SIEMENS EQ.6 TE607203RW

Begint jouw dag ook niet goed zonder je dagelijkse dosis cafeïne? De siemens koffiemachineAls je deze koffiemachine in huis hebt verdwijnt jouw ochtendhumeur zeker als sneeuw voor de zon.
Deze siemens volautomatische koffiemachine is verkrijgbaar vanaf €750. Geen goedkoop apparaat dus, maar wel met veel voordelen. In deze review gaan we deze voordelen, maar ook zijn nadelen eens onder de loep nemen. En wat zeggen de andere koffieliefhebbers eigenlijk over dit apparaat? We hebben het allemaal voor je uitgezocht, zodat jij goed geïnformeerd de beste keus kunt maken.


Onder andere verkrijgbaar bij Koffiediscounter.nl.

Voordelen

Volautomatisch apparaat

De Siemens EQ.6 is een volautomatisch apparaat met one touch functie. Dat betekent dat jij met één druk op de knop jouw heerlijke kop koffie binnen een mum van tijd hebt gezet. Dit geldt niet alleen voor je gewone bakkie leut, maar voor al jouw speciaal ingestelde espresso's, latte macchiato's en schuimende cappuccino's.
Heb je ineens trek in een kopje thee? Deze machine schenkt ook zonder probleem een kopje heet water. Dit water komt uit een ander pijpje, waardoor jouw kopje thee ook echt naar thee smaakt.

Twee kopjes tegelijk

Heb je bezoek? Geniet samen van een heerlijke kop koffie met één druktwee kopjes siemens EQ.6 TE607203RW op de knop worden twee kopjes voor je gezet. Dat scheelt weer tijd én zo heb je allebei tegelijk een lekker warme kop koffie om van te genieten. Wat we nog niet eerder bij dit soort koffieautomaten zagen is dat er ook met één druk op de knop dezelfde tijd twee cappuccino’s of latte macchiato's gemaakt kunnen worden. Daarin verschilt deze jongen zeker van zijn andere volautomatische koffieautomaten.

Per kopje een dubbel shot cafeïne

Met dit apparaat kunt u met één druk op de knop een extra shot cafeïne vragen. Dat is nog eens een uitkomst na een lange nacht of een zware dag voor de boeg.
Met deze double shot worden per kopje extra bonen gemalen. Doordat er met deze functie minder water wordt gebruikt vermijdt dit een bittere smaak van uw verdiende dubbele espresso.

Optimale constante zettemperatuur

De ideale temperatuur is ontzettend belangrijk voor een goed gezet kopje koffie. Is deze te laag dan worden lang niet alle aroma's vrijgegeven en krijgt het een wat flauwe smaak. Is de espresso te heet bereid dan krijgt deze al snel een verbrande en bittere smaak. De Siemens EQ.6 heeft een sensoflow systeem. Dit betekent dat de espresso altijd tussen de ideale temperatuur van 90 – 95C wordt bereid. Hierdoor creëert deze machine altijd de beste smaak uit jouw keuze koffieboon.

Touch display

Deze machine beschikt over een touch display. Hierin zijn verschillenddisplay EQ.6 TE607203RWe instellingen mogelijk. Zo is er voor elk wat wils. Drink jij bijvoorbeeld je koffie het liefst uit een grote mok? Dan kun je gemakkelijk het aantal milliliters per kopje instellen. De verschillende keuzemogelijkheden worden met icoontjes weergegeven. Zo hoef jij echt niet de hele handleiding door te lezen om snel van je bakje koffie te genieten.

In hoogte verstelbare koffieuitloop

Niet alleen kun je makkelijk via het display je keuze aan milliliters instellen. Ook kan deze handige jongen makkelijk een groot glas latte macchiato bereiden zonder gedoe met de koffieuitloop. Zelfs glazen van 15cm hoog zijn geen probleem. Dat worden zo wel hele luxe koffiepauzes.

Duurzaam keramische koffiemaler

De hobby-barista komt het probleem vaak tegen. De smaak van de koffie is toch net niet te vergelijken met een professioneel gezette espresso. Meestal komt dit door een verkeerd maalproces van de gekozen koffieboon. Koffiemaling is vaak een onderschatte handeling, maar o zo belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de koffie. Voor een goede espresso is het belangrijk dat de bonen gelijkmatig en fijn gemaald worden. De zogenoemde CeramDrive interne koffiemaler is gemaakt van keramisch materiaal, wat hem erg duurzaam maakt en de koffie krijgt hierdoor geen verbrande smaak. Uiteraard is de maalgraad van de koffie ook in te stellen. Zo kan je dat verdiende bakkie precies naar jouw smaak instellen. Of je nu van een zachte smaak houdt of van een sterke krachtige espresso.

Gemalen koffie

Wat een handige functie is, is de mogelijkheid om apart gemalen koffie toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld 's avonds laat trek in een kopje koffie, maar kan je daarna altijd lastig slapen? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie. Ook altijd handig voor op bijvoorbeeld verjaardagen als er iemand een decafé drinkt.

Groot waterreservoir

De Siemens EQ.6 is voorzien van een waterreservoir van 1,7 liter. Dat betekent dat je bijvoorbeeld vijf extra grote glazen latte macchiato kunt maken. Of natuurlijk tot wel 56 lekker sterke espresso's.
Het waterreservoir zit aan de zijkant, waardoor je hem er makkelijk vanaf haalt. Zo hoef je aan de bovenkant niet veel ruimte te hebben en dat scheelt qua plaatsingsmogelijkheden.

Automatische uitschakeling netstroom

Dit apparaat is voorzien van een zogenaamd zero energy auto-off systeem. Dat betekent in de praktijk dat de machine, door een door jezelf ingestelde tijd, automatisch uitschakelt en dan geen stroom meer verbruikt. Dat is zeker gezien de stijgende elektriciteitskosten een belangrijke en vooral besparende functie.

Stil tijdens het malen

Wat toch wel terugkomt in een hoop aantal reviews is dat de machine, weliswaar relatief gezien, erg stil is. Zeker in vergelijking met andere volautomatische koffiemachines, vindt men. Waardoor dit nou komt is de bak waar de maling plaats vindt. Hier heeft Siemens absoluut goed over nagedacht. Deze bak is rondom namelijk voorzien van een dikke laag kunststof die dempend werkt. Hierdoor is het zeker mogelijk om koffie te zetten en tegelijkertijd een gesprek te voeren. Ook met het koffie zetten vroeg in de ochtend maak je zo niemand wakker.

Automatisch schoonmaaksysteem

Of het nu gaat om het ontkalken, het schoonspoelen van het melksysteem of het gewone spoelprogramma. Deze machine doet het allemaal automatisch. Het instellen van deze programma's doe je gewoon via het touch screen menu. Automatisch komt er een notificatie op het schermpje. Zo vergeet je nooit te reinigen en maximaliseer je de levensduur. Sowieso heeft dit apparaat een garantie tot en met wel 15.000 kopjes. Addertje is wel dat deze binnen twee jaar opgedronken moeten worden. Dit zijn gemiddeld 20 kopjes per dag.

Nadelen

Is dit apparaat dan helemaal perfect? Helaas zijn er altijd wel een paar nadelen op te noemen. Deze hebben we dan ook voor je op een rijtje gezet.

Groot apparaat

De Siemens EQ-6 is met zijn 38,5cm hoogte, 28cm breedte en een diepte van 47,9 cm een vrij groot apparaat. Zeker de iets oudere volautomaten van andere merken, bijvoorbeeld de Delonghi Magnifica S Ecam 22.110B, zijn iets kleiner in formaat, maar hebben dan ook minder opties tot hun beschikking. Dit maakt het in sommige huishoudens lastig te plaatsen, zeker met een wat kleiner keukenblad. Dit maakt het wat onpraktisch. Zeker omdat er wel directe toegang tot een stopcontact moet zijn en de ventilatie van het apparaat vrij moet zijn.

Temperatuur melk en heet water valt tegen

Wat in zijn reviews een aantal keer terug komt is dat de gebruikers de temperatuur van de melk en het heet water wat tegen vinden vallen. Dit had iets heter gemogen. Door de ietwat lage melktemperatuur koelt je cappuccino of late macchiato daardoor wat snel af. De temperatuur van de koffie is echter wel in te stellen op het apparaat. De handleiding van het apparaat geeft aan in dit geval het kopje voor te verwarmen met wat heet water. Het is jammer dat het apparaat niet is uitgerust met een kopjeswarmer. Dat is bijvoorbeeld met de EQ.8 wel zo.

Lekbak snel vol

Een nadeel wat een paar keer is genoemd is dat de lekbak redelijk snel vol is. Zo moet je toch redelijk snel met een volle lekbak naar het aanrecht lopen en dat is jammer.

Optionele melkkan

De melk wordt met een slang vanaf de zijkant van het apparaat vanuit de melkkan of direct uit een pak melk gezogen. Direct vanuit een pak melk ziet er natuurlijk niet heel mooi uit. Voor de prijs van het apparaat zou het mooi zijn geweest om een geïntegreerde plek voor de melk te hebben. Nu is de optionele melkkan te koop voor rond de €65 dus zeker niet goedkoop. Voordeel is wel dat de melkkan goed afgesloten in de deur van de koelkast past.

Onderhoud is duur

Het onderhoud van dit apparaat is door het ontkalken een vrij prijzige bezigheid. Voor de duurzaamheid van het apparaat moet het echter wel regelmatig gebeuren. De ontkalkingproducten moeten apart worden aangeschaft. Als er ontkalkt moet worden kan er tevens na een aantal meldingen geen koffie meer worden gezet. Dit is natuurlijk soms erg onhandig als je bijvoorbeeld net geen tabletten meer in huis hebt, maar wel wilt genieten van een kopje koffie. Het ontkalken schijnt ook volgens de reviews redelijk vaak te moeten gebeuren. De aanschaf van een apart filter kan dit voorkomen en verlengd ook weer de levensduur van het apparaat, maar moet dan ook nog eens apart worden aangeschaft voor zo'n €13.
Hoe vaak er nou precies ontkalkt moet worden of na hoeveel kopjes wordt door siemens niet vermeldt. De dagelijkse gebruikers geven aan dat er zeker eens per maand ontkalkt moet worden. Deze ontkalkingstabletten zijn ongeveer €10 per drie stuks. Dit is gemiddeld €40 per jaar aan alleen ontkalken.

Ervaringen

De reviews van deze SiemensEQ.6 zijn over het algemeen toch wel positief te noemen. De aanschaf van dit apparaat is dan ook vaak geen spontane aankoop gezien de prijs. Vooraf aan de aankoop wordt er, net als jij nu doet, gekeken naar de voor- en nadelen van dit apparaat.
Wat eigenlijk in bijna elke review wel terug komt is de kwaliteit van de koffie. De koffiesmaak wordt echt geprezen. De schuimlaag is zeer goed te noemen

Verdere genoemde kreten zijn:

-Zeer eenvoudig in gebruik, hygiënisch en mooie vormgeving

-Heerlijke koffie, naar eigen smaak af te stellen

-Koffie wordt snel gezet, zelfs het eerste bakkie

-Jammer van de temperatuur van het melkschuim en het prijzige onderhoud

Over het algemeen dus erg tevreden koffiedrinkers. Nu kan jij hopelijk beslissen over of deze voordelen opwegen tegen de nadelen.

De SIEMENS EQ.6 TE607203RW Kopen

Deze koffiemachine is verkrijgbaar bij:

► Koffiediscounter.nl

► Coolblue.nl

► Bol.com

Alternatieven

Elke upgrade van de volautomatische koffiemachines komt weer met nieuwe voordelen, dus misschien zit er, als deze machine uiteindelijk toch niets voor jou is, wel een ander apparaat voor jou tussen. Zodoende gaan we nu even naar de verschillende kijken van dit apparaat en twee andere toppers, namelijk de Jura E6 Zilver en de De’Longhi Magnifica S Ecam

Jura E6 ZilverJura E6 koffiemachine

De Jura E6 zilver verschilt van de Siemens EQ.6 voornamelijk zijn door aantal bar. De Jura heeft namelijk een 15 bar tot zijn beschikking en de Siemens 19. Verder heeft de Jura een grotere watertank van 1,9L ten opzichte van 1,7 liter van de Siemens. De Jura zet voor jou een goede koffie, espresso of cappuccino's, maar voor een latte macchiato of koffie verkeerd ben je bij de Jura niet aan het goede adres.

» Volledige review Jura E6

De’Longhi Magnifica S Ecam 22.110BDe'Longhi Magnifica Ecam 22.110B

De De’Longhi Magnifica beschikt in tegenstelling tot de Siemens EQ.6 over knopjesbediening. Ook maakt dit apparaat voor jou niet volautomatisch een cappuccino of een latte macchiato, maar beschikt over een stoompijpje.

» Volledige review De’Longhi Magnifica S Ecam 22.110B

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Kafea.nl
Logo