Gaggia Brera

De Brera is een compacte koffiemachine van het Italiaanse merk Gaggia. Je kunt met dit apparaat volautomatisch koffie van versgemalen bonen zetten. De machine heeft koffiemachine gaggia breraeen stoompijpje om melk op te schuimen, zodat je ook koffievarianten als cappuccino en latte macchiato kunt maken. De Gaggia Brera is gemakkelijk in het gebruik en kent een automatische reinigingsfunctie. Je kunt deze machine voor ongeveer 500 euro kopen. Daarbij heb je de keuze uit de kleuren zilver en zwart.

Onder andere verkrijgbaar bij Koffiediscounter.nl en Bol.com.


In deze review bespreek ik de goede en minder goede kanten van deze machine. Je leest ook wat gebruikers van dit apparaat erover te zeggen hebben, waar je het kunt kopen en naar welke machines je nog meer naar kunt kijken als je op zoek bent naar een volautomatisch koffiezetapparaat.

Voordelen

Ik begin met de sterke kanten van deze machine.

Heerlijke koffie

De Gaggia Brera zet uitstekende koffie met een mooie crèmelaag. De zogenaamde “pre-brewing” functie zorgt voor een gelijkmatige bevochtiging van de gemalen koffie, waardoor je koffie beter ruikt en smaakt.

Gemakkelijk te bedienen

Dit is een relatief simpele machine, zodat je hem ook zonder veel ervaring met volautomatische koffiezetapparaten makkelijk kan bedienen. Je kunt bijvoorbeeld met één druk op de espressoknop de machine een kopje espresso laten zetten. Druk je deze toets vijf seconden lang in, dan kom je in de programmeermodus, waarin je kan instellen hoeveel koffie het apparaat moet gebruiken voor een espresso. Zo kun je zelf de sterkte van je espresso programmeren.

Verder helpen de symbolen op de machine en de informatie op het digitale scherm je met het zetten van de koffie van jouw keuze.

Automatische reiniging en waarschuwingen

Dit koffiezetapparaat kent een automatische reiniging, waardoor je zelf bepaalde schoonmaakwerkzaamheden niet hoeft te doen. Zo zal het apparaat zichzelf regelmatig doorspoelen om ervoor te zorgen dat je koffie lekker blijft smaken.

De machine zal je ook met geluidssignalen waarschuwen als er onderhoud nodig is of plaats gaat vinden, bijvoorbeeld als het tijd is om te ontkalken. Van het display kun je dan aflezen wat er moet gebeuren.

Prachtig en compact design

Je hebt hier te maken met echt Italiaans design, wat een prachtig vormgegeven machine betekent. Je kunt kiezen voor een zilveren en voor een zwarte uitvoering. Zeker in de zilveren uitvoering ziet de Brera er door zijn roestvrijstalen behuizing strak uit. De machine is tevens aanzienlijk kleiner dan andere volautomatische koffiezetapparaten.

Heb je minder ruimte in je keuken, hou je niet van grote koffiezetapparaten of ben je gek op strakke vormgeving, dan is de Brera zeker een interessante optie voor jou.

Gunstig geprijsd

Vergeleken met andere volautomatische apparaten waar je koffie mee kunt zetten van vers gemalen bonen, is de Brera met een aanschafprijs van ongeveer 500 euro goedkoop te noemen.

Handig stoompijpje

Op deze koffiemachine zit een stoompijpje, waar je melk mee kan stomen en zo een cappuccino of latte macchiato kunt maken. Je kunt met het hete water uit dit pijpje ook bijvoorbeeld thee zetten.

Nadelen Gaggia Brera

Dit koffiezetapparaat heeft ook een aantal mindere kanten.

Apparaat met een matige degelijkheid

De bouwkwaliteit van de Brera laat te wensen over. Delen van het apparaat zijn in plastic uitgevoerd, wat een goedkope en niet erg solide indruk geeft. In reviews noemen gebruikers diverse gebreken, zoals een niet een goed sluitende deurtje, een lekkend waterreservoir, chroom wat loslaat van het stoompijpje en gemalen koffie die buiten het opvangbakje valt.

Weinig instellingen

De Brera is niet de ideale machine voor mensen die verder willen “tweaken” aan de manier waarop hun koffie gezet wordt. Er is wel aantal opties om de smaak van de koffie aan te passen, maar die is redelijk beperkt, zeker als je dat vergelijkt met de mogelijkheden die andere volautomatische koffiezetapparaten op de markt bieden.

Klein water- en bonenreservoir

Deze compacte machine heeft een waterreservoir van 1,2 liter, terwijl bij grotere concurrenten tot 50% meer water in het reservoir gaat. Dat betekent dat je de Brera vaker met water moet bijvullen.
In de machine kun je 250 gram bonen kwijt, wat 50 gram minder is dan bij veel andere machines. Ook de bonen zul je dus wat vaker moeten bijvullen.

Dat alles is waarschijnlijk niet zo erg in het dagelijks gebruik, maar kan wel onhandig zijn als je veel koffieleutende gasten hebt.

Ervaringen van gebruikers

Hieronder staan ervaringen van mensen die de Gaggia Brera al thuis hebben staan.

De goede kwaliteit koffie die het apparaat zet wordt vaak genoemd, zeker in relatie tot de prijs die je voor het apparaat betaalt.

De vormgeving van de Brera wordt ook zeer gewaardeerd: “Mooie compacte machine die erg mooi staat op je aanrecht”. Gebruikers vinden dit koffiezetapparaat ook gemakkelijk in het gebruik.

Over de matige degelijkheid zijn er veel opmerkingen : “Het apparaat voldoet aan alle kenmerken van een Italiaans product: het ziet er prachtig uit, maar erg degelijk lijkt het niet te zijn”.

Een aantal mensen merken op dat het een vrij simpele machine is: “Qua instellingen is deze machine niet erg uitgebreid”. Sommige gebruikers vinden dat het waterreservoir snel leeg is.

De Gaggia Brera kopen

Je kunt dit apparaat kopen bij de volgende winkels:

► Koffiediscounter.nl

► Coolblue / coolblue.nl

► Bol.com

Alternatieven

Als je wilt kijken naar alternatieve machines die ook koffie zetten met vers gemalen bonen, dan kun je kijken naar de onderstaande apparaten.

De’Longhi Maginifica S Ecam 22.110BDe'Longhi Magnifica Ecam 22.110B

Dit koffiezetapparaat is in mei 2016 door de consumentenbond uitgeroepen tot beste koop. Voor iets meer dan 300 euro heb je een prima en compact volautomatische koffiezetapparaat, die eenvoudig in het gebruik is. Een nadeel van deze machine is dat je regelmatig het dure waterfilter moet vervangen.

► Volledige review De Longhi Magnifica S Ecam 22.110B

Jura E6 Zilver

Jura E6 koffiemachineDit Zwitserse koffiezetapparaat is een wat duurder alternatief, want onder de 750 euro kom je hem niet tegen. Ook de Jura E6 zet heerlijke koffie, is gemakkelijk te bedienen en beschikt over een groot display. De mogelijkheden om dit apparaat in te stellen zijn wat uitgebreider dan die bij de Gaggia Brera en het apparaat is wat degelijker gebouwd.

► Volledige review Jura E6 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo