Jura E4 review

Kun je ook zo genieten van drinken van een kopje koffie? Om nóg meer van dit moment te genieten, komt een goede koffiemachine goed van pas. Is je oog daarbij op de Jura E4 gevallen?

Dan zit je in deze Jura E4 review goed. In deze review bespreken wij deze machine namelijk van A tot Z.

Op papier lijkt de Jura E4 in ieder geval een interessante koffiemachine te zijn. Maar, het is geen goedkoop apparaat. Daarentegen lijken de de specificaties wel dik in orde te zijn. Of dit ook tot de nodige voordelen leidt, vertellen wij je graag in deze review. We voorzien je in deze review van informatie over de belangrijkste voor- en nadelen.

Ook kijken we naar de ervaringen van andere gebruikers en naar eventuele alternatieven. Al met al leer je in deze review alles over de Jura E4. Uiteraard hebben wij dit apparaat zelf uitgeprobeerd. Al onze bevindingen delen wij graag met je in deze uitgebreide review!

De voordelen van de Jura E4

In het huidige aanbod van Jura zijn veel interessante machines te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Jura ENA 4, de Jura D6, de Jura ENA 8 en de Jura Z6. Wat bij deze machines direct opvalt, is dat elke machine op z’n eigen manier uniek is. Dit geldt wat ons betreft ook voor de Jura E4.

Bij deze koffiemachine hebben wij in ieder geval veel voordelen opgemerkt. De belangrijkste voordelen zetten we voor je op een rijtje:

 • Perfecte smaak van de koffie
 • De machine beschikt over de nieuwe technologieën
 • Je hebt de keuze uit meerdere koffiespecialiteiten
 • De smaak is geheel naar wens aan te passen
 • De reservoirs zijn relatief groot
 • De machine is fijn te bedienen
 • De Jura E4 is een lust voor het oog
 • Geen omkijken naar ontkalken
 • De kwaliteit van de Jura E4 is uitmuntend

Heerlijke koffiesmaak

Door de jaren heen heeft Jura een goede naam opgebouwd. Deze goede reputatie is aan onder meer de kwaliteit én de smaak van de koffie te danken. Die laatste vlieger gaat ook bij de Jura E4 op.

Toen wij voor de eerste keer een kopje koffie zetten, waren we erg nieuwsgierig naar de smaak. Na één slok wisten we voldoende: de smaak van de koffie is overheerlijk.

Belangrijk voordeel hierbij is de Professional Aroma Grinder. Dit is een unieke koffiemolen die door Jura in deze koffiemachine geplaatst is. Deze koffiemolen maalt de bonen op een perfecte manier; er blijven bijzonder veel aroma’s over. Dankzij deze aroma’s heeft de koffie een krachtige smaak. Zelfs een paar seconden na het nemen van een slok proef je nog aroma’s op je tong.

Nieuwe technologieën

In de koffiemachinewereld staan de technologieën nooit stil. Het doet ons goed om te zien dat Jura louter voor de beste en nieuwste technologieën heeft gekozen.

Dit blijkt onder meer uit de hierboven benoemde Professional Aroma Grinder. Dankzij deze grinder worden veel aroma’s uit de koffiebonen gehaald, waardoor je van overheerlijke koffie geniet.

Dat is ook te danken aan de P.E.P. zetmethode. Deze methode zorgt ervoor dat de koffie en het water precies lang genoeg met elkaar in aanraking komen. Doordat deze extractie perfect is, worden nóg meer aroma’s uit de koffiebonen gehaald. Dit is oprecht een merkbaar voordeel ten opzichte van andere koffiemachines.

De werking van deze zetmethode wordt verder versterkt door de achterste generatie zetgroepen. Deze groepen zijn volledig van deze tijd en dragen ook bij aan de perfecte extractie.

De Jura E4 beschikt ook nog over een intelligent watersysteem. Dit systeem houdt de staat van het filter nauwlettend in de gaten. Mocht het filter verstopt zitten of versleten zijn, geeft de machine hier direct een melding over. Met alle dank aan het I.W.S. systeem.

Al met al kunnen we stellen dat Jura haar zaakjes op orde heeft. De Jura E4 is een moderne, slimme en hoogwaardige koffiemachine.

Meerdere koffiespecialiteiten

Start je de dag graag met een heerlijke espresso? Of geef je de voorkeur aan een andere koffiespecialiteit? Met de Jura E4 bereid je met één druk op de knop een lekkere koffiespecialiteit. Je kunt hierbij uit de volgende koffiespecialiteit en kiezen:

 • Espresso: de espresso die de Jura E4 zet, is overheerlijk. De espresso is lekker krachtig en je proeft veel aroma’s.
 • Dubbele espresso: als je een iets mildere smaak wilt hebben, is een dubbele espresso een prima optie. Ook bij deze koffiespecialiteit geniet je van een volle smaak.
 • Lungo: als je een liefhebber van een iets grotere koffiehoeveelheid bent, is een lungo een prima optie. Ook de lungo zet je met één druk op de knop.
 • Grote kop koffie: tot slot kun je voor een nóg grotere hoeveelheid koffie kiezen. Met slechts één druk op de knop zet je de Jura E4 een flinke hoeveelheid koffie voor je.
Jura E4 koffiespecialiteiten

Wat hier het voordeel van is? Onder meer dat je van een snelle bediening geniet. Daarnaast is het ook fijn dat je überhaupt uit meerdere voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten kunt kiezen. Maar, let wel op: het ontbreekt ook aan enkele koffiespecialiteiten. Daar komen we verderop in deze Jura E4 review uitgebreider op terug.

Smaak naar wens aan te passen

Hou je graag tijdens het zetten van koffie de touwtjes in eigen handen? Dan sluit de Jura E4 perfect op je wensen aan. Je kunt de smaak van de koffie namelijk op meerdere manieren beïnvloeden.

Zo is het mogelijk om de sterkte van de koffie in te stellen. Ben je bijvoorbeeld een liefhebber van de hoeveelheid van een espresso, maar iets minder fan van de krachtige smaak? Dan stel je de smaak iets naar beneden bij. Je geniet in dat geval van het beste van twee werelden.

Niet alleen de sterkte stel je in, maar ook het koffievolume. Dit doe je simpelweg met één druk op de knop. Daarmee maak je immers al een keuze tussen bovengenoemde koffiespecialiteiten.

Dat je veel invloed op de smaak uitoefent, spreekt ons erg aan. Je geniet hierdoor namelijk nóg meer van elk kopje koffie dat je zet.

Relatief grote reservoirs

Heb je meerdere espressomachines op je verlanglijstje staan? Dan zou je bij alle machines eens goed naar de reservoirs moeten kijken. Sommige fabrikanten kiezen namelijk soms voor relatief kleine reservoirs. Jura heeft daar bewust níet voor gekozen.

De reservoirs van de Jura E4 zijn zelfs groot te noemen:

Jura E4 reservoirs
 • Inhoud bonenreservoir: 228 gram. Voor één kopje koffie heb je pakweg 7 tot 9 gram aan koffiebonen nodig. Dit betekent dat je na ongeveer 25 kopjes het bonenreservoir bij moet vullen.
 • Inhoud waterreservoir: 1,9 liter. Voor een normaal kopje koffie wordt er ongeveer 150 milliliter water gebruikt. Pas na 12 kopjes hoef je het waterreservoir dus bij te vullen.

Je kunt je vast voorstellen dat dit het nodige gemak met zich mee brengt. Daarbovenop komt ook nog dat de reservoirs vrij handig geplaatst zijn. Het bonenreservoir vind je aan de bovenzijde van de machine. Het waterreservoir is uitneembaar, waardoor je ‘m makkelijk onder de kraan bijvult. Ideaal wat ons betreft.

Fijn te bedienen

Bij een koffiemachine draait het niet alleen om de smaak, maar ook om de bediening. We kunnen gelukkig stellen dat de bediening van de Jura E4 dik in orde is.

Voor de bediening heeft Jura gekozen voor een combinatie van bedieningsmogelijkheden. De machine beschikt over een paar drukknoppen en over een draaiknop. Dankzij deze knoppen stel je gemakkelijk de machine geheel naar wens in. Op het verlichte display zie je bovendien direct wat de instellingen zijn en welke handelingen je uitvoert.

Wat ook ideaal is, is dat de Jura E4 over wifi beschikt. Met de wifi ontvanger kun je deze koffiemachine via je smartphone of tablet bedienen. Dit is echt iets van deze tijd en spreekt ons persoonlijk erg aan.

Fraai design

Wij zijn van mening dat de Jura E4 een lust voor het oog is. De machine ziet er strak uit, is van enkele verchroomde details voorzien en is niet overdreven groot. De machine is 44,4 centimeter diep, 28 centimeter breed en 34,6 centimeter hoog.

Bij het design valt onder meer het geribbelde waterreservoir op. Dankzij deze ribbeling krijgt het gehele design een extra dimensie. Bovendien kun je hierdoor gemakkelijk de inhoud van dit reservoir bekijken. Ook geen onbelangrijk voordeel.

Jura E4 design

Overigens kun je deze koffiemachine in twee kleurstellingen aanschaffen:

 • Jura E4 Piano Black: deze variant is volledig in het zwart uitgevoerd. Aan de voorzijde zijn wel enkele verchroomde details te vinden. Dit geldt onder meer voor de koffie uitloop, de draaiknop en de rand van de lekbak.
 • Jura E4 White: deze variant is volledig in het wit uitgevoerd. Ook hierbij zijn meerdere details in het chroom uitgevoerd, maar dit valt een stuk minder op. De kleuren wit en chroom contrasteren immers een stuk minder.

Geen omkijken naar ontkalken

Jura heeft bij de E4 gekozen voor het geweldige Claris Smart waterfilter. Dit filter houdt alle vuile deeltjes uit het water perfect tegen, waaronder de kalkdeeltjes. De machine is hierdoor een stuk minder gevoelig voor kalkvorming.

Hierdoor is het ontkalken van de machine een fluitje van een cent. Als de Jura E4 aangeeft dat de machine ontkalkt moet worden, hoef je alleen maar de stappen te doorlopen. De machine neemt hierbij het meeste werk voor je uit handen. Voor de ontkalking heb je een ontkalkingstablet van Jura nodig. Check ons artikel over de beste Jura ontkalkingstabletten voor meer informatie hierover.

Wil je de machine even grondig reinigen? Dat is mogelijk dankzij het reinigingsprogramma. Check hiervoor ons artikel over de beste Jura reinigingstabletten.

Uitmuntende kwaliteit

Onder aan de streep kunnen we stellen dat de Jura E4 een geweldige machine is. Dit is te danken aan de vele voordelen, maar ook aan de bouwkwaliteit. Als je op de juiste manier deze machine gebruikt, geniet je jarenlang van deze koffiemachine.

Concreet betekent dit het volgende: je geniet jarenlang van de overheerlijke koffie. Met alle dank aan de bouwkwaliteit van deze Jura koffiemachine.

Overige voordelen van de Jura E4

Blijft het bij deze voordelen? Nee, zeker niet. Zo hebben we in deze Jura E4 nog niet benoemd dat deze machine ook een heetwaterfunctie heeft. Om meer over deze machine te weten te komen, raden wij je onderstaande video aan. In deze vind je nog meer informatie over deze machine:

De nadelen van de Jura E4

Toen wij deze volautomatische espressomachine uit mochten proberen, werden wij al snel enthousiast. Dat was hoofdzakelijk aan bovenstaande voordelen te danken. Gaandeweg liepen we echter ook tegen enkele nadelen aan. Deze nadelen zetten we graag ook voor je op een rijtje:

 • Geen instelbare watertemperatuur
 • Niet geschikt voor koffiespecialiteiten met melk
 • De Jura E4 is geen goedkope koffiemachine
 • Geen instelbare gebruikersprofielen

Geen instelbare watertemperatuur

Eerder in deze Jura E4 review gaven we aan dat je de smaak naar eigen wens aan kunt passen. Dat klopt, maar helaas is het niet mogelijk om ook de watertemperatuur in te stellen.  

In onze ogen had deze functie toch echt op de Jura E4 aanwezig moeten zijn. Als je ’s ochtends even snel een kopje koffie wilt drinken, zit je immers niet op een al te heet kopje koffie te wachten. Als je op dat moment de koffietemperatuur iets bij zou kunnen stellen, zou dit erg fijn zijn. Spijtig genoeg is dit met de Jura E4 niet mogelijk.

Geen koffiespecialiteiten met melk

Ben je gek op koffiespecialiteiten met melk? Dan valt de Jura E4 eigenlijk al direct af. Met deze machine kun je géén koffiespecialiteiten met melk kiezen.

Waarom dit niet kan? Omdat Jura bij deze machine bewust voor geen melksysteem gekozen heeft. Uiteraard kun je wel een losse melkopschuimer aanschaffen, maar dat vraagt wel om een extra investering.

Jura E4 review

Wil je wél koffiespecialiteiten met melk kunnen zetten? Dan kom je bij een Jura E6 uit. Deze koffiemachine kun je zien als het grotere broertje van de Jura E4. Over deze machine lees je meer in onze uitgebreide Jura E6 review.

Geen goedkope koffiemachine

Voor een goede koffiemachine moet je diep in de buidel tasten. Dat hebben ze bij Jura ook maar al te goed begrepen. De machines die dit merk aanbieden, zijn alles behalve goedkoop te noemen. Keerzijde is uiteraard wel dat de kwaliteit van de Jura koffiemachines uitmuntend is.

Voor de Jura E4 betaal je ongeveer 800 euro. Dit vinden wij behoorlijk aan de prijs, zeker met het oog op de hierboven benoemde voordelen. Voor de Jura E6 betaal je overigens 999 euro. Deze beide bedragen geven aan dat je voor een koopje bij Jura niet goed zit.

Geef je liever minder geld aan je nieuwe koffiemachine uit? Dan raden wij je aan om het einde van deze Jura E4 review even te checken. Daar laten we je namelijk kennismaken met een voordeliger alternatief.

Geen instelbare gebruikersprofielen

Dat je de koffiesterkte en –hoeveelheid in kunt stellen, is een belangrijk voordeel. Wat hierbij dan echter jammer is, is dat deze machine geen gebruikersprofielen aanbiedt.

Dit betekent het volgende: voor elk kopje koffie zou je de gewenste instellingen in moeten stellen. Zeker als je graag samen met je partner een kopje koffie drinkt, is dit een belangrijk aandachtspunt.

Ook hierbij geldt weer het volgende: gezien het prijskaartje hadden we deze functie wél op de Jura E4 verwacht.

Ervaringen van andere kopers

Heeft deze Jura E4 je warm weten te maken? Voordat je daadwerkelijk tot aankoop overgaat, zou je ook even naar de beoordelingen van andere kopers moeten kijken. Gelukkig hebben wij dit al voor je gedaan. Bij onze partner Coolblue zijn enkele reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 9,0. Een meer dan prima score dus.

Ook bij onze partner Bol.com zijn enkele reviews achtergelaten. Van die reviews is de gemiddelde score een 5,0. Aangezien de schaal bij Bol van 0 tot 5 loopt, is dit een perfecte score. Tevens viel het ons op dat bij andere webshops de beoordelingen eveneens positief zijn.

Enkele veelzeggende beoordelingen hebben we voor je op een rijtje gezet:

Fantastisch apparaat. Het topmodel van Jura als het om zwarte koffie gaat.

 • Fijn apparaat! Onze vorige Jura ging ruim 10 jaar mee en beviel super goed. Daarom bewust weer voor een Jura gekozen! Deze is ook stiller, dus dat is een mooie bijkomstigheid.
 • Super machine. Makkelijk te bedienen, prachtig design en heerlijke koffie
 • We hebben het apparaat nu 1 week. We zijn er blij mee. Weinig geluid (in vergelijking met apparaat wat we hadden) bij maling en reiniging. Reiniging is eenvoudig tot nu toe

Zoals je kunt zien, zijn de meeste reviews kort maar krachtig. Het is in ieder geval een goed teken dat de meeste kopers (erg) tevreden zijn over de Jura E4. Bij veel webshops zijn wij überhaupt geen negatieve beoordeling tegengekomen.

De Jura E4 kopen

Sluit de Jura E4 volledig op je wensen aan? En vind je de hierboven besproken nadelen eigenlijk niet van belang? Dan is het de hoogste tijd om deze hoogwaardige espressomachine aan te schaffen. Hiervoor raden wij je aan om de prijzen bij onze partners goed te checken. Meerdere van onze partners stunten namelijk regelmatig met een aanbieding op de Jura E4. Via onderstaande buttons check je direct de prijzen bij onze partners:

Alternatieven

Wat is al met al je mening over de Jura E4? Sluit deze Jura E4 review op je verwachtingen aan? Of had je mogelijk toch iets meer verwacht van deze hoogwaardige espressomachine? Mocht dat laatste het geval zijn, is het wellicht beter om naar een alternatief op zoek te gaan. Wij hebben alvast twee interessante alternatieven verzameld:

Philips 5400 EP5447/90

Wil je met je nieuwe espressomachine wél koffiespecialiteiten met melk kunnen zetten? Dan is de Philips 5400 EP5447/90 een prima alternatief voor je. Deze machine lijkt veel op de Jura E4, maar is wel een paar tientjes goedkoper.

Daarnaast is het met deze machine dus wél mogelijk om lekkere koffiespecialiteiten met melk te zetten. Bijkomend voordeel: van ruim 260 reviews bij onze partner Coolblue is de gemiddelde score een 8,9.

Jura ENA 4

Geef je liever minder geld aan je nieuwe volautomatische espressomachine uit? Dan is de Jura ENA 4 mogelijk een prima optie voor je. Deze machine is net iets beperkter dan de Jura E4, maar is wel 100 euro goedkoper. Dankzij dit voordeligere prijskaartje is deze machine relatief populair.

Wil je meer weten over deze Jura koffiemachine? Dan verwijzen wij je graag naar onze Jura ENA 4 review.

Jura ENA 4 design
Kafea.nl
Logo