Dalgona koffie, wat is het en hoe kan je het maken?

Heb je zwarte koffie, koffie met een scheutje melk of een cappuccino inmiddels wel gezien? Waarom ga je dan niet met variëren met allerlei andere koffiespecialiteiten? Zo is het erg verfrissend om eens een dalgona koffie uit te proberen.

In dit artikel laten wij je graag kennis maken met dalgona koffie. We bespreken waar deze koffievariant vandaan komt, wat zo typerend voor deze koffievariant is en hoe je de koffievariant zelf thuis kunt maken. Hierbij treffen we ook nog een parallel met andere koffievariant die enigszins op dalgona koffie lijkt.

Dalgona koffie info

Wat is dalgona koffie?

Dalgona koffie is op geen enkele manier te vergelijken met normale koffie. Dit betreft namelijk ijskoffie met meerdere toevoegingen. Dankzij deze toevoegingen lijkt een kopje dalgona koffie meer op een soort van dessert dan op een ‘echt’ kopje koffie.

Wat zo kenmerkend voor dalgona koffie is, is de karamel smaak. Bij het bereiden van deze koffiesoort wordt karamel of karamelsiroop gebruikt, waardoor de koffie een onderscheidende smaak krijgt. Een smaak die bij veel mensen in goede aarde valt, aangezien dalgona koffie steeds populairder wordt.

Waar komt dalgona koffie vandaan?

Heb je je al eens in de historie van andere koffievarianten verdiept? Dan weet je mogelijk dat koffievarianten van over de gehele wereld naar ons land over zijn komen waaien. Onder meer Italië heeft op dit gebied een flinke vinger in de pap gehad, maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld Amerika. Vanuit Amerika is bijvoorbeeld de frappuccino naar ons land over komen waaien.

Voor de historie van dalgona koffie moeten we naar een niet al te gebruikelijk land; Zuid Korea. In Zuid Korea is dit al geruime tijd één van de populairste koffievarianten.

Voor dit drankje maken de Zuid Koreanen gebruik van een bekend toffee snoepje; dalgona. De smaak van dit toffee snoepje is niet alleen voor het snoepje kenmerkend, maar ook voor deze koffiesoort.

Uit welke ingrediënten bestaat een dalgona koffie?

Dat dalgona koffie uit Zuid-Korea afkomstig is, is uniek te noemen. Dat deze koffievariant op een toffee snoepje gebaseerd is, mag ook uniek genoemd worden. En dat dit een ijskoud koffiedrankje betreft, is ook erg uniek.

Om een dalgona koffie te maken, heb je onder meer de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten dalgona
 • Koffie. Je kunt ervoor kiezen om direct oploskoffie te gebruiken, maar je kunt zelf ook de gewenste koffiebonen malen. Of je kiest ervoor om met je espressomachine een espresso te zetten.
 • Suiker. Voor de zoete smaak van dalgona koffie wordt niet alleen karamel gebruikt, maar ook suiker. Je kunt voor normale suiker kiezen, maar ook kristalsuiker of bruine suiker worden voor een dalgona koffie gebruikt
 • IJsblokjes. Aangezien dalgona een ijskoud koffiedrankje is, heb je ook nog ijsblokjes nodig.
 • Volle melk. Als je naar een kopje dalgona koffie kijkt, is het net alsof je een koffie verkeerd ziet. Dit is te danken aan bovenstaande ingrediënten, maar ook aan de volle melk.

Is dalgona koffie gezond?

Dalgona koffie is zeker niet de gezondste koffievariant. Dit komt door de suikers die je toevoegt en mogelijk ook nog door de karamelsiroop die je toevoegt. Feit is wel dat de smaak van dalgona koffie ongeëvenaard is.

Overigens is volle melk met het oog op een dieet ook niet de beste keuze. Kijk daarom eens of je de volle melk kunt vervangen door een alternatief. Dit kun je ook doen bij andere koffievarianten met melk.

Welke benodigdheden heb je verder nog nodig?

Voor het maken van een heerlijke dalgona koffie heb je bovenstaande ingrediënten nodig. Maar, alleen daarmee ga je het niet redden. Je hebt namelijk ook nog meerdere keukenapparaten nodig.

Zo moet je mogelijk een beroep doen op je koffiemolen. Koop je kant-en-klare oploskoffie? Dan heb je uiteraard geen koffiemolen nodig, maar wel bijvoorbeeld een goede waterkoker. Voor het mengen van de oploskoffie heb je immers heet water nodig.

Verder is het aan te raden om een goede keukenmixer aan te schaffen. Je moet voor een dalgona koffie namelijk de koffie, suiker en water met elkaar mixen. Dit kun je met een handmixertje doen, maar het is veel beter om te kiezen voor een volwaardige keukenmixer. Daarmee zet je nog sneller een heerlijk kopje dalgona koffie.

Daarnaast adviseren wij je om in de juiste koffieglazen te investeren. Voor een dalgona koffie heb je relatief grote koffieglazen nodig. Je gebruikt voor deze koffievariant namelijk niet al te veel koffie, maar wel de nodige hoeveelheid melk. Gebruik daarom bij voorkeur grote glazen, óók omdat je nog met de ijsblokjes te maken hebt.

Tot slot is het zaak om in een goede kom te investeren. Waarom? Omdat je in deze kom met de mixer de verschillende ingrediënten kunt mengen. Dit stelt je in staat om een heerlijke dalgona koffie te maken.

Hoe maak je dalgona koffie?

Lijkt de smaak van een dalgona koffie je heerlijk? Of heb je wellicht in binnen- of buitenland al eens deze heerlijke koffievariant mogen proeven? Het is goed om te weten dat je relatief makkelijk thuis een heerlijke dalgona koffie kunt bereiden.

Als je één kopje dalgona koffie wilt maken, heb je hier alleen de volgende ingrediënten voor nodig:

Dalgona koffie maken
 • 2 eetlepels oploskoffie. Dit staat gelijk aan ongeveer 16 á 18 gram aan koffie. Je kunt dus ook 16 á 18 gram koffiebonen afwegen.
 • 2 eetlepels suiker. Zoals eerder al aangegeven, kun je uit meerdere soorten suikers kiezen. Als je het ‘normale’ recept aan wilt houden, kies je voor kristalsuiker.
 • 2 eetlepels water. Dit water moet zo heet mogelijk zijn, aangezien je daarmee het mengsel goed op kunt kloppen.
 • IJsblokjes. Het advies is om een paar ijsblokjes uit de vriezer te halen. Ongeveer 5 ijsblokjes zijn voldoende.
 • Volle melk. Tot slot heb je ook nog volle melk nodig; een hoeveelheid van ongeveer 250 ml is prima voor één kopje dalgona koffie. Wil je liever geen volle melk drinken? Dan kun je de volle melk inwisselen voor halfvolle melk of een plantaardige melksoort.

Tip: als je de karamelsmaak prominenter aanwezig wilt krijgen, zou je nog wat karamelsiroop toe kunnen voegen. Doe dit wel met mate, aangezien het suiker al voor een zoete smaak zorgt.

Tip: wil je graag een iets sterke dalgona koffie hebben? Dan voeg je wat extra koffie toe en schenk je minder melk in. Des te minder melk je inschenkt, des te krachtiger de dalgona koffie wordt. Met de espresso en melk kun je dus prima variëren met de smaak. Voldoende reden om meerdere keren dalgona koffie te maken én te kijken welke smaak je het beste bevalt.

Heb je deze ingrediënten in huis? Met onderstaand stappenplan maak je binnen ongeveer 10 minuutjes een heerlijke dalgona koffie klaar.

Stap 1: stop de koffie, suiker en het hete water in een kom

Belangrijk hierbij is uiteraard dat de kom groot genoeg is voor deze ingrediënten. Mocht je voor meerdere personen een dalgona koffie klaarmaken, is het uiteraard zaak om een nog grotere kom te gebruiken.

Stap 2: mix deze ingrediënten 2 á 3 minuten

Pak nu je keukenmixer erbij en mix de ingrediënten in de kom. Je zou dit ongeveer 2 á 3 minuten moeten doen. Na deze 2 á 3 minuten merk je dat het mengsel aan de mixer/garde blijft hangen.

Heb je geen keukenmixer? Dan kun je ook kiezen om het mengsel met de hand te mixen of een staafmixer te gebruiken. Mocht je het zo makkelijk mogelijk willen maken, is een ‘normale’ keukenmixer uiteraard de beste optie.

Stap 3: vul een glas met de melk en ijsblokjes

Het is nu zaak om een (koffie)glas met melk te vullen. In dit glas kun je ook de ijsblokjes stoppen.

Stap 4: schenk het mengsel in het glas

Het mengsel dat je bij stap 2 gemaakt hebt, kun je nu in het glas van stap 3 inschenken. Het mengsel blijft als het ware op de ijsblokjes en de melk liggen, aangezien je het tot een crème hebt gemixt.

Stap 5: genieten!

Het is nu de hoogste tijd om te genieten van je heerlijke dalgona koffie. Om dit moment nog aangenamer te maken, raden wij je het volgende aan:

 • Ga er even goed voor zitten. Neem bijvoorbeeld plaats op de bank, leg je smartphone weg en pak er een leuk boek of magazine bij. Je geniet hierdoor nog meer van het moment en daarmee nog meer van de dalgona koffie.
 • Pak er wat lekkers te eten bij. Dalgona koffie gaat prima samen met zoetigheden. Je kunt bijvoorbeeld de dalgona koffie combineren met een lekker stukje chocolade of met een zoete koek.

Wil je graag in beeld zien hoe je een dalgona koffie kunt maken? Wij hebben twee verschillende video’s voor je gevonden, waarin beide op een nét iets andere manier dalgona koffie gezet wordt. Kijk deze video’s op je gemakje en ga vervolgens direct aan de slag met het maken van je eigen dalgona koffie:

Bonustip: combineer dalgona koffie met dalgona snoepgoed

De dalgona koffie is afkomstig uit Zuid-Korea, waarin dalgona één van de populairste soorten snoepgoed is. Het is wellicht niet geheel verrassend, maar je kunt thuis zelf ook dit heerlijke snoepgoed maken. Check hiervoor onderstaande video en combineer dit snoepgoed met heerlijke dalgona koffie:

Bonustip: probeer meerdere bijzondere koffievarianten uit

Het is erg leuk om met allerlei koffievarianten te experimenteren. Als je elke dag maar een espresso, lungo of cappuccino drinkt, gaat dit na verloop van tijd vervelen.

Kijk daarom eens naar de vele ijskoude koffiedrankjes. Dalgona koffie is hier een voorbeeld van, maar ook bijvoorbeeld frappuccino is makkelijk thuis te maken. Deze ijskoude koffievariant is vanuit Starbucks Amerika over komen waaien en onderscheidt zich met een hele andere smaak.

Wij adviseren je graag om ons artikel ‘koffie recepten’ te lezen. In dat artikel laten wij je kennismaken met vijf unieke en lekkere koffie recepten. Deze recepten zijn anders dan het gebruikelijke, waardoor je van andere/unieke smaak geniet.

Kafea.nl
Logo