Miele CM6310 Review

De Miele CM6310 is een vrijstaande, volautomatische koffiemachine met een maalsysteem voor koffiebonen en een melkopschuimer. Je kunt met dit apparaat heerlijke koffie in veel variantenMiele koffiemachine maken. Met de uitgebreide instelmogelijkheden kun je de koffie precies naar jouw smaak aanpassen en die voorkeur in een profiel opslaan. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen en heeft een automatische reiniging.

Deze machine is vanaf 1.100 euro te koop bij onder meer bij Coolblue en Koffiediscounter.nl. Of hij deze prijs ook waard is, kun je hieronder lezen. Ik bespreek de voor- en nadelen van de machine en geef een overzicht wat gebruikers erover zeggen. Aan het einde van deze review kun je lezen waar de Miele CM6310 te koop is en welke koffiezetapparaten een goed alternatief zijn.

Voordelen Miele CM6310

Dit koffiezetapparaat van Miele heeft een aantal pluspunten.

Heerlijke koffie in veel varianten

Het apparaat doet wat het belangrijkste is voor een koffiemachine: heel goede koffie zetten. Met de meegeleverde melkopschuimer kun je bovendien koffievarianten als cappuccino, latte macchiato en caffe latte maken.

Melk opschuimen in aparte RVS melkkan

Melk schuim je bij dit apparaat op in de bijgeleverde roestvrijstalen melkkan. Doordat de machine de melk met een slangetje uit de kan haalt, scheelt dit de troep die je krijgt met een extern pijpje. En het gaat nog sneller ook.

Ook blijft in deze kan melk langer koud dan in een reservoir in het apparaat zelf. Koude melk is essentieel voor een goede schuimlaag, want die kun je alleen maar maken met melk die kouder is dan 13 graden Celsius. Een ander voordeel van een losse melkkan is dat je deze in de koelkast kunt bewaren. Overigens kun je melk ook direct met de melkslang uit een pak halen in plaats van uit de melkkan.

Persoonlijke koffieprofielen aanmaken

Je kunt met deze machine persoonlijke profielen aanmaken, waarmee je koffievoorkeuren kunt opslaan. Dus zwarte koffie precies zoals jij hem wilt hebben en cappuccino zoals je partner die het liefste drinkt. Een handige functie als je bijvoorbeeld in een huis woont met koffieliefhebbers die allemaal hun eigen smaak hebben.

Makkelijk te bedienen en te onderhouden

Deze machine is gemakkelijk te bedienen door de tiptoetsen en de uitgebreide instelmogelijkheden. Op het grote en heldere display zie je de informatie over het apparaat en de koffie die je aan het maken bent, wat in de praktijk erg prettig werkt.

Bovendien kent het apparaat veel automatische reinigingsprogramma's, die ervoor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken en onderhoud.

Machine met veel instelmogelijkheden

Je kunt veel instellingen aanpassen naar je eigen smaak en de koffiesoort die je wilt gaan bereiden:

  • Grofheid bonenmaling: met de juiste maling stroomt de koffie gelijkmatiger in je kopje en krijgt daardoor een mooie crèmelaag
  • Hoeveelheid gemalen koffie per kopje: hiermee kun je de sterkte van je koffie precies naar jouw smaak instellen
  • Bereidingstemperatuur: handig doordat sommige koffiesoorten bitter gaan smaken bij een te hoge bereidingstemperatuur
  • Bonenbevochtiging: aroma en smaak van de koffie verbeteren als de bonen voor de maling vochtig worden gemaakt. Je kunt kort of lang bevochtigen of ervoor kiezen om deze optie uit te zetten
  • Gebruikte hoeveelheid water: de smaak en sterkte van de koffie wordt mede bepaald door de hoeveelheid water die het apparaat gebruikt
  • Waterhardheid: de hoeveelheid kalk in het water uit je omgeving bepaalt hoe vaak je het apparaat moet ontkalken. Ontkalk je niet op tijd, dan kan dit de smaak van je koffie negatief beïnvloeden

Verder kent het apparaat een aantal algemene instelmogelijkheden, zoals een eco-stand, een vergendeling (bijvoorbeeld voor kinderen), het aanpassen van het volume van geluidssignalen en het regelen van de lichtsterkte.

Verwarmd kopjesplateau

Aan de bovenkant van deze Miele zit een rooster waar je kopjes en glazen op kunt verwarmen. Met name bij kleine hoeveelheden koffie in kopjes met een dikke wand, zal een voorverwarmd kopje de smaak van de koffie verbeteren. Je kunt deze functie eventueel ook uitschakelen.

Nadelen Miele CM6310

Dit koffiezetapparaat kent ook een aantal mindere kanten.

Vervelende automatische reiniging

Het apparaat reinigt zichzelf goed, maar iets te enthousiast. Het spoelprogramma wordt vaak opgestart en zorgt er daardoor voor dat het apparaat op ongewenste momenten doorloopt. Naast een hinderlijk geluid en een volle lekbak, zorgt dit er ook voor dat je het water vaker moet bijvullen.

Zet langzaam koffie

Als je gewend bent om je koffie snel uit een pad of een cupje te krijgen, dan vind je dit apparaat wellicht traag. Zo kost het maken van een espresso al gauw een minuut. Dat deze machine niet zo snel is, heeft onder meer te maken met het malen van de bonen. Een probleem wat je dus zult houden als je kiest voor koffie van vers gemalen bonen.

Problemen met duurzaamheid

Bij een duurder koffiezetapparaat zou je mogen verwachten dat het langere tijd zonder problemen functioneert. In een aantal gevallen wordt bij deze Miele melding gemaakt van problemen die direct na de aankoop beginnen. De klachten betreffen onder meer het lekken van water aan de onderkant van de machine en grote verschillen in de hoeveelheid koffie of in de temperatuur bij het tegelijkertijd zetten van twee kopjes koffie.

Ervaringen van gebruikers

Mensen die dit apparaat al thuis hebben staan, hadden de volgende ervaringen met de Miele CM 6310.

De kwaliteit van de koffie wordt vaak geroemd, want het apparaat “geeft heerlijke koffie, cappucino, latte machiato enz.”. Dat geldt ook voor het opschuimen van de melk: “mooi melkschuim, satijnachtig met kleine bubbeltjes”.

De automatische reiniging is voor veel gebruikers een uitkomst, “ook melksysteem reinigt automatisch”. Het bedieningsgemak en de instelmogelijkheden van de machine worden geprezen: “ook zijn alle instellingsmogelijkheden voor smaak etc. eenvoudig en zeer uitgebreid”.

Als nadelen worden vooral de betrouwbaarheid van het apparaat: “slecht apparaat. De monteur is al 3 keer geweest” en het te vaak automatisch spoelen genoemd:“ergerlijk aan het toestel is ook het overmatig spoelen, telkens bij in- en uitschakelen”.

De Miele CM 6310 kopen

Je kunt deze Miele kopen bij de volgende winkels:

Alternatieven

Als alternatief kun je kijken naar de volgende twee volautomatische koffiemachines.

Jura E6 Zilver

Dit Zwitserse koffiezetapparaat kost ruim 200 euro minder dan de Miele. De Jura E6 zet heerlijke koffie, beschikt over een groot display en is gemakkelijk te bedienen. De mogelijkheden om dit apparaat in te stellen zijn wel beperkter dan bij de Miele CM6310.

Siemens EQ6 (TE607203RW)

Met een aanschafprijs van zo'n 750 euro is deze Siemens een aantrekkelijk alternatief voor de Miele CM6310. Deze machine maakt ook uitstekende koffie en is populair door zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Het display van deze Siemens is wel een stuk kleiner en mogelijkheden ontbreken om profielen op te slaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo