Koffie leren drinken: 10 tips

Heb je nog nooit eerder koffie gedronken? Ben je jong en wil je graag leren koffie drinken? Of ben je al wat ouder en wil je graag aan levende lijve ondervinden of je koffie lekker vindt? Er zijn tal van situaties te bedenken waarin je graag koffie zou willen leren drinken.

Bevind jij je op dit moment in een dergelijke situatie? Dan raden wij je aan om dit artikel op je gemakje door te nemen. In dit artikel delen wij namelijk 10 tips met je waarmee je koffie kunt leren drinken. Bij Kafea reviewen wij niet alleen de beste koffieapparaten en hulpmiddelen, maar voorzien wij je ook graag van de juiste informatie. Met dít artikel willen wij je zowel informeren als inspireren.

Koffie leren drinken

Waarom koffie leren drinken?

In ons land is koffie één van de populairste drankjes. Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat wij in Nederland echt gek op koffie zijn. Ten opzichte van andere landen drinken we in ons land véél meer koffie.

Geldt dit nog niet voor jou? Als je nog nooit eerder koffie hebt gedronken, is het om meerdere redenen aan te raden om dit drankje toch eens uit te proberen: 

  • De smaak is uniek: de smaak van koffie kom je bij geen enkel ander drankje tegen. Het is lastig om dit in woorden uit te drukken, dus zou je dit echt eens met je eigen zintuigen moeten ervaren. Grote kans dat je de eerste slok niet al te lekker vindt, maar je merkt wel op dat de smaak uniek is.
  • Koffie maakt je alerter: moet je op je werk even heel scherp zijn? Of moet je om welke reden dan ook over extra alertheid beschikken? Dan komt koffie ook maar al te goed van pas. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je door koffie een stuk alerter bent.
  • Beter concentreren: uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat je je dankzij koffie beter kunt concentreren. Door bijvoorbeeld voorafgaand een belangrijke toets of vergadering koffie te drinken, blijf je continu je hoofd bij de zaken houden.
  • Betere spijsvertering: door koffie te drinken, breng je je spijsvertering op gang. Koffie kun je hierdoor zien als een natuurlijke vorm van laxeermiddel.
  • Koffie verkleint de kans op ziekten: uit onderzoek is gebleken dat koffie goed werkt tegen het voorkomen van ziekten. Zo is dankzij de koffie de kans op hart- en vaatziekten een stuk kleiner. Ook is de kans kleiner dat je diabetes, alzheimer, Parkinson of kanker krijgt.
  • Erg gezellig: tot slot zijn de meeste koffiedrinkers het er wel over eens dat koffie drinken gezellig is. Stel je voor dat je op zondagochtend uit je bed stapt en het buiten regent. Hoe heerlijk is het dan om je op de bank te nestelen, de krant er bij te pakken en van een lekker warm kopje koffie te genieten? Grote kans dat je op dit moment een ultiem gevoel van ontspanning ervaart!

Kan iedereen koffie leren drinken?

Ja, dat is het geval. Het is echter ook goed om te weten dat sommige mensen koffie gewoon echt niet lekker vinden. Voor die mensen is er gelukkig een oplossing: er bestaan heel veel soorten koffievarianten.

Juist doordat er zoveel koffievarianten bestaan, kun je altijd wel een geschikte koffievariant vinden. Dat is een koffievariant die wél bij je in de smaak valt. Om dit te achterhalen, komen de tips uit dit artikel goed van pas.

Koffie leren drinken: zó doe je dat

Heb je de wens om koffie te leren drinken? Geweldig! Koffie is lekker, koffie maakt je alerter en koffie drinken is gezellig. Om van deze voordelen te kunnen genieten, zou je wel koffie moeten leren drinken.

Over het leren drinken van koffie hebben we 10 handige tips voor je verzameld. Neem de onderstaande tips door en leer daarmee koffie te drinken!

Tip 1: begin niet met een espresso of zwarte koffie

Ben je van plan om voor het eerst een kopje koffie te drinken? Dan raden wij je aan om vooral niet met een espresso of een kopje zwarte koffie te beginnen. Waarom niet? Omdat de smaak van deze koffievarianten nogal intens is. Als je nog nooit koffie hebt gedronken, is de smaak waarschijnlijk té intens naar je mening.

In plaats daarvan kun je beter voor een cappuccino, een latte macchiato of een koffie verkeerd kiezen. Over deze drie koffiespecialiteiten zetten we de belangrijkste informatie even op een rijtje:

Koffie verkeerd ingredienten
  • Cappuccino: een cappuccino is een koffiespecialiteit met drie gelijke delen. Aan de onderkant zit de espresso, daarbovenop zit melk en daarbovenop zit weer melkschuim. In ons artikel ‘cappuccino maken’ lees je precies hoe je thuis een lekkere cappuccino kunt maken.
  • Latte macchiato: een latte macchiato bestaat uit meerdere laagjes melk en koffie. De espresso moet hierbij op de juiste manier aan de melk toegevoegd worden, waardoor deze lagen door elkaar heenkomen in het glas.
  • Koffie verkeerd: een koffie verkeerd is een kleine hoeveelheid koffie met een grote hoeveelheid melk. Dat deze koffiespecialiteit de term ‘verkeerd’ heeft gekregen, is goed te verklaren. Normaal gesproken is er namelijk sprake van veel koffie en melk. Bij een koffie verkeerd is dus net andersom (= dus verkeerd). In ons artikel over koffie verkeerd lees je hier meer over.

Waarom je het beste met deze koffiespecialiteiten kunt starten? Omdat je dan op een aangename manier kennismaakt met de smaak van koffie. Bij deze specialiteiten proef je namelijk meer de melk dan de koffie. Dit stelt je in staat om langzaamaan te wennen aan de smaak van koffie.

Tip 2: kies voor de beste koffie

Door de jaren heen zijn veel soorten koffie op de markt gebracht. Bekende voorbeelden hiervan zijn gemalen koffie, koffiebonen, cups en pads. Doordat je uit zoveel soorten koffie kunt kiezen, zijn er grote smaakverschillen door de jaren heen ontstaan.

Als je koffie wilt leren drinken, kies je bij voorkeur voor de beste koffie. Volgens ons is dat in 99% van de gevallen een keuze voor koffiebonen. koffiebonen brengen heerlijke en verse aroma’s met zich mee. Je proeft hierdoor echt de smaak van koffie, waardoor je precies achterhaalt wat de smaak van koffie is.

Is het verstandig om dan maar direct een zak met koffiebonen te kopen? Nee, dat is onverstandig. Je doet er verstandiger aan om eerst naar bijvoorbeeld een café bij je in de buurt te gaan. Bestel daar eens verschillende soorten koffie. Grote kans dat men in het café gebruik van koffiebonen maakt!

Tip 3: pak er een glaasje water bij

Neem je voor het eerst een slok koffie? Dan voel je de intense smaak direct door je hele lijf. Om deze intense smaak zo snel mogelijk ‘af te laten koelen’, is het verstandig om naast je kopje koffie een glaasje water te zetten. Nadat je een slokje koffie hebt genomen, kun je de smaak wegspoelen met een glaasje water.

Weet je overigens waarom je in een restaurant vaak een glaasje water bij je koffie krijgt? De reden hiervoor is juist precies het tegenovergestelde van bovenstaande tip. Het is namelijk de bedoeling dat je eerst een slokje water neemt en vervolgens de koffie drinkt. Op die manier komt de smaak van de koffie nóg beter tot zijn recht. Als je nog niet eerder met de smaak van koffie kennisgemaakt hebt, kies je beter voor de volgorde die wij hierboven adviseren.

Tip 4: probeer meerdere soorten koffie uit

In eerste instantie is het advies om met latte macchiato, cappuccino en/of een koffie verkeerd te starten. Naarmate je meer en meer kopjes op hebt, kun je ook naar andere soorten koffie gaan kijken.

Dat is iets wat wij je maar al te graag adviseren. Door meerdere smaken uit te proberen, achterhaal je snel naar welke koffiesmaken je voorkeur uit gaat. Als je eenmaal een perfecte koffievariant gevonden hebt, wil je niks anders dan die koffievariant drinken. Daarmee leer je nog sneller om koffie te drinken.

Cafe au lait

Tip 5: begin niet te vroeg met koffie te leren drinken

Heb je enig idee waarom er vrij weinig kinderen zijn die koffie drinken? Dit heeft puur te maken met de smaakpupillen van een kind. De smaakpupillen zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor de smaak van koffie absoluut niet gewaardeerd wordt.

De smaak van koffie wordt door een kind als erg bitter en intens ervaren. Pas als de smaakpupillen ‘tot bedaring’ zijn gebracht, kan koffie door kinderen gewaardeerd worden. Begin daarom nooit te vroeg met koffie te leren drinken.

Wil je graag je kind koffie leren drinken? Laat hem/haar dan eens aan je koffie ruiken. Grote kans dat je kind vanaf dat moment liever geen koffie drinkt. De geur en smaak van koffie is voor jongere kinderen simpelweg te intens.

Tip 6: neem de tijd voor het leren drinken van koffie

Koffie drinken kun je vergelijken met het leren van een onbekende taal. Als je een onbekende taal gaat leren, is dit aan het begin nogal onwennig. Je hebt nog geen gevoel bij de taal, terwijl je ook nog niet al te veel ervaring hebt. Pas als je langere tijd met de taal aan de slag gaat, ga je de taal onder de knie krijgen.

Dat is ook het geval bij het drinken van koffie. Je gaat niet binnen één week koffie leren drinken. Nee, dit is een langdurig traject waarin je tal van kopjes koffie moet drinken. Door dit langzaamaan op te bouwen, laat je je smaakpupillen bovendien wennen aan de smaak van de koffie.

Met andere woorden: loop niet te hard van stapel. Begin met bovenstaande tips met het leren drinken van koffie en bouw dit langzaamaan uit. Als je smaakpupillen eenmaal aan de koffie gewend zijn, kun je moeiteloos meerdere kopjes koffie per dag drinken. Aan het begin is dat echter niet aan te raden.

Tip 7: voeg suiker of melk aan je koffie toe

Als je voor het eerst koffie gaat drinken, proef je een unieke smaak. Een unieke smaak die je nog nooit eerder geproefd hebt; zoals al eerder aangegeven, is koffie niet met een ander drankje te vergelijken.

Aangezien de smaak zo uniek is, is de kans groot dat deze smaak in eerste instantie niet helemaal naar je wens is. Om koffie te leren drinken, kun je ervoor kiezen om suiker of melk aan je koffie toe te voegen. Daarmee weet je de smaak minder intens te maken, terwijl je smaakpupillen ook al aan de smaak van suiker en melk gewend zijn. Dat zorgt ervoor dat je smaakpupillen sneller ‘wennen’ aan de smaak van koffie.

Koffie verkeerd volle melk

Tip: je kunt ook eens naar bijvoorbeeld cacao, nootmuskaat, een zoetje of vanille. Door zoete bestanddelen aan je koffie toe te voegen, wordt de bittere smaak opgeheven.

Tip 8: combineer koffie met chocolade

Weet je welke combinatie het altijd goed doet? Koffie en chocolade. De chocolade brengt een zoete smaak met zich mee, terwijl koffie een bittere smaak met zich mee brengt. Deze twee smaken vullen elkaar perfect aan en vormen zodoende een heerlijke combinatie.

Hoe je dit het beste kunt combineren? Zet een kopje koffie en pak tegelijkertijd een stukje chocolade uit de koelkast. Neem vervolgens een slok van je koffie, slik dit door en neem vervolgens een hap van de chocolade. In je mond ontstaat nu een heerlijke combinatie van smaken. Grote kans dat je smaakpupillen maar al te snel aan deze smaak gewend zijn!

Tip 9: maak van het leren koffie drinken een feestje

Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om van het drinken van koffie een feestje te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door de hier bovenstaande tip over het eten van chocolade op te volgen.

Verder is het erg leuk om bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin koffie te leren drinken. Klets gezellig met elkaar, kijk naar een film of kijk naar jullie favoriete serie. Tijdens dat moment kunnen jullie beide aan de smaak van de koffie wennen. Doordat het erg gezellig is, voelt alles al direct een stuk lekkerder aan. Grote kans dat dit ook voor de koffie geldt.

Koffie leren drinken hoef je overigens niet in je woning te doen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar een koffiecorner bij je in de buurt te doen. Of heb je een leuk café in de buurt zitten? Ga daarnaartoe en bestel daar een lekkere koffie. Door de koffie daar te drinken, geniet je sowieso van lekkere koffie.

Tip 10: haal de juiste koffieproducten in huis

Met bovenstaande negen tips ben je in staat om koffie te leren drinken. Ben je eenmaal gewend aan de unieke én lekkere smaak van koffie? Dan is het tijd om de volgende stappen te zetten. Dat doe je door de juiste koffieproducten in huis te halen.


Wat de juiste koffieproducten zijn? Wij bespreken hieronder de juiste koffieproducten die in jouw keuken niet mogen ontbreken.

Een goede koffiemachine

Iets wat zeker niet mag én kan ontbreken, is een goede koffiemachine. Gaat je voorkeur uit naar gemak? Dan is een koffiecupmachine wellicht de beste keuze voor je. Gaat je voorkeur uit naar een compacte machine die snel een kopje koffie zet? Kijk dan eens naar een Senseo apparaat. Of geef je de voorkeur aan een authentiek en nostalgisch gevoel? Dan is een filter koffiezetapparaat de beste optie.

Wil je vooral van veel gemak verzekerd zijn? Dan is een volautomatische espressomachine de beste optie voor je. Met zo’n espressomachine zet je overigens ook heerlijke koffie; in zo’n machine horen namelijk koffiebonen.

Krups EA819E geheugenfunctie

Wil je het direct ontzettend goed aanpakken? En vind je het ook leuk om veel invloed op de smaak van koffie uit te kunnen oefenen? Dan is een pistonmachine de beste optie voor je.

Met andere woorden: bepaal waar je voorkeuren naar uit gaan. Aan de hand van je voorkeuren kun je de beste koffiemachine uitkiezen. Op onze website vind je in ieder geval héél veel reviews over de verschillende koffiemachines.

De beste koffie

Eerder in dit artikel heb je al kunnen lezen dat je in de beste koffie zou moeten investeren. Wat de beste koffie is, hangt van je koffiemachine af. Via onderstaande links check je direct wat de beste koffie is voor in jouw koffiemachine:

De juiste glazen

Wist je dat de koffieglazen van groot belang zijn voor de smaak van de koffie? Als je bijvoorbeeld thuis een espresso gaat zetten, heb je hier de juiste glazen voor nodig. Dat is ook het geval als je een cappuccino of latte macchiato wilt zetten.

Hieronder zetten wij de verschillende beste koffieglazen voor je op een rijtje:

Beste espresso glazen

De juiste hulpmiddelen

Bij het zetten van een kopje koffie kun je altijd wel handige hulpmiddelen gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vacuüm bewaardoos voor de koffiebonen, aan een cuphouder voor de cups of aan een koffie weegschaal.

Onderhoud de machine goed

Tot slot adviseren wij je om je koffiemachine goed te onderhouden. Door je machine goed te onderhouden, blijft je machine in de beste conditie. Dát zorgt ervoor dat je machine in staat is om de optimale prestaties te leveren. Iets wat je duidelijk proeft aan de smaak van de koffie.

Koop daarom de beste ontkalkingstabletten, beste waterfilters én de beste reinigingstabletten!

Kafea.nl
Logo