeveelheid koffie te veranderen. Wil je bijvoorbeeld een groot cappuccino glas met koffie vullen? Of wil je juist een klein espresso glas met koffie vullen? Aan jou de keus; dit is uiteraard ook van grote invloed op de smaak van de koffie.
Philips EP2220 espressomachine
 • Temperatuur van de koffie. Tot slot kun je ook nog invloed op de temperatuur van de koffie uitoefenen. In een ideale wereld moet het water tussen de 92 en 96 graden Celsius zijn; daarmee kun je de lekkerste koffie zetten.

Overigens kun je bij een espressomachine ook nog met koffiebonen experimenteren. Door andere koffiebonen uit te proberen, geniet je van een andere koffiesmaak. De smaakverschillen tussen de koffiebonen zijn echt heel behoorlijk.

Slotwoord: hoeveel schepjes koffie per kopje?

Zo, je weet nu alles over de water-koffie verhouding. Als je een normaal zwart kopje koffie wilt zetten, zou je één volle maatschep aan koffie moeten gebruiken. Dit staat gelijk aan pakweg 7 á 8 gram koffie, waar je vervolgens 100 tot 125 ml aan water aan toe kunt voegen.

Dit biedt echter voldoende mogelijkheden om te experimenteren. Durf dit dan ook te doen; op die manier kun je uiteindelijk de lekkerste koffie zetten. Dat is de koffie die volledig aan jouw wensen voldoet!

Kafea.nl
Logo