Jura D4 review

Ben je op zoek naar een volautomatische koffiemachine? Gaat je voorkeur hierbij uit naar een prachtige, een hoogwaardige en een veelzijdige koffiemachine? Dan is de kans groot dat je al snel in het aanbod van Jura uitkomt. Dit merk weet namelijk al geruime tijd fraaie, hoogwaardige én veelzijdige koffiemachines op de markt te brengen.

Jura D4 koffiemachine

Dat geldt onder meer voor de Jura D6, voor de Jura ENA 8 en voor de Jura S8. Wil je het liefste en volautomatische koffiemachine zonder al te veel poespas hebben? Dan is het interessant om eens naar de Jura D4 koffiemachine te kijken. In deze Jura D4 review willen wij je graag uitgebreid kennis laten maken met deze koffiemachine.

Alle varianten van de Jura D4

Alternatieven voor de Jura D4

Heb je op dit moment al beginnende interesse in de Jura D4? Dat kunnen wij ons goed voor te stellen. Om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken, is het aan te raden om je goed te verdiepen in dit apparaat. Daar helpen we jou graag een handje bij met deze Jura D4 review. In deze review bespreken wij de belangrijkste pluspunten van dit apparaat, maar kijken we óók kritisch naar de belangrijkste minpunten.

De voordelen van de Jura D4

Het uitkiezen van een nieuwe koffiemachine is hoogstwaarschijnlijk geen dagelijkse bezigheid voor je. Daarnaast is het aanbod van koffiemachines ook echt heel uitgebreid te noemen, waardoor het maken van een goed vergelijk niet altijd even makkelijk is.

Wel kunnen wij het volgende aangeven: om meerdere redenen is het aan te raden om te kiezen voor de Jura D4. Waarom? Nou, dat heeft met de onderstaande voordelen van deze koffiemachine te maken. In onze ogen zijn dit de belangrijkste voordelen van de Jura D4 volautomatische koffiemachine:

 • De smaak van de koffie is overheerlijk
 • Je hebt géén omkijken naar het ontkalken van de machine
 • Je kunt deze koffiemachine makkelijk bedienen
 • De koffiemachine maakt vrij weinig lawaai
 • Je hebt de keus uit vijf koffiespecialiteiten
 • De machine heeft een stijlvol design
 • Deze koffiemachine heeft een groot waterreservoir
 • Geweldige kwaliteit én dus ook een lange levensduur

Overheerlijke smaak van de koffie

Waarom wil jij een koffiemachine kopen? Je doet dit hoogstwaarschijnlijk niet omdat het apparaat mooi in jouw keuken staat, maar juist wél omdat je van heerlijke koffie wilt kunnen genieten. Nou, als je voor de Jura D4 kiest, weet je op voorhand zeker dat je van heerlijke koffie gaat genieten.

Naar onze mening – en de mening van veel andere kopers – is de smaak van de koffie eigenlijk onevenaarbaar. Dit komt voornamelijk door een unieke zetmethode waar Jura voor gekozen heeft. Deze zetmethode, P.E.P. zettechnologie genoemd, zorgt ervoor dat de koffie een vollere smaak krijgt.

Bij deze zetmethode komt het water langer in contact met de koffie. Doordat het water lang in contact met de koffie blijft, kunnen langer alle aroma’s gemengd worden. Juist doordat er meer aroma’s gemengd worden, geniet je van een heerlijke én volle smaak.

De smaak van de koffie is vrij lastig in woorden te omschrijven. Als je echter eenmaal van deze smaak heb mogen genieten, wil je hoogstwaarschijnlijk niks anders meer.

Opvallend is overigens dat deze zettechnologie ook bij de duurdere machines door Jura toegepast wordt. De Jura D4 is eigenlijk het ‘instapmodel’, maar is dus wel voorzien van de beste zettechnologie. Dit merk je dan ook overduidelijk terug aan de heerlijke smaak!

Geen omkijken naar het ontkalken

Vind jij het ook zo vervelend om veel tijd aan het onderhoud van een koffiemachine te besteden? Dan is de Jura D4 voor jou op het lijf geschreven. Deze volautomatische koffiemachine hoeft namelijk nóóit ontkalkt worden.

Hoe dit precies zit? Nou, bij de Jura D4 is het vooral van belang dat je het waterfilter continu tijdens weet te vervangen. Op het moment dat het waterfilter vervangen is, ben je weer verzekerd van de beste smaak van de koffie. Het waterfilter houdt namelijk alle kalkdeeltjes tegen, waardoor ontkalken niet meer nodig is.

Jura D4 ontkalken

Hoef je dan helemaal géén onderhoud uit te voeren aan de Jura D4? Nou, daar komt het nagenoeg wel op neer ja. Het enige waar je echt aandacht aan moet besteden, is het schoonmaken van de zetgroep. Het advies van Jura is om deze zetgroep wekelijks te reinigen. Gelukkig kun je hiervoor gebruik maken van het automatische reinigingsprogramma; hiermee heb je de zetgroep héél snel volledig gereinigd.

Al met al kunnen we het volgende concluderen: de Jura D4 is een onderhoudsarme volautomatische koffiemachine. Bij vergelijkbare koffiemachines moet je echt veel meer tijd besteden aan het onderhoud. De Jura D4 is dan ook ideaal voor de drukke mensen én de mensen die het liefste zo min mogelijk tijd besteden aan schoonmaken.

Makkelijke bediening

Als je het design van de Jura D4 bekijkt, valt één ding je mogelijk direct op: deze koffiemachine heeft geen display. Is door het ontbreken van het display de bediening van dit apparaat niet super lastig? Nee, integendeel zelfs.

Doordat dit apparaat weinig knoppen heeft, spreekt de bediening eigenlijk direct voor zich. Daarbovenop komt ook nog eens dat je de Jura D4 middels jouw smartphone kunt bedienen.

Jura D4 bediening

Met dank aan de speciale Jura app kun je deze machine op afstand bedienen. Zo geef je via jouw smartphone aan welke instellingen de machine moet hanteren en hoeveel kopjes koffie je wenst te hebben. Zoals je op de foto kunt zien, is het immers mogelijk om twee kopjes koffie tegelijkertijd te zetten.

Over deze bediening zijn wij echt te spreken. In deze tijd van digitalisering is dit een prachtig voorbeeld van de vele mogelijkheden. Bovendien hoef je op deze manier het display echt niet te missen; je bent namelijk al snel gewend aan de Jura app waarmee je deze koffiemachine kunt bedienen.

Heb je soms geen smartphone bij de hand? Ook dan kun je nog van een oké bediening genieten. In onze ogen is dit met name te danken aan het gebrek aan knoppen; less is more.

Maakt weinig lawaai

Wil jij ’s avonds laat nog van een lekkere stevige espresso genieten? Liggen op dat moment jouw kinderen al te slapen? Dan is het niet altijd verstandig om nog gebruik van een volautomatische koffiemachine te maken. sommige van deze machines maken namelijk veel lawaai.

Dat is allerminst het geval bij de Jura D4. Een absoluut voordeel is namelijk dat deze machine weinig tot geen geluid produceert. Je hoort de machine uiteraard af en toe wel, maar dit geluid is allesbehalve storend te noemen. Het maximale geluidsniveau van deze koffiemachine is slechts 59 decibel.

Is dat significant stiller dan andere koffiemachines? Ja, dat is zeker het geval. De Jura A1 espressomachine maakt bijvoorbeeld maximaal 62 decibel aan geluid en de Jura E6 Platina maar liefst maximaal 68 decibel. Het is dan ook volledig terecht om te stellen dat de Jura D4 weinig geluid produceert!

Vijf koffiespecialiteiten

Ben jij een liefhebber van pure koffie? Dan is de Jura D4 ook voor jou op het lijf geschreven. Met deze koffiemachine ben je namelijk in staat om vijf verschillende koffiespecialiteiten te zetten: espresso, doppio, americano, lungo en ristretto.

Hierbij is het ook nog mogelijk om zelf de smaak van de koffie te beïnvloeden. Dit doe je door de sterkte, de hoeveelheid en/of de temperatuur van de koffie naar wens aan te passen. Dankzij deze mogelijkheid geniet je altijd optimaal van één van de vijf koffiespecialiteiten.

Iets wat hierbij ook nog super is, is de aanwezigheid van een geheugenfunctie. Als je eenmaal de perfecte samenstelling van instellingen hebt, kun je deze gemakkelijk opslaan in het geheugen van de machine. De volgende keer hoef je dus niet alle instellingen weer handmatig te selecteren; met één druk op de knop zet je de koffiespecialiteit waar je zo gek op bent.

Let wel op: deze koffiemachine heeft géén melkopschuimer. Je bent hierdoor niet in staat om alleen met deze koffiemachine te genieten van bijvoorbeeld een cappuccino. Dit is uiteraard wel mogelijk als je nog een losse melkopschuimer aanschaft. 

Stijlvol design

Wil je jouw nieuwe volautomatische koffiemachine een prominente plek in jouw keuken geven? Als je voor de Jura D4 kiest, hoef je daar geen tweede keer over na te denken. Deze koffiemachine heeft namelijk een prachtig en een stijlvol design.

Zoals eerder in deze Jura D4 review al aangegeven, heeft Jura gekozen voor het motto ‘less is more’. Deze koffiemachine heeft een strakke vormgeving zonder al te veel poespas. In combinatie met de zwarte kleur brengt dit een prachtige uitstraling met zich mee.

Jura D4 design

Daarbij zijn wij ook te spreken over de chromen elementen die her en der aangebracht zijn. Meest aansprekende daarbij is uiteraard het logo van jura, maar ook de koffie uitloop is volledig in het chroom uitgevoerd. In onze ogen heeft Jura qua design óók de juiste keuzes weten te maken.  

Tevens is het volgens ons een voordeel dat deze koffiemachine relatief compact uitgevoerd is. Voor het overzicht hebben wij de afmetingen van de machine op een rijtje gezet:

 • Hoogte: 34,5 centimeter
 • Breedte: 28 centimeter
 • Diepte: 41,5 centimeter

Groot waterreservoir

Vind je het ook zo vervelend om regelmatig het waterreservoir bij te moeten vullen? Ook dan is het interessant om voor de Jura D4 te kiezen. Deze machine heeft namelijk een waterreservoir met een inhoud van maar liefst 2 liter.

Door deze forse inhoud hoef je simpelweg niet al te vaak het reservoir bij te vullen. Dit bespaart je een hoop tijd, maar draagt uiteraard ook bij aan het gemak dat je ervaart.

Overigens bevindt dit reservoir zich aan de zijkant/bovenkant van dit apparaat. Gelukkig heeft Jura ervoor gezorgd dat je dit waterreservoir uit kunt nemen. Door het reservoir op te tillen, haal je ‘m uit het apparaat. Je kunt het reservoir vervolgens onder de kraan bijvullen; gemak dient de mens!

Lange levensduur

Ben je voornemens om een flink bedrag in een koffiemachine te investeren? Dan heb je ongetwijfeld als wens dat je hier zo lang mogelijk van kunt genieten. Indien je voor de Jura D4 kiest, ben je hier sowieso van verzekerd. In onze ogen heeft deze koffiemachine namelijk écht de gewenste kwaliteit.

Zo heeft het merk Jura alleen maar voor de beste onderdelen en materialen gekozen. Deze onderdelen dragen niet alleen bij aan de heerlijke smaak van de koffie, maar dragen ook bij aan de kwaliteit (en levensduur van dit apparaat).

 Dit geldt overigens ook voor de toegepaste materialen. Zo zijn de maalschijven van staal vervaardigd, is de waterleiding van kunststof vervaardigd en is ook de gehele behuizing van kunststof vervaardigd. Al met al zijn dit de ideale materialen voor een koffiemachine!

Overige voordelen van de Jura D4

Zijn dit alle voordelen van de Jura D4? Nee, zeker niet. In onze ogen brengt deze volautomatische koffiemachine nóg veel meer voordelen met zich mee. Zo zijn bijvoorbeeld ook de pompdruk en het vermogen van de machine dik in orde. Als je graag nog meer over deze machine wilt weten, verwijzen wij je graag naar onderstaande video. Met deze video krijg je een nóg betere indruk van deze machine en de bijbehorende voordelen:

De nadelen van de Jura D4

In deze Jura D4 review heb je kennis kunnen maken met veel voordelen. Aan de hand van deze lijst met voordelen zou je wellicht denken dat dit een perfecte volautomatische koffiemachine is. Wij kunnen echter stellen dat dit niet het geval is.

Tijdens het testen van dit apparaat liepen wij namelijk ook tegen meerdere nadelen aan. Aangezien we jou zo compleet mogelijk willen informeren, hebben wij ook deze nadelen voor je op een rijtje gezet:

 • Met deze koffiemachine kun je géén koffiespecialiteiten met melk zetten
 • Deze koffiemachine heeft geen warmhoudplaat
 • In sommige situaties mis je het display
 • Het bonenreservoir is aan de kleine kant
 • Lekbakje is aan de kleine kant

Geen koffiespecialiteiten met melk

Ben je een liefhebber van een cappuccino of een latte macchiato? Dan kun je beter kiezen voor de Jura D6. In tegenstelling tot de Jura D6 heeft de Jura D4 namelijk géén melkopschuimer. Je bent hierdoor niet in staat om van een koffiespecialiteit met melk te genieten.

Is het dan alsnog mogelijk om hier wel van te genieten? Ja, dat kan indien je een goede melkopschuimer aanschaft. De ervaring leert echter dat de smaak van de cappuccino/latte macchiato dan niet altijd subliem te noemen is. Dat is wel het geval als je voor een volautomatische koffiemachine mét ingebouwde melkopschuimer kiest.

Geen warmhoudplaat

Wist je dat een espresso het lekkerste is als deze heerlijk warm is? Met dit in het achterhoofd hechten wij redelijk wat waarde aan de aanwezigheid van een warmhoudplaat. Spijtig genoeg moesten wij concluderen dat de Jura D4 géén warmhoudplaat heeft.

Het gevolg hiervan is dat de warme koffie in aanraking komt met het koude kopje. Dit zorgt voor een snelle daling van de temperatuur van de koffie; je kunt hierdoor minder lang van een heerlijke espresso genieten.

Geen display

Eerder in deze Jura D4 review roemden wij de bediening van dit apparaat. Met name de bediening via de smartphone sprak ons erg aan. Naarmate wij langer van dit apparaat gebruikte maakten, kwamen wij er achter dat de afwezigheid van een display soms toch vervelend was.

Met een display weet je eigenlijk altijd het overzicht te behouden. Zo zie je altijd voor welke instellingen je hebt gekozen én kun je de instellingen ook makkelijk zelf bepalen. Bij de Jura D4 heb je daar dus echt de app voor nodig. Indien je géén smartphone bij de hand hebt, komt de afwezigheid van het display tot uiting.

Klein bonenreservoir

Ook hebben we eerder in deze Jura D4 review de grootte van het waterreservoir geroemd. Dit waterreservoir heeft een inhoud van 2 liter, waardoor je het reservoir niet al te vaak bij hoeft te vullen.

Helaas is het bonenreservoir verhoudingsgewijs een stuk kleiner uitgevoerd. Dit reservoir heeft een inhoud van 200 gram. Voor een dergelijk klein reservoir kiest Jura eigenlijk altijd, maar wij begrijpen niet al te goed waarom. Als het reservoir iets groter zou zijn, zou je het reservoir minder vaak bij hoeven te vullen.

Doordat het reservoir niet zo groot is, blijf je wel genieten van verse bonen. In een te groot reservoir worden de bonen immers snel minder vers. Elk nadeel heeft dus ook zijn voordeel.

Lekbakje is klein

Tot slot willen we ook nog benoemen dat het lekbakje aan de kleine kant is. Met name als je veel koffie drinkt, ben je met enige regelmaat dit lekbakje aan het legen. Dit is overigens ook een nadeel die we in meerdere beoordelingen van andere kopers tegengekomen zijn. Persoonlijk vinden wij het ook onhandig en jammer dat dit lekbakje zo klein is.

Ervaringen van andere kopers

Is de Jura D4 een populair apparaat? Ja, dat is zeker het geval. Bij onze partners Coolblue en Bol.com zijn door de nodige kopers ook nog eens een beoordeling achtergelaten.

Bij Bol.com hebben 7 kopers een review achtergelaten, waarbij de gemiddelde score een 4,9 (schaal van 1-5) is. Bij Coolblue hebben maar liefst 69 kopers een beoordeling achtergelaten, waarbij de gemiddelde score een 9 (schaal 1-10) is. De beoordelingen zijn dus over het algemeen héél positief te noemen!

Jura D4 ervaringen

Graag geven we je ook nog een duidelijk beeld van deze beoordelingen. Bij onze partners hebben wij er enkele beoordelingen tussenuit gepikt, welke in onze ogen veelzeggend zijn voor de Jura D4:

 • Elk van ons houd van een groot bakje koffie, maar met andere koffiesterkte en dat lukt prime, een keer instellen en voor altijd goed! Koffie is ook lekker warm!
 • Het schoonmaken is veel beter dan onze vorige machine, van een ander merk. Koffie prut is droog.
 • De machine maalt veel zachter dan onze vorige en zet overheerlijke koffie. Is makkelijk in te stellen in verschillende sterktes en hoeveelheid water. Helemaal via de app.
 • Heel fijn espresso apparaat, waar je heerlijke koffie mee zet en zonder allerlei overbodige extra’s.
 • Mooi apparaat Zet heerlijke koffie. Prima vervanger na 13 jaar van mijn vorige Jura
 • Als je een goede kop koffie of espresso wil, is dit het beste apparaat. Geen gedoe met melk en andere instellingen. Ideaal is dat je dat je de mogelijkheid hebt om direct de sterkte van de koffie per kop kunt bepalen. Super eenvoudig in gebruik.
 • De vorige machine had een groter waterreservoir en er kon meer koffie in blijf aan het slepen met het vullen.
 • Ik wilde geen poespas voor barista's. Daardoor had ik een smaller apparaat verwacht (mijn fout natuurlijk, want maten staan er gewoon bij vermeld) Verder vind ik de waterlekbak en koffiedrabbak goedkoop en niet makkelijk in gebruik bij schoonmaken. Ook vind ik het jammer dat bovenop geen plaats is voor kopjes.

Het is duidelijk: de meeste kopers zijn te spreken over de Jura D4. Ondertussen is het ook goed om rekening met enkele nadelen te houden; het is niet voor niets dat de laatste twee beoordelingen cursief gedrukt zin. Die twee beoordelingen laten namelijk zien dat niet alle beoordelingen positief zijn.

De Jura D4 kopen

Heb je direct interesse om de Jura D4 te kopen? Wij kunnen maar al te goed begrijpen waarom. Als je de Jura D4 wilt gaan kopen, is het wel aan te raden om een goed vergelijk tussen verschillende webshops te maken. Elke webshop hanteert namelijk haar eigen prijs voor deze volautomatische koffiemachine. Bij onderstaande webshops vind je in ieder geval de scherpste prijzen:

Alternatieven

Voldoet de Jura D4 grotendeels aan jouw wensen? Ben je echter niet volledig overtuigd van dit apparaat? Dan is het goed om nog even verder te kijken. Ook daar helpen we jou graag een handje bij. Wij hebben namelijk twee alternatieven geselecteerd die ook zeker de moeite waard zijn:

Jura D6 Piano Black

In deze Jura D4 review hebben we meerdere keren het vergelijk met de Jura D6 gemaakt. Dat is niet geheel verwonderlijk, aangezien deze apparaten vrij vele op elkaar lijken. Ben je een liefhebber van koffiespecialiteiten met melk? Dan kun je sowieso beter voor de Jura D6 kiezen.

Daarbij moet je wel rekening houden met een hoger prijskaartje. De Jura D6 is ongeveer honderd euro duurder dan de Jura D4. Voor die meerprijs krijg je een uitgebreidere machine met iets meer mogelijkheden.

Jura D6 zwarte kleur

Siemens EQ6 Plus s100 TE651209RW

Ook deze volautomatische koffiemachine van Siemens is volgens ons vergelijkbaar met de Jura D4. Deze koffiemachine heeft grotendeels dezelfde eigenschappen, maar heeft wel een compleet ander design. Zo heeft deze koffiemachine een display, terwijl die bij de Jura D4 ontbreekt.

Aan de andere kant is het wel zo dat de smaak van deze koffiemachine iets minder is. Of laten we het zo zeggen: veel koffieliefhebbers geven toch echt de voorkeur aan de smaak die Jura koffiemachines weten te creëren!

Kafea.nl
Logo